94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#31133 véletlenül mindig ezeket a homokos, olajban gazdag terüleket ekdveli az a fránya terrorizmus.
itthon lenne ilyen jó propaganda a nemzeti ügyekben:( -
HunGripen #31132 Egy vicc, hogy mit gondol az iraki helyzetről néhány amerikai. Nemrég egy külföldi nem haditechnikai fórumban jött fel valahogy ez a téma. Nem is tudom, hogy mit is vetett fel az egyik fórumozó, de a végére az egyik emberke(itt említeném meg, hogy amcsi) azt állította, hogy az USA még csak véletlenül sem az olajért ment Irakba, hanem a "Szabadságért" és hogy Amerikai semmit nem nyert a háborúból.
Az én véleményem(ha valaki megcáfolja és jó érvei vannak elfogadom):
1.Én nem mondanám, hogy semmit nem nyert. Szerinte nem tud az USA könnyebben + olcsóbban olajhoz jutni egy olyan országtól, ahol amcsi barát (báb?)kormány van?
2.Valószínűleg az amerikaiak nem számítottak arra, hogy ilyen sokáig elhúzódik a háborút követő helyreállítás és hogy ilyen következményekkel járhat(olajárak, dollár árának zuhanása)
3.Szerinte véletlen, hogy pont egy olyan országba mentek a "szabadságért harcolni", ahol van olaj. Elég sok olyan terület van még a világon, ahol harcolhatnának a szabadságért(de ugye nem mindenütt van olaj). -
MuldR #31131 Hat militaryphotoson napi 1 amcsi koporso a minimum, szoval hullanak, de az irakiak is marokszam. Hogy mi folyik azt tudjuk. Olaj!
Elnokvalasztas asszem november. Ha jol emlekszem Obama utolso megnyilatkozasa valami olyasmi volt, hogy reszleges kivonulas lenne irakbol. Havi 1-2 harcolo alakulatot vonnak ki, es 16 honap amig mindenki eljon. Vagyis majdnem mindenki, mert minimalis letszam akkor is marad, vedeni a "diplomatakat es a kovettseget" Ertsd, az olajkutakat. -
#31130 Eszméletlen hogy lehet ott valahol halomra lövik egymást és mégse hallunk semmit... hallatlan... Meg én úgy tudom hogy a felkelők anyagi háttere kimeríthetetlen. Irán felől.. Emberből is van, szal valami elvileg folyik ott... Csak azt tudjuk hogy ennyi meg ennyi ember már fűbe harapott és csak gyűlnek a koporsók.
ide vagy oda a kampány, valamit jólenne tudni.
végleges elnökválasztás mikor lesz?
Kíváncsi lennék, Obama kivinné e a katonákat iraqból. McCain ziher nem. -
MuldR #31129 Hat en valahol azt olvastam, hogy az usarmy szep sikereket er el mostanaban irakban, csak a media inkabb demokrata parti es ezt most az elnokvalasztas elott annyira nem propagaljak. Nemtom igaz-e. -
#31128 Tényleg iraqról semmit se hallani... vannak még ott valamiféle összecsapások? -
MuldR #31127 ooooo. Oaklandot osszekevertem massal -
#31126 Pontosan, itt a látvány volt a cél. Pár éve még volt egy műsor a magyar TV-n (talán Manőver volt a címe?), ahol a Tataiak éleslövészetéről készültek felvételek. Kivénhedt BTR-ekre lőttek nehézgéppuskával, és látványos robbanások törtek elő a BTR-ekből. Mint utólag kiderült, benzineskannák voltak a járművekben. Reális? Nem. Látványos? Igen.... -
#31125 Azért imádom, hogy ennyire nehéz értelmezni a politikai és a szakmai nézőpontot...
Ezt en nem szituaciokezeleses hibanak, hanem megfelemlitesnek es diktatorikus modszereknek neveznem.
Megfélemlítés, diktatórikus módszer politikai irányultság. Akkor lenne igaz, ha erre utasítást, vagy legalább felbátorítást kaptak volna a feleteseiktől. Itt nem erről volt szó. Egyszerűen nem megfelelő kiképzéssel mentek az utcára a rendőrök. Ez szakmai dolog.
Az, hogy az utca szélén megállnak ápolni, és védeni a kezeltet, azt azért csinálták így a svájci rendőrők, mert ez a szabály. A legtöbb komoly nemzetközi tárgyalásnál tömegoszlatást végző rendőröknél erre szigorú szabályok, előírások vannak hogy mit szabad és mit nem, melyik szituációban mi a helyes eljárás. Ha a rendőr ettől eltér, tudja, hogy hibázott, és ezért kaphat a fejére. Itthon az történt, hogy kiküldték a rendőrőket úgy, hogy nem voltak meghatározott szabályok, kvázi "menjetek és csináljatok rendet" felkiáltással vonultak fel, több-kevesebb helyszíni irányítással.
2003 rendkivuli allapot volt eirorszag meg ugye elegge polgarhaborus terrorveszelyes.
Elnézést, milyen rendkívűli állapot is volt 2003-ban Oaklandban? -
#31124 legalább szórakozzon a nép, és lássa, mire megy el az adója. -
Freeda Krueger #31123 Nem okozhat ez téves következtetéseket?
Mi értelme igy a tesztnek ha rásegitenek +400 KG val?
Vagy csak a látvány miatt? -
MuldR #31122 A masik ketto sem jo osszehasonlitas. 2003 rendkivuli allapot volt eirorszag meg ugye elegge polgarhaborus terrorveszelyes.
Mutass itthon egy terroristat! :) -
#31121 Rossz fórum és rossz topic.
Megint nem olvastad tovább a hsz-t hanem az agyad leállt burmánál és arra reagáltál. -
MuldR #31120 Bocs, hogy belevau, de nem birom ki.
"2.: Ajánlom figyelmedbe pár ország rohamrendőrségének a módszereit. Kína, Dél-Afrika, Izrael."
Akkor mar mertnem rogton Burma. Vagy hasonlithatnank az SS hez vagy a Gestapohoz is. Hat ittvan Magyarorszag szinvonala?
"Szituációkezelési szempontból többszörösen is hibás"
14 eves lanyok megrugdosasa, idos asszonyok hatbarugasa, munkabol hazatero bacsi hatbalovese, nyomorek utcan foldretiprasa, viperaval veres, inkalosok beoltoztetese......
Ezt en nem szituaciokezeleses hibanak, hanem megfelemlitesnek es diktatorikus modszereknek neveznem.
Pl nemreg lattam egy svajci zavargasrol -(ez is erdekes...tenyleg elallitottak az orat, vagy osszekevertek a szelektiv hulladekot?) :)- kepeket es ott volt, hogy egy idos bacsi megserult. Leultettek egy haz falahoz, 1 rendor apolta 1 rendor terdelt elotte, es VEDTE oket!
Itthon max kettot belerugtak volna. -
#31119 "szakmai szintű hozzászólás esetén."
Sajnos többször bizonyította már a topicban, hogy magyar dolgokról csak politikai felhanggal képes beszélni a szakmaiság általában hiánycikk. -
#31118 1.: Polidili nix. Törlöm. Pont. Ha nem tetszik, lehet sírni a modiknak. Imádni fogják, tehát a reakciót így kezd.
2.: Ajánlom figyelmedbe pár ország rohamrendőrségének a módszereit. Kína, Dél-Afrika, Izrael. Őfeléjük alaphangon úgy megy a nyítás, hogy gumilövedék a tömegbe. Olykor éles. Oda ahova éppen megy.
De ez túl civilizálatlan mondjuk, mert ugyebár nem "fejlett, nyugati országok", akkor ott van az Egyesült Államok, Oakland, 2003-as eset, hogy egy másik példát említsek (arcra lövés gumilövedékkel). Vagy Anglia észak-írországban (ők "emberiességből" 40mm-es, vagy 60mm-es, fából készült "gumilövedéket" használtak egy időben, ma már valódi gumilövedéket, de olykor durr a fejbe elven).
Szituációkezelési szempontból többszörösen is hibás volt a 2006-os esemény, egyéni hibákkal fűszerezve. Ezt nem is vitatja senki. De amit valószínűleg sokan ezzel együtt sem látnak, az az, hogy az adott szinten (hiányosan) felszerelt , és adott szinten (hiányosan) kiképzett rendőrség még így is viszonylag sikeresen hajtott végre egy olyan szintű tömegoszlatást, amihez foghatót rendőri erő itthon még nem csinált.
Katonai erő igen, 1956-ban, és majdnem 1990-ben (taxisblokád). Azért ezen nem árt elgondolkozni szakmai szintű hozzászólás esetén. -
#31117 Még annyit ehhez, hogy a T-64 és a T-90 közötti széria automata töltőberendezése ugyebár a küzdőtér alatt, de attól nem teljesen elszeparáltan tárolja a lőszert és az indítótölteteket. Ez nem túl kellemes, ha a harctérbe behatol például egy kumulatív sugár. Az iraki T-72-esek jó részének is ezért repült le a tornya - a lőszerkészlet berobbant.
A teszt ennek egy túlspirázott változata, ha jól rémlik valami 400kg-nyi robbanóanyagot paszíroztak be a küzdőtérbe. Így nem meglepő az eredmény... -
#31116 kosz a valaszt! -
bgabor #31115 Sok embernek,köztük nekem is ez ugrik be a 2006-os események említésekor. És a Magyar Rendőrséggel kapcsolatban még jó néhány évig lesznek ilyen asszociációi az embereknek. -
#31114 Mi másra?? -
This tank is a T-72 on a test range. I heard it was tested in Germany and hit by a Javelin anti tank missile. The tank came apart because is was loaded with combustibles/explosives to begin with. All a Javelin warhead does is shoot a jet of metal through a tanks armor, it is not a high explosive warhead. High explosive in large amounts were placed inside of the tank to make it come apart for dramatic effect.
Keep in mind also when looking at Russian tanks, they are designed differently than in the west, they are designed for mobility/manuverability and firepower and not as heavily armored as the wests. Speed and movement are their armor.
erre gondolsz? -
#31112 Egy élslövészet, de nem orsz fegyverrel ahogy a cím említi. Youtube-on is fent van szerintem ez. Ha elolvastad volna a kommenteket akkor szemet szúrhatna, hogy Javelin-t említik. -
#31111 ez mi lehetett? -
#31110 Nem bírtad kihagyni, hogy ne kezdj bele a politikai bonmottba igaz? -
#31109 hát a romlott könnygáz, meg a lángoló vízágyú tényelg nem hatékony. -
#31108 Azt mutatták be, hogy mennyire nem hatékony a könnygáz meg a vízágyú ehhez a szerkezethez képest :) -
bgabor #31107 És konkrétan a "szemkilövést" vagy a "fegyvertelen földön fekvő tüntető csoportos ütlegelése gumibottal és csizmával" tömegoszlatási módszert mutatták? A Magyar Rendőrség esetleg tarthatna továbbképzést ezügyben, hiszen ha másokon nem is, ezeken a területeken nagyon képzett. -
#31106 Most megy a Discovery-n a "Jövő fegyverei" című sorozat ahol egy tömegoszlató szerkezetet mutattakk be. A vicces az volt, hogy pont a budapesti zavargásokat mutatták ami az Astoriánál és környékén volt 2 éve :) -
#31105 A NATOban egységes milyen teszteken teszik próbára a kézifegyvereket?Olyanra gondolok mint leejtés bizonyos magasságból,lövészet homokfúvás közben,stb. -
Lacusch69 #31104 Én 99% eséllyel amerikai felvételeknek mondanám.
Igaz, csak félig néztem meg, de a szovjet gépeken elhelyezett kamerák szerintem nem csináltak ilyen minőségű színes felvételeket.
Másrészt, amikor több gép is támad egyet, legalább egy esetben Mustangként azonosítottam a kísérőt.
Bár nekem mindjárt az elején gyanús volt az első, ellipszis szárnyú gép. Melyik német vadásznak volt ilyen szárnya? (Többször megnézve a snittet, én P47-re tippelek) -
dara #31103 Plusz az AH-1W és Z fajlagos teljesítménye is felűlmúlja az Apache-t. -
#31102 ezt molnibalage-nak küldeném
Többségében másutt még meg nem jelent II.VH. szovjet légiharc felvételek, hang nélkül. -
Lacusch69 #31101 "Ellenpélda viszont van bőven, hogy ennél sokkal súlyosabb dolgot túléltak a helik."
Arra gondolsz, amikor az öreg beduin egy kováspuskával lelőtt egyet, és Szaddam személyesen gratulált neki 2003-ban? (Természetesen voltak olyanok, akik elhitték...)
-
#31100 Hát azért azt nem mondanám, hogy széleskörübb feladatokra lett tervezve (avagy akkor mi lenne az a feladatkör, amire az Apache alkalmasabb a Cobránál?). Ami tény, hogy a túlélőképessége jobb, illetve a Hellfire rakéta "köré" tervezték. A Cobra esetében a kisebb méret (főleg szemből nézve) ami némi előnyként jelentkezik. Fegyverzet terén a két gép eléggé hasonló, az egyetlen komoly különbség a "turbános" AH-64D-k rotoragyra szerelt radarja jelent. -
Axtros #31099 Az AH-64-es Apache-ok komplexebb, és széleskörübb feladatokra lettek tervezve, mint a korábbi AH-1-es Cobra-k. Bár igaz, több szakirodalom is az AH-1Z-t, mint AH-64D egyenlő vetélytárást írja le, de valójában ez nem igaz. -
#31098 Azért ennek a hitelességéről nem vagyok meggyőződve persze előfordulhat. Ellenpélda viszont van bőven, hogy ennél sokkal súlyosabb dolgot túléltak a helik.
Lelőhetetlen gép nincs, ahogy kilőhetetlen tank és elsüllyeszthetetlen hajó sem... -
#31097 Az Apacsok pilótái tényleg elvannak szállva maguktól.Pl csak lebegnek és úgy lövik ki a rakétákat.Ezért nagyobbak a veszteségeik mint a Cobráknak akik tudják, hogy annyira nincsenek agyon páncélozva ezért folyamatosan mozognak. -
dara #31096 A TAC 1992-ben megszünt, ahogy a SAC (Strategic Air Command) és a MAC (Military Airlift Command) is. Jelenleg két részre van osztva a USAF, az egyik az Air Combat Command, a másik az Air Mobility Command.
Egyébként pedig a régi felállás szerint a bevetési távolság és a bevethető fegyverek mennyisége alapján dőlt el, mi hova kerül besorolásra. Az F-117A alacsonynak mondható hatósugara és meglehetősen kis fegyverterhelése miatt egyártelműen a TAC keretébe tartozott. -
#31095 "Különösebben nem akarok beleszólni ebbe a légvédelmi vitába, csak egy megjegyzésem lenne, mintegy adaléknak a mire elég a 12,7-es géppuska részhez. 2003. áprilisában Irakban Apache helikopteregység megtámadott egy iraki, meneküléshez kitörő T-72 egységet. Az amcsik már előre örültek milyen jó napjuk van ... Azután olyan heves légvédelmi/ légelhárító tüzet lőttek a 12,7-es NSZVT géppuskák, hogy egy Apache a helyszínen lezuhant, egy másik a kapott sérülések miatt a bázis felé vezető úton pottyant le és az egység minden többi helikoptere szerzett sérüléseket, csupán az mentette meg őket, hogy azért elég jól vannak páncélozva ezek a böglyök - ja és a feladatukat sem tudták végrehajtani, mert nem ők támadtak, hanem a végén menekülőre kellett fogniuk. Igaz, nem tudom volt-e az egységben Silka vagy valami hasonló légycsapó."
ennek a kis bejegyzésnek az olvasása közben a discovery channelen futó műsorból jutott eszembe egy szó....."lelőhetetlen" -
HunGripen #31094 Kösz