94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#31253 energia mező mint a Dünében mi? :D
na kitartás kicsit elmegyek kutyát sétáltatni várom a fejleményeket :) -
#31252 tényeket b@szod, képeket!!! (van millió a neten) ne összevissza beszélj ennyire qrvára nehéz ez? mert ha az ember kicsit feltúrja pl Utube-ot azt láthatja hogy talpig páncélban irányítják a forgalamt is a szerencsétlenek, vagy a rakás iraki "sniper" vid ahol a kapott lövés után legtöbbször felállnak és mennek fedezéket keresni... -
Zenty #31251 de ha már fejlesztésről van szó akkor miért mellénybe gondolkodunk?
a katonát körülvevő lézer burok jobb lenne :D -
#31250 Melyik katonai szakértő az, aki ezt állítja? -
#31249 Persze hogy hülye vagyok, hogyan is gondolhatom hogy egy szaros sisak és egy terepruha nem véd meg, ami alatt nem mindig van kevlar, ennyi erővel én is oda mehetek civil ruhában, adjanak m4-est és semmivel se lennék védtelenebb mint egy marine.
Azt se tudom hogy az újgenerációs pihekönnyű páncél szövettel mi a f@szt kezdenek... Katonák öltöztetésére ziher hogy nem... -
#31248 ismételten elmondjuk hogy f@szságokat beszél, főleg ha általánosítasz, kértünk konkrét példát nem adtál..... -
#31247 Ilyen szakértelem mellett naná hogy nem fog a gyalogság előre jutni. Érthető hogy 60 éve miért tartunk itt. Ismétlem hogy 0 védelme van egy katonának és ezt más felfogással és megközelítéssel kéne kezelni!!! Nem csak én vallom ezt. -
Freeda Krueger #31246 Más kérdés:T-80 tipuson a torony hátulján van egy "doboz" ami mintha kipufogó lenne.Az mi? Füstgép? -
#31245 Pardon, jogos. -
Freeda Krueger #31244 Én nem irtam speciális alakulatot. -
#31243 kevesebb szarságot cipeltek magukkal így gyorsabbak voltak :D -
#31242 Vietnamban milyen "jobb" felszerelése volt a speciális alakulatoknak a "sima" egységekhez képest? -
#31241 He?!?!
Libanonból az IDF kivonult, mert nem érték el a céljukat (a miliciák leverése), és politikailag nem volt vállalható a további hadművelet. Amúgy addig maradnak, ameddig akarnak, szigorúan katonai szempontból semmi sem indokolta a kivonulásukat.
"Visszakergette"?!? Ekkora zöldségeket ne írjál már le...
Afrikában pár 12 éves kölyök AK-47-vel napokra feltartóztat egy tucat tengerészgyalogost.. Ha feléjük lőnek már beszarnak és rohannak fedezékbe.
Ha lőnek feléd, te talpon maradsz, és vadul tüzelsz vissza?
Érdekes, a legtöbb hadseregben azt oktatják, hogy ha tüzet nyitnak rád, akkor futás a fedezékbe először is. Biztos hülyeséget tanítanak arrafelé is. ;) -
Freeda Krueger #31240 De ha reálisan nézzük akkor a jól felszerelt alakulatok vesztesége mindig töredéke volt a velük szembenálókénak.
Lásd szomália, vietnám,afrika,vagy egyénb mellékháborúk.
A jó felszerelés meghozza az eredményt. -
#31239 Csakhogy a valóság nem azt mutatja amit te írsz. Esetleg csekkold le, hogy mi volt Mogadisuban. Milyen is volt a vesztésegek aránya? Olyan 10:2000???
Mellesleg az álalad lenézzett légierős kollegák hamar ott teremnek és egyetlen bombával helyreteszik az ellenállást az épületben.... -
#31238 tényeket ha lehetne plz ne hülyeségeket, esetleg túrd át 2003-tól a hadijelentéseket mennyi a US veszteség és mennyi a lázadó, számolj arányokat, aztán vesd össze pl vietnammal, és akkor döntsd el javult vagy nem a dolog! -
#31237 50 felkelő csak AK-47!!! 50 US Marine Cifu jó felszerelésével ellátva. Eredmény? POKOL!!! Első 10 percben többen az elsősorban földbe harapnak!!! Vagy pl paff bebaszom az ajtót és berohanunk! Ha van bent védelem akkor kapásból az elől haladó kap a képébe egy sorozatot mire a második marine kinyírja a bent lévőt, több emberről nem is beszélve... gránát ill. flash grenade korlátolt. Kedves kislányok, akárhogy nézitek a közelharc változatlan 60 éve és egyenlőtlen ilyen felállás szerint... -
#31236 biztos BHD-t nézett este :D -
#31235 "Afrikában pár 12 éves kölyök AK-47-vel napokra feltartóztat egy tucat tengerészgyalogost."
Te meg miről beszélsz??? -
#31234 0 realitása van az elképzeléseidnek legyél már te napi 12+ órát 30-35 kilónyi mellényben + a többi felszerelést, én múlthéten kamu mellényben ami kb 5 kiló játszottam 5 órát ittam 2,5 liter vizet és fogytam 3 kilót pedig nem 50 fok volt mint irakban, a te elképzeléseid jelenleg kivitelezhetetlenek..... -
#31233 vegyél nekik is mellényt:
-
#31232 Ez a 0 védelemről szól... -
#31231 hát ha te keményebb vagy akkor menj oda...... -
#31230 Figyelj ide, az Izraeli sereg úgy mondott csütörtököt Libanonban ahogy van... Pár felfegyverzet és jól megszervezett milícia pár hét alatt visszakente a GI taknyosokat...
Afrikában pár 12 éves kölyök AK-47-vel napokra feltartóztat egy tucat tengerészgyalogost.. Ha feléjük lőnek már beszarnak és rohannak fedezékbe. Ha bekapsz egy golyót, ott fekszel ki és hugyálsz a gatyádba... -
#31229 Több dolgora is válaszolok. Nem akarlak megsérteni, de hihetelenül naív vagy és ostobagágokat beszélsz.
"Gyalogság vagy az egyébb földi alakulat mit kapott 60 év alatt?"
Elég sokmindent. A II.Vh-ban mennyi rádió volt egy századon belül? Szakaszonkét talán vót egy. Ma a legutolsó bakán is headset lehet...
"Szar mechanikus fegyverek"
He? Láttál te már MÁSMILYEN elven működő fegyvert? Vannak a "csöves" fegyverek, bombák és rakéták. Passz. Annyi a difi a II.VH óta, hogy percizíós vezérlésük van a bombáknak és rakétáknak, de ugyanazon fizikai elvek szerit működnek. Láttál te már működő lézersugárral operáló fegyvert. Gratula. Töprengj már el mielőtt hülyeséget írsz le...
"kevlar mellény se jár minden katonának és az még nem is testpáncél."
Drága. Ez van. Ahogy nem ugyanannyi Humvee és F-16 van az USA tulajdonában. Peszre a képességeiket sem lehet összehasonlítani.
"Szar sisak, szar ruha"
Aha. Persze. Akkor csekkold le, hogy miben küzdöttek a II.-ban és miben most....
"oda nyomnak nekik papír térképet amivel max a seggüket törlik ki és még cserébe a kordináta megadásakor a pilóták nekik szórnak ólmot. azok meg akik jól végezték a dolgukat hazarepülnek és beülnek egy fotelbe kakaóval mint akik jól végezték a dolgukat..."
Itt meg általánosítasz és lenézed a pilótákat is. Asszed a II.Vh-ban nem volt baráti tűz? Ma is van, de IGEN ritka. Amikor volt baráti tűz akkor sem a pilóták hibáztak az esetek nagy részében. Engedélyt kértek és nekik ENGEDÉLYEZTÉK a támadást, mondván hogy azok ott lent tényleg elleséges erők. Hány eset volt összesen arányaiban ahhoz képest, hogy mennyit támadájak az ellent? Kb. 0,001%? Azért ez nem olyan rossz. Mellesleg a gyalogságnak sem csak papír térképei vannak manapság... A papír alapú térkének meg vannak előnyei is ám. Pl. lehet vízálló és nem kell neki áram. Az elektromos kütyük elromolhatnak a papír nem. Azt nem kell óvni annyira a hőtől, víztől, portól és olyan is tudja használni aki életében nem láttok semmi elektromos kütyüt. Ez Afgnisztánban ahol a helyi erőkkel és lakosságal működnek együtt előnyös lehet.
"De a legfőbb gáz pedig az hogy a második világháború után nagyon trendi lett kinyalni a pilóták seggét!!!!! Ez az igazság. Fél évszázada csak azzal vannak elfoglalva a mai napig."
A pilótákat sem értem mit szapulod. Ők tényleg elit, elég soat tanultak mire eljtutottak odáig ahol vannak. Egy mezei bokorugróhoz képest az USMC-ben sokkal iskolázotabbak és képzetebbek. A seggnyalás része meg nem igaz, fingom nincs, hogy ezt kitől halottad. Az, hogy egyesek sztárolják őket az egy dolog. A pilóták nagy része kifejezetten szerény. Nem a TOP GUN filmből kéne talán kiindulni... Mellesleg meg azért övezi őket olyan nagy tisztelet, mert elég potens pusztításra képes a légierő. Olvass könyveket és megtudod, hogy a II.Vh-t elég komoly részben döntötték el a légieről. Ha valami nagy akadályba botlott a G.I. mit csinált? Légitámogatást kért vagy tüzérségit... A USAAF veszteségét csekkold le akkor és vesd össze az ARMY veszteségével! Megdöbbentő és nem a gyalogság javára...
" akik jól végezték a dolgukat hazarepülnek és beülnek egy fotelbe kakaóval mint akik jól végezték a dolgukat..."
Mert az esetek 99%-ban jól végzik a dolgkuat.
"Vicces hogy egy sima katona 2008-ban nem érezheti magát biztonságosabban mint a Napoleoni háborúkban..."
Ez nagyon nem értelmezhető, mert a helyzete válogatja. Szerintem alapvetően azért ez nem igaz. Azét megnétném, hogy az akkori sebesültek hány százaléka élte túl a sebesülést a "kórházban" és hány most. A II.Vh-ban a korházakban 98% volt a túlélési arány, ha valaki eljutott odáig.
Szóval nem akarlak megsérteni, de kapitális hülyeségeket írkálsz... -
#31228 Amit a személyi felszerelésről mondtál az pár embernél van. Ismételten nulla a gyalogság és kiszolgáltatott. Nagyrészt... -
#31227 Lehet hogy a 110v- hálózatit beledugták az iraqi konektorba... és ZZZZZZZ... -
#31226 ezen hangosan felröhögtem:D -
#31225 leírnád privátban, mire gondolsz pontosan? -
#31224 azzala fegyverrel bárkit szitává lősz bocsesz. CNN-ről imádom nézni azokat a riport filmeket mikor házkutatást végeznek. Padláson vagy valahol titkos rekeszeket mindig észre veszik... Öreg papa: "nincs itt semmi, menjenek el, szegény paraszt vagyok, a légynek se ártok" ott sírnak a kamerába, közben a katona kutatja a házukat.... hehehehe mindig előkapnak valami érdekeset. Legutóbbi riportban megint vászonba tekert Nosin Nagat volt... Aknák, lőszerek, Degtarev golyószóró is!!! Tányértáras!!! ...stb. -
#31223 Tehát minden katona húz maga után egy 230Voltos tápkábelt, amit rádug a helyi hálózatra? :)
Opsz, az amerikai hálózati feszültség szabványa amúgy 110Volt. ;) -
HunGripen #31222 Bocs ezek szerint szarul fogalmaztam.
Na a lényeg az, hogy én inkább az iraki háború körével foglalkoztam, de igazad van Afganisztán nem éppen olajban gazdag terület(és ez már a Bush kormány idején volt). Na de sose lehet tudni miért indítanak háborút. Az indokok napról napra változhatnak.
Na de a lényeg az, hogy azt írtam, hogy ha valaki jó indokokat ír elfogadom és itt több jó indok is fel merült. Szóval ezt teljes mértékben elfogadom, de az a véleményem még mindig fennáll, hogy az amerikaiak nem merő önzetlenségből "szabadították fel" Irakot. Ja és persze azt is pofátlanságnak tartom, hogy a háború megindításánál nem kérték ki más véleményét(miért is kéne hisz bizonyos szinten az USA magánügye, ha a terrorizmusra hivatkozik), de a békefenntartásnál már elvárta más országok segítségét egy olyan háború utáni helyzetben, ami elvileg nem is tartozik a többi országra. -
Zenty #31221 szépen mondva biztos etnikumok, nem kell velük foglalkozni :) -
#31220 Én már a 2005-ös Sony kézi kamerában is láttam már ilyen hagfunkciót, vagy a mosolykereső Sony fényképezőgép, nem nagy kunct..
Én még olyan hangkezelő funkciót nem láttam, ami minden körülmény között tökéletesen működik (pl. zihál a katona, elcsuklik a hangja), és egyből hibátlanul azonosít minden szót.
A mosolykereső is szép PR szöveg, de nem tökéletes, éppen Sony fényképezőgépnél volt az, hogy a hugomnak már a fülig ért a szája, de csak nem fényképezett az az átkozott masina. ^^
A civil ipar és a katonai ipar nem keverhető össze. A civil vesz két-három évenként egy új fényképezőgépet, új laptopot, új akármilyen elektronikai kütyüt. A hadseregnek azonban nincs pénze és lehetősége két évente új hardware-t vásárolni több tízezres tételben. Ezért inkább rugalmas rendszert akar, amit később lehet bővíteni. Az amerikai és a francia rendszer is például USB csatlakozókat használ. Később bármikor könnyedén lehet új elemeket rácsatlakoztatni, vagy a régieket kicserélni. A strapabíróság is komolyabb tényező. Itt a harctéren kell működőképesnek lennie a rendszernek. Az US ARMY azért tesztelte több, mint egy évig folyamatosan egy kiképzőbázison a már kész Land Warriort, mert a katonák következetesen kijelentették, hogy ők csak olyan rendszerrel mennek ki a harctérre, ami legalábbis nem hátráltatja őket, és megbízhatóan működik. Ha egy civil videókamera beint a tulajnak, akkor legfeljebb nem lesz videofelvétel a nyaralásról. Ha egy katona kommunikációs és digitális rendszere mondja be az unalmast egy hadmozdulat közben, mikor erre a rendszerre építették az egészet, akkor ott emberek hallnak meg.
Típikus példa a vadászgépekbe épített számítógépek esete. Még 2000-ben is általános volt a 386-os és 486-os procik használata. Nem azért, mert nem volt már Pentium és Pentium II., hanem azért, mert a 386 / 486-os procik már le voltak tesztelve, és tudták, hogy megbízhatóak az adott feladatkörben. Amíg egy új procit le nem tesztelnek rendesen, hogy kibírja azt, amit kell majd neki, addig nem kerül beépítésre. Pont.
Engem jobban aggaszt az a pár vezeték, ha elszakad vagy az ürge beleakad vele valamibe. Najó persze még nem kész verzió.. Dea fegyver is összevolt kötve a sisakkal meg.... minthaaa... lett volna valami a hátában is az ürgének... Ja meg külön volt orvosi sisak is, a medicnek külön e célra volt kialakítva a gépe... neki más célja volt.
Meg lehetne oldalni wireless megoldással is. Csak akkor két lábon járó rádióantennák lesznek. Így is sokat szöszöltek azzal, hogy az adatkapcsolat minél kevésbé lehessen bemérhető. Elég kínos lenne, ha az ellenség rádiótechnikai felderítéssel könnyedén bemérhetné minden egyes katona pozicíóját...
tölcsér aljas jármű létezik.
Ilyen "V" hasú jármű valóban létezik jó ideje, de ismét: pénz kérdés. Az MRAP járművek ára cirka 5-6x magassabb, mint hagyományos társaiké. Egy sima "up-armored" Hummer cirka 100.000 $, egy MaxxPro ára 550.000 $. Ez csak a vételár, mert logisztikailag is problémásabb dolog, ugyanis kb. háromszor nehezebb egy MaxxPro, mint egy felpáncélzott Hummer. Vagyis drágább szállítani is. Az USMC nemrég rendelt például 742 ilyen MaxxPro-t. 410,7 millió dollárért...
Ha már évek óta örzök egy területet akkor nem ártana bekamerázni, legalább a fő útvonalakat. Vagy saját utat csinálni. Saját táprendszert. Főleg ha sok a puszta!!!
Semmiség. Bekamerázni pár ezek kilométernyi utat? Saját utat építeni? Közben ezeket is meg kell védeni az építés alatt.
Milyen saját táprendszerre gondolsz?
Gyalogság vagy az egyébb földi alakulat mit kapott 60 év alatt? Kérdem én??
Páncélzott harcjárművek (BMP sorozat, Marder, stb.), személyi rádió, éjjellátó, ellenállóbb és jobb rejtőmintázatú személyi öltözék, könnyű ballisztikai mellény.
Szar mechanikus fegyverek
Miért, a légierő és a haditengerészet átállt már az energiafegyverekre? :)
kevlar mellény se jár minden katonának és az még nem is testpáncél.
Mivel nem nagyon gyártanak normális mozgást lehetővé tévő testpáncélt. Majd ha lesz exoszkeleton, akkor esélyes lesz. Majd.
oda nyomnak nekik papír térképet amivel max a seggüket törlik ki
A GPS azért már elég általános dolog. ^^
még cserébe a kordináta megadásakor a pilóták nekik szórnak ólmot.
Ma max. a CAS (közvetlen légitámogatás) esetén van ez. Amúgy inkább pilóta nélküli gépek derítik fel a célokat a légierőnek.
Vicces hogy egy sima katona 2008-ban nem érezheti magát biztonságosabban mint a Napoleoni háborúkban... lol
Napoleon idején semmiféle személyi védőfelszerelés nem volt. Ma sisak, mellény azért elég alap dolgok...
m16-ost homokba dugod, mellényedet ráteszed és izzadva ásod a lyukad.. szaros kézi ásóval vacakolsz... úgy mint 60 éve vagy előtte.. Semmi se változik... fegyvered se nagyon jobb... aztán csak annyit látsz hogy a pilóták elhúznak fölötted és ha lent összefutsz velük akkor csak szemedbe köpnek és lenéznek...
Hasonlísd egyszer össze egy pilóta szelekciót egy gyalogos szelekcióval. Nem lesz bárkiből pilóta, úgy 100 jelentkezőből talán 3-5 ha nem esik ki a rostán. A kiképzés alsó hangon 3-4 év, és fejenként ~2 millió dollár. Gyalogos szűréskor max. az elmebajosakat és a súlyos testi kórságban szenvedőket szórják ki. Kiképzésük mondjuk három hónap, és talán belekerül 30.000 dollárba... Ennyi a különbség...
Persze vannak a gyalogosoknál is durva szórások, a speciális egységeknél. De az megint más tészta... -
#31219 Ne nevessetek de én mikor látok a felvételről olyat hogy megy a konvoj, én másodpercek alatt a felvételről megállapítom hogy na ott bumm lesz, és mindig bejön. Nekem érdekes mindig feltűnik a vakondtúrás az út mellett.... na ott csúztatják az út alá a robbanóanyagot. Ez nem 10 perces művelet, szal igazán lehetne felügyelni. -
#31218 ppsh 2003-ban irakban? na ennyire azért ne nézzük már le őket....... -
#31217 kivizsgálnék pár esetet hogy az adott helyzetben segített e volna a testpáncél... páncéltörő aknát leszámítva aligha terítenél le egy jól felöltöztetett katonát. De ilyen nincs és Molnibalage-nek van igaza, miszerint nem költenek rá. Ennyi... Mindent meg lehetne adni nekik, életeket lehetne menteni, de nem teszik. 100% os védelem nincs, de ha megnézed akkor rájöhetsz hogy egy US Marine full védtelen egy Kar98-val szemben is.
Hallottam hogy egy falu támadása közben nemtom hány amcsi katona halt meg, pedig az ellenség Nosin Nagattal volt felfegyverezve. 1-2nek volt csak ppsh... lol -
#31216 néztétek a magyar mentalitás topikot? épp arról szónokol pár "szakértő", hogy felesleges a hadsereg, és milyen jó nekünk, hogy ilyen szar helyzetben van a honvédség.
ha ilyen a hozzáállása a fiataloknak..... -
#31215 Az egész poszt legendagyanús. A modern és a kereszes része is. Mellesleg az a felszerelés amit leírt mennyibe fájna egy emberre vetítve? A msik gond, hogy technikai meghibásodás esetén bye-bye szuperkatona és marad egy szép sima bokorugró nyomasztó túlerővel. A technika meg nem mindenható. A végszó azon van, hogy milyen jó lő és mozog a katona és milyen kitartó. Ezzen meg a felsoroltak sem segítenek.. -
#31214 Persze, de a lényeg mégis az volna, hogy a fő útvonalakat felügyelet alatt és "tisztán" tudnák tartani.