94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#32098 meg tudnának osztódni, és repülni, talán:) -
Zenty #32097 még ha nem is divatos ezt mondani, de a magyar katonák tényleg jók most is. Ha normális fegyverzetük lenne akár egész európát is elfoglalhatnánk :D -
#32096 jó, majd ha ráérek, előkerítek egyet. 27éig tuti nem. -
#32095 Napiparancsban???? Mutass egyet légyszíves. -
#32094 ó hogyne. meglepődnél, hogy mennyi olyan helyen álltak helyt a magyar katonák, ahol mások nem. pl ensz misszióban vietnamban amikor az amcsi/brit/francia járőrök megtagadták az engedelmességet, a magyar akkor is kiment. vagy afganisztánban is voltunk, még a szovjetekkel....persze ez szovjetszko szekretyenko volt egy darabig, nincs benne a köztudatban. -
Zenty #32093 az pedig igaz, hogy az amcsi katonák többségben az olaszokhoz mérhetőek voltak.
Ha egy minimális ellenhálásba ütköztek már hívták a tűzérséget vagy a légierőt addig a valagukat meg se mertek mozdítani. A németeknek pedig rengeteg megfutamodott amcsi foglya volt. -
#32092 ez nem igaz lényegesen szarabb felszereléssel tudják hozzni bizonyos esetekben a nato szintet + miénk a legjobb víztisztító brigád, tudod sivatagi háború meg minden :D -
bgabor #32091 Így igaz. Egyedül a magyar katonát kellene kihagyni belőle, mint gyenge láncszemet. -
#32090 ja, egyik tábornok vicceskedve megjegezte, hogy az első támadóhullám elviszi a karórákat, a második a nőkkel foglalkozik, a harmadik pedig viszi a bútorokat is:)
de mondom, még egyszer, ez olyan általánosítás, mintha téged egy szinten kezelnélek az északmagyarországi írástudatlan cigányokkal, hisz barbár sötét keletmagyarországi.... -
#32089 indexen olvastam, hogy a világ tökéletes hadsereg így nézne ki:
magyar katona, német törzs, amerikai fegyverek, és izraeli gdp ráfordítás:) -
#32088 neem..a hadifogjokat csak hagytak egyszeruen ehendogleni.... -
#32087 szerintem nem egyedi eset volt, ahogy valszeg nem 2 órát loptak el és lőttek szét mert nem tudták miért csörög stb. -
#32086 lehet hogy a ruszkiknal kikepzesi alapelv volt... :))
mint pl a karora gyujtogetes.... -
#32085 gratulálok az elfogulatlanágodhoz. igazad van, az amcsik általában a hadifoglyokat lövöldözték le napiparancsban, de előfordult, hogy a visszavonulókat is. legalábbis egy brit történész szerint. de mivel ahhoz a könyvhöz lega két hétig nem fogok hozzáférni, így tárgytalan. -
#32084 érdekes, hogy ez a halas sztori mindenkinél megtörtént:) -
Lacusch69 #32083 Valahol -talán a neten- olvastam egy brit tábornok véleményét( 50-es évekből), hogy melyek voltak a legjobb katonák a 2.vh-ban.
1. németek,
2. britek,
3. magyarok, mert gyakorlatilag 0 felszereléssel is tudtak "sz@rból várat építeni"
-
#32082 lesz@rom kik voltak nagyanyáméknál szétlőtték az angol wc-t mert a víz elvitte a halat amit mostak benne, koszos keleti barbárok és kész.... -
bgabor #32081 Ezt ugye nem gondolod komolyan? Amerikaiaknál lelőni a visszavonulókat?
Még a németeknél se, de amerikaiaknál? Ez csupán a fogyatékos szovjeteknél volt szokásban. De tőlük nem is vár az ember mást. -
#32080 amugymeg elo pelda a kozelmultbol...!!
meg az iraki haboru masodik eveben is haltak meg priman kepzet(?)ami katonak olyan trivialis pokolgepektol amelyek elhagyott amcsi felszerelesi targyhoz voltak rogzitve(pl rohamsisak,kulacs,stb)..a hulye siman felvette es magaban orult hogy a Joe majd hogy fog orulni neki ha visszakapja az elveszett felszereleset..
(persze ezt a britek mar a 70-es evekben megtanultak é-irorszagban h gazdatlan sajat felszereleshez tuzszereszt kell hivni....)
erdekes h ilyesmire"elfelejtettek"oket megtanitani a szuper kikepzesuk alatt..pl..pedig volt tapasztalat korabbrol mint irtam..
Te erted ezt..? -
#32079 hat ha mar angol-szaszok akkor inkabb a britekre szavazok(annak ellenere h nem kedvelem oket)szakmailag priman kepzett katonaik vannak,kar h nem rendelkeznek annyi anyagi forrassal aranyaiban mint az amik..
vagy izrael...
ha mar az atlag katonak atlag kepessegeirol beszelek.... -
#32078 remélem tudod, hogy az általad emlegetett barbár hordák nem oroszokból álltak, hanem kazahokból, mongolokból, és mindenféle sztyeppi rémségekből. a városi orosz semmivel nem volt rosszabb, mint a német megfelelője, inkább csak más. a falusi ember, ha igen, azok tényleg elmaradottabbak lehettek (kiskoromban mindig nagyokat vigyorogtam nagymamám sztorijain, hogy pl, az orosz katonák kenyérre kenték a fogkrémet, vagy gumi nélküli biciklin gurultak le a hegyről.) -
#32077 innentől kezdve mi a kérdés? amúgy számokban és arányokbanis a ruszkik között volt alegtöbb ilyen eset, pedig ott fosztogatásért stb nem is büntették a barbár keleti hordákat Budapest elfoglalása után több tízezer megerőszakolt nő stb..... -
#32076 jó, hát elismerem, a kétségbeesés időszakában (41 tele, 42 tavasza) lehettek durva dolgok, de kérdem én, a németeknél a vég fele nem hasonlóan cselekedtek? -
#32075 én rról beszélek amiket róla tudni nem arról amit ő mondott :D -
#32074 tüzérséggel bárkit hátrébb lehet szorítani, légierőtől függetlenül. és ebben felülmúlták az összes szövetségest tudtommal. -
#32073 tudsz egy olyan dolgot mondani, amiben hruscsov nem hazudott?:) egyet! -
#32072 mert nehézfelfogásúak? :)
na jó nem.
egyébként, hogy az emberi tényező mennyire fontosabb a technikai szintnél (őersze bizonyos keretek között) jól mutatja a paraquay-bolíviai háború. -
#32071 "ugye tudod, hogy a szovjetek nem kevés légvédelmi tüzérosztályt vonultattak fel állandóan a harcoló csapatok mögött, amit azért messzire elkerültek a német pilóták?"
Ez hogyan befolyásolta volna a német vadászokat amik a saját csapataikat védék volna és csak őrizték volna a légifölényt?
"milyen harckocsit? shermannt? nem ellenfél egy T-34esnek"
A valóság valahogy nem ezt támasztja alá... Pácélvédettségben alulmaradt vele szemben és magas is volt, de a tűzereje megvolt a T-34 kilyukasztásához. Oroszoknál igen sok harckocsizó úgy lett hackocsizó, hogy vezetett már traktort. Ezután nagyjából alig kapott bármi kiképzést, irány a front. A Pershing gyártását azért nem erőltették, mert már nem volt rá szükség, de a háború végén egyik akcióban két Tiger II-őt lőtt ki egy példány. Koreában elég szépen helytálltak az orosz cuccok ellen a jenki cuccok...
"a hajók teljesen lényegtelenek itt. felúszak volna a volgán, vagy mi?"
Ezzal csak az ipari pontenciála világítottam rá.
"szóval, a hős ejtőernyősök képesek voltak feltartani a gyerekek, és fogatlan nagyapók kemény rohamát? ez már teljesítmény"
Fogatlan nagyapók helyett a fiatalok és gyerekek még úgy ahogy helytálló. Azért volt ott némi nehétfegyverzet is...
"egyébként, arra a tényre mit szólsz, hogy míg a déli/nyugati frontra pihenni küldték a katonákat, addig a keleti frontot büntetésként használták"
Hát, hogy pihenni azért az enyhe túlzás. Pihenni addig küldék amíg nem volt partraszállás. -
#32070 nem a pol rendőrség máshogy dolgozott meglehet nézzni hruscsov visszaemlékezéseknél. -
#32069 na igen. amikor a régi német csapatok erejével rendelkező ellenféllel kerültek szembe, hullottak rendesen. -
#32068 hát ez a másik városi legenda, amit imádok. persze, lelőtték a dezertőröket, de nem úgy, ahogy egyes "hiteles" történelmi filmekben látható. (gondom te itt az .ellenség a kapuknál.-ra gondolsz). egyébként, a németek is lelövöldözték nehéz helyzetben a visszavonulókat, sőt, amerikaiaknál is előfordult. -
#32067 már megint a semmin tépitek magatokat, a ruszkiknál qrvára nem számított a veszteség, az usákok meg belefulladtak a nyersanyagba és szállították a ruszkiknak a cuccot számolatlanul, meglehet nézzni hogy a lényegtelen hajók hány millió tonna hadianyagot szállítottak a ruszkiknak (ami nélkül qrvanagy bajban lettek volna az urálon túli gyárak beindulásáig)
amúgy roppant érdekes a dolog mert a németek a VH-t azért is bukták el mert a drága nehezen gyártható cuccokat erőltették és az olcsó "sz@r" Sherman és T34-ek ezrei bedarálták őket, ezek után az oroszok a hidegháborúban abba buktak bele hogy a gyenge minőségű tömeghadsereget már nem tudták tovább növelni és összeomlott a gazdaság. -
#32066 és általában a sajtónak szól:)
-
#32065 azzal nem, csak némettel, és orosszal. (az ő elbeszéléseinek hála változott meg a véleményem a németekről)
amerikaiakról hallok eleget a mostani magyar katonáktól. jól csinálják a dolgukat, amig minden szervezett, és működik. de ha beütne a gebasz, hát kitörne a pánik. -
#32064 " Az átlagos szovjet vadászpilóta képzettségét figyelembvéve még '43-van is erős német légifölényt eredményezhetett volna. "
ugye tudod, hogy a szovjetek nem kevés légvédelmi tüzérosztályt vonultattak fel állandóan a harcoló csapatok mögött, amit azért messzire elkerültek a német pilóták?
"Az USA egymaga több harkocsit és repülőt gyárott mint szinta az összes hadviselő fél eggyüttvéve, de emellett még legyártottak kb. 2400 Libery hajót, kb. 15-20 nagy rephordozót, 6 csatahajót, és több száz (vagy EZER!) úszóegységet és két nagy fronton viselt háborút."
milyen harckocsit? shermannt? nem ellenfél egy T-34esnek. esetleg a pershingek, de abból meg nem sok készült. a hajók teljesen lényegtelenek itt. felúszak volna a volgán, vagy mi?:)
"Egy 0 nehézfegyverrel rendelkező ejtőernyős hadosztály tartotta fel a német erőket. A német haderő '43-től már messze nem "szuperkatonákból" állt és addig sem voltak legyőzhetetlen istencsászárok.
szóval, a hős ejtőernyősök képesek voltak feltartani a gyerekek, és fogatlan nagyapók kemény rohamát? ez már teljesítmény:)
"Krétán a német ejtőernyős hadosztály fele ottmaradt még '41-ben...
alapvetően a hibás szervezés volt az oka, ha nem tűnt volna fel, azután nem is nagyon erőltették az ejtőernyős hadviselést, mindenhol gyalogosokként szolgáltak.
egyébként, arra a tényre mit szólsz, hogy míg a déli/nyugati frontra pihenni küldték a katonákat, addig a keleti frontot büntetésként használták.... -
#32063 "én nem könyveket olvastam, hanem személyesen találkoztam orosz katonákkal, és úgy általában apám elbeszéléseiből (mielőtt még megvádolnád, számára semlegesek az oroszok)."
Minden tisztelettel megkérdezem, hogy apán amerikai katonákkal is találkozott? -
#32062 erről érdekelne cifu véleménye, de ha tévedtem, hát szánom bánom:) -
#32061 én nem könyveket olvastam, hanem személyesen találkoztam orosz katonákkal, és úgy általában apám elbeszéléseiből (mielőtt még megvádolnád, számára semlegesek az oroszok).
egyébként, amiről te beszélsz, az 60 éve volt, én meg a mai katonákról beszélek. ahogy ott csökkentették az iskolai követelményeket, úgy csökkent az önállóságra való hajlam az armyban.
az iskolázottság: sokkal nagyobb követelmények vannak az orosz iskolákban, mint az amerikaiakban. uyge tudtad, hogy a másodfokú egyenleteket az egyetemeken tanítják arrafelé?
na meg, az, hogy valaki kreatív legyen, semmiben nem függ össze a lexikális tudásától.
és légyszíves, ne engem minősíts, hanem egyszer próbálj meg végre személyeskedés nélkül válaszolni. -
#32060 Az a 130 az kb. 400 volt amennyire fejből emlékszem. Mellesleg leírod, hogy miért volt éppenséggel nagy szám. Egy előre jó előkészített védműben voltak nehézfegyverzettel könnyűfegyverzetű ejtőernyősök ellen és mégis elverték őket.
A német katonák visszaemlékezéseiből sem az tűnik ki, hogy a GI olyan puhány legény volt... -
#32059 " CSAK a tecnika szamit..ezt mintha az amcsik jobban elfelejtenek mint masok."
Akkor miért képezik ki olyan sokáig az embereiket?