94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Pluskast
    Na igen a svájci rendszer éléggé kiforrott. Viszont azért arra kíváncsi lennék, hogy vajon a németknél is ennyire értelmetlen a katonai szolgálat? Csakmert ugye nálluk még van hadköteleztség. Ok tudom ott több a pénz de azért még is.
  • lopbisz
    Ha pedig létszám nehézségek lennének akkor mehetne a tartalékos rendszer is.
    Ez nem nagy vasziszdasz csak a honvédségnél a "taták" eddig még nem jutottak el agyilag :)
  • lopbisz
    Aktív szolgálatban elég a mostani létszám. Egyszerüen kéne egy önkéntes tartalék állami szervezet, és akkor no problem. Fölösleges hatalmas aktív állomány.
    Inkább azt a kis aktív állományt kéne modernül felszerelni, mint sok krumpli pucolót eltartani.
  • degenerator
    a harcoló állomány 6000 fő. akit ki lehetne vezényelni...fogalmam sincs..gondolom attól függ ez, kinek mennyire van kedve, vagy kapcsolata, hogy megakadályozzák, hogy kimenjen.

gondolom a minisztériumi műköröm-desszantosok közül egy sem fog lapátolni.
  • [NST]Cifu
    Az SM-3 hatótávolsága 500km felett van, a célpont max. repülési magasság 160-250km felett van (forrástól függő adatok).
  • Punker
    Guam-ban idén a 2. baleset hírekben is most mondták.
  • Kurfürst
    "Szerintem a legnagyobb baromság volt, hogy megszűntették a kötekező katonai szolgálatot."

Elviekben egyetértenék, katonapolitika meg ilyenek.

Gyakorlatban nem kellett 6-9 hónapot teljesen fölöslegesen szívni valami istenháta mögötti, ahol aztán mindent tanultam volna, csak épp honvédelmet, fegyverkezelést meg taktikát nem. Haverom, aki volt katona, így foglalta össze ő mit tanult a honvédségnél: Mindent megenni. Bármikor aludni. És mivel ennek így ebben a formában nincs értelme, nem tudom sajnálni hogy nem zargatják vele az embert. Ha lenne mondjuk egy svájci szintű hozzáállás, önként mennék..

Most hallom TV-ből lezuhant egy B-52-es:
    http://nol.hu/cikk/499653/ (nem, nem vagyok törzsolvasó, ezt dobta elsőnek a Gugli)
  • Punker
    jön egy árvíz akkor 2-3 napod nincs hogy kiállíts mondjuk csak 10 ezer embert, mennyi a valódi létszáma a seregnek 5000 kivezényelhető fő?
  • Kurfürst
    Az hogy a radarnak van rálátása az űrre ill. elég magasan repülő objektumokra, nem új. Megjegyzem, ehhez nem a misztikus mozaikszó felsejdítése sem - az AEGIS egy egyszerűen légvédelmi cirkáló, nagyteljesítményű radarral - szárazföldről ugyanúgy kivitelezhető a dolog.

Az hogy látja, meg hogy le tudja szedni az bejövő ICBM-et két teljesen más dolog. Második világháborús radarok is látták már a ballisztikus rakétákat... hja, csak ugye leszedni, azt nem tudták.
  • degenerator
    viszont eredménytelen munkát végeztek akkoriban, az eredményyhez képest túl drágán, néhol embertelen körülmények között.
  • degenerator
    a mostani rendszerben, kb 50-60 ezer ember tudnának 3 hónap alatt kiképezni, és valahogy felszerelni...ahogy sikerült minőségben....
  • Pluskast
    Igen. Szerintem a legnagyobb baromság volt, hogy megszűntették a kötekező katonai szolgálatot. Sajna én pont lemardatm róla pedig besoroztak, csak mire befejeztem az egyetemet megszűnt a hadkötelezettség. Amúgy a flotillához kerültem volna ami meg marhára tetszett is, márcsak amiatt is, hogy éveken keresztűl versenyszerűen kenuztam a dunán:)
  • [NST]Cifu
    Pontosan. Kína anno megkapta a MiG-15, MiG-17, MiG-21 és a Tu-16 licencgyártási jogát, de nem arra, hogy másnak eladja a legyártott gépeket. Emiatt nagy patália volt, ami végül a kapcsolatok megromlásához vezetett. A szovjetunió széthullása után rendeződtek lassan csak...
  • lopbisz
    szerk: kínaiak
  • lopbisz
    talán azért se bíznak meg bennük mert a licenset sem veszik meg a kinaikat csak ellopják :)
  • [NST]Cifu
    A hangnemre figyeljetek oda, mert lassan elegem van a sok jelzős szerkezettől.

Az egy dolog, hogy pörög a topic, de ilyen áron inkább süllyedjen el...

két AEGIS lefogja Európát...

Lefogja. Egy 3000km-es hatótávolságú ballisztikus rakéta esetén már több száz km-es a rakéta égésvégi magassága, tehát van reakcióidő és távolság. Egyszerű fizika...
  • Punker
    mivel nincs behívó nincs EÜ szűrés ezért kalap sz@r kategória, jönne 1 közepes árvíz azzal nem tudnánk mit kezdeni :(
  • [NST]Cifu
    Oroszország és Kína kapcsolata szeretem is meg nem is hangulat. Van politikai ellentét, mivel a Kínával határos orosz területeken lassan több a kínai, mint az orosz, ami miatt időről időre nacionalista anyázások mennek a régióban.
    Oroszország gazdasági szinten ugyanakkor nagyot akar harapni a kínai almából, főleg energiahordozók terén. Kína rászorul, az oroszok meg egy nagy piacot szakítanak.
    Katonai szempontból Kína noha vásárló, valójában az oroszok nem nagyon bíznak meg bennük. India sokkal könnyebben kap licencgyártási jogot, sokkal szélesebb együttműködési lehetőségeket nyújtanak nekik (BrahMos robotrepülőgép például, ami a Yakhton alapvetően).
  • Wlakos
    Az utolsó mondat tökéletes.
  • Pluskast
    Nem, Magyarországon megszűnt a kötelező katonai szolgálat és az erre vontakozó törvényt hatályon kívűl helyezte a parlament. Az más kérdés, hogy az alkotmány szerint szükség esetén (háború) köteles vagy katonai szolgálatot teljesíteni.
  • Punker
    lépjünk túl X-Y-Z ország nevétől, és nézzük meg a gazdasági összefonódásokat, és ezek után tegyük fel a kérdést, léteznek még nemzetállamok? vagy csak multinacionális cégek és érdekeik?
  • Kurfürst
    Magyarországon nem szűnt meg a hadkötelezettség, csak tudtommal nem hívják be az embereket katonának. A törvényi kötelezettség még ott van. Max. nem képeznek ki mielőtt a frontra mész.
  • Kurfürst
    Öreg a te agyadról a gépszíj a nagy amerikai mánia okán már réges rég lerepült. Azt próbáljuk a beleverni a pici fejedbe hogy Oroszország még mindig atomnagyhatalom. Nem fog vele kötözködni senki, ahogy ugyanezen ok miatt eddig sem tették. Kicsit olyan a helyzet mint a 45 utáni amerikaiaknál - a sereg nem volt túl erős az akkori ruszkikhoz képest, de volt atom szal leszarták, mert úgysem fenyegette őket komolyan senki.

Amit az AEGIS cirkálókról összehalandzsál, az kb. annyi viszonyban van a valósággal mint a korábbi megjegyzéseid. Alapvető fizikai korlátokkal nem vagy te tisztában azt hiszem... két AEGIS lefogja Európát, istenem, honnan mászik elő ennyi sötétség?

Az F-22es pedig nem csodaszer, olyan félelmetesen előremutató megoldásai a többi jelenlegi modern vadászhoz képest nincsenek. Van alacsony észlelhetőség, tolóerővektor és szupercirkálás. Kb. ennyit is vár el egy újabb generációs vadásztól az ember. Az ára többszöröse ezekének, a képességei viszont nem. Ehhez képest te úgy kezeled mintha az F-22 környezetében egyszerűen leolvadnának az ellenséges gépek az égből. Irakban ennek ellenére nyakig állnak a szarban, és alig várják hogy elhúzhassanak onnan valamilyen ürüggyel.

Ez a dedós óvodás rajongás, fanboy hozzáállás a mindent jobbantudó okostojás hangom megütve meg különösen irritáló.
  • lopbisz
    már most engedik mert Kínára vannak szorulva. Amerika csak egyet tehet, hogy nyal.
  • leonforce
    bocsi!
    mind a 2-en tevedtek..!mint ahogy a wikipedia is...
    ugyanis csak a lathato gazdasagi adatokkal dolgozik...
    a kinai gazdasag eredmenyei joval nagyobb resze a fekete(es szurke)gazdasag altal termelt jovedelembol szarmazik...azok ebben nem szerepelnek(es tobbszorose a lathato jovedelemnek..ugy kb 3szoros szorzot vegyel alapul,az osszes lekoppintott,hamis termekek altal termelt jovedelmet amivel elarasztjak a vilagpiacot..)..
    gondolom nem kell reszeletezni h a nyugati gazdasagoknak amivel osszevetesre kerultek,az igy szerzett jovedelme joval kisebb(remelem ezt nem kell bizonyitani...!!)
    attol fuggetlenul igaz h sohasem erik el az usa(katonai)tecnikai szinvonalat,mert a jenkik egyszeruen nem engedhetik meg maguknak azt a luxust hogy ezt megengedjek...!!!
  • lopbisz
    Az oroszokkal elég jóba van kína( katonai szövetségben is vannak) főleg azért mert az oroszok már fosnak tőlük.
    Egyelőre Kína bezárkózott, hogy még jobban megerősödjön.
  • [NST]Cifu
    Más komolyabb fejlesztésről nem tudok. A "komoly" alatt is persze a harci dolgokat értem, teherautókat, ilyesmiket nem követem igazán.
  • [NST]Cifu
    Konkrétumok nincsenek, legalábbis publikusak. ~12 gép várható, leginkább kiképzésre kellene, B vagy T1 változat, de elvileg könnyű támadó feladatkörben is bevethető.
  • Torzonborz
    kész , ennyi ? ööö ez kicsit kevéske :/
  • [NST]Cifu
    Azért az "Önvédelmi" partraszálló hajókon jókat nevetek a Japán Haditengerészetnél. ^^
  • leonforce
    valami konkret..?
    darab szam?feladatbesorolas?pl..
  • Punker
    na ja ha rengeteg cuccot adnak el kínából az usa-ba:

• Bucser
    KÍna nagy Ázsiai ellenlábasa Oroszország és India lesz. Japán és Taiwan önvédelemre rendezkedett be míg a többiek jelentős támadókapacitást igyekeznek felhalmozni.

GDP és eladósodottság kérdése.

Az USA és Kína jelenleg róka fogta csuka, csuka forgta róka tipikus példája. Rengeteg amerikai működőtőke van Kínában és rengeteg fogyasztás megy Kínából az USA-ba. Az USA forrásigényét pedig az arabok és a Kínaiak elégítik ki. Bődületesen alacsony kamatért cserébe...
  • Punker
    ez még nem biztos :D
  • lopbisz
    minden birodalom egyszer vége szakad.
  • horthy
    Innen is meg lehet közeliteni !

http://hu.wikipedia.org/wiki/Orsz%C3%A1gok_GDP_szerinti_list%C3%A1ja_(PPP)

Bár ez wikipedia ide azt irnak amit akarnak ! ( gonolok a magyar légvédelem SA-5-re )
    Lényeg ami lényeg hogy nem érdemes eladosodni mert nem lesz pénz még csuzlira sem !

" kína meg regionális nagyhatalom lesz, remélhetőleg az usa beleegyezésével " ( degenerator )

Szerintem ebbe az USA-nak nem sok beleszolása lesz , ha gazdaságilag katonailag megerösödik Kina automatikusan azzá válik ! Az USA még a kinai áruk importját se tudta megakadályozni a saját hazájában saját ipara védelmében ! Volt rá probálkozás nem egy , csak Kina azonnal mondta hogy fizessék ki neki a felvásárolt USA államkötvényeket , és erre se kép se hang nem volt az USA részéről ! Kénytelenek voltak megeggyezni a ferdeszemüekkel ! USA-nak a Kinai hitelekre valoszinüleg nagy szüksége van , mivel sajnos átmentek zabagép társadalomba ugy mint annak idején Roma és sajna nem termelik ki a saját fogyasztásuk ellenértékét , nem is beszélve az iraki háboru költségeiről ! Ha nem változtat az USA a berögzödött életvitelén bizony nagy gondban lesz , nem lehet büntetlenül eladosodni !

• bgabor
    Egyetértek.
    Egyrészt ha a szovjet időkben volt annyi eszük, hogy még véletlenül se használjanak atomfegyvert (pedig akkoriban nyolc általánost végzett parasztok vezették a szovjetúniót), akkor a mostani putyin/medvegyev féle, taktikázós sunyi banda pláne nem fog ilyesmihez folyamodni.

A másik felvetés is igaz. Nem véletlenül kapálóznak az oroszok kézzel lábbal az európai rakétapajzs-program ellen. Érdekes helyzetet fog teremteni, ha az amerikaiak képesek lesznek gond nélkül leszedni más nemzetek ICBM-jeit.
  • degenerator
    azért vicces, hogy a másik kettő dobogós a világháború vesztesei, és az egyik nagy győztessnek csak az ötödik hely jutott:)
  • degenerator
    az amcsi-orosz ellentéthez tennék annyit hozzá, hogy voltak torzsalkodásuk köztük, de ha nagy balhé volt, mindig egymás mellé álltak.

egyébként meg oroszország inkább az atomhatalmi pozícióját igyekszik megőrizni, és rendezni a poszt-szovjet konfliktusokat.

kína meg regionális nagyhatalom lesz, remélhetőleg az usa beleegyezésével.
  • Molnibalage
    Eszerint itt közel sem igaz az az arány amit te írsz. Persze én is tévedtem.