Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bár nem közvetlenül haditechnikai kérdés, mégis érintheti a szárazföldi páncélos / gépesített haderõket a közeljövõben, de fõleg inkább nem tudtam más topicot használni arra hogy megkérdezzem. szóval:

most hogy a dízel ára egyenlõ a benzinével, sõt nemsokára akár szignifikánsan meg is haladhatja azt, vki írja már le aki ért hozzá hogy a nyersolajból hogyan lesz dízel üzemanyag illetve benzin, miért drágább a beznin elõállítása (mert jobban tisztítják?) de ennek ellenére miért gazdaságosabb mégis a dízel meghajtás

schrank
valaki írja már le miket használnak a japcsik mert sehol nem találok semmit <#falbav>

schrank[HUN] \"kiakirály\" \"jobb ha az okos hülyéskedik mint ha a ....\"

Ez nem mercédesz de a maga cruiser-t nem ismerem.

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

schrank
mert ez úgy néz ki mint egy mercédesz <#hehe> és mi van a maga cruiser-rel <#nemtudom>

bazza
hi all!
Szeretnék foglalkozni ezzel a témával, katonaság felépítése, elméleti és gyakorlati harcászat. Szeretnék róla tanulni. Azt szeretném kérdezni, van-e a kezdõk számára vmi portál, oldal ahol elkezdhetem katonai tanulmányaimat? 😊)

\"Cum Deo pro patria et libertate!\"

Semmi baj.Nem történt semmi.Én ilyen lassan küldöm a hozzászólást.Olyan lassan gépelek.<#email>Nagyon levagyok maradva?

Ca. 7 éve olvastam a 4x4 magazint.Abban akkor azt írták Mercédeszeket használnak.

Bucser
Olvasd 16666-ot😊 Már elnézést kértem^^

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

A motort és a kavitációt ne keverjük össze.Én betettem egy linket a motorról.Attól függetlenül mint érdekesség írtam az orosz torpedoról.Nem olyan kifinomult mint a távvezérelt torpedók de a brittek is 2.vh.-us torpedókkal sülyesztették el az argentínok General Belgrano csatahajóját vagy cirkálóját (a besorolását nem ismerem) valamikor 1982-ben.Talán 4 darabot lõttek ki rá amik direkt ütköztek a hajóval és nem a hajógerinc alatt robbantak.Olyanból gondolom egy is elég lett volna a Belgranonak.

Bucser
ájj ami ott van link az a külsõ égésû motorhoz visz a másik ami alatta van az meg szuperkavitáció😄 azt hittem hogy a 2 összetartozik😊

Bocsánat😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Bucser
Attól még linkelhetsz mert engem érdekel😄 Bár ezt a "technobablát" nem tudom szó szerint lefordítani de mintha az lenne a lényeg, hogy a radish mögötti alacsonynyomású zóna stabilizálódik (a radish szerintem a köppeny a fegyver elején) és a nyomáskülönbség miatt szívja a fegyvert elõre (vákumot képezve maga mögött) így csökkentve a buborék méretét is a fegyer körül és hagy elég helyet, hogy lapátot csúsztassanaka vízbe (amivel szerintem az irányítás történik) anélkül, hogy veszélyeztetnék a buborék összeomlását.)

Valami ilyesmit tudtam kibogarászni de lehet nagyon nagy butaság amit írok. De ésszerûnek tûnik...

De majd a szagértõk javítják😊

Ez már jobb, kösz

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

schrank
mégis milyen gyártányú <#ravasz1>

Fenrir
Ejj pedig most akartam belinkelni a teljes szöveget angolul 😊

Ez a "gázgenerátor" egy fizikai folyamat a leírás szerint valami módon az alacsony nyomású rész a torpedó mögött elõreszívódik és úgy alakul ki ez a "köpeny".

Ha valaki jobban le tudja fordítani akkor várom a megoldásokat 😊

In this case the low pressure zone behind the 'radish' probably both stabilizes and 'sucks ahead' the weapon (while potentially leaving more room for a seeker), making the overall 'bubble' (envelope sheath) over the weapon much smaller and more efficient while leaving more options to 'stick an oar in the water' and turn the entire sheath+weapon rather than risk collapsing the bubble.

A halál csupán a kezdet...

Bucser
Szerintem ez a szuperkavitáció...

A belsõ égésû motor, amelynek legnyilvánvalóbb példája a benzinmotor: az üzemanyag elégetésekor a gáz halmazállapotú égéstermékek kitágulnak, és közvetlenül elmozdítják a dugattyút. A második típus a külsõ égésû motor. Ilyen például a gõzgép, amelyben a víz munkavégzõ közeg. Elsõ lépésben az égõ üzemanyag - például a szén - elgõzölögteti a vizet, majd a gõzt egy hengerbe vezetik, ahol az elmozdítja a dugattyút.

A külsõ égésû motor lényege az hogy a meghajtás és az energia felszabadítás nem közvetlen folyamatként kapcsolódik össze.

Nem beszélek idegen nyelvet ezért ehhez nem tudok hozzászólni.Az orosz torpedoról az Aranysas-ban olvastam néhány hónapja.

Van gázgenerátora az elején.Így hozza létre a gázt amiben halad.A gázgenerátor mûködését már nem ismerem.<#nemtudom>

Fenrir
The German Navy has developed a highly advanced new supercavitating torpedo known as the ‘Barracuda’. Built by Diehl BGT Defence, the Barracuda travels at over 800km/h, faster than the Shkval, and, crucially, is steerable as well!

Tessék...

Fenrir
Most mondtam, hogy az egy folyamat amikor folyékony közegben gázbuborék alakul ki.

kavitáció?

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

<#szomoru1>Én nem tudom mit jelent a kavitáció.

Fenrir
Ez olyan mint a kavitáció, nem? Egy gázbuborékban halad, a súrlódása és közegellenállása rendkívül kicsi lesz ezáltal nagyon felgyorsul...

Talán ez egy hasznos oldal
Az oroszok nemrég csináltak egy olyan torpedot ami emlékezetem szerint kb. 200 km/h sebességel úszik.Biztos sokan látták már ahogy egy Polaris rakéta elindul a tengeralattjároról.A tetején gázt fejleszt ezért nem is érintkezi a vízzel és úgy tör fel.Ez az orosz torpedo is ilyen.Az elején gázt fejleszt ezért kisebb ellenállásba ütközik a torpedó és a meghajtása rakéta.Ezért nem lehet dróton távvezérelni de cserébe nagyon gyors ezért kevesebb idõ van reagálni rá.Mintha csak arra találták volna ki,hogy az irániak ilyenekkel sorozzanak meg egy nagy repülõgéphordozót.

Köszi.<#worship>

Ez már régóta érdekel: milyen az a külsõ égésõ motor?

Errõl már volt egy érdekes film valamelyik ismeretterjesztõ csatornán.Az elemzõ szerint ha az iráni tengeralattjárókat korszerû külsõégésû motorokkal szerelik fel akkor olyan halkak lesznek,hogy meglephetnek egy repülõgéphordozót is.

A polgári és a katonai igények különböznek ez nem új dolog.Pl. japánnak egy japán gyártmányu terepjárója se felelt meg a katonai igényeknek.Ezért nem is japán terepjárót rendszeresítettek.

schrank
mint ahogyan hummernál is a szerintem a polgári stejer sem lesz azonos a katonaival <#ravasz1>

A pintzgauer kontra HMMWV se dõlt el pedig ott az adatok igazán elérhetõek (üres tömeg;max tömeg;fordulókör;hatótávolság mûúton;max. dõlés;hány százalékos emelkedõn megy fel;gázlomélység;stb).Ne fantáziáljunk hogyan mûködhet.A fantázia csak fantázia.Idén kijön a polgári változat.Akkor majd biztos többet meglehet majd tudni a mûködésérõl.

Sadist
Nekem meg derengett, hogy valahol már láttam, de gõzöm nem volt, hogy hol. Most rákerestem az F2000 szóra, hát nem ott virított az egyik írásodban? 😄

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

[NST]Cifu
LoL, teljesen el is felejtettem már ezt a képet. 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Sadist
Cifu már régebben rakott egy képet, végre megtaláltam 😊

Pontosan úgy van, ahogy leírtad.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

bocs, hogy belebeszélek, szerintem:
miután a zár a hüvelyt kibillentette jobbra az alagútba, a zár elôremozgásakor a tárból lôszert tol fel a csôbe, majd a csôvel párhuzamos alagútban lévô hüvelyt egy karmantyú segítségével elôre löki, ahol egy másik karmantyú akadájozza meg a csô végénél, hogy a hüvely ne a lövedék után repüljön, hanem jobbra el.

Az emberiség nagy tragédiája, hogy a hazugság vált mérvadóvá, a gondolkodókat pedig konteó hívöknek titulálták.

[NST]Cifu
És azt te döntöd el, hogy mitõl lesz lapos a topic, mi?

Neked hányszor válaszoltak érdemben az ilyen infovonalakon? Én több tucat alkalommal írtam már efélékre e-mailt érdeklõdve bizonyos részletek után, és eddig 1x sem reagáltak érdemben. Ha már válaszoltak, az is kisebb csoda, de akkor is csak közhelyek jönnek (az adatok megtalálhatóak a hivatalos weboldalon (hiányos adatok, nem azok, amikre kiváncsi lettem volna), az adatok nem publikusak, persze, képes rá (de pontosan mire?) stb.).

[NST]Cifu
Igen, erre tippelek.

Aki ért angolul az majd utánajár.Egy kis segítség:
Tel : (32 4) 240 81 11
Fax : (32 4) 240 88 99
[email protected]
Ne találgassunk.Attól olyan lapos lesz a topic.

Itt tudnak válaszolni.
Telefon: 56/505-100
Telefax:56/505-177
E-mail: [email protected]

Sadist
Szal a zár az egyszerre löki elõre az üres hüvelyt, és tolja be a csõbe a következõ lõszert?

Igen, ez jó hir!
A képek magukért beszélnek.
1 lövés nem sokat, sok lövés ugyan arra a pontra sokat.

schrank
következõ feladvány : 0.5"-os géppuska milyen károkat okoz egy harci helikopter szélvédõjében <#ravasz1>

[NST]Cifu
Ezek szerint részleges szétszerelés nélkül is elháríthatóak az akadályok...

Szvsz a hüvely kivetésénél azt használhatják ki, hogy a hátramozgó zár csak kihúzza a hüvelyt, és kibillenti jobbra, majd elõre mozogva kezdõsebességet ad neki ahhoz, hogy végigfusson a kivetõalagúton.

Sadist
Találtam egy érdekes képet:
http://www.sturmgewehr.com/bhinton/FNC/FN2000.N.jpg
Mondjuk még mindig nem tudom elképzelni, hogy a hüvelykivetés hogy mûködik :C

Laikus nyelven

löszer: az amit betöltesz a fegyverbe. Tartalmazza a lövedéket, a lõport, a csappangyút és az ezeket összefogó hüvelyet
lövedék: az ami kijön a csövöm

Gurulatot kap a lövedék: a lövedéket még a célba csapodás elõtt eltéríti vmi, pl sürû aljnövényzet
de ezt a szót inkább a vadászatban használják, arra az esetre, ha a kilõtt sörétszemeket eltéríti a fagyott föld és kontroláltlanul továbbgurulnak.
Stewee hozzászólásában inkább a "gellert kap" kifejezés lett volna alkalmasabb

Ja és mi az a gurulat?
Mint laikus mûvelõdni vágyó, kérdezem.

Lenne egy kérdésem: mi a különbség a lõszer és a lövedék közt? Az egyik ami bemegy, a másikat meg kilövik? Vagy nem? Mert kicsit <#zavart2>-nek érzem magam.

Bucser
rendben értem😊

[NST]Cifu
Szvsz kiskorú arra célzott, hogy a lõszer ritkán kap gurulatot (vagy gellert), azt inkább a lövedék szokott kapni. 😄

Nem. Te gondolsz gurulatra. Ugyanis ez a szabatos kifejezés nem pedig a geller.