94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Hypo #32258
    Koszi az infot erdekes amit irsz, pont most olvastam az aranysasban hogy izrael es holandia rendel majd az f35 bol izrael ha jol emlekszem 25-t es majd 50db ot opciora, a hollandok azt hiszem 50db os rendelest akarnak.
  • Thanatos
    ja hát az nekem is kéne, de olyat nem tul esélyes hogy találni fogunk neten, szvsz legjobb eseteb is max iylen youtube minőség lessz a full müsorrol, de még az is necces
  • Animefox
    Youtube verziót én is kerestem, de inkább nagy vásznú vágatlan felvétel kéne ami élőben ment aznap. :( Nem voltam otthon és megint lekéstem az ideit... apámat megkértem hogy vegye fel dvd-re, de baszta felvenni.
  • Molnibalage
    És nem lézerfegyverekkel...
  • [NST]Cifu
    Urban Legend szagú, bár eddig nem hallottam erről. Az tény, hogy az 1970-es években voltak határvillongások arra fele, és voltak áldozatok is, de azért nem hadosztály mértékűek. ^^
  • [NST]Cifu
    Az F-22I (Izrael) és F-22J (Japán) Raptorok esete nem annyira szélsőséges, mint egyesek gondolnák. A hadiipari lobby jó ideje ledöntötte a gátakat, tehát nem valószínű, hogy amiatt nincsenek Izraeli vagy Japán Raptorok, mert a szenátus fél attól, hogy übertitkos amerikai technológia kerülne ki.
    Az Izraeli légierő parancsnoka kerek-perec megmondta, hogy nincs szükségük az F-22-esre, mert csak egyfeladatú gép, és drága ehhez. Inkább F-16I-ket kér(t) addig, amíg a következő nagyon várt típus, az F-35 elérhető lesz.
    Japánnal kb. 5 éve tárgyalnak az F-22-essel, de még mindig nem vergődtek zöld ágra. Itt egyfelől az ár, másfelől a licencgyártás feltételei a kérdésesek. Japán az 1970-es évek óta a vadászgépeket licencben vagy saját maga, külső segítséggel gyártja. Ugyan nincs erre vonatkozó információ, de egyes értekezések szerint a probléma az lenne, hogy a Lockheed a gyártósor fenntartása miatt nem menne bele a Licencgyártásba, vagy legfeljebb úgy, hogy csak a végszerelést végeznék Japánban. Ebbe meg a Japánok nem mennek bele, ők a főbb részegységek egy részét (hajtóművek, bizonyos fedélzeti elektronikák, fegyverzet) is helyben gyártanák.
  • [NST]Cifu
    Ebben egyáltalán nem lennék biztos. Mikroelektronikában már most otthon vannak, a Kínai haditengerészet új légvédelmi rombolóin és AEW repülőgépein feltűnt fázisvezérelt radarok pedig a hírek szerint elég decens színvonalat képviselnek.
    Nem azt mondom, hogy egy-az-egyben felvennék a versenyt per pillanat K+F terén, de nagyon nyomulnak, és bizony ha ilyen ütemben hajtanak, akkor rövid idő (5 év) és bizony ott lesznek ők is az élvonalban...
  • Molnibalage
    #32232, Talán olvasd el ezt is...
  • leonforce
    bocsi Balazs!
    de kell..tomegpusztito robbanofejeket(foleg ha tobb fejesek lennenek)szallito ICBM-ek ellen mashogy nincs ertelme...
    mi maradna pl az USA keleti reszebol ha a robbano fejek csak 20%-a celba jut(egy esetleges konfliktusban..)..?es ha 50%....?
    csali raketakkal kifektetik az elharito rendszert es ez az arány elerheto....
  • leonforce
    sztm az EVI LEHETOSEGEK vs VALOS KEPESSEGEK-en vitatkoztok...
    lehet h egyszer kiderul mire is kepes(ne deruljon ki!!)
  • leonforce
    a 80-as evekben terjedt 1 legenda h a 70es evek elejen a kinai-orosz hatarvitak rendezesere kinai csapatok vonultak be tavolkeleti orosz teruletekre..allitolag az oroszok vmifele lezer tecnologian alapulo tomegpusztito fegyvert vetettek be es tobb kinai hadosztaly egyszeruen eltunt(elparolgott??),es a kinaiak azota nem eroltettek a dolgot...
    persze a tomegtalyekoztatas abszolute blokkolva volt..ami abban az idoben evidencia volt...
    legenda volt ez?tortent valami..?vagy csak a nyugati propaganda h tobb penzt tudjon kizsarolni a szovjet veszely ellensulyozasara keze volt a dologban..?
  • leonforce
    persze..nem olvadnak le...
    de a Raptorral uj terminologia is szuletett..a korabbi gepek(pl.F-15,Su-27)legifoleny kepessegekrol lehetett beszelni..
    a Raptor LEGI DOMINANCIA VADASZGEP=csak 1 fele gep jelent ra veszelyt..1 masik Raptor...es ez igy lesz kb.meg 15-20 evig....
    "alacsony észlelhetőség, tolóerővektor és szupercirkálás"..haat ennel azert joval tobb..plane a fedelzeti rendszereit tekintve...ezert(sem)exportaljak meg megbizhato szovetsegesek szamara sem,h a fent emlitett kepesseg sokaig csak az USA privilegiuma legyen...
  • leonforce
    a kinai gazdasag csak az olcso gyartasi kapacitast jelenti a vilaggazdasag szamara..egyenlore..(biorabszolgak,akik nagy profitot termelnek)
    az mas kerdes h a magas tech-szinvonalu dolgokat lekoppintjak...de ez keves..(a szinvonalarol nem is beszelve...)
    olyat sose fognak ott gyartani ami pl.MEGHATAROZO reszegysege 1 F/A-22-nek....
    mint ahogy sok mast sem...
    de ez nem gazdasagi topic ugyh hagyjuk..!
  • Wlakos
    A több robbanó fejjel mi lesz? Aki rakéta csapást indít nem egy-két rakétával fogja tenni. Ki lehet számolni hogyha a robbanó fejek 5% ér csak célba mi marad a cél területből legyen az a földön bárhol.
  • TVelvet
    Akkor már mehetsz is innen, viszlát!
  • Scottt
    Próbáld ki a fejeden...
  • mrzoltan
    Lődd te magad le,nem csak ez lenne vele a gond:de mind1 úgyse lesz hozzá elég erőm,hogy megtegyem...
  • mrzoltan
    ki mondta hogy lelövöm , csak kérdem...
  • Thanatos
    tv5 verziot eddig nem találtam :S
    addigis pár érdekesebb:
    http://youtube.com/watch?v=lmX718tmDew
    http://youtube.com/watch?v=n7CW33Cz2jY
    http://youtube.com/watch?v=Kqlr--PBhwo
    http://www.youtube.com/watch?v=qtuuC4vBOEo&feature=related
    http://www.dhnet.be/infos/monde/article/215044/14-juillet-un-defile-hors-normes.html#bonus
  • Punker
    hm mennyi is a kiszabható állatkínzásért 2 év? mert ez is annak számít.....
  • SZU
    Valóban bgabor a lényegre tapintott. A saját fejdbe lőjj, hogy ne szenvedjen sokat a macskád...
  • Thanatos
    mongyuk tény ez csak összefoglalo és nem tv :) mindjárt nézke jobbat ha találok
  • Thanatos
    első nekirohanásra:
    http://youtube.com/watch?v=hPF1JOtSE5c
  • bgabor
    És ezért most megölöd? Gratulálok, te is roppant értelmes ember lehetsz.

Szerintem a saját fejedbe lőj.
  • mrzoltan
    Hali!Tudom off egy kicsit meg nem idevág meg minden,de 1 kérdés.
    Az ilyen lövedék leszed egy macskát?
    Hova kell lőni neki hogy ne szenvedjen.

THX,előre is.(Véresre marta a lábam ,a dög.)
  • Animefox
    Lenne egy kérdésem azzal kapcsolatban hogy a július 14-én 10:00-től 12:00-ig tartó katonai felvonulás (TV5) felvételét hol tudnám elérni? Valahol letölteni?
    Valaki nézte közületek?
  • Molnibalage
    Valóban kevés az egy "full scale" orosz atomcsapás kivédésére csak ne feledjük el, hogy anno nem is erre készült a rendszer csak idáig eljutott. Viszont ez a képesség bőven elegendőnek tűnik arra nézve, ha egyes pár túlságosan melldöngető vezért hülyeséget csinálna még az országára nézve is...
  • [NST]Cifu
    Egy ballisztikai mellény se véd meg, ha fejbe lőnek, de attól még üdvös használni, ha olyan helyre mész, ahol lövöldöznek. ^^
    99% márpedig messze több, mint a semmi.
  • Molnibalage
    Nem kell 99%-os hatékonyság. Egy hajóün írtam, hogy kb. 200 rakéta van. Ez még 20%-os eredményesség mellett is elég decens. A régi '60-as évek beli ABM rendszer is 14-ből 10 célt eltalált... Igaz, hogy eddig 1 teszt volt csak az SM-2-vel, de 100%-os találati aránnyal bírt és nem csak úgy általánosságban találta el a műholdat, hanem az előre kiszemelt részén!
  • Molnibalage
    "Második világháborús radarok is látták már a ballisztikus rakétákat."

Nem, nem látták. Volt egy villanás a képen és jött a kettős dörej. Ezt majd minden forrás említi. Ez nem nevezhető, "látás" képességének.
  • Molnibalage
    " két AEGIS lefogja Európát, istenem, honnan mászik elő ennyi sötétség?"

Azt írtam, MAJD! Az SM-3 rakétával. A sötétséget meg kérdezhetném tőleg is. Szerinted az a rekéta ami leszed egy többszázkilóméter magasan repülő műholdat az egy alacsonyabb pályán érkező ballisztikusrakétát mennyiről kap le? Mechanikából elégtelen...

"Az F-22es pedig nem csodaszer",

Ki írta, hogy az? Ez 7:1 - 8:1 arányú 4++ gen fölénnyel nem tudf mit kezdeni, de perpillanat ilyen veszély nem is fenyeget. EZT kéne belátni. A mai nincs akkora potenciál ami képes lenne 60 db Raptor ellen küzedni és nem csak Raptor repked a USAF-ban, hamarosan lesz F-35. SEMMI hasonlót nem képes felmutatni senki más. ENNYIRE nehéz a felfogásod??

"olyan félelmetesen előremutató megoldásai a többi jelenlegi modern vadászhoz képest nincsenek. Van alacsony észlelhetőség, tolóerővektor és szupercirkálás."

Óóóó, "csekélyésgek"...

"Ehhez képest te úgy kezeled mintha az F-22 környezetében egyszerűen leolvadnának az ellenséges gépek az égből."

Ezt sohan nem írtam, de a jelenlegi erőviszonyok mellet és az F-15C + AWACS kombó is brutális előnyt ad (ez bizonyított tény!). Akkor mi jö ki az F-22 + AWACS kombóval? Lehengerlő fölény.

"Irakban ennek ellenére nyakig állnak a szarban, és alig várják hogy elhúzhassanak onnan valamilyen ürüggyel."

És ennek mi köze az F-22 kégi dominanciájához? Semmi.

"Ez a dedós óvodás rajongás, fanboy hozzáállás a mindent jobbantudó okostojás hangom megütve meg különösen irritáló."

Ahogy az nemlétező orosz cuccok sztárolása, a kimutatható nyílt USA imádtat és némi náci beütés is néha egyesektől.
  • Torzonborz
    híradós voltam de persze ehez sok közöm nem volt ,2szer állítottunk fel vmi mobil adót aztán annyi. volt vmi híradós verda amin elvileg pk voltam de azt is 1szer láttam mikor vmi amcsi tábornok jött hozzánk (Szvfár) látogatóba és ki lett állítva. lemostuk , abroncsra olajat kentünk hogy csili vili legyen aztán ennyi . egyébként őrség orrba szájba annak ellenére hogy még zászlóalj írnok voltam. kevesen voltunk nem is kicsit. :D
  • Zenty
    behívnak ejtőernyősnek, és parancsba ajdák, hogy ugorj egy gépről! Aztán te: Nem tudom hogy kell? Ugorjon már! De nincs rajtam ejtőernyő sem! Nem baj ugorjon!
    :D
  • Kurfürst
    Kérdés inkább az, hogy az ICBM-et milyen hatékonysággal tudja elfogni (ha el tudja fogni egyátalán, iszonyat sebességgel repül, reakcióidő kicsi, ha szar az időjárás a radar sem az igazi, korlátozott számú elfogó rakétát tud indítani stb.).

A következményeket tekintve most ugye olyasvalamiről beszélünk ahol a 99%-os hatékonyság még elfogadhatatlanul gyenge...
  • Zenty
    belgák, és a hollandok nem hasonló gazdaságú országok :D
  • Pluskast
    "A honvédség, és hasonló méretű, gazdaságú országok azért szüntették meg a sorozást, hogy modern lehessen a hadsereg"

Na ja ez az ami nekünk nem sikerült szemben mondjuk a belgákkal vagy a hollandokkal.
  • Torzonborz
    elvileg én tartalékos vagyok , legalább is annó beírtak oda gyk hirtelenjében azt se tudom mit kéne csinálnom ha vmi csinnadratta lenne itten :D
  • Zenty
    A szomszédoknál hasonlóan sehol sincs aktív sorozott állomány( kivétel a nem natos országok) mondjuk szerbia is csökkentette a sorozott létszámát.
    De vissza térve, egy modern-sorozott állományú hadsereget jó gazdaságú, és többnyire nagy államok tudják csak fenntartani.
    A honvédség, és hasonló méretű, gazdaságú országok azért szüntették meg a sorozást, hogy modern lehessen a hadsereg. ( többnyire ez nem jött össze...)
    Ezért kéne egy önkéntes tartalék rendszer, ahol például havonta egyszer lőnének egy- kettőt, meg az alapokat megtanulják azt csá.
  • degenerator
    azért svájcban vagy fegyverkultúra erősen.
  • degenerator
    lopbisz: egyetértek

a taták is érzik a változás szelét, de inkább szorosabbra húzzák a pokrócukat, mert ők nem szeretnének semmiféle felfordulást, és komolyabb reformot a nyugdíjig.