94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    És a feltápolt T-54/55-nek van bármi esélye az újabb generációs Leopard II, Abrams és hasonló harckocsik ellen? Akráhogy nézem nem nagyon tűnnek egy súlycsoportnak. Azért a T-54/55 60 (!!) éves alapokon nyugszik. Elképesztő, hogy milyen sokáig húzza.
  • [NST]Cifu
    Alapvető eltérés az automata töltőberendezés megjelenése, és ezzel a teljes küzdőtér kialakításának helyzete. A T-55-ös küzdőtere nagyobb, hiszen 4 embernek kellett elférnie, plusz a töltőkezelőnek a küzdőtérben mozognia a lőszerrel. A T-72-esé laposabb, így kisebb a beltér, a toronyban lévő helyről nem is szólva. A meghajtás és a vezető elhelyezése is szerencsésebb a T-55-ösnél, több mozgásteret hagy az átalakításoknál.

Persze a legkomolyabb érv a T-54/55-ös átalakítás terén az, hogy brutális mennyiséget gyártottak belőle, és olcsó volt, no meg ma is az.
  • Adam II
    Szvsz nagy szám volt amikor Bocsi röpködött sok pénz lett belőle de most nem akar (ezek szerint) és most azért a könyörgés.
  • Molnibalage
    Miért nem annyira könnyű eset? Ennyire elétrő konstrukciós elvek alapján készültek?
  • Molnibalage
    Hehe, eltávolítottaák. Vajon miért is...

Arról van szó, hogy Szekeres kedélyesen kéri, könyörög, jópofizik, hogy bockhor menjen már vissza repülni és zeng adomákat mindenféle hülyeségekről. Nem nagyon lehet elmondni, hogy mi is akar lenni igazán ez a valami, csak azt hogy az egész felháborító ahogy beszéltek és amiről. Remélem valaki felvette.
  • [NST]Cifu
    Hát a barkácsba kezdhetjük a kínai Type-59 folyományokkal... ^^

-Al-Zarar, pakisztáni Type-59 125mm-es löveggel, digitális tűzvezető számítógéppel, Kontakt-1 szintű reaktív páncélzattal.
    -T-85, a románok T-55 folyománya, német diesel-motor, átalakított futómű, új tűzvezető rendszer, később reaktív páncélzat.
    -Safir-74, iráni modifikáció, a zsákmányolt iraki T-55-ösök kaptak 105mm-es huzagolt csövű löveget, új tűzvezető rendszert, passzív éjjelátó rendszert, és új motort. Később további módosítások jöttek, többek között reaktív páncélzattal látták el (Safir-86).

Safir-74, alias T-72Z (nem, nem elírás)

-Bashir-1, Szudáni T-55 felújítás, 120mm-es löveggel, a felújítást Észak-Koreai felügyelettel végezték.
    -Abu Fatima, egy másik Szudáni szörnyszülött, a T-54/55-ös testre egy acéllemezekből hegesztett torony került, amibe D-30-as ágyútarackot építettek be.

Nyugati újságíró, háttérben egy Abu Fatimával

-ITPSV 90, finn hadseregben használt önjáró légvédelmi gépágyú, T-55-ös alváz, Marconi Marksman torony 2x 35mm-es gépágyúval.
    -M-55, a szlovénok által felújított T-54/55, digitális tűzvezető rendszer, új rádiók, reaktív páncélzat, stb.
    -Munja, asszem talán Litván átalakítás, a T-55-ös alvázról leszedték a tornyot, és a helyére egy páncélzott felépítmény került, amiben összesen 8 fős tűzszerész brigád fér el, ezen túl kapott egy tolólapot, valamint a búvónyílásokra egy AG-17 automata gránátvetőt és egy PKM géppuskát. (ez is nagyszerű példája annak, hogy mi mindenre fel lehetett volna használni a több, mint ezer T-54/55 alvázat a honvédségben...)

Munja

És ez csak a felszín. Épült rá Cseh tűzoltó felépítmény, Magyar olajtűz-kioltó két Klimov VK-1 (MiG-15-ből származó) hajtóművel, a lengyelek egész Nyeva légvédelmi komplexumot áttelepítették T-55-ös alvázra (rakétaindító állások, radar, vezénylő komplexum), stb., stb.

[center]
    Lengyel rakétahordozó T-55-ös...
  • Adam II
    Mond el légyszi mi van mert egyik link sem akar bejönni valamiért.
  • Freeda Krueger
    Köszi!
    És máshol is voltak T54/55 barkácsok,vagy csak izraelben?
  • [NST]Cifu
    Tervek, protopéldányok készültek, de senki sem kért belőle. Leginkább azért, mert elég decens költség, hiszen nem csak az átalakítást kell kifizetni, ami ráadásul nem csak a lövegből, de az automata töltőberendezésből is áll, de új lőszereket is kell vásárolni, és így már nem sok államnak tetszett a dolog - inkább új harckocsit vásároltak, mint tette az Lengyelország.

A T-54/55 legnagyobb előnye az volt, hogy egyszerű szerkezetű volt, könnyű volt átalakítani, ezért volt népszerű a "barkács" seregekben. A T-72 már messze nem ennyire könnyű eset.

Itt van az ukrán Morozov cég T-72-120 programja.
  • Fenrir
  • [NST]Cifu
    1.: Csodálom a magas szellemi színvonalat. Még 1x belinkelem: van űrkutatás topic, oda mehet az űrhajózással kapcsolatos diskurzus. Meglepő módon mikor oda vittem a témát, le is apadt rögtön, az enyém az utolsó hsz., jó két nappal ezelőtt. Bezzeg a haditechnika topicban született még legalább két tucat új hsz. a témában, mert ide való. Gratulálok mindenkinek...
    2.: Beindul a törlőgép. Nem "Offtopic Haditechnikai Topic" van a fejlécben. Nekem meg elegem van abból, hogy minden másról megy a diskurzus...
  • degenerator
    iráni haditechnika.
  • Molnibalage
    Slágeres.
  • kocsisgabor9999
    melyiket?
  • Molnibalage
    Halgassátok és sírjatok. Az ember azt hinné nem lehet mélyebbre süllyedni. Belátom tévedtem, ilyet álmaimban sem gondoltam eddig.
  • kocsisgabor9999
    xDDDD
  • Punker
    mert postásként több ideje van a mi agyunkat zsibbasztani?
  • Sadist
    És miért nem tetted?
  • Scottt
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    te meg egy köcsög román szal húzzál innen

Hol van ilyenkor Cifu?
    Mindenki politizál stb-stb..
  • degenerator
    de evezzünk át hazai vizekre.
  • degenerator
    nem következik, csupán nem kell túlbecsülni az amcsikat, ők se tervrajzokat szarnak.
  • leonforce
    megint nem a zsidok jartak jobban asszem..
    jo kis alkupoziciokat lehet evvel a(sztm mostanaban az egyik legjobb harci taktikaval)terrorizmus nevu dologgal elerni..
    csak kitartas (es meg 1-2 dolog)kell hozza..
    akar belatjatok akar nem,pl.a hazilag eszkabalt pokolgepek(es 1000mas)is helyet kovetelnek maguknak--a hatekonysagot tekintve(h milyen politikai celokat lehet vele elerni)nem is az utolso helyen--ebben a topicban..
    mas kerdes h ki a fene ert hozza...?
  • degenerator
    azért nem mindegyik hadseregre jellemző a hideg fej:)
  • leonforce
    neked esik nehezedre h nem koltseg hanem darabszam csokkentest irtam!!!!!!????(amitol a horribilisse vallo koltsegek tovabb csokkeneset vartak a laikus--hadiiparilobby ellenes--politikusok a bizotsagban,mivel a tervezettnel a koltseg/darab magasabb lett az elore kalkulaltnal..)
    erted..?? a db/koltseg magasabb lett mint elore terveztek(mint a legtobb programban)jo hogy noveltek a koltsegeket!!!de darabszamcsokkentessel kellett kompenzalni a koltsegnovekedest...
    mi a nem vilagos...?
    Te irtad h 350 helyett kb.250 korul lesz a szamuk...
  • degenerator
    aha, és milyen áron? ismered a konkrét számokat, hány ellenséget kellett elengedni azért a pár csontért?
  • kocsisgabor9999
    biztos
  • Freeda Krueger
    Egy kérdés:volt valaha valahol kisérlet arra hogy a T-72 tipust nyugatositsák?
    Arra gondolok hogy átalakitani probálták e mint anno a T-55/54 tipust izrael?
    Lehetséges egyáltalán ilyesmi?
  • Molnibalage
  • Gundark
    Csodálatos ez a topik. Mindenről mindent megtudok! Van itt űrhajózás, családfakutatás, fegyverek, kül-belpolitika, világgazdaság, történelem. Lehetne esetleg még egy kis asztrológia, horoszkóp :) Amiből megtudhatnám hogy ma melyik témában vagyok jó, és rögtön hozzászólnék :)
  • Pluskast
    Ja milyen igaz!! Te ezek tudhatnak valamit:))) Jönnek vissza a ruszkik:)
  • Pluskast
    Szerintem meg totál igaza van.....
  • leonforce
    jaa..persze..elutottem a szamot..
    a libanoni kaland ami nem sok eredmenyt hozott...
    hacsak azt nem h targyaloasztalhoz ultek megint 1"terrorszervezettel"..
    es ennek eredmenyekent az akkor elrabolt katonak holttesteit visszakaptak...es sikerult 1-2 politikai alkut is nyelbeutni.. :)
  • Punker
    ki kérdezte az aknaszedőt?

http://img139.imageshack.us/img139/6541/44264244vd2.jpg
  • bgabor
    Teljesen igazad van.
  • Molnibalage
    Én inkább fordítva látom. Nem én nyomom tűréshatáron, hanem ott fent. Ha tehetném már felét a Dunába rúgtam volna némi nehezékkel együtt...
  • Molnibalage
    2005?? 2006-ban volt az utolsó hosszabb balhé.
  • leonforce
    OFF...azert az izraeli zsidosagban is nagy volt(es van)az ellentet a palesztin allam megalakulasa koruli vitakban(IS!)...
    szelsosegesek polgarhaboruval is fenyegetoztek,eroszakkal kellett az illegalis telepekrol a rendorsegnek eltavolitani a telepeseket,komoly tuntetesek voltak,stb..
    ez sztm altalanos h fontos kerdesekben nagy a szakadek a velemenyek kozott...a nemzetkozi zsidosag is megosztott a kerdesben(nem csak ebben!)
    a lenyeg h SORSDONTO kerdesekben(amilyen pl.a zsido-arab haboruk)sikerul e egyetlen-egysegkent fellepni....sikerult,az eredmenyek ismertek...(amely egyseg eleve nem volt meg a 2005os"libanoni kaland"-ot tekintve...itt is ismert az eredmeny/telenseg/..)
    a tobbiben igazad van...de ez emberi tulajdonsag,csak a merteke mas es mas... ON
  • horthy
    Ja ,ja ebben eggyetértek , de ne politizáljunk sajnos a magyarok mindig is széthuzó nép voltak ! Ott a példa a Horvátország katonai támogatása szép csendben a délszláv háború idején ! A szerbeknek csak be kellet szolni az akkor kormányon lévő MDF ellenzékének , és máris megszüntek az AMD-65 kézi löfegyver szállitmányok meg egyébb cuccoké is ! Hát ennyit a magyarság egységes álláspontjáról ! Én kimondottan nem szeretem Izraelt de a nemzetközi zsidoságtól volna mit tanulni összetartás terén !
  • SgtChris
    Ez a szép ebben a fene nagy demokráciában, van a te véleményed...meg vannak más vélemények. Addig amíg ezt a helyén kezeled, nincs gond. De néha nagyon a tűréshatáron nyomod... :-)
  • AKSURV
    Nekem erről más véleményem, DE EZ NEM POLITIKAI TOPIK!!!!
    Ja és nem szeretem ha lebirkáznak nagyon nem...

Há mongyak beszerzést hát csodálatos vezénylőtábornokunk egy személyes döntése ( me hogy abban galeriban vannak az igazi birkák) hát csoda Gripenjeink, igaz hogy a bemutatókon kivül úgy sac per kb. semmire se jók, és amire használjuk arra meg egy iskola gép is elég lenne, tehát csodálatos dehát a Kedves Vezér tudja, mint ahogy balfasz jogászként azt is tudta ki a jó tábornok a csodálatos egy magyar szuronyos katona vs. 100 US SF. csicskáival együtt.
    Sajnos NINCS Mon jobb választás csak kevésbé rossz..