Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Bucser
Azért bírom a srácot😄 többször be lett neki bizonyítva hogy a pinzgauer messze megfelelõbb katonai jármû mint a HMMWV és mégis erõlködik.... Nem unalmas már?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

JohnnySmith
"reklámarcnak" háááát nemtom 😊))))))))))) Érdekes lenne Cifu reklám arcnak😊))
Na jó persze 1értelmû én is felkérném! 😊)))))))

Cifu látom a jóöreg AWM nem tudott kimaradni 😊))
Fura hogy szállítóhelikopternek az EH-101-et jelölted meg azt hittem inkább valami szebbet jelõlsz meg mondjuk NH-90 vagy Sikorsky S 76 (habár ez nem kimondottan szállító heli)
Bár azt is tudom hogy nálad nem a kinézet a fontos (na jó azért legyünk õszinték vannak kívételek<#ravasz1> )

Cuore Sportivo & Power of Dreams Yippie-Ki-Yay Mother F*****! PS3 ID: Janos1982 (US),Johnny1982 (UK),JohnnySmith82 (HUN)

schrank
a pinzgauert <#hehe>

schrank[HUN] \"kiakirály\" \"jobb ha az okos hülyéskedik mint ha a ....\"

[NST]Cifu
Ha olyasmit írnék, hogy FÉG P9R, akkor viszont rögtön vagy tucatnyian nyúlnának a telefon után, hogy hívják a fehér ruhás ápolókat. <#idiota>

Egyébként meg van egy mondás: fegyvert csak németül vagy oroszul beszélõ embertõl szabad venni. <#ravasz1>

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

A jót könnyû megszokni 😉

joebacsi
hmm...a Heckler&Koch marketingesei helyében simán felkérnélek Magyarországi reklámarcnak <#bohoc>

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

joebacsi
biztos leesett a kamionról 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Tudtmmal egyes esetekben igen komoly légvedelemmel rendelkeznek a drogbárók, ugye egy Igla vagy Stinger azért beszerezhetõ a feketpiacokon, de hallottam telepített csöves és rakétás!, sõt önjáró légvédelmi egységekrõl is. Egyes esetekben még saját repülõgépeik is lehetnek, pl valahol F-16-ról olvastam, bár fogalmam sincs hogy juthattak hozzá.

[NST]Cifu
Nekem egy olyasmi rémlik, hogy a permetezõgépek kritikusabb részeit (motor, pilótafülke, üzemanyagtartály) kevlár páncélozással látták el. De hogy most északa repülnek-e, vagy nappal...

[NST]Cifu
Takarítás megvolt. 😊

Nem igazán vagyok híve a "legjobb" típusú toplistáknak. Például nagyon jó kis kézifegyver a HK MP5, de ha az ellen 600 méterre van, inkább egy HK PSG-1-et kérnék. 😊
Ugyanez szinte minden téren megfogható. Jó harckocsi a Leopard-2, de bizonyos helyzetekben egy 25 tonnával könnyebb és kisebb célfelületett nyújtó T-84-es elõnyben van. Nagyon jó az F-22A Raptor, ha ellenséges vadászgépekkel kell megküzdened, de egy harckocsioszlop ellen nem sok mindent tud tenni, arre egy lassú, "tohonya" Szu-25T a megfelelõ célszerszám.

Szóval inkább aféle "kedvenc" lista ez, mibõl melyik az, ami valamiért megfogott, vagy a szívemhez nõtt:

Pisztoly: HK P7M13 vagy Sig P226
Géppisztoly: HK MP5/10
Gépkarabély: HK G3A3, HK G36A2, FN F2000, Bofors AK5 és Sig SG551
Mesterlövészpuska: HK PSG-1, Accuracy International Arctic Warfare (.338 Lapua)
Géppuska: HK MG3, PKM
Sörétes puska: SPAS-15

Harckocsi: T-84-120 (Oplot), Strv.122, XK-2 (dél-korea)
IFV: BMP-3M, Puma
APC: Boxer MRAV, Patria AMV, MVP Colonel/General

Harci helikopter: Tiger, Ka-50
Szállítóhelikopter: EH-101

Támadó harci repülõgép: Szu-25TM
(Többcélú) Vadászgép: Szu-30MKM, Eurofighter, Rafale (sorolnám tovább, de most elég legyen ennyi 😊)

Mit hagytam így hirtelen ki?

Véletlenül jutott eszembe.Egyszer olvastam errõl,hogy szeretnék megvalosítani.Állítolag a kokainültetvények eldugot és nehezen megközelíthetõ helyen vannak ezért repülõgéppel könyebb kiírtani.De néha fegyveresek õrzik az ültetvényt és a gépre lõhetnek.

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

[NST]Cifu
Passz, de hogy merült fel ez a kérdés? 😊

Így gondoltad?
Cifu: szerinted melyek a ma legjobb haditech eszközei? (fegyver, tank, repcsi....)

\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant

Kolumbiában a permetezõgépek sötétben repülve írtják a kokainültetvényeket?

Bucser
Mellõzhetnénk a politikát meg a közbeszerzést a topicból?

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

I.C.ram
Na ne mondd már, hogy a hadi beszerzéseknél hosszabb a bürökráciai lánc mint az autópályaépítsénél, ahol már az engedélyekkel elmegy a pénz nagyrésze, és akkor még alapanyag sincs, se vállalkozók se semmi.
[NST]Cifu
Van, a VIP-tagsággal jár.

Affene, miért nincs szerkesztés?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

XM8-as? Na ne már! Itt az új csodafegyver! Rögtön 3 fegyvert ötvöz! PPS, Thomson, AK:

Respect

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
A megfogalmazás szerint az US ARMY átértékelte az afganisztáni és az iraki hadmûveletek tapasztalatai alapján a kiskaliberû kézifegyverekre vonatkozó prioritásokat. Gyakorlatilag a fegyverrel kapcsolatos elvárások megint eléggé magasak voltak, például a cél az volt, hogy a karabély változat tömege mindössze 2.8 kg legyen a beépített optikával és egy töltött tárral együtt - az XM8 legutolsó változata viszont cirka 3.4 kg-ot nyomott...

Tudni kell hozzá, hogy közben két oldalról is támadták az XM8-at. Elõször is ez egy tender nélküli, megbízásos megrendelés volt. Az ilyesmi eléggé csípi a konkurencia szemét, pláne, ha a megbízott cég nem is amerikai. A HK ezért hozta létre amerikai leányvállalatát, hogy a támadásoknak elejét vegye. A másik probléma az, hogy az adott feltételek mellett nehéz olyan fegyvert készíteni, ami látványosan többet tud nyújtani, mint az elõdje. Hiába ergonómikusabb az XM8, mint az M4A1, hiába teljesített jobban a megbízhatósági teszteken, ha a kritikusai szerint ölõhatásban vagy pontosságban nem jobb az elõdjénél. Ez viszont már nem kis mértékben a lõszer képességein múlik. Itt van pedig a másik kutya elásva - 2003-tól kezdve két új amerikai lõszer (a 6.8mm-es SPC és a 6.5mm-es Grendel) tünt fel, és a hozzájuk tartozó lobby rögtön tûz alá is vette az 5.56x45mm NATO lõszert, és kõkeményen nekiállt puhítani minden számbavehetõ döntéshozót (kezdve a szakmai médiával és rajtuk keresztül a fegyverek iránt érdeklõdõ lakossággal).

Az XM8-al végül is mi volt a problémájuk?

Z Cargo
Sebaj a Csilagkapuba kelléknek még jó lesz.<#smile>
Köszi az infót.

[NST]Cifu
Túl magasak voltak a követelmények, és irreálisan rövidek a határidõk. Elvileg 2005-ben kellett volna megkezdõdnie a sorozatgyártásnak. 2003-ban a fegyver még mindig 8.1 kg-ot nyomott, holott a súlylimitet felvitték már 7 kg-ra, miközben eredetileg a megtöltött fegyver kitûzött tömege legfeljebb 6.25kg volt. Ezen kívûl a 20mm-es HEAB (air-bursting) gránát elkészítésébe beletört a bicskájuk a mérnököknek.

Az XM29-et fejlesztõ cég szerint 2010-re reálisan elérhetik a 15.5 kg-os súlyhatárt és a 20mm-es HEAB gránát is megvalósulhat. Erre a Pentagon leállította az XM29-et, és az OICW programot három felé bontotta. Az OCIW increment 1 az M4/M16 gépkarabély leváltását célozta, ez lett az XM8, amit azóta szintén leállítottak. Az OICW increment 2 az XM29 gránátvetõ részére épül, de a csõ átmérõjét 25mm-es növelték, ez az XM25. Az OICW increment 3 az elöbbi kettõ összeolvadása lett volna, amennyiben a két program sikeresen zárul, tehát magyarul az XM29 utódja. Miután az XM8-ról lemondott a hadsereg, az increment 3 vele együtt a kukába került.

XM8

XM25

Z Cargo
Én a Flashpointban találkoztam vele elõször. Ha jól volt lemodellezve akkor brutális.Túl drága volt hogy leállították?<#violent>

[NST]Cifu
Múlt idõ. Az XM29 programot leállították két éve.

Z Cargo
A luxus strukker: OICW, Objective Individual Combat Weapon,M29
itt a link

[NST]Cifu
Amennyit a neten lehet róla olvasni. A NAVY SEAL az M14/M21 õsi használója, és nagyon ragaszkodnak hozzá. 2001-ben úgy döntöttek, hogy egy új, fejlesztett változatra lenne szükség, ezért megbíztak egy Mike Rock nevû, amúgy sportcélú fegyvercsövekkel foglalkozó illetõt, hogy fogja az M14-est, és valahogy csináljon belõle egy rövidebb változatot, ami ugyanakkor továbbra is megfelel az elvárt pontosságnak. Rock átalakította a gázdugattyúrendszert, és a tok kialakítása olyan lett, hogy a csõ és a gázrendszer szabadon lenghet. A csõ egy vastag falú preciziós gyártmány lett, a válltámasz pedig betolható. Hogy minimalizálják a fegyver hosszát, egy rövidebb, 17,625" csövet kapott a fegyver, de az elsõ képeken mégis 22"-os csõvel lehetett látni (elvileg az MK14 Mod. 0 a rövidebb csõvel szerelt változat, de M14 EBR néven 22" csõvel is megtalálható). Gyakorlatilag tehát inkább egy M14/M21 újraértelmezésrõl van szó, hiszen az eredeti M14-bõl semmi sem maradt érintettlenül. A fegvert 2003-ban tesztelték Afganisztában és Irakban, a vélemények pozitívak voltak, így a SOCOM 7000 darabot rendelt belõle 2004-ben. A fegyver feladatköre öntöltõ mesterlövészpuska.

[NST]Cifu
Felteszem ez inkább az irányítórendszer tesztplatformja csak. De érdekes mindenestre.

Cifu: mit tudsz a Navy Seal-ek EBR puskájáról? (Mk 14 Mod 0 Enhanced Battle Rifle)

Na persze, fõvállakozó megnyeri, leemel X százalékot, továbbadja, az is leemel, továbbadja, ... a végén vannak a roma vállalkozók, akik a dolgozni akaró, és rendesen pénzt keresni szándékozó romákat foglalkoztatják az eredeti összeg töredékéért, és a tényleges munkát elvégzik. Itt mindenki jól jár, csak a melós nem. 😞 Amennyire jók az infóim, kb. 7 réteg van így alvállakozókból, akik egymásnak adják, és egymásnak számláznak. Nem mellékesen a fõvállakozók mind jóban vannak mindkét politikai oldalnak a befolyásos embereivel, akik mindig jól járnak egy úgy szakasz építésekor. Szóval a haditechnikai beszerzések ha ezt is überelik, akkor az már Guiness-rekord.
Z Cargo
egy kis érdekesség :RC helikopter+ shotgun

Punker
+ sokkal hosszabb a bürokratikai lánc 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Õk a híradósok. Rádiótechnika, kommunikáció, elektronikai hadviselés, rádiótechnikai kémkedés, stb.

[NST]Cifu
Tévedés. Elég ha belegondolsz, hogy a Mistral rendszernél egy kalapácsot 70 000 Forintért számolták meg.

A Royal Signals mit csinál a britt fegyveres erõkben?

I.C.ram
Hát nem tudom... autópályával sokkal többet lehet sikkasztani, mint katonai beszerzésekkel. Mivel az utóbbit szélesebb körben felügyelik, és kevesebb kézen/vállalkozón halad át a pénz.
I.C.ram
Én azt nem értem egyébként, hogy Szlovénia feleannyit költ a hadseregre mint mi és harcértékben azonos vagy jobb mint a miénk.

Meg az is furcsa, hogy a hatalmas Ukrajna a rakás ex-szovjet felszereléssel kevesebbet költ mint mi.

Most vagy mi sikkasztjuk a pénzt vagy pazaroljuk, vagy ezek az országok kapják jóval olcsóbban a felszerelést 😛
én speciel örülök, hogy inkább autópályákra költik a százmilliárdokat, mint F-16-osokra...

I.C.ram
Egyébként lengyelek hány új vadászt is vesznek? 60ról tudok... Igaz ez? Elég durva a mi 14ünkhöz képest 😊
I.C.ram
Lengyelországot direkt nem vettem ide, mert õ területben és népességben sem egy kategória velünk, szóval nem szégyen ha erõsebb a hadereje 😛
I.C.ram
Csehországnak is biztos ütõképesebb a hadereje.

vicc ez a juhász feri... Szlovénia után a második "leggazdagabb" állam vagyunk a környezõ országok közül, erre ott vagyunk haderõben a sereghajtók közt.
I.C.ram
tudtommal már megkapták az f16-osokat. Leglaábbis már láttam képeket lengyel felségjelzésû f-16osokról.
meg mellesleg az a "régió" legnépesebb állama is. (Viccesen mondták a 2004es eu csatlakozáskor, hogy nem 10 állam csatlakozott, hanem kettõ: Lengyelkország (40 millió) meg egy kis lengyelország (a 9 ország együttesen 30 mila, abból mi 10).

A régióhoz vedd még hozzás Csehországot és Lengyelországot. Amúgy szerintem az utóbbi rendelkezik a régió legmodernebb és legütõképesebb légierejével és hadseregével (bár most így hirtelen nem tudom, hogy az F-16-osokat megkapták-e már, de utána mindenképp)

I.C.ram
Juhász Ferike megint hülye...

Ilyet szólt, hogy nemsokára a magyar hadsereg lesz a régió legmodernebb hadserege... Eleve nem túl nagy a mezõny:

Ukrajna... hát modernségben nem is, de harcértékben tuti lealázna minket.
Románia: Lehet nem modernebb, viszont nagyobb lényegesen mint a mi haderõnk, és félek, hogy harcértékben is erõsebb.
Szerbia: na errõl nem tudok semmit, hogy a volt jugo tagállam most hogy áll fegyverkezésben. Vegyük úgy, hogy nála erõsebb a mi haderõnk.
Horvátország: Szintén nem tudok semmit errõl a hadseregrõl, de kb hasonló lehet mint a miénk.
Szlovénia: Kisebb, de harcértékben erõsebb hadsereg.
Ausztria: no comment
Szlovákia: Hát õk talán le vannak maradva kicsit.

Hát ahogy nézem a szarrábombázott Szerbia és Szlovákia kivételével senkit nem tudunk magunk mögé utasítani. Ennyit a régió legütõképesebb hadseregérõl...

Cifu: Ha van kedved írhatnál egy ilyen régió összegzést a haderõ szempontjából, hogy ki hol tart a ranglistán.
Khm, a "legmodernebb" az azért erõs túlzás. Az AIM-120C-5 még elmegy, de az AIM9-L-t én nem igazán nevezném modernnek. Arról a nagy adagról amit egyetalán nem is rendszeresítünk, már ne is beszéljünk.

És azt nyilatkozta a pilota:
Ha mûrepülni meg figurázni akar, arra tökéletes a MIG.
Ha meg harcolni kell, akkor a Gripent választaná.
A legmodernebb fegyverei vannak, a legjobb fedélzeti elektronikával

A bölcsek nem tudósok - a tudósok nem bölcsek Lao-Ce

<#nyes>
Vérgre egy értelmes hozzászólás tõled.

schrank
és ha utasszállítóért mennek akkor többszázan hozzák <#ravasz1>

schrank[HUN] \"kiakirály\" \"jobb ha az okos hülyéskedik mint ha a ....\"

Zsolo007
Ja ok <#vigyor3><#vigyor5><#kuss>