Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Egyébként a golyóálló mellény manapság standard a modernebb seregekben a katonákon?
Mert bár az mp5nek is van PDW variánsa, ami 9x19-es, de az újabb PDW-k meg spéci kis kaliberûekkel mûködnek, direkt mellény átütésre kihegyezve. Szal ezek szerint arra számíthat egy éles eseménynél, mûszaki okok miatt kiszálló harckocsizó, hogy az ellenség túlnyomó részt golyóálló mellényekben lesz?
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
Valahogy így van:
Trianon béketárgyaláson a magyar és a román fél:
Trianonban tárgyalnak az országok további sorsáról a VH után. A tárgyalás közepén jelentkezik a magyar küldött, hogy szólni kíván.
Felszólítják!
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
A többiek nem igazán értik, kérdi az elnök, szeretné-e a magyar ha a hozzászólását jegyzõkönyvbe vennék-e.
- Á nem, nem kell. Csak úgy mondtam...
A tárgyalás folytatódik, megint szólni kíván a magyar:
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
Megint kérdik, jegyzõkönyvbe akarja-e vetetni? Mondja:
- Nem kell, csak úgy mondtam...
A tárgyalás folytatódik, a magyar megint szólásra kér engedélyt:
A román küldöttnek már vörös a feje! Üvöltve kifakad:
- De hisz akkor még itt sem voltunk!!
Mire a magyar:
- Na, ezt vegyék jegyzõkönyvbe...
Érdekes vicc, sajna nem tudtam rendesen visszaadni:-)
\"Embertársaidat soha ne kezeld célok eszközeként, mindig csak önmagukban vett célokként!\" \"Cselekedj úgy, hogy akaratod maximája mindig általános tövényhozás elvéül szolgáljon!\"Immanuel Kant
\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent
ami most hadsereg cimszo alatt szerepel szemfényvesztésnek töjó azt annyi, szvsz ha lehuznák a rolot, midnenkinek felmondanának , eladnának mindent akkrose lenne már ekvésbé ütõképes a hadseregünk 😛PP
Megint csak a szokásos idézetet tudom mondani, bár hogy ki mondta azt nem tudom sajnos. "Hadsereg nélkül nincs ország"
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"
A halál csupán a kezdet...
\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-
Valamiért nagyjainak nem szimpatikus az orosz technika, ezért nem foglalkoztak komolyan a MiG-29-esek felújításával. Azt már évek óta eldöntötték, hogy csak egy vadászszázad lesz, ezzel nem nagyon lehet mit kezdeni. Én is azt mondom, hogy _legalább_ két század vadászgép kellene, és ez megvalósítható lenne akár a MiG-ekkel is.
És akkor még nem is szóltunk a szárazföldi hadseregrõl, amelyet úgy ahogy van, padlóra küldtek. Nincs tüzérség (20db D-20 ágyútarack nem egy mennyiség), nincs légvédelem (egy dandár Kub-okkal és Mistralokkal...). stb., stb...
Annyira nem értek a haditechnikához, mint a jelenlévõk 90%a, de azt tudom, hogy a nagyarányú leépítés egyszer már okozta a vesztünket... Mikor kijelentették, hogy bizony nekünk nem kell hadsereg, és szélnek eresztették az egész hadsereget, aztán a románok besétáltak Budapestre.
Most nyilván lehetetlennek tûnik ez az eglsz szituáció, de soha nem lehettudni, hogy mit hoz a következõ évtized.
Ár/érték arányban maximum az alsó középmezõnyt jelenti a szerzõdés,
de a politikai döntés után még mindig a kisebbik rossz az eredeti A/B vel szemben.
A lengyel F16-os beszerzéssel érdemes összehasonlítani.
Egyébként ahogy arra Ren is rámutatott, bizony nem egészen egy kategória az MP5 illetve a P90. Szeretem a P90-est is, de az MP5 fogott meg, és az MP5/10 nagyon korrekt kis fegyver, a 10mm AUTO lõszer pedig már átmenet a pisztoly illetve a karabély lõszerek között, de a nagy ûrméret miatt embertelen a megállító ereje. Pont ez a megállító erõ az, ahol a P90 és az MP7 elvérzik, mivel a kis kaliberû lövedék ugyan átviszi a ballisztikai mellények jó részét, viszont nem okoz olyan súlyos sebet. Így hacsak nem létfontosságú szervet találsz el, egy P90-esbõl vagy MP7-esbõl bizony sok találat kell ahhoz, hogy a rosszfiú vízszintesbe kerüljön (ezt kritizálják egyébként a legjobban a P90-el és az FN Five-Sevennel kapcsolatban).
No persze az MP5 sem mindenható és sérthetettlen, a már említett Nagytétényi IPSC versenyen egy lõszer valahogy a tokszerkezet belsejében kötött ki. Oké, hogy egy elég viseletes rendõrségi MP5-rõl van szó, de azért egy kissé mellbevágott, hogy ilyesmi megtörténhet ennél a fegyvernél...
- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem
“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”
2. verzió: a szerzõdést teljesen átdolgozzák a JAS-39C/D (lot 3 (3. széria)) gépekre. Jelentõs költségnövekedés, hiszen a már legyártott elemek mehetnek a kukába. A gépek képessége ugyanakkor ez esetben a legmagasabb.
3. verzió: felmondják a szerzõdést, és inkább másra költik a pénzt, a probléma ez esetben a kötbér, ami igencsak jelentõs összeg.
4. verzió: átdolgozzák a szerzõdést egy öszvér változatra, ez a változat nem rendelkezik a JAS-39C/D nagyobb teherbírásával, és teljesítménymutatói is alacsonyabbak. Viszont megvan benne a JAS-39C/D legtöbb újítása, tehát a teljesen digitális mûszerfal, a fedélzeti oxigéngenerátor (OBOGS), a légi utántöltés képessége, a preciziós fegyverek alkalmazásának lehetõsége, stb. Kompromisszum minden téren.
A kormány a 4. változatot választotta.
Ugye a magyar Gripenek egy "öszvér" változatok, a JAS-39C/D törzsét és a JAS-39A/B szárnyát kapták meg.
És ez jó?
A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...
De ez csak feltételezés, mint írtam, nincs rá bizonyíték, így a most készülõ Gripen cikkbe sem így fog ez belekerülni.
Klikk a képekre a nagyobb változatért
Magyar Gripenek, a szárnyak végén lévõ sinek elején és végén látható egy kis fehér kerek dolog, azok az RWR antennák
Ez is egy magyar Gripen, a sín végén ott a fehér kis kerek antenna
Cseh Gripen - nincs fehér kerek antenna a sínek végén
Az Ericsson RWR rendszere, ez hiányzik a cseh gépekrõl
Ezt meg csak azért, mert szép 😊