94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#32692 Milyen esetben? Az UAZ kisebb célpont, olcsóbb, egyszerűbb szerkezetű. A HMMWV-nek csak az alváza masszívabb, a felépítmény, a motorháztető, az ajtók műanyagok vagy vékony fémlemezek, semmivel sem nyújtanak nagyobb védelmet.
A gyengébb, egyszerűbb IED-k, személyi aknák ellen talán némi védelmet nyújtanak, de az irakban és afganisztánban elterjedt IED-k jó része ennél erősebb volt. -
bgabor #32691 Ugye te még véletlenül se sorolod a Humwee-t egy minőségi szintre az UAZ-al meg a G-mercivel?
A jelenlegi vezetés/helyzet ismeretében szerinted mégis mekkora az esélye annak hogy a HM Dingók beszerzésébe fog kezdeni?
Mellesleg kíváncsi vagyok, vajon mi fog a járművek tetejére kerülni.
Vajon kapunk hozzájuk jó kis M2-eseket is? -
bgabor #32690 Azt hiszem mindannyian tudjuk hogy egy HMMWV-ben sokkal nagyobb az ember túlélési esélye, mint egy UAZ-ban.
A Dingo már tényleg más kategória. Az már páncélozott jármű.
A HMMWV pedig egy dzsip, senki se várja el tőle, hogy páncélozott legyen. Amikor az amcsik irakban páncéllemezeket aggatnak a Humweere, az
amolyan szükségmegoldás, fából vaskarika. -
bgabor #32689 Akkor tévedtél. -
#32688 hát az biztos hogy a felfüggesztést nem + 2 tonna páncélra tervezték, de legalább van..... -
Kurfürst #32687 A HMMWV sem páncélozott éppenséggel... szóval a repeszt ott is bekapod, csak épp nem szovjet ponyván át. Persze vannak alváltozatai amelyek páncélozottak, de szvsz elég elbaszott ötlet. Dzsipnek túl sok, mert nem erre való, PSZH-nak meg kevés... -
#32686 hát ja nem ártana. -
MuldR #32685 De. Mind szar. A hmmwv is csak egy takolmany. Dingo kell a katonak ala! -
#32684 én úgy értettem, hogy a szerepkörük más. -
#32683 Lényeg az, hogy jött egy pár, felségjelzés nélkül mindd! -
#32682 Az Igla kivonása sem egy felemelő dolog, pláne, hogy kétszereplőssé válik a légvédelmi tüzérség - Kub és Mistral. De az még zavarba ejtőbb, hogy megadtak egy valószínűtlenül távoli időpontot, hogy majd akkor lesz váltás. -
#32681 pénz pénz pénz, fagyigépre pár száz üveg töményre kellett a lóvé.....
és persze olcsóbb hatástalanítattni 200 milláért a lőszert mint ellőni, vagy ellövetni pénzért civilekkel ahogy a szlovákok teszik. -
bgabor #32680 Szerintem sem. De ha a lengyelek voltak annyira okosak, hogy már évekkel ezelőtt hmmww-kel cseréljék le a régi szutykokat(UAZ), akkor mi is megtehettük volna. Felismerhették volna az illetékesek, hogy a régi szovjet roncsok már évtizedek óta nem állják meg a helyüket. -
#32679 ugyan már jó is az a ponyva mikor robban melletted az IED, legalább annak a szilánkjait nem kell szedegetni ki belőled. -
#32678 az uazok, és a g-mercik nem egykategóriásak a hmmwv-kkel, szerintem. -
#32677 a merci jó lenne ha arra használnák amire tervezve lett..... -
bgabor #32676 Végre valami normális az ócska szovjet UAZ-ok és a gyatra G-mercik helyett. -
#32675 az volt írva, hogy még nincs megbszélve, hogy lesz. lehet bérlés/lízing/ajándék. -
#32674 nem azért nincs szerződés mert ez is ajándék lesz az afganisztáni csoportnak mint az M4-ek? nekem ez jött le. -
#32673 különösebben nem érdekelt annyira a téma (le lehet hurrogni, de nem tartom jónak manapság már az ötletet), de mintha tárgyaltak volna róla, hogy két tucat hmmwv-t kapunk az amcsiktól, persze, szerződés még nincs.
egyébként egy érdekesebb téma:
kivonják az iglákat, 2015ig nem lesz helyette semmi. -
MuldR #32672 Elmondhatnad azoknak, akik nem jarnak arrafele. (pl en) -
#32671 Én sem olvasok lassan két éve, elegem lett abból a hulladék fórummotorból... -
#32670 Bocsi, csak sg-t szoktam olvasni a magyarok közül. :) Máris ránézek. :) -
#32669 ha olvasnál index-fórumot:) -
#32668 itt ugrik be a magyar csodakarabély, az amd. arra tervezték, hogy a lehető legolcsóbban lehessen gyártani valamit ,amivel lehet lőni.... -
#32667 Lehet, hogy hülye kérdés, de nem vett a MH néhány HMMWV-t? Tegnap láttam az állomáson pest felé elhúzni egy teherszállító vonatot és fullra meg volt tömve velük. Volt az üvegükön valami fehér cédula is, de nemtudtam kivenni a szöveget. -
bgabor #32666 Ha megfigyelted, Punker üzenetére reagáltam, aki azt állította, mennyivel hatékonyabb a .45-ös. :) -
#32665 Az XM8 esetében eredetileg nem is merült fel emlékeim szerint a 7.62-es lőszer alkalmazása. Bölcsen nem is erőltették igazán a dolgot, hiszen a tömegcsökkentés volt a fő szempont a tervezésnél, ezért nem egy mindent kibíró tokot, hanem egy könnyű tokot akartak a fegyvernek. Nyilvánvaló, hogy ha nem arra tervezték, akkor nem is fog megfelelni neki... -
SZU #32664
A nagy kérdés a végén: "Which country?" Vazze! =) -
kamov #32663 Az XM-8 családnál a 2003 utáni iraki tapasztalatok alapján felmerülhetett hogy a G36 alapú tok nem bírja el a 7.62x51-es lőszert. A később fejlesztett SCAR fegyvercsalád ezt már tudja, mint ahogy a később tervezett HK417-is -
#32662 Na, akkor csak oda lyukadunk ki, hogy ez előbb haver koma sógor biznisz, és csak aztán racionális döntés :) -
#32661 Alant már próbáltam rávilágítani, hogy egy fegyverbeszerzés ilyen szinten nagyon összetett dolog, és legkevésbé a baka szólhat bele, aki majd használni fogja. ^^
Az oldalfegyver tender is hatvanféle oldalról volt támadva, az elhíresült szánrepedéses esetek után pedig majdnem boszorkányüldözésbe kezdtek a különféle bizottságok.
Az M16/M4 cseréje a 70-es évek óta téma (nem vicceltem alant, miszerint szinte a bevezetése óta akarja lecserélni az US ARMY :D). Most nem fogok utánaszámolni, de legalább 5-6 komplex program volt eddig e téren elindítva. Az XM8 program előtt ott volt az ACR (Advanced Combat Rifle), ami az 1980-as évek második feltől indult, és a HK G11 volt az egyik induló (rajta kívűl a Colt egy módosított M16A2-vel és több részes lőszerre, a Steyr egy AUG-oldalággal, az izraeli AAI pedig egy saját tervezésű fegyverrel vett részt, utóbbi kettő fegyvere flechette elvű volt. Összeségében merészebb program volt, mint az XM8, talán ez is lett a veszte.
Jelenleg is legalább 4-5 olyan előremutató program fut, ami valamilyen módon kap állami támogatást. Pár éve szinte táncot jártak a "teleszkópikus" lőszerek körül, itt egy ilyen lőszert tüzelő könnyű géppuska ismertetője (.PDF). Aztán kissé csendesebb lett körülötte a levegő, jelenleg inkább gépágyúk terén emlegetik - mellesleg nem egy új dolog, anno az F-15 esetében merült fel hasonló megoldás használata.
Ott van a MetalStorm, ami szintén médiasztár volt, azóta visszafogottabban nyilatkoznak róla. Szóval ötletek, megoldások vannak bőven. Rendszeresítés terén meg olyan a helyzet, amilyen. Az ACR-el kapcsolatban anno azt emlegették fel, hogy túl nagyok voltak az elvárások (100%-al nagyobb teljesítményt vártak az M16A2-höz képest), és túl nagy rizikót jelentettek volna az elkészült opciók. Az XM8 esetében a magas árra hivatkoztak. Most itt a HK416, mégis gyúrják a tésztát már lassan két éve, és továbbra sincs még felső szintű döntés előtt, csak középszinten tologatják a dolgot, különféle teszteken nyúzva a fegyvereket.
Ahol a fegyverbeszerzés első sorban üzlet, ott a döntés nem fog ráció alapúan megtörténni. ^^ -
#32660 Kiváncsi vagyok melyik oldalról szúrnád most magad meg. ^^
Nem is olyan régen épp azt emlegetted fel, hogy az 5.56x45mm mennyivel jobb, mint a 7.62x39mm. Ha ott a kis lőszer előnyeit hozod fel (nagyobb torkolati sebesség, laposabb röppálya, kisebb méretből és tömegből fakadóan több lőszert vihet az illető magával és a többi), akkor pisztolynál miért nem igaz ez az elgondolás? :) -
#32659 Akkor miért nem a mezei bokorugró fegyverét cserélik már le végre valami normálisabbra, ha abból van legtöbb? :) -
MuldR #32658 Szerintem egy nem szetbarmolt joval dragabb mint egy AS. Ha meg nem szereti a BBt meg mindig vehet gazriasztot. Az legalabb durrog.:) -
#32657 Főleg,ha olyan igényei vannak az embernek,hogy legyen fullfém is:) De szerintem érdemesebb venni egy olyat,mint hatástalanítottat. -
#32656 na ja egy szép GBB jobb mint 1 hatástalanított, de szerintem drágább is :D -
#32655 Vegyél airsoftosat,azzal még csattogtatni is tudsz... -
bgabor #32654 Hát most ne kezdjük el vitázni azok, mi hatékonyabb, 7 darab .45-ös az M1911-ből vagy 15 darab kilencmilis a Berettából.
Egyébként nálam az M1911 nagy kedvenc, szívesen vennék egy hatástalanított példányt. -
#32653 Miért? Olasz oldalfegyvere van (Beretta M9), Belga géppuskája (FN M240 és FN M249), svéd pct. fegyvere (Bofors M139), stb...