94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#32732 Itt egy kicsit zűrösebb a háttér. Grúzia kvázi az elszakadása óta igyekszik nyugat felé, jó kapcsolatokat ápol a NATO-val, és igyekszik az EU kedvében járni. Ellenben nem a legjobb a kapcsolata az Oroszokkal, és nem is törekszik igazán jó kapcsolatokra. -
#32731 Ha már copy-paste idézel valahonnan, illik leírni, hogy kitől v. melyik oldalról származik az anyag.
Az U-238 egyébként szinte alig sugárzó izotóp, felezési ideje 4,46 milliárd év. Nem csoda, hogy veszélyesebb nála szinte bármelyik radioaktív izotóp. ^^ -
#32730 hát persze mert a legtöbbet az egészen az oroszok nyerik az olaj miatt. -
#32729 Szerintem ők erre most nagy ívben szarnak. Márcsak azért is mert nyílt titok, hogy a ruszkik fegyvert szállítanak az oszétoknak. -
#32728 Eddig is tettek, pár hónapja volt belinkelve, hogy egy grúz UAV-ot lelőtt egy (orosz) MiG-29-es. -
#32727 megint bepörgeted magad, eleve a ruszkik kezdték az egészet, lásd 1-2 hónapja a lelőtt UAV-okat.....
-
#32726 "A legfrissebb hírek szerint a grúz erők az orosz békefenntartók laktanyája ellen is támadást indítottak"
köveket dobálunk a medve barlangjába, aztán siránkozunk, ha letépi a fejünket? -
#32725 Amire használható (általános terepjáró személyszállításra és könnyű teherszállításra), arra vannak olcsóbb és jobb megoldások. Ezért írtam, hogy a HMMWV csak egy e-peen, vagyis egy nagyobb-gonoszabb-"amerikaibb" terepjáró. -
#32724 addig lövi grúzia az oszétokat, amig nem sikerül tartós békét elérni:)
hát nem is tudom, ki kezdte az agressziót.... -
kocsisgabor9999 #32723 A kobalt bombák kialakítása a fisszió-fúzió-fissziós bombákéra emlékeztet, csak abban különbözik tőle, hogy a 2. lépcsőben a fúziós anyagok egy nem aktív anyaggal, Co-59-el veszik körbe. A fúzió beindulásakor a Co-59 köpeny felfogja a neutronokat, amely így egy nagyon radioakív anyaggá, Co-60-á alakul. Az így keletkezett izotóp besegít a 3. lépcső fissziójába, ezáltal gyorsabb lefolyású lehet a reakció. Tulajdonképpen a kobaltozást ‘besózásnak’ nevezik. A kobalt helyett használnak arany-197, tantál-181, cink-64-et még. Hogy használható legyen egy izotóp elsősorban könnyen előállíthatónak kell lennie, és a neutronsugárzás után erős gamma sugárzást kell, hogy produkáljon.
A kobaltbomba ötlete Szilárd Leótól származik, aki 1950-ben publikálta ötletét. Eredetileg nem fegyvernek szánta, de szerinte képes lenne minden embert megölni a Földön.
A kobalt-60 aktivitása sokkal veszélyesebb, mint az U-238-é. Az oka az, hogy a Co-60 nagyon erős sugárzást bocsájt ki, és a felezési ideje több év. Így képes messzire eljutni a levegőben, úgy, hogy nem veszít sokat radioaktivitásából. A kobalt-60 átal kibocsájtott gamma sugárzás pedig nagyon erős. Ez a két dolog teszi a kobalt bombát rendkívül veszélyessé.
A kobalt bombát még nem építették meg, és valószínűleg nem is fogják veszélyességénél fogva.
Na azt nem akarom megélni mikor egy ilyet megépítenek! :D -
kocsisgabor9999 #32722 Tsar bombáról hallottál már? -
kocsisgabor9999 #32721 :D -
#32720 ilyen propaganda film a magyar seregről is van :D -
#32719 hát érdekes dolog mert a ruszkik a háttérben eddig is ténykedtek, de nyíltan biztos nem fognak tenni semmit. -
kocsisgabor9999 #32718 Russian military weapons. -
kocsisgabor9999 #32717 jaaa értem!:) ha az oroszok mozgosítják a hadsereget nem sok jóra számíthat Grúzia sztem. -
#32716 élnek oroszok dél-oszétiában, de a fő indok a grúzok és a gáz / kőolaj vezetékek b@sztatása. -
kocsisgabor9999 #32715 De Oroszországnak mi köze Oszétiához? Bocs de nem értek annyira hozzá! :) -
#32714 lol lol lol ezek a kérések :D
amúgy Grúziában a MARPAT van rendszerben teljesen? vagy csak 1-2 egységnek? lesz sok érdekes kép most. -
kocsisgabor9999 #32713 Oroszország megkérte Izraelt hogy ne szállítson Grúziának fegyvereket, viszont Izrael azt kérte az oroszoktól, hogy ők pedig Iránnak ne szállítsanak. Elvileg megállapodtak. -
kocsisgabor9999 #32712 Bocsin ez ugyanaz. :D Csak épp most olvastam. Hát kíváncsi leszek az oroszok hogy fognak reagálni a rakétákra! :D -
kocsisgabor9999 #32711 Teljesen elmérgesedett a viszony Grúzia és az államból kiválni akaró Dél-Oszétia között. Csütörtökön már súlyos fegyveres harcok alakultak ki, éjszaka a grúz erők körbezárták a Dél-Oszét fővárost, péntek hajnalban pedig páncélosokkal támadást indítottak. Grúzia addig folytatja a hadműveleteit Dél-Oszétiában, amíg nem sikerül tartós békét elérnie, közölte pénteken Tbilisziben Lado Gurgenidze grúz kormányfő. A politikus újságíróknak hangoztatta: "amint sikerül elérni a tartós békét, utána párbeszéd és békés tárgyalások útján kell tovább lépni" a rendezésben.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteki rendkívüli tanácskozásán nem tudott megállapodni az orosz javaslatról. Oroszország - amely Koszovó függetlenedése után az abház és a dél-oszét szakadár államok esetében hasonló megoldásra utalgatott - mindkét oldalt az erő alkalmazásának elítélésére szólította volna. Grúzia ENSZ-nagykövete szerint a tervezet egyoldalúra sikeredett - például szó sincs benne az oroszok aktív szerepéről, pedig Moszkva támogatása nélkül a szakadárok aligha tarthatnák magukat.
(Index) -
Lacusch69 #32710 Legfrissebb... -
Zenty #32709 Ez pedig tipikus esett az üzleti lobbira amit Cifu is mondott. Ha például hummert választottak volna az csak szimplán amcsi nyalás lett volna, de itthon nem keresett volna rajta senki. ( ez pedig elfogadhatatlan egyeseknek :D)
-
Zenty #32708 Én nem a HMMWV miatt lennénk ennyire kiakadva (A HMMWV egy agyon sztárolt filmsztáros autó, de igazából nem sokkal jobb a mostani mercinél), inkább a leo 2, és az önjárólövegek olcsó beszerzési lehetőségek direkt elcseszése lenne a probléma.
Egyébként a győri Rába az itthoni "forgalmazója" mercinek stb. Ezért lett a merci, Man és az unimog mistral keverék, meg persze a rába teherautó. -
#32707 a kaukázusi népek igazi harcosok, nem elpunnyadt nyugatiak, meg félhülye arabok, beletörne abba az ensz bicskája, ahogy az oroszok se tudtak sokmindent kezdeni velük. -
#32706 hát bocs, de g-mercin mennyi páncélzat van? és egy vastagbőrű hmmwv-n mennyi? ugyanaz a kettő? -
dara #32705 És ehhez ott volt a HMMWV-t megalázó hatalmas fogyasztása is. -
dara #32704 [i]"bebizonyította, hogy nem jó arra, amire kvázi használják"[/b]
Itt a lényeg: amire használják, arra nem jó. Ettől még nem elavult. Amire tervezték, arra a mi napig megfelel. Jelenleg viszont lényegében teljesen más feladatkörben alkalmazzák. És tipikusan csak a csapatszállítókkal van "probléma", a többivel valahogy nincs. -
Lacusch69 #32703 Nem tudom... boldogult sorkatona koromra visszaemlékezve az UAZ-ok (ha a mostaniak ugyanazok) kiváló terepjáró képességét megkérdőjelezem...
Van egy olyan legenda is (off-road-os ismerőseim köréből), hogy az első terepjáró, ami a somogybabodi siratófalon álló helyzetből felment a tetejéig, az egy szegedi Hummer H1 volt, tizen-pár évvel ezelőtt. -
kocsisgabor9999 #32702 jaja -
#32701 Legfeljebb másképpen fogalmazzák a jelenlegi helyzetet, mert eddig sem igazán volt ott béke. Arra leszek kíváncsi, hogy a máskor olyan aktív ENSZ mit fog lépni. Tippelni lehet, a győztes kap egy rohambilit és egy helyet egy oszlop mögött. ^^ -
#32700 Ezzel az a baj, hogy nem kellettek például az "alamizsna" MiG-29G-k, Leopard 2A4-ek, 2A5-ök, M109A3GE-k.
Nem azzal van a bajom, hogy kapunk, hanem azzal, hogy "normálisnak" tekinthető az alamizsna rendszer, a jelenlegi formájában, ami nem az igazi. Ha fejlesztünk, az egy dolog, ha kapunk 20 terepjárót, annak viszont mi értelme? A missziós feladatoknál jellemzően úgy is inkább G-Wagenek vannak, nem UAZ-ok. -
MuldR #32699 Jojjon a hummer. Majd a mi24/mig29 sorsara jut. 80% rozsdasan kibelezve all a pusztaba. :) Uzemanyagra se lesz penz, nemhogy alkatreszre :( -
kocsisgabor9999 #32698 Grúzia vs. Dél-Oszétia? Lehet háború lesz. :S -
bgabor #32697 Szerintem pedig nem kellene úgy csinálnunk, mintha a terepjáróvásárlás bármelyik nap bekövetkezhetne. (de ez áll más dolgokra is, például gépkarabélyok) Mindannyian nagyon jól tudjuk hogy a jelenlegi helyzetben évekig nem várható semmilyen beszerzési program.
Ennek fényében örülhetünk, hogy "ingyen"(nem ingyen, de ezt most hagyjuk) kapunk végre valamit a sok régi szar szovjet cucc helyett.
Ezért örülök én feltétlenül az M4-nek és a HMMWV-nek.
Vannak ezeknél jobb eszközök? Igen, feltétlenül. De mivel mi ezeket ajándékba kapjuk, nem válogathatunk. Főleg, mert még ezeknek az alamizsnáknak a színvonala is messze meghaladja a jelenlegi harminc-negyvenéves posztszovjet felszerelésünkét. -
#32696 Terepjáró képesség terén nem hiszem, hogy az UAZ-t le kellene szólni. Ráadásul a kisebb mérete miatt könnyebb, könnyebb szállítani is ezáltal, és a kisebb méret átszedett terepen is jelenthet előnyöket - plusz kisebb célpont. Sok szempontból lehet szídni az UAZ-t, elavult motorja, meghajtáslánca, stb. miatt, de especiel ezek egyike sem merült most fel. Le kell cserélni, ezt én sem vitatom, de nem vagyok biztos benne, hogy a HMMWV a megfelelő választás.
A HMMWV szerény véleményem szerint nem más, mint egy nagy e-peen. Legyen nagy, gonosz, brutális. De ennyi. Olyan divat lett, hogy aztán az olaszoktól kezdve az oroszokon át a koreaiakig mindenki elkezdte másolgatni. És a durva az, hogy főleg a küllemét.
Érdekes, hogy jelenleg mindenki a tapasztalatok alapján inkább két felé megy el: egy egyszerű, hétköznapi használatra szánt terepjáró (akár G-Wagen), és egy a frontvonalba szánt, páncélzott terepjáró (Dingo, Eagle IV., Stb.). A HMMWV elavult, az US ARMY és az USMC is le akarja cserélni, illetve már folynak is az alternatív járművek rendszerbe állítása, átmeneti hangulatban. Nem vitás persze, hogy az új, páncélzott járműveknek vannak hátrányai - drágák, és nehezek (szállítás).
Miért akarnánk tehát egy olyan járművet rendszeresíteni, ami bebizonyította, hogy nem jó arra, amire kvázi használják? Az, hogy a Lengyelek és a Románok a HMMWV-t választották, nem jelenti azt, hogy nekünk is utánuk kellene mennünk...
[center]
Mowag Eagle IV.
ATF Dingo -
#32695 az UAZ-nak nagyobb a mászási szöge mint a többinek, egyszerűen másra tervezték, willis jeep kategória, könnyű "gyors" mozgékony. -
bgabor #32694 Az előnyök egy részét magad is felsoroltad. Géppuskapozíció, aknák elleni védelem, defektbiztos gumik stb. Emellett terepjáróként is remek teljesítményt nyújt(amire afganisztánban még szükség lehet), át lehet bizonyos folyókon gázolni vele.
Ezeknek a képességeknek egyikével sem rendelkezik az ócska szovjet UAZ.
Emellett valamilyen okból már majdnem mindegyik ex-VSZ tagállam lecserélte az UAZ-t. Lengyelek, románok stb. És valamiért mindegyikük Humweera cserélte.
-
#32693 Miben tud többet egy HMMWV szerinted? Én a talán a külön géppuskapoziciót tudom felemlegetni a járműben, illetve az alant említett valamivel nagyobb akna elleni védelmet, de mint említettem, az max. a személy elleni aknák ellen véd. Cserébe nagyobb, nehezebb, bonyolultabb.