94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Davidus
    na most mondta a híradó hogy egy szakaszon szétbombázták az olajvezetéket és a legnagyobb grúz kikötőt is
  • Punker
    már miért is ne létezett volna? csak mi kapzsi fehér emberek még nem voltunk ott.
  • kocsisgabor9999
    Akkor mi is segíthetünk Erdélynek hogy független legyen Romániától aztán átcsatolni hozzánk! Csak számolni kell a következményekkel! :D Se haderőnk se semmink. :)
  • Siluro
    Nyílván nem, de én ezt az olyan harc érintkezésekre értettem, ahol civilek halnak meg.
  • degenerator
    tudsz mondani a közelmúltból egy etikus háborút?
  • degenerator
    a szakértő üzenetére bizonyos wing válaszolt a 91es hozzászólásban.
  • Siluro
    Ha a fővárost megbánítod, gyakorlatilag az adott ország derékba törik, így tulajdonképpen nem csinálják rosszul, de etikailag egyáltalán nem helyes.
  • kocsisgabor9999
    LOL! Ki volt ez az idióta? Biztos valami kettős állampolgár (magyar-török)
  • degenerator
    egy fórumon azt olvastam, hogy ha a törökök beszállnának, szétvernék oroszországot:):):)

az átlagember jól megmondja!
  • Davidus
    bevédemén a területet de nem bombáznám a grúz fővárost
  • Siluro
    Te az oroszok helyében mit tennél őszintén? Egyébként amerika kb ugyan ezt csinálja...
  • kocsisgabor9999
    Én egyedül a civileket sajnálom! :( Láttátok a képeket?
  • Zenty
    A magyar btr-ek vajon hogy bírják a strapát? :)
  • degenerator
    viszont akkor amerika nem is létezett...hoppá....
  • Davidus
    nem csak az oroszokra értettem:P inkább arra hogy a grúzok feje fölött megy a szarkavarás és ők kb bele se szólhatnak és egyetlen lehetőségük a szopás
  • Punker
    a ruszkikban akkor se volt :D
  • degenerator
    ha amerika csinálja, igazságharc, ha oroszok, gusztustalan. és meg is lehet fordítani, nézőpont kérdése.

a világpolitika soha nem a szeretetről és a békéről szólt, igazság és becsület meg már régen nincsen a politikusokban. nem a lovagkorban élünk.
  • Davidus
    nem mert csak 29 éve élek
  • kocsisgabor9999
    Új képek.
  • Molnibalage
    Nem tűnt fel, hogy kb. 6000 éve ez megy?
  • Davidus
    Oroszország mostani fellépése arról szól, hogy Moszkva nem hagyja magát, és nem engedi az amerikai befolyási övezet terjeszkedését, ha kell fegyverrel is megállítja a hidegháborús ellenfél nyomulását.

gusztustalan az egész
  • a.carkey
    Na pont erre gondoltam én is.

Szerintem a ruszkik egyszerűen el akarták távolítani a grúz elnököt, és máshogy nem ment átverték őket, provokálva őket, egy vsz valami rövid háborúval számolva, valami olyannal, hogy pont elég legyen egy későbbi esetleges puccshoz/elnökváltáshoz. Mivel hosszútávon Csecsenföld mellett egy jövőbeli NATO ország nagy falat lett volna a ruszkiknak is, erre kitalálták azt, hogy többé ne válasszanak a grúzok amcsibarát elnököt, hanem oroszbarátot. Pl:

"Látjátok, mit adott nektek az amerikabarát elnökötök? Vért, verejtéket és szenvedést."

De ez most vagy bejön nekik, vagy nagy-nagy pofáraesés lesz és kapnak Csecsenföld mellé egy újabb elhúzódó konfliktust és végül tuti NATO-tag lesz Grúzia is.

De részemről pl. sajnálom a grúzokat IS. Szép országuk van/volt.

Szomorú volt hallani ahogy a sok újgazdag orosz kifütyülte őket Pekingben a megnyitón. :(

Remélem pillanatok alatt vége lesz, aztán el lehet gondolkodni, hogy hogyan tovább, megérte-e (nem).
  • a.carkey
    Én is így értettem :D
  • Zenty
    a csecsenek tuti nem grúzokra mennének inkább hátba támadják az oroszokat :)
  • Punker
    ez alapján ocsmányabb a helyzet mint gondoltam.
  • a.carkey
    Kiváncsi vagyok mi lesz ebből, ha pl. a csecsenek is ...
    ... vérszemet kapnak?
  • a.carkey
    Vagy mint Finnországban. De ez vsz előbb véget ér majd.
  • Zenty
    nah már az abháziak is felázadtak:
    "Abház szeparatisták offenzívát indítottak szombaton, hogy kiszorítsák a grúz egységeket a Kodori-szoros térségéből. Szergej Samba abház külügyminiszter közlése szerint az abházok repülőgépekről végrehajtott bombázással és tüzérségi támadásokkal vették fel a harcot a szoros északi szakaszán elhelyezkedő grúz erőkkel. Abházián belül ez az egyetlen terület, amely még a grúz kormány fennhatósága alatt áll.

Abházia - Dél-Oszétia mellett - a másik szakadár régiója Grúziának; függetlenségét még a 90-es évek elején kiáltotta ki, de azt egyetlen állam sem ismerte el. Oroszország viszont erkölcsi és anyagi támogatásban részesíti a térséget, amelynek lakosai részben orosz útlevéllel is rendelkeznek."
  • Bucser
    meg hozzátenném. eladjuk koncesszióba egy föld jogait mert nem tudjuk mi van ott. Azt mondjuk a cégnek aki megveszi, hogy rendben amit ott találsz az a tied. de ha találsz valamit bányajáradékot kell fizetned. ki kell fizetned a szerződés költségét amiért cserébe kutathatsz. Ha nem találsz semmit az a te veszteséged ha találsz az a nyereséged de megadóztatjuk azt is.

De a legjobb az lenne hogyha találsz valamit akkor visszaadnád nekünk a kitermelési jogokat...

Ez engem egy régi mentalitásra emlékeztet...
  • Bucser
    ad. 1 :Csak attól lehet megvenni aki eladja.

Az ExXonnak sem adták el a kitermelés technológiáját erre felvásárolták az egész céget.

ad. 2.: A Makói medence kutatási jogai évek óta el vannak adva. A MOL nem vette meg mikor felajánlották neki. A Falcon élt a lehetőséggel és keresett és talált. A MOL akkori véleménye szerint vagy nincs ott semmi vagy túl mélyen van vagy túl drága és beruházásigényes a kitermelés.

Megint feljön a varázsszó: kicsi az EROEI hozzá. ráadásul nagyon lassan jönne fel. Az ExXon becslései szerint napi 100K köbmétert lehet onnan kitermelni szerencsés esetben. A magyar fogyasztás majdnem 14-15 millárd köbméter évente.

Szerinted??? megtérülne ha magunknak termelnénk ki??
  • Lacusch69
    Ecccerű... megvesszük azt a technológiát a kanadaiaktól, amivel fel lehet hozni. Miből vesszük meg? Kérdezd a politikusokat, akik szétlopták az országot... (a kanadaiaknak miért érte meg???)
  • Fenrir
    Későn érkezőknek:

Fontosabb részletek:

* Fegyveres háború zajlik Oroszország és Grúzia között, a csütörtökről péntekre virradóra kitört konfliktusnak már több mint ezer áldozata van, többségük civil, rengeteg a sebesült is.
    * A konfliktus közvetlen előzménye, hogy Grúzia fegyvereseket küldött az oroszbarát tartományba, Dél-Oszétiába, az oroszok ezt bosszulják meg.
    * A grúzok azért indítottak támadást az ország északi részén fekvő, 1992 óta de facto független, de senki által el nem ismert, Grúziát folyamatosan támadó szakadár tartomány ellen, hogy helyreállítsák az alkotmányos rendet.
    * Az oroszok Grúzia különböző pontjait bombázzák, olyan helyeket is, amik távol esnek Dél-Oszétiától. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyetértés hiányában nem tudott határozatot hozni, az USA a támadások befejezését kérte az oroszoktól.

• Bucser
    Azért az kicsit más.

Ellenberger az oroszok költségvetése szufficites ami nem igazán mondható el az amcsiról:)
  • [NST]Cifu
    Az 2005-ös adat. Idén már állítólag 20 milliárd fölött teljesít az orosz védelmi minisztérium teljes költségvetése a tervek szerint, a teljes büdzsé meg valahol 340 milliárd körül van.
  • [NST]Cifu
    Én tényleg azt írtam, hogy az Orosz kormányzati költségvetés (2007-ben ~299 milliárd US$) alacsonyabb, mint a DoD költségvetése, nem a GDP-t hoztam fel.
  • Bucser
    3,9% az a 15.
  • Zenty
    "Az Irakban szolgáló 2000 grúz katonát azonnal kivonják, és harcba küldik őket az oroszok ellen. A grúz kormány azzal fenyegeti az oroszokat, hogy ezek az egységek nagyon erősek." :)
  • [NST]Cifu
    Én inkább háborúznék, legfeljebb nem ilyen hülye durr bele módon, hanem akkor már inkább gerillaháborúra készülve, előre felállítva a légvédelmet, szárazföldi csapatokat, lehetőleg behúzva őket az országba, hogy működőképes legyen a gerilla taktika. Közben meg nyaggatnám a NATO-t, ENSZ-t, EU-t...
  • [NST]Cifu
    Figyelembe véve az Orosz politikai sajátosságokat, nem hiszem, hogy ehhez különösebben szükség lenne egy háborúra. Az Orosz GDP jelentős része (most nem tudom fejből, de olyan 15%) így is a fegyverkezésre megy el. Egy szintig lehet növelni, de ahhoz nem szükségesek ilyen politikai oldalvágások. Az orosz elnök kérvényezi a dumát, az meg megadja. Bumm.

Ugyanakkor nem biztos, hogy szükség lenne különösebben fegyverkezni, pláne nem erején túl. Emlékszünk miért is esett szét a Szovjetúnió? Első sorban azért, mert a terv alapú gazdasága egyszerűen életképtelen volt a hatalmas katonai költségvetés mellett. Most megint megrogyasztani a gazdaságot a katonai erőért? Ennek csak akkor lenne értelme, ha háborúra készülnének. Annak viszont mi értelme? Ki ellen?

Az USA nem jó, túl erős, atomhatalom, konyec filma.
    Kína gazdasági partner, inkább úgy tekint rá, mint a nyersanyagok felszívópiacára.
    India dettó.
    Európa dettó.
    A Kaukázusi régóban a jelenlegi katonai ereje is untig elég.

Akkor?

Én nem látok olyan célt, ami elérhető, reális.
  • Zenty
    Csak ha hagyják akkor bárki a környéken úgy venné, hogy darálhatná a grúzokat, mert nem állnának ellen. Egy ország nem gondolkodhat úgy, hogy ha egy nagyobb konfliktus van akkor inkább menjenek a területeink.
    A grúzoknak nagyon más választásuk ezért nem volt, ellen kell állniuk. aztán lesz ami lesz alapon...