Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

IMI Barak-ot vennék. 1 kilós, kicsi, megbízható és nem túl drága.

Nekem volt szerencsém lõni többek közt USP-vel, Glock 17-essel és CZ-75-tel, ezek közül egyik sem igazán alkalmas rejtett viselésre szvsz. Az USP kimondottan nagy, széles és nehéz. A Glock mér kicsit jobb és elég szép a tárkapcítása. A CZ75 a legkarcsúbb a trióból (bár sztem a Glock könyebb a müa. tok miatt), de hacsak nem állandóan bõ inget/dzsekit hordasz és nem vagy Cifu (bocs 😊) méretû, akkor az sem kifejezetten jól viselhetõ rejtve. A haveromnak van egy FEG GRE gázpisztolya, na az már az a kategória ami tökeletesen viselhetõ rejtve, a fenti fegyverek méretének kb. 2/3-ada. Sajnos ilyen méretû éles pistollyal még nem lõttem, úgyhogy konkrét tapasztalataim nincsenek, de én kb. ekkora fegyverrõl képzelem el a rejtve viselhetõséget.

Sadist
Akkor már minek szarakodunk? Légicsapást meg atomot nekik 😄

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

a revolverek esetén vmi nagyon kicsi jöhet szóba .357-es lõszerrel, komolyabb önvédelemre a forgótárasok úgysem nagyon alkalmasak a kevés lõszer és a "kényelmetlen" célratartás és visszarúgás miatt (egy önvédelmi tûzharcban nem úgy kell lõni mint a lõtéren, ha már látom hogy hogy fegyverrel a kézben közelít vagy célratart vki, akkor futás oldalirányban vagy fedezék mögé ugrás ha van ilyen, és mozgás közben kell lehetõleg elõvenni, és fedezék mögül/mozgás közben tüzelni. azért a legtöbb ember még a bûnözõk között is nem egy old shatterhand, és jó eséllyel el fog hibázni egy mozgó célpontot (volt olyan balhé a kollegáimnak vagy 10 éve, hogy az egyik pali fegyvert rántott, rájuklõtte a 6 skulót a tárból a tömegverekedés közepén, és senki nem sérült meg 😊)

egy félautomatával még mozgás közben is van némi esély a találatra, revolverrel nincs. legalábbis nekem nem esnek kézre

rejtett önvédelmi fegyverre goldoltam.bár ha lesz engedélyem nem annyira számít hogy éppen meglátják e vagy sem(nyilván nem fogom a kezemben csõre töltve lóbálni azért az utcán..)tehát a kompaktság csak oly mértékben fontos hogy azért még a pisztoly kényelmes fogása és a célzás kárára ne menjen.az árral ugyanígy vagyok, nem árt ha olcsó, mert ugyanazért a minõségért miért fizetnék többet, de nyilván az ár nem mehet a minõség rovására, azért annyira nem drága dolog hogy ne vehessem meg a drágát is.a megbízhatóság a legfontosabb, úgysem fogom használni még lõtéren sem mert nem érdekel a dolog legjeljebb nagyritkán

nem árt ha olyan tipus ami csõre töltve is biztonságosan hordható, egy támadás elhárításakor az életet jelentheti az ha már az elõrántás után elég célratartani és elsütni, nem kell elõtte csõretölteni. még így is kiszolgáltatott helyzetben van az aki ténylegesen önvédelemre hazsnálja, hiszen mint megtámadottnak nem áll rendelkezésére idõ a harcra való felkészülésre

a cseh para esetén valójában nem tudom hogy pontosan melyik tipus is, nem ismerem õket, csak ajánlották a készenlétisektõl. sztem õ sem tudja, meg kellene néznie hogy pontosan melyiket is használják

az hogy mûanyagtokos legyen megint csak attól függ hogy adott tipus esetén mennyivel lenne könnyebb. ha jelentõs az eltérés akkor számít, egyébként nem

[NST]Cifu
Ha extra tûzerõ kell, akkor FN F2000 vagy HK G36C, ha meg precizitás, akkor M24 😊

Hmm... extra tûzerõ? Egy zászlóalj 155mm-es tábori tûzérségi ágyút kérnék szépen. 😄

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
cseh para (olcsó + és megbízható + )
sig p228 (sajnos drága - bár baró -)

A Cseh para alatt mit értesz, mert a CZ-nek vannak fémtokos pisztolyai (CZ-75, CZ-85 (a CZ-75 kétkezes változata)) és van mûanyagtokos pisztolya (CZ-100, CZ-110) is. A "kicsi legyen" kritériumnak nem igazán felelnek viszont ezek meg, mert felteszem kompakt kategóriára gondolsz. A CZ-75,-85 inkább katonai v. rendõrségi oldalfegyver, szóval a CZ-100 és CZ-110 marad. E kettõt kézben még nem fogtam, de állítólag a CZ-100 eléggé megbízhatattlan jószág.

A Sig nagyon jó márka és név, de olyan mint autóban a BMW vagy az Audi: a vételár egy szép kis része csak a név preztizsét adja (megjegyzés: szvsz ez az összes nagy névre igaz, legyen HK vagy Beretta).

Nem igazán fejtetted ki, hogy igazából mire is gondolsz. Rejtve viselt önvédelmi fegyverre, katonai oldalfegyverre vagy csak "szeretem" fegyverre.

Az elsõre én egy HK P7M13-at választanék, másodikra HK USP-t vagy CZ-85-öt.
Ami szóba jöhet még a Sig P226 vagy az FN Pro-9 (az FNP-9 civil változata). Bár igazság szerint önvédelemre a maximális egy jó .357-es revolver, egyszerû mint egy bot, nem kell folyton szétszed-összerakni, aggódni a rugók fáradása miatt, egyszóval hétköznapi önvédelemre megteszi. Persze ha irakban akarsz egy sétakocsikázásra menni, egy jó géppisztoly alá nem adnám. 😊

FN FNP-9

Revolverek terén én maximálisan meg vagyok elégedve a viszonylag olcsó, de nagyon korrekt Taurus revkókkal. Lõttem Ruger .357-essel (a pontos típus nem rémlik, pedig megmondták 😊), hát háromszor annyit nem ér, de még másfélszer annyit sem.

ja, pár héttel ezelõtt beszélgettem az egyik ismerõsömmel, kiképzõtitszt itt a megyén. 19-es glock-ja van. elmondása szerint a p++-os lõszert saját maga készíti hozzá, méghozzá úgy hogy a tölténybõl kiszereli a magot, majd a lõport tömöríti így még több fér a hüvelybe, majd visszanyomja a magot rá, vagy vmi ilyesmi. kérdés: nem lehet simán ilyen nagyobb lõportöltetû lõszert kapni? illetve egyáltalán megengedett az ilyen házi fabrikáció?

A Glock nem rossz pisztoly, de szvsz szigorúan katonai/rendõrségi fegyver. Amúgy a lõszer utántöltésével szórakoznak páran (szóbeszédek terjengenek a sportlövõk és a vadászok között is), de egyfelõl csak a nagyon elvetemülteknek van értelme vele szórakozni (idõigényes, és nagyon nagy precizitást követel, ráadásul nem jön ki az ember sokkal olcsóbban, mintha bemegy a boltba, és vesz 1000 darabot (kézzel tölts meg 1000 lõszert... ellene vele az ember pár napig...)). Másfelõl pedig itthon szigorúan tiltott, ráadásul a szükséges részegységek kereskedelmi forgalomba nem hozhatóak, azok (pl. lõpor) birtoklása büncselekmény.

pisztoly illetve revolver kategóriában.

de egyébként köszi, tényleg jó tippek, a hk g36 a kedvenc karabélyom, de nem valószínû hogy azt legálisan be tudnék szerezni és tartani😊))

Sadist
Hátö, nem occsó, de a minõséget meg kell fizetni 😊
Alapból lehet erõsebb lõszert is kapni, csak nem mindegyik fegyver bírja. Lõszer újratöltése Magyarországon tiltott, de vannak olyan országok, ahol engedélyezett, szal nyugodtan tölthetsz bele plusz lõport.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
Jah, akkor már inkább a fullos USP, sport célra meg USP Match 😉
Ha extra tûzerõ kell, akkor FN F2000 vagy HK G36C, ha meg precizitás, akkor M24 😊

ja, pár héttel ezelõtt beszélgettem az egyik ismerõsömmel, kiképzõtitszt itt a megyén. 19-es glock-ja van. elmondása szerint a p++-os lõszert saját maga készíti hozzá, méghozzá úgy hogy a tölténybõl kiszereli a magot, majd a lõport tömöríti így még több fér a hüvelybe, majd visszanyomja a magot rá, vagy vmi ilyesmi. kérdés: nem lehet simán ilyen nagyobb lõportöltetû lõszert kapni? illetve egyáltalán megengedett az ilyen házi fabrikáció?

mmmm, fincsi, de vajon mennyit kóstálhat? 300.000 ? vagy több?

ja, amit kifelejtettem, nem kizáró tényezõ egyik kritérium sem, és revolver kategóriában is lehet tippeket adni

Punker
valami jó kis távcsöves + 12-es benelli 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Sadist
HK USP Compact

ha lenne engedélyetek, ki milyen fegyvert vásárolna magának (félautomata pisztoly kategóriájában) árban kedvezõ legyen de könnyû, lehetõleg mûanyagtokos, és legalább 12 lõszer férjen el a normál tárjában, és kicsi is legyen

saját tippjeim

cseh para (olcsó + és megbízható + )
sig p228 (sajnos drága - bár baró -)

Iranian army soldiers march during the Army Day military parade in Tehran, Iran April 18, 2006.

[NST]Cifu
Nagyon jó kis animációk a német öntöltõ pisztolyok belsõ mûködésérõl és fejlõdésérõl 1895 és a II.VH között:

Mauser 1895
Parabellum P-08
Parabellum (Luger-baby) P-08
Walther P38

[NST]Cifu
Elvileg a mostani megrendelés már a korábbi 2100+ jármûvön felül van. Az MGS-t már korábban rendszerbe állították, de az NBC változatot csak most kedden adták át a csapatoknak. Érdemes esetleg ide elnézni: Stryker Brigade News

Hm, a Stryker szép lassan elterjed, állitólag már 1500 db-ot legyártottak. A Pentagon további 306 db-ot rendelt a 2006-os pénzügyi évre, bár az nem világos, hogy ez beletartozik az eredeti szerzõdés 2100-as darabszámába, vagy azon felüli mennyiség. Megkezdték a többi változat (MGS és NBC felderitõ) lassú ütemü gyártását (low-rate production, va rá jobb szó?) ezekrõl látott valaki képet? (Úgy ártem a sorozatgyárott példányokról.)

Fenrir
Köszi <#eljen>

A halál csupán a kezdet...

:: www.airsoft-eger.hu :: www.warfighter.hu ::

Punker
vh-ban az volt 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

szerintem abban egy plusz tár van

Fenrir
Mi az a táska szerûség az M4-es válltámaszán?

A halál csupán a kezdet...

BiG G
biztos beszólt valamelyik fejesnek o_O

http://flickr.com/gergokiss/ BF3: [KCLE]gergeoux

[NST]Cifu
Passz, nem tudom.

[NST]Cifu
Csak 1986-ban és 87-ben szerepelt a Pentagon költségvetésében egy "Aurora" fedõnevû titkos program. Attól még kaphatott utána is pénzt, de ezután egyetlen költségvetési tétel sem lett bejegyezve ilyen névvel.

BiG G
rohadt alma miért lett kivágva?

http://flickr.com/gergokiss/ BF3: [KCLE]gergeoux

I.C.ram
Amerikai gyarmat lesz ebbõl is 😛
Irán kedden jelentette be, hogy - 164 centrifuga segítségével - elsõ ízben sikerült 3,5 százalékos (atomerõmûben már felhasználható, atomfegyverbe azonban még alkalmatlan) dúsított uránt elõállítania. (A 3,5 százalékos dúsítás azt jelenti, hogy az így dúsított urán 3,5 százalékban tartalmazza az urán 235-ös tömegszámú izotópját.) Ugyanakkor Teherán értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy a termelésbõvítés második fázisában - 2006 végéig - 3000 centrifugát akar üzembe helyezni Natanzban, a bõvítés harmadik fázisában pedig nem kevesebb mint 54 ezret, ami már az ipari szintû termelés alapja lesz.

Több ezer centrifugával pedig csak idõ kérdése, hogy 90 százalékos dúsított uránt állítson elõ, ami a nukleáris bombához szükséges – figyelmeztetett az izraeli hírszerzõ tiszt. „Valószínû, hogy van egy második, titkos tervük a nukleáris fegyverek fejlesztésére” – mondta a lapnak nyilatkozó tiszt, aki szerint ha egyszer elértek a 3,5 százalékos dúsításhoz, akkor már technológiailag nincsen akadálya annak, hogy a 90 százalékot is elérjék. Ezt erõsítette meg egy amerikai diplomata is, aki szerdán Moszkvában közölte: ha Iránnak háromezer centrifugája lenne a jelenlegi 164 helyett, akkor háromnegyed év alatt egy atombombához elegendõ uránt dúsíthatna.

Amerikai számítások szerint egy háromezer centrifugás kaszkáddal 271 nap alatt állítható elõ elegendõ magasan dúsított urán egy atomfegyver gyártásához.

http://hvg.hu/vilag/20060416.aspx

TIK TAK TIK TAK
mi lesz itt... 😞

Lehet hogy hülye kérdés, de a sokak által emlegetett "Aurora" nevû repülõgép, tényleg bennemaradt annak idején a Pentagon nyilvános költségelszámolásában?

Annyi mindent mondhatunk a nőknek: szépek, okosak... -persze hazudunk, de azért mondhatjuk.

Viszont lehet infralámpa. Ne adj isten kamera. Csak az elején van egy objektívsapka.

Valamint ha sima lámpa lenne, akkor felesleges lenne a hozzár csatlakozó vezeték is nem? Sokkal egyszerübb elemmel/aksival megoldani.

az a baj hogy én sem...
az biztos, hogy sima lámpának elég veszélyes lenne, mert ha az ellenség a fény felé lõ éjszaka, akkor pont eltrafálja a katona fejét

[NST]Cifu
Én személy szerint valami lámpára tippelnék, de egy órányi keresgélés után sem találtam semmi ilyesmit. :\

Valaki megtudja mondani, hogy mi az a kis "izé" ott az amerikai katona sisakjának a jobb oldalán? Az NVG csatlakozója? Valami IR lámpa? Kamera?

http://www4.army.mil/OCPA/uploads/large/2006/CSA-2006-04-07-085249.jpg

Egy másik kép, itt a kezében tartja a hátsó fickó (bár lehet ez valami másik kütyü):

http://www4.army.mil/OCPA/uploads/large/2006/CSA-2006-03-20-100235.jpg

Neil C. Roberts
Naval Special Warfare Development Group

Roberts was aboard a MH-47 Chinook helicopter preparing to land on Takur Ghar mountain in eastern Afghanistan when the helicopter was hit by rocket-propelled grenades, causing Roberts to fall from the helicopter's ramp. Roberts survived the fall and immediately engaed al Qaeda fighters with his M-249 light machine guns, surviving at least 30 minutes before he was shot and killed at close range.

http://edition.cnn.com/SPECIALS/2004/oef.casualties/2002.03.html
Ezen a szárnyak is másképp néznek ki mint a lenti képen.

Ez offtopic lesz.Nem tudom melyik más topicba illene.
Olyan történetet hallottam néhány éve,hogy afganisztánban a különleges erõk(?) egy megmozdulása rosszul sikerült.Elfogták az egyik amerikait és elhurcolták aztán fejbelõtték.Egy UAV közvetítette hogy történt.Igaz?

A hülye ötletek valósulnak meg a leggyorsabban...

[NST]Cifu
Eredetileg azt is beírtam, és több forrás szerint is az X-44 Manta tapasztalatait akarja beleépíteni a Lockheed, de ugyanakkor pár fantáziarajzon F-22A típusú függõleges vezérsíkjai vannak. Inkább biztosra megyek, mert még megszólnak. 😊

"vízszintes vezérsíkjai nem lesznek"

Így a képrõl függõlegesek se nagyon...

[NST]Cifu
Annyiról van szó, hogy felvetõdött, hogy készülne egy lopakodó könnyûbombázó, amely kiváltaná az F-117A típust (ne feledjük, hogy már jó 20 éves gépekrõl van szó), illetve az F-15E utódja lehetne. Az új géppel kapcsolatban elvárás, hogy viszonylag komolyabb (~8 tonna) bombaterhet legyen képes elcipelni. A Lockheed a varázstáskájából rögtön elõ is húzta az FB-22 Strike Raptor jelzésû tervet, amely az F-22-õn alapszik, de nagy deltaszárnyat kap, vízszintes vezérsíkjai nem lesznek, és sokkal nagyobb bombateret hoznak létre. Érdekes módon erre az idõszakra datálható, hogy a korábban éppen a földi támadás képességét kiemelõ F/A-22A jelölést ismét visszaváltoztatták F-22A-ra. Ennek ugye az a pikantériája, hogy anno az F-22A-val kapcsolatban az volt a kritika, hogy egyfeleadatú gép, kifejezetten légifölény kivívására tervezték, és e feladatkörre alkalmas csak igazából. Az F-22A képességeiben eredetileg is szerepelt az, hogy két egyenként 2000 fontos JDAM légibombát vihessen magával, de ekkor új, még komolyabb dolgot dolgoztak ki, miszerint "apró" GPS vezérlésû légibombákkal fegyververezve "komoly" földi csapásmérésre lenne képes a gép, ezek a bombák az SBD-k. A fent említett új, tervezett lopakodó könnyûbombázó viszont nehezebben kaphat így pénzt a szenátustól, hiszen egyszerûen annyit mondanak rá a politikusok, hogy többszáz millió dollárt adtak az F-22A földi csapásmérõ képességének kibõvítésére, erre egy most egy új gépet akarnak már, direkt erre a célra.

A lopakodó könnyûbombázó tenderen a Northrop is indulni szeretne, és költségtakarékosságból az YF-23-ra akarja építeni a tervét, ahogy a Lockheed is az F-22-esre építette a sajátját, amit a fantáziarajzokból le lehet szûrni, egy nagyobb méretû, kétfõs legénységû gép lenne belõle. Ha ez a tender megvalósúl, akkor érdekes kérdések merülhetnek majd fel. Az FB-22 mellett szól, hogy sok rendszere egy már rendszerbe lépett típusból származik, tehát olcsóbb a fejlesztés, és az üzelemtetés. Az FB-23 (ezt a jelölést most csak én adtam a Northrop tervének) ugyanakkor az ATF tenderen pont a lopakodóképesség és a végsebesség szempontjából volt jobb a konkurensénél, és csak a manõverezõképesség terén maradt le (a fegyverzete mellett) márpedig egy bombázógépnél a manõverezõképesség kevésbé, a lopakodóképesség és a végsebesség jobban számít - tehát elvileg a papírforma szerint a Northrop gépe jobban megfelelne az elvárásoknak. A Pentagon pénzéért még egy pályázó akad még, a B-1R, amely egy feltupírozott B-1-es, az F-22A hajtómûveivel, Mach 2.2-es végsebességel és levegõ-levegõ rakétákkal.

A DoD idén 2 milliárd dollárt szán az új bombázógépek fejlesztésére, ebbe beletartozhat az új könnyûbombázó, de a szuper(vagy akár hiper)szonikus B-52 utód is.

Lockheed F-22A és FB-22 egy fantáziarajzon

Northrop FB-23 fantázirajz

Boeing B-1R fantázirajz

És azzal mi van,hogy az YF-23-at felélesztenék.Biztos az Aranysasban olvastam valamikor,hogy bombázóként használnák.Részletekre nem emlékszem.

Cifu már kifejtette. Egyébként úgy foglalták össze, hogy az YF-23 egy kitûnõ lopakodó, az YF-22 pedig egy kitûnõ vadászgép prototípusa. Márpedig az ATF tender célja egy kitûnõ vadászgép kifejlesztése és rendszeresítése volt.

A másik probléma ugyan az volt, mint ami a JSF programban is döntõnek bizonyult. Az YF-22-n némi aerodinamikai átalakításra volt csak szükség, az YF-23 esetén viszont a törzs orrészét jelentõsen át kellett volna tervezni.

Jó kérdés.Ez azt hiszem ez M72 LAW.És hogy használják-e?Nelvismeret hiányában erre nem tudok válaszolni,de a BBC Prime-on volt dok.film az SAS-rõl.Ott emlékeim szerint bemutatták.De én nem értek angolul és a feliratozás is néha elmaradt.A használatát bemutatták de hogy mely országokban használják azt nem tudom.

I.C.ram
ilyen LAW-ot használak még egyáltalán?
Világos hiszen nekik nincs olajuk így nem fognak amiatt aggódni hogy majd õket is felszabadítja az USA <#idiota>

[NST]Cifu
Az olajár leginkább amiatt fog változni, mert esetleg veszélybe kerülhet az iráni olajexport. Viszont ennek vajmi kevés köze van a többi arab államhoz...

Jó, majd figyeld az olajárakat a bombázás után <#hehe>