94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Nagydög
    Ja, hogy megint egy szabadonebredo. En bocsi! Akkor tenyleg 4D sakk.
  • Solt
    Megkarcoltam a Független Objektív Sajtó (röviden: FOS) által épített buborékot? Ne haragudj...
  • Nagydög
    Es ezt a rengeteg zagyvasagot egyedul, vagy van valami segitseged?
  • Solt
    Az, hogy mi a céljuk csak ők tudják, minden más találgatás, ráadásul politikával jó alaposan átszőtt találgatás. Az egyik percben béna szarok és leégtek, a másikban már attól megy a rettegés, hogy az összes volt szovjet utódállam veszélyben van. Valószínűleg van egy minimális és egy maximális célkitűzés, aztán a kettő között történik valami, amire a végén azt fogják mondani, hogy ezt akarták elérni. Azt lehet látni, hogy Kijev elfoglalása az egyik forgatókönyv része, de azt is lehet látni, hogy nem csak ez az egy forgatókönyv van. Ami szinte biztos, hogy a minimum cél az Ukrajna katonai semlegessége, a két szakadár állam elismertetése és a Krím megtartása, ebből tuti nem fognak engedni! Amennyiben ez így lesz, akkor nehéz lesz bukásról beszélni...

Szerintem a Majdan óta elég egyértelműen lehet látni, hogy az USA ki akarja szervezni az orosz érdekkörből Ukrajnát, amit természetesen az oroszok nem fognak hagyni, mint ahogy az USA sem hagyná, ha az oroszok Kanadával csinálnák ugyanezt. Ehhez jött még a NATO tagság és az atomfegyver lebegtetése, plusz az orosz kisebbség vegzálása. Az ő szemszögükből ez egyértelműen lépéskényszer, de arról kevés szó esik, hogy ebbe a lépéskényszerbe miért hagyták belekényszeríteni magukat. Ez szerintem az Ukrajnában tevékenykedő orosz titkosszolgálat csődje.

Az, hogy a háború miatt esetleg a Svédek és a Finnek NATO tagok lesznek, még mindig kisebb probléma, mintha Ukrajna lenne NATO tag, vagy kerülne teljesen az USA bűvkörébe. Az EU-s fegyverkezés lényegtelen, elég messze vannak Oroszországtól, hagyományos fegyverzetben a NATO így is vagy 10x erősebb, totál lényegtelen, hogy majd 12x vagy 15x lesz erősebb... egy NATO vs Oroszország konfliktus a túlerő miatt úgyis atomháborúvá fajulna, az pedig a pont lenne a mondat végén.

Az arany tojást tojó tyúk sincs levágva, jelenleg a csillagászati energia árakkal gyakorlatilag a nyugat finanszírozza a háborút, hosszú távon meg majd megveszi India és Kína az orosz gázt, kőolajat. A testvér nemzetükből sem csinálnak ellenséget... ezek a népek teljesen másképpen működnek, lásd csecsenek. 20 éve még lőtték egymást, most az oroszok oldalán harcolnak. Azok az "ukránok" akik meg eddig is utálták az oroszokat, max jobban fogják utálni őket, lényegtelen.

Ha az első bekezdésben taglalt célt elérik, akkor hosszútávon geopolitikai szempontból megérte, ergo a politikai cél se nem hibás, se nem őrült. Rövid távon gazdaságilag biztos fájni fog és majd nyalogatják a sebeiket, de túléltek már ennél nagyobb csapásokat is... teljesen más a keleti/szláv kultúra mint a mi elkényelmesedett és jóléthez szokott nyugati világunk.
    Utoljára szerkesztette: Solt, 2022.03.26. 11:16:11
  • RatBaG #94411
    igen, hatalmas siker ez a háború az oroszoknak...
    lásd még: moving the goalposts.
  • fade2black
    ???
    Az hogy nekik csak Donetsk meg Luhansk kell az a mai/tegnapi nap híre. Ezen én pl meglepődtem mert ha csak Donetsk, Luhansk akkor pl mért küldenek 60km hosszú hadsereget Kijev ellen? Az a rengeteg katona ha Lunask, Donetsk ellen ment volna már vszeg vége lenne a háborúnak.

A NATOba 20éve nem vette fel Ukrajnát pont az Orosz fenyegetőzések miatt. Semmi se nyertek. Ellenben Svédek, Finneknél jelentős esélye van annak Ukrajna után, hogy NATO tagok lesznek. A Svéd, Finn hadsereg igencsak komoly és nagyon hosszú a határ. Tehát semmit se nyertek de rengeteget vesztettek.
    Mégrosszabb, hogy a EU rengeteg év tökvakargatás után realizálta mennyire fontos a hagyományos hadsereg és ráadásul még költeni is fognak rá. Nem nagy 5let sztem a világ egyik legnagyobb gazdasáával versenyre kellni lehet belerokkansz.
    Ezen felűl levágják a fő arany tojás tyúkjaikat. pl 2050+ig dőlt volna a gáz EUba. De a gazdaság egyébb részeinek a leállása is erősen fájdalmas.
    Egy testvér nemzetből ellenséget csináltak. "Magukat" írtják a harcok jórészt határmentén kissé/többségében de orosz ajkúak közt dúl
    és elég sok mindent fel tudnék még sorolni és a kérdés megérte? szvsz nincs olyan verzió, hogy igen.

A politikai cél vagy őrült vagy hibás volt.
  • savaz
    "Azt állítottam, hogy vannak videók, amik megrendezettek. Nem mind és nem csak az ukránoknál.

Ettől én vagyok az orosz szopkodó. És most ha kapok itt egy linket, 10.000 halottról bizonyítékként, akkor még kijelentheted, hogy nem volt egyetlen egy propaganda videó sem?"

Nem ezt állítottam. (konkrétan nem jelentettem ki eddig semmit)

De ha már így rákérdeztél, bizony nagyon szépen utána lehet menni, hogy mi megrendezett, meg mi nem, és abból le lehet vonni a megfelelő következtetéseket propaganda ide vagy oda.
    De vannak nagyon sokan, akik nem is akarnak utánajárni, csak van egy alapfeltevésük és minden bejövő infót az alapján szűrnek meg.

Amúgy meg az, hogy találtál egy két hamis videót, az még nem jelenti azt, hogy a többi tízezer is az.
    Sőt attól, hogy propaganda célból nyomják, még akár igaz is lehet.
    Konkrétan abból írtam a diplomámat, hogy a reklám, de a propaganda is akkor a leghatásosabb, ha nem hazudik.

Utoljára szerkesztette: savaz, 2022.03.25. 21:05:12
  • savaz
    Ha rákattintasz a login-re, majd bejelentkezés nélkül becsukod az ablakot az x-el a bal felső sarokban, akkor tovább enged
  • ximix #94407
    "Hamis, valótlanságokat állító behívóparancsokat terjesztenek ismeretlenek postai és elektronikus úton a Magyar Honvédség Parancsoksága nevében, amelyben egy „életbe lépett rendkívüli és hadi állapotra” és a nem létező „tartalékos hadkötelezettségre” hivatkozva szólítanak fel."
    https://honvedelem.hu/hirek/valotlan-hiresztelesek.html
  • SZUsszan
    Azta, nem gyenge hiányosság =D köszi, hasznos
  • ximix #94405
    OFF
    Asztali Win, FF gépen, amikor felugrik a bejelentkezés/regisztrációs ablak, nyomj a regisztrációra, majd a felugró ablaknak a bal felső sarkéban az X-el csukd be, azon a fiókon nálam már többször nem ugrik fel, ha másik fiókot nézel, akkor ezt megint elkel játszani.
  • SZUsszan
    Kösz, nincs twitter fiókom, csak az első 3-at engedi megnézni.

De mindegy is. Nem tudom mire megy az egész linkesdi. Azt állítottam, hogy vannak videók, amik megrendezettek. Nem mind és nem csak az ukránoknál.

Ettől én vagyok az orosz szopkodó. És most ha kapok itt egy linket, 10.000 halottról bizonyítékként, akkor még kijelentheted, hogy nem volt egyetlen egy propaganda videó sem?

Addig is itt van némi érdekesség:

Újabb orosz konvoj

• aksurv2
    Két szó.
    CIMIC és PSYOPS.
    Tehát kb. semmi se biztos.
    Egyébként a háborúkat nem veszteségre játsszák hanem politikai célokért.
    Ha ezeket elered nyersz, ha nem vesztesz.
    Az oroszok céljai.
    A területi célok.
    két megye +uki tengerpart.
    Ebben jól állnak.
    Puffer terület.
    Nem NATO tag Ukrajna. Esélyes.
    Gyenge uki sereg. Ez is, mert szarrá bombázzák uki hadiipart.
    Nacitlanitas.
    Az azov rendesen vérzik.
    Tehát ezekben nem állnak rosszul.
    A szankciók gazdasági atallas stb. viszont a jövő zenéje abba belebukhatnak.

• savaz
    Nesze, itt a lista fényképekkel meg forrásokkal (főleg temetési hírek)!
  • SZUsszan
    Mihez kezdjek egy listával?

Küldj halottakról képet. Aztán megszakértem.

Nagydöghöz meg csak annyit mondanék, igen, ha már láttál több száz halottat, vagy gyilkosságot, kivégzést, akkor csak feltűnik mi a közös bennük. A halál mindig mocskos.

Aztán ha full sterilen fekszenek az emberek egymás mellett és épphogy szivárog a vér az orrukból, meg a pulcsijukon van három pici folt úgy, hogy már egy ideje halottak, az bizony kamu. Az ember vérének van egy kurva szar szokása, kifolyik az egész a picsába és bazi nagy tócsába gyűlik mindenhol.

Aki látott már tüdőn lőtt embert, akkor levágja, hogy a mellkason vérfolt és egy pici csík az lófasz esti fénnyel. Az egész arca vérben fürdene, meg a mellkasán a ruha is.
  • SZUsszan
    Köszi, ez konstruktív volt és érdekes!
  • Doma #94399
    Anno(ezredforduló) főiskola után hadnagy/főhadnagy (tanulmányi eredménytől függően), szerintem ezen a magyar honvédség méretét tekinte nem változtattak...
  • ximix #94398
    Jó ez a videó, érdekes, de a szituról nem sokat tudnunk.
    Az "aktív harcoktól" a "találtunk pár lerohadt gépet a falmellet"-ig mindent belelehet képzelni.
    F1End hsz.-ből kiderül a helyszín a Delfin autómosó mellett történt

Google maps

A lövések azért tűnnek furcsának szerintem, mert nem a lövész hanem a parancsnoki periszkópon látjuk az eseményeket.

Az (1.) pocizóból kilövi a BTR-t, bár a videóban nem látszódik, de csöve pont előre néz ha jól látom,
    majd a ugyanebből a pozícióból csak (2.) toronyfordítással két lövéssel lebontja az ERA-t a HK oldaláról,
    majd valamiért átmozog a (3.) pozícióba és ügyesen a kerekek között a vékonyabb oldalpáncélt átlőve a torony alatti lőszerrekeszt találja el,
    majd előre mozog a (4.) pozícióba és kilövi a tippre második HK-t is.

Hogy a másik fél személyzete hol van azt nem tudom, de a videóban nem látni hogy tűzharcba keverednének a gyalogsággal.
    Utoljára szerkesztette: ximix, 2022.03.24. 21:19:04
  • ximix #94397
    Nálunk a katonai fősuli után milyen rangot érnek el a kadétok ?
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Ha hinni lehet ennek a magyarított oldalnak, náluk a
    "Ezredes hadnagy Lieutenant Colonel, nálunk ez az alezredes nem ?
    Ez gyakran az utolsó rang, amelyet katonai akadémián kiképzés nélkül lehet megszerezni. De vannak kivételek.
    Lehet ezredparancsnok vagy zászlóaljparancsnok.
    A megfelelő hajó rangsor a 2. rangú kapitány.
    A vállpánt két sáv, amelyen két nagy csillag található."

Nálunk Szombathelyen az ezredes egy egész laktanyát irányított, így nem tudom a rangok milyen viszonyban vannak egymással, lehet az orosz katonai suliról kikerült ales nálunk csak hadnagy vagy nem tudom.
  • RatBaG #94396
  • F1End
    Valójában valaki a redditen azonosította, hogy pontosan hol készült a felvétel (a felvételen látszó épület felirata + google maps alapján):
    https://www.reddit.com/r/CombatFootage/comments/tigir3/ukrainian_btr4_footage_mariupol/i1dtxgy/
  • s1lkforrent
    Na, ha már amúgy is profi halottkém vagy, légyszi nézz majd rá erre:
    List of dead/captured Russian Officers, Mar 22 (more than 100 now)

Ez bezony gombócból is sok, nem hogy fő és vezérkari tisztekből.

Szóval szerintetek miért kell a Tízezredes Elvtársaknak AK-74 lőtávon belül maguknak igazgatni a zöldfülű lövészeket?
    Hol van a profi tiszti és altiszti gárda aminek egy gombnyomásra kiadja a parancsot, szükség esetén videokonferencián keresztül még tagoltan el is magyarázza a kolhozprolijának. Mert civiléknél a 2003-as UMTS óta ez a szint, a haladó szovjet technológia gondolom csak beérte mára.
  • Nagydög
    Láttam civileket lemészárolva egy kocsi körül. Aztán egyik sem volt igazából halott, mert marha sok halottat láttam már a liveleaken.

Oke. Nincs tobb kerdesem.
  • SZUsszan
    Nem nyalom az oroszokat, de az ukránokat sem. Sok a dezinformáció. A csecsen csapat vezetőjét a csapatával együtt lemészárolták. Ez tény. Az is, hogy a halálát egy héten át három különböző alkalommal is lejelentették a médiák, mint új fejlemény.

A kanadai mesterlövésszel ugyanezt tették az oroszok, igaz a srác még él.

Amit mi a neten látunk annak a fele igaz, a fele meg nem pontosan az, ami. Láttam civileket lemészárolva egy kocsi körül. Aztán egyik sem volt igazából halott, mert marha sok halottat láttam már a liveleaken. Egyik sem volt fél deci vérrel az orránál lőtt sebek után, hanem úgy rendes nagy tócsában. A videón meg mindegyiken volt kb. egy filctollal húzott csík. Az kamu volt.

• lac coo
    Úgyis van....
  • aksurv2
    Az meg jobban akik minden szart bevesznek egy dezinformációs háborúban.
  • lac coo
    Kurva unalmas már ez a sok orosznyalonc barom .....
  • RatBaG #94388
    mindketten feltételezünk valamit, csak én a videó leírása alapján, te meg a saját fantáziádból.

úgy rémlik nem tegnap kezdtél a topikba irkálni, mégis felteszel egy ilyen amatőr kérdést?
    szerinted egy ostromlott város közepén, amikor bármelyik órában összeomolhat az ukránok ellenállása, mennyi kapacitásuk van elvontatni/beüzemelni egy ép járművet? felrobbantanak mindent, ha vissza kell vonulni, ne tudják a ruszkik se használni.

feléről még nem hallottam, max a negyedéről.
  • SZUsszan
    Te feltételezel valamit, az rendben van, ha én, akkor ne magyarázzak neked?

Ha elkergették a legénységet, mi szükség volt oldalról megpörkölni egy IFV-vel? Na erre adj választ? Annyira jól állnak az Ukránok, hogy azon csodálkozom még nem tolták be az oroszokat a határon túlra. Mi a francnak kell nekik egyáltalán segítség, ha minden videón és közzétett adaton az van, hogy a bevetett orosz haderők fele már konyec?

Le sem hajolnak egy ép, elhagyott T72-ért, inkább szétlövik.

Na ne magyarázz nekem te sem.
  • RatBaG #94386
    erről beszélek. ugyanúgy fingod nincs a helyzetről. egy szűk látószögű kamerán láttál pár járművet, ami nem mozog, meg egy sarok mellett pár katonát, és biztos fedezék nélkül mentek oda, tehát tuti propaganda.
    az első kommentemmel arra utaltam volna, hogy ugyanúgy nem láttad a videó előzményét, mondjuk hogy harcban elkergették őket. mert az eredeti kísérőszöveg alapján kb ez történhetett.
    szóval tényleg ne magyarázz nekem.
  • SZUsszan
    Aham, mert a harc azzal a momentummal kezdődött el, amit a videón látsz? Szóval nincsenek őrök, csak úgy hevernek a harcjárművek az utcán és te, mint orosz harckocsizó szépen szaladsz gyalog ahelyett, hogy a lövöldözés első jeleire beugranál a járművedbe, amire kiképzést kaptál és megvédd az életedet és a rádbízottakét?

Igen, a videó bárhol is készülhetett és bármikor. Mondjuk egy csata után a megmaradt technikát még egyszer megszórhatták akár.

Ha most te azt hiszed, hogy egyetlen egy propaganda videó sincs az ukrán részről, akkor nagyon naiv vagy, illetve nem tudom minek magyarázok neked.
  • aksurv2
    Ráérnek, a morál a legfontosabb nekik.
    Es kb fogalma nincs senkinek hol vették fel a videót
    Olyan meg nincs hogy azzal fostalicskaval támadásban lévő MBT előtt kiralykodjanak.
    Egyébként elég. megnezni a videót jobban a második járgány sérült hátul.
  • RatBaG #94383
    nézd már meg jobban a videót. kerítés, kapubejáró szerűség,úttorlasz, bentebb még több kerítés, meg más parkoló gépek. szerintem ez valami üzemnek lehet a bejárata, ahová bevermeltek.
    a rajtaütés mond neked valamit? vagy te biztos 0-24ben a tankodban ülnél.
    igen, mariupolban most biztos nagyon ráérnek propaganda videót forgatni
  • aksurv2
    Szét lő egy ruszki tankot a másik aki egyébként pont rá lát újságot olvas közben.
    Az meg különösen gyönyörű, hogy arab módra 1 m mennek el a lövedékek a saját katonaktol.
  • SZUsszan
    Az út közepén állomásoztak. Aha. Fényes nappal megrohanja fedezék nélkül vagy két raj gyalogos és ott rohangálnak körülötte és a T72 még a csövét sem mozgatja.

Akkor ha ennyire szar az orosz minden fronton, mi a francért nincsenek már visszatolva a határokra? Ez nekem teljesen propaganda videónak tűnik. A múltkorin legalább látható volt, hogy rohangáltak a BMP mögött is katonák, mikor szétlövik.
  • RatBaG #94380
    csak neked. nem elhagyottak, hanem egy helyen ütöttek rajta, ahol állomásoztak.
  • aksurv2
    kb.
    Ha bedől Mariupol az nagyot fog odavagni az ukránoknak politikailag, logisztikailag, katonailag és harci szellemben.
    Nem véletlenül harcolnak érte ilyen keményen mind a két oldalon.
  • SZUsszan
    Újabb IFV ász.

Csak nekem tűnik úgy, hogy elhagyatott járművekre lőnek harcot imitálva?
    Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2022.03.23. 14:47:24
  • aksurv2
    Amerikai és svéd AWACS ok vannak plusz amerikai műholdak.
    Konkretan real timeban bekotve az uki parancsnoksagra.
    Valószínűleg pontosabb információik vannak az orosz csapatokrol, mint az orosz parancsnokságnak.
  • militavia
    Milyen ukrán AWACS van..:?