94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • bgabor
    A Shilka ma már menthetetlenül elavult. A tunguskával ellentétben nincsenek rakétái, csak a gépágyúk, amiknek nagyon korlátozott a bevethetőségük. És ugyebár 3000 méter felett nem jelentenek veszélyt.
    Tehát nagyon kicsi területet fednek le. És az ellenséges oldalon léteznek olyan fegyverrendszerek, amiket direkt arra fejlesztettek ki, hogy az ilyeneket gyorsan leküzdjék(pl apache longbow+hellfire popup technika). És az Apacheok az ilyen típusú célokat szedik le elsőként.
    Mivel ezek a fajta kizárólag csöves légvédelmi rendszerek szinte csak a helikopterekre jelentenek veszélyt, de azokra elég nagyot, ezért ezek a a harci helikopterek számára a legmagasabb prioritású célpontok.
  • bgabor
    Nehéz célpont, de pl:a tunguskának az egész tornymozgató mechanimusa, fegyvercsövei mind automatizáltak, így a másodperc törtrésze alatt célra áll. És mivel nagy tűzgyorsaságúak a gépágyúi, ezért elég gyorsan elég sok lövedéket tud belelőni a célba. És ne felejtsük el, hogy a tunguska másodállásban rakétarendszer is. Ha jól emlékszem, félaktív lokátoros önirányítású rakétái vannak. Szóval elég veszélyes, de inkább csak alacsonyan támadó repülőgépek és korszerűtlen helikopter(pl:hind) ellen.

Azért egy Apache már tudja kezelni a helyzetet. Persze az amerikai elgondolásnak megfelelően mire az Apache-ok odaérnének, addigra a légvédelem már régen le lenne küzdve.
  • horthy
    Azért még szerintem a Silka önjáro légvédelmi eszköz is modernizálva még eredményesen alkalmazható . 1973-ban amikor bevetették a Yom-Kippur háboruban jópár Dávid csillagos Skyhawk és Phantom pilóta otthagyta a fogát a sivatagban miatta . Most már vannak sokkal korszerűbbek nála Tunguska stb , de akkoriban amikor megjelent nagyon hatékony fegyver volt alacsonytámadó gépek ellen . Jo példa a Aim-9 rakétageneráció ugyanaz a rakétatest kinézet más korszerübb vezérléssel persze , meg egyébb mütyürökkel több mint 50 éves .
  • Molnibalage
    Valóban, a Hidegháború alatt a helikopterek céllistáján messze a legmagasabb priortiása volt neki.

A harci gépek alacsonyan fegyverrel megpakolva is vígan tudnak 0,8 Machot.
  • Scottt
    ZSU-23-sokról volt szó.Abban igazad van, hogy tényleg nem 1macchal fog jönni,viszont ha mélyrepülésben repül a hátországba és a sarkon egy Zsu-23 várja akkor viszont csak 1machal megy:)
  • Palinko
    értem, hát nem tudom a bevetési magasságokat, de úgy érzem helikopterekre veszélyesebb egy ilyen harceszköz, bár a háború kiszámíthatatlan :)
  • Ren
    MANPADS-ok is legalább 2-3 km magasságig veszélyesek. Valamint gépágyús lövészethez nem 1 mach-kal fog jönni a gép
  • Molnibalage
    Közel sem ez a helyzet. A ZSU-23-4 3 km vízszintes távolságig lazán lövöldözhet 2000-2500 méterig amennyire tudom fejlből.
  • Scottt
    200-100méter fölött utánna szvsz már nem veszélyes(20méteren 1machal száguldó gép nehéz célpont nem?!)
  • Palinko
    mennyi méterben az alacsony szerinted?
    nem néztem utánna a "gyári" adatnak, mert a te tapasztalatod és véleményed érdekel
  • Molnibalage
    Ja. A Tunguzka az már nem éppen kézi fegyver. A ZSU-23-4 is mind a mai napig komoly fenyegetés az alacsonyan történő repkedéskor.
  • Ren
    MANPAD-okkal van rá valamekorra esély, de ez sokmindentől függ. Lehet még próbálkozni Tunguzkával és társaival, bár ha ilyenek mászkálnak arra, akkor nem fog gépágyúzni a Gripen :)
  • Jézus szíve
    Ez teljesen igaz, de vannak:)
  • Molnibalage
    Én meg leírtam, hogy mi kézi eszköz. Még MANPAD szinten sem mindegy...
  • degenerator
    szerintem a kézi eszköz alatt egyértelmű, hogy nem kövekre, vagy parittyára gondoltam:)
  • I.C.ram
    ...harckeptelenul :D
  • Jézus szíve
    A cikk írójának abban nem teljesen van igaza, hogy ilyen kevés harckocsink van, csak nagy része raktáron áll.
  • Molnibalage
    Ez attól függ. Ez ilyen egyszerűen nem definiálható. Az időjárás is sokat számít és a napszak is, de lefőképp hogy mivel próbálkozol. Egy Ak-47 is kézi eszköz ahogy a Stinger, Igla és Sztrela 2/3 is. Az a helyzet, hogy a Gripenre elég sok zavarótöltetet lehet betölteni.

Alapból van 4 db BOP/C (4x30) töltet (etz asszem nagyobbak) és az AMRAAM indítósínekbe 160 db kisméretű csali tárazható be. Ez a BOL rendszer. Ebből is négy lehet fent. Elég decens... A jövőben tudommal (vagy talán most is ) van rakétaindításra figyelmeztető rendszer is.
  • degenerator
    mennyire nehéz egy gépágyútűzzel földi célpontra támadó gripent kézi eszközökkel lelőni?
  • qtab986
    Ez a KGI most egy szakértő?
  • Cat #35083
    http://index.hu/velemeny/olvir/kgi081010/
  • [NST]Cifu
    Változó, de a counter-sniperek általában egyedül vannak, nincs spotterük.
  • Gundark
    Ez csak példa volt :) És minden rendes orvlövészes filmben igy van :) Ilyen esetben a lövész egyedül van (nem számitva persze másik lövészeket) vagy van egy vagy több ember aki a figyelője?
  • [NST]Cifu
    Ilyen helyzetben a mesterlövésznek (ez esetben inkább counter-sniper, tehát mesterlövészre vadászó mesterlövész) tűzparancsa van, ha úgy véli, hogy fegyvert lát.

Viszont a dolog tényleg ott kezdődik, hogy elég amatőr az a orvlövész, akinek ki kell dugnia a fegyver csövét az ablakon egy ilyen esetben. :)
  • Thanatos
    távcsövespuskát senki épelméjű nem tol ki az ablakon, max a filmekben...
  • qtab986
    Ha érdekel a téma olvasd valamelyik cikket.Simonyi Ottóval majdnem megtörtént,hogy lőtt.Cikkek róla:
    168 óra
    Hetek.
    Ez jó szöveg ezt beteszem ide:
    Azt hallottam, sok mostani bűnöző a rendőrségnél kezdte a szolgálatot.
    – Azokkal nincs baj, mert a rendőrségnél nincs jó kiképző.
    Magát nem a rendőrség képezte ki?
    – Nem, magamat képeztem.
    Fejér Megyei Hírlap
    NOL
  • Gundark
    Akkor egy kis földhözragadtság megint :) Mostanában ugye volt a "szellőztetési botrány" :) Erről az jutott az eszembe hogy : Ilyen vagy hasonló esetben (VIP védelem) egy mesterlövésznek a tetőn mennyi "szabadsága" van? Konkrét esetben pl, megy a vip aató, és az utca egyik ablakában a mesterlövész (vagy valaki az ő szintjén) meglátja hogy mondjuk egy távcsöves puskát tolnak ki az ablakon (klasszikus :) bár mondjuk egy sima távcsöves nem sokra menne, de ez legyen mondjuk egy gepárd :) ilyenkor van joga mérlegelni hogy a jelentéssel meg a tűzparancs megkapásával a központból, eltelik annyi idő hogy lőhet a merénylő és "megelőzőleg" lőhet (még ha nem is "célzottan" hanem hogy megzavarja illetve felhivja a figyelmet) vagy mindenképpen kell a parancsnok engedélye a tűzkiváltáshoz? Ez utóbbi logikus lenne, ezért kérdezem hogy ha láthatólag pár mp múlva lőni fog a merénylő akkor mit tehet.
  • [NST]Cifu
    Itt most én az Indiai - Pakisztáni helyzetet veszem alapul, az, hogy az USAF Block 52-esei (ha még nem is mind) már AIM-9X-el és JHMCS-vel vannak felszerelve, még nem jelenti azt, hogy minden Block 52 vásárló ilyen csomagot kap. Maga a Block 52-es amúgy is már kb. 15 éves, tehát nem éppen a legfrissebb verzió. Pakisztán esete pedig amúgy is speciális. Az USA politkai okokból igyekszik maga mellett tartani, mert szüksége van rá az Afganisztáni szituáció miatt, illetve az Al-Kaida elleni küzdelemhez. Ugyanakkor a nem teljesen stabil és megbízható háttér miatt nem adna szívesen a kezébe csúcstechnikát, főleg azért, mert Pakisztán legjobb barátja Kína, ahonnan nagyon sok fegyvert szerez be az ország, és közös fejlesztéseik is vannak. Na most ilyen közegbe bedobni az legújabb eszközöket nem fogják. Pakisztán viszont úgy van vele, hogy ha az USA nem bocsátja rendelkezésre a fejlett eszközöket, akkor inkább megveszi Kínától (Pakisztán lebegtette a J-10-esek beszerzését, ha az USA nem engedélyezi az F-16 Block 52 + AIM-120 csomagot). A Block 52 (én úgy tudom, hogy nem éppen a legfrissebb verziójú elektronikával) engedélyt kiadták, az AIM-120 körül forrt a levegő, de végül 500db AIM-120C-5-ös is belekerült a csomagba, továbbá AIM-9M-ek. Utóbbi jelzi, hogy szó sincs AIM-9X-ről és JHMCS-ről...
  • JanáJ
    A 22. képen van a katona sisakján éjjellátó felfogatás.
    Nekünk ilyen van, vagy csak a kép kedvéért?
  • Molnibalage
    Arról nem volt szó, hogy speciális Block 52 gépekről beszélnük. Én vettem a standard Block 52 variánst, azon meg van sisakcélzó jobb helyeken...

Ha AMRAAM-ot sem kapnak a Pakik akkor még mindig csak WVR harcra lesznek alkalmasak a gépek? Vagy csak régebbi AMRAAM-ot kapnak?
  • Reaper
    Molni elintézi nekik, hogy kapjanak, ennyi!:)
  • [NST]Cifu
    Végül is Pakisztán kap AIM-9X-et és a JHMCS-ket az F-16-osokhoz? Mert akkor lemaradtam mint a borravaló...

Legutóbb még ott tartottak, hogy 'csak' AIM-9M-eket kapnak, illetve AIM-120C-5-ösöket talán, sisakcélzót pedig nem.
  • Reaper
    Olyan jó, hogy molni mindent megszakért...
  • Molnibalage
    Mikor fejlesztés a legutolsó R-73? Mikori az AIM-9X? Az indítási tarománya 100%, hogy nagyobb mint az R-73-nak annak +-45 fok, de max. +-60. Az AIM-9X-nek +-90 vagy még több... És akkor ehhez jön még a szezorok zavarvédettsége. Ne felejtsük el az R-73 az még a szovjet elektronikai színvonal gyermeke, az AIM-9X 10 éves sincs...
  • Bucser
    nem tudhatod.

már megint tényként állítasz be sejtést.
  • Punker
    ő nem az a titkolózós fajta :)
  • degenerator
    [URL=http://www.hm.gov.hu/hirek/kozlemenyek/8222misszioban_jartam8221_2005_fotopalyazat]méltán "híres" az 55. kép, de én inkább titkolnám.[/URL]
  • Molnibalage
    Fordulóharcban? Hááát.... És az AIM-9X az smafu? Vagy azt nem kapják meg a Pakik? Mert az R-73 még sok-sok toldozgatás után sem tud annyit az ziher.
  • Molnibalage
    Az ellen az F-4G nem sokat tehet...
  • [NST]Cifu
    A kérdés jó, mivel ezen rendszerek pontos képességei nem ismertek, max. találgatni lehet. A Block 52-esekkel viszont szerintem már talán felérnek, illetve fordulóharcban egyértelműen előnyben lennének, pláne ha az OVT féle tolóerő-vektor kormányzást is megkapják.