94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • qtab986
    Szvsz az ak-on melső markolat van.

De szó szerint idéztem Kiss Á. Péter - A gépkarabély és használata című könyvből. Az SA Vz.58 -nak előagya van és nem mellső markolata. A Steyr AUG-nak van mellső markolata. Azt így nevezi meg a könyv.

Vajon megint egy parttalan vita kezdődik? Talán át kellene térni az angol megnevezésre? Úgy látszik a magyar nyelv alkalmatlan. Az orvosok is minden szervet latinul neveznek.
  • JanáJ
    Szvsz az ak-on melső markolat van. Amit alul jelölsz azt meg vertikális markolatnak magyarítva olvastam eddig (asszem vertical grip angolul).:)

Véleményem szerint előÁGYA pl egy m14-nek, SZKSZ-nek van, vagy a vadászpuskáknak van, ahol egy többnyire fa ágyazásba "fektetik" a csövet.
    Melső markolata meg a gépkarabélyoknak leginkább, ahol a melső markolat azé' van, hogy ne az izzó csőre markolj reá. Szerintem.:)

Ja és szerintem tök mindegy hogy hívjuk, ha érted miről beszélek. De ha véletlenül kakasoznék, meg ravaszoznék, akkor csapjatok orba.
  • Gunslinger
    Attól még előágy. A fegyvernek ágyazása és nem agyazása van.
  • StarFist
    A lövegcső mellett egy 125 mm-es lőszer vitte át (nem részletezték, hogy kumulatív vagy űrméret alatti volt-e). A 30 mm-es gépágyú lövedék oldalt, a görgők között ütötte át a páncélt.

Egyébként RPG-7 és nagyobb páncéltörő cuccok szemből mind átütötték a toronypáncélt. Vagy hiányzott a kerámia réteg a páncélzatból (elvileg a T-72A-nak 490-500 mm-t adnak meg CE védelemre), ha az RPG-7 is átütötte szemből, vagy korszerűbb RPG-7 lövedéket használtak.
  • qtab986
    Ezen én is elgondolkodtam mert szintén előágyra emlékeztem de megnéztem a Kiss Á. Péter - A gépkarabély és használata című könyvet. A 68. oldalon nyitottam ki ahol szó szerint azt írják az M58/SA Vz.58-ról: fa válltámasszal, markolattal és előaggyal készült. Kinyitottam a 80. oldalon is ahol az M16A1 és az M16A2 különbségéről írnak, szó szerint: Az M16A1 előagya háromszög keresztmetszetű és jól kézre áll, de jobb és bal fele nem csereszabatosak - mindkettőből kell raktáron tartani. Az új előagy alsó és fölső részből áll,. És a Firefox helyesírás-ellenőrzője is az előagyat támogatja. Ezért írtam előagyat.
  • dara
    A képen szereplő "előagy" a valóságban előágy.
  • Massari
    Boldog szülinapot , akkor én inkább lőtávolon kívül maradok
  • qtab986
    A második képen milyen ak van? Olyan fura rövid a gázelvezető (?) a melső markolat elött.

Utólag még annyit hozzátennék:
  • JanáJ
    A Valmettek sem tetszenek, ez nyert, de az AK-k 99%-át imádom.
    Ma vettem még egy müanyagköpködő AK-t, egy 74M-et.
  • [NST]Cifu
    Kiderült, hogy a hotlink nem működik, ezért másikat raktam be. :)
  • Punker
    nekem eddig nem is volt kép :D
  • qtab986
    Megváltozott a kép vagy rosszul emlékszem?
  • Punker
    nagy veszteségek nem lesznek úgyse......
  • Massari
    :)) ?? Most mi a gond ? Ha magasabbra raknák az optikát tetszene ?

Mindennek ellenére azért szomszédék legalább elmondhatják, hogy övéké az egyik legutolsó "AK-fejlesztés". Mégha randa is (a csúfot kicsit azért erősnek érzem - ritka madár a szépséges AK).
    Finn Valmet/Sako Rkk62-es AK-inak van Reflex hangtompitó családja + és minden egyebek is :) de ide se linkelem mert neked úgysem tetszene
  • degenerator
    lövészetet tartottak páncélosainkra, a csupaszbőrű T-72eseinkre. a btr-80a páncéltörő lövedéke átvitte a lövegcső mellett, és lukasztott.
  • I.C.ram
    Ez az elso nagyon korrektul nez ki.
  • Gunslinger
    Ripsaw MS1

http://www.defensetech.org/archives/004569.html

Nagyon jó kis cuccnak néz ki, van benne fantázia és igen hasznos jármű lehet a hadszíntereken.
  • JanáJ
    köszi, akkor ezért nem hasonlít rá.
  • qtab986
    SA Vz.58
    Nem AK, nem is másolata, a tárja is más az AK-val nem csereszabatos. Egy teljesen más fegyver.
  • JanáJ
    tudom nem szempont, de nagyon csúf
  • JanáJ
    Az a baj hogy az itthoni AK-k többségén nincs a tokon az első AK-74-esen szereplő felfogatási pont.

A második képen milyen ak van? Olyan fura rövid a gázelvezető (?) a melső markolat elött.
  • Massari
    http://world.guns.ru/assault/as58-e.htm
  • Massari

képfeltöltésssel jól el lehet játszogatni :)
  • Massari
    Tudom mondani könnyebb. Ez például egy kultúráltabb megoldás (APS-95), így a night "sight" pld. jobban használható , ha nem az előágyon van az optika. Igaz ez "csak" 1,5x-eres
  • [NST]Cifu
    Szerintem az olcsóságra akartak volna törekedni. Emiatt maradt az eredeti fa markolathéj és előágy. Az optikát tartó bakot és a válltámaszt könnyen és olcsón le lehet gyártani fémből egyedileg is, akár egy jól felszerelt sufniban is, de egy műanyag markolathéjat és előágyat már nem olyan egyszerű azért.
  • Zenty
    szerk: markolatot :)
  • Zenty
    meg maga a fegyver kinézete is f@singer...
    Legalább a markoltatott lefestették volna vagy a fa helyet valami könnyebbet tennének rá.
    Mert így nagyon LEGO kinézete van.
  • Zenty
    úgy érted, hogy rendszeresíti a honvédség? Nem rendszeresített. Ez egyelőre ilyen bemutató variáns. Bár gyanús, hogy Szépék lobbija állandóan ilyen modernizált izékkel rukkolnak elő :)
    Egyébként nekem sem tetszik a magas szerelék sínük.
  • degenerator
    drmajer700 egy igazi hívő:)

"tüzérség van: /watch?v=xv0AaSSAbCU&feature=related

harckocsik: eu szabvány szerint modernizálva, modul-rendszerré kialakítva

helikopterek: hány életet mentettek meg az árvíznél?

lövészeink: egyedülálló erőt képviselnek európában (csak nálunk található ilyen alakulat) "
  • I.C.ram
    Mennyivel korekktebbul nezen ezek ki.
  • qtab986
    Mellső markolat.
  • Adam II
    Repülőnapon nézegettem egy ilyen magasított szereléksínes Szép féle AK-t és engem valahogy rettenetesen idegesített nem is látom sok értelmét ennek a 'megoldásnak'.
    Persze így használható a nyílt irányzék is (mondjuk rá) de minek ha amúgy is van rajta optika ami persze túl magasan van.
    Ami még bénaság az, hogy a lámpától nem igazán fért oda a kezem az előágyhoz. Nem értem miért nem tudnak rátenni egy foward grip-et (ezt, hogy is mondják magyarul?) ha már van szereléksín.
  • Torzonborz
    egyébként ez már biztos hogy a végleges változat vagy csak egy lehetséges variáns ? remélem az utóbbi. ki a fene az aki ezeket jóváhagyja ?
  • qtab986
    $275.00

http://www.krebscustom.com/PartsPages/KalashnikovParts.shtml
  • [NST]Cifu
    Két megoldás is van, az egyik az alant látható felső megoldás, melynél két mozdulattal leszedhető az egész optika tartó bak. A második amit te is említesz, hogy az előágy tetejére rakják a szereléksínt/optikát. Megfelelő optikával ez sem probléma, sőt, egyes vélemények szerint ez az elhelyezés sokkal jobb taktikai fegyvereknél, hiszen jóval kevesebbet vesz el a látótérből az optika. A használatát mondjuk szokni kell, de ha megszokja az ember, akkor nagyon jól használható. Az egyik kedvencemet, a Steyr Scout-ot eleve így tervezték:

[center]
  • [NST]Cifu
    A vicc az, hogy rohadtul nem bonyolult dolog - google-ba beírja az ember, hogy "AK optics" és sokkal jobb boltból megvehető, létező megoldások vannak. Ha már hazai gyártás a lényeg, akkor ezeket licencelni vagy ezek alapján saját megvalósítást kieszközölni. De a Szép féle AK módosításokon évek óta ez az ótvaros magasítás látható. Pár szebb és jobb megoldás:

[center]
    Rendes optika és bipod

Megoldás Csehországból, reflexirányzéknál ugyebár nyugodtan mehet előrébb az irányzék, és frappáns a fegyverlámpa rögzítésének megoldása

Ultimak szereléksín, kapható direkt a magyar AK-hoz is, 92$-ért...
  • Torzonborz
    nézzétek meg jobban , ha lejjebb lenne az optikát tartó sín akkor nem lehetne normálisan leszedni a tokfedelet. mondjuk a felsőágyra is lehetett volna tenni egy szereléksínt de akkor meg már túl messze lenne az optika .
  • dara
    Egy airsoft-os különbül megcsinálta volna...

Ezen mi a modernizáció? Az, hogy rácsavaroztak néhány akármit?
  • degenerator
    fekvő helyzetből tüzelni ezzel....
  • I.C.ram
    de gagyi kinezete van ennek :( Mintha valami leselejtezett szarokbol pakoltak volna ossze. Annyira nem passzol rajta semmi. Ez a magasra rakott optika meg eleg erdekes. Optimalis esetben a szem a celgombbel van egyvonalban, ez az optika meg folotte van kb 4 centivel. Nem lesz ez igy kicsit nehezkes?