94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Gunslinger
    Az USAF egy tekintélyes része 2011 után is biztosan maradni fog, mivel Iraknak nem lesz addigra saját bevethető modern harcigépe, vagy ha lesz akkor sem elegendő, mellé csomó zöldfülű pilótával. A saját légi szállító kapacitásról nem is beszélve. Nagy ország, kevés gép.
  • qtab986
    Mi az ADS? Active Defence System?
  • [NST]Cifu
    Ez inkább a közel-keleti konfliktus topicba illett volna, de olvasd el ezt. Messze nem olyan rózsás a helyzet azért...
  • [NST]Cifu
    Jelenleg az ADS olyan dolog, ami ellen még nem kell nagyon gondolkoznia a pct. rakéták tervezőinek. Az ARENA és a DROZD is anno úgy indult, hogy a fentről érkező rakétákat, mint a Javelin, nem képesek kivédeni. A TROPHY és az IRON FIST sem különbözik tőlük. A fentről érkező rakéták ugyanakkor nagyon ritkák még jelenleg. A következő generációs ADS-ek már képesek lesznek a fentről érkező rakéták ellen is védekezni ugyanakkor.

Ez eddig az elmélet. A gyakorlat az, hogy jelenleg nincs komolyabb mennyiségű ADS rendszerben. Az Izraeli Merkava Mk.4-ekre is csak idén nyáron kezdték el felszerelni a TROPHY-A-kat.

Az ADS-ek elleni másik lehetőség a többszörös rakétaindítás. A legtöbb ADS korlátozott védőtöltettel rendelkezik, és adott irányba tovább korlátozott a töltetek száma.
  • JanáJ
    vélemény?
  • qtab986
    A reaktív páncél is APS? Azt hittem és olyanra is gondoltam mint az Iron Fist,ARENA,TROPHY . Ezek ellen mit találtak ki?
  • Molnibalage
    Többszörös működésű robbanófej (nem tudom, mi a szakszerű kifejezés) és felülről próbálják áttörni a páncélzatot "felpattanva". A legegyszerrű, hogy többet indítasz és miután elműködött a reaktív páncélzat, akkor utána már megy a dolog. Persze ennek vannak hátrányai rendesen, de szegény ember vízzel főz..
  • qtab986
    A pct. rakéták elleni aktív védelmi berendezésekkel (active protection system (APS)) szemben mit tesznek a támadó rakéták fejlesztői? Mit találtak ki a kicselezésükre?
  • Fasiszta
    Tankok szeretem egyik kedvenc a t-80
  • degenerator
    végre.
  • Lacusch69
    Hasonló sztori nálunk is volt: a város árvízvédelmi töltésénél beásta magát egy német ("villám") géppuskás meg a kiszolgálója, nagyon jó rálátásuk (és tűzkörletük) volt a kifelé vezető főútra. Rengeteg orosz katonát megöltek (a városi görög keleti temetőben "orosztemetőben" található szovjet sírok jó része innen származik, csupa fiatal srác...), aztán végül kézigránáttal (aknavetővel?, bizonytalan info) számolták fel a géppuskafészket.
    Apám úgy tudja, hogy a két német katona a mai napig valahol a töltés tövében van eltemetve.
  • JuzoGB
    Konkurenciakezelés fasza:D
  • gyuri12
    Miattam van, a második kommented az enyém lenne,csak egyszerre nyomhattuk a "mehet" gombot...Kösz SG,10 percig írtam azt a hülye hozzászólást...
  • PrasCo
    ...hoppá? Ezt hogy? Mindegy, elnézést érte.
  • PrasCo
    Vagy Erdélyi, vagy Görgényi említi, nem emlékszem pontosan, hogy a csapatokra milyen demoralizálóan hatott, amikor beérkezett az "erősítés". Fegyencek, akik azért jelentkeztek a frontra, mert úgy elengedik a büntetésüket - tették mindezt fegyvertelenül. Azt mondták nekik, hogy "majd a fronton kapnak puskát".
  • degenerator
    az első történethez annyit fűznék hozzá, hogy az ukrán fronttal dzsingiz kán unokái kirándultak nálunk, és csak elvétve volt köztk orosz, max tisztek.

a másodikhoz, hogy ezt a történetet mindenhol mesélték már, afféle városi legenda.
  • Skynet85
    Nekem édes apám (most 72 éves) modta el ,hogy elhaladt egy német alakulat ebben a térségben, de meglepték óket az oroszok egy sebesült német hátra maradt bevette magát egy akoriban pálinafözőként funkcionálo épületbe mely előt beton gyürűk voltak ő ott szépen befészkelte magát a részeg oroszok meg ugy döntöttek kifüstölik nem vicc lovas kocsival vitték el az orosz hullákat anyian voltak, a végén a német fejbe lőtte magát... Szal valóban a tömeg számított komcsiknál nem az ész... Másik sztory ,,kuturált" orosz baka nem tudta mi azaz angol wc fogtak halat abban pucolta majd nagy lendülettel a végén le is huzta erre miután szétrugta csészét ennyit mndott nyet kultura de zabrálo masíína az van szal... van még sztory de nem untatok senkit:)
  • JuzoGB
    Mm melyik a propaganda. Amit én mondtam, vagy amit te?
  • degenerator
    így születnek propagandából legendák, majd történelem...
  • degenerator
    mert te igen? (dédnagyapám ott volt)
  • gyuri12
    Én úgy tudom,hogy voltak (főleg a háború elején) olyan ellentámadásai a komcsiknak,ahol tényleg ilyen volt az arány. Elől mentek a fegyvertelen golyófogók(ezek lehettek városokból,tanyákból kiszedett emberek,a komisszároknak nem tetsző katonák,vagy hadifoglyok) hátul pedig a tényleg harcképes,felfegyverzett bakák. A németek a golyófogókba belelőtték a lőszert,újratölteni nem mindig volt idő,és jött a kézitusa a túlerő ellen.
    Még Budapesten is voltak ilyenek,csak ott a golyófogók már nem civilek voltak,hanem seggrészeg orosz katonák...
  • JuzoGB
    Te is ott voltál?
  • degenerator
    ilyen a magyar hadseregben sűrűn előfordult 41ben, de az oroszoknál a filmekben max.
  • JuzoGB
    Már ez is jobb, mint régen, amikor 5 katonára jutott egy fegyver, és mire az ellenség közelébe értek, ez az arány kiegyenlítődött:D
  • Skynet85
    Köszi!
  • [NST]Cifu
    A Bór-karbid nem egy olyan anyag, ami töménytelen mennyiségben és olcsón állt a rendelkezésre az akkori Szovjetunióban. A gyáraknak meg ki volt adva, hogy le kell gyártaniuk adott mennyiségű harckocsit. Pont. Ha X harckocsit kellene legyártani, de csak X-Y mennyiséghez elegendő Bór-karbidot kaptak, akkor a maradéknál alternatív megoldásokhoz kellett folyamodni... Aztán a harctéren majd a harckocsizó majd megtudja, hogy az Orosz ruletten milyen harcjárművet osztottak neki. :)
  • [NST]Cifu
    Raytheon SARCOS, jelenleg talán ez a legfejlettebb eredetileg is katonai célú exoszkeleton. Az eredeti ütemterv szerint 2009-ben már éles körülmények között (ie.: harctéren, Irak / Afganisztán v. hasonló) akarják tesztelni. Kérdőjelek még akadnak bőven, például az egy feltöltésre vonatkozó üzemidő "órákat" jelent, ami nem igazán meggyőző. A legfontosabb kérdés viszont az, hogy van-e ráció az exoszkeletonban a harctéren. A Land Warrior esetén is nagyon nagy dobásnak tűnt az, hogy minden katona személyi számítógéppel, szem előtti kijelzővel rohangál, amelyen a terület térképét látja, rajta a saját egységek poziciójával, illetve a harctéri parancsnok meg azt látja, amit a katonái. Aztán Irakban kiderült, hogy a cucc inkább csak nyűg a GI Joe-knak jelenleg...

Japánban a Cyberdyne már civil exoszkeletont ad bérletbe civileknek, tesztelési szinten még.
  • dara
    Meg a szövetségeseiknek, és talán maguknak is.

Arról nem is beszélve, hogy az öntött rész sem éppen magas gyártási minőségű, a vastagságban tapasztalható szórás meghaladja az 50mm-t.
  • JanáJ
    Velem se ilyenen, se máson nem fogsz oldalakon keresztül vitázni.
  • horthy
    Miért tán a ruszkik kisporolták a T-72-esből az anyagot gyártáskor ? Azt ugy sozták el az abroszfejű araboknak ? Igy nem csoda hogy 1982-ben a Beka-vögyben is leszerepeltek .
  • Skynet85
    sziasztok tudtok vmit erről és az ehhez hasonló fejlesztésekről, lesz ennek valaha jövője egyáltlán? link
  • [NST]Cifu
    A T-72 hatástalanításoknál sokszor találkoznak azzal, hogy a torony frontrészén a bór-karbid réteg helyett sima homokot, aluminiumot, olykor pedig szó szerint semmit sem tettek, tehát egy üreg volt a torony homlokrészében.
  • degenerator
    amikor beírtam, hamburger még nem pontosított.
  • qtab986
    De aranyos poén volt.
  • dara
    Csak hirtelenjében nem voltam biztos a címben.
  • Gunslinger
    És milyen vezérezredes? Tűzoltó? Rohadtul nem jelent semmit, mikor a seregben évtizedekig géppisztolyként tanították az AMD-65-öt, így is volt leírva a honvédség útmutatóiban, meg azt magyarázták, hogy vasmagos a kalasnyikov lőszere és hasonló eszességek. Ilyen nincs, hogy előagy. A "shotgunok" is hivatalosan előágyszános ismétlő puskák és nem előagyszános és nem mellső markolatszános ismétlők.
  • qtab986
    Már az se biztos mi a lexikon neve?
    Mellesleg a könyvet amiből idéztem egy nyugállományú vezérezredes ellenőrizte szakmailag. Ha ennek nem lehet hinni akkor használjuk az angol megnevezéseket és akkor nem lesznek félreértések.
  • dara
    Illetve inkább Hadtudományi lexikon tán.
  • dara
    Nem kell leülni, van már ennek hivatalos irodalma. Úgy hívják: Haditechnikai lexikon. Csak a mai magyar média és egyebek nem nagyon találkoztak még vele.

A helyesírásellenőrzőkről meg csak annyit, hogy a Word beépítettje (made by Morphologic) a 'légiharc'ot mindenáron 'légharc'ra akarja javítani.

Az meg továbbra sem számít mit hogy neveznek más nyelveken.
  • Adam II
    Nem alkalmatlan az csak le kéne ülni a szakmabelieknek és megegyezni végre valahára minek mi a neve.