Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Punker
a lényeg hogy ugrott az amcsi propaganda hogy házilag eszkábált ak sufnituninggal lövi õket stb, legalábbis ez szerintem lényegesebb.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

3000 amerikait oltek meg AKval, 170 et S-Mel. Menem az oroszokkal balheznak ezek a szarjankok?😊

S-M igazgato helyeben azt mondtam volna, hat igen, jok a fegyvereink.
Amcsi bombakkal meg artatlan civileket meszarolnak ugyanott le, megsem pattog senki. Legalabb a katonak egy idegen orszagban tudjak, hogy mire szamithatnak, de valaki csak elmegy teje, oszt szettepi egy bomba.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

1.Nézd lehet valahol elírás történt de hát én leírtam honnan vannak az adatok.Nagyon nem kell csodálkozni ha tévesek.
2.Lehet a 3151.9434 méteren mérhetõ hangsebességbõl adták meg vagy számolták az ûrsikló 120 km magasan mérhetõ sebességét,bár mondjuk 120 km magasságban is csak 306.6 m/s a hangsebesség ami nem különbözik lényegesen a 328 m/s-tól.Nem változna nagyságrendekkel a sebesség.És mint tudjuk a világûr 100 km felett kezdõdik.
3.Talán bizonyos esetekben konkrét nyomás;magasság;hõmérsékletbõl számolnak a Mach-ot az egyszerûség kedvéért.
4.Nekem semmi gondom azzal,ha azt mondják A Voyager 2 ûrhajó (így fodította a gép,miattam lehet mûhold vagy repölõ bili) elhagyja a naprendszert 15.9 kilométer per másodperc sebessséggel vagy 46.7234 Machal tengerszinten számolva.Felhígult a sajtó vagy mittudom én.Pl.:egy "újságíró"
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
szerintem olyan nincs is de hagyjuk
azt gondolja 15.9km/sec?Mondjuk azt,hogy ha elordítja magát akkor 46x gyorsabban hallják meg az utca tulsó végén mint rendesen.<#nevetes1>

Á ez is vihar a biliben.

Ha valahol elszámoltam magam akkor pardon!
http://www.aerospaceweb.org/question/atmosphere/q0112.shtml
http://www.jpl.nasa.gov/releases/97/vgrani97.html

[NST]Cifu
A Mach számot szokták olyan értelmezésben használni, mint sebesség mértékegység, hogy általános 300m/s-nek veszik, tehát mondjuk 25 Mach = 27.000km/h. Értelme nem sok ettõl függetlenül szerintem se... 😊

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Ez teljesen hibás megadás. Ha utánaszámolsz, akkor kiderül, hogy ezek szerint 120km magasságban nagyobb a helyi hangsebesség, mint 11km-en! A 8200m/s-ból és 25M-ból ugyanis 328m/s a hangsebesség. 11km-en tipikusan 300m/s-mal szokás számolni. Pedig ott sokkal sûrûbb a légkör, márpedig ez nagyobb hangsebességet kellene, hogy jelentsen (azonos anyagösszetétel mellett).

Pusztuljak el ha nem 300km-t olvastam...<#lama> Aztán rájöttem, hogy ez már az utolsó lépcsõ szerepét töltötte be a Nike Zeus/ Spartan (az viszont felment akár 560km-re is) kiegészítéseként a Sentinel rendszerben. 30km-en OK a dolog.

De továbbra sem látom az értelmét az ûrben (ami megállapodás szerint 100km-nél kezdõdik), de már a sztratoszféra felett sem a Mach szám megadásának. A Lim-49A Spartan esetén is ~4M amit meg szoktak adni, viszont az 560km magasságbeli 4M-ot bármikol lelépem a sokkal sûrûbb alacsonylégkörben minden erõlködés nélkül...

Igen,azt hiszem 120 kilométer magasan a légkör már igencsak jelen van.Az ûrsikló Mach 25 körül (8.2 km/s) repül ebben a magasságban.Akkor már az RCS segédrakéták és a kormányfelületek kombinációjával irányítják.
Az adatok az angol Wikipedia®-ból származnak amit webes felületen fordítottam szóval csak fentartásokkal.

Molnibalage
Hát a leírás 30km-es magasságig történõ alakalmazásról ír. Ott még van levegõ, még ha elég ritka is.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

És a régi elsõ scájci kerékpároktól (amik 80? évet szolgáltak) mit vártak el?Hány kg terhelést?Szabványos alkatrészeik voltak amit a boltban is megvehettek vagy voltak speciális alkatrészei?
És melyik volt az elsõ svájci katonai kerékpár:
http://www.cyclesdeoro.com/images/Interbike%20Shows/Interbike2002/Swiss_army_bike.jpg
http://community.msn.co.il/Include/FCKeditor/filemanager/get_picture.asp?tPictureName=SWISS%20ARMY%20BIKE.jpg&p=305857
Ez az amirõl beszélek?Mert tudom a '90 években leváltották egy modernebbre aztán hamar azt is kivonták a szolgálatból utód nélkül de az egy más történet.
Ez durva.Az ilyen fék ha nedves elékeim szerint semmit se fog
Ez dobfék?😊
Tényleg az évtizedek alatt nem nyúltak hozzá vagy az csak urban legend?

Bocsánat de nyelvtudás nélkül tényleg nehéz megtudni valamit.

Csak azt nem tudom még a mai napig sem felfogni, hogy az ûrben hogyan lehet Mach-számot értelmezni? Ahhoz kellene lennie ott helyi hangsebességnek, az meg nem nagyon van arrafelé rugalmas közeg híján.

Molnibalage
http://en.wikipedia.org/wiki/Sprint_missile

Hát nem gyenge volt...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Irán saját hadiipara kiépítése miatt sok gyártási licencet vásárolt a Sah idején, így többek között a HK MP5 és a G3 licencét is megvették.

Irán a gyártáshoz szükéges leírásokkal rendelkezik az MP5 és G3-hoz vagy csak a maradékot használja ami a sah (Mohammed Reza Pahlavi)idejébõl maradt?
Ha megvan hozzá a dokumentáció akkor gyártja is?Tudja hozni a német minõséget?Bár belátom ezt utóbbit nehéz megítélni mert a görgõzár magasabb mûszaki igényességet támaszt és közülünk nem sokan rendelkezhetnek gyakorlati tapasztalattal.

[NST]Cifu
Az un. "asztalfiókból elõvett" technológiák esete. A költségcsökkentés és a fejlesztési idõ lerövidítésére a boltok polcairól vásárolnak meg egyes alkatrészeket. E távirányítású felderítõrobot esetében egy XBox irányító lett befogva. Magával az ötlettel nincs semmi gond, de szvsz kicsit szerencsésebb lett volna az egérszürke színû helyett fekete vagy zöld színût rendelni. ^^

xbox360 😊)

:: www.airsoft-eger.hu :: www.warfighter.hu ::

I.C.ram
szóval sem mondtam, hogy elavult, csak amit kérdeztél 😊
Megszüntek szolgálni de az nem jeleti azt,hogy elavult.

I.C.ram
Tudtommal már Svájcban sincs biciklis hadtest, de, ha jól tudom, akkor Condor márkájúak voltak.
A svájci katonai kerékpárt gyártja valaki?

Ez a "szakértõ" végre meg is nevezhetné magát. A mai napig nem sikerült ugyanis megtalálnom az Impresszumot az oldalon...

Sadist
m1 híradója kivételesen egész korrekt volt. Gépkarabély volt az a gépkarabély, és 7.62-es, nem 6.72-es 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

"Ezeket a fegyvereket használták és használják még ma is a legnagyobb darabszámban a hadseregben"

Dilettáns barom ... <#wilting>

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Nem véletlenül ezt a sort emeltem ki. Úgy látszik az említett portál igencsak sok szakértõt tud felvonultatni.<#idiota>

Sadist
Óbazz, ezen a híradón mindig jót röhögök 😄 Aszondja 6.72-es(!) kaliberû kalasnyikov géppisztoly(!), meg hogy megtalálták a töltényhüvelyeket, amelyek VALÓSZÍNÛLEG a fegyverbõl estek ki <#idiota>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Sadist
A helyükben már tényleg nem lennél <#idiota>

Akkor egy kis on:

Van a sorok között pár örök érvényû dolog! =)

"Aki megérti, mikor szabad harcba bocsátkozni és mikor nem, az gyõz.
Aki nagy és kicsiny sereget egyaránt jól tud vezetni, az gyõz.
Akinél a felettesek és alárendeltek ugyanazt akarják, az gyõz.
Aki maga elõvigyázatos, és ki tudja várni (az ellenség) elõvigyázatlanságát, az gyõz.
Amelyik hadvezér tehetséges, és fejedelme nem tartja pórázon, az gyõz."

Mondjuk konkrétan itt (is) hasalt el a Wehrmacht!

"Ha katonáink még nem ragaszkodnak hozzánk eléggé, mégis megbüntetjük õket, akkor nem fognak engedelmeskedni; márpedig ha nem engedelmeskednek, akkor ugyancsak nehéz lesz harcba vinni õket. Ha azonban katonáink már eléggé ragaszkodnak hozzánk, ám büntetéssel sohasem sújtjuk õket, akkor semmi módon nem tudjuk majd harcba vinni õket."

Ez is érdekes!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

😄DDD

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Ha már benne vagyunk...

-Nagypapa, igaz, hogy az apukám a robbanásban vesztette az életét?
-Igen Jamato.
Jamato szomorúan hajtotta le a fejét.
-És nagypapa, a nagymama is a robbanásban vesztette az életét?
-Igen Jamato.
Jamato szomorúan hajtotta le a másik fejét.

Na, de elég legyen, nem lennék a helyükben...
Mondjuk ez az utolsó tõlem.

Akkor Hiroshima a "felkelõ nap" városa?

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

<#nevetes1>

Punker
álljatok le az ivással 😊

Tudom, és a kedvenc daluk a Jött egy felhõ és leszállt közénk c. szám nemtudomkitõl.
Értem! Így már világos!

Mondjuk a fekete humor itt jön a képbe, hogy Hiroshima neve az atomrobbanás elõtt Hirodimbesbombos volt... =)

Nagaszakinál meg szokták említeni, hogy a város dombos területre épült, ami csökkentette a lökéshullám hatását.

karosszéktábornok.blog.hu

I.C.ram
Domborzattól is sok függ. Hiroshima völgyben van, míg Nagasaki, nincs annyir körülöleleve dombokkal, hegyekkel.
I.C.ram
Köszi.
Bucser
Lehet alacsonyabban robbant így a pusztító erõ nem tudott olyan mértékben felszabadulni.

A felszíni atomrobbantás általában kis magasságban következik be és nem a felszínen. Ezzel is növelve a hatást.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Csak érdekességkén!

Hogy lehet, hogy itt az adatok szerint a Nagaszakira dobott bomba volt az erõsebb, és mégis ott volt a kevesebb áldozat és rombolás?

Pontosan errõl van szó nem az a lényeg, hogy most az M-26 partiban a JSZ-2 vel a PZ VI-al, hanem az, hogy ezt egy pár év alatt hozták létre. Ilyenek voltak pl. az ejtõernyõs hadosztályok 101. 82. hd. ezeket is háború alatt alapították és elég jó harcteljesítményt nyújtottak a rövid múlt ellenére.
"A hadserege 41'-ben kb. 100 körüli volt a 20. volt a világon Brazilia hadereje nagyobb harcértéket bírt, gyakorlatilag csak határvédelemre volt alkalmas. 1945-re 8 000 000 ember állt hadban a világ legerõsebb hadseregében, atombombát birtokolva.

Tegyük hozzá, hogy a haditengerészete és a légiereje azért már akkor is igencsak meggyõzõ volt... "

Kivéve persze a haditengerészeti légierõt, ami igencsak elavult gépekkel rendelkezett, és a szárazföldi légierõ vadászrepülõi is "kissé" el voltak maradva a kor színvonalától. Légierõbõl egyedül a bombázók és a szállítógépeik voltak valóban korszerûnek nevezhetõk. Aztán persze belendült a gazdaság, és onnantól fogva megállíthatatlan volt.
Inkább mondjuk úgy, hogy a Dreadnought elkészülte igen mélyen megdöbbentette a világot, hiszen az akkori összes páncélos hajót azonnal elavultá tette. Elkezdõdött egy újabb fegyverkezési verseny, hiszen a porosz tengerészet alig pár évtizede kezdett el fejlõdni. Mivel a britek is egyre kevésbé bírták a fejlesztést, és a németek is a nulláról indultak, ezért kerestek valami jó megoldást az olcsóbb, de csatahajó paraméterekkel rendelkezõ hajók gyártására. A köztes megoldás végül a páncélzat csökkentése volt, hiszen általános volt a vélemény, hogy egy 30 cm-es lövedéknek nincs az a páncélzat, ami ellenálljon, akkor meg minek akkora. Ezzel hajónként megspóroltak párezer tonna acélt, és rengeteg pénzt és idõt.
A többivel egyetértek.
Nwehéz kérdést tettél fel, amire nem minen esetben lehet általánosan használható választ adni. Azt tudnod kell, hogy a csatacirkáló a páncélos cirkáló kategóriájából fejlõdött ki, aminek a feladata az ellenség kereskedelmi háborút folytató illetve a a gyarmatokkal kapcsolatot tartó ellenséges cirkálók elfogása és megsemmisítése volt. ezért ezeken a hajókon auz elsõ világháború idõszakában viszzonylag vékony páncélzat, mellett csatahajó erõségû fegyverzetet alkalmaztak, így sebességet nyertek. Ezek a hajók ha arra használták amire tervezték (lásd Falkland-szigetek 1914.) akkor nagyon hatékonyak voltak. De a háború folyamán a britek és a németek a csatahajókhoz hasonló fegyverzet miatt egyre inkább kezdtek úgy tekinteni ezekre a hajókra, hogy beilleszthetõ a csatahajó sorba, aminek jütlandnál katasztrófális következményei lettek.
Az elsõ világháború végén a csatahajó sebességét kezdték növelni, míg a csatahajók páncélzatát meg erõsíteni, és a két hajótípus közötti különbség kezdett elmosódni, de nem szünt meg. A már épülõ csatacirkálók páncélzatát megpróbálták a kritikus helyeken megerõsíteni (Hood, Renown, Repulse) de nem érték el a csatahajók védetségét, ezért nem is sorolták át õket. feladatuk továbra is az ellenség gyengébb hajóinak megsemmitése, és nem az ellenséges csatahajók megtámadása volt, ha nem ezt tették (Bismarck kontra Hood) az katasztrófával járt. Ellenben a Renown sikeresen kísért konvoyokat az egész háború folyamán, míg a Repulse légitámadásban pusztult el. A világháború végén épülû csatacirkálók közûl egyébként ha nem bontották le, akkor sokat repülõgéphordozóvá építettek át (Glorious, Furius, Sartatoga, lenxington, Akagi). A második világháború alatt illetve közvetlenül elötte épített néhány csatacirkáló megnevezése, inkább a gyengébb fegyverzet (Scharnhorst, Dunkerque, Alaska osztály)miatt kapta a megkülönböztetést. Ezeknek a feladata szintén inkább gyors flottakötelékek kisérése illetve az ellenség cirkálóinak (beleértve a Deutschland (Admiral Graf Spee) osztály) elfogása volt. Ebben az idõben azonban már a csatahajók hasonló sebessége miatt ilyen korlátozott feleadatkörû hajók rendszerbetartása és építési költsége, no meg a foglalt sólyatér miatt nem volt túl gazdaságos.

Egyébként szerintem egy-egy hajó besorolása sokszor függ az adott ország politikai elképzeléseitõl, illetve az adott hajónak szánt feladatokról. A hetvenes években egy európai romboló vízkiszorítása egy amerikai illetve szovjet fregatt vízkiszorításának felelt meg, de ugyan ilyen az amikor tengeralattjáró elhárító, illetve ferdefedélzetes cirkálónak titulálnak könnyû repülõgéphordozókat.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

joebacsi
A háború végére megcsinálták a Super Pershinget ami alig szerepelt már harcban, de amikor szerepel akkor leírtak olyan esetet, hogy 1 perc alatt kilõtt 1 királytigrist és 1 párducot. Ezt négy év alatt hozták létre a semmibõl.

azért azt is tegyük hozzá, hogy a leírások szerint a hasán lõtte át a királytigrist, amint mászott fel egy törmelékkupacon, ami erõsen a "qvanagy mák" kategóriába tartozik 😊
ott még egy mezei tommy kukta is átlõtte volna 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

I.C.ram
Engem az érdekelne, hogy a hadihajó besorolása mi alapján történt a rakéta korszak elött?

Az világos, hogy bizonyos hajó fajtáknál egyértelmû volt, pl a rombolókat és a csatahajókat nme volt nehéz megkülönböztetni, de egy csatacirkálót, és egy csatahajót mi alapján osztottak két kategóriába? Csak a vízkiszorítás alapján? Viszont voltak olyan csatacirkálók, melyeknek nagyobb volt a vízkiszorítása, mint egy-egy csatahajónak. Most akkor hogy is volt ez?
I.C.ram
Bele se merek gondolni, mi lett volna, ha Mexikó egyszer csak gondol egyet és megindul észak felé 😊 1936 körül 😄
[NST]Cifu
A hadserege 41'-ben kb. 100 körüli volt a 20. volt a világon Brazilia hadereje nagyobb harcértéket bírt, gyakorlatilag csak határvédelemre volt alkalmas. 1945-re 8 000 000 ember állt hadban a világ legerõsebb hadseregében, atombombát birtokolva.

Tegyük hozzá, hogy a haditengerészete és a légiereje azért már akkor is igencsak meggyõzõ volt...

Mindenki el van szállva a német páncálosoktól. Az USának a II Wh kezdete kor két páncélos hadosztálya volt 500 kevesebb gyenge harckocsival gyalogsági támogató szerepkörbe.

A II.Vh kezdetén a német páncélosok elsöprõ többsége is igencsak szerény képességû Pz I.-es és II.-es típus volt, de õk sokkal jobb szervezeti felépítésben és újszerû taktikával vetették be õket.

A háború végére megcsinálták a Super Pershinget ami alig szerepelt már harcban, de amikor szerepel akkor leírtak olyan esetet, hogy 1 perc alatt kilõtt 1 királytigrist és 1 párducot. Ezt négy év alatt hozták létre a semmibõl.

Az M26A1E2 "Super Pershing"-bõl összesen kettõt építettek, és bõven összehasonlítható a JSz-2 és a JSz-3 azért vele, mégpedig nem feltétlenül a Pershing javára. Tegyük hozzá, hogy az amerikai harckocsifejlesztések 1939-ben, az európai háború kitörésekor megkezdõttek, tehát inkább öt év, mint négy volt az az idõ, amíg "felpörögtek".

Bucser
A kis haborut a legnehezebb magyarazni. a nagyokkal soha semmi gond nem volt ilyen téren. A modern demokráciák történeetében 2 nagy háboru volt a második világháború és egy nagy forráspont a Hidegháború. A IIVH esetén mindenki örömmel és danolva ment háborúba a gonosz nácik és császáristák ellen. Ahogy írtad a propaganda miatt is. Mindenki hajlandó volt feladni egy kicsit magából a magasabb cél érdekében. a kis háborút azért nehéz megmagyarázni mert csak bizonyos érdekkörök érdeke. ÉS kilóg a lóláb. de ha Oroszország Kína nyílt fegyverkezési versenyt kezd Taiwan esetleg Európa ellen azonnal meglenne a nagyobb jó érdeke.

Szerintem.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

leírásról szó nincs, ilyet nem mondtam. JELENLEG a világ vezetõ gazdasági és katonai hatalma. ellenben nagy problémákkal küszködik az amerikai gazdaság a hosszútávú folyamatokat figyelembe véve, és egyenlõre nem is nagyon tudják megmondani, hogyan lehetne ezen változtatni érdemben. ennek leginkább társadalmi okai vannak.lehetne errõl sokat vitázni, de ez nem az a fórum.

ami leginkább beszûkíti az amerikai politikai döntéshozatalt, hogy hogyan lehet úgy nagy háborút vívni hogy "demokratikusnak" tûnjön és a világbéke megõrzése és stabilitás szlogenjét rá lehessen sütni, tehát a közvélemény lenyelje az áldozatokat, másrészt hogyan lehet úgy háborúzni, hogy a költségvetés 2%-át költjük a hadseregre, hogy a többi feladatra a már megszokott összegek jussanak.

azért a 2.vh-t nehéz lenne felhozni példaként, mert akkor teljesen már volt a helyzet. egy olyan országnál ahol honvédõ háború folyt, fel sem vetõdött hgoy megfizessék a munka árát, egyszerûen a gazdaság vmilyen szintû mederben tartása és az önvédelem volt a cél, az emberek ennek szellemében dolgoztak rengeteget vagy vállaltak katonai szolgálatot, már ha volt egyáltalán választási lehetõségük.

az usa mivel területén kívül folytatott háborút így gazdaságilag megerõsödött a termelékenység fokozása miatt, ráadásul a fasizmus elleni harc szellemében folytatott propaganda nagyon hatásos volt,rengeteg embert mozgatott meg, önkéntesek hada várta hogy harcolhasson, vagy más módon is segítse a hadiipart mégha áldozatok árán is, többet teljesítve mint amennyi a munkája után járó jövedelem volt

na ezt ma már el kell felejteni, legalábbis az usában. õt a területükön senki nem fogja megtámadni, másütt meg ha nagyok a veszteségek vagy életszinvonalesés következik be a háborús ráfordítások növekedése miatt, bukik a kormány, befejezõdik a háború.ld:irak->jelenegi politikai helyzet, bush népszerûtlensége vagy a demokraták elõretörése