94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Cowie
    Sziasztok!

Egy beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy a mai modern atomtengeralattjárókon van-e rendszeresítve valamilyen kézifegyver a legénység részére?

Akinek, van valami infója légyszi írja meg! Köszi!
  • Punker
    "Újonnan" ?
  • Zsolo007
    Sziasztok!

Az air interdiction-t hogy hívja a magyar katonai terminológia?

Köszi!
  • Zenty
    ilyen alap félépítés hunba is van :) igaz nem ksk, és gsg9 szint.
    Ha jól tudom nálunk a TESZ felel minden belső ügyért. Az újonnan alakult "Bercsényi" pedig a külső ügyekért felel.
  • Scottt
    Q mint Qurak?
  • [NST]Cifu
    Mirage F1BQ (F1B iraki változat) és F1EQ (F1E iraki változat).
  • etnies
    na már meg is találtam,azon belül van...:)
  • etnies
    lenne 1 kérdésem...a Delta Force a U.S. Army-n belül van?
  • Freeda Krueger
    Köszönöm.
    ÉLs még egy kérdés:Irak a Mirage F1 mely változatait használta?
    Az F1CT vagy exportváltozata(ha van ilyen)lehetett ott?
  • [NST]Cifu
    Tömören: Az USAF az Öböl-háború után eldöntötte, hogy nem kér többet a nem-lopakodó vadászgépekből (F-15, F-16). Csak lopakodó vadászgépekben gondolkodik tovább, nevezetesen az F-22, majd később az F-35-ösben. Mostanra azonban kiderült, hogy az olló már túl szélesre nyílt. Az F-22-es program megkurtítása, és lassú haladása, illetve az F-35 hasonló problémái miatt az F-15 és F-16 flotta lassan kiöregszik, és a légierő egy évtized múlva olyan kevés vadászgéppel fog rendelkezni (~1700-al), ami lehetetlenné teszi azon elvárások teljesítését, hogy két távoli háborúban is részt vegyen (mint Irak és Afganisztán), miközben a haza légterét is képes legyen megvédeni.

A légierő annyira makacsul ragaszkodott a lopakodó gépekhez, hogy még ennek ellenére sem volt hajlandó feladni az elveit, és továbbra sem szándékozik F-15/F-16 gépeket rendelni. Inkább arra játszik, hogy az F-22 gyártását folytassák tovább - valahogy.
  • Freeda Krueger
    Én sajnos nem vágom annyira az angolt.
    Miről is írnak pontosan?
  • Molnibalage
    USAF
  • Molnibalage
    Igen, csak oda.
  • Freeda Krueger
    Üdv.
    Az irakban zsákmányolt repülőgépek sorsárol lehet valéamit tudni?Mig-29,Su-25,Mig-25?
    A homok alol kiásott gépek már csak muzeumba kerülhettek?
  • Scottt
    Nem hiszem, hogy Jemen dúskál a speciálisan kiképzett egységben^^
    Szóval ha mégis úgy alakul akkor szeritem a KSK megy értük.Tűzzel-Vassal:)
  • degenerator
    többek közöttaz atomakna-zárról is lehet olvasni ezen a honlapon.
  • Thanatos
    a régi név/jelszo páros él, hibáa irja azt hogy e-mail, simán beirod neki a régi regisztrált azonsoitot meg kodot és igy elfogadja, elgalábbis nekem elfogadta, pedig engem is hidegzuhanykért ért nerég ez az indapass mizéria... :)
  • [NST]Cifu
    Kezdjük ott, hogy alapvetően az adott ország speciális erői felelnek az ilyen akciókért. Tehát ha Egyiptomban ejtenek fogjuk német állampolgárokat, akkor az Egyiptomi rendőri/katonai erők felelnek a túszszabadításért. Ez több okból is bölcs dolog, a helyi erők jobb területismerettel bírnak, valószínűleg többet tudhatnak a potenciális elkövetőkről is, és a felszerelésük is jobban megfelel a helyi viszonyoknak (ezek nagyban felvázolt dolgok persze, nem ökölszabályok). Természetesen ha német állampolgár kerül túszhelyzetbe, akkor Németország felajánlhatja, hogy segítséget nyújt a saját speciális egységeivel. Ez alapvetően a KSK, de akármelyik a célra alkalmasnak tartott speciális egység lehet, akár a GSG9 is, ha a helyzet olyan. A végső lehetőség az, hogy az adott ország nem baráti, ilyenkor egyértelműen KSK, és kvázi (a helyi törvények szemszögéből) illegálisan hajtják végre az akciót.

A GSG9 a rendőrség és a belügyminisztérium alá tartozik, amerikai megfelelője a SWAT. Ők felelnek a határon belüli különleges erőkért. Külföldi alkalmazásuk sem lehetetlen, ha az adott körülmények hasonlóak a GSG9 által gyakoroltakhoz.

A KSK (Kommando SpezialKraefte) a hadsereg alá tartozik, ők azok, akik az általad felvázolt esetben legvalószínűbben bevetésre kerülnek. A KSK létrejötte is ilyen szituációnak köszönhető, az 1994-es Ruandai zavargásokkor Belga és Francia speciális erők mentették ki a területről a német civileket, mert nem volt megfelelő német speciális erő erre a feladatra (a GSG9 nem éppen a Ruandai szituációkra gyakorol).

A KSK a Delta Force-hoz hasonlóan specializált egységekből épül fel, négy "célirányos" egysége van (Szárazföldi beszivárgó, Tengeri (búvár), Ejtőernyős és Hegyi- illetve sarki klímára felkészült).
  • Scottt
    Cifu ha Németország határán kívül Német állampolgárokat túszul ejtenek akkor milyen különleges egységet vetnek be?Mert ha jól emlékszek akkor a GSG9 az mintha Határőr,illetve határon belüli problémákat oldana meg nem?
  • [NST]Cifu
    Gondoltam egye fene, belogolok és válaszolok Gacsatnak és Stylistnak. Szép ötlet, de nem tudok belogolni, mivel Indapass van, a régi azonosító/jelszó kombó már nem működik, e-mail/jelszó kombináció él. Na mindegy, regisztrálok. Nem regisztrálhatok, az e-mail címem már használatban van (?!?!). Akkor küld el a jelszavamat már arra a mailcímre, szól válaszom. Ez 10 perce volt, azóta várok, de mail még nem jött... :)

Szegény Stylistot az zavarta meg, hogy hajdan még mikor az SG-n regisztráció nélkül lehetett hozzászólni, a Cifu nicket használtam. Mikor a kötelező regisztráció jött, regisztráltam a Cifu-t, de elfelejtettem az annak megadótt jelszót, szóval csináltam új regisztrációt, [NST]Cifu névre. :)
  • degenerator
    cifu, ebben a topikban már erősen hiányolnak, nem hiszik el, hogy itt vagy:)
  • Molnibalage
    Érdekes.
  • [NST]Cifu
    Az M88 alapja 40 éves, és az M48/M60-as harckocsik alvázára épül.

Jelenleg nincs tervben a leváltása, az FCS-ben viszont szerepel a közös alvázon lévő új harckocsimentő jármű.

A BAe és az Oshkosh idén év elején elkészített egy MRAP alapú, gumikerekes mentőjárművet, mivel a Strykerekkel felszerelt dandároknak általában nincs M88-asuk, és a sérült Strykerek elvontatása problémákba ütközött. Azt hiszem ebből egy adagot vásárolt az US ARMY.

[center]
  • Molnibalage
    Hány száz éves már az M88? Minek az alvázán van? Van terv a leváltására? Vagy örökkön örökké ezek maradnak?
  • Torzonborz
    ja bocs akkor nem szóltam
  • Molnibalage
    Cirka 8000 db M1A1 ('80-as évek végi szint asszem) van lekonzerválva. A SZU összemolása után nem kellett az az iszonyatos mennyiség.
  • Torzonborz
    és ebből tellene minderre ?
    másik meg : nem arról volt szó hogy abramst már nem gyártanak csak felújítanak ? vagy rosszul emlékszem ?
  • Molnibalage
    Valszeg nem szuperszonikus jet a cél, hanem valami ilyesmi.
  • Freeda Krueger
    Erre gondoltam én is.
    És a Texan-nal mire képeznék őket?
    komolyabb tipusok vásárlása is van a láthatáron?
    Engednék nekik erős légierő kiépitését?
  • Thanatos
    hát a decens azért nézőpont kérdése, azért ez még mindig olyan mennyiség/minőség hogy igazábol szerintem egy környező országnak se jelentene nagyobb ellenállást, gyk az egészből csak az abramsok és a strykerek számitanak komoylabban a többi eléggé "apró"
  • [NST]Cifu
    Nem fogják ott hagyni, ezer és egy okból. Kezdve ott, hogy azok nem export, hanem "hazai" eszközök, az ennek megfelelő rádiókkal, IFF rendszerekkel, stb, amelyek nem valók idegen kezekbe. Aztán ott van a kérdés, hogy a "lefegyverzett" dandárok mégis mivel fognak akkor a következő misszióba, Afganisztánba, vagy akárhozva? Végül pedig ha már kiadsz pénzt egy fegyverért, akkor elvárod, hogy ne használt, hanem új, vagy legalábbis felújított eszközöket kapj, nemdebár?
  • qtab986
    Ez a beszerzés részben megoldható úgy, hogy az ott lévő amerikai harci eszközöket otthagyják nekik?
  • [NST]Cifu
    Ez az a lista, ami per pillanat az amerikai döntéshozók előtt van, hogy engedélyezzék-e, avagy sem. Egy 30 napos moratórium van jelenleg a vásárlás engedélyezésére.
  • [NST]Cifu
    Reális, sőt, inkább kevés. Egy századra (~12 harckocsi) egy harckocsimentő az átlagos inkább. A harckocsimentő kifejezés kicsit megtévesztő lehet. Nem csak a harckocsik elvontatása a feladata, de például a rögtönzött barrikádok eltakarítása (tolólappal), az úttorlaszok felálllítása/lebontása, stb.

[center]
    M88 beton falelemeket emel
  • [NST]Cifu
    Irak elég decens olajbevételekkel bír már. Igaz ezen kívül komolyabb bevétele nincs az államnak, mert a bürokrácia még mindig gyerekcipőben van.

Az USA már tavaly is neheztelt az Iraki kormányra amiatt, hogy az USA fizette a hadsereg és a rendőrség felfegyverzését, miközben Iraknak már decens bevételei voltak.
  • qtab986
    Ez a teljes lista? Esetleg egy lista a többi között?
  • Freeda Krueger
    A 8db M88 reális?
    Máshol is ez az arány?
  • Torzonborz
    vásárolna ? miből ?
  • [NST]Cifu
    Irak benyújtott egy igénylistát az USA-nak, hogy milyen fegyvereket vásárolna:

140db M1A1M Abrams harckocsi
    8db M88A2 harckocsimentő
    26db felfegyverzett Bell 407 helikopter (M280 FFAR indítóval, XM296 12.7mm-es géppuskákkal és HELLFIRE pct. rakétákkal)
    400db M1126 STRYKER ICV páncélzott szállító járművet
    80.000db M16A4 és 25.000db M4 gépkarabélyt
    20db kisebb (~30 méteres) és 3db nagyobb (~60 méteres) Partmenti járőrhajó
    20db T-6A Texan kiképző repülőgép
    36db AT-6B Texan II kiképző/könnyű harci repülőgép

Elég decens kis lista...
  • Zenty
    :D