Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Seaweed
"Az F-35 mûszerfalán már látszik is, hogy már ezt az új technológiát akarják használni benne."

Nem csak latszik, hanem jol ismert torekves hogy az F-35 Lightning II-n ilyen megoldas legyen mar a szeria gepeken! Aka mondhatni ez egy fícsör', es ezert nem lesz HUD az F-35-on!
Ma éppen a defensetech.org-ot nézegettem amikor megláttam ezt a képet az egyik cikkben.

Ez az amerika vadászgépek pilótái számára készülõ Helmet Mounted Display technológiájú sisak. A korábbi változatok még jobban hasonlítottak a mai sisakokra, ez viszont már jóval másképp néz ki. Szerintem kicsit sci-fi beütése van. A technológia lényege, hogy az adatok nem a vadászgép mûszerfalán levõ kijelzõkön jelennek meg hanem a pilóta sisakjának üvegén.
Az F-35 mûszerfalán már látszik is, hogy már ezt az új technológiát akarják használni benne.
Egy karabélylövedék kb. akkora ütést ad át, mintha lefejelnél egy fél kilós acélgolyót, ami 320 km/h-val ütõdik a fejednek (9 mm-es Paránál kb. 150 km/h a hasonló adat). Mincs az a nyakizom, ami ezt megfogja. A sisak elmozdulását pedig végsõ soron továbbra is a fejed fogja meg, az áll alatt rögzített szíj miatt. Ha nem, akkor megint a fejed fogja meg, mert a sisakba bele van bújtatva, tehát annak adja át a mozgási energiáját.
A jobbik eset, ha lepattan róla, de akkor a beesési szöggel arányos energia adódik át a fejen keresztül a nyakizomnak.
A nyak ellenállóképességérõl az ostorcsapás elnevezésû helyzet adhat képet, mikor valaki csattan az autójával, amiben nincs fejtámla, és az ember be van kötve. Elõször a test elõremozog, majd a megállt autóban hirtelen hátracsapódik (rosszabb esetben elõzõleg lefejelte a szélvédõt). A hátrafelé mozgó fej nagyobb sebességnél garantálja a csakcsigolya törését.
A hasonló balesetek miatt, amikor a sisak töri ki az ember nyakát, vezették be a Forma 1-ben a nyakvédõ használatát, ami nem engedi a nyakat hátracsapódni.
Sadist
Meg ott van még az a lehetõség, hogy nem merõlegesen találja el a sisakot, és akkor jó esetben lepattan, vagy nem az összes energia fordítódik a nyakad kitörésére.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Bucser
Valóban. Tényleg jobb lenne ha a sisak nem állítaná meg😊

Egyébként meg a sisak nem mozdulatlanul van rögzítve, így a kilengés elnyeli az energia egy részét. (szerintem) (a nem mozdulatlan-t úgy értem, hogy nincs rágyógyulva a fajadra így szabadon mozog valamennyire nem igaz? Bár sose volt a fejemen hasonló így csak kérdezem😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Ha egy sisak meg is fog egy lövedéket, akkor a nyakadnak kell felfognia a mozgási energiáját a lövedéknek. Egy pisztolyból és egy karabélyból kilõtt lövedék energiája között pedig többszörös az eltérés, tehát várhatóan kitöri az ember nyakát, ha megállítja a sisak.
Gundark
Még a 2003as háború elõtt volt a híradóban : Iraki határõrök állnak a határállomásnál, és török tankok meg pszh-k ömlenek át a határon. Mire a riporter megkérdezi hogy mit csinálnak 😊 Mire a határõr emberke rémült arccal néz a kamerába és azt dadogja hogy "kerülni kell az összetûzést nehogy eszkalálódjon a konfliktus, ezt mondták bagdadból" 😊 Végülis, õk is irtják a kurdokat, a törökök is, megvan a közös hang..

PrasCo
Bár rendszeres read-only látogatója vagyok a topicban, most hozzászólnék: nem értem, hogy a török-kurd szórakázásnak mi köze is van a "terrorizmus elleni küzdelem"-hez?
A másik meg, hogy Törökországnak még olaj sem igen kell ahhoz, hogy az etnikumait "megelõzésbõl" egy kicsit elegyengesse.

Gondolom, most látták jónak az idõpontot egy kicsit halászni a zavarosban, értsd török kissebbségi politikát játszani.
Arra azért kíváncsi leszek, hogy ha az USA ezt nem hagyja szó nélkül, akkor mi lesz a válasz? Ugyanis az azért érdeke nekik, hogy a törököket beerõszakolják az EU-ba, mert hosszú távon az EU potenciális veszélyforrás is lehetne az USA "hegemón" pozícióira, így meg forgácsolódik tovább szépen.
(Mondjuk én a helyükben nem az EU akadályozásába feccölnék bele ennyi energiát, de lehet, hogy csak én nézek paranoiás szemekkel keletebbre...)
Bucser
kb ebbõl is látszik, hogy az EU miért nem fog szóbaállni a törökökkel hosszútávon

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Punker
atomot nekik részemrõl......

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

[NST]Cifu
Azért a nemzetközi jogokra hivatkozni kicsit erõs a törökök által...

Lásd még Örmény holokauszt, lásd még Ciprus esete...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Boconadi
<#hehe>

#23644: Nem igaz nem bírják már abbahagyni. Itt csak a hülye olajért folyik a harc, nem pedig a terror ellen. Habár gondolom ezt már többször is kitárgyalták.
Sadist
Egy atombombát is rádobhattak volna, megnéztem volna mi lesz a sisakból 😊

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Punker
lesz még ebbõl 1-2 lövöldözés:

"

A török hadsereg különleges egységei benyomultak Irak területére, hogy rajtaüssenek törökországi kurd szeparatisták egy táborán, jelentette szerdai számában a Zaman török napilap. A lap úgy tudja, hogy mintegy negyven kilométer mélyen hatoltak be a török katonák iraki területre. A cikkben az is szerepel, hogy a határ mentén aknamentesítést végeznek késõbbi elõrenyomulásokra készülve. Más lapok török csapatmozgásokról és lõgyakorlatokról számoltak be az iraki határ térségébõl.

A török külügyminiszter szerdán kijelentette: Törökországnak jogában áll fellépni a kurd gerillák ellen, ha Bagdad nem elég erõs ehhez. "Ha Törökországot sérelem éri, szomszédainak mindent meg kell tenniük, hogy ezt megakadályozzák. Ha nincs elég erejük hozzá, akkor a nemzetközi jog lehetõvé teszi" a török beavatkozást - mondta Abdullah Gül."

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Boconadi
egy m82a1-el beleküldtek volna, megnéztem volna mi lesz a sisakból 😊
modellmaker
nem vicc. és semmi baja nem lett. (Y)

C-17 kedvenc nagytestû jószágom! 😊

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Seaweed
Seaweed
Nekem is tetszik..nagy balna az egesz...
Egyszer hadgyakra ilyennel(amerikai "berfuvar") hoztak a felszerelest..mi meg kimentunk az egyik vontatos ZIL-131-el megnezni az akkori 1-es zonaba... Elotte esett az eso, vizes volt a fu, es sose felejtem el hogy annak ellenere hogy a Zil vagy barmilyen teherauto atfert a hajtomu alatt, az a furol olyan "forgoszelkent" szivta fel a vizet hogy csak percekig ultunk a Zil kabin tetejen es tatott szajjal lestuk <#wow2><#worship>
Egyebkent erdekes volt..akkor meg nem volt kesz a nagy 1-es zona, csak a kicsi regi volt meg..beallt a masina...kigurultak belole a holland teherautok, meg kitoltak belole a kerekre szerelt dobozokat amikben alkatresz, szerszamok miegyeb volt, bakak lesetaltak a rampan..a C-17 inditott, visszatolatott a kifutora es huss mar el is ment! 😉)) Az egesz nem volt tobb 45 percnel!
modellmaker
Mit vert fel ennyire? oO

HARCRA! HARCRA! Reszket a gyáva! HARCRA! HARCRA! Folyjon a vére! Hulljon a rómaiak feje, Villogtasd kardod Keve!

Csak egyszer utaztam ilyennel, de messze a legkényelmesebb személyszállító! <#worship>

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

ColdFire
hu anyám

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

Sisak és más tesztek.

Sisak teszt
Seaweed
Seaweed
Seaweed
Seaweed
Az meg csak hagyjan..azt is le lehet tolteni..lejatszani is letudom (pl mplayerrel)...hanem hogy szar fos kicsi hulladek a video amit konvertalnak belole...mert bizony nemelyik video eredetileg 800 vagy meg nagyobb felbontasban keszult el..es az maradando elmenyt nyujt ugy!
Boconadi
Látom nem csak én szidom ezt az idióta flashelõs megoldást 😊
Seaweed
Legnagyobb megeledesemre az ilyen "elmeny" mar szinte kizarolag fizikai hianyossagokkal de elerheto az ArmA-ban..igy nem veletlen hogy esznelkul repkedek benne....pl most az uj Mi-24-el 😉))
Seaweed
Masik utos funyiros video..
Seaweed
Egyebkent ha mar szobba kerult a funyiras..nalam ez az egyik favorit!

Orosz szemelyzet, AN-12...nagy valoszinuseggel csempesz...de amit ezek foldokozelben muvelnek az azthiszem 100 emberbol 95-nek negy-otszori pelenkacsere lenne!

mas: egyebkent nagy banatom hogy a legtobb helyen atalltak errea szar weblapba integralt flash videokra...patricksaviation.com-on is regen le lehetett szedni eredeti meretben a videokat...es hat pl egy 800x600 isteni video mindent meger...ezekkel a picsanyi kis flash konvertaltakkal szemben mindenkepp! (jah perszeh a fizetsz letoltheted eredetiben is...azert ez igy megse franko....mind1..a nagyon utos videok mar regrol megvannak vinyon eredetiben...)
Seaweed
Vegulis valahol az is! <#smile>
Nem állnék be elé!

Mikrohullámú sütõ fílingje van.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Seaweed
Korzika 92?! Igen lattam mar par eve..de meg mindig utos kis video! <#buck>

De van meg par aneten igen meredek video...foldkozelben a megboldogult ujzelandi Skyhawk-ok..vagy epp arab Jaguarok olyan alacsonyan hogy az allohelyen a gepek svanca kb kabinmagassagban van....vagy epp a delafrikai Mirage F-1-esek "esznelkuli" funyiros videoja....de lehet emileteni a franciak Mirage-2000-essel Marokkoban keszitett videojat ahol szegeny kamionost 5 meteren ilyesztgettek 😄 Kesz gyujtemenyem van ilyen videokbol 😉)
Siluro
A harmadik nagyon bátor volt. 😊

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

Boconadi
(sry ha vótmá)
funyiromod rulez <#hehe>

az utolsó gép kicsit durva😄
[NST]Cifu
Mi a fenéért is viselnek a katonák sisakot a harctéren?

Anno még az elsõ világháborúban nyilvánvalóvá vált, hogy a tüzérségi tûz repeszei hihetettlen mennyiségû fejsérülést okoznak. Erre válaszul jelentek meg (elsõként a franciáknál) az elsõ modern acélsisakok, amelyek feladata az volt, hogy a lövészárkokba húzódó katonák fejét megvédjék. Típikus példája az angolok tányérszerû karimával ellátott sisakja, amelyet 1915-ben pont azért terveztek ilyenre, hogy minél nagyobb részt védjen a repeszektõl. Az angolok sisakját átvették az amerikaiak is az elsõ világháborúban. A németek és az osztrák-magyar monarchia egy másfajta sisakdesingban látta a megoldást, ez inkább a fej hátsó rész védelmét részesítette elõnyben.

A második világháborúban már minden nemzetnek saját acélsisakja volt, továbbra is elsõ sorban a repeszek elleni védelembõl kifolyólag. Egyes katonaságok nem viseltek sisakokat, és ebbõl következõen sok csúnya fejsérülést be is gyûjtöttek (egy (ha jól rémlik) angol orvos fel is jegyezte, hogy a Monte Cassino ostrománál a lengyel katonák közül rengeteg azért szenvedett súlyos fejsérülést, mert egyáltalán nem viseltek acélsisakot).

A sisakok elsõ számú feladata az, hogy a repeszektõl megvédjenek. Egy harctéren, ahol szana-szét repkednek tüzérségi lövedékek, gránátok repeszei, a záporozó lövedékek ökölnyi darabokat tépnek ki a fejed felett a falból, bizony nem árt, ha vigyázol a fejedre. A félreértések végett a sisak feladata nem az, hogy megállítsa a rád kilõtt gépkarabély vagy puskalövedékeket. Erre még a mai technológiával sem igazán sikerült rendes megoldást találni (ie.: a sisak tömege ne legyen kényelmetlenül nagy, de képes legyen megfogni egy gépkarabély lövedéket), még a legellenállóbb orosz titániumból készült sisakok is közvetlen találat esetén csak a pisztolylövedékektõl óvnak meg.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Becsokizok! Nem hittem volna, hogy ilyet lehet csinálni! =D

Tank drift!

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Sadist
Lehet, hogy azért mondja, mert még nem zúzta fejbe egy repesz 😄

degenerator
egy tatai õrmester szerint csak arra jó, hogy a kaját megcsinálják benne...de ha te mondod....

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Boconadi
értem! <#kuss>
Seaweed
Akkor fogalmazz rendesen, epkezlab egesz mondatokban es ha ketfelet kerdezel akkor azt ertelmezni is lehessen.
Seaweed
Azt tudnam mit keres a Blue Angels ebben a videoban?! 92-ben jartak az oroszoknal...ossze vissza tele van minden szarral a video....meg a T-37-esek is mit keresnek benne, meg a ketsorban masiroso ferdeszemu pilotak......rohejes..olyan mint azok a fos x kategorias olcso szar filmek a tv-ben...atlagembernek mindegy hogy mit lat a kepen es az y kategorias szines mit mond...de en kiborulok ettol...keress inkabb valami masik jo videot..tele a net olyanokkal is.
Boconadi
Én azt mondom, hogy azt hallottam, hogy nem rég Ukrajnában jártak.

A MAKS tudom hogy moszkvaban van, hiszen a gondolom a MAKS-ban az M betü Moscow -ot jelölné nem?!

Nehogy már ezen összevesszek veled.
Seaweed
Ukrajnaban?! MAKS?! <#wow2> MAKS Moszkvaban van, es ket evente rendezik meg! Iden nyaron lesz. Tavaly Hollandiaban voltak..egyebkent meg az USA-ban turneztak.
Boconadi
Amúgy erre gondolok.
Ezt a videót minden nap megnézem vagy 2x :S
Boconadi
Értem... A szemetek <#hehe>.

Ha jól emlékszem akkor nemrég Ukrajnában jártak?
De a MAKS Aerobatic Air Show -on rendszeresen részt vesznek nem? (márha azt rendszeresen tartják, sajnos nem nagyon értek hozzá)
Seaweed
Nem...europaba nem surun jonnek...tavaly voltak 1-2 helyen...ha latni akarja valaki legjobb ha repulore ul es atmegy a nagy pocsolya tuloldalara!
Boconadi
láttad már õket élõben?
Seaweed
De a "Fat Albert"-el se kispalyaznak...startraketas felszallasok eszmeletlen allasszogben...meg ilyen szep magas athuzasok 😄

Pipör
húú

Eddigi Telóim : ER1018>NO3210>NO5210>NO6210>SIMC60>SET630>SEK700I>SEW810I>N.N73ME>NOKIA N82>>ZTE BLADE III.