94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Kurfürst

Újfajta Merkava? A Mark III még nem így nézett ki:

• 59th LeFty
    Dehogynem lett volna, cask azzal nem lehet újabb, index mintára lelkészített "najólmegmutatjuk" videót készíteni. Van egy sejtésem,h ogy szándéákosan keresték a "szakértőket".
  • Punker
    inkább bosszantó, mert ok hogy az AS csak játék de akkor is, főleg egy katonai suliban nem igaz hogy nem lett volna valaki aki ért hozzá.
  • Gunslinger
    Hja, az a szakállas csávó igazi gyökér. A gépkarabélyt legéppisztolyozza, az M16A2-re M16A1-et mond, meg folyamatosan lőszernek hívja az airsoft lövedéket, szánalmas.
  • Gunslinger
    Köszi szépen. Nekem elég életképtelen ötletnek tűnik. Ez már megint az univerzális fegyver ideológiája, olyan fegyver nem létezik, ami mindenre tökéletes. Közelharcra egy jó shotgun a legjobb.
  • Gunslinger
    Zrínyin van egy csomó civil/polgári szak is. Nem is kell, hogy közük legyen a sereghez.
  • Pluskast
    Ugyanmár! Ezek nagy része csak azért megy ide tanúlni, hogy legyen valami papírja. Van egy csajszi ismerősöm az is a Zrínyin végzett, köze nincs a sereghez nem is akar ott elhelyezkedni.
  • Punker
    persze hogy airsoft, de olyan f@szságokat beszélnek róla hogy iszonyat :(((
  • qtab986
    Vagy ez airsoft?
  • degenerator
    női hadseregünk lesz?
  • qtab986
    HK416? Nem tudom hova tenni a logo-t a sátorvas előtt. Azt hiszem a HK nem használ pajzsos emblémát.
  • Molnibalage
    Milyen szemszögből?
  • Punker
    indexesek riportja kiábrándító:

nyílt nap
  • degenerator

a zrínyin.
  • [NST]Cifu
    Ez az un. multiplex vagy duplex lőszerek. A lőszer felépítése alapjaiban megegyezik a hagyományos lőszerrel, de egymás mögött kettő vagy több lövedék van elhelyezve, amelyek a csövet elhagyva különválnak, a pályájuk eltérő lesz (bár ideális esetben nagyon hasonló pályát járnak be), és így egy lövéssel 2-3 (vagy több) találatot lehet elérni. Anno sokat kísérleteztek vele, mert gyakorlatilag a jelenlegi fegyverek változtatás nélkül alkalmazhatják. A probléma "csak" annyi, hogy a lövedékek iszonyatos szórásképpel bírnak, így végül nem terjedt el, bár újra és újra felmerül mint lehetőség a közelharci tűzerő növelésére.

[center]
    Egy 5.56x45-ös duplex lőszer
  • Gunslinger
    meg a Colt kettős lövedékkel szerelt M16 mutációja

Erről még nem hallottam. Egy lőszer két lövedéket tartalmazott vagy mi? Eloszlik az energia a két lövedék között, ez nem igazán nyerő ötlet első ránézésre. Tudnál erről picit bővebben írni, hogy hogy volt?
  • [NST]Cifu
    Nem lett volna hülyeség, ha a tömege kellően kicsi marad (a 12 fontos, ~5,5kg-os érték volt ugye a cél). Gondolj bele, hogy milyen taktikai előny lenne egy ilyen szinten felszerelt raj, amikor mindenki össztüzet zúdít a gránátvetőjéből (persze az eredetileg elvárt gránát hatékonyság mellett). Csak ilyen könnyű fegyvert nem tudtak gyártani.

Az OICW-t megelőző ACR tenderen is azt várták, hogy az M16-oshoz képest 200%-al hatékonyabb kézifegyvert tegyenek le az asztalra. Erre jöttek a flechette lőszert tüzelő puskák, a HK G11 meg a Colt kettős lövedékkel szerelt M16 mutációja.
  • Buren
    Igen, arra gondoltam.

Most, hogy így mondtad a többi negatív tulajdonságot, beugrottak azok is. (nagyon régen olvastam utána kézifegyvereknek).

• SgtChris
    Mondjuk elképzelhetetlen az, hogy nem sima üveg volt? Hanem volt az ablakon reluxa is? Mert a tok az fent van az ablak felső részén.
  • qtab986
    Benéztem. Minden katonának olyan fegyvert akartak ami gépkarabély és öntöltő gránátvető egyben? Biztos hazudtak akik azt mondták, ez jó ötlet.
  • [NST]Cifu
    ŐŐőőőő... ez így nem teljesen igaz, az eredeti OICW kiírás valóban az M16A4 utódját kereste, minden katona azonos kézifegyverrel bírt volna. Ahogy haladt előre a program nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet elég könnyűre és olcsóra gyártani, így az M16/M203 utódja lett volna, de még ennek is túl nehéz lett (ha jól rémlik 18 fontot nyomott az XM29 utolsó verziója, a hadsereg elvárása 12 fontál könnyebb tömeg lett volna).
  • Massari
    ez talán inkább átfestés helyett lehet nem ? (esetleg felplakátolhatnák pucér csajokkal is)
  • [NST]Cifu
    Az OICW XM29 (gondolom erre gondoltál) több sebből vérzett. Először is túl nagy és nehézkes lett, másodszor a 20mm-es gránátvető része a vártnál kisebb hatékonyságú lett, a magas beszerzési ár pedig csak az utolsó csepp volt a pohárban...
  • qtab986
    Szerintem valamit keversz. Az OICW sose akarta leváltani az M4-et meg az M16-ot. Az OICW nem azok utóda.
  • Buren
    Utódnak az OICW meg már túl drága volt ugye? :)
  • [NST]Cifu
    Lehet moddolni akármit, ahogy ehetne akár 6.8mm-es AKM-et is gyártani. Nem lenne akkora ördöngösség, csak elhatározás kérdése. Viszont egy lőszer rendszeresítésénél nagyon sok dolgot kell mérlegelni. Nem véletlen, hogy az US ARMY sem rohan lecserélni az 5.56x45mm-es lőszerét. Ez a lőszer per pillanat NATO szabvány, a legtöbb szövetségese ezt használja. Csaknem az összes köztes lőszert használó kézifegyvere ezt a lőszert használja. Ha lőszert vált, akkor brutális pénzekről és hatalmas logisztikai nehézségekről kezdhetünk beszélni. Ilyesmibe csak úgy nem ugrik bele senki.

Azt azt illeti, a saját meglátásom az, hogy tökéletes lőszer nem létezik. A 6.5 és a 6.8 sem az. Mindkettőnek megvannak a maga hibái. Ahogy anno a G11-es 4.73x33mm-es hüvely nélküli lőszere is csak abban volt jó, amit anno elvártak tőle (kis méret, kis tömeg, nagy kezdősebesség). A 7.62x39mm előnye az, hogy már számtalanszor bizonyította, hogy általános használtra tökéletes. Van nála jobb, de annyival az sem jobb, hogy megérje csak úgy eldobni. Az 5.56x45mm-es NATO is ezért maradt még. Anno az US ARMY az M4/M16 leváltó fegyvertenderen azt várja el, hogy legalább kétszer hatékonyabb legyen az utód - akkor érné meg leváltani az M4/M16 családot...
  • mate317
    most látom 0:26-nál bemenne szegény de nem engedte elég hosszúra a kötelét, és elkezd bénázni azzal a hevederrel...

Szánalom
  • Punker
    simán csak elbaszták.....

fölösleges a dél koreai gyakorláshoz hasonlítani
  • mate317
    sorry:

így

• mate317
    Kicsit off, de érdekes:

URL=http://tv2.hu/Root/Tenyek/Videok/2007-05-23-kommandos_akcio_budapesten]magyarok[/URL]

a fenti videót érdemes összehasonlítani ezzel:

japánok[

a mi kommandósunk esküszöm mint aki nem akar bemenni abba a lakásba, pedig ott valaki veszélyben volt. ahogy rugdossa az üveget és fél perccel a villanógránát után vége bemászik azt egyszerűen nem értem

Vagy ez normális?
  • Zenty
    és ez micsoda? ilyen barkácsolt reaktív páncélzat? Vagy karton doboz? :D
  • Gunslinger
    Szerencsétlenek. Én azért sajnálom őket, hogy rendes beszerzések híján ilyen eszközökhöz kell folyamodniuk.
  • Massari
    Köszönettel vesszük ha megnyilatkozol... máskor is
    Az a 6.5-ös lapua egyelőre egy sportkaliber. A lényegen úgy tudom nem változtat. Vsz. ha egyedileg is tudják moddolni kitekkel miegyébbel az amerikai fegyvereket akkor, akár egy finnish kaliberre sem volna akkora ördőngősség.
    Minket egyelőre tányleg nem érint mert sz'tem tkp. 7.62x39 egyelőre "hasonló" súlycsoport. És ha majd ezeket kipaterolják pár?év múlvamajd pont jó lesz a NATO által rendszeresített 6.x
  • [NST]Cifu
    A 6.5x47mm Lapua nem egy sportlőszer? Legalábbis a honlapon található .PDF (erre van) csak mint sportlőszer említi.
  • [NST]Cifu
    Gyakorlatilag egy másolat, amit a 6.8mm-es lőszerre alakítottak át. A minősége állítólag csapnivaló a Steyr-hez képest. Hogy melyik lőszer mennyire népszerű, azt a piac határozza meg, európában egy 6.5 vagy 6.8mm-es gépkarabélyt eladni nem lehet. Ugyanúgy, mint 10mm-es Auto vagy .45ACP géppisztolyt.

A Lapua egy finn gyártó, nem tudom, hogy ott mire gondolhatsz...
  • Massari
    Na ez van ha nem a Cifu válaszolgat.. (nekem úgy.. rémlenek dolgok egyszer láttam vmit vhol, aztán meg félreértelmezem stb.)-szóval : tolják a Grendelt de lehet tényleg nincs még Bushmasterben - vmi fórumon láttam ilyen aláírású képet, de vsz.másra vonatkozhatott akkor a felirat, én most nem küzdök ezzel.
    "Szerintem ennek a mondatnak nincs értelme." - az lehet sz'tem lényeg benne van, hogy a 6.8 közelharcban teljesít jobban, a Grendel pedig "pontosabb de kicsit gyengébb" tehát egyik sem az az igazi. A Lapua bezzeg tudott olyan lőszert csinálni ami minden mutatóban jobb - 6.5x47 - elég új fejlesztés nekik is, az is lehet hogy idejük sem volt még, vagy eszükbe sem jutott népszerűsíteni. /ezért is hoztam fel a témát lehet tudni véltek valamit az ilyen dolgokról/. Más Lapua Kaliberekre sorban hozzák ki a mesterlövész puskákat pld.0.338asra a 98Bravo etc
  • [NST]Cifu
    Ezt például innen.
  • qtab986
    Ez egyébként érdekes lesz mikor sikerül egységesíteniük USÁKoknak a 6.x kalibert
    Szerintem ennek a mondatnak nincs értelme.

mert elvileg a 6.5 Grendel univerzálisabb /és azt pld. Bushmaster már használja/
    Linket.

a Lapuák vsz.még jobbak
    Milyen Lapuák?
  • Molnibalage
    Még a 3 méteres is nagy tud lenni. Úgy képzeld el a terültete, mintha a Nagykörutat érnél légitámadás. Oldd meg civil veszteség nélkül. Elivleg lehetne, csak a gyakorlati eszközök hiányoznak hozzá. (SDB vagy betonnal töltött bomba szóba jöhetne vagy kiszedhetnék a bombából a robbanóanyag egy részét, de akkor valami ballaszt kell a helyére)
  • Ren
    És mégis, az ENSZ mivel garantálja, hogy senki nem lő az ő épületeiből? A kemény hangvételű levelektől általában kevés fegyveres ijed meg. Nyilván az izrealiek is tévedhetnek/bénázhatnak/stb, ráadásul ez egy olyan terep, ahol az amúgy teljesen elfogadható 10m-es szórás se jó mindig. Ugyanakkor elsősorban a hamasz érdeke, hogy minél több legyilkolt ártatlan civilt tudjon mutogatni a médiában.