94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#38431 akkor a tanfolyam vezetői a hibásak, én sem tudom....de nézzük meg, hányadik osztály végzett, és ez az ügy még mindig nincs elintézve.... -
Massari #38430 Kamov-52-nek meg nem a rotorra teszik az Arbalet radart, hanem ha minden igaz a "homlokára". -
Massari #38429 Már bocsánat de ezzel az orrkiképzéssel még mintha ez "csak" az mk.IV-es verzió lenne. ;/nem?
az mk.V-t én is linkeltem 1 oldallal korábban de ott már a pilóta fülkét is lecserélik.. -
#38428 Hopsza a linkek lemaradtak:
Superhind mk.V
Superhind mk.V 1. -
#38427 Nem mondom, hogy ez a legoptimálisabb megoldás egy szóval sem. :-) De találtam olyan verziót, ahol megoldották, hogy ne legyen korlátozva a műszerek mozgása. Nem szép az igaz, de nem is azért készült...
-
#38426 Persze, végülis miért is ne lehetne fixre hagyni a futót. Nem mondtam, hogy ne lehetne, hisz az Apache is vígan elvan ezzel a megoldással, csak arra céloztam, hogy eredetileg a 24-esnél pont a sebesség növelése volt a cél azzal, hogy behúzhatóra készítették a futókat. -
#38425 Ezekről a felvarrókról egy bizottság dönt(méretbeli, színbeli, történelmi szempontból is megvizsgálva a felterjesztett mintát), és pontosan nem tudom ki (talán a miniszter) írja alá a jóváhagyást, vagy rendszeresítést. Onnantól viselhető, hogy az a HK-ban megjelenik.
Ha valaki nem viselheti a tanfolyamon megszerzett jelzést, az lehet amiatt is, hogy ez az engedélyeztetési folyamat nem ment végbe. Ilyenkor természetes, hogy levetetik az emberrel, hisz ellentétes az ÖSZ-al.
Ha most konrétan a rohamlövész felvarró viselésére gondolsz, arról fogalmam sincs, hogy milyen stádiumban rekedt meg a dolog, vagy ki érte a felelős. Talán a tanfolyam szervezői akiknek gondoskodni kellene erről, vagy passz...ez csak agyalgás a részemről, dunsztom sincs. -
#38424 A réz és a wolfram egyáltalán nem kiválthatatlan anyagok. A Wolfram helyett szóba jöhet szinte bármilyen nehézfém, első sorban ott a ma is használt U-238, amit éppen amiatt használnak sűrűn, mert olcsóbb, mint a Wolfram. A réz kiváltására ott vannak az alumíniumötvözetek, illetve az ólom. Hozzá kell tenni, hogy "elfogyásról" nem beszélhetünk, csak a kitermelés elapadásáról. A fémek újrafeldolgozhatóak, és ahogy emelkedni fog az áruk, egyre nagyobb lesz a késztetés is, hogy újra felhasználják az elhasznált réz alapanyagú dolgokat.
Azt is tegyük hozzá, hogy a rézre azért van szükség, mert a huzagolt fegyvereknél a lövedéknek bele kell sajtolódnia a cső barázdáiba, amelyek megforgatják a lövedéket. Az, hogy évtizedek múlva a réz ára jelentősen elszabadul, nyilván alternatív megoldásokat fog követelni, de ez lehet akár új fajta kézifegyverek megszületése is. A huzagolatlan csövű fegyverek, legyenek bármilyen elvűek (elektromagnetikus, gauss, gyrojet vagy más forgásstabilizált, vagy akár szárnystabilizált megoldás, stb.) már nem igénylik a réz lövedékköpenyt. -
#38423 Arra lennek kivancsi, hogy milyen alternativ anyagokat fognak hasznalni a rez es a wolfram helyett a lovedekeknel? Mindket anyag hamarabb fog elfogyni mint az olaj. -
#38422 Hihetetlen, hogy egyesek még mindig nem tudják, hogy mi az a szegényített urán. Kb. most van itt az utóbbi 2 évben talán 10-szer volt itt leírva. -
#38421 Szó nincs ilyesmiről, az összes jelenleg rendszerben lévő US ARMY Abrams harckocsi U-238 réteggel rendelkezik a torony front részén.
Az U-238 tisztasága nagyon nagy, aligha fogsz miatta a falnak rohanni, ugyanis a felezési ideje 4,46 milliárd év, vagyis teljes biztonságban vagy tőle - legalábbis sugárzás szempontjából. Ami miatt igen veszélyes, az az, hogy nehézfém. Nagyon-nagyon mérgező nehézfém. Mint a higany vagy az ólom, csak pár nagyságrenddel mérgezőbb. Ez a probléma az U-238 ("kimerült urán") magvas lövedékekkel és páncélokkal, ugyanis a becsapódáskor finom uránium-oxid por keletkezik, az meg bejuthat a közelben lévő emberek tüdejébe, ahol csúnya nehézfém-mérgezést okozhat... -
#38420 A Kontakt-1 ugyebár csak a HEAT lövedékek ellen védet még, ilyennel voltak felszerelve az első generációs szovjet ERA-s harckocsik. Amiről szó van, az a Kontakt-5, ami valóban roppant effektív volt mind a HEAT, mint a APFSDS lövedékek ellen. Azonban hozzá kell tenni, hogy csak a legkiemeltebb szovjet ezredek kaptak ilyennel felszerelt harckocsikat, a "tömegbázis", köztük a VSZ tagországok nem.
A T-72B og.1989 volt az a verzió, amely megkapta először a T-72-esek közül a Kontakt-5-öt. Tehát azért nem ezeket kellene alapul venni, ahogy a fentiekből is kiderül. A Kontakt-1-es verziójúak is viszonylag későn, 1985-ben jelentek meg.
Az tény, hogy a Kontakt-5-el felszerelt szovjet/orosz harckocsik az 1990-es évek közepéig előnyben voltak a NATO harckocsikkal szemben. De az 1980-as években nem ők határozták meg azért az európai hadszínteret.
A T-72BM elnevezés amúgy helytelen, sajnos a T-72 család is beleesett a szerteágazó és félrevezető jelölések labirintusába. A T-72BM jelölés a 2006-ban bemutatott "Rogatka" verziónál lett felhasználva, ez egy felújítócsomag:
-"RELICT" ERA
-2. generációs IR éjjellátó berendezés,
-"Nakidka" besugárzásjelző és figyelmeztető rendszer (látható és IR lézerbesugárzás jelző, továbbá mm hullámhosszon működő radarbesugárzás jelző)
-EMPS - (Electromagnetic protection system) a mágneses harckocsiaknák elleni védelem
-Új 2A46M-4 löveg lövegcső-hajlás figyelővel
-Digitális navigációs és tűzvezető rendszer
-Új V92 diesel-motor, valamint új lánctalp és görgők
-Speciális takarók, amelyek a hőképet csökkentik
[center]
-
#38419 jól emlékszel a rinobőrre.
tényleg, a szegényített urános páncél az amcsi harckocsikban nem sugároz? valahol azt olvastam, hogy cserélni kell a legénységet időközönként. -
Kurfürst #38418 Nemtom pontosan miről ment a dolog, de a szakirodalomban előforduló becslések alapján, egy ERA-val és az új ruszki pct. lőszerekkel, normális tűzvezetéssel megpakolt T-72 azért egy kellemesen potens dolog, az a ruszki 125-ös egyátalán nem gyenge csúzli, sőt..
Emlékeim szerint az orosz harckocsik sajátossága volt egy speciális sugárzás ellen védő belső (ólom?) réteg a páncélban.
Összességében azért a 80-as években eléggé egálban volt a páncélostechnika (105milis Abramsek, 120-as Leo2-k a mostaninál lényegesen gyengébb páncéllal, lőszerekkel stb), csak a ruszkiknak nagyságrenddel több volt belőle. -
#38417 Van itt egy kis apró félreértés. Elsőre. Aztán a rektív páncélzat kiesik. Erről az apróságról elfeledkeznek. Az Merkavákat is úgy lőtték ki, hogy többet indítottak rá és utat nyitottak a később érkező áldásnak. Az M1 elég jó tűzvezető rendszerrel bírt. -
#38416 a T-72 bm-et, 89-91ig tényleg nem tudta szemből kilőni egyetlen amcsi hk sem. 93ban fejlesztettek ki hozzá a lövedéket, ami már képes rá. -
#38415 Pl. T-72 kilő minden NATO hk., de őt meg semmi. Hát azért ez így meredek.
A másik az, hogy elég sokszor felhozzák, hogy a NATO repterekre atomcsapás és hk. elhárítás kapacitás lerendezve. Érdekes módon a másik irányú ellencsapás meg valahogy kimarad a képletből. Neutron bomba (robbanófejek) bevetése az smafu? Válaszcsapás orosz felvonulási körletekre és repterekre?
A két fegyvernemet konvencionális hadviselésben hasonlítják össze, de a NATO páncéloselhárítás kiikatatására megengenek atomcsatást következmények nélkül. A hajam égnekáll ekkora butaságtól és ettő a "zseniális" húzástól. -
#38414 mi volt meredek? -
#38413 Ok. Köszi. Amennyire átgörgettem volt ott mér légierő meg ICBM is. Érdekes, hogy pont itt volt nemrég szintén egy VSZ - NATO harkocsi összehasonlítás.
Azért elég meredek dolgokat állítottak egyesek... -
#38412 14888asnál rakott be T a javelinról videót. ott zi belekötött, orosz hadiiparról folyt a téma, majd átment helisbe. -
#38411 Hanyasnál keződik? -
#38410 érdekes vita alakult ki heli témában itt is -
#38409 Meg a háttérinfó. -
#38408 Ha már a Hindről van szó íme egy kis album a legújabb helyi orosz változatról. (Mi-24PN) -
#38407 Lehet,de 1-2 modernizálás programnál fixen meghagyják a futót^^ -
Massari #38406 Ez a batár biztos még az egyik legelső változat, azóta ennek a típusnak is vsz. ahogy tudják csökkentik a méreteit,mert amiket többet szoktam látni az már nem is ovális-tojás alakú hanem gömbölyű és vmivel kisebb is (a Mi-28N-en). Ezzel nem azt akarom mondani hogy ennek a mini Kamov radarnak rejtélye feloldható lenne (biztos ez volna az Arbalet verzió?)
Ha egy új helibeszerzésről beszélnénk akkor meg úgy lehet érdemes megközelíteni , hogy mm-radar nélküli típust szerintem már nem érné meg újonnan rendszerbeállítani, mert hipp-hopp lépéshátrányba kerülhetünk hosszú évtizedekre. Ezek egy modern harcmezőn tkp.mobilis tüzérségi felderítőként is működhetnek.
Felújítás: Az éjszakai bevetési lehetőség egy harci-helikopternél a 21.században teljesen alapvetőnek tünik. Fegyverrendszerek terén pedig a hatótáv fontosabb lehet pillanatnyilag mint a páncélátütőképesség, bár a modern fegyverrendszereknél ált. erre lehet úgyis legkevesebb panasz.
Ha Mi-24-nek nem kéne feleslegesen annyit repkedni a veszteségek is csökkennének. A mostani fegyverzete tartalékként azért még jó lehet, ha pár példányt meghagynak a mostani verzión pld. 8 darabra full upgrade + 4 -en üzemidőhosszabbítás átmenetileg. -
#38405 Csak a Mi-35M-nél nézd meg az orrát. Nem emlékszem pontosan, de helyhiány miatt kicsit gányolni kellett. Egyszerűen sok szenzor nem fér el rendesen. Nem amminya szabad mozgású a szenzorja, mint más gépeknek amiknek alaphelyzet beépítették amit ebben utólag kellett belepaszírozni. -
#38404 "Persze büszke lehet, de nem hiszem, hogy a kitűzőért végezne el bárki is egy ilyen tanfolyamot. Sokkal inkább magának akarja bizonyítani, hogy képes rá. A tudod, hogy megcsináltam többet jelent, mint hogy lássák rajtam, hogy ki is vagyok. Bár lehet, hogy ezt csak én gondolom így?"
szerintem némelyeknek az is számít, hogy a társai is elismerjék őket. ennek ellenére dúl az irigység, megvetés, etc.
no és az mit árul el, hogy a honvédség által indított képzésen adományozott felvarrót nem hordhatja a katona? -
#38403 Aztán a növekvő légellenállással meg el is lehet veszteni mindazt, amit a súlycsökkentéssel nyertél. :-) -
#38402 Ha komplett rajokat, szakaszokat küldenének ilyen kiképzésekre, akkor is lenne olyan, akinek nem sikerül. És akkor ugyanott vagyunk, nem? Felemás az állomány.
A honvédségnek nincs akkora merítési lehetősége, emberanyag híjján, hogy különböző alakulatoktól összeszedje egy csapatba az ilyen "rambo"-kat. Max. az arányt lehet javítani, ami időbe tellik.
Persze büszke lehet, de nem hiszem, hogy a kitűzőért végezne el bárki is egy ilyen tanfolyamot. Sokkal inkább magának akarja bizonyítani, hogy képes rá. A tudod, hogy megcsináltam többet jelent, mint hogy lássák rajtam, hogy ki is vagyok. Bár lehet, hogy ezt csak én gondolom így? -
#38401 Tömegét is lehet csökkenteni az elektromos kütyüknek ha szükséges.Pl:A futómű behúzó mechanizmus elég sokat nyom azzal a megtakarított hellyel már bele lehet zsúfolni 1-2 ketyerét teljesítmény romlás nélkül^^ -
#38400 A teljesítményről, ha már szó van, még senki sem írt be összehasonlítást (wiki alapján):
Mi-24D: tömeg: 8,5/12t üres/max.
teljesítmény: 2x1600kW
max. sebesség: 335 km/h
hatótáv: 450 km
csúcsmagasság: 4500 m
AH-64: tömeg: 5,1/9,5t üres/max.
teljesítmény: 2x1260kW
max. sebesség: 293 km/h
hatótáv: 480 km
csúcsmagasság: 6400 m
AH-1Z: tömeg: 5,6/8,4t üres/max.
teljesítmény: 2x1340kW
max. sebesség: 296 km/h
hatótáv: 685 km
csúcsmagasság: 6100 m
Szóval ebből kiderül számomra, hogy a Mi-24-es ideális platform lenne a feljavításra, hiszen teljesítménye (a deszanttér ellenére is) pariban van a 2 vetélytárssal. Ami itt a legnagyobb gond az a műszerezettség színvonala. Ezen fejlesztéssel lehet segíteni, hisz a sárkányban van tartalék. -
#38399 arra gondoltam, hogy neki ok, hogy van ilyen képzettsége, de valószínűleg a rajában, szakaszában a társainak ilyen nincs. és ő hiába überszuper rambó, ha a társai hátráltatják a "tempóját".
erre gondoltam.
a kitűző pedig nem részletkérdés szerintem. ugyanis, aki ezt elvégzi, tényleg büszke lehet magára. és viselje is tisztességgel. milyen az már, hogy megtiltják a viselését? számomra elég demoralizáló lenne. -
#38398 Tehát azt mondod, hogy van aki rohamlövész kiképzést kap de nem tud vele mit kezdeni. Miért szerinted mit kellene vele kezdeni? Gyorsan hozzunk tető alá egy konfliktust valamely szomszédunkkal, hogy bizonyíthassa, hogy csillagos ötösre végzett a tanfolyamon???
Nem értem. Megszerzi, tudja, és a gyakorlatokon azt csiszolja, amikor lehet alkalmazza. Mondjuk egy misszióban, ha úgy tetszik. De ezen kivül még mit kellene vele kezdeni?
Az, meg, hogy egy jelvényt fel lehet-e varrni, részletkérdés számomra. A tudás számít, meg az ember. A felvarrókat éles helyzetben amúgy sem viselhetik... Hiába néz ki úgy valakin a gyakorló, mint Tom Cruise kabátja a Top Gun-ban, ha nincs mögötte a tudás. -
#38397 Jöhet! -
ambasa #38396 Balázs!
a másik forrásom két cikk az ukrán Krilo újságból, ami a Mi-8 és a Mi-24 afganisztáni bevetéséről szól és anno a PG-ben egy mérnök lefordította. Ha érdekel holnap apáddal elküldhetek egy másolatot. (ezek abból a sorból valók amelyek közül néhány a Haditechnikában is megjelent)
Tg -
#38395 Uh. Bocs. Kék forrást nem vettem észre a végén. -
ambasa #38394 Akkor a félreértések elkerülése végett, nem gondolom, hogy a Mi-24 a világ legjobb harci helikoptere.
De azt igen, mint azt már más írta az üzemeltetési tapasztalatok miatt még egy 10-12 évig rendszerben tartható minimális korszerűsítéssel (első sorban az éjszakai harc képességének megteremtése, állapot szerinti üzemeltetés)
Továbbra sem tartom fairnek olyan képességek hiányának felvetését, amelyeket a konkurensbe is csak most szerelnek be. És olyan kijelentéseket, amiket az adatok cáfolnak.
Lehet álmodozni, hogy mit szeretnénk, de az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy jelentős fegyverzetet nem fogunk kapni segélyként, pénzünk meg nincs. A másik pedig lehet, hogy a nyugati haditechnika fantasztikus új dolgokat talál ki az aktív páncéltól a szuper radarokig, de szerencsére az MH lehetséges ellenfelei úgyanúgy nem jutnak ezekhez a technikákhoz hozzá pénzügyi okokból, mint mi, úgyhogy teljesen felesleges pl. olyan páncéltörő eszközök rendszeresítése méregdrágán, ami nyugati vastagbőrüek ellen készült, ha a mi ellenfeleinknek T-72-ő, vagy modernizált T-55 változatai vannak.
TG
TG -
ambasa #38393 Balázs!
Miért az AH-1 alapból rendelkezett ezekkel az eszközökkel?
TG -
ambasa #38392 Szia!
A deszantér kontra kapaszkodókat példának hoztam fel, mint esetlegesen nem is olyan haszontalan tulajdonság.
A probléma az, hogy egy tisztán harci helikoptert próbáltok összevetni egy már az elején légi BMP-nek tervezett valamivel. Ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy a Mi-24 sokkal jobb a szállítási funkciót nézzük. (az alma almább a körténél)
Kíváncsi lennék a vibrációra vonatkozó adatodat honna vetted?
Az hogy a Mi-24 teljesítménye nem változott (azért a Mi-24A-t vesd össze a Mi-24P-vel (a Mi-235M-ről nem beszélnék).
TG