94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • harcu
    Ja, és mintegy mellesleg, mi az a céllövedék????
  • harcu
    Na ja, csak az index szerint a komplett AK családot dobják ki egy géppisztoly kedvéért, mert az sokkal jobb. Nem néhány alkalmazási területen, hanem mindenhol.
  • Lacusch69
    Akkor már miért nem Sztecskin? :)
  • MuldR
    Ez nem ugy van, hogy golyoallo az erenyov meg a tundrabugyi, a melleny az lovedekallo?:)
  • Punker
    nem mindenhol váltja, sofőröknek stb ideálisabb egy ilyen kisebb csúzli.
  • Molnibalage
    Én sem nagyon értettem, hogy egy géppisztoly szerűség hogyan válthat le egy gépkarabélyt. (Már, ha helyes amit írok. A kézifegyverekhez nem nagyon értek.)
  • harcu
    Az index újra csodát művelt:

link
  • Scottt
    Ez volt a Magyar Hősi Halottunknál is az IED repesze pont ott ment át ahol nem véd a mellény és meg találta a tüdejét...Nyugodjon Békében
  • [NST]Cifu
    Az amerikai katonák is viselnek NIJ LvL3 és LvL4 kategóriás mellényeket, az Interceptor és a IOTV (Improved Outer Tactical Vest) is ilyen, de a legtöbb Irakban és Afganisztánban szolgáló koalíciós katona mellénye képes fogadni SAPI plate-ket, amelyek megfelelnek a NIJ LvL3/LvL4 elvárásnak. A mellények ugyanakkor csak a plate-el együtt adnak ilyen védelmet, és ott, ahol a plate-ek vannak (tehát szemből és hátulról). A plate-k által nem fedett helyeken "csak" a 9x19mm-es Para lövedékek ellen védenek max.
  • Lacusch69
    Régebben linkeltem egy videót, amin egy amerikai tengerészgyalogost mellkason talál egy iraki mesterlövész(?) -nem Juba- egy Dragunovval.
    Nem vitte át a mellény páncéllemezét.
  • robgros
    És mely ország alkalmazza ezeket?
    Mennyibe fáj ezeknek a használata, mert úgy gondolom nem éppen filléres megoldások?
  • [NST]Cifu
    A NIJ Level III és IV kategóriás mellényeket, ezek általában már kerámia/kompozit plate-ekkel vannak felfegyverkezve, de a LvL3-asok már a puska lőszereket is megállítják (pl. 7.62mm NATO), a NIJ LvL4-esek pedig a páncéltörő puska lőszereket is 7.62mm-es űrméretig.
  • robgros
    Amúgy van valami, amit nem tud átvinni Kalasnyikov sem? A régebben nézett vasúti sínen kívül.
  • robgros
    Elég érdekesen nézne ki egy ruszki közkatona, amint egy ilyet markolászva rohan a harcmezőre. Küllemére viszont nincs panaszom, szépen néz ki.
    Ha bevezetik, fogadok, a youtube-on lesznek videofelvételek a tüzelésről.
  • Jézus szíve
    Teljesen igazad van, de én ezt a "kissé" félrevezető cím miatt írtam.
  • SgtChris
    Arra az utolsó mondatra direkt nem is írtam semmit, hisz szót sem érdemel, egyértelmű, hogy hülyeség... A golyószóró-pisztoly megnevezés szintén az ügyes fordítás szüleménye ez nekem is világos, de maga mint elképzelés, hogy valami használhatóbb eszközt adjanak bizonyos szakcsapatok kezébe, ettől még nem rossz elképzelés. A mi KGP-9-esünkkel nem bizti, hogy lapon kellene emlegetni.
  • [NST]Cifu
    A dolog ott kezdődik, hogy "golyószóró-pisztoly". :)

Érdemes a típus ismertetőjét elolvasni a World.guns.ru-n, és utána vakarni a fejet. Ez egy sima 9x19 Para kaliberű géppisztoly. A ballisztikai mellényekkel kapcsolatban a 7N31 jelű lőszerrel elég hatékony lehet, de az, hogy a "legerősebb" golyóálló mellényeket is átviszi, hát legalábbis költői túlzás...
  • [NST]Cifu
    Especiel ez most a "Független Hírügynökség" büntije. De hogy akkor minek rakják ki, azt nem tudom. Talán Google-val fordították, vagy nem tudom... :)
  • SgtChris
    Nem tudom mi a bajotok ezzel a hírrel. Nem azt mondják, hogy mindenhol leváltják a Kalasnyikovot, hanem: "a kisméretű és könnyű fegyvernek elsősorban a kommandósok, a felderítők, illetve a kisegítő katonai egységek tagjai - járművezetők, rádiósok stb. - vehetik nagy hasznát.
    A 9 milliméteres kaliberű PP-2000 golyószóró-pisztoly könnyebb és zárt térben például sokkal praktikusabb a nehézkes Kalasnyikov gépkarabélynál"
    A nyugati részén a világnak a kommandósok is kisebb fegyvereket használnak a CQB feladatokra, lásd MP5 változatok...A gk.vezetők esetében sem hiszem, hogy vita lenne abból, hogy egy kisebb fegyver jobban megfelel, mint ha mondjuk egy SAW-ot kellene az ölükben fogdosni...
  • SgtChris
    Örülök, hogy ilyen jól értesült vagy, akkor nem is komentálom tovább. A logóról a fotók alapján jelentetted ki, hogy minőségi, vagy kézbe is vettél már ilyen kést?
    Amúgy remélem nem hiszed, hogy azt akartam volna sugallni, hogy a Honvédség külön "zsebkésdíszítő alegységet" tartana fenn, de gondolom lehet olyan céget találni ma Magyarországon, aki - gondolom jópénzért - el tudja vállalni pár száz darab zsebkés nyelének feldíszítését akármilyen címerrel, színesben, szagosban, ha úgy tetszik...
    (mily meglepő az honvédségi egyenruhát is civil cégek készítik, és nem a honvédség külön elit varrónői...:-) )
  • Lacusch69
    Kétszer is el kellett olvasnom a cikket, azt hittem, hogy félreértettem valamit...
  • Jézus szíve
    Bizony, ha hiszed, ha nem egy géppisztoly lesz a kalasnyikov utódja.
    "Tűzerejét jellemzi, hogy a céllövedékeinek a legerősebb golyóálló mellények sem jelentenek akadályt."

Honnan szednek ennyi hülyeséget?
  • Hypo #38609
    http://index.hu/kulfold/2009/02/26/bemutattak_a_kalasnyikov_lehetseges_utodjat/

erdemes ezt kommentalni?
  • Hypo #38608
    Magyar ember lelemenyes.....
  • Gunslinger
    Fasza, a ruszkik nyomására a kirgizek nem adnak tovább engedélyt az USA-nak, hogy használhassák a Manas légitámaszpontot, aminek eddig igen nagy szerepe volt az afganisztáni misszióban... Még folynak a tárgyalások, de akkor is érdekes húzás.

http://www.defensetech.org/archives/004711.html
  • Zenty
    jah ha ugy érted a Victorinox berkein belül akkor igen valszeg nyomtattak egy meglévő késükre :)
  • Zenty
    az ajándék török is fent vannak vaterán... fel kell nézni. Valamelyik gyerek még új gázálarcot is árul. Amit a leírása alapján rendszeresített a honvédség.
    A victorinox kést úgy tudom a tisztek használják, és a designa alapján a honvédség nem tudna csak úgy rá nyomtatni ilyet. A logo is elég minőséginek tűnik
  • Zenty
    úgy tudom régen a katonai hírszerzés egy gombos tű eltűnésért is seggbe rúgott mindenkit. De mostanság gondolom a leépítésék miatt letojják, hogy a raktárból mi "vész el"..
  • etnies
    Lehet,h van,de csak papíron...
  • dara
    Akkor viszont sima primitivitás eladni...

Van egyáltalán rendszeresítve kés a kanálgépen kívül? Vagy már az sincs rendszerben?
  • etnies
    jaja,ezeket külszolgálatosok kapták anno,lehet még most is kapják de azt nemtom.jó páran mászkálnak bent ilyennel...én se adnám el ha már kaptam,de lehet az illető szerzett pár darabot,ami meg már csak ismerettség kérdése:D
  • SgtChris
    Ezek a kések, ha emlékezetem nem csal, akkor a külszolgálaton lévőknek lettek "AJÁNDÉKOZVA", karácsony, vagy valami más sátoros ünnep alkalmából. Tehát nem a rendszeresített felszerelés része.... (akárcsak azok a tőrök, amik az utolsó sorkatonáknak letek adva anno leszerelésük alkalmából.)
    Az, hogy valaki ennyire becsüli, amit ingyen kap, nem a céget minősíti szerintem.
    A Victorinox meg nem kifejezetten a HM részére gyártotta gondolom, inkább az lehet, hogy vettek egy nagyobb mennyiséget, aztán rászitázták a logót és kész.
  • dara
    Egy időben szinte évente változott a szabályozása, követni sem lehetett. Valószínűleg ezért keverem.
  • Kurfürst
    Csőbe dugó + ütőszeg lecsippent + asszem a csövet is fúrták. A mechanika működik (lehet kattintgatni), persze sokra nem megy vele az ember.
  • Gunslinger
    Nem a töltényűr bedugózása 1991-es hatástalanítás, meg az ütőszeget nem kellett behegeszteni, csak levágni a végéből pár millimétert és a csövet is meg kellett fúrni, általában a gázhenger alatt csinálták. Csőben akasztó sem rémlik. Na majd utána túrok, hogy hogy volt pontosan. Most már sokkal barmolósabb, ez tény.
  • dara
    Vannak a hatástalanításnak szabályai. Akkoriban tán az volt, hogy csőbe akasztő, töltényűr közelében felfúrni egy jó nagy fúróval, ütőszeget behegeszteni. A töltényűr ledugózása ha minden igaz későbbi találmány.
  • Palinko
    lol :S
    és a hatástalanított az hogy az egész belsejét kiszedték, elrontották a csőben a spirált vagy csak kivettek egy rugót? :D
  • Kurfürst
    Azokat már a rendszerváltáskor eladták, nekem is van kettő hatástalanított, teljesen legális. 500, azaz ötszáz forint volt darabja asszem..
  • dara
    És az eszébe sem jutott a MH vezetőinek, hogy ha csak belső használatra van, akkor sorszámozzák, és nyilvántartsák melyiket kinek adták ki? Amit természetesen aláírással kellene igazolni mind a két félnek.
  • Zenty
    nem tudom milyen néven fut, de elméletileg civil nem vehetné :)
    Vaterán nagyon nyomulnak egyesek. Jó hogy nem ak-63 is osztogatják akciósan..