94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#38711 Na, ezt nem is tudtam, hogy felmondta. Mire fel? -
#38710 Japán speciális helyzetben van, illetve hozta magát. Egyfelől a pacifizmus álarca mögé bújik, mivel korábbi ellenségei (mint Korea és Kína, ahol ugye azért a Japánok követtek el kegyetlenkedéseket) nem rajonganának azért, ha a Japán fegyverkezés újrakezdődne. A pacifizmus ugyanakkor egy konkrét álláspont is a Japán politikában, amely szerint az országnak kerülnie kell mindennemű fegyveres konfliktust. Vannak agresszívabb nézetek is, melyek szerint Japánnak aktívabbnak kellene lennie az ázsiai régió nagypolitikájában, és ebbe a katonai szerepvállalás is beletartozna. Itt első sorban az Észak-Korea és Japán közötti feszültségről beszélhetünk.
Japán a katonai fejlesztések terén igyekszik az önállóságra. Saját gépkarabélyuk, géppuskájuk, saját harckocsijuk, önjáró tarackjuk, PSZH-juk és IFV-jük van. A hadihajóik egy része teljesen saját fejlesztés (ilyen pl. a Hyuga helikopter-hordozó romboló, vagy a tengeralattjáróik), egy részük meg átvett, kis mértékben módosított amerikai terv (mint a Kongo-osztály, amely az amerikai Aerligh Burke-osztály gyakorlatilag). A légierő dettó, vannak teljesen saját fejlesztéseik repülőgépek, és helikopterek terén is, de amit át is vesznek, azokat is legalább részben Japánban gyártják licencben (F-4EJ, F-15J), vagy pedig közös japán-amerikai gyártás (F-2). Saját levegő-levegő és levegő-hajó rakétáik vannak, saját páncéltörő eszközeiket, torpedóikat használják. Egyszóval nem esnének kétségbe, ha holnap mondjuk magukra maradnának, a legfontosabb dolgokat maguk is meg tudják oldani.
Igen, amúgy Magyarországra is vannak korlátozások, például bombázógépeket mi sem tarthatnánk (ennek ellenére az 1950-es években szolgáltak a légierőben Il-28-asok).
Kis hazánkra a rendszerváltás után a CFE (Konvencionális katonai erők Európában) szerződés szab korlátokat, ez eredetileg a Szovjetunió, majd annak széthullása után az ex-szovjet tagállamok biztonságának szavatolására jött létre, és megszabta, hogy a régióban melyik félnek mekkora katonai ereje, mennyi harcjárműve, vadászrepülőgépe, stb. lehet. A CFE szerződést Oroszország 2007-ben felmondta, így elvileg vonatkozik ránk a CFE, de az eset után aligha lenne komolyabb következménye, ha kilépnénk belőle. Természetesen a nukleáris fegyverekre vonatkozó korlátozások továbbra is életben vannak, tehát nukleáris fegyverekkel kapcsolatos kutatást nem végezhetünk, nem birtokolhatunk nukleáris fegyvert, illetve nem lehet az ország területére nukleáris fegyvereket telepíteni. -
#38709 nem akarok problémát senkinek. -
#38708 Az szép... ezek szerint vannak kis kapuk. Mindig feszegetik a határokat és gondolom akkor a fejlesztéseket is országon kívül bonyolítják le mi? Mindig csak "elnézzük" meddig tarthat? Végülis egy idő után csak egyenlő félként tekintenek rájuk? Vagy ez komplikáltabb? Ne nevess de magyarországra is van valami ilyesmi korlátozás??? -
#38707 Japán alkotmányában van egy kikötés, amely szerint az ország nem rendelkezhet katonasággal (ezért hívják "Önvédelmi erőknek" katonaság helyett), illetve nem alkalmazhat katonai jelenlétet a határain túl. Ezen túl más korlátozások is vannak, például Japán a GDP-jének "csak" 1%-át költheti védelmi kiadásokra. Ezek a korlátozások azonban jelenleg inkább a saját elhatározáshoz, mint nemzetközi egyezményekhez köthetőek, eszerint ha ezeket felrúgja, akkor annak közvetlen hatása valószínűleg nem lenne.
Németország macskásabb dolog. Először is a II.Vh békeszerződése szerint nem lehetett hadserege, ezt csak 1955-ben változtatták meg, amikor mind a nyugat-, mind a kelet-német hadsereg létrejött. A szerződések megkötöttek több más dolgot is, például megtiltották bombázógépek birtoklását, repülőgép-hordozók építését, stb.
Van viszont egy csavar, mégpedig a német újraegyesítés ürügyén. Az erre vonatkozó egyezményt a két németország, és a négy győztes nagyhatalom (az USA, a Szovjetunió, Anglia és Franciaország) foglalta keretbe. E szerint Németország csak úgy telepíthet a határain túl fegyvereket, ha arra az ENSZ felhatalmazza - így például az ENSZ felhatalmazással bíró Afganisztáni küldetésben lehetnek német erők, de az Iraki misszióba nem mehetnek, mivel az nem bír ENSZ felhatalmazással. A németekre vonatkozik az 1968-as Nukleáris Fegyverekre vonatkozó korlátozás (ie.: nem birtokolhatnak és nem is fejleszthetnek ilyesmiket). Az egyesítése egyezmény szerint az egyesült Német hadsereg minden fegyveres testülete (hadsereg, légierő, haditengerészet) együttesen maximum 370.000 főt számlálhat (jelenleg 250.000 fő). -
#38706 Érvényben van még valami korlátozás a háború óta Japánra és a németekre??? Lehet hogy a japók foga még mindig az ausztrálokra fáj... -
#38705 horvát rendőrök voltak azok
Ezt honnan veszed, hogy külföldi rendőrök intézkedtek? -
#38704 mivel azokban a válságos időkben nem lehetett előrántani senki ingujjából plusz x rendőrt, kellett valahonnan szerezni kiképzett embereket. ezért voltak horvát rendőrök, in-kalosok beöltöztetve rendőrnek...
mondjuk megértem, a hatalom helyében én is rettegtem volna a néptől. -
#38703 és a horvát rendőrök mit kerestek itt? -
#38702 A CFT-t? Amelyikre éppen ráteszik. 1,5 óra alatt fel/le vehető. -
#38701 nem kell az ilyesmivel foglalkozni, 2006ban felröppent a hír, hogy izraeli tankok várják az indulási parancsot a !!!!!TESCOK!!!!! pincéjében. (megjegyzem, nincsen pincéjük) -
#38700 no és azért tegyük hozzá, hogy eleget gyakorolták a magyarok is, amikor a barát testvérek helikopterrel átadják a "küldeményt". -
#38699 horvát rendőrök voltak azok, nem izraeliek. onnét jött az "összeesküvés-elmélet", hogy pár részeg fradista nem értette, milyen nyelven ütik a fejét..... -
Freeda Krueger #38698 És milyen lehet ezeknek az aránya?
Mármint hogy a x repülőgépből mennyi kapja meg ezt.
Csak a kétülésesek ugye? -
#38697 Emelt gerincű (nem igazán gerinc) az a CFT miatt van. (Conformal Fuel Tanks) Az F-16I gépeken valóban emelt gerinc van és még CFT is lehet.
CFT + magas gerinc. -
Freeda Krueger #38696 Üdv
A Lengyel és Chilei F-16-osok festése miért tér el az USAF F-16-osoktól?
Ők rendelték Így,vagy új szabvány festés.
És még egy:az "emelt gerincű" F-16 milyen verzió pontosan?Láttam Chilei és Lengyel festéssel is.
Talán alap dolgok,de megakadtam keresés közben. -
Wampa #38695 Hello
Van dolguk a szerelőknek,elég strapás terep,a törmelék,sziklák látni hogy rágják a görgőket,a homok meg szar a lánctalpaknak,nálunk is utálták a hk vezetők,mert hajlamos leszedni. -
Zenty #38694 "kormány diktatórikus propagandák" kicsit félre érthető.. :) szóval a kormány diktatúráját kívánja fenntartani az ilyen megfélemlítő propagandák. -
Zenty #38693 az csak megfélemlítő kamu duma ahogy az is, hogy a 15-dikén s honvédség készen áll hogy tömegbe lövessen a civilekre ha szükséges...
Ezek csak ilyen kormány diktatórikus propagandák. Nem kell velük foglalkozni -
#38692 cool kepek -
#38691 Pár kép egy Afganisztánban szolgáló Dán Leo2 harckocsizótól:
[center]
-
#38690 persze nincs ezzel semmi gond mindenki ugy hulyiti magat ahogy akarja, csak amikor ezt mar nyilvanossagra is hozza mintha masoknak is megkene fontolniuk na az mar gond.
A vilagpolitikaba magyarorszag nem tetel, tudom nehez felfogni, meg hat oda a buszkeseg de igy van mindig is szartak rank most is, de nalunk ugye az a hir hogy a cnn en bemondtak hogy hungary hagyjuk mar.
Ha nem lennenk se vennek eszre es azt se hogy vagyunk maradjunk ennyiben. -
#38689 Ez így azért egy kicsit félrevezető. A fegyverexport nem számított bele soha a védelmi kiadásokba, és az USA is a védelmi költségvetéstől külön kezeli a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos fejlesztéseket és kutatásokat (az energetikai minisztérium költségvetésébe van belezsuppolva, a minisztérium 25 milliárd dolláros költségvetéséből 9,1 milliárd van erre a célra elkülönítve).
Ezzel együtt sem vitás ugyanakkor, hogy jelenleg Kínáé a második legnagyobb védelmi büdzsé (a legnagyobb jelző akkor sem igaz rá azért...). -
#38688 Lockheed D-21 @ Amarcexperience. -
Cat #38687 Trükkösen növeli katonai kiadásait Kína
Kína idén 14,9 százalékkal, 480,6 milliárd jüanra (70,3 milliárd dollár) növeli katonai kiadásait. Az ezt bejelentő sajtóértekezleten hangsúlyozták, hogy ez viszonylag szerény összeg, és Kína korlátozott katonai erejének egyedüli célja az ország szuverenitásának és területi egységének megóvása. A védelmi költségvetés az Egyesült Államokéhoz viszonyítva valóban csekély, hiszen az USA kongresszusa a 2009-es pénzügyi évre 513,3 milliárd dollárt hagyott jóvá katonai kiadásokra. Ez a 140 milliárd dollárt meghaladó háborús költségeken felül értendő. Ráadásul lassul a kiadások emelkedése: 1999-től 2008-ig az éves növekedés átlaga 16,2 százalék volt.
A londoni székhelyű stratégiai tanulmányok nemzetközi intézete szerint a kínaiak egyszerűen meghamisítják az adatokat, a valóságban a bejelentettnél mintegy 70 százalékkal többet költenek hadseregükre, amely a világon a legnagyobb. A védelmi költségvetésbe nem számítják bele például a fegyverbeszerzéseiket, haditechnikai exportjukat, illetve a kutatásra és fejlesztésre fordított összegeket. Így az sem világos, hogy a most benyújtandó költségvetés tartalmazza-e az ország első repülőgép-anyahajója építésének és a nukleáris arzenál tervezett korszerűsítésének költségeit. -
dara #38686 Lockheed D-21 -
#38685 A két drónra gondolsz amit az SR-71 cipelt? -
#38684 eskü úgy néz ki mintha becsomagolt A-wing lenne :D -
#38683 Screenshot jó lenne. Így nem tudom mire gondolsz... -
Lacusch69 #38682 ITT, ha teljesen kinagyítjátok, kb. a kép közepén. -
Lacusch69 #38681 Srácok, találtam két érdekes repülőt a GoogleEarth-ön a Davis-Monthan légibázison.
Mik ezek?
Pozíció:
N 32fok, 10' 10.00"
W 110fok, 52' 00.00" -
Massari #38680 felkiáltójelek rossz helyre sikerültek, az a következő mondatra vonatkoznak - ennyire nem izgultam, van előtte egy kijelentő mondatot jelző pontocska - bocs -
Massari #38679 Maga a téma predesztinálta ezeket a következtetéseket, gondolom nem lepődtél meg.
Ne haragudj de már az is vérig sértő, hogy amerika "megdorgálta" a magyarokat hogy bánik a roma kissebbséggel /rendszerváltás óta, a vajdáikra vannak bízva, több támogatást is kapnak mint normál állampolgárok.. /kivételeztünk velük, nem dorgáltuk őket médiában sem vagy egyéb társadalmi csatornákon/ . Kik szolgáltatnak amerikának ilyen adatokat és a média miért kürtöli széjjel?
szarkeverésről-nyilvánvaló dolgokról minek vitatkozni.. (ez az és világszinvonalon)
Egyébként Izraelt momentán nem mondanám jelenleg 1.számú világhatalomnak, viszont a "barbár" Közép-Európai térségben hipp-hopp azzá válhatna. !!!!!Egy Európai demokráciában mindenkinek tudnia kellene megtalálni a saját helyét!!!!! - mit keresne itt az Izraeli hadsereg mégis, könyörgök? semmi sem elég jó? inkább kizsigerelt magyarságot kéne pátyolgatni
Nem én vetettem fel ezt a témát, én csupán megírtam, hogy egy ilyen forgatókönyv miért nem vállna be, hosszútávon. Azt próbáltam kommunikálni, hogy 3.világháborút lehetőleg nem kéne siettetni - ha nem muszály... -
#38678 eletter, farkas, mesterkedes......LOL europanak nem izraeltol es az izraeliektol kene felnie inkabb sajat magatol -
#38677 atyagatya, most volt az osszeeskuves elmeleti konferencia?:)))
-
Massari #38676 tényleg nincs az előbbinél jobb téma ?
military-változatban nekem bejönne...
fapadosan
így hirtelen max. 3 (2+1) heli/leszállópályás katamarán ami még bejönne de olyat nem linkelt senki
-
Massari #38675 Már a mostani cigány-román-maffia ügyektől is lever a víz -
Massari #38674 "Hát ezen max. mosolyogni tudok. Szerinted 5000 ember (nem mind fegyveres és 0 nehézfegyverzettel) milyen súlyú Európában? 0. Teljesen súlytalan"
Lehet félreértetted a lényeget. Az az ?5000 emberke viszont Izraeli állampolgár, a velük kapcsolatos bonyodalmak a későbbiekben sok egyéb lépésre "erkölcsileg" feljogosíthatnák az anyaországot, ...és mint írtad az IDF az nem pite. Ha 5000 szelid birkáról volna szó - nem gondolkodnék így -de asszem katonákról hadoválunk. - tudod van az a mese a farkasról meg a mancsáról . és ha már csak mesterkedésről volna szó, akkor senki sem félti az izraelitákat - nemzetközi jog mittudomén - ezt mindenki tudhassa. Ezért írtam hogy csodálkoznék ha hasonló paktumba belemenne egy térségbeli EU-orosz vezetés, mert hasonló dolgokkal a saját érdekeiket csorbítanák. A gazdasági-a politikai- militáris hatalom (élettér) nem ugyanaz. Megígérik hogy jók lesznek ? :))) - szóval ökörségnek tűnik, de nem az 5000-es létszám miatt.
-
#38673 Nekem is hülyeségnek tűnt a dolog azért kérdeztem tőled mert ha senki más te biztosan tudnál erröl :) -
#38672 Fél IDF vs. 5000 ember? Az IDF ezen a kijelentésen kapna röhögőgörcsöt. Az IDF picit nagyobb ennél.
Olyan konfliktushelyzeteket szülne rövid időn belül, hogy a 3.világháború szinte garantált..
Hát ezen max. mosolyogni tudok. Szerinted 5000 ember (nem mind fegyveres és 0 nehézfegyverzettel) milyen súlyú Európában? 0. Teljesen súlytalan. Persze nem az MH harcképessége a mérce.
Atomfegyvert meg tutira nem hoznának ide, mert otthon nagyobb biztonságban lehet tartani őket. Semmilyen szempontból nincs értelme.
Komolyan mondom nem vágom honnan jönnek ilyen hírek, mint ez. Az embernek üvöltenie lenne kedve ilyen tömény hülyeségen...