94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • StarFist
    Tudom, hogy a következő kérdés tárgya rengeteg mindentől függ, de kb. mekkora értéket képviselne ugyanennyi M1 Abrams + M109A6+műszaki jármű+lőszer, pótalkatrész+kiképzés?

Csak úgy nagy vonalakban érdekelne, hogy mennyi pénztől estek el így az amik (szívják-e a hír hallatán a fogukat)?
  • repvez
    Akkor még egy kis csont amin lehet rágódni :P
  • JanáJ
    Szajkarate ide vagy oda azert az Eunak puncsolunk. Ha nen lenne orosz embargo, akkor is vicces lenne nem NATO loszeres cuccot venni.
  • molnibalage83
    Ezek már teljesen vállalhatatlanok lettek volna.
    A T-90M vétel kizárt a szankciók miatt.
  • JYeti
    Furcsa, hogy nem valami félmegoldásban gondolkoztak, mint korábban, pl. AK modernizálás, drágán, vegyes eredményekkel.

Például nem lepődtem volna meg, ha valamelyik alábbi "megoldást" választják:

- semmi, mert nehéz a harckocsi és rossz a lánctalp, a jövő a könnyű lövészé;
    - a meglévő 10-20 db T-72 teljesen elegendő jelenleg, esetleg drágán megrendelünk egy hazai cégtől (Currus pl.) valami vitatható hatékonyságú modernizálást, probléma 50 évre letudva;
    - veszünk esetleg a V4-ektől (pl. csehektől) valamilyen T-72 modernizációt, elég drágán, de az legalább valamennyire hatékony csomag;
    - veszünk az oroszoktól T-90-eseket, ha már úgyis megy a barter az egyes beszerzéseknél (pl. metro, erőmű stb.).

Egészen meglepő, hogy viszonylag normális darabszámban high end technikát vettünk, de ugyanúgy áll ez az egyéb mostani beszerzésekre (pl. helikopter, kézifegyver).

Y
  • molnibalage83
    Egy kis érdekesség.

Konkrétan 1960-61 óta most fordul először elő az, hogy a NH / Honvédség az adott kor "A kategóriás" eszközeit szerzi be a Gripent (4+ gen gép, korszerű avionika átlagos repteljesítmény) és félig a Mistralt (szar platfrom, papíron eszméletlen durva érzékelő és SHORAD HMZ) leszámítva. Azért ez durva dolog ám.

1960-61-ben a kétszeres hangsebességre képes MiG-21F-13 és a SzA-75 Dvina beszerzések akkor még jenki szemmel nézve is ütősek voltak, nemhogy a NATO tagállamokat nézve.
  • molnibalage83
    Konkrétan 1960 óta most fordul először elő az, hogy a NH / Honvédség az adott kor A kategóriás eszközeit szerzi be a Gripent és félig a Mistralt leszámítva. Azért ez durva dolog ám.
  • [NST]Cifu
    A Leo2A7+ és a Pzh2000 egyaránt "high-end", vagyis a most elérhető legújabb és legütőképesebb, egyben legdrágább csomag. Ha ebből indulunk ki, akkor a gépesített gyalogság Puma és Boxer járműveket kap majd... :P
  • StarFist
    Egyébként az AirPower blogon van egy bejegyzés, ami kicsivel részletesebb mint az eddigi bejelentések. Ezt onnan másolom:

"...A HM által a KMW-vel aláírt szerződés értelmében 44 darab Leopard 2A7+ harckocsit és hat kompatibilis műszaki járművet, valamint kiegészítő anyagokat és szolgáltatásokat vásárolnak a honvédségnek. A rendszeresítés elősegítése (kiképzés gyorsítása) érdekében rövid távon 12 darab A4-es változat kerül lízingelésre, melyek idővel szintén magyar tulajdonba kerülnek."
  • StarFist
    Az eddigi beszerzések alapján (EU irányvonal) akkor a gyalogság Puma vagy Lynx IFV-t kap majd?
  • molnibalage83
    Nájsz, csak a tisztességes jelmagyarázat maradt le. A végén csak a típust magyarázza el, a szervezeti szintet nem. Meg talán azzal kellett volna kezdeni...

Ez lemaradt.
  • JanáJ
    Optimista vagy.
  • molnibalage83
    Tekintve a magyar szokásokat ezek is itt lesznek vagy 30-40 évet, szóval jó, hogy a legkorszerűbbet szerezzük be.
  • Hpasp #89405
    Orosz OOB
  • Pluskast
    Igen! Közben rájöttem, hogy félre olvastam :)
  • JanáJ
    Valóban és ráadásul egy katona a Honvédelmi miniszter, valamint nem kell annyit missziózni és a határvédelmet sem erőltetik már túl.
    Mindamellett ez szerintem megint egy ráköltöztetett költés az EU/NATO által, de legalább most nem egy isten háta mögötti porfészekre költjük. Ha ennek pár "kormány" gép az ára, az szerintem belefér, csak bután kommunikálták.

Tényleg lett egyéni lőfegyver, könnyű, közepes és harci heli, harckocsi és önjáró beszerzés.
    Ezenkívül ígérnek: légvédelmi rakéta képességet (?), radarrendszer fejlesztést, páncélozott személyszállító képességet, tábori és páncéltörő képességet, irányított pctörő és vállról indítható pct képességet, közepes rámpás gépet és további 4 kiképző gépet.

Már csak katona kell rájuk, de pl harckocsizót könnyebb lesz találni egy Leora, mint szegény kopasz 72-re. Remélem gyakorlatra is marad pénz.
  • JanáJ
    A6-ot szerintem nem kapsz, mert nincs aki eladja. Lehet a háttérben pedálozunk is ezzel, hogy veszünk ezt azt nyugatról. Lizingre is A4 jön.
  • millerius
    Szerintem nyugodtan írhattad volna az elmúlt 40 évet.
  • [NST]Cifu
    Ha a honvédség alá betagolt kormánygépekkel való bukdácsolást nem veszem, azt kell mondjam idén eddig több jó dolog történt a Honvédséggel, mint az elmúlt 20 évben összesen...
  • JYeti
    Állat Bár kicsit overkill-nek érzem a vatta új Leo2A7+kat (ide a pusztába sarat dagasztani elég lenne egy használt Leo2A6 is, esetleg modernizált elektronikával, misszióba gondolom azért nem küldenénk ki nehéz technikát).

A PZH2000 az szerintem okés, nagyon kellett már valami ilyesmi.

Remélem a vasak mellé üzemeltetési kultúrát is veszünk, vagy legalább valami olyan szintű karbantartási kötelezettséget, mint a lízingelt Gripen-ek mellé.

Y
    Utoljára szerkesztette: JYeti, 2018.12.19. 12:21:23
  • JanáJ
    Nem tudom elhinni, hogy tényleg megugrottuk.
  • Hpasp #89397
    A HM által a KMW-vel aláírt szerződés értelmében 44 darab Leopard 2A7+ harckocsit és hat kompatibilis műszaki járművet, valamint kiegészítő anyagokat és szolgáltatásokat vásárolnak a honvédségnek.
    A rendszeresítés elősegítése (kiképzés gyorsítása) érdekében rövid távon 12 darab A4-es változat kerül lízingelésre, melyek idővel szintén magyar tulajdonba kerülnek.
    A Panzerhaubitze (PzH) 2000 155 milliméteres önjáró tarackágyúból 24 darab kerül rendszeresítésre.
  • [NST]Cifu
    Először is, a KMW+Nexter (a két cég évekkel ezelőtt egyesült) nem csak a Leopard 2A7(+) van a kínálatában, hanem a Leclerc is, illetve a kettő különféle opciói (ugyebár nemrég mutattak be egy Leo2 alvázra rakott Leclerc tornyos hibridet).
    Ugyanez igaz a tüzérségi eszközöknél, a PzH2000 mellett ott van a CAESAR is...

Másodszor az "új" szón én megakadtam egy kicsit. Mert ha új, akkor bizony nem levedlett harcjárművekről van szó, tehát tényleg Leo2A7 és/vagy Leclerc Séries XXI.-ről van szó.

Harmadszor, amin megakadt a szemem, hogy nem tesznek említést a műszaki járművekről. Márpedig 44db harckocsi mellé illene legalább 4-8 ilyen jármű...
  • molnibalage83
    Az arány finoman szólva érdekes, de ezen most ne akadjunk fel.
    18-20 db 152 mm-es löveg volt a szovjet gl. hadosztály szintű tüzérségi. A gl. zászlóalj mellé volt ugyanennyi 122 mm-es. Tehát most kb. ez zl. hk erőt szerzünk be, de 122 mm-es helyett nagyobb tűztámogatással.
  • JYeti
    Ez konkrétan 44 járműről szól, amiből 24 önjáró löveg.Tényleg csak 20 Leo2-t veszünk?

"a Krauss-Maffei Wegmann vállalatcsoporttal ma megkötött szerződés értelmében 44 új, a 21. századi hadviselés követelményeinek megfelelő harckocsival és 24 önjáró löveggel gyarapodik a Magyar Honvédség."

Nekem ebből úgy tűnik, hogy 44 Leo2 és 24 PZH2000.

Y
  • Pluskast
    Ez konkrétan 44 járműről szól, amiből 24 önjáró löveg.Tényleg csak 20 Leo2-t veszünk? Az nem túl sok....
  • fonak
    Most jelentették be, hogy vesznek. Honnan került hirtelen ennyi pénz fegyverbeszerzésre, és mikor fognak ezek ténylegesen megtörténni? A "légierő után a szárazföldi haderőnem megerősítése következik" szöveg alapján gondolom majd a helik rendszerbe állítása utánra tervezik majd valamikor.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.12.19. 11:01:35
  • JYeti
    Leo2-esek és PZH2000-esek a Magyar Honvédségnél?

https://htka.hu/2018/12/19/uj-harckocsik-es-onjaro-tuzersegi-lovegek-a-magyar-honvedsegnek/

Y
  • [NST]Cifu
    A forrásaim voltak: Kopp Karcsi, ArmyRecognition, Saairforce.co.za.
  • molnibalage83
  • molnibalage83
    Ez angolul így megvan bárhol?
  • Hpasp #89387
    Ha még nem lett volna...

• molnibalage83
    Ja, ezt nem tudtam, csak magát a járművet ismerem. Akkor a hasonlóság nem a véletlen műve.
  • [NST]Cifu
    Mert az. Az M8 AGS programot a United Defense futtatta, amely céget 2005-ben megvette a BAe...

Ez az egyik prototípusa az XM8-nak, kicsit kozmetikázva, szépen felöltöztetve.
  • molnibalage83
    Ez valami M8 újragondolásnak tűnik.
  • [NST]Cifu
    BAE Mobile Protected Firepower:

• Hpasp #89382
    4. rész

• Hpasp #89381
    3. rész

• repvez
    Hát jol körbelötte a célt, nagyon nem nyugözött le a pontossága

alkatrész gyár is lesz
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2018.12.17. 21:43:51
  • fonak
    Elvileg fegyverzetet is kapunk hozzájuk.