Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

1. nem mondtma hogy én vagyok a király, ne probálj személyeskedéssel olyat belemagyarázni ami nincs benne valaki hszében...
2. én nem csak az mh szinvonalára céloztam (tény , hogy kicsit azért arra is), hanem arra hogy az iylen nagy szavakkal dobálozás kb mit jelnet magyarországon...
3. lehet játszani a sértõdöttet ezzel kapcs, csak nincs értelme, ha csak a pozitiv kritikát birod ilyesmivel kapcsolatban akkor nem kötelezõ elolvasni a hszeimet vagy bárkiét aki véletlen nem csak dicsõitõ és egekikg magasztaló szózatokat puffogtat a mi hõs és dicsõ világverõ seregünkrõl...

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Punker
tényleg valaki nem tudja hogy lehettek a ranagok az ilyen berángatottaknál? kiváncsi vagyok fater mivel szerelhetett le, azt mondta volt olyan hogy a 3 hónap helyett 15 percet volt bent ki is dumálta magát 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

SgtChris
Persze, ez lenne a normális hozzáállás mindenhol...nem úgy mint a lenti kolléga, aki bemondja a frankót, izomból le "vécépucolóz" másokat és azt hiszi õ a király. LOL

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Punker
hát igazából sok közöm nincsen hozzá csak azért 17 év alatt megszokja az ember hogy a környéken egyenruhások mászkálnak, egyszerûen hozzá tartozott a városhoz a sereg, és ráadásul a mélységiekre tényleg büszke lehetett az ember.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

SgtChris
Megértem, hogy mit érzel...nekem ugyanilyen érzés volt Szentkirályszabadja... :-(

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Punker
az a szégyen hogy megszûnt a laktanya.

SgtChris
Szerintem ez az õrzõ-védõ cég szégyene és nem a katonáké... :-)

Punker
olyan furcsa még mindig hogy 0 a mozgás a laktanyánál, van 1 150 kilós söröshordó õr meg 1 iszonyat csúnya nõ (szégyen az egész)

anyám pakolászik megtalálta apám néphadsereges kiskönyvét 74-ben alhadnagyként kezdte 😊

[NST]Cifu

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

SgtChris
Szerintem próbáld ki magad azon a tanfolyamon, ahol az általad említett "WC-pucoló" minõsítést lehet kiérdemelni, aztán, ha az megvan, nyugodtan linkeld be. Kíváncsi vagyok, hogy csatlakozhatnál-e a "WC-pucolók" táborához... (A szolnokiak (egriek...) nevében is kikérem a minõsítést.

Meg M24 SWS, és Mp5A3.

uHs Gerzson
Kecskeméti repülõnapon azt mondták hogy már az M4-t használják és mellé M249 SAW is.

Asus P8H67-M Pro, Intel i5 2500k, 4GB RAM, Asus 560 GTX Ti Az alkohol az ember legnagyobb ellensége aki elfut az ellenségtől az gyáva. Astra-t vezetek. És?

[NST]Cifu
AK-63 (az AKM-47 magyar változata) és elvileg az M4A1 a szolnokiaknál.

[NST]Cifu
A speciális egység kifejezés eléggé tág fogalom, nem lehet igazán összehasonlítani egy NAVY SEAL-t egy ARMY Rangers-el, vagy egy AIR FORCE Combat Controller-el. Mind spec. egység, de teljesen más feladatra kitalálva.

ha a magyarok hadseregben green beretet emlegetnek akkor valszeg felmoso és wcpucolo különitményünk lessz a hazai viszonyokat és ferditéseket figyelembevéve :S

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

degenerator
a kérdés fennáll, akkor most mi van rendszeresítve a gyalogságnál, és hol?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
elírtam, 47

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker

Boconadi
"Most a magyaroknál szinte bárki mehet, majd az edzésen kihullanak..."
mármint az itthoni képzésnél 😊

A legtöbb elite egységek nem tömeg harcra vannak kitalálva, hanem kis csapatokba oldalanak meg pseciális feladatokat. Kivételek a rangerek, mert azok ilyen könnyû gyalogság félék.
Egy sima katona is lehet tapasztalt, és harcedzett ehhez nem kell rambo képzés 😊
Mindesetre az amcsik nem könnyen osztogatnak special forces. Több évig más alakulatnál kell szolgálni ahoz, hogy szóba álljanak a jelentkezõvel. Most a magyaroknál szinte bárki mehet, majd az edzésen kihullanak...
Mindesetre "green beret" képzést emlegettek a magyarok, szal egy páran hivhatják magukat gyillkoló gépnek 😊 Arra azért kiváncsi leszek, hogy egy egész zászlóalj zöldsapkást, hogy tudunk fentartani majd 😊

[NST]Cifu
Az Eurofighter konszern tekintetében jó hír. A vesztegetés meg... hát hogy is mondjam, semmi meglepõ nincs benne... Így mûködik a harmadik világban a fegyverkereskedelem. Meg sokszor a nyugati világban is...

[NST]Cifu
1.: Hogy az M4A1-eseknek nem örül, azt nem csodálom.
2.: AK-74-ese sose volt az MH-nak. AMD-63/-65 volt hajdanán az elterjedt, illetve az AK-63.

[NST]Cifu
Ideális esetben mindenhol elit egységeket vetnének be. Csak ugye az egész NATO nem tudna annyi elit egységet kiállítani, hogy a megfelelõ váltásokkal együtt mindig elit egységek legyenek a "fronton", legyen szó Afganisztánról vagy Irakról. Az Afganisztánban járt magyar katonák közül páran panaszkodtak is arra, hogy olyanok is bekerültek a missziós csapatba, akik eredetileg nem igazán voltak "harcoló" egységnél, hanem mondjuk irodista vagy logisztika terén dolgozott, majd három hónap alatt kiképezték géppuskásnak... Nyilván jobban bizna egy olyan katonában, aki már évek óta ezt csinálja, és álmában is szét tudna szedni, és össze tudna rakni egy PKM-et vaksötétben. Márpedig ha valamikor beüt a menykõ, akkor bizony jobb, ha tapasztalt, gyakorlott emberek vesznek körül. Egészségesebb a vérnyomásodra...

Ilyen téren tehát semmi baj nincs ezzel. Amúgy több, mint száz magyar katona csinálta már végig a Ranger kiképzést, igaz csak nemrég kezdték el az ott tapasztalt dolgokat rendesen beültetni a gyakorlati képzésbe is itthon. De haladnak vele.

A Times értesülése szerint a BAE Systems Plc, Európa legnagyobb védelmi eszközöket gyártó vállalata 20 milliárd fontos megrendelést kaphat a szaúdi kormánytól.

A BAE részvényei iránti érdeklõdés jelentõsen megugrott a pénteki kereskedési napon, azt követõen, hogy a Times napilap közölte: a cégtõl a szaúdi kormány 72 Eurofightert rendelne, mintegy 20 milliárd font értékben. A BAE részvények árfolyama 4,4 százalékkal, 467,75 pennyre emelkedett a délelõtt folyamán. A londoni székhelyû cég részvényeinek árfolyama idén már 8,9 százalékot emelkedett, ezzel a BAE elérte a 16 milliárd fontos piaci értéket.

A BAE nem erõsítette meg a Times értesülését, de a Bloomberg úgy tudja, a brit és a szaúdi kormányok jelenleg is tárgyalnak az ügyletrõl, amely a Times szerint már a jövõ héten megvalósulhat. A mostani lenne a Europfighter Typhoon típusú repülõkrõl szóló legjelentõsebb megrendelés eltekintve a szerzõdéses brit, német, olasz és spanyol kormányok korábbi megrendeléseitõl, melyek keretein belül 620 gépet szállít le a brit cég.

A Guardian brit napilap júniusi beszámolója szerint a BAE 1 milliárd fontnyi kenõpénzt fizetett a szaúdi hercegnek a megrendelés biztosítására. Az ügyben a brit hatóságok vizsgálatot kezdtek, majd azt Tony Blair volt miniszterelnök közbenjárására, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva ejtettek. Az amerikai igazságügyi minisztérium jelen pillanatban is vizsgálatokat folytat az ügyben.

Nekünk nem volt rendszeresítve az AK74.

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Punker
ok

degenerator
engem nemrég teljesen megzavart egy százados. egy bemutatón a fegyverekrõl kérdeztem. meg hogy mit szól ahhoz, hogy néhol új m4eseket vesznek. azt mondta, nem örül neki, nem elhet benne megbízni. ezt elismerem, tény. nade. a magyar haderõ szerinte a régi ak-74esek helyére most ak-63asokat rendszeresít.

thx erre voltam kiváncsi, hogy hivatalosan is most azok e?

Punker: szerintem félre értettük egymást. Mint írtam nem azt kérdeztem, hogy honvédéségen belül õk az elitek hanem nemzetközileg õk régóta a különleges erõink? A válasz nem. Õk csak egy magyar felderitõ kiképzést kaptak, és ezt látták el több éven keresztül. Egy igazi elite alakulat kicsit más szint mint a sas, delta stb, és kicsit összetetebb feladatokat lát el mint szimpla békefentartás vagy hasonló.
Mindesetre Bercsényi alkalmasak egyedül nálunk akik ilyen elite kiképzést kaphatnak.
www.honvedelem.hu igen sokat meg lehet tudni rólauk ahoz képest, hogy azt mondták full titkosak 😊

2005 végé felé kezték a néváltás, és ez álltal a képzést, és mint elsõ hun különleges erõk.( ez ellöt csak magyar felderitõk)
Maga az egész képzést szerintem mai napig fejlesztik, hogy mit hogyan kéne. Szóval még gyerek cipõben járunk ilyen térõl. Ezért abban igazam volt, hogy még kezdõk ebben az elite alakulat szitunál. Valszeg azért is mennek bevetésre majd, hogy az elméleti oktatást, hogy tudják kamatosztatni igazi gyakorlatban olyan feledatkörökben mint amit a különlegesek osztagok szoktak. Utána gondolom léphetnek tovább a képzésbe.

idézetek:
2005
"Napi 18-20 óra felkészítés, ezen belül két óra testnevelés, a harcolóknak – a tereptan foglalkozáson – ötven óra alatt 90-100 kilométer menet, harmincöt kilós felszereléssel. Nem mondható, hogy könnyû õszi sétára invitálták parancsnokaik az MH 34. Bercsényi László Különleges Mûveleti Zászlóalj katonáit.
Mint arról már beszámoltunk, 2005. szeptember 1-jén alakult meg a különleges mûveleti zászlóalj, a NATO-szabályok szerinti különleges mûveleti feladatok végrehajtására. Alaprendeltetése a különleges felderítés, közvetlen katonai akciók végrehajtása, katonai segítségnyújtás és a terrorizmus elleni harc katonai feladatainak végrehajtása. A megalakulással párhuzamosan megkezdték felkészülésüket a fenti feladatok elsajátítására, begyakorlására, az új technikai eszközök, fegyverek és felszerelések fogadására; az elsõ századának az alapkészenlétet 2006. december 31-ére kell elérnie.

E folyamat egyik állomása a táborfalvi gyakorlótéren megtartott háromhetes felmérõ-felkészítõ foglalkozás. A kiképzésen a harcoló beosztású katonák mellett részt vettek a zászlóalj nem harcolói is – személyügyes, gépjármûvezetõ, egészségügyis –, és õk is elsajátították a különleges mûveleti feladatok alapjait.

– Ez a döntés némi riadalmat keltett a katonák – tiszthelyettesek, tisztek – körében, mert hiába cáfoltuk, azt hitték, ez a három hét a kiválogatásról szól, vagyis aki nem felel meg, annak távoznia kell az alakulattól – mondta Sándor Tamás õrnagy, a zászlóaljparancsnok helyettese. Az igazság ezzel szemben az, hogy a zászlóalj vezetése úgy döntött, ha már különlegesnek hívják a zászlóaljat, akkor abban is legyen különleges, hogy az alegység minden egyes katonája képes minden harcoló beosztás ellátására.

Ennek megfelelõen a háromhetes kiképzés alapvetõ célja a katonák fizikális és mentális képességeinek, korlátjainak megismerése, annak kiszélesítése a különleges mûveleti feladatok érdekében. A nem harcoló beosztású katonák is sajátítsák el a tájékozódás alapjait, a térkép és tájoló használatát (nappal, éjszaka és bonyolult körülmények között), ismerjék meg és gyakorolják a zászlóalj által végrehajtandó feladatokat, egyszerû és bonyolult viszonyok között. A képzés végére mindenkinek képesnek kell lennie a rajszintû könnyûgyalogos feladatok tervezésére, irányítására, végrehajtására.

A kitûzött cél elérése érdekében a kiképzõk mindegyike részt vett már külföldi speciális képzésen; a feladatok végrehajtása során folyamatos csapatépítés is folyik. Az alapelv az, hogy – békebeosztásától függetlenül – mindenki „lövész”, és a három hét alatt mindenki lesz parancsnok és beosztott is. Így elõfordul, hogy egy rajtaütés során a rajparancsnok egy szakaszvezetõ, a géppuskás pedig õrnagy. Természetesen nem lehet megkövetelni, hogy a több éves felderítõi tapasztalatokkal rendelkezõ, harcoló beosztású katonákhoz hasonló feladatokat hajtsanak végre a nem harcolók is, ezért tematikájában és intenzitásában némileg különbözik a két állománykategória felkészítése. Persze nem túl sokban, csak míg a harcolók harmincöt kilós felszereléssel száz kilométert menetelnek, a nem harcolók „csak” harminc kilométert, és 20-25 kilós felszereléssel. A harcolók tereptani és harcászati kiképzést folytatnak, begyakorolják a légi szállítási feladatokat, a nem harcolók feladata még kiegészül a helységharc alaptechnikáinak begyakorlásával, a szakaszerejû rajtaütés végrehajtásával. Egy dologban viszont nincs különbség: a harmadik hét végén harcoló és nem harcoló, beosztott katona és parancsnok egyaránt gyalogmenetben tér vissza Szolnokra. A mintegy nyolcvan kilométeres távot huszonnégy óra alatt kell teljesíteniük.

Természetesen ennek a kiképzésnek nem az a célja, hogy az emberi teljesítõképesség határáig megterheljék a katonákat – erre majd késõbb kerül sor –, most a tudásszint, a felkészültség szintjének mérése az elsõdleges. A százhuszonegy fõs induló létszámból, a megterhelõ feladatok ellenére is, eddig csak mintegy húsz fõ hagyta abba korábban a kiképzést, fõleg egészségi okokból. Ám azoknak sem kell távozniuk a zászlóaljtól, akik azért függesztették fel a kiképzést, mert fizikálisan még nincsenek felkészülve ilyen nagy megterhelésre. Õk az áprilisban induló következõ felkészítésen folytathatják.

A háromhetes felkészítésben más alakulatok, szervezetek is segítik a különleges mûveleti zászlóaljat. A HM EVI pszichológuscsoportja, Tarnóczi Richard alezredes vezetésével, folyamatos vizsgálatot folytat, többek között mérik a katonák intelligencia-, fáradékonyság- és agresszivitásszintjét a feladatok során, nappal és ékszaka egyaránt. A kiképzõk biztosításában besegített az MH 25/88 Könnyû Vegyes Zászlóalj, a kemény kiképzés végrehajtásához elengedhetetlen élelmezést pedig az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Mûszaki Dandár logisztikusai biztosítják – Sándor õrnagy szerint „kolosszális” szinten és minõségben."

2005
"Különleges mûveleti zászlóalj

Az új zászlóalj létrehozásával a jövõben a Magyar Honvédség speciális erõi három jól elkülönült részre tagozódnak. A 24. Bornemissza Gergely Felderítõ-zászlóalj továbbra is a hagyományos felderítés bázisa lesz, a jelenlegi - átalakítás alatt álló - 1. Könnyû Vegyes Ezred jogutódja „rangerképességekkel” fog rendelkezni, míg az új különleges mûveleti zászlóalj a nem hagyományos akciók és az antiterrorista harc eszköze lesz.

A védelmi felülvizsgálat megállapításainak egyik következményeként egy különleges mûveleti zászlóalj felállítását kezdi meg a Magyar Honvédség, közölte Márkusz László, a honvédelmi miniszter irodavezetõ-helyettese. A négyszáz fõs állománytáblával rendelkezõ zászlóaljat a szolnoki 34. Bercsényi László Felderítõ-zászlóaljra alapozva hozzák létre. Felkészítése 2004 tavaszán kezdõdik a 3. századdal.

A zászlóalj elsõ századát 2001. január elsejétõl ajánlották fel a NATO Response Force - NRF - gyorsan bevethetõ különleges erõ - állományába. A tervek szerint a 3. század felkészítése 2005 végére befejezõdik, a teljes zászlóalj pedig 2007-2008-ban lesz hadra fogható.

A különleges mûveleti zászlóaljat nem hagyományos és antiterrorista hadviselésre készítik fel. Az egyedi fegyverzettel és felszereléssel rendelkezõ erõ képes lesz hadmûveleti területen különleges felderítési feladatok ellátására csakúgy, mint közvetlen beavatkozásokra. Felkészítését segíti az US Special Forces (amerikai különleges erõk) kiképzési, módszertani segítségnyújtáson kívül logisztikai háttérrel is. A leendõ alakulat egy tisztje és egy tiszthelyettese már meg is kapta a „zöldsapkáskiképzést” az USA-ban.

Az új alakulat azon túl, hogy a Magyar Honvédség e területen legjobban kiképzett, és bármikor alkalmazható zászlóalja lesz, felkészítést kap arra is, hogy önmaga folytathasson kiképzést. (Erre sor kerülhet például egy NATO-misszió során a helyi rendõrség, reguláris erõ felkészítése esetében.) A jelenlegi tervek szerint a zászlóalj közvetlen vezérkari alárendeltségbe kerül. Amennyiben az Országgyûléshez benyújtott törvénymódosítást a parlament elfogadja, NATO-misszió esetén a mindenkori magyar kormány saját hatáskörében vetheti be az alakulatot külföldön. Minden más külföldi alkalmazáshoz (ENSZ, EU, EBESZ) a parlament kétharmados többségének döntése szükséges. A különleges mûveleti zászlóalj - az alkotmány értelmében - a rendkívüli állapot kihirdetése után Magyarországon is bevethetõ lesz (például nagyarányú terrortámadás esetén)."

igen mostanság kezdõdõt el nálunk ez a különleges alakulat klub 😊.
Eddig csak felderítõk voltak, de pár továbbképzésen eshetek át mint amit a hírbe is említettek. Ezek után úgy látszik HM meri különleges erõnek nevezni Bercsényiket.

Nemrégen át is nevezték õket. Eddig szimpla felderítõ besorolást kaptak.
Viszont azt nem tudom, hogy olyan szintüek e mint a deltások vagy hasonló.

Punker
mondom nem új egység, és igen már évek óta megállják a helyüket.

de most nemzetközlieg mennek, és új kiképzést kaptak. Nemzetközileg is elitnek számít az ernyõsök? Mit tudomén egy zöld sapkásokhoz képest?
Mert nekem a hírbõl az jön le, hogy új igazi elite egység született 😊

Punker
mondom megint hivatalsoan az ernyõsök az elit nálunk.

Nemugyértem, hogy itthon kezdõk, vagy hogy ne lennének tapasztaltak. De köztudott, hogy "hivatalosan" nálunk nincs igazi elite alakulat képzés.( és eddig nem is volt ilyen alakulatunk)
Ez a parncsnok azt mondta, hogy ilyen "igazi" képzésen vettek részt. Ezért ebben a kluban lényegében kezdõk. Pontosítva akkor õk az elsõ komolyabb elite egységünk.
Gondolom eldõslegesen azt mondják nekik a kiképzés miatt küldik õket. Valszeg nem csak kisérgetés lesz a feladatuk most...

Punker
az a kezdõ egység már vagy 30 éve a legkeményebb, az országban 2 valódi harcoló alakulat volt a szolnoki ernyõsök és az egri mélységi felderítõk, az elmúlt 15 évben bárhol kiküldetés volt (délszláv válság stb,) mindenhova õk adták a legtöbb embert.

pff.
Az mondjuk nem rossz ha van egy igazi elite egység, de mindesetre az érdekes, hogy miért pont( a most kiképzett igazi elite képzésen) így kezdõ különleges egységre lenne szükség az amiknak? A legalább 85 fajta különleges egységével nem hiszem, hogy hiány lenne náluk..
Persze tudom magyarok hát küldjük õket elöre nem kár, de akkor is...

Punker
pénz pénz pénz, ember élettel váltják ki az tamit nem költenek a kötelezõ tech fejlesztésre.

amúgy innetõl kezdve nem kérdés számomra miért kezdték el tavasszal felszerelni a szolnoki egységet M4-esekkel, tudták már akkor hogy US egységekkel együtt fognak menni szerintem.

Punker
a szolnoki egység mindig is a legkeményebbek közé tartozott, de itt most nem ez a lényeg, hanem hogy befogják a NATO száját a pénz hiány miatt inkább elküldik olyan bevetésekre az embereket ami nem feltétlenül retur jegyes.....

öregharcsa
tényleg nem!

a f@sznak kell nekünk mindenhol okoskodnunk..nincs elég baj ebben az országban?
még az kellene hogy elfogjanak egy olyan muksót aki kissé nevesebb a terrorista világban, rögtön a nyakunkon lenne néhány robbantgatós kedvû idióta...
én nem értem miért kell folyton bizonyítgatnunk milyen tökös legények a magyarok...

http://pspfilez.extra.hu/

miért akkor ezek tényleg rambo szintüek?
Vagy nálunk csak az a elite akinek van rendes ruhája, és fegyvere? 😊

Punker
sajnos ez nem vicces 😞

Molnibalage
"hol írtam, hogy mi-24 mellé kéne venni cobrát"

Khöm..

#27015 "jah vehetnénk egy pár cobrát."

Jó, de ha csak hipotetikusan gondolkozunk, akkor mi legyen a MI-24-gyel? A két 30-as gépágyús most lett nemrég felújítva. Megnint új felújított gépeket dobjunk ki, mint a SZU-22-esek esetében? Kinek adjuk el? Kinek kéne? A környéken mindenki modernizálni akarja õket, arra van forrás arra, hogy MÉG vegyenek technikát arra kevésbé.

Rossz dolgokról minek hipotetikusan is beszélni. Ennyi erõvel a magyar holdprogramról is beszélhetnénk..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Ez nem személyeskedés"
de az
"de ti TÉNYLEG nem olvastok és gondolkoztok?"
pont az, hogy te nem gondolkozol, és nem is olvasol.

nézd már meg a hsz...
hol írtam, hogy mi-24 mellé kéne venni cobrát? Meg, hogy mindenképpen azt kéne venni? Egyszerûen a képzelgéseidet hangoztatod tényként...
Az meg a másik, hogy egy feltevésre nem úgy reagálunk mintha kitört volna a háború

Molnibalage
Ez nem személyeskedés, de ti TÉNYLEG nem olvastok és gondolkoztok?
Nem csak én írtam, hogy ez logiszitikai rémálom lenne, igen sok $-ba lenne, amúghy se lenne neki repóra, drágább is mint, meglevõ MI-24 és, ha csak 8-10 darabot veszünk akkor is meg kell venni hozzá ugyanazt teljes infrastruktúrát, mintha vennénk 50-et! Erre jössz egy ilyen elvetemült ötlettel? Most erre mit mondjak????

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

nemtudom kinek képzeled magad, de befejezthetnéd ezt az állandó indokolatlan személyeskedést. Más topicba is látom hogy ezt csinálod. Vegyél be pár xanaxot ha nemtudod kontrollálni magad.

Molnibalage
Épp lentebb írtam, hogy hatalmas ökörség lenne több típust rendszerben tartani. Ennyire nehéz ezt felfogni? Remélem nem vagy döntéshozói helyzetben.

jah vehetnénk egy pár cobrát.

Ugyan annyi fegyvert képes hordozni mind a kettõ. Páncélzat egy dolog, a Cobra sem gyenge ebbõl a szempontból (a Mi-24 viszont igen), viszont sokkal kisebb célpont, fõleg szembõl, ami megintcsak egy fontos tényezõ. Ráadásul a SuperCobra és a Viper is magasabb fajlagos teljesítménnyel rendelkezik.

Longbow nincs Cobra-hoz, viszont az optikai rendszerei legalább olyan jók, a Viper esetén pedig egyértelmûen jobbak, mint az Apache-éi.