Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Boconadi
Boldog születésnapot kiskorúbézoltán !
Boconadi
gecc azt én is néztem... Hülyeségnek tartom. Mondjuk egy M82A1 azt is átviszi... 😄
SgtChris
:-) Eléggé elrugaszkodottnak tûnik a mai trendekhez képest, az biztos. Viszont a múltkor volt egy kis film a DragonSkin testpáncélról, na az hihetõbb volt, bár ott is volt, hogy elmosolyodtam. Ha errõl érdekel több akkor itt keresd: DragonSkin Body Armor

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

degenerator
a discoveryn a mûsorok között vanegy kis bemutató rész, kitinváz (golyóálló), meg teljes álcázás (szinte láthatatlan). na ez olyan blikk szintû?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Egy német 209-es osztályú dél-afrikai tengeralattjáró "elsüllyesztett" 5 NATO hajót egy közös hadgyakorlaton. Az SAS Manthatisi az afrikaiak legújabb szerzeménye. Mondjuk egyes híresztelések szerint, lehet hogy nem csak afrikai tengerészek álltak szolgálatban a tengeralattjárón. Ez azért is lehetséges, mert az dél-afrikaiak, mint már korábban említettem nemrég kapták kézhez a tengeralattjárót, így lehet, hogy pár embert átküldtek a németek, hogy így segítsék a dél-afrikai tengerészeket a gépek kezelésének elsajátításában.
Molnibalage
Hát a színvonal....

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

célbajútás más kérdés 😄
Ez szerintem tényleg nem támadó bomba hanem saját területen "védelmi" eszköz. Az oroszokat meg ugye mit izgatja ha kinyirnak saját népébõl pár ezret 😊

Azért az Izraeliek is meg az USA is szereti a propagandát ! A lelõhetetlen F-117 amibõl ugyibár azért lehuloot 1 db ! A 100%-os pontosságu lézer irányitású bomba , kilõhetetlen Amrams tank , Patriot rakéta csoda stb ! Ha nagyon utánaéznék talán még megvan az 1991-es öbölháborús ujságcikkgyüjteményem amit a háború idején vagdaltam össze 16-évesen abba találnál böven ilyen anyagot ! Hiába az ellenséget vagy lehetséges ellenfelet demoralizálni kell !
Én is arrõl beszéltem, hogy simán kinézem ebbõl a bombából, hogy tényleg képes arra amit állítanak róla.

Na igen a célba jutatás már egy másik kérdés. Egyes esetekben megfeleleõ egy nem lopakodó repülõgép(pl.Tu-160), a többi esetben viszont vannak gondok. Talán erre is kitalálnak majd valamit az oroszok.
Molnibalage
Na ja és a célbajuttatás? Ezt Tu-160 géprõl oldották. Ezt a gépen nem nagyon kockáztatná senki, hogy berepüljön vele egy igen erõsen védett cél KÖZVETLEN közelébe. A MOAB hordozására a B-2 is képes. Azt "kicsit" nehezebb megakadályozni feladata végrehajtásásban...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

"Igaz, hogy az oroszokra jellemzõ a túlozgatás" ahogy minden nagyobb nagyhatalomra is. Az amerikai marketing( amit elöszerettel használnak) a hitelesnek tünõ illúzióra épít.

Viszont ezt a bombát simán elképzelem, hogy bír ennyit. Vietnamnál sokat kisérleteztek az oroszok, és azóta meg volt idejük befejezni.

Molnibalage
Mert már SZÁMTALANSZOR beigazololódott, hogy amit a szerkezeteik technikai paramétereirõl állíanak messze nem fedi a valóságot. Példaként a legjobb az R-73 és R-27. Papaíron csodás fegyveresk, csak a valóság mást mutat. Sehol nem hozta élesben az, amit elvártak tõlük. Tény, hogy igen keveset indítottak belõle, de akkor is...

A németek mikor letesztelték az R-27-et az újraegyesítés után a képességeit a Vietnam felett (!!) használt Sparrow-hoz hasonlították...

Persze ez is változhatott, de az orosz nagyzolás az soha nem. A SZU-34 rendszerbe állítása után is jött a propaganda duma, hogy egy a gép lelõhetetlen és nincs ellnfele. Ja persze...

Hát ha csak propaganda is, elég nagy hatása volt a haditechnikai szférában. Szerintem könnyen lehetséges, hogy ez az új bomba jóval nagyobb teljesítményû a MOAB-nál(ezt szakértõk állítják). Igaz, hogy az oroszokra jellemzõ a túlozgatás, de itt most lehet, hogy tényleg az igazat állítják.

Nem nagyon tehetünk mást, minthogy várjuk hátha jönnek újabb, megbízhatóbb információk a bombáról.
Ez hülyeség. A MOAB durván 7,5t 20%-nyi alumminiummal megtunningolt RDX-t tartalmaz. Annak nem hiszem, hogy csak kb. 1,5 szeres ereje lenne a TNT-hez képest. És akkor még nem beszéltünk a nyilvánvalóan titkos teljesítmény növelõ trükkökrõl. Ez szerintem propaganda, nézetek körül a neten nincs olyan katonai topik ahol nem ez lenne a téma, így máris elérte a célját.
ColdFire
még jó hogy fölé van írva hogy More Photoshop 😊

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

annál a képnél oda van írva photoshop akkor szerinted milyen kép lehet...? 😊

Az egyértelmûen photoshop 😊 A legnagyobb gép ami leszállt repülõgéphordozón, ha jól tudom, akkor az egy C-130 Hercules.

Animefox
Jók ezek a fotók, de az egyiken tényleg jót mulattam, apropó van is abban igazság, vagy csak photoshopos az a kép amin egy utasszállitó figyel az anyahajón?

Bucser
Bocs, de ez megint a szokásos "nézzük le az oroszokat és úgyis hazudnak ha hatásosságról van szó" hozzáállásod.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Az egyik cikkben azt írták, hogy ez az új orosz szuperbomba 44 tonna TNT-jével egyezõ robbanás tud produkálni, míg a MOAB 11 TNT-jével megegyezõt.
Továbbá J2F, S2F, W2F.

Annyit javítanék, hogy a US Navy jelölésrendszerében a szám az adott feladatkörben elkészített gépre vonatkozott, nem összességében (pl Grumman F2F és A2F, a kettõ között volt 37 év).

Molnibalage
Kösz a javaslatokat. Ennek nagy részét én is tudtam, csak NAGYON röviden akartam megmagyarázni a típusjelzések közötti kavarodást. Amiket írtál majd a végén valszeg az érdekességek között megemlítem ami meg hiba azt javítom.

A C-130 meg van említve 21. oldalon.

Fura, hogy pont a technikai részéhez nem írtál semmit... 😊 (eddig ?)

[NST]Cifu
Szép munka, pár észrevétel egy gyors átolvasás után:

21.oldal.: Nem az F-111 tervezése után kezdték újra a számozást, hanem egy új egységes jelölésrendszert vezetett be a 1962-ben a Pentagon, amit az US NAVY, a Marines és az Air Force is kötelezõen átvett. Azelõtt az US Air Force minden legalább tervezési vagy pre-proto fázisba eljutott gépnek adott egy F-xxx jelölést, folyamatosan növelve a számot. Az US NAVY viszont a gyártó cégeknek egy-egy kódot adott, és az elötte lévõ számból következett, hogy az adott gyártó hanyadik gépérõl volt szó a NAVY berkeiben, pl. az F8U a Vought 8.-dik gépe volt a NAVY-nek, az F3H a McDonnell 3.-dik gépe és így tovább. 1962 után csaknem minden korábbi típusjelölést az új sorrendbe illesztettek bele, így lett az US NAVY F8U gépébõl F-8. Kivételek persze akadnak, a B-52 és az FB-111.

Ebbe tartozik az F-117 jelölés-misztikuma is.

A legvalószínûbb verzió az, hogy az USAF "titkos" gépeinek sorozatába állt be. Tudni kell, hogy az USAF az 1960-as évektõl kezdve számtalan orosz gépet szerzett be a legkülönfélébb forrásokból, hogy kitapasztalja a képességeit és ez alapján kifejleszthesse ellenük a megfelelõ harceljárást. Azonban a bürokratikus résznél leleplezték volna ezt a titkos akciót, ha azt írja be a pilóta vagy a karbantartó, hogy most 2 repült órát tett meg mondjuk MiG-21-esen, vagy karbantartást végzett egy MiG-23-ason. Ezért a légierõ továbbvitte az 1962 elötti számokat, eléjük rakva egy "Y" prefixet, így lett a MiG-21-es YF-110 (a F-110 amúgy eredetileg az F-4C lett volna, de az már F-4C-ként került használatba), a MiG-23-as az YF-113 (megj.: csak e két jelzés pontos "háttere" ismert, az YF-112 és az YF-114 ill. az utáni számoké nem!). Elképzelhetõ, hogy a légierõ a titkos sorba passzolta be az akkor még kisérleti státuszban lévõ YF-117-et, majd a rendszerbe álláskor az egyszerûség kedvéért csak simán elhagyta az "Y" prefixet.

Még mindig 21.o.: A JDAM nem a GPS bombák összesítése, hanem egy program neve, amely a hagyományos Mk.81-84 és BLU-109/-110 légibombákra felszerelhetõ GPS alapú irányítórendszerre épülõ kitet takar (a kittel ellátott bombák jelölése GBU-29 -tõl GBU-35 -ig terjed). GPS irányításúak a GBU-39 SBD bombák vagy a GBU-43/B MOAB is, mégsem JDAM-ok. A JSOW egy program megjelölése, az AGM-154-é, szintén nem gyûjtõnév a GPS irányítású siklóbombákhoz.

23.o.: Az F-22A jelölésének története röviden: eredetileg volt F-22, majd mikor a program feje fölött gyülekezni kezdet a sötét felhõk, kitalálták azt, hogy aféle pót-F-117 lesz, és preciziós csapásmérésre lesz képes. Nem erre a célra volt azonban eredetileg tervezve, ezért a bombaterébe legfeljebb két GBU-32-es, 1000 fontos bombát tudott befogadni, ami finoman szólva szerény bombaterhelésnek (ie.: fele akkora bombákat vihet, mint az F-117A). Ezért aztán nekiáltak az SBD programnak, amik apró, csupán 250 fontos GPS irányítású légibombák, melyekbõl az F-22-es akár kemény 8 darabot is vihet (összesen tehát továbbra is csak az F-117A bombaterhelésének a felét...). A gép jelölése ekkor lett F/A-22, hogy kihangsúlyozzák azt, hogy itt kérem csapásmérésre is képes géprõl van szó, nem ám csak légifölény vadászgéprõl (az F-22 Raptor egyik támadási felülete ekkor az volt, hogy csak egyfeladatú gép, ami luxus ugyebár a mai világban). 2003-ban a gép visszakapta az F-22A jelölést, mivel a politikai helyzet megváltozott, és a gép rendelésállományát a jelölésmizériától függetlenül is az eredeti töredékére csökkentették.

23.o.: Az F/A-18 jelölés története egyszerû: az US NAVY-nek az F-4, F-8 és az A-6 gépeket kellett lecserélnie, az új gép pedig mind az F-, mind az A- gépek feladatát el kellett látnia, ezért már a tervezéskor is többfeladatúnak készült, ezt jelezte az F/A jelölés. Az F-14, F-15 és az F-16 is eredetileg légifölény vadászgép volt, csak késõbb kaptak csapásmérõ feladatkört.

23.o.: Apróság, de a "Kizárólag csapásmérésre alkalmasak a Szu-24, F-111, A-6, A-7 és A-4." mondatban az F-111 helyett inkább FB-111 legyen, az F-111 pont a vadászváltozat jelölése. 😊

24.o.: Az amerikai légierõ teherszállító repülõgépeinél a C-130-at illik belevenni a felsorolásba, ez a típus az igazi igavonója a légierõnek. 😉

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Hmm... érdekes, annak az amerikai C-130E-nek, amit pár éve láttam nem volt hasonló a hasán, legaábbis nem rémlik ilyesmi...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

"elégeti az atmoszférát"

Ekkora baromságot. Könyörgöm, akasszuk fel!
Molnibalage
Azt fejbõl írtam azóta utánanéztem. A 4 az egy még nagyobb változat lett volna, de nem tudok róla, hogy végül megcsiánlták -e vagy sem. Majd talán utánanézek.

Más. A Falcon 4.0 utódaihoz készítek egy magyar nyelvõ kézikönyvet. Esetleg a haditechnikai összefogalaló részét átolvashatnátok és véleményezhetnétek.

Itt van.

degenerator

degenerator
origóra 4et írtál.

degenerator
az amerikaiak meg minden darab szart elénk tolnak, hogy lám, hõsök vagyunk, meg a világ ura.

Molnibalage
Na ja, de ez nem atomfegyver, nem fogják az oroszok feltalálni a spanyolviaszt, fõleg mert az USA-ban "kicsit" régebb óta használnak ilyet, szóval értenek hozzá. Az oroszok imádnak nagyzolni.

SgtChris
A hatóerõ és a súly nem feltétlenül függ õssze. Gondolj bele...egy 9 tonnás hagyományos bomba, vagy egy alig 10kg-os táska atombomba (ami pár kilotonnás rombolóerõvel bír)...ugye nem mindegy? Szóval sok függ a felhasznált anyagoktól.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Molnibalage
Hát a MOAB szûk 3 tonnával nehezebb, szóval...

Más. Faterom látta a kényszerleszállt angol C-130-ast Ferihegyen és a gép alján végig kb. 1 miliméteres furatok vannak. Van sejtése valakinek mire lehetnek jók? Nekem csak igen elvadult ötletetim vannak egyelõre.

SgtChris
Hááát, egy másik cikkben azt írják, hogy ez a ruszki csoda kb. négyszeresen haladja meg a MOAB erejét...Persze ez lehet a szokásos orosz nemzeti büszkeség felvillanása is...

Molnibalage
A MOAB úgyis táposabb...

SgtChris
És akkor egy kis ontopic: Minden bombák atyja

Punker
semmi, laktanyák bezárása, létszám csökkentés, a szolnoki egység tért át M4-esekre, ennyi.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Bocsi, lehet hogy hülye kérdés, de meg tudná nekem valaki mondani, hogy milyen fejlesztések történtek a Magyar Honvédségben az elmúlt években, mármint a Gripenek mellett.
SgtChris
De tudod, mit nem vagyok kíváncsi...<#pardon1>ne OFFoljuk szét a topicot.<#ejnye1>

SgtChris
Na akkor OFFTOPIC-ba átmenve picit. Nem vagyok sértõdött, de nézz utánna, hogy idézem: "ismerve a magyar viszonyokat és ferdítéseket" milyen követelményeknek kell annak megfelelnie, hogy green beret felvarrót szerezhessen az ember. Mivel beleírtad, hogy "valszeg", így ha jól értem, nem tudod, csak gondolod. Ergo, ez a saját okoskodásod, ami mögött nincs meg a szükséges tudás.
Amúgy meg vissza is szívtam, hogy "kolléga", mert ez a beírásodból is látszik, hogy lövésed sincs a dologhoz. Éleslátásomról annyit, hogy katona vagyok... No comment... (És te, ha szabad megtudnom, mindenféle személyeskedés nélkül mivel foglalkozol???) És itt jöhet az ON.

Molnibalage
Szerintem valszeg az üzemanyag mennyiséget számolhatta. Mellesleg vannak olyan emberek akik félelmetesen jól kezeleik a logarlécet és versenyre kelnek a számítógépekkel néhnány múveletmegoldásban.

Az is lehetz, hogy kalibráltak valamit és az ellenõrzõ számításokat végezte az ember.

Tartalék mûszer is lehet ez, mert ugyabár a tecnika elszállhat, de számolni akkor is kell!

Azért gondolkozz mielõtt elítélsz valamit vagy lenézel.

Punker
végig olvastad az egészet? Egerben valódi harcoló alakulat volt!

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

100 ezer fõs profi seregre nincs pénz, tömeghadsereg, sorkötelesség megszünt. Mire tartsanak fennt minden laktanyát? Kiemelt városokban kellene egy-egy, oda összpontosítva a technikai, szellemi potenciált. Persze ha lenne technika. Az már régen nem megy, hogy minket levittek Szentendrérõl Csornapusztára 6 hétre, a nagy büdös semmibe. Ami ott volt, azért egy szó is kár, annyit nem ért az egész laktanya és lõtér.
Politikai vezetésünknek (jobb és bal egyaránt) úgy kell a haderõ, mint nekem egy kissebbségi szomszéd. Akkor mirõl beszélünk? A hazaárulás fogalmába sok minden belefér, nálam ez is.

Más. Ivánék újra tettek egy kis üzemanyagot a Tu-95 repcsikbe, és megfuttatták a lovakat Izland felé. Ennek kapcsán nézegettem videókat a géprõl. Pofám leesett, 2007-ben a faszi logarléccel(!) számolgatott vmit, kép alapján a bombavetés kioldását. Ezt most komolyan gondolják?
Sadist
Ittál?

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

azt hogy a kaotnákkal lenne baj megint csak nem irtam seholse..., szeirntem is a fejétõl büzlik a hal, de ettõl még szerencsétlen kaotna akármenyire is akar kishazánkban vérporfi lenni ha nincs mibõl, hol, hogyan, kitõl, stb..., nem kéne beleérteni oylasmit a hszeimbe ami nincs benne..., az igazi kaotnáknak meg akik probálnak ebben a mh-nek nevezett szarban is boldogulni minden tisztelet, fõleg azoknak akiknek meglenne a képessége és háttere ahoz hogy lelépjen maszekolni és mégse teszi akáremnyire is szánalmas ami kishazánkban folyik..., elöttük tényleg le a kalappal, de ettõl még egy fecske nem csinál nyarat sajnos... :S

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

ghost cb
Nem a katonákkal van itt a baj, hanem a vezetéssel, és a politikai réteggel. A katonák jó gyerekek, és van pár jó egysége is a MH-nek. Úgyhogy ne azokra tegyél megjegyzést, akik állják a sarat, és még ebben a szarban is szolgálják ezt a . . . hazát, hanem vagy a vezetésre, vagy magadra.

Intel&#8482; Pentium&#8482; 8 @ 7388 MHz | 8192 MB&#8482; 1200 MHz Samsung&#8482; RAM&#8482; | ATI&#8482; Radeon&#8482; X4400 XT @ 4096MB RAM&#8482; [&#8482;]&#8482; (levédve)

jah és még annyit hogy nem vagyok a kollégád és remélem soha nem is leszek figyelembevéve az "éleslátásodat" és sértõdékenységedet 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent