94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
#40759 Húú de drága egy háború, akkor mennyibe is kerül egy sima töltény egy gyalogsági fegyverböl ha kilövik? Nem piskóta... 1000 dollar per ágyúlövés? Jézus mit tudnék én abból venni? Viszont a Bradleyben utazók lehet kitörik a nyakukat ha az aknára megy. Lehet hogy viszonylag jól védett, de ha egyszerüen sok energiát benyel egy robbanás alatt....... Nem is alkalmazzák emiatt úgy annyira nem? Akarnak most valami új jármüvet ami a Bradleyt is meg a Humwee-t is leváltja nem? Folyton azzal jönnek hogy páncélozottság és mobilitás, ez összefér akkor? -
kiskorúbézoltán #40758 OFF
Warhammer 40K
ON -
kiskorúbézoltán #40757 OFF
Ha elsüllyed, elsüllyed, annyi hülyeségnek van itt topikja, hogy nem ez fogja a sírba tenni az sg-t...
Egy utolsó off-ként még befér ide a link, ugye? :)))
ON -
#40756 Off
Nyissunk egy Wh40k topicot? :)))
Bár szvsz rövid idő alatt elsűllyedne. :)
On
Bgabor:
A bradley fegyverzete sokkal megfelelőbb a városi célra, továbbá gyalogságot is hordozhat.
A városi hadviselésnél a nagy űrméretű löveg nagyon is hasznos, ezért nem tesz le senki a harckocsikról, hanem inkább felkészíti őket a városi hadviseléssel járó plusz teendőkre.
Ajánlom figyelmedbe a Számvéber Norbert előadása alapján készített összegzésemet.
Al-Faludzsai harcoknál a gyalogos katonák nagyon sokszor inkább hívták a harckocsikat, ha egy épületből tüzet nyitottak rájuk, a célból, hogy a harckocsik lövegével szétrombolják az épületet. Ha harckocsi nem állt rendelkezésre, akkor TOW vagy Javelin rakétákat vetettek be, vagy légi támogatást kértek. Itt azonban van egy apró probléma - egy ilyen rakéta ~50-70 ezer dollár jelenleg. Egy HEAT-MP lövedék viszont legfeljebb 1000 dollár. Ugyan az US ARMY és az USMC sem arról híres, hogy ilyenkor nézi a számla végösszegét, azért a hosszútávú felszerelésdöntéskor az ilyesmiket is nézik. Márpedig olcsóbb egy M1A1 TUSK felszerelése és frontvonalban tartása, mint ellövöldözni több tucatnyi TOW rakétát.
Namost a kézifegyvereket és a repeszeket, aknagránátot simán állja a Bradley is, még a 14.5-öst is. (Az M2A2 változat már a 30mm-est is állja, és ilyenje már messze nincs a felkelőknek)
Állja - kiegészítő reaktív páncélzattal. A reaktív páncélzatnak van egy olyan problémája viszont, hogy ha kisült, akkor ott utána már csak az eredeti védelmi képesség töredékét képes tovább nyújtani. Az IMI és a Rafael is azt állítja, hogy "multi-hit" vagyis több lövés után is nyújt védelmet, de azt már nem teszik hozzá, hogy RPG esetén is, vagy csak kézifegyverek, nehéz-géppuskák esetén. Az M1A1 esetén előről passzív védelemből megoldják ezt. Oldalról és hátulról kell némi segítség, de ott sem annyi, mint a Bradley esetén.
Nézd meg az Izraelieket, lehet őket szídni ezer dolog miatt, de náluk több tapasztalattal a harckocsik városi alkalmazása terén nem nagyon van (talán az Oroszok jöttek fel ilyen téren Csecsenföld után). Ők kiket küldenek előre? Hát bizony még az ERA-val tökig pakolt M60A3-asokat is csak második vonalban tartják, előre csak Merkava Mk3 és Mk4-esek mennek.
Az IED pedig kinyírja mindkettőt, az ellen nem lehet páncélzattal védekezni, mint azt számos iraki példa muatatja, azokkal szemben csak megelőzéssel(kiszúrni és elkerülni) lehet védekezni. A topicban számos, IED által elpusztított Abrams képét láthattuk már.
Ellenben nem mindegy, hogy a személyzet életben marad-e, vagy sem. Márpedig egy M1A1/A2 TUSK-ban sokkal jobbak a túlélési esélyeik, mint egy Bradleyban (a Bradley ~20kg-nyi TNT-vel egyenértékű IED elleni védelemmel rendelkezik, az M1A2 TUSK 50kg-al tudja ugyanezt, ha lehet hinni a brossúráknak)
[center]
M1A1SA TUSK egy IED robbanás után, a harckocsi le lett írva ("totálkár"), de a személyzet megúszta egy karcolás nélkül -
JanáJ #40755 A Bradley biztos állja a 14.5-öst? Nem csak szemből?
IED -ek városon kívűl gyilkolásznak MBT-ket szerintem.
Meg azért attól hogy az első RPG-t túléli, még nem biztos hogy a következő 3 at is. Ellenben az MBT lehet.
Szerintem. -
bgabor #40754 Nem értek egyet. Pont az ellenség fegyvereinek figyelembevételével javasoltam a Bradleyt az Abrams helyett. A bradley fegyverzete sokkal megfelelőbb a városi célra, továbbá gyalogságot is hordozhat.
Mivel támadhatnak az ellenségek?(akik ugyebár irakban és afganisztánban felkelőket és gerillákat jelentenek) Kézifegyverekkel, aknavetővel, RPGvel és IED-vel. Namost a kézifegyvereket és a repeszeket, aknagránátot simán állja a Bradley is, még a 14.5-öst is. (Az M2A2 változat már a 30mm-est is állja, és ilyenje már messze nincs a felkelőknek) Az RPG elleni rácspáncélzatot nemhiszem hogy nagyobb gond lenne a Bradleyre rászerelni, mint az Abramsre. Az IED pedig kinyírja mindkettőt, az ellen nem lehet páncélzattal védekezni, mint azt számos iraki példa muatatja, azokkal szemben csak megelőzéssel(kiszúrni és elkerülni) lehet védekezni. A topicban számos, IED által elpusztított Abrams képét láthattuk már. -
#40753 OFF
A Császár legyen irgalmas bűnös lelkének!
ON -
#40752 Off
Khrrm. Úgy látom eretnek, ideje hogy valamelyik Adeptus Astartes egység meglátogasson egy könyvtáros testvérrel, és egy inkvizítorral, és komolyan elbeszélgessen veled a világ folyásáról :)
On -
cssisback #40751 Azért egy Bradley és egy Abrams nem egy kategória. Amíg egy Bradley-t egy viszonylag kisebb fegyver is átnyom, addig az M1-el meg kell keményen szenvedni, mire kilövik. Nem véletlen, hogy a legtöbb esetben hk.-t próbálnak erőltetni ilyen célra (ha már kell valami), mintsem hjmű.-vet. -
cssisback #40750 AP = Armour Piercing (páncéltörő, vagy még inkább páncél "átszúró)
HE = High Explosive (nagy robbanóerejű; gyakorlatilag repesz)
HEAT = High Explosive (nagy robbanóerejű páncéltörő; kumulatív)
APDS = leválóköpenyes páncéltörő
APFSDS = leválóköpenyes szárnystabilizált páncéltörő -
#40749 Off
Természetesen pirosra festve, hiszen minden 'Ork tudja, hogy ami piros, az gyorsabb! :D
On -
kiskorúbézoltán #40748 OFF
Leman Russ... ugyan má'... Looted Wagon Boomgun-nal vagy Battlewagon Killkanon-nal, na az az igazi... :)))
ON -
Lacusch69 #40747 Oldalról kiköpött AMX-13... -
bgabor #40746 20mm alatt beszélünk géppuskáról, 20mm és a felett már gépágyú a terminológiában. ;)
Tudom, elírtam, annyira megszoktam hogy manapság csak géppuskát párhuzamosítanak a csővel, hogy párhuzamosított géppuskát írtam. -
#40745 Igen, én is hallottam hogy egyes 60-as évekbeli francia harckocsikon 20mm-es volt a párhuzamosított géppuska.
20mm alatt beszélünk géppuskáról, 20mm és a felett már gépágyú a terminológiában. ;)
Például lehetne két táirányításút a harckocsitest elejére/tetejére szerelni vagy ilyesmi.
A BMP-3 esetében van két géppuska vagy gránátveő az orr két oldalán, igaz eléggé behatárolt szögben lőhetnek csak:
A BMP-T esetében pedig két gránátvető van a lánctalpak felett (igaz itt is szűk a tűzív):
Amúgy ez a Molot micsoda, most hallok róla először? Az oroszok kidobták a korábbi projecteket?
A T-95 alternatívája gyakorlatilag, A T-72 és T-80 utód harckocsi fejlesztése még az 1980-as években megkezdődött, az általános szokás szerint 4 iroda párhuzamosan dolgozott rajta. A szovjetunió széthullása után két orosz iroda maradt, az Omszkiak ("Black Eagle"),és az Uráliak ("T-95"), az Ukrajnába került Harkoviaké volt a "Molot" (Obj 477) elképzelés. A Molotról a lenti egy alternatív elképzelés, a legtöbb fantáziarajzon nem szerepel a két hátsó géppuskás.
[center]
-
bgabor #40744 Amúgy most nézem csak, milyen előremutató kialakítású ez a Molot.
A személyzet a harckocsitestben ül, a motor előrehelyezve mint a Merkavákban, a torony teljesen távvezérelt, és a lőszert is benne tárolják, nyilván automata töltőberendezés párosul hozzá. Nagy ugrás ez a T-90 modernizálási tervek után. Egyedül ezekkel a korlátozott területet lefedő hátsó géppuskákkal kapcsolatban vannak kétségeim, bár már ez is sokkal szebb megoldás a lövegcsőre applikált géppuskánál.
Az első valódi urban-fighter tank lesz ez, ha jól látom. Persze vannak már kifejezetten városi harcra kialakított járműveik (BMP-T leginkább),
de ez egyben teljesértékű harckocsi is lesz. Jó elgondolás, reméljük meg is valósul.
Amúgy érdekes hogy az amerikai Bradley eleve sokkal jobban hasonlít a városi harcra kívánatos BMP-T szerű kialakításhoz mint az Abrams, mégsem a Bradleyt modernizálják urban-fighter járművé. Pedig szerintem sokkal jobb választás lenne mint az Abramseket erőltetni és foltozgatni. -
#40743 Meg tudnak valamit, ha ez az 5 cm megállítja a 14.5-öt. Vagy az AP lőszer az valami repeszhatású "anti personal"?
Az AP az páncéltörőt takar ez esetben, de azért az 5cm vastag kompozit páncéllemeznek illik már megfognia egy 14,5mm-es AP lövedéket, 500 méterről 32mm RHA-t tud átütni, 90°-os becsapódásnál. -
#40742 A legutolsó, amit hallottam felőle az, hogy a második gép alól ki akarják húzni a szőnyeget, és a korábbi "szériagyártásra érett" elképzelés helyett inkább csak további kutató-fejlesztő programként menjen tovább, mivel súlyos technológiai és gyártási problémák vannak még, amelyeket kezelni kell a szériaérettség előtt. -
bgabor #40741 Igen, én is hallottam hogy egyes 60-as évekbeli francia harckocsikon 20mm-es volt a párhuzamosított géppuska. Az orosz dizájn engem a második világháború előtti szovjet többtornyú konstrukciókra emlékeztet.
Tényleg van létjogosultsága az extra géppuskáknak, de nem lehetne ezeket jobb helyre elhelyezni, hogy nagyobb területet fedhessenek le?
Például lehetne két táirányításút a harckocsitest elejére/tetejére szerelni vagy ilyesmi.
Amúgy ez a Molot micsoda, most hallok róla először? Az oroszok kidobták a korábbi projecteket?
A lövegcsőre szerelt M2 utántöltése amúgy hogyan történik? Ki kell szállni hozzá? Mostanra mindenki belátta hogy a parancsnoki(légvédelmi) géppuskát távirányításúra kell átalakítani, annak hogyan zajlik az újratöltése? -
JanáJ #40740 Nekem is a vastagsággal van a bajom. Mert a Strykernek elsősorban az RPG elleni védelem miatt kell, az csak a slusz poén hogy a lőfegyverek elleni védelmet is növeli. Meg tudnak valamit, ha ez az 5 cm megállítja a 14.5-öt. Vagy az AP lőszer az valami repeszhatású "anti personal"? -
#40739 Cifu, hogy áll most az ABL? Tudom lődöztek kicsi kollektorra vele már beszerelve a 747esbe, de idén még meg lesz az "éles" teszt (ABL vs ballisztikus rakéta)? Vagy az Obama brigád kihúzta a pénzt alóla? -
#40738 Azt írják, hogy a Rafael Aspro H-ja. Ugyanaz elvileg, mint az IMI féle rendszer. Mondjuk érdekes, mert a HTKA oldalán lévő képeken látható vékony lemezek nem illenek a képbe, a Rafael oldalán nagy téglákat látni az Aspro H esetén.
Mondjuk nekem a brossurája tetszik, mert ugyan leírják, hogy 14,5mm-es géppuska lövedékekig véd, és hogy az RPG-k ellen is hatásos, de részleteket nem írnak... -
JanáJ #40737 Én itt olvastam róla:
link
És itt azt írják, hogy tényleg hibrid. De a képen max 5 cm vastagnak tűnik és strykerre pakolták. REakt. pc-nak vékonyka, így elsőre. Plusz kiegészítőnek meg nem értem miért éri meg? -
#40736 Az izraeli IMI használja a Hybrid Armour elnevezést az új moduláris páncélzatára, amit a kerekes és lánctalpas könnyű járművekre szánnak. Ez egy fém-műanyag-kerámia szendvicspáncélzat, amely egyaránt alkalmas a kézifegyverek, az IED-k, a közelben robbanó nagyobb kaliberű tüzérségi lövedékek repeszei ellen megvédeni a járművet, 45-60mm-nyi RHA páncélzattal egyenértékű védelmet nyújtva. Attól lesz majd hibrid, hogy egy reaktív réteg is kerül a páncélzatba, amellyel az RPG-k elleni védelmet biztosítja. De ez a majd kategória, mivel jelenleg még csak a passzív réteg van készen, az aktív réteg integrálása ha jól tudom még folyamatban van, még 1-2 év kell, amíg a hibrid páncélzat valóban teljes értékű lesz. -
JanáJ #40735 Ki tudja hogy működik a hibrid páncél? Nem tudom kiguglizni. -
#40734 AK Upgrade:
AK-47 firing with Level 2 DTS kit. lastroundholdopenak47.com -
#40733 Kifejezetten kedvelem a Leman Russ eszközöket :) -
#40732 Reaktív páncélzat a 'szoknyánál', a torony első oldalsó részén és a test elején, rácspáncél a motortér körül és a torony hátsó részén. A sofőr új infravörös éjjelátóval ellátott periszkópokat kapott, illetve egy hátrafele néző színes kamerát (korábban a parancsnok utasításait követve tudott csak tolatni). Ezen kívűl a töltőkezelő búvónyílására egy belülről irányítható fegyverállvány került, amelyre 7.62 vagy 12.7mm-es géppuskát, vagy 40mm-es automata gránátvetőt lehet felszerelni.
[center]
-
#40731 Az izraeliek "találták ki" ezt a megoldást. A városi harcokban sokszor volt olyan, hogy a párhuzamosított géppuska túl gyenge, a löveg viszont túl erős volt. Ilyenkor jól jött egy egyszerűen a löveg nyakára ráhegesztett állványra felszerelt M2 géppuska. Ugyan egy ugyanilyen géppuska van a parancsnok búvónyílásán, de ha azt nem lehet belülről távirányítani, akkor ki kell bújni, hogy használni lehessen - ez pedig olyan dolog, ami nem egészséges igazából egy városi harctéren.
Egyébként érdekes, hogy például az 1950-es és 60-as években még nem volt szokatlan a 20, sőt, 30mm-es párhuzamosított gépágyú (ugyanezen célból), de aztán a 70-es évektől ezek teljesen kikoptak.
A vége igazából olyasmi lehetne, mint amit az oroszok terveztek a Molot esetében, itt a harckocsi végén két külön ember kezel egy-egy kis tornyot, amelybe géppuskát vagy automata gránátvetőt lehet szerelni.
Molot
Vagy a Warhammer 40k Leman Russ ill. a Baneblade és társainál látott kazamatás oldal-géppuskák:
[center]
-
#40730 Gondolom,kellett valami olyan,amivel könnyebb szétkapni egy teherautót vagy hasonlót másfél klikkről.Hogy erre ne a főlöveget,vagy a géppuskát kelljen használni.Amúgy melyik képen? -
#40729 A Challenger 2-őn a streetfighter kit mit takar? -
gyuri12 #40728 Ohh, ezt nem tudtam. -
Freeda Krueger #40727 A makettcégek is ráharaphatnának végre az ilyenekre. -
bgabor #40726 A lövegcsőre szerelt M2-esnek mi a funkciója? A párhuzamosított géppuska nem elég volt erős? Gondolom az irányzása ugyanúgy működik. -
#40725 -
#40724 Ghetto blaster a szleng a fekak altal hasznalt vallukra tamasztott orias hifikre. -
#40723 [center]
Challenger 2 Streetfighter Kittel
Leo 2A4 AMAP
Leo2A4 AMAP
Leo2A6 PSO
Leo2A6 PSO -
gyuri12 #40722 Ghetto Blaster? Ilyen felirat egy hős amerikai tankon? na neeeee. -
#40721 M1A1/A2 TUSK irakban:
[center]
-
Wampa #40720 Üdv
Szuper:))
Ezek nem valami forditóprogrammal forditgatnak?
Van benne pár klasszikus gyanús beköpés:
"A puska lövegirányzéka,puskacső belsejébe vésett spirális huzagolás,
a Föld mágneses mezején keresztül váltakozó áramot hoz létre,Ez az alacsony légköri lövedék,gránátvető adottságaival ruházza fel a fegyvert közelharci helyzetben,közvetett fegyverek,fal másik oldalán található objektumok(a la Stardust:)),