Haditechnikai Topic
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
PMPO - Peak Music Power Output, specifikusan zenére kivetítve. Általánosságban magyarul nemismétlõdõ impulzus csúcsteljesítménynek szokás nevezni. Gyakorlatilag teljes mértékben használhatatlan jellemzõ, semmit sem mond el az adott rendszer valódi teljesítményérõl, csak a legfelsõ tûréshatáráról (ergo kizárólag méretezési érték). Egy radar impulzusteljesítménye ettõl abban különbözik, hogy az ismétlõdõ impulzus csúcsteljesítmény, legalábbis maximális sugárzási teljesítmény esetén. Egy impulzus energiasûrûsége meglehetõsen magas, viszont a teljes üzemre vetítve elenyészõ (persze ez függ a kitöltési tényezõtõl is). Itt szól közbe az impulzusismétlési frekvencia (ez jelen esetben lényegében értelmezhetõ kitöltési tényezõként is). Eltérõ feladatokhoz eltérõ impulzusismétlési frekvencia szükséges (térképezéshez és távméréshez pl magas, felderítéshez közepes vagy alacsony... Ha konkrétabban érdekel, akkor HT 1998. április-júnis, július-szeptember, október-december, 1999 január-március számaiban az akkor felmerült típusok radarjairól aránylag részletes ismertetõket olvashatsz). Ha érdekel, az APG-73 adóegysége maximálisan 4,5kW-ot vehet fel. Az impulzusteljesítmény titokként szokás kezelni.
Két apróság: egyfelõl tény, hogy az R-77-el csúnya meglepetéseket okozhat egy MiG-21 Bison, de ugyanakkor csodákra õ sem képes. A Kopyo radarja nincs pariban a komolyabb mai radarokkal, már csak a tányér korlátozott mérete miatt sem. Másfelõl viszont a MiG-21 egyébb gyengéit (rossz kilátás, gyenge ergonómia, kis üzemanyag mennyiség, stb.) nem tudták ebben a gépben sem kiküszöbölni.
A fejlesztés, fejleszthetõség nagyon fontos egy vadászgép terén, ilyen szinten látványos például az F-16-os vagy a Mirage 2000-es, amelyeknél már a tervezéskor volt ráhagyás, hely és lehetõség a késõbbi bõvítésekre, újabb rendszerekre. A MiG-21 esetén szó sincs ilyesmirõl. A radart már említettem. A kilátást is. Az ergonómián igyekezhetnek javítani, ám az üzemanyag problémával ismét nehéz dûlõre jutni.
A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!
Fú, ez nekem nem mond semmit, nem vagyok villamosmérnök. Ez mit jelent? A MIG-25 estetében ez mit jelent. A hangfalak kapcsán annyit tudok, hogy az akusztikai hatásfok kb. 5%, a legtutibb hangfalak tudnak 10%-ot.
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM
Egyébként pont indiai akarja lecserélni az egész mig 21-es armadáját. Nagy eséllyel a Gripen lesz a befutó vagy mig35.
Mig-21 felett eljárt az idõ. Ahoz, hogy igazán felvegye a versenyt a mostani gépekkel annyiba kerülne megcsinálni, mint az újakat. Megbizhatónak se mondanám a zuhanási rátája miatt. Több probléma lenne vele, mint egy újal.
A repülõúgép egy komplex rendszer aminek normális mûködéséhez nem nyõlhatsz bele felelõtlenül ott ahol jólesik.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
A Mai gépekbe azért lehet annyi kütyüt belenyomni mert a mai modern hajtómûvek kisebbek mint ami pl a régi nagyvasakban voltak. Megbízhatóbbak és tömegükhöz képest fajlagosan nagyobb tolóerõt adnak. A Generátorok kisebbek jobb hatásfokkal mûködnek, és még ezer egyéb ok.
De nem minden új hajtómû szerehetõ régi típusba lévén akkor minden felül kell vizsgálni.
"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF
És igen, a MIG modernizálás lehet, hogy olcsóbban kijött volna. Az indiaik is használnak olyan modernizált MIG-21-et (Bison) ami még R-77 alkalmazására is képest töredék áron egy SZU-27 variánshoz képest. Szóval megfontolandó lett volna...
Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)
Kezdjuk a lancerrel :Elöször is a balage te mindig a digitális vezérlésröl példáloztál, hogy az miatt jobb a teljesitménye és erre egy GE és PW hajtömuvet teszel be ami már alapbol rendelkezik valamiféle digitális résszel amit lehet tovább piszkálni,de egy R-25-ös hajtömüvön mutass olyan részt ahova bármilyen digitális dolgot rákötsz a sok tolorud és mechanikai dolgokhoz.A manöverezése pedig valoban azért lehet dinamikusabb, mint ahogy elöttem leirták hogy a HUD-on minden ott van a szeme elött igy bátrabban kihasználhatja a határokat.Ha csak a létszám fölény számitana és egy kis felujitás akkor a 14 Gripen árábol az összes 21-est megcsinálhattuk volna mondván sok lud disznot gyöz.
A másik dolog hiába jön 40 lancer azokat ugy be tudná zavarni a gripen hogy nem tudná hogy mi van a légtérbe és a rakétáit is nagyobb hatékonysággal zavarná ha egyáltalán olyan közelbe tudna érni hogy használja öket.Az Aranysassal meg ugy példálozol mintha szentirás lenne.De még nem láttam, hogy valamilyen infot is a gyárto cég adataibol vagy hivatalos forrásbol idéztél volna.
Ezt az anyahajozá dolgot nem teljesen értem, mi vele a baj.Akkor a pilotát miért lehet hajozonak hivni mikor semmi köze sincs a vizhez.Mindennek van több megnevezése csak az egyiket mondjuk a köznyelvbe használják a másikat hivatalos formába.
(Balage ez nem személyeskedés akart lenni csak igy jött ki, csak légy egy kicsit körültekintöbb és ne hagyattkoz egy forrásra )
Egyébbként tényleg elég érdekes, hogy már ilyen teszteket hajtanak végre. Lehet, hogy az F-22-rõl volt szó, már nem tudom hol olvastam.
Bocsi a hibáért, vegyük úgy hogy nem kérdeztem semmit.
De tudod, mit, legyen kiváló szaklap az Aranysas, még ha az alapfogalmakkal sincs tisztában, errõl - pláne veled - nem vitatkozom.
Egyébként az összehasonlításba látszi, hogy a MIG-21 tolóereje nincs is olyan messze a Gripnetõl, holott a kté gépet kb. két generáció választja el! Persze aerondinamikailag a Gripen egy mesterdarab a MIG-21-hez képest.
Hát akkor a hajtómû felpiszkálásban úgy tûnik nincs igazam. A hajtómûve cikket egyelõre nem találtam meg, de már zsibbad a csuklóm... Az is "káros", hogy keresés közeben hajlamos vagyok a régi cikkeket is újra elolvasni, mert jók. Így sokáig tart.
Na egyvalamire jó volt végigolvasnom a hozzászólásokat... Ismét bebizonyosodott, hogy amikor egy indoklásban feltûnik a "HA", meg a "SZERINTEM", akkor már a fene megette az egészet.
Az a végén már nem fog másról szólni, mint egy állítás kétségbeesett védelmérõl, a végén már az egész topiclátogató közönséggel szemben. ON...
ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD
Powerplant: 1× Volvo Aero RM12 (GE F404) afterburning turbofan, 54 kN dry, 80 kN with afterburner (12,000 lbf / 18,100 lbf)
Empty weight: 6,620 kg (14,600 lb)
Loaded weight: 8,720 kg (19,200 lb)
Max takeoff weight: 14,000 kg (31,000 lb)
Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer
Az F-16A rol nem talaltam, de azokat csak F100-al szereltek, szoval valoszinusitheto, hogy gyengebb a Gripentol.
JAS-39 Gripen: Thrust/weight: 0.94
Hat tevedtem. 1 folottire emlekeztem 😞
De meg akkor is boven elpicsazna a MIG-21eseket 😊
akkor mégegyszer, sehol, még az átalakítást végzõ Aerostar honlapján sem szerepel, hogy hozzányúltak volna a hmû-höz.
Aerostar
Az elektronikus vezérlés lényege, hogy adott gázkar állás mellett, figyeli a hmû több paraméterét, és folyamatosan a tüag mennyiség szabályzásával ezen az elõre meghatározott értéken tartja a hmû teljesítményét. Ettõl nem erõsebb, hanem gazdaságosabb lesz hmû.
Egyébként az általad belinkelt cikben Én sem találom azt, hogy az F100-PW-100-ra csak azért mert elektromikus vezérlést tettek és ettõl megtáltosodott.
TG
karosszéktábornok.blog.hu
Mert a MIG-21 az kenterbe veri az F-16osokat?😊
Dogfightba reggeli lenne a MIG-21 a Gripeneknek.
Apropo, pont a Gripen kis merete miatt nagyon jo a suly/toloero aranya. Ha jol emlexem picitvel 1 folott van. Mennyi is ez a Mig-21 nek?😊
Ugyanis egyáltalán nem ír FADEC-rõl, hanem belsõ mechanikus változtatásokról. Már az F100-PW-220(E) is FADEC-kel szerelt. Belsõ felépítésre pedig az is eltér a korábbi dash 100 és 200 modellektõl. A teljesítmény növekedését minden esetben a belsõ felépítés változtatásával és a turbina elõtti hõmérséklet emelésével érték el.
Hol van ehhez a mig 21 bármilyen új hajtómûvel mikor 40!!!!!! éves elavult tervezésû sárkányba tesznek egy max 10 %-al optimálisabban mûködõ hajtómûvet.
Az meg hogy szerinted dinamikusabban repült a Lancer az érzéki csalódás.
" hajtómmûves cikket meg bárki megtalálhatja, ha fellapoza az elmúlt 5-6 év Aranysas gyûjteményét. Nehogy már ezt is én tegyem meg..."
Bocsi a te érved nehogy már mi védjük meg amit TE állítassz... keresd ki hol van és utánaolvasunk...
Nem szégyen elismerni ha tévedsz valamiben (ahogy azt itt már jó párszor páran megtették).
A gép feltûnõen jól gyorsult és jobban is emelkedett. Ez semmi mással nem tudom magyarázni, csak azt hogy valamitõl jobb lett a hajtómû. Ha ugyanaz a tüzelõanyag kapacitása, mint régen akkor azzal nem tudnak ilyen látványos javulást elérni. Egyébként ti láttátok repülni?? Mert, ha nem akkor nem értem mit szapultok..
Itt.
A lényeg.
"Using technology developed from the F119 and F135 engine programs for the F/A-22 Raptor and F-35 Joint Strike Fighter, the current production PW-229 incorporates modern turbine materials, cooling management techniques, compressor aerodynamics and electronic controls."
A végén ott az általam említett rész.
A Gripenjeink dogfight képességeirõl beszéltam végig! Mi van ha közel érnek a MIG-ek? A '80-as évek eleji színvonalat képviselik nagyjából, azzal a különbséggel, hogy a tolóerõ/tömeg aránya még az F-16A képességeivel sem ér fel. Elõny van az F-16A-hoz képest, hogy nagyobb mennyiségû zavarótöltet hordozására képes a gép.
A hajtómmûves cikket meg bárki megtalálhatja, ha fellapoza az elmúlt 5-6 év Aranysas gyûjteményét. Nehogy már ezt is én tegyem meg...
Mond utánam: "Bocs lehet én tévedtem!"
Aha. Egy súlyos hiba ami nekem se tetszik. CSAK ezért szerinted 0 a lap? Nem vagy te kicsit eltájolva?
Amikor "digitalizálnak" egy vezérlést, akkor azonnal egy számítógép is kerül a kapcsolatba, ami szépen elemzi a beérkezõ jeleket, és az alapján adja ki az utasításokat a túloldalon lévõ egységnek, ami itt jelen esetben a hajtómû. Itt nem tehet mást, csak pontosabban adagolja a kerozint, és megtalálja az optimális lapátszöget, beáramló levegõ mennyiségét, de a teljesítményt nem tudja növelni, mivel minden fizikai paramétere változatlan marad a hajtómûnek. Adott esetben jobban tud közelíteni az optimálishoz, de a maximális értéket nem tudja növelni. Ahhoz már a hajtómû szerkezeti felépítésésén is módosítani kell.
Aranysasról annyit, hogy még most is aktívan anyahajózik. Innentõl fogva a szakmaisága nulla, egy szép színes katonai bulvárlap.
Egy F-35-ösnek alaphelyzetben a belsõ fegyvertérben négy légiharc rakétája lehet. Van még egy 25mm-es gépágyúja az F-35A-nak, a B és C verzió csak külsõ függesztményként rendelkezik hasonlóval. Egyetlen F-35-ös legfeljebb "örök lõszer" cheattel tud lelõni 100 vadászgépet. 😊
A kérdésem ez, hogy mennyire lehet megalapozott ez az állítás?
Elõször is, a Gripenek radarjai sokkal jobbak, mint annak a 25 (21) Lancernek az Elta EL/M-2032-jei. Másodszor, a Gripeneknek nagyon jó adatkapcsolatuk van, tehát AWACS nélkül is jól elvannak (a Gripen pilóták csak azt sajnálják, hogy a földi rendszert nem vettük meg, e segítségével egyik Gripennek sem kellene bekapcsolnia a radarját, a földi radarok adatai alapján is képesek AMRAAM-ot indítani!). Ezen kívûl a románok Lancerjein csak R-60, R-73 és Phyton-3 rakétákat láthatsz, ezek egyike sem igazán van pariban az AMRAAM-al...
Mégcsak fordulóharcban sem adnám oda nekik a trófeát, mivel a MiG-21-bõl a kilátás sokkal rosszabb, mint a Gripenbõl.
A hatótávolság emlegetése megint hibás érv, igaz, hogy a JAS-39 nem vetekszik az F-16-ossal vagy az Eurofighterrel e téren, de a MiG-21-es még hozzá képest is katasztrófálisan gyenge.