94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    - Lockheed szállított Pakisztánnak.

Helyesen: A Lockheed szállítana Pakisztánnak. Idén kellene megkezdeni 18db F-16C/D Block 52+ leszállítását, Sniper konténerekkel, AIM-9M és AIM-120C-5 rakétákkal együtt. A szállítás felett lebeg a politikai bárd, egyfelől az USA-nak szüksége van Pakisztánra, nélküle az Afganisztáni misszió elsorvad, továbbá a Talibán elleni harcokhoz szüksége van rájuk. A Pakisztániak harcolnak is a Talibán ellen az utóbbi 2 hónapban, elég szépen. Ha az USA nem szállít, akkor Pakisztán felhúzhatja az orrát (már kb. fél tucat FC-17-et kaptak a kínaiaktól), ha az F-16C/D és AIM-120 ügylet kútba esik, a kínaiak által ajánlott J-11B + PL-12 vásárlás rövid úton boritékolható.
  • elmeroggyant
    Ez egy picit túltesz azokon is; de hát ez természetes is. Nem 155 hanem 203 mm.

http://fas.org/man/dod-101/sys/land/row/203mm-prc.htm
  • elmeroggyant
    Ezért, hogy mindkettő meglegyen, én sokszor a hk.-t használom.
    Benne van a "dallamos" harckocsi, rövidebb is, mint a tank, és olyan tudományos fílingje van, hogy csak na! :))
  • elmeroggyant
    A Challangernek egyébként is hátránya volt a többi nyugati nehéztankhoz képest, hogy a motorteljesítménye gyengébb volt a többinél. Most akkor ezek szerint ez még inkább romlott.
  • [NST]Cifu
    Ez részben függ csak a lövegtől, másod sorban a lőszertől/hajtótöltettől függ. A legtöbb nyugati 155mm-es tüzérségi tarack L/52 csőhosszúságú, hagyományos lőszerrel ~30km, nagy hatótávolságú lőszerrel ~40km, az Excaliburral pedig ~60km-es lőtávot képesek elérni. Itt most fel lehet sorolni a legtöbb ilyen rendszert, a Svéd Archer, a német Pzh2000 és AGM, az Izraeli Atmos L/52-es változatát, vagy a francia Caesart.

[center]
    A német AGM az MLRS alvázán
  • Molnibalage
    Még mindig nem értem.

- Fr. szállított már Tajvannak.
    - Próbálkozik Kínába.

- Lockheed szállított Pakisztánnak.
    - Lockheed próbálkozik Indiában, de még nem szállított semmit.

Hol a difi? Csak időbeli eltérés van, végeredmény szempontjából nincs.
  • [NST]Cifu
    De pont ezt mondom: nem azonos a két dolog. Franciaország lassan 10 éve nem szállít semmit Tajvannak. Ellenben a Lockheed és a Boeing is ott van az Indiai MCRA tenderen, miközben Pakisztánnak idén kezdenek leszállítani 18db F-16C/D Block52+ gépet...
  • m18
    Földobnék egy kérdést:Melyik a jelenlegi legnagyobb lőtávolságú önjáró csöves tüzérségi eszköz(értsd:SPG,SPH)?
  • m18
    Az h valaki a tank szót használja ebben a topikban,az azt is bizonyíthatja,hogy az illetőnek nincs türelme legépelni a sokkalta dallamosabban hangzó harckocsi szót.:)
  • Molnibalage
    Azért írtam, hogy nem egyedi, bár mindkét oldalon csak fél. Mert a jenki sem szállított még Indiának, ahogy franciák sem kínának.
  • [NST]Cifu
    Szerinted nem ugyanaz a helyzet, mint amikor Indiába megjelent a Lockheed az Indiai felségjelzésűre festett F-16-al és az F-35 makettekkel az Air Indián, az után pár héttel, hogy két F-16A/B MLU-III.-at szállították le a Pakisztániaknak? :)

Mert szerintem annyiból még durvább is az a szitu, lévén hogy a franciák nem szállítanak jelenleg fegyvereket a Tajvaniaknak a Kang Ding (La Fayette) osztályú fregattoknál bekövetkezett pálfordulás óta.
  • [NST]Cifu
    Az AVIC által használt jelzés kék színű, tehát a kék adott. Hogy a sárga csillag honnan jön, nem tudom.
  • Molnibalage
    Azért picit gusztustalan a helyzet. Francia gyártású Mirage-2000 gépek Tajvaniaknál. Ezek után, ha francia hajtóművet adnak el kínának akkor egy kicsit ferdén nézek rájuk. Mondjuk, hogy a franciák gátlástalanul fegyvert adnak el mindenkinek az nem újdonság és nem egyedi. Ukrán zsoldos pilótákkal repülő MiG-29 és Szu-27 gépek remekül ellövöldöztek egymásra Afrikában...
  • remark #40826
    Azt lehet tudni, hogy honnan jön a "kék alapon sárga csillagok" jelzés?
  • [NST]Cifu
    Szintén Kínai hír, hogy újraindulhat a JH-7A gyártása. Az 1990-es években gyártott kétüléses tengerészeti csapásmérő gép első sorban az ellenséges hajók ellen, másodsorban szárazföldi célpontok elleni támadásra készült, de természetesen rendelkezik légiharc rakétákkal is. A JH-7 gyártását még az 1990-es évek közepén felfüggesztették, mert a WS9 (Rolls-Royce Spey Mk202) hajtómű gyártása terén sok probléma volt, kína pedig nem rendelkezett más, a gépbe alkalmas hajtóművel. A hírek szerint ha sikerül megegyezni egy alternatív hajtómű beszerzéséről külföldről, a gyártás újra indulhat, 150 gépes mértékben. A két fő aspiráns a Rolls-Royce, aki a Spey Mk202 egy feljavított változatát ajánlják, a másik a francia Snecma cég, amely a Mirage-2000 M53-asát ajánlja. Az ügylet előtt persze még áll egy betonfal, mégpedig az 1989 óta élő fegyverembargó Kínával szemben.

Személyzet: 2 fő
    Hossza: 22.32 m
    Fesztáv: 12.8 m
    Magasság: 6.22 m
    Üres tömeg: 14,500 kg
    Max. felszálló tömeg: 28,475 kg (62,720 lb)
    Hajtómű: 2× Xian WS9 (Spey Mk202)
    Tolóerő: 54.29 kN / (91.26 kN utánégetővel)
    Max. sebesség: Mach 1.75
    Harci hatósugár: 1,759 km
    Hatótávolság: 3,700 km
    Szolgálati csúcsmagasság: 16,000 m

Fegyverzet:
    1× 23mm ikercsövű GSh-23L gépágyú, 300 lőszerrel
    9 függesztési pont (3-3 a félszárnyak alatt, 1-1 a félszárnyak tőrvégén, 1 a törzs alatt), összesen 9,000 kg hasznos terhelés.

57mm/90mm Irányítattlan rakétablokkok
    PL-5, PL-8 és PL-9 légiharc rakéták
    YJ-8K és YJ-82K hajó elleni rakéták
    YJ-91 anti-radar rakéta

Irányítattlan és lézer-vezérlésű légibombák

[center]

• [NST]Cifu
    Felszállt az FL-15-01 'Falcon' kiképző/könnyű harci repülőgép Kínában, ez a korábban már említett FTC-2000 konkurense. A gép képes a hangsebesség átlépésére, és kis átalakítással mintegy 3 tonnányi hasznos terhet vihet magával két-két szárny alatti és egy törzs alatti függesztéi ponton. Első blikkre a Jak-130-ra emlékeztet, de alulról inkább az F/A-18-ra. Az első változata 2006-ban szállt fel, de azóta több ponton átdolgozták (belépőél, LERX, HOTAS, stb.).

Személyzet: 2 fő
    Hossz: 12.27 m
    Fesztáv: 9.48 m
    Magasság: 4.81 m
    Üres tömege: 4.96 t
    Max. felszálló tömege: 9.5 t
    Hajtómű: 2× Progressz AI-222K-25F utánégetős gázturbina

Max. sebessége: Mach 1.4
    Hatótávolság: 3,100 km
    Harci hatósugár: 550+ km
    Max. repülési magasság: 16,000 m
    Emelkedőképesség: >200 m/s
    g-Limit: +8.0/-3.0 g

[center]

• [NST]Cifu
    A Streetfighter Kit-el kapcsolatos kutakodásaim közben találtam két érdekes esetet. A Streetfighter Kit-et már legalább három alkalommal továbbfejlesztették.

A fent látható képen az első változat látható, ami 2005-ig volt haszálatos. A torony és a test oldalán nem ERA blokkok, hanem Dorchester (a Chobham utódja) rétegelt páncél lemezek láthatóak. Az orr rész alsó harmadára ERA blokkokat szereltek, mivel itt igen vékony volt a páncélzat.

A második változat két lépésben került fel, 2007-ben egy RPG-29-es átütötte a harckocsi páncélzatát (a Daily Mail cikke szerint az ERA blokknál, de a Daily Mail kb. Blikk szintű újság, tehát fenntartással kell kezelni ezt azért), és a sofőr elvesztette három újját. 8 hónappal később egy a harckocsi hasa alatt robbanó IED miatt a sofőr lábait amputálni kellett. Ezután a harckocsi hasára egy aknák elleni kiegészítő páncél került felszerelésre, illetve a harckocsi orrára passzív Dorchester lemezeket szereltek fel. A második lépcsőben Barracuda álcahálóval látták el őket (infravörös álcázás) és belülről irányítható fegyverállvány került a töltőkezelő búvónyílására.

Ez a harmadik változat, a kötényezésnél lévő modulok láthatóan nagyobbak, vastagabbak lettek, lehet, hogy "csak" vastagabb Dorchester modulok, lehet, hogy ERA blokkok. A hírek szerint egyébként ezzel a Chally 2 tömege már eléri a 80 metrikus tonnát, ami már káros bizony a mozgékonyságra - mivel az erőforrását nem fejlesztették, az továbbra is "csak" 1200 lóerős, így egy tonnára már csak 15 lóerő jut...
  • elmeroggyant
    Kellemetlen élmény. (De régen is volt már...! ;) )
  • elmeroggyant
    Kérdezz nyugodtan. Sokan használják az "Egyéb hülye kérdés?" féle kérdésfeltevést.
    Én erre mindig azt mondtam, hogy hülye kérdés nincs, ha az ember meg akar ismerni valamit. ;)
  • bgabor
    Rendben, akkor majd megpróbálok konstruktívabb lenni, csakhát a vizsgaidőszak rosszul hat az ember türelmére.
  • elmeroggyant
    Az, hogy nem ért hozzá, az nem baj. Én sem értek sem a magfizikához, sem a keresztszemes hímzéshez (pedig mondják, roppant hasznos :) ).

Ha valaki menősködik a sületlenségeivel, az valóban megmosolyogtató. Az olyat én is kinevetem. De ha kérdez, azt nem!
    Ez a topik nem hinném, hogy azért van, hogy csak azok írhassanak ide, vagy azok kérdezhessenek, akik értenek hozzá. Szerintem nyugodtan írhat, kérdezhet itt bárki; mégha nem is ért hozzá.

"Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést."
    /Albert Einstein/
  • elmeroggyant
    Hallod, ha ettől nagyobb lenne, mást sem csinálnék egész nap, csak a Guinness rekordra gyúrnék. :DDD
  • elmeroggyant
    Jet valóban nem lesz. Viszont a robbanás irányított, így képes átütni a páncélt, ha az nem túl vastag.
    Mi is készítettünk anno plasztikból beton/páncéltörő tölteteket, és működött. (Kicsit anno olyan érzésem volt, mintha óvodáben lettem volna megint. Gyurma, gyurmakés, miegymás... :D )
    Nem volt benne bélés, hanem csak maga a robbanóanyag ütötte át a betont vagy az acélt.
  • harcu
    Az, hogy valaki a tank szót használja egy haditechnikai topicban, az már bizonyítja, hogy nem ért a témához. Ne nagyon minősítsük mások hozzászólásait, mert akkor a tieidet is kellene, és az nem venné ki jól magát. Ez pedig nem egy hivatásos hadsereg fóruma, hanem a Supergamezé, aminek a nevéből adódóan maximum lelkes amatőrök seregei találkoznak itt a kisszámú hivatásossal. A hozzászólások nagy részét olvasva a legtöbb ideírkáló ember ismerete maximum is csak felületes, köztük az enyém is természetesen, az idézett forrás pedig legtöbbször a wikipedia.
  • bgabor
    Lehet hogy neked az, de nem mindenkinek. Ez egy haditechnikai topic, ahol ha valaki egy gumikerekes harcjárműt tanknak nevez, azzal a nevetségessé teszi magát, de legalábbis bizonyítja, hogy nem ért a témához. Nyilván ha ez más témájú topic lenne, simán átlépnénk az ilyen órdító sületlenségeken, de mivel ez egy igen színvonalas haditechnikai topic, ezért minimum megmosolyogjuk az ilyen hozzászólásokat.
  • Animefox
    Én nem akarok érteni a haditechnikához, nem akarok típusokat, számokat, ezt meg azt...stb. fejben tartani mert feleslegesnek tartom. Jó hobbi, de én csak felszínesen de nagyon felszínesen kíváncsiskodok. Elismerem az itt lévők tudását és ezután is csak kérdezősködök, lehet soxor bután hangzik, de ha valaki válaszol annak nagyon örülök ^^ Ez nekem itt nem egy topik, hanem egy újság amiben néha kérdezősködhetek... lapozgatok bele bele olvasgatok és hümmögök :)
  • veszelka
    van, akinek ez itt "harc". hogy értelmesebbnek tűnjön, másokat a porba tiporjon, és minden ilyen taposásnál nagyobb legyen egy picivel a farka.
  • Ren
    Ha nincs bélés, akkor nincs olvadt fémsugár (jet) ami átütné a páncélt. A robbanóanyagból nem lesz ilyesmi.
  • elmeroggyant
    Ugyan ma már holnap van, de előbb alszok egyet. Utána majd keresgélek képeket. ;)
    (Bár nem tudom, hogy tudok-e majd berakni. Linkelni nem enged; így lehet, hogy a képfeltöltés sem fog menni. Meglátjuk ... a vak is ezt mondta.)
  • elmeroggyant
    Ugyan ma már holnap van, de előbb alszok egyet. Majd utána.
  • elmeroggyant
    De működik. Csak nem hatékony annyira. A Faustpatrone pl. úgy tudom, nem rendelkezett béléssel (bár talán tévedek). A Panzerfaust már igen.
  • elmeroggyant
    A rogyókúpos ugyanaz, mint a szétlapuló fejű - tudomásom szerint. (Csak nem jutott eszembe a neve. :) ) Viszont valóban sokszor keverik a keményfémmagvas lőszerekkel. Szerintem most te is ezt tetted. Pedig az egy külön kategória. Annk is van valami külön megnevezése az angolból, de most nem tudom fejből.
    Másik elnevezése a "puha gránátnak": HEP (High Explosive Plastik)
  • Ren
    Kumulatív gránát nem működik "bélés" nélkül, már a legkorábbi példányokban is volt (általában réz)
  • Zsolo007
    wow. Köszi!

Holnap még egyszer el fogom olvasni, mert kb. felét fogtam csak fel + linkek....

Ha be még képeket is be tudsz rakni..... :)
  • ambasa
    A "puha gránátot" a Fegyver és lőszertechnikai kézikönyv Szétlapuló fejű lövedéknek nevezi (HESH-T)

Először azt hittem a rogyó-kúpos, vagy ballisztikai süveggel ellátott tömör páncélgránátra gondolsz, de rá kellett jönnöm, hogy nem.

TG
  • elmeroggyant
    Jó pihenést! ;)
  • elmeroggyant
    Ui.. Ezek csak az alapok a könnyebb megértéshez (már amennyire az én megfogalmazásomat könnnyű megérteni :D ). Nem tartalmazza sem a modern dolgokat, sem a speciálisabb témákat.
  • m18
    Kedves elmeroggyant!
    Ne vedd rossz néven de most aludni térek.Az a szép hosszú leveled megérdemli,hogy kipihenten álljak neki.És hasonlóan cirádás válasszal álljak elő.
    De már most az az érzésem,h nem fogok csalódni,érdekes olvasmány lesz.
    Amúgy fura,hogy a beltéri páncélleválás főleg az öntött páncéloknál jelentkezett,pl: JSZ-2-nek típushibája volt.
    Na pá!
  • Kisendre
    A képet egy pdf-ből szedtem, amit Hpasp tett közzé az egyik indexes forumon. Természetesen leírás is volt hozzá, magamtól azt sem tudtam volna milyen elven működő lövedék, nemhogy a fajtáját.:)
  • elmeroggyant
    Megelőztél a linkkel. :)