94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Én nem nagyon értek a pct lövegekhez, de egy lelkes fan az német Pak75-re és a Flak 88-ra esküdözött. Modjuk a Flak 88 az tényleg durva volt, csak offenzív műveletekre nem éppen ideális. Viszont már 1939-ben is meg volt az a löveg ami még az 1944-es építésű hk-re is veszélyt jelentett. Azért ezt nem tudom, hogy hány löveg mondhatta el a háború alatt magáról.
  • elmeroggyant
    Talán úgy, hogy nem is igazán akartak. Az angolok 35,6-os löveggel rendelkeztek az új hajóosztálynál (King George V). A régieknél volt 40,6-os, de az nem volt ellenfél.
    Így nem fektettek elég energiát bele. Elég volt nekik a 38-as löveg is a Bismarck és Tirpitz hajókba. Arról nem is beszélve, hgy a német 38-as alig-alig maradt el hatásosság tekintetében az amcsi 40,6-ostól.

A legfőbb ok meg - szerintem - a nyersanyaghiány volt. És a nyersanyaghiány miatt a 40,6-osok nem készültek el időre.
    A flotta mindig is harmadhegedűs volt ilyen téren.
    De lövegek terén a német tábori és páncéltörő lövegek mindig is jobbak voltak, mint a vetélytársaik. Mind pontosság, mind hatásosság tekintetében. (Voltak kivételek mindegyik oldalról - így ezt csak általánosságban mondom.)
    Gondolj csak pár remekműre:
    Pak 40, Pak 43 (és ezek változatai, stb.)
    Flak 36 és egyéb változatai
    15 cm sFH 18
    17 cm Kanone 18
    És még lehetne sorolni. Általában mind a lövegek, mind a hozzájuk tartozó optika nagyon jó volt.
  • Freeda Krueger
    Talán úgy gondolták nem lesz rá szükségük.
    Az amerikai 406 os is csak 1939 ben jelent meg.
  • Molnibalage
    Akkor hogyan lehet, hogy a németek nem tudtak 406-os löveget gyártani a jenkik meg japánok elég sokat? Asszem éppenhogy csak a teszteik jutottak el velük. (Egy cső épült meg.)
  • elmeroggyant
    Kiegészítés:
    Mikor ezeket a lövegeket tervezték, még nemigen volt olyan repülőgép sem, ami képes lett volna olyan bombát cipelni, ami komoly kárt okoz benne; és azt megfelelő módon és pontossággal célbajuttatni.
    A zubók pontosan tudtak bombázni, de nem volt elég nagy a szállítható teher. (Stukánál 500 kg volt a max.) A taktikai bombázók (Ju-88, stb.) még akkor nem tudtak pontosan dobni annyira, ráadásul a tömeg sem volt náluk sem elég.
    A nehézbombázók meg pontosság terén voltak valami istentelen bénák.
    Na meg hát ilyen és ekora bombát sem volt szokás gyártani akkoriban.

Viszont lövegből már az I. vh. alatt is készültek nagyobb darabok (Kövér és Hosszú Berta, stb.), így volt tapasztalat.
    Egyébként elismerésre méltó volt mindig is a Krupp gyár teljesítménye. Világviszonylatban is a legjobb lövegeket gyártotta mindig is. Sem a japcsik, sem az amcsik, de még az angol Armstrong gyár sem volt képes felvenni vele a versenyt minőségben.
  • elmeroggyant
    Én úgy tudom, hogy 50 méter körül van egy lövegnél a lehetséges max. szórás. De ha találkozom tüzérrel, majd megkérdem tőle. Azok az ilyen számszerű adatokat fejből nyomják.
    Általában nyílt terület esetén avalmi 400 méter lehet a baka meg a kért tüzérségi tűz helye közti távolság. Fedett helyzetben (mikor a katona bácsi lövészárokban csücsül), akkor meg valami 200 méter. De ez a papírforma. Tüzérek szerint is lehet ennél közelebb hozni a gyalogosokhoz a tüzet. Megszerintem is. (... Úgysem kár értük! ;D )
  • elmeroggyant
    Kicsit sokallom ezt az 1 km-t, de persze lövegtől is függ. Meg hát ebbbe belekalkulálják, hogy a szél is fú ám odafent, mégpedig olyan módon, hogy azt nem tudják belekalkulálni. (Jól megaszondtam. Belekalkulálják, amit nem lehet belekalkulálni. Okos vagyok, megyek, előreülök... :) )
    Amúgy nem vészes ám 30 km. Odáig egy jobbfajta magyar baka simán eldob kaviccsal is. (Anno is megmondták nagyjaink, hogy a magyar katona egy szál késsel is... :D )
  • elmeroggyant
    Igen, ez egyértelmű. Csak érdekességképp raktam be. Mert hát "önjáró" is, meg messze is lő. ... És Naaaaagy! :))
  • elmeroggyant
    "a páncélgránát tömege kb. 7100 kg, a repeszgránáté pedig 4750 kg volt"

Az elején talán elírás volt. Vagy mittudomén. ;)
    Amúgy a Maginot vonal ellen bajos lett volna használni, mivel akkor még nem volt kész. De amúgy igazad van, tényleg ilyen célra használták.
  • elmeroggyant
    Kiválóan bevált Szevasztopol erődjének ostromakor. A bazi nagy és vastag vasbeton erődöket ügyesen ki lehetett vele egyelni. Ano még nem voltak olyan színvonalú precíziós bombák; pláne nem olyanok, amelyek elég nagyok és kemények lettek volna egy ilyen erőd lerombolásához. Arról nem is beszélve, hogy egy-egy ilyen erődnek elég komoly légvédelme is volt, tehát bajos volt bombázgatni.
    Így maradt a tüzérség. Abból meg kellett a nagy. ;)
  • Scottt
    Talán mert 250méterről is megérzed?:)
  • kiskorúbézoltán #40868
    Mondjuk területcélok? :)
  • Molnibalage
    Hát, ha tényleg ekkora a szórása nem tudom, hogy az mire jó. A 250 méter az eszetlen nagy.
  • [NST]Cifu
    Ha egy gyalogos egység számára tüzérségi támogatást szerveznek, azt általában igyekeznek azért közelebb elhelyezni, Al-Faludzsa esetén anno a város mellett voltak, így gyakorlatilag 10km-nél messzebb nem is kellett tüzelniük. Szintén ez volt a helyzet nemrég ugye Gázában. Elviekben akár az Izraeli területről is lőhettek volna az M109-esek, de mégis inkább behatoltak a területre, és ott állítotak fel tüzelési poziciót.
  • TakyL
    A Dora egy mindenféleképp rémálom lövegnek számít, hiszen ahhoz, hogy irányozni lehessen külön vasúti pályát kell építeni neki...

Amennyiben 2. vh-s lövegről van szó lőtávban tudtommal ez a löveg a legjobb:

http://en.wikipedia.org/wiki/21_cm_K_12_(E)
  • Scottt
    Akkor azért nem lehet 600méternél közelebbre nehéz tüzérséget hívni^^[Meg persze sok egyéb miatt de ez talán a legfontosabb^^]
  • [NST]Cifu
    Hmm... akkor az a 15 méteres szórás, amiről én olvastam ezek szerint valami GPS irányítású lehet végső fázisban, az eltérés ugyanis túl nagy. Mondjuk keveseltem is... :S
  • kiskorúbézoltán #40862
    Pár hónapja valahol azt hallottam... na...
  • kiskorúbézoltán #40861
    Pár hónapja valahol 40km-es lőtáv esetén a teljes szórás +/- 1 km lőirányban, oldalban nem tudom nem tudom. Ez azt jeleni, hogy a gránátok 50%-a - elméletileg - +/- 250m-en belül cspódnak.
    Oldalban - emelkedési szögtől függően - harmadával, kétharmadával kisebb a szórás.
    40 km-en már valamilyen póthajtás - vagy egyébb trükközés - kell, ez pedig a gránát "hasznos" tömegét csökkenti. A kisebb pusztító erő és a nagy szórás együttesen ugrásszerű növekedést jelent lőszerfelhasználásban a lőtáv növelésekor.
    A 30 km környéki - és fölötte persze - távolságok már inkább a repülőeszközök vagy a rakettások játszótere nem a lövegeké, természetesen ez már szigorúan magánvélemény.
    A végfázis vezérlésű álgyúgolyókkal az a probléma, hogy a finomabb részeik nem kimondottan szeretik a kilövés gyönge kis g terhelését, azok legtöbbször kisebb lőtávval rendelkeznek mint a hagyományos társaik.
  • Freeda Krueger
    Az 7000 KG-os lövedék.
  • Molnibalage
    Elvileg a Maginot vonal és hasonló célpontok ellen volt jó. Azt viszont nem értem, hogy 800 milis ágyú és 700 kg-os lövedék. A 16 hüvelykes jenki csatahajó ágyúk bőven egytonna felette lövedékekkel is rendelkeztek.

Még jóval a II.Vh előtt kezdték tervezni. A hadviselés megváltozása elavulttá tette az egészet.
  • JanáJ
    Sosem értettem ez mire volt jó. Max városok ellen volt használható és egy logisztikai rémálom lehetett.
  • Sequoyah
    Szééép. Még a legnagyobb csatahajó ágyú is csak 460mm-es, ez meg majdnem a duplája:)
  • elmeroggyant
    Énnekem csak 2 képet enged felrakni, mikor a képfeltöltésre klikkelek. Ha további képeket próbálok, akkor azok nem jelennek meg. Kipróbáltam, hogy kilépek, majd újra be; hátha törlődik alistából. De nem törlődött. Maradt a korábban már feltöltött két kép. :S
    Ja, nincs VIP jogom. :)
  • Molnibalage
    Nem igazán értelek. Tettem már fel vele 10 képet is. VIP tagkénrt módosíthatod a hozzászlóást nem? Akkor a képet is törölheted.
  • elmeroggyant
    Ugyan csak nagy jóindulattal önjáró (végülis a vasúton is önmaga jár :) ), de már korábban elérték a 48 km-es lőtávot, rakétapóthajtás nélkül. :)))

http://www.mszp007.hu/modules.php?name=Sections&op=printpage&artid=2200

Amúgy figyeled a linket? Ennyire komoly lett volna a mostani választási eredmény, hogy már fegyverkeznek? :DD
    (Bocsi, nem hagyhattam ki. Ezt hozta be a gugli a "dora löveg" kifejezésre első találatnak. :) )
  • elmeroggyant
    A képméret már nem gond, mert normál minőségben adja elő. A baj csak az, hogy a már korábban feltöltött képeket nem tudom törölni. Összesen kettőt tudok berakni a "tárolóba", viszont mikor újat akarok feltölteni, nem törli a korábbiakat. És nincs törlés link sem, meg hasonló sem. Így az új kép nem jelenik meg.
    Kár. :S
  • [NST]Cifu
    SPH (vagyis önjáró ágyútüzérség) esetében nem rémlik ilyesmi. A 203mm-es 2S7 is "csak" 37,5km-re volt képes hagyományos, és 55,5km-re RAP (rakétapóthajtásos) lövedékkel. Az XM2001 Crusader esetében 50km-es lőtávot vártak el, és ezt teljesítették is RAP lőszerrel. Ilyen szinten a csúcs ha jól tudom 109km, amit azonban nem SPH-val, hanem hajóágyúval érték el a BAe LRLAP lövedékkel, de a löveg csőhosszáról nem írnak semmit.
  • [NST]Cifu
    Többtényezős dolog (szél, hőmérséklet, szerencse :)), de 5-15 méter körüli szórásról beszélhetünk ideális körülmények között, 15-50 méter között rosszabb esetben. Viszont ha egyszerre tucatnyi tarack küld sortüzet, akkor még mindig elég decens hatással bír. Ha ennél pontosabban akarsz lőni, akkor már a végfázisban irányított lövedékekben gondolkodj.
  • [NST]Cifu
    Létezik az SG-n egy VIP jog, de ha nem akarsz fizetni érte, egyszerűbb, ha felrakod egy képfeltöltő oldalra (ebben aprób probléma, hogy a képfeltöltéshu tiltva van, az Imageshack, Tinypic és pár hasonló oldal meg a hotlink miatt letiltotta az Sg.hu-ról átirányított lekérést). Az Iaro-t nem ismerem, de annak is működnie kell.
  • elmeroggyant
    Tehát:

2. Egy ami hjmű, ami RPG találatot kapott.

Valami gixer van a rendszerrel. Egyrészt csak 2 képet tudok feltölteni. Viszont törölni nem tudom a korábbiakat, így újat nem tudok felrakni. Valmiért meg nem azt rakta be előbb, amit akartam (kérem is a duplikáélás törlését, ha lehetséges).
    na majd próbálkozom.
  • veszelka
    rosszul emlékszem, hogy az észak koreaiaknak van valami ütős kis cuccuk, ami akár 90 km-et is lőhet? valami német fickó segített nekik a tervezésben, és a határ melletti alagútrendszerből kijárva tüzelne gond esetén.

(persze lehet, hogy sok málnaszörpöt ittam, és hülyeségekre emlékszem, lehet agyatlannak nevezni a nagy tudású topiklakóknak:)
  • elmeroggyant
    Na, ezt miért csinálta??? Nem is ezt linkeltem. :S
  • elmeroggyant
    Siker! :) És még a minőség is okés. ;)
    A második egy amcsi hjmű lesz, amit - úgy tudom - egy RPG-vel zizzentettek ki.

• Molnibalage
    Használd ezt. Felülről a harmadtik sort csak másold be ide és megjelenik a kép.
  • veszelka
    ő nagyobbnak érzi:)
  • Molnibalage
    Szép, szép. Mekkora szórásssal és pontossággal lőnek 30 km felett?
  • elmeroggyant
    Ígértem tegnap, hogy rakok be képeket. Megpróbálom, hátha sikerül.
    Az első (reményeim szerint) egy BMP-ről készült fotó lesz. Alul ki van írva ennél, hogy mi okozta a vesztét. (Bocsi a gyenge minőségért, de 20 KB lehetséges nekem. ... Cifu! Te hogy tudsz akkora képeket berakni? Csalsz,mi? :D )

• veszelka
    itt szakértők és érdeklődök is ugyanúgy hozzászólhatnak a témához. üdv az interneten!
  • [NST]Cifu
    Kb. ugyanannyit tud, de tényleg meg kellett volna említeni. Azt nem tudom, hogy az új orosz 'Koalició' önjáró tarack vajon mennyit tudhat, ugyebár neki ikercsövű 152mm-es L/70 lövege van. Szvsz sima lőszerrel is tudhatja a 40km-et, szélsapkással pedig az 50-60km-et, RAP lőszerrel meg akár a 80-100km-it elérheti...

[center]