94980
-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
StarFist #89620 A HVG-n olvastam: Z2026
Egyetlen mondatot kiemelve:
"A vezetők elmondták, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program keretein belül a Honvédséget fel akarják készíteni... valamint a tömegpusztító és ballisztikus rakéták elleni védekezésre is"
Ha az EU vonal mellett maradnak, akkor egyetlen számításba vehető típus marad a légvédelem fejlesztésénél: ASTER 30 SAMP/T
Utoljára szerkesztette: StarFist, 2019.01.12. 19:38:42 -
#89619 Cifut, Davidbog-ot meg kell várni ők ebben a profik,
Addig is agyalás szintjén
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!konyhanyelven
A ballisztik szó az talán utalás arra szerintem, hogy ezeket a tárgyakat mi "ellen" tervezték, olyan tárgyak ellen amik ballisztikus pályán mozognak ezek általában a lövedékek amiket valamilyen csőből indítanak robbanótöltettel, tehát nem bombák..ect
"ballistic cover"
talán a golyóálló lemez ... ballisztikus védelem, tehát bizonyos kaliberig ellen áll a lövedékeknek, repeszeknek
ez lehet kint is pl: egy spéci acél lemez, mely a többrétegű torony védelem felső takaró része, de lehet bent a küzdőtérben a páncél belső oldalán egy repesz fogó kompozit, több rétegű lemez is fibrolux https://fibrolux.com/hu/grp/sheets/golyoallo-kompozit-lemezek/
esetleg még a torony kibúvóknál a személyzet védelmére felszerelt lemez mely a kis kaliberek ellen védi pl a parancsnokot ha az félig kibújva irányít.
"ballistic rubber"
ez mér érdekesebb ballisztikus gumi vagy kiskaliberű lövedék és repeszfogó gumi ....
A páncélozott járműveknél pl a az angol Chieftan tank kapott egy ilyen upgradet Stillbrew armour
Az egyik orosz T harckocsin voltak ilyen gumi "elefánt fülek", meg általában a oldalsó kötényezést szokták ilyen gumi lemezekkel takarni, feladata idő előtt elműködtetni a kumulatív lőszereket.
"ballistic glass"
szerintem ez nem más, mint a link
A páncélozott járművekben a harci körülmények közötti kitekintést periszkóppal oldották meg, ebből több darab volt egy harckocsin, lent sofőrnek és fent a parancsnoknak a kupolában, ezeket belülről cserélni lehetett, a periszkóp azon részében ami kint helyezkedett el van a golyóálló üveg elvileg.
googli képek
HTG Glass
http://htgglass.com/en/products/76/ballistic-glass
GuS
https://www.gus-germany.com/en/
-
Oddball29 #89618 A zulu, amennyire én tudom, az pásztornép, az már keményen területre ment. -
aksurv2 #89617 A zulu háborúkra azért ez nem igaz.
Utoljára szerkesztette: aksurv2, 2019.01.12. 13:08:47 -
aksurv2 #89616 Van logika a két lőszerben. Kevés nagyobb szívás van mint az, ha a magadnak szánt utolsó lőszer csettes. :)
Utoljára szerkesztette: aksurv2, 2019.01.12. 13:06:58 -
Oddball29 #89615 De nem is volt tétje az ilyen csatározásoknak, könnyű volt kajához jutni. Afrika az körülbelül megúszta a pleisztocén végi nagy kihalási hullámot, mert a Homo Sapiens mint olyan és a megafauna együtt fejlődött, volt idejük egymáshoz alkalmazkodni. Minden máshol, ahova kirajzott az emberiség, ott sikerült is kiírtani az utolsó jégkorszakot követő változásokban legyengült, anatómiailag modern embert sosem látott nagyállat-populációk zömét (mert pár jégkorszakot azért már átvészeltek előtte). Ezzel rákényszerültünk a földtúrásra és az ezzel járó szerveződésre. A folytatás meg ismert. -
#89614 -
Kurfürst #89613 Ez a kép odabasz. -
#89612 Igazad van, megzavart az egyik Hadtudományi szemle, meg a vámtarifaszabályzat, ahol a kimerített volt feltüntetve. De utánanéztem jobban és igaz.
De a többi ballistic cucc? -
Xsillione #89611 "kimerített uránium"
Szegényített uránium a javasolt megoldás erre. -
#89610 Üdv mindenkinek!
Kvázi laikusként szeretnék kérni véleményt/segítséget az alábbiban:
Fordítom az Armored Warfare online játékot, amelyben van pl. egy szekció, amely a páncélzatok anyagát sorolja fel, hogy azt a harckocsik statjánál feltüntesse, stb. Nos, a kompozit, acél, alumínium, alumínium-oxid, kimerített uránium kompozit, kvarc&acél, rétegelt, üreges, stb. mind-mind ment fordításilag, még a szimpla farönk is, mint "védelem", ezek között a típusok között.
De szerepel olyan is, hogy "ballistic cover", "ballistic rubber", "ballistic glass". A játék kb. 1947-2015 közötti járműveket használja, Mivel nem tudom leellenőrizni, hol szerepelnek ezek (egyáltalán), nem tudom, mire gondol, régi, vagy új technológiára? Gumikötény vagy valami más, újabb a rubber? A "ballistic cover" meg totál sötétség:)
Az orosz nyelvű szöveg a glass esetében (Бронестекло Rugged glass for inspection gaps of tanks, armored vehicles, military aircraft cockpits, etc.) egyértelmű,
a cover esetében simán azt írja, Ballistic material,
a rubber esetében pedig ugyanazt a szót használja, mint a kombinált páncélzatoknál (Комбинированная)
A kérdés azt hiszem, nyilvánvaló. Ez a három anyag magyar nyelvű hivatalos megnevezése micsoda? -
JanáJ #89609 Miert? Az oroszok is hasznalnak "celkeresztes" pajzsot. -
savaz #89608 Van rola flm is: Juju Films Liberia : The secret war -
savaz #89607 Meanwhile in Liberia:
Utoljára szerkesztette: savaz, 2019.01.11. 17:24:18 -
savaz #89606 Az eredetit meg 1990-ben lattam valamilyen zsoldosoknak valo ujsagban. A cikk a liberiai polgalhaborurol szolt. Emellett meg eleg sokat irtak a ju-ju (dzsudzsu)-rol ami az ott alkalmazott harci varazslatokat es vedo magiakat takarta. Minden ZU–23–2 gepagyu szemelyzethez tartozott egy saman is, aki atkot kuldott minden loves utan. -
savaz #89605 John Keegan irta a Hadviseles tortenetebel, hogy a primitiv torzsek haborui joreszt pozolasbol alltak.
Megprobaltak az ellenseget a szambeli folenyukkel, a csicsas harci tollaikkal, meg a fenyegeto tekintetukkel elijeszteni.
Komoly halaleset nem is nagyon esett az ilyen csatakban. Vesztesegek, azok elofordultak, amikor sikerult a vedtelen nokon es gyerekeken rajtautniuk. Ha minimalis esely is volt, hogy a harcosok is megserulnek, meghalnak, akkor rogton visszavonultak.
Na ezek pont ilyenek. Minden jo, ha lehet vele pozolni, feltunoskodni. Celtablat hiaba rajzolnanak ra, mert amugy sohasem celoznak.
Ezek nem europai modon (odamegyek, kinyirom, en nyertem) harcolnak.
-
#89604 Szerinted ez a csavo nem latta, min megy at a golyo? De azt latta, hogy a kommandosok mellenyben nyomulnak, hat o is keritett egy mellenyt, mer a biztos jo.
Ezeket honnan tudni? Valaki készített vele riportot?
Sok oldalon felbukkant ez a fotó. Hol készült és ki ő? -
#89603 Szép láthatósági mentőmellényben akciózik. Esetleg egy célkört is ráfesthetne és az ide lőjél feliratot, az lenne csak a tuti. -
savaz #89602 Az a baj, hogy 1 bitesek (nem borszin, meg szarmazas, hanem kultura es oktatas).
Szerinted ez a csavo nem latta, min megy at a golyo? De azt latta, hogy a kommandosok mellenyben nyomulnak, hat o is keritett egy mellenyt, mer a biztos jo.
A masik kedvenc: A kemeny csavok raszigszalagoznak egy utolso loszert a fegyverre,mondvan nem adjak meg magukat elve. Az 1 bitesek meg kettot, mert ok meg kemenyebbek. -
Ninju #89601 Ez nem egy fake videó? Mármint azért mert az első lángcsóva vége olyan mintha valami folyadék égne. -
SZUsszan #89600 -
SZUsszan #89599 És az milyen szintű életképtelenség már, hogy a harckocsi 0 gyalogos fedezet nélkül, gyakorlatilag egy szál magában állt a város szélén.
Emberünk elsőre odament, bedobott egy gránátot észrevétlenül, amit ki is lőttek lol, aztán még egyszer odafutott és még egyszer bedobott egyet.
A kismókusnak sem volt annyi esze, hogy mondjuk hátulról közelítse meg a tankot teljes takarásból és csak közvetlen közelről menjen mellé. Nem, teljesen oldalba kerüli a löveg felől. Már vártam mikor géppuskázzák le...
Utoljára szerkesztette: SZUsszan, 2019.01.11. 15:37:46 -
#89598 erre gondolsz ?
Kár , hogy az afrikai részt nem értem, mit mondanak a szerkezetről, de azért sztem nem lehet egy kalap alá venni a két Fake fejlesztést.
Mert míg az afrikainál ha nem 1 bites az illető akkor a kedves vezető bármit mondhat a médiába vagy személyesen akkor se kellene elhinni neki ,mert a tapasztalt valóság mást mutat.
Ha egy kartondobozból készült cuccra azt mondja, hogy 3x hangsebbességü lopakodó gép akkor arról nem tud meggyőzni, de mint a Koreai parádé ahol látszik, hogy egységesen kellő kidolgozottsággal és minőségben látsz dolgokat akkor ahogy a cikk után szakértök is találgatták, hogy működhet e a dolog vagy nem . Persze mondhatják, hogy fake , de ha belegondolunk ekkora mennyiségben és egy parádéra nem is éles löszereket vinnének, nehogy baleset legyen így elképzelhető a műanyag helyettesítés, de nem tudod biztosra, hogy nincs belőle raktáron ténylegesen működő verzió.
DE az afrikainál az az egyszem bemutató példány sincs legalább olyanra elkészítve ami egy kicsit is hihetőbbé tenné. -
#89597 Mert ha a haditechnikában laikusnak is van már annyi tapasztalata a mindennapi használt dolgokból, hogy ilyen megoldásokat eleve hülyeségnek tartson. Ugyan ez igaz az iráni lopakodó repülőre is.
Csakhogy ez nem egészen így működik, ha te tartod a kezedben a médiát, mint például Észak-Korea és részben Irán esetében.
A laikusokat simán meg lehet venni az ilyen "előadásokkal". Emlékszünk az Észak-Koreai helikális táras gépkarabélyokra és arra, hogy mindegyiken éjjellátó volt? Szerinted azokban is van potenciál? ;) -
#89596 Már bocs a nem PC kifejezésért, de csak egy nagyon primitiv lakosságot lehet ilyennel lenyűgözni.
Mert ha a haditechnikában laikusnak is van már annyi tapasztalata a mindennapi használt dolgokból, hogy ilyen megoldásokat eleve hülyeségnek tartson. Ugyan ez igaz az iráni lopakodó repülőre is.
A Koreai dolgok azok legalább müködnek, igaz nem olyan hatékonyak, de van mögötte potenciál.
De itt még azt is be lehet addni amit Kurfürst irt, hogy ha valami nem védi okét akkor még ők lesznek a hibásak érte nem az aki "kifejlesztette" csak ráfogják, hogy nem hittek eléggé benne. -
#89595 Csak a videó kezdőképét láttam, de már megszólalt a fejemben az ugandan tiger mafia mém. -
Kurfürst #89594 "birom az afrikai népek gondolkodását, ha valami ugy néz ki mi amit le akarnak másolni akkor ugyan azt is tudja."
Lásd a Warhammer univerzum ork technológiája... ha elég sok ork hisz benne hogy működik a szerkezet amit összeeszkábálnak, akkor TÉNYLEG elkezd működni, egyszerűen az orkok által rávetített pszichikus energiák által.
-
#89593 A cél feltehetően a helyi lakosság lenyűgözése volt, nem pedig a világnak üzetnek ezzel.
Ilyen téren például ezer éve voltak és vannak trükközések, kezdve a hajóflották felvonulását, egészen a mostani korszakok katonai felvonulásáig (Észak-Korea és a változatosabbnál változatosabb "csúcsfegyverek"). Ez sem különbözik sokban attól... -
#89592 Tippre nyitva volt a csőfar, és a gránát a küzdőtérben lévő lőszereket robbantotta be.... -
#89591 birom az afrikai népek gondolkodását, ha valami ugy néz ki mi amit le akarnak másolni akkor ugyan azt is tudja.
Gyanitom a kiindulási alap egy 4 tengelyes merev rámpás teherautó volt amin már szétrohadt a felépitmény.
Az igényesen felszerelt IR kamera rca csatlakozoval és a vezetöfülkében elhelyezett oscillátor monitor kifejezetten tetszett, az se lepne meg ha a fegyverek is fábol lettek volna kivágva.
én amugy nem tudom elhinni, hogy ha már használnak kamerát tabletet telefont, akkor nincs pár ember aki elröhögné magát, hogy mi a szar ez?
@Molni: gyanitom benne volt a csöbe a löszer igy az robbant be.
Utoljára szerkesztette: repvez, 2019.01.10. 22:08:26 -
#89590 Hogyan képes egy nyamvadt kézigránát ekkora kárt okozni? -
SZUsszan #89589 Jézusom 2
-
SZUsszan #89588 Jézusom...
-
JanáJ #89587 Nem vártam tőled jóslatokat, csak a BTR APC, a cikkben meg APC és IFV is van említve. Nekem meg lövésem sincs ezeket milyen arányban használják. Mondjuk remélem nem csak a dandárnak vesznek. -
#89586 Nekem is pontosan ez a véleményem. A nemzetközi légtérben repülő SR-71-eset lelőtték volna? A KAL-007 esete után? Na, az lett volna csak az öntökönszúrás királykategóriája... -
Gunslinger #89585 Ez érdekes, értem, hogy a svédek kíséretet nyújtottak, de ha nincsenek ott mi történhetett volna? A szovjetek el tudtak volna téríteni egy levegőben lévő gépet, még ha sérült is? Ez valós veszély lehetett? Nem írnak arról, hogy a szovjetek egyáltalán a közelben lettek volna, így ez nekem csak úgy tűnik, hogy jól körbe nyalogatják egymást 31 év után. -
#89584 Fogalmam sincs. Egymás után jöttek a váratlan beszerzési bejelentések. Nem tippelek. Nem az én műfajom. -
JanáJ #89583 A lőszer és a lövedék közötti különbséget értem. Pont ezért ez szerintem inkább lőszer. Mondjuk egy karabélynál sem lövedék fajták, hanem lőszer fajták vannak inkább. Nem nácizás, csak elbizonytalanodtam. -
JanáJ #89582 Akkor a 40-50 BTR helyett kb lesz 30 IFV és 20 APC? -
millerius #89581 Amit betöltesz egy fegyverbe az a lőszer, ami = lövedék+kilövőtöltet (ez lehet akár osztott lőszer is a nagy méret miatt). Tehát amit kilőnek az tényleg lövedék. Szerintem ...