94980
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • elmeroggyant
    Noh, asszem ennyi volt a fórumos pályafutásom az SG-n.
    Valahogy megelégeltem a kis nethuszár tinik keménykedését, meg a nagy rakás fanatikus balfékségét.
    Egy ideig gondoltam, hogy ez a topik lesz, ahol érdemben lehet társalogni, de valahogy ez soha nem jött össze részemről. Vagy nagy nihil volt, vagy olyan dolgokról volt szó, amiből nem tudtam tanulni szinte semmit. Más topikokban meg vagy a kis s&ggdugaszok adják elő magukat, vagy csak pangás van.
    Így hát ezt is itthagyom a műkedvelőknek.
    (Lehet, hogy öreg vagyok hozzájuk...?

Kiskorúbézoli! Neked kitartást a maradék idődre! A kényelmes irodát ott ne hagyd! :)
    Neked meg sok sikert Cifu a modiskodáshoz! ;)
  • elmeroggyant
    "de amire elég az is valami"
    Igen. Én nem ezt mondtam?
  • repvez
    Készül a skynet csak nem cyberDin néven hanem cybercom
  • qtab986
    Reakció volt arra, hogy bár annak a páncélátütése nem olyan hatalmas.
    Nem MBT homlokpáncélt üt át, de amire elég az is valami.
  • elmeroggyant
    Igen, használtak ilyesmit a britek is anno, csak nem alegységszinten, hanem magasabbegységeknél. Nem erről van szó.
    De mondom, nem írom le, mégha már nem is vagyok katona.
    Legyen elég annyi, hogy egy ilyen rádió elvesztése, eltulajdonítása, stb. mind nyugaton, mind mifelénk nem egyszerű fegyverrel való visszaélés (amiért már magában éveket lehet kapni), hanem annál magasabb szintű dolog.
  • elmeroggyant
    ???
    Ez triviális és világos számomra is. Csak nem tudom, miért nekem írod. :)
  • qtab986
    De ezt inkább nem írom le, mert Cosmic Top Secret, és még a végén elvisz a fekete autó.
    Tömöríti az információt és másodpercen belül "lövi" az éterbe? Britek Falk landon már olyat használtak.
  • qtab986
    Megnéztem a M433 40mm (40x46mm) gránát metszetét és olyan mint egy kumulatív gránát. Ezt ki lehet lőni M203-asból. 4 Milkor MGL/M32-el 24 lövés nagyon rövid idő alatt.
  • Molnibalage
    Akkor jól emlékeztem. :)
  • Zenty
    A norvégoktól, de hogy mi volt vele a baj arra én sem emlékszek
  • Molnibalage
    Valamelyik skandináv államtól vettük asszem a rádiókat és mintha valami kriptoblokk hiányzott volna belőle.
  • elmeroggyant
    Erre én is kíváncsi vagyok. 2006-7-ben már használtuk mi is az új rádiókat. Voltaképpen jól üzemeltek, de akadtak problémák is. Igazán nem értek hozzá, de rémlik, hogy valamit hiányoltak.
    Ettől függetlenül használható volt a rádió, és voltak előnyei is, de nem tudtuk vaalmiért kihasználni a full lehetőségeit. Pedig igen érdekes dolgokat lehetett már enélkül is művelni velük. De ezt inkább nem írom le, mert Cosmic Top Secret, és még a végén elvisz a fekete autó. ;)
  • elmeroggyant
    Asszem rosszul fogalmaztam. Itt gránátvető alatt konkrétan az RPG típusú gránátvetőket értettem; tehát a rakétahajtásúakat. A cső alatti gránátvető természetesen használható ablakból is, bár annak a páncélátütése nem olyan hatalmas, hogy komoly károkat okozzon egy hjmű.-ben (ámbár azért nem is oylan rossz).
  • Molnibalage
    Sajnos pontosan már nem emlékszem, de 1999 vagy 2000 környékén vett rádiókhoz hiányzott valami és nagyon hosszú ideig raktárban álltak vagy talán azóta is ott vannak. Talán Cifu tudja fejből.
  • qtab986
    tehát mondjuk egy emelet egyik ablakából; ellentétben a gránátvetőkkel.
    Rakétával. Vagy 40mm-el se?
  • elmeroggyant
    "Nem gondoltam volna hogy ekkora pukkával rambón kívül bárki is ilyenre képes."
    Nem kell oda Rambó:
    http://indavideo.hu/video/GEPARD_M6_-_promo_video

"erre az amik már csináltak valami mikrofon rendszert"
    Az lehet. De hogy nálunk még egy darabig nem lesz, arra mérget vehetünk. Hacsak DJ Janó nem megy oda a mikrofonjával és segít a katonáknak. ;)

"nem a legideálisabb APC killer egy romboló puska, de ezek szerint mégiscsak megoldható vele"
    Szerintem sok esetben ideális. Helységharcban belső, zárt térből is lehet vele lőni, tehát mondjuk egy emelet egyik ablakából; ellentétben a gránátvetőkkel. Igen pontosan lehet vele lövöldözni járművekre, emellett mesterlövész feladatokra is alkalmas.
    Pár ilyen fegyvert használó páros képes elég nagy területet lefogni. És ha az ellen nincs kellőképpen felszerelkezve (pl. lázadó erők, stb.), akkor nemigen jutnak át aterületen. Asszem Szomáliában az amiknál vagy franciáknál volt, hogy egy adott terepszakasz megfigyelésére és ellenőrzésére ilyen sniper team-eket raktak ki (valami oldalbiztosítás vagy mi lehetett). Több kilométeres terület volt, és rövid idő után egy lázadó sem próbálkozott átjutni. A megfelelő optikákkal a jól belátható terepen egyből kiszúrták a próbálkozókat, utána már 2 km-ről elkezdték őket pengetni. Azok meg jobb esetben is csak sejtették, hoyg honnan lőnek rájuk, de hatásosan nem tudták viszonozni a tüzet.
    Ha jármű próbálkozott, annak is rövid úton vége szakadt. Teherautó avgy egyéb páncélozatlan járgány esetében egy jó találat megállítja a gépet. De még egy hjmű-vet is megfoghat, ha nem túl nagy a távolság.
  • JanáJ
    "Viszont ha egy Gepárd-szerű félautomata izé kiküld neki az utcasarokról 8-10 skúlót, azért bent mégiscsak melegük lesz a srácoknak."
    Nem gondoltam volna hogy ekkora pukkával rambón kívül bárki is ilyenre képes. :-)

"és hogy tudják honnan lőttek rájuk"
    erre az amik már csináltak valami mikrofon rendszert

Egy szó mint száz, nem a legideálisabb APC killer egy romboló puska, de ezek szerint mégiscsak megoldható vele.
  • qtab986
    A használhatatlan katonai rádióktól kezdve
    Részletesebben mi van velük?
  • elmeroggyant
    BTR. Nincs is annál jobb. Sőt: "Sose vót ijen jó!" :D
  • elmeroggyant
    "Ha jól értem "csak" a lövedék és darabjai és a páncél lemez darabjai veszélyesek. Nincs hő, légnyomás, robbanás, stb."
    Valóban. Ha csak egy találat esik, akkor az nem túl sok.
    Viszont ha egy Gepárd-szerű félautomata izé kiküld neki az utcasarokról 8-10 skúlót, azért bent mégiscsak melegük lesz a srácoknak. :)

"és hogy tudják honnan lőttek rájuk."
    Na, látod, ez a legnehezebb. Sokszor még a gyalogbéka ... izé baka sem tudja, hogy honnan jött a lövés. Nehéz beazonosítani. De az legalábbb hallja, így a második sorozat/lövés már hozzávetőleg egész jól bemérhető.
    De bent a kupolanyúl nem hall semmit; látni se sokat. Így lehet, hogy már a 3. RPG-t küldik felé, mire eljut az agyáig, hogy nem éppen a legjobb helyet választotta a kényelmes és hosszú élet megalapozásához. :)
  • elmeroggyant
    Pedig egész jó lenne, ha nem azzal kezdene a honlap főoldala, hogy "Elköltöztünk". ;)
  • Molnibalage
    Nem találok "view large map opciót". Majd otthon is próbálkozok.
  • harcu
    Megnyíló oldalon 3. képre (Bomb Damaged runway in Serbia) középen klikk, az újonnan megnyíló oldalon a "view large map" linkre klikk, és ott lesz a googlemap képe a kifutópályáról, amit szétlyuggattak valamivel, van rajta vagy 10-15 találat is. Jól látszik, hogy nem nagy rombolóbomba kapta telibe, hanem sok kisebb, éa nem csak egy helyen, hanem a közepén és a végén is szépen belekerült a szórásba a kifutópálya. Az ilyen sérülést eléggé nehézkes lehet javítani.
  • JanáJ
    ennek ellenére, ha Irakban rájuklőnek egy vályogházból, akkor jön a telefon Joe-nak, hogy guruljon már oda az M1-el :-D
  • JanáJ
    "Apc lehet nem, de az utasokat.. :)"
    No most ezt nem értem. Ha jól értem "csak" a lövedék és darabjai és a páncél lemez darabjai veszélyesek. Nincs hő, légnyomás, robbanás, stb.
    Ez alapján az APC-n lesz egy lyuk, és ha pl nem a toronygpk.-t kaszálta el, akkor már jön is a válasz. Persze ehhez feltételezem, hogy nem tojták össze magukat a bent ülők és hogy tudják honnan lőttek rájuk.
  • Zenty
    Jah a kerék nem rossz.
    Egyébként jó is lehetne ez a gyors reagálású-kerekes-könnyű dolog, de csak akkor ha minden topon lenne.
    Nyugaton akik kitalálták ezt a összhaderő modul ízét :) azok is kiemelik, hogy a modern haditechnika a fontos jellemző ebben a műfajban.

Nekünk meg is van hozzá minden. Btr XD
  • Zenty
    Apc lehet nem, de az utasokat.. :)
  • JanáJ
    Cifu köszi, de ezt már olvastam és úgy ahogy tudom is. A kérdésre inkább elmeroggyant válaszolt. Hogy mennyire veszélyeztet egy romboló puska egy APC-t. Ahogy látom nem nagyon.
  • Molnibalage
    Ha vannak szerkesztett cuccaid, mint dokumentumok, akkor én bizony nagyon szívesen megosztanám az oldalamon mint felületen. Tárhelyként a mediafire-t használom. Jó kis tárhely.
  • [NST]Cifu
    Nem a saját honlapom, csak anno felmerült, hogy az itt írt szösszeneteket felrakjam valahova, mivel az SG topickeresője nem áll a helyzet magaslatán. Neuro és Seaweed ajánlotta a BoP-ot, ami ment is egy ideig, de sajnos a felrakás túl sok időt rabolt, ezért egy idő után már nem folytattam a dolgot (kb. 2x annyi időbe telt, amíg a képeket megcsináltam, a szöveget elrendeztem megfelelően, stb.).
  • Molnibalage
    A bop. nem az ő honlapja, csak Cifunak is van fent anyaga. Neuro-é a honlap, de ő már csak szökőévnte jár az sg-re.
  • elmeroggyant
    Linkelgetjük a saját honlapunkat az SG-ről? Ejjnye már! :D
  • elmeroggyant
    Cifu linkje kiváló. Bár te arra is kíváncsi voltál, mi történik belül. És romboló puska esetén is kérdezted.

A romboló puska nagy kárt nem tesz. Viszont a pct. lövedék bejutásakor pár darabot leszakít a páncélból. Ez, meg maga a lövedék(darabok) a bent ülőket sebesítik, ölik meg, illetve okoznak károkat. De egy ilyen lövedék általában nem tudja harcképtelenné tenni a járművet, és a bent ülők jó része is túléli. (Más kérdés, hogy egy ilyen találat után milyen sebességgel kezdik elhagyni a gépet. :) )
    Előfordulhat, hogy ha közelről lövik, és nagy erejű a puska lőszere, akkor átviheti a motort is a páncél után. Így akár meg is állíthatja a gépet; de ez nagyon ritka eset. Viszont több lőszer becsapódása (esetleg egy nehézgéppuskából) már tönkreteheti a gépet, és a kez. szem.-et is megölheti.

Afganisztánban az oroszok eleinte csak kinyitották a búvónyílásokat, hogy a kumulatív töltetek (Cifu a cikkében is ír róla - HEAT), mint az akna vagy az RPG ne okozzanak akkora kárt. De ez nem volt elég; bár valamit segített - csökkentette a nyomást.
    Ezután a következő lépés az volt, hogy kiültek a gép tetejére. Így egy aknarobbanás, ami a BTR-t érte, nem tett bennük akkora kárt. A legvégső helyzet pedig az volt, hogy még vissza is csukták a búvókat.

De sok esetben ez sem segít. Nemrég raktam be egy képet, ahol egy hk. elleni akna üti át egy aknaszedő haspáncélját, és felül jön ki a kumulatív sugár.
    Volt régebben egy képsorozatom egy aknára futott délszláv BTR-ről, ahol a srácok kint ültek a tetején. Hát, ha bent ültek volna, nem marad senki életben. Így "csak" lepotyogtak a tetőről, de szerintem azért szereztek pár komoly sérülést. Már csak abból gondolom ezt, mivel a BTR tornya lerepült a gépről.
  • [NST]Cifu
    Itt tájékozódhatsz. :)
  • JanáJ
    Nem tudom honnan jött, de mi történik pl: egy BTR belsejében, ha egy romboló puskával telibe trafálják?
    Azt olvastam, hogy nem szokták lezárni a küzdőteret, mert egy esetleges RPG találat vagy akna robbanás nagyott pusztíthat a zárt térben. De mi van egy "sima" lőszernél? Milyen lőszer típusok vannak páncélozott járművek ellen?
  • elmeroggyant
    Óóó, anélkül is van por dögivel. Fel sem tűnik ez a kis különbség.

http://www.youtube.com/watch?v=A491rFrTvKg
  • Molnibalage
    Jó ki profelhőt csinálhat. Azért nem kis nyomáson kell benyomni a levegőt,hogy fentartsad a mozgóképességet.
  • elmeroggyant
    Miért? Ezt nem értem.
  • Molnibalage
    Viccesen nézhet ki amikor homokos terpen megy lyukas kerekeekkel és a kompresszor miatt a lyukakon süvít a levegő. :)
  • Pluskast
    Ja több is van nekik a kelleténél.....