Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

degenerator
minek fenntartani a usmc-t?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
történelem, mindig õk kapják a legkevesebb pénzt és mégis õk mennek elöször a darálóba, minden hadseregen belül megvanank az ilyen "rivalizálások"

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Adam II
Amcsi fórumokon idõrõl idõre belebotlok az Army vs. USMC már-már flém számba menõ topikokba.

Mi a fenéért van ekkora vita ebbõl? Mitõl gondolják egyesek "jobbnak" a USMC-t?

Punker
suzukira minek a spoiler? optikai tuning ez is, AS-ban már megtanulhattad volna 😊

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Na igen! Mind2 esetben szólhattak volna a fegyverbuzi pasijaik. De fõleg a shotisnál. Rossz volt nézni azt a fegyvertartást.

Simán kiugorhatott volna a válla is, vagy komolyabban megsérülhetett volna a szeménél a távcsõ miatt...

Meg egyébként mi a lópikuláért kell távcsõ egy sörétes puskára?? =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

SgtChris
Az egy dolog, hogy a 2 nõ nem tudta mire is kell figyelnie egy fegyver elsütésekor, de legalább a manusok figyelhettek volna erre, pl.: a shoti tusa épp csak elérte a csajó vállát, nemhogy megtámaszkodott volna...persze, ha direkt röhögni akartak, vagy sérülést okozni, akkor nem szóltam...pancserok. <#violent>

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Gondolom ezt az okosságot kalciumklorid nevezetû sóval dúsítják, és csá.

köszönöm a választ, sztem kielégítõ volt. én is arra gondoltam, hogy nyilván nem a vízmolekulákat piszkálják az eljárás során, mert akkor nem 350 ft lenne egy liter hanem háromésfélmillió 😊

hanem hogy olyan oldott anyagok vannak benne, amik enyhén lúgos kémhatást eredményeznek összességében. viszont ebben az esetben ugyanaz mintha egy hasonló ásványvizet inna az ember, csak az jóval olcsóbb.

na ezt is tudjuk mostmár 😊

repvez
én ugy tudom hogy azért ment el a navigácio mert a progiba nem irták bele hogy a keleti és nyugati szélességi fok átlépését érzékelje igy megzavarodott .De ez már az F-20-as világ körüli turnéja idejébe is elöjött csak abban még volt analog müszer igy tovább tudott menni ,de leszállás után kijavitották.
Már csak az hiányzik hogy mühöldon akár a levegöbe is frissiteni lehessen a szoftvert.Még szerencse hogy nem win alapu a softver mert akkor ujra kéne inditani minden frissitéskor <#idiota>
inkább ez mint a politika 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu

Német spec. egységek G36-osokkal, érdemes figyelni, hogy a felsõ reflexirányzékot lecserélték... talán mégse olyan jó a gyári? 😊

Mint tudjuk a felderítõ repülõgépek és helikopterek mindent látnak. Szó szerint 😊

Csíííízzz...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator
2007 februárjában 12 F-22 Raptor hagyta el a hawaii-i Hickham Légitámaszpontot, hogy eljussanak Okinawára, teljesítve elsõ tengerentúli repülésüket. Minden rendben zajlott a nemzetközi dátumvonal átlépéséig. Ekkor a pilóták elvesztették az összes navigációs segítségét, iránytûik nem mozdultak, így a navigáció terén pillanatok egy elsõ világháborús repülõgépben találták magukat. Szerencséjükre az ég tiszta volt, így egy gyors hátraarccal a velük tartó tankert követve visszajutottak a Hickam támaszpontra.

Az idõ elõtti visszatérést a Pentagon rossz idõjárási körülményekkel magyarázta. A hibát a jelentések szerint egy "részleges kódsor" probléma váltotta ki, végtelen ciklusba kényszerítve a vadászgépek számítógépeit, amik újra és újra próbálták kiszámolni a gépek helyzetét, sikertelenül, mivel egy váratlan dátummal kellett szembe néznie. A hibát kijavították, három hét múlva pedig megismételték a repülést, ezúttal már sikeresen. Ennyit az elektronikától való, egyre növekvõ függésrõl.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
nos, egy kicsit messze libegtünk a topik témájától.

Egy hidrogénatom se nem pozitív, se nem negatív. Ahogy egyetlen atomnak sincs töltése, kifelé semlegesek. Törlésre úgy tehet szert, hogy a külsõ elektronhéját feltölti nyolc elektronra, vagy az ott levõ elektronokat leadja, hogy az így maradó külsõ héjon nyolc elektron legyen. Azaz a külsõ elektronhéjat lezárja. Ekkor viszont már nem atomról beszélünk, hanem ionról. A vízmolekulában kovalens kötéssel kapcsolódnak az alkotó részecskék, tehát nem ionok alkotják.

A desztillált vízben a vízmolekulák ionizálódása oxonium és hidroxilionokra folyamatos és egyensúlyban van, azért a kémhatása semleges. De csak a desztillált vízre igaz ez (az ioncseréltre már csak részben). Amit a természetben fellelsz vizet, az soha sem vegytiszta (azaz desztillált), hanem sókkal, savakkal, lúgokkal szennyezett. Ettõl lesz a víznek kémhatása, a szennyezõktõl függõen lúgos vagy savas (és így kerülnek bele szabad töltéshordozók is, a desztilláltvíz ugyanis szigetelõ anyag, nem vezetõképes).

Ha már a cikk említi a kalciumot: errõl nem árt tudni, hogy a magnézium mellett a legfõbb vízkõképzõ anyag. Szóval ha nálatok kemény a víz (és mint a reklámokból tudjuk Mo területének jelentõs részén az), akkor szinte ugyan ott vagy, mint ezzel a cuccal. A külõnbség a magnézium és kalcium kötésében van, a vízkövet a nevezett fémek hidrogén-karbonátjai okozzák, ezek válnak ki sóként (ami maga a vízkõ).

Azt sem árt tudni, hogy az emésztés alapvetõen a kaja kisavazása, a gyomorban pl sósav alapú vegyület bontja a táplálékot. Ha beviszed az ûberlúgos cuccot, akkor azzal rendesen megboríthatod az emésztésed. De legalább nem lesz reumád, így könnyebben kelsz fel a budiról fosás után...

PrasCo
Ez az "egyik hidrogén ilyen, másik olyan" ipari méretû állatság. Már mitõl lenne? =)
Savas kémhatást a H3O+ ion okoz, lúgost pedig az OH-. Nekem kissé meredek ez a "kilúgozás" sztori, és még ha így is lenne, érdekelne, hogyan valósítható meg ez technikailag (csapvíz plusz marónátron...? 😛 )a biológiai hátterébe meg - akkora kuruzslás szaga van ennek a dolognak - bele se merek gondolni. Meg belém szorult annyi korlátolt konzervativizmus is, hogy az élõlények évezredek/száz~/ óta természetes édesvizet isznak. Lehet, hogy ennek oka van...?
Hogy a napirajzot idézzem, "Fröccsbe meg nem innám azt a szart."
Bucser
Áhh ezt próbálták nekünk az utcán egy pultról árulva eladni. Aztán az anyám vegyészként feltett pár kínos kérdést (nem emlékszem már rájuk sajna 2-3 éve volt) de gyorsan elzavartak minket, mert rontottuk az üzletet😊

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Sadist
Az az értelme, hogy bele lehet rakni egy tartályba, és átküldeni a világ túlsó felére. Vezetéken keresztül nehéz volna, és fõleg rohadt drága.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

ja igen, el ne felejtsem, ezt akartam leginkább megkérdezni. igaz off, de hát ide járnak a leginkább sokoldalú ismeretekkek rendelkezõ emberek, talán még ez az egy off elmegy

http://www.furedilugos.hu/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

na ez véletlenül sem reklám akart lenni, de ma hogy voltam szolizi ott láttam ezt. kérdeztem a pultost hogy mi is ez pontosan. a lényeg hogy létezik e, létezhet e ez a dolog.

a víz nem semleges kémhatású alapesetben? nekem vmi ilyesmit vartyogott hogy a H2o úgy épül fel, hogy az egyik hidrogénatom pozitív, a másik negatív töltésû. és abból az egyiket eltávolítják egy "speciális eljárással" hogy a víz kémhatása lúgos legyen 😊 hát nekem ez inkább futurisztikusnak hangzik mint a hidrogénmeghajtású autó

szal létezik ilyen?

na végigböngésztem a hidrogénmeghajtással kapcsolatos hozzászólásokat, úgy látom senki nem látta azóta sem a mûsort. kár, mert engem megdöbbentett hogy mennyire elõrehaladott állapotba jár a dolog, ráadásul az energiavisszatermelést is egészen más alapokra helyezte mint ahogy itt elhangzik. na majd kiderül az igazság, mindenesetre nézzétek meg ha ráértek

a másik most olvasom egy cikkben itt az sg-n, hogy folyékony állapotban szállítják a földgázt. ennek mi értelme van, az a cikkbõl nem derült ki. hiszen lehúteni -160ra is jelentõs energia, utána fel kell melegíteni hogy gázként tüzelhetõ legyen

http://www.sg.hu/cikkek/57111/a_melyhutott_gaz_a_fuggetlenseg_forrasa

na igen, csak te nem nézed a társadalmi hátteret. amíg az életmentõ ellátások térítésmentesek (és itt nem csak a balesetesekre kell gondolni, hanem elsõsorban a tüdõgondozók + egyéb krónikus betegsékelle való kezelés) addig nem is kell számítani változásra. tudomásul kell venni, bármennyire is fáj, hogy magyarország büszkélkedhet vagy 2 millió cigány+proli réteggel, akik nem dolgoznak, járulékot nem fizetnek, ennek ellenére eddig megkaptak bármilyen egészégügyi ellátást. ráadásul az életvitelükbõl adódóan (cigi+pia,verekedések, háztartási balesetek)jóval gyakrabban és többet kell az ellátásukra költeni arányait tekintve mint másokra

én bármennyire is kormányellenes vagyok, tökéletesen egyetértek az egészségügy reformjával, kivéve a többiztosítós rendszert. már sokkal hamarabb be kellett volna vezetni, a vizitdíjjal egyetemben. az ellátásokat is 2008tól kizárólag olyan veheti igénybe, akinek van tb jogviszonya. így kiesik ez a tetves ingyenélõ réteg

lehet ez antiszociális, de hát ez van, nincs rájuk pénz. az usában is így mûködik. százalékot nem tudok mondani, de ha vki beleköt a dologba meg fogom kérdezni dr.csiba gábortól,a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház fõigazgatójától. a lányával jóban vagyok 😊

Mert általánosan az elsütõszerkezetekrõl van szó.
AK esetén kibiztosítás nélkül hátra sem lehet húzni a szánt, viszont a modern rendõrségi szolgálati pisztolyok jó részén nincs manuális biztosító, illetve léteznek olyan pisztolyok is amelyeknél bebiztosított állapotban is hátrahúzható a szán.
Senki sem írja hogy mielõtt a szánt vagy a zárat hátrahúzzuk kibiztosítjuk a fegyvert😊

igen,igazad van azért írtam h ezt ak-ra írtam,és azt tényleg elírtam h az zárra csap rá<#idiota>
Ez csak egy rendszer esetén igaz. Mert ugye nem csak gázelvételes (és azon belûl nem csak gázdugattyús) sorozatlövõ fegyverek léteznek. Ahogy kakas sincs mindegyikben.

Egyébként a kakas nem a zárra csap rá, hanem az ütõszegre.

M16 esetén a lövésszámláló nem tárcsa, hanem fogazott emelõ (amolyan fogasív féle).

Annak a kis pöcöknek elsütõemelõ a neve. Csak akkor van jelen a fegyverben ha az egyáltalán képes egyeslövést leadni. Amennyiben csak sorozatot tud lõni (pl MP36 család), akkor ilyen szerkezeti elem nincs.

Sadist
Egy kis pöcök a tûzváltókar állásától függõen minden lövés után megakasztja, vagy hagyja újból lecsapni a kakast. A rögzített sorozatnál meg egy kis tárcsa fordul körbe-körbe, ami csak egy teljes kör megtétele után akasztja meg a kakast, addig hagyja újból lecsapni, és elsütni a fegyvert. M16A2/A4-nél pl. 3 lövéses rögzített sorozatot lehet lõni, de ahhoz is folyamatosan nyomva kell tartani az elsütõbillentyût. Ha a 3-as ciklus közben elengeded, akkor megszakítj a sorozatot.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

ha jól tudom,úgy van h amikor elsütik a fegyvert akkor a gázok hatására a gázdugattyú hátramozog a zárkerettel a zár kiveti a hüvelyt és újabb lõszert húz fel, és a kakast hátrafeszíti,mivel sorozatlövénél elvan húzva az elütõbillentyû és így megint rácsap a zárra.(én ezt ak-ra írtam)
javítsatok ki ha valamit nem jól írtam.
Ron Ragm
"Automata (sorozatlövésre képes) fegyver esetén annyi a változás, hogy amíg az elsütõbillentyû el van húzva, addig a lövés kiváltása folyamatos, tehát a töltés-elsütés-ürítés fázis folyamatosan ismétlõdik, amíg van lõszer a tárban."

Igazából ez a része érdekelne, mert az öntöltést millió helyen megtaláltam csak ezt nem...

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

[NST]Cifu

Ron Ragm
Ja, de arra lennék kíváncsi hogy hogyan is van megodlva nagyvonalakban (technikailag)

Punker
semi: húzod a ravaszt lõ 1-et
burst: 3-at lõ
auto: amíg húzod a ravaszt és van a tárban lõ (kivéve ha elakad)

Ron Ragm
Valaki el tudná magyarázni pontosan hogyan is mûködik a fullauto, semi auto és burst tüzelési mechanizmusa? Akárhol keresgélek mindig csak az automata csõre töltésrõl van szó (burstról annyit találtam hogy fõleg bütykökkel oldják meg)

Molnibalage
Hmmm.. Akkor R-73 csak a földi támadófegyverzet rovására mehet? Jól láttam, hogy hatosával lehet rárakni az AT-16 rakétát?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
4 pillon van, a tõrvégeken lévõ konténerek alá nem lehet fegyver függeszteni.

A KA-50-2 Erdogan tervnél a tõrvégeken nem konténer volt, hanem egy-egy pillon, R-73-asoknak. A KA-50-2 viszont sose jutott el mégcsak a prototípus fázisig sem.

[NST]Cifu
A gép gerincére plusz üzemanyag tartályokat szereltek, a kezelõszervek teljesértékû HOTAS kezelést tesznek lehetõvé, két nagy színes és két kisebb fekete-fehér LCD kijelzõ, RD-33-III. hajtómûvek (2x 81.4kN), 7 pillon (6 a félszárnyak alatt, 1 a törzs alatt), a fegyverzet integráció pedig a MiG-29M szintû.

[NST]Cifu
Idén nem voltam kint, de õszintén szólva nézegetve a képeket és halgatva a beszámolókat nem is bánom, bár ezt a "felpáncélzott" jármûvet megnéztem volna (meg ha mellette áll valami mókus, akkor rákérdeztem volna, hogy a .22LR-nél komolyabb lõfegyverek ellen miként véd, ilyenkor az a szabvány válasz, hogy ez nem golyóálló, csak repeszálló... 😄).

Van a piacon kismillió megfelelõ jármû a célra, tehát ha már a HM szétverte a saját K+F részlegét, akkor még mindig meg lehetne oldani, akár licencgyártással is... csak akarni kellene...

Molnibalage
Skacok a KA-50-nek 4 vagy 6 felfüggesztési pontja van? A szárnyvégen levõ bumszlik akok tartalmazzák a zavarótölteteket? Nem lehet alá tenni R-73-at? Vagy az csak a földi fegyverzet rovására mehet?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A H-18 jó kinézetû. Persze nem ez számít 😊

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Molnibalage
SzMT az pontosan mit is takar? Miben tér el az SZM-tõl?

Afganisztánban nem vált be igazán. Lippai Péter alezredes szerint off-roadozni jó eszköz, de harceszköznek, fõleg sivatagi viszonyok közepette, nem.

degenerator
a zrínyisek szerint jó kis jármû, lehe vele tépni a terepen. hogy afganisztánban mit mutatna, nemtom.

Nem tudom jártál-e idén a C+D-n. Volt ott egy gyári "páncélozott" Szarci. A kiegészítõ "páncélzat" 4 vagy 5mm (nem mértem meg, ott helyben mondjuk 3mm-re saccoltam) vastag lemezekbõl állt. De csak a felépítményen. A motortér és a hûtõ maradt az eredeti "védettségû", ahogy a motortûzfal is. Szóval az egész egy lófasz, akár 43M-mel is átlõhetõ, a 39M és a 7,62x51 számára pedig még csak nem is kihívás. Emellett ha valami a motortér alatt robban, akkor a tûzfalon keresztül bizony bemegy az utastérbe ez-az. Szánalmas.

A két éve kiálított HM-TH féle páncélozott verzión érdekes módon minderre oda tudtak figyelni.

[NST]Cifu
...más részük élvonalbeli külföldi partnerektõl beszerzett, átalakított jármû...

Mint a G-Wagen? <#eplus2>

SgtChris
Rába H-14, H-18 Végülis, ha ezekre rákeresel lehet találni ezt azt...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Ezekrõl a jármûvekrõl tud valaki képet mutatni?

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

A Rába 14 milliárdért szállít katonai jármûveket a HM-nek

2007. december 27. 13:12

* küldés
* Nyomtatható verziónyomtatás
* betûméret

A Rába Jármû Kft. bruttó 14,1 milliárd forint értekben szállít katonai jármûveket a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynökségének - tette közzé a Rába csütörtökön a Budapesti Értéktõzsde honlapján.

A Rába Jármû Kft. és a Honvédelmi Minisztérium 2003. áprilisában egy 15 évre szóló együttmûködési keretszerzõdést írt alá, amelynek értelmében 2018-ig a társaság nemzetközi partnereivel együttmûködve terepjárókat szállít a honvédségnek.

A Rába most katonai szállítójármûveket, valamint különleges felépítmények hordozására alkalmas jármûveket szállít a katonaságnak egy két éves idõszakra aláírt kiegészítõ megállapodás keretében. A jármûvek egy része speciálisan a magyar haderõ számára fejlesztett Rába H típusjelû jármûcsaládból, más részük élvonalbeli külföldi partnerektõl beszerzett, átalakított jármû.

A társaság korábbi közlése szerint a Rába Nyrt. árbevétele az év elsõ kilenc hónapjában 11,8 százalékkal 40,903 milliárd forintra nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. A nettó nyereség ugyanebben az idõszakban 45,6 százalékkal volt kevesebb, 623 millió forintot tett ki.

MTI

Siluro
Nemtudom, hogy ismeritek-e, de érdekes lehet. wartapes

\"...nagyonprofi Lockonevő szupernagytudású...\" \"...for the love of House, for the love of Beats, for the love of Dance...\"

[NST]Cifu
Algéria: 40(70?) MiG-29SzMT, új gépek (a gépekkel a hírek szerint rengeteg a mûszaki probléma)
Jemen: 12 MiG-29SzMT, felújított MiG-29B export gépek
India: 66 MiG-29SzMT (?), felújított MiG-29B gépek (új hajtómû, avionika)
Peru: 17 MiG-29Sz/SzE, új gépek
Szlovákia: 12 MiG-29AS, felújított gépek
Szíria: 42 MiG-29SzMT, új gépek

Eritrea: 2 MiG-29SzMT (?)

Oroszország: MiG-29Sz és SzMT (~60-80db)

Románia: MiG-29 Sniper, felújított gépek (2004-ben kivonva)

Molnibalage
Cifu ki állított rendszerbe a mai napig bármilyen modernizált MIG-29-et?