Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Afganisztánk adtunk valami 20 ezer AMD. Valszeg ez onnan lehet.

régen elég sokan vették.

Hassel606
A jó öreg AMD meghódítja a világot! 😄

[NST]Cifu
Szaud-Arábia gazdasága továbbra is az olajra támaszkodik, az ország bevételeinek több, mint 3/4-e az olajexportból származik. Húzd ki a képletbõl az olajat, és a hozzá tartozó kiszolgálóipart (az ország lakosságának csaknem harmada nem is szaudi, hanem külföldi munkás, akik fõleg az olajiparban dolgoznak), és az ország GDP-je a töredékére esik vissza.

Dubai nem önálló ország, hanem az Egyesült Arab Emírátusok egyik emírsége. Az EAE bevételeinek csaknem fele még az olajból származik, és bár igyekszik "függetlenedni" az olajbevételektõl, pont most épp az a problémája, hogy az emelkedõ olajárak miatt az olajbevételek megugrottak, tehát a gazdaságát ismét egyre inkább az olajbevételek finanszírozzák. Ha kivesszük az EAE-bõl Dubait, akkor igen, kétségkívûl még Bahrain-on is túlmutat, de miután nem különálló ország, ezért az EAE-vel együtt kell tekinteni rá - így pedig már nincs olyan helyzetben, mint Bahrain.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Don-kanyar??! 😮

Kezdetben vala a semmi. Majd az Úr mondá: \"Legyen világosság!\" - s továbbra is vala a semmi, de már látni is lehetett azt.

[NST]Cifu
Ugyanaz, mint az autóknál. Körbe lehet sétálni, észre lehet venni azokat a tervezési hibákat, amik rajzon elsõre nem tünnek fel, például rosszul elhelyezett szerelõnyílások, rossz kilátás a pilótafülkébõl, nehezen hozzáférhetõ pillonok, stb.

Punker
hét képe:

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

I.C.ram
Olvastam, hogy Szaud-Arábiában sorra épülnek az egyetemek iszonyatos pénzekbõl. Ott van Dubai is ugye, ahol meg a turizmusra álltak rá igen erõteljesen.
I.C.ram
Életnagyságú makett?? Annak mi értelme?
[NST]Cifu

Mi V-100 életnagyságú makett. Enyhe Mi-24 beütés, végül a Mi-28 program (és a pénztelenség) miatt dobták az egészet.

Apropó, ha már Mi-28, a széria protogépeinek maradványai, itt van a 012-es, 022-es és a 032-es oldalszámú, a negyedik talán a 013-as lehet...

[NST]Cifu
Na, ha valamit elírok, máris megjelemik dara, hogy beleköthessen... :S

Lézerágyú light, zseniálprimitív edition.

Fenrir
Villanykörtéket lõ ki 😛

A halál csupán a kezdet...

Ebben tökéletesen igazad van,ez a lényeg.Az évek nem számitanak,még Abramsok esetében sem.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Tungsram-karbid? Nem tungsten-karbid akart ez lenni? Amit magyarul volfrám-karbidnak mondunk.

[NST]Cifu
Az évek nem számítanak. Az számít, hogy milyen szinten voltak az adott egységek felszerelve. Egy T-55-ös is lealázhat egy T-72-est, ha például a szlovének felújított, passzív éjjelátós, reaktív páncélzattal felszerelt, német gyártmányú lõszerekkel felszerelt T-55-öseit vetjük össze a magyar T-72M1-esekkel...

Ezek igazak,de az még mindig nem érv egy technika ellen hogy öreg.
Én az ellen az állitás ellen szoltam fel hogy eleve esélytelen a dolog,néhány év külömbség miatt.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

[NST]Cifu
Egy frászt nem. Aktív éjjelátó berendezésel rendelkezik csak a T-72 azon változata, ami Irakban rendszerben volt, az amerikai M1-es alapváltozata is már passzív éjjelátóval rendelkezett. Itt kezdõdik. Ott folytatódik, hogy az irakiaknak nem volt olyan lõszerük a T-72-es 125mm-es lövegéhez, ami akár csak az 1980-as évek elejét képviselte volna. Az 1960-as években kifejlesztett acélötvözet magvas nyillövedékük volt, nem tungsram-karbid, nem uránium magvas.

Kerek egy generáció választotta el az iraki T-72-eseket és az amerikai M1A1-eseket... Amiket össze lehetett volna mérni a T-72-esekkel, az a tengerészgyalogság M60A3-asai és a franciák AMX-30-asai voltak. Viszont nagyon kevés M60A3 vs. T-72 és még kevesebb AMX-30 vs. T-72 összecsapás volt az elsõ öböl-háború alatt.

[NST]Cifu
Ez kb. minden közel-keleti olajkitermelõ országra elmondható. A legtöbbjük addig fog így "virágozni", amíg van nyersolajuk. Utána mennek vissza a harmadik világ országainak szintjére, lásd Jemen esetét, amelyik a legszegényebb ország a régióban, miután már szépen apadnak ki az olajtartalékai. Bahrain-on kívûl a többi ország nem is igyekszik igazán elszakadni az olajtól, mint fõ bevételi forrástól...

degenerator
na az is vicces. a 2 vh. után annyiféle adat volt, szovjeteknél 20millió civil, 20millió katonát is olvastam már, németeknél is ugyanennyit, sõt, egyszer a zsidókról 600ezret, máshol 6milliót, néhol hetet...bár érdekes, hogy a reader's digest-ben 42ben akkor 6milliót írtak, amikor auschwitz még fel sem épült.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Zsolo007
Az az igazság, hogy nem tudok és nem is akarok vitatkozni veled a témában, mert nem értek hozzá, de az az igazság, hogy ha választani kell a közel 100 ezres Iraq Body Count és e között akkor inkább ezt választom, mert ez még mindíg közelebb lesz az igazsághoz, mint az IBC-é (amit egyébként hivatalosan elfogadnak)

Nyilván a nyugati média sem az igazmondás bajnoka, de pl az 1 milliónál maradva, az az invázió óta, átlagosan napi 660 erõszakos halál. Azért ez szerintem nehezen hihetõ. Ha mondjuk polgárháború tombolna, akkor elfogadhatóbb lenne. Ráadásul pl a 655 ezres adatgyüjtési módszere is érdekes. Amennyire én tudom nem véletlenül kiválasztott embereket kéne megkérdezni, hanem reprezentatív mintát. (Mert pl ha teszemazt mondjuk csak a három legnagyobb városban kérdezõsködtek, az ugyebár erõsen tudja torzítani az eredményt) Arról nem is beszélve hogy azt állítják, hogy a 655k-s becslés az abszolút minimum és annál akár 5-10x több is lehet a valós. 3-6 millió halott egy 28 milliós országban? Ne vicceljünk már. Csak összehasonlításképpen: Németország kb 7 millió embert vesztett a 2. VH-ban (katonák + civilek)

Zsolo007
Bocsi egyébként eltúloztam, most egy kicsit belekukkantva, 655.000 körülre teszik a számot, mindez 2006-ban volt.

Egyébként a medialens archívumban különösen érdekes az a rész (legalábbis számomra), ahol a mostani nyugati média irak kezelését összehasonlítják a szovjet média afganisztán kezelésével....

Hassel606
Közép-európa egyik legnagyobb lõterén lehúztam 6 évet.😊

Punker
hol láttad?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Hassel606
Én láttam lõni ezeket a vasakat (Abrams), egyszerûen hihetettlen, milyen pontosak! 1500 méterrõl, 1 négyzetméteres célon 3 lövés, 3 lyuk. Lehetett az álló, mozgó, mindegy neki. Olyan technikával, amivel ezek vannak szerelve (hõkép, asszem izraeli), egy gyakorlatlanabb kezelõ is kilõtte a légy szemét. 😊 Az UAZ felmelegedett kerékcsapágya is elég volt neki célképnek.😊 Ugyan ez a Bradley-ben.

degenerator
én egy merkava vs abrams. vagy T-90 vs abramsot...

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

ColdFire
😊

Az embereknek 10 fajtája van. Aki megérti a binális kódolást és aki nem. Think. Aim. Fire.

'91-ben viszont igen, ott ugyanis alap T-72 esek és iraki gyártású változataik szálltak szembe M1A1-esekkel. 1848 db bevetett M1A1-esrõl szólnak a források.

Te lehet hogy nem,de volt már ilyen nem is olyan rég itt europában is.

A két tank között 7 év van.A T-72 nem volt akkor egy elavult és hiányosan felszerelt tank.91ben még normál M1 esek is részt vettek a harcban,nagyon is számit a személyzet.
Az amerikai siker a légitámogatáson mulott nagyobbrészt,nem sima tank tank elleni küzdelemben.
Ma már az Abrams is közel van a 30 hoz.

Rosszul gondolod. Mindegy milyen a személyzet, ha harmincéves a technika, és olyan alapvetõ felszerelések hiányoznak mint az infrakamera,GPS vagy az éjjellátó.

Az Abrams-T72 fight már megvolt '91-ben. A T-72eseknek az elavult technikájuk miatt esélyük sem volt. Tökmindegy hogy milyen képzettségû a harckocsi legénysége, harmincéves páncélosokkal nem lehet Abramsek ellen harcolni. Ráadásul azok 91ben még M1A1esek voltak. Azóta már A2-esek is vannak szép számmal.

I.C.ram
Már most vesztettek. Kizsákmányolják az ország nyersanyagkészletét, és ez a pénz nem az irakiak zsebébe vándorol, ahogy az a többi arab országban van, hanem szépen ki az országból, és ha majd olyan kevés lesz az olaj irakban, hogy már nem érdemes kitermelni, akkor ott fog állni irak egyszál semmiben, se tõke, se szellemi tõke, se semmi.

Ha valaki vesztett ezen az iraki háborún az Irak maga.
Hassel606
Nem írtam élvezetet! 😄D De nehéz ezt eldönteni, hiszen viszonylag kevés idõ telt el. Ha tíz év múlva visszatér ez a téma, meglátjuk, hogy nyertek-e az ügyön az irakiak.😊

Adam II
Idõvel belõlük is kikopna a vallásosság de azt maguktól kéne elérniük.

I.C.ram
Ja csak te kb le se szarod a vallást, nekik meg központi része az életüknek.
I.C.ram
Amúgy nem arra kell gondolni, hogy az amik direkbe ölik az arabokat, hanem arra, hogy az amik váltottak ki egy helyzetet. Gyakorlatilag megsemmisült Baghdad teljes mûkincs gyûjteménye is. Kultúrális károk is iszonyat magasak.
I.C.ram
Olyan nincs, hogy egy ország élvezi, ha megszállás alatt van, és gyakorlatilag nincs saját, önnálló kormánya. Fõleg egy olyan kultúrából vannak a megszállok, akiktõl éppenhogy csak sikerült megszabadulniuk, pár évtizeddel korábban.
Adam II
Ezt írtam lentebb ,hogy békén kéne hagyni õket majd megoldják maguk módján csakhát náluk az olaj.

Punker
na most nem is olyan rég még a keresztény csoportok is ölték egymást rendszeresen, ha minden arab ország és felekezet elérné ugyanazt a fejlettségi szintet ott is kevesebb lenne a feszültség.

Adam II
Jó de én nem fogok agyonlõni egy ortodox vallássú embert csak azért mert az vallássa különbözik az enyémtõl. Arabok meg ezért ölik egymást az amcsik odamentek hát most õket is ölik.

Az esélyek 50% osak.A személyzeten inkább mulik mint a technikán,szerintem.
Bár a jó technika önbizalmat adhat.

A nyugati,keresztény világ is csak ezt a megoldást ismeri.Más még nem vált be,ez nem vallás függõ.

Ezt az 1 millió halottat honnan vedted? Meg ugye nem azt akarod implikálni, hogy ez mind az amerikaiak "tisztogatásától" van?

Hassel606
A hadviselésben ez a lényeg. Hogy minél kevesebb veszteséggel, minél több enemit elpusztítani. De az már nem hadviselés, ha öreganyámat lerobbantja a budiról, mert nem tetszik a helyzet.😊 Nem vagyok romantikus, de ettõl a merénylõsditõl felfordul a gyomrom, fõleg az ártatlanok miatt. Tudom, most jön az, hogy a támadó erõ is lebombázott civileket. De azt nem tudom elképzelni, hogy a keresztény istenük miatt tennének így.😊 Szándékosan nem írtam amerikát, általában beszélek, a föld bármely pontjáról.
Egyébként egy ilyen Abrams vs T-72 fightot én is szívesen megnéznék! 😊)De asszem a végkifejlet nem kérdéses...

Adam II
Szerintem ha az amerikaiak nem lennének ott akkor ugyanezek a fickók valaki másra lövöldöznének. Szvsz az araboknak kellene még néhány évszázad mire lenyugodnak és nem mindent AK-val akarnak megoldani.
Le kéne õket szarni addig csak nekik van olajuk :/

joebacsi
hát a jenkik is orvul lebombázgatták az iraki páncélosokat, nemhogy kiálltak volna velül szembe 1 kilóméterre 1-1 ébremsszel, hátrafordított lövegtornyokkal, elszámolnak 10-ig, és szemtõl szembe férfiasan, gyorsaság alapján döntik el, hogy ki nyer, és mehet tovább a következõ célpontra <#idiota>
kicsit túl romantikusan próbálod sztem felfogni az egésszet 😊

másrészrõl, meg gondold magad a merénylõ helyzetébe...országodat megszállta egy nagyhatalom, betettek egy bábkormányt az élére, ami elsõdlegesen a megszállók érdekeit nézi, minden más ennek van alárendelve...emiatt eléggé el vagy keseredve, annyira, hogy minden eszközt megpróbálj felhasználni annak érdekében, hogy ez a helyzet megváltozzon...ami persze nem fog, de ez nem érdekel túlságosan, mert történjék akármi, Allahnak megmutattad, és ez a lényeg 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Hassel606
Ne értsd félre, nem vagyok "amerikabuzi". De azt nem értem, miért kell menekülni, ha nincs vaj a fejemen? De nem szállok vitába, Te biztos naprakészebb, olvasotabb vagy a témában.😊