Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Nagyon bonyolult az átalakitás?
Ugy értve hogy magas technikai szinvonalat igényel,nrem tudná akármelyik ország megcsinálni?Például Libia?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Sadist
Valakinek megvan a teljes film? <#idiota>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

ez mi lenne mer én nem jöttme rá?

És mi volt a film cime ? Az kimaradt !
Megnézném hátha vannak benne még komolyabb tüzpárbajok , fegyveres összecsapások !<#beka2>
<#sir><#rinya>

joebacsi
sry, kicsit off, de jó látni, hogy valami haszna mégis csak van a magyar honvédségnek...<#idiota>

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

[NST]Cifu
Az elsõ kérdésre igen a válasz, a másodikra az RWR-tõl függ, korábban az indiai Szu-30MKI-k esetén beépítésre került RWR-el kapcsolatban volt ilyen a PR brosúrában, hogy képes az adatbázisában szereplõ radarok keresõ és befogó üzemmódja között különbséget tenni.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Cifu, az MIG-31 radarja mikor már rakétákat vezet rá a célra akkor produkál "befogást"? Az RWR képes különbséget tenni az üzemmódok között?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
AMX, Jaguar, Super-Etendard, Mirage 5, Mirage F1, Mirage 2000, Rafale F3, Atlantic ATL 2, Super Frelon, Super Puma, Sea King.

Elviekben nincs kizárva, hogy integrálják más gépek fegyverzetében, de például egy Szu-24-eshez hasonló gép esetében ehhez bizonyos kábelezése problémákat is meg kell oldani.

Üdv!
Exocet rakétát mely tipusok hordozhatnak?
Elképzelhetõ hogy azon országok amelyek párhuzamosan használnak többféle technikát felbuherálták például a Su-24 re?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Géppuska nincs, gépágyú van.

[NST]Cifu
De, egy 30mm-es gépágyú van rajta. Gondolom nem akart sokat tökölni a pilóta.

Punker
a 29-es nincs???

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Mert nincs rajta.

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

köszönöm az infót !
A honvédséget,hogy így két vállra fektették erre csak ennyit tudok reagálni:

"Amelyik ország nem hajlandó eltartani a saját hadseregét, rövidesen kap egyet valamelyik szomszédjától."

[NST]Cifu
Nincs valós tartalékos rendszer, még az 1990-es években felszámolták a maradékát is. Ez is része volt annak, hogy a politikai rendszer ennyire nem rendelkezett koncepcióval a katonaság jövõjének mikéntjérõl és hogyanjáról, ugyanakkor rohadtul be voltak sózva, nehogy a kommunista érából származó katonáknak esetleg eszébe jusson, hogy neki végül is nem volt olyan rossz a kommunista rendszer, és ezért fegyvert ragadva megdönti a demokratikus Magyarországot. Marha reális szituáció, de hát ez volt.

Jelenleg van egy pár civil szervezet, ami próbál többé-kevésbé ilyesmi feladatot ellátni, de a legnagyobb részük inkább csak arra szolgál, hogy kiéljék egyesek a katonáskodási szenvedélyüket a nélkül, hogy a hadseregnek a tagjai lennének. Ilyen a MATASZ (bár kétségkívûl õk vannak a legközelebb a valódi tartalékos rendszerhez), a Nemzetõrség és a Magyar Gárda is.

A magyar politikusok úgy két éve felkapták a témát, hogy hát mégiscsak kéne tartalékos rendszer, hiszen az jól jönne például természeti katasztrófáknál. Ugye emlékszünk, hogy a pár évvel ezelõtti árvíznél mozgósítottak mindenkit, de mégse volt elég ember...
Amennyire én tudom, sokkal többet nem mozdult elõre azóta sem a rendszer.

A toborzás résznél elolvashatod a Legyél önkéntes tartalékos! link alatt lévõ feltételeket, ott is azt írja honvédségnél kell jelentkezni.

Punker
"A MATASZ a Fõvárosi Bíróságnál bejegyzett társadalmi szervezet"

magyarul ez civil szervezet nem a HM-hez tartozik, ergó nem hivatalos.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

http://mataszbp.blog.com/1.+A+MATASZ-r%C3%B3l/
Itt is írnak az önkéntes tartalékos jogviszonyról.
(bocs URL-t nem szúrhatok még be)

Punker
honvedelem.hu-n semmit nem találtam róla, a gov-os címet elvesztettem, de tudtommal csak hivatásos és szerzõdéses emberek maradtak a seregben, a tartalékos egyik kategóriába se sorolható.

kétlem

Punker
szerintem azt már rég megszüntették.

Nemtudom ez a MATASZ-e én a rendes honvédségre gondolok csak nem hivatásos hanem tartalékos állomány.

Punker
miért nem a géppuskával szedte le?

Punker
a MATASZ-ra gondolsz?

Adam II
Georgia=Grúzia

Igen azt. De nem az USAbeli "dzsordzsa" hanem Grúziáról van szó 😊

schrank
ez most mit jelent ? dzsordzsa államig eljutott egy mig29 ami leszedet egy uav-ot ?

schrank[HUN] \"kiakirály\" \"jobb ha az okos hülyéskedik mint ha a ....\"

Srácok lenne egy kérdésem
Jelenleg Magyarországon, hogy van ez a tartalékos dolog ?
Tartalékos az lehet aki már kapott kiképzést ? Szóval nem lehet ,hogy egy ember odamegy mindenféle katonai elõélet nélkül és azt mondja tartalékos akarok lenni ?

Gundark
Lehet hogy már volt. De még egy
légigyõzelem 😊

Molnibalage
A gépek és a profizmus az nem összefüggõ. Nem szeretem az ilyen "legprofibb" összeshasonlítgatósdit.

F-16A/B, Mirage F1, F-5E/F harci gépeik vannak és persze ilyen-olyan helikopterek. A gond az, hogy a pilóták repült óráiról arrafele nem sokat beszélnek, de amennyire én tudom a jordánok elég komolyan veszik a dolgot, legalábbis hozzánk képest. Persze a repült technika össze sem hasonlítható az emírségek által használt F-16C Block 60-as gépekkel vagy a szaúdi F-15C-kel..

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
a jordán légierõ gépeirõl tud valaki valamit? azt olvastam, hogy az arab világban náluk a legprofibbak.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Itt a probléma. A lehetséges opciók közül az X-49-nél is tesztelt megoldás legfõbb elõnye, hogy viszonylag kis változtatással integrálható a jelenlegi helikopterekhez. Ilyen szintû átalakítás (merev rotorlapátok, ami sokkal erõsebb rotoragyat is kiván) viszont már aligha érné meg.

Akkor már reálisabb akár a billenõrotort használni.

Mondjuk az X-49 leginkább azért kaphat erõre, mert ugye a Boeing bebukott az X-50 Dragonfly Canard rotor/szárny demonstrációs gépével. Jelenleg csupán az X-49 féle gyûrûs farokrotor megoldás jelent opciót a billenõrotorral szemben...

Elérhetõ, akár meg is haladható. Csak le kell állítani a rotor forgását. Ehhez persze merevebb rotorlapátok kellenek.

[NST]Cifu
"200mph or more" a cél az X-49-nél. A cég korábbi tesztgépei max. 225mph-t értek el, ami azért messze van még a 400km/h-tól. Kétlem, hogy ezzel a megoldással reálisan elérhetõ 400km/h feletti sebesség, a rotorlapátoknak már túl nagy lesz a légellenállása.

Egyébként meg ha már itt tartunk, akkor farokrotor sem kell, lévén pl a Mi-24 farokrészén (köszönhetõen az elcsavartságának) 200km/h felett keletkezik annyi reakcióerõ, hogy szükségtelenné tegye.

300km/h-t a BlackHawk is tud. A tolólégcsavaros kiaalakítás nem is ennek a sebességnek az elérését célozza, hanem a 400km/h felettit. Ott már lehet gond szárnyak nélkül. Már csak azért is, mert ebben a sebességtartományban a rotor egy jó részén nem keletkezik felhajtóerõ, sõt a lapátok egy része át is esik. Fõleg ha tartósan akarod ezt a sebességet tartani. A maximális elérhetõ sebesség egy másik téma. Tartósan 300km/h feletti sebességre azért nem egyszerû stabil helikoptert készíteni. Nem véletlenül vágott bele a USMC sem az Osprey rendszeresítésébe. Abban a mérettartományban már lényegében csak a konvertiplán jelent megoldást.

[NST]Cifu
Az AgustaWestland AW139, ill. a Lynx egyes változatai elég stabilak azért 300km/h sebességnél is, mindenféle csonkaszárny nélkül. ^^

Kicsit faroknehéznek tûnik... Egyébként meg egy bizonyos sebesség felett mindenképpen kell rá szárny, különben nem lesz stabil.

Találtam egy egész jónak tünö oldalt.. lehet érdekel vkit

[NST]Cifu
A vicc az, hogy a Cheyenne végülis beváltotta az igéreteket, csak éppen közben az igények változtak, ez lett a vége.

A Speedhawk találó név, de véleményem szerint sokmindent feláldoznak azért a sebesség oltárán, páldául a két hatalmas csonkaszárny engem a Mi-24-re emlékeztet. Az meg nem arról híres, hogy szeret például egyhelyben lebegni...

repvez
Érdekes hogy a AH-56 Cheyene helikoptert elvetették és most mégis épitenek egy hasonlo elvü gépet.Még a végén ujra elövesznek régi projekteket ,hogy a mostani technikával megvalositsák ami akkor nem ment.
X-49A
Molnibalage
Amiért én nem tudom õt hibáztatni, ennyi repült órából... Szekeres meg az interjú során vigyorgott a kamerába. Hát mit ne modjak elég agresszív lettem. Mi mosolyog? Ez olyan vidám dolog? Az összes korány jól elkúrta a honvédelmet, hogy idézzek valakitõl...

[NST]Cifu
Az elsõ felmérések szerint a pilóta hibázta el a touch & go manõvert...

Véleményem szerint azért zuhant le mert ezeknél a gépeknél nagyon fontos a hajtómû karbantartása, de mivel ez költséges a Honvédség ezt elspórolta így átéghetett a hajtómû.

Punker
hát kannibál karbantartás van, szerelgetik át a dolgokat hogy talán 5-6 mûködjön.

Bocs, rosszul fejeztem ki magam. úgy értettem, hogy régebbi és nem feltétlenül kap annyi karbantartást, mint amennyit egy vadászgép igényelne. Persze nem értek ehhez, szóval lehet, hogy tévedem.
[NST]Cifu
Kuvait M1A2-es harckocsikat vásárolt az 1990-es években, ugyan információt nem találtam mi lett az M-84-esekkel, de gondolom addig rendszerben tartották a maradékot.