Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Mind Kína, mind India igyekszik saját licencgyártást folytatni, ahol csak lehet, a T-90S-eket és a Szu-30MKI-kat is nagyobbrészt helyben gyártják. A hadihajók, tengeralattjárók esetén Kína gyártás terén elõbbre jár.

Ami azt illeti igen, Pakisztán és India határvidékein is fõleg a légierõ, a tüzérség és a gyalogos haderõ számít, a hegyvidéken a páncélosok nem nyomnak sokat a latba. E téren egy Pakisztán+Kína egyértelmûen erõsebb tétel, mint India egymaga. Viszont jelenleg nincs olyan szituáció, ami a közeljövõben háborúra utalna. Pakisztán el van foglalva a belföldi problémáival, Kína meg az olimpiával plusz Tajvannal. Egyiknek sem India a legfõbb problémája jelenleg. Ha Pakisztán valamiért mégis háborúba lépne (pl. a belügyi problémákról elterelje a lakosság figyelmét), akkor per pillanat Kína semmiképpen nem lépne be a háborúba, amíg külön atrocitás nem éri.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Persze hogy hülyeség, mert egész sokkal több ártatlan muszlim civil halt meg nyugati blokád, bombázások és egyéb nyalánkságok okán mint fordítva robbanóövektõl meg repülõgépes/vonatos bombáktól.

Ha nem tetszik a trotilszámolgatás, csinálj bádikántot. Sehogyse lesz egálban.

ÉBRESZTÕ. Folyton sír a nyugat hogy ezek milyen csuda agresszívak, és visszaütnek amikor mi meg 50 éve basztassuk õket folyamatosan. A fagyi meg néha visszanyal. Felháborító, de tényleg. <#gunyos1>

A veleje amit írtam hogy nem kéne folyton nyávogni hogy jajj feldurrantották a követségem, meg a gonosz fanatikusok képesek és 100 kilós IED-et robbantanak az országukat egyébként lerohanó és azóta megszállva tartó katonák/Abramsek között/alatt.

Áh, nézem megint offtopicba mentem, alant van a link közel keleti szemétdombhoz, ott folytassuk inkább..

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Ehhez a témához épp mostanában írtam egy külföldi forumon, hogy azért össze kéne vetni hogy tiszta robbananóanyagmennyiségben a nyugati világ mégis mennyit vetett be az arab/muszlim országok ellen, és mennyit cipeltek magukon öngyilkos merénylõk. Szerintem nagyon sok Abdul kell robbanóövvel, hogy egy F-18asnyit kitegyen..

Hülyeség az összehasonlítás...

Mit választasz?

1000 t bombát úgy hogy a tora bora alján csücsülsz, v. 40 g robbanó anyagot egy beélesített kézigránátban a gyereked óvodájában miközben Abdul a halotti imát üvölti..

Egyébként ha már mennyiséget akarsz összehasonlítani egy IED-be se 2 grammot raknak...
Ebben a helyzetben tenyleg nincs konnyu helyzetben India. Ha Kina+Paksztan osszepuszizik, abbol csak rosszul johetnek ki. Ugy mar tuti lenne a vereseg. Ez nagyon az "ellensegem ellenseg a baratom" felallasnak latszik.
Az oroszokkal sem jarnanak jobban mint az usaval. Lehet egy haboru eseten a kinaiakat tamogatnak es akkor nem lenne utanpotlas. Miert nem gyartanak otthon? Ha nem is sajat fejlesztes, licenszbe.

Ahogy elnezem, elegge dimbes dombos a hatar. Igazan ott a helikopterek, es a kulonleges erok akiket jol lehetne hasznalni nem? Sem a tankok sem a repulok ereje nem jonne ki.
Heliben / SF-ben milyenek az eroviszonyok? En abban Indiara tippelnek, bar nem tudom mennyi/milyen helikopterjuk van (azt tudom, hogy kinanak keves).

Repulogep hordozokkal mi a helyzet a ket felnel? Azt tudom, hogy indianak van par oreg hordozoja, bar azt nem tudom ezeken milyen gepek uzemelnek, es mennyi a harcertekuk. Kinanak megvan mar a hordozoja? Valamit ok is vettek vagy csak venni akartak az oroszoktol?

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

[NST]Cifu
Ki jönne ki gyõztesen? Két atomhatalomról beszélünk. A levegõben kb. azonosak az erõviszonyok, a kínai J-6, J-7 gépeket most nem nagyon számítom bele. Szárazföldön mindkét hadsereg durva létszámokat tud felvonultatni, itt megint nehéz igazságot tenni. A tengeren Kína erõsebb egy fokkal, de csak ha az egész flottát vesszük figyelembe.

Én X-re venném. Egyértelmû gyõzelmet nem tudnának kiharcolni...

[NST]Cifu
Hogy eladják-e a Kitty-t, szerintem már csak az amerikai elnökválasztás után derül ki. Azért ez elég rizikós vállalkozás, politikai háttér szempontból is (bár épp ezen okból lehet, hogy a Bush kormányzat még meglépi nyáron).

India "amerika ellenessége" több tõrõl fakad. Elõször is Amerika Pakisztánt támogatta és jelenleg is támogatja (az Indiai-Pakisztáni háborúkban általában amerikai és francia/angol gépek csaptak össze, és az amerikai gépek Pakisztáni felségjellel repültek). Az USA számára egy kényes politikai szituáció. Szüksége van Pakisztán együttmûködésére az Afgán szituáció miatt, ugyanakkor nem elégedett igazán Pakisztán hozzáállásával és jelenlegi kényes belpolitikai helyzetével. Többek között ezért is kínos a helyzet. Pakisztán például 2006-ban írt alá megrendelést F-16C/D Block 52-es gépekre, és a korábban embargó alá vett, kifizetett gépeik egy részét is megkapják, plusz végrehajtják az MLU élettartam és képességfeljavító programot a jelenlegi pakisztáni F-16-osokon. India szempontjából ez vörös posztó. Az USA szempontjából azért is kínos a szitu, mert Pakisztán másik nagy fegyvereladója Kína, a Pakisztáni légierõ most márciusban vette át az elsõ FC-1-es könnyû vadászbombázóját. Mókás, mi? Pakisztán kegyeiért az USA és Kína is küzd, és mint tudjuk Kína és India kapcsolata sem teljesen felhõtlen - tehát India szemében sem Kína, sem az USA nem jó fiú. Sõt, ha innen nézzük, az is kínos, hogy a legnagyobb fegyverszállítója, Oroszország, egyben Kína puszipajtása, és szintén sok fegyver szálít nekik. Szövevényes? Nem kicsit.

Két éve elvitték az F-35 makettet Indiába, hogy eladásról tárgyaljanak. Az indiai vadászgéptenderen mégis az F-16 indult (az F-35 nem tudná tartani a kért feltételeket). Akkor megjegyezte az Indiai Légierõ egyik tábornoka, hogy India akkor sem vesz amerikai gépet, ha piros hó esik.

Egyfelõl látták az Indiaiak, hogy az USA hogy használja adott esetben ki a fegyverszállításokat politikai nyomásgyakorlásra Pakisztán esetén, másfelõl az USA F-16-osokat szállítot Pakisztánnak. Persze ettõl még lehet, hogy a 126 gépes megrendelést a végén mégis az amerikaiak nyerik... Csak nem túl valószínû. 😊

Ja igen, es megegy kerdes. Egy India-Kina konfliktusbol ki jonne ki most gyoztesen? Azt tudom, hogy maskor Kina elverte Indiat, de azota nagy fejlesztesek voltak mindket oldalon. Most milyenek az eroviszonyok?

Aham, ilyen korulmenyek kozott szvsz el fogjak adni. India meg ket legyet uthet egy csapasra, mert nemcsak jo hajoja lesz, hanem ra lesz kenyszeritve a jo repulo is (ooo, szegenyek) 😊
Kb 3 eve olvastam, hogy India meg Kina strategiai egyuttmukodesi szerzodest kotottek, mintegy bebiztositva a hatorszagot. Tehat kina figyelhet Tajvanra, India meg Pakisztanra. Ezekszerint annyira egyik fel sem gondolta ez komolyan. India miert utalja az Usat? Neki sokat nem artott. Vagy a pakisztani baratsag miatt nem szereti?

[NST]Cifu
Ha kicsit visszaolvasol, akkor van egy ilyesmi...

[NST]Cifu
Ismered a mondást, ha egy terv hülyén hangzik, de mûködik, akkor nem hülye terv. 😊

qtab986
Ismer valaki összehasonlító tesztet ami a kézifegyverek megbízhatóságát vizsgálja?Minél szélesebb a vizsgáltak köre annál jobb.

Ja, valószínûleg a homokzsákos fészeknél jobban ellenáll a lövedékeknek, de akkor is gány! =)

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
-Akinek nehezére esik rájönni, hogy mit takar a "Haditechnika Topic" kifejezés, annak szívesen segítek. Van egy Közel-Keleti konfliktusok topic. Nem túl hosszú, és ehhez képest elég sok minden van már benne. Javaslom Animefox, hogy kezd a #23-assal.

-Kismodi vagyok, törölni tudok, bannolni nem. ^^

-Szu (#31441): Nem rossz az, csak az álcázásán kellene dolgozni. ^^

-MuldR (#31458): Még nincs döntés, egyfelõl Észak-Karolina akarná magának úszó múzeumnak, másfelõl India jelezte még 2007-ben, hogy szívesen megvenné a kivénhedt hordozót. Ez elég macerás lenne amerikai szempontból, Mert bár a kivénhedt csataló a Kitty Hawk, de tele van olyan dolgokkal, amik még mindig komoly értéket képviselnek (hogy tovább ne menjünk, a gõzkatapultok, amikkel kapcsolatban sem az oroszoknak, sem a kínaiaknak, sem az indiaiaknak nincs megfelelõ tapasztalatuk). Ugyanakkor nem teljesen példa nélküli, tavaly állt rendszerbe az INS Jalashva, azaz az Ex USS Trenton partra szállító hajó. Az amerikaiak állítólag nem zárkóznak el teljesen az ügylettõl, de komoly feltételeik vannak, és nem is annyira titkolt hátsó szándékaik. Az egyik az orosz hadiipari megrendelések aláásása (a Kitty-hez Super Horneteket kell, hogy vegyenek az Indiaiak, amerikai fegyvereket, stb.). Másik meg az, hogy legyen egy második front a Kínaiak ellen, ha kell. India és Kína nincs túl jó viszonyban, ugyan az utóbbi idõben már erõltetett barátkozási jelek mutatkoznak, de a két országnak van területi vitája, és háborúztak is egymással már. Az USA ázsiai politikájába jó kártya lenne egy amerika barát India...

Nem az oroszokat, hanem Kinat.

Punker
ezt az izrael kérdést inkább a terror topic-ban kéne kitárgyalni.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A háborúnál is vannak szabályok fõleg a civilekre nézve. Aztán egy olyan államról beszélünk aki állandóan az emberségességrõl, és a liberalizmusról papol. Közbe saját portékán közelében sincs ezeknek.
Jelenleg ott tartanak, hogy az izraeli civilek irthatják szabadon a palesztinokat, és lophatják a földjeiket.
Ennek ellenére a palesztinok elég nyugisak, mások már vagy elmenekültek volna, vagy pedig lerohannak mindent

Punker
ha ellensúlyozni akarják az oroszokat akkor eladják 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Arrol van mar valami infoja valakinek, hogy az Amik tenyleg eladjak indianak a Kittyhawkot? Ha minden igaz mar kivontak. Muzeum lett vagy eladjak?

egy szimpla fuss miatt törölve lett a kommentem, de ez a kamu dákó ízé meg szabadon, és vígan garázdálkodhat, szép nem mondom 😄

Egyébként mintha a románok nem ezt csinálnák...

Hagyjuk már ezt az antiszemita dolgot. Baromira divatos kifejezés lett ez manapság magyarországon, egyes politikai erõk naponta használják fel ellenfeleik ellen.
Kvázi túszként tartják maguk elõtt a zsidókat(akiknek kezd már elegük lenni belõle). Valójában azonban Mo-on a második világháború óta nincs antiszemitizmus. (már politikai szinten. Az hogy néhány hülye bõrfejû miket gondol, senkit sem érdekel, mert nincs politikai erõ mögöttük).
Valójában antiszemitának akkor lehetne egy politikai pártot nevezni, ha az a zsidók jogainak korlátozását vagy a zsidók kitelepítését hangoztatná. Ilyen politikai erõ viszont nincs magyarországon, és nem is volt már vagy 50 éve. (Még a paletta legszélén álló és egyébként szalonképtelen miép se hangoztatott ilyeneket, nemhogy más jobboldali pártok) Az hogy a magyar miniszterelnök havona egyszer elsüti ezt a kifejezést az ellenfeleivel szemben, az csakis kizárólag õt minõsíti.

Szóval szerintem hagyagoljuk az antiszemita kifejezést magyarországgal kapcsolatban. Felvilágosult 21. századi emberek amúgy sem szoktak másokat a fajuk vagy a vallásuk miatt támadni.

degenerator
te konkrétan most mire célzol? az ukrán békefenntartóra? mi köze ennek az antiszemitizmushoz?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Scottt
Ok,akkor nemszóltam.

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Bucser
Cifunak itt van moderátori joga (tudományos eszmecserében)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Scottt
De õ nem adhat büntiket mert csak házigazda?!

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Punker
mert a takarítás 99%a azt teszi ki, amúgy meg ide nem jön be modi mert Cifu itt van úgyis elvileg.

Sadist
Persze hogy lehet, csak a moderátorokat jobban izgatja a témába vágó, sok információval teli, ámbár szerintük reklámnak minõsülõ linkelés.

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Lehet bannolni itt az sg-n? Nem is tudtam. Akkor viszont ennek a román zászlós szerencsétlennek már nagyon érik a ban.

Bucser
lassan érik a Banánod...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Ehhez a témához épp mostanában írtam egy külföldi forumon, hogy azért össze kéne vetni hogy tiszta robbananóanyagmennyiségben a nyugati világ mégis mennyit vetett be az arab/muszlim országok ellen, és mennyit cipeltek magukon öngyilkos merénylõk. Szerintem nagyon sok Abdul kell robbanóövvel, hogy egy F-18asnyit kitegyen..

Veleje amit mondok, a Nyugati/keresztény világ az elmúlt ötven évben folyamatosan basztatta az arabokat/muszlimokat. Suez óta. A Közel Keleten pedig Izrael kvázi a Nyugat elõretolt állása, aminek a Nyugat valamennyi kis mocsoksága felett szemet huny (persze ebben a hidegháború is jóocskán benne van). Persze hogy az a fõ célpont meg a vörös posztó. Dél Afrika nem volna rossz analógia, ott is szemet húnytak, mert legalább nyugatbarát volt.

Ezek után némileg képmutatásnak érzem, amikor a nyugati világ azon sír hogy hát ezek TERRORISTÁK meg ezek ROBBANTGATNAK.
Most ezen mégis mi a bánatot kell csodálkozni, persze hogy a, be vannak pöccenve b, ellenállnak c, azzal amivel éppen tudnak.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Sadist
Menj már innen <#smile>

- De ezzel saját magad lejáratását folytatod, ezt nem érted meg? Magadat égeted tovább. Ami a legszomorúbb hogy magyar színekben. Tapló. - nem is szines a nevem

Korrekt irás. Az. Egy ukrán irta, mert nem tetszik neki, hogy az ukránok által elkövetett dolgokat nagyon piszkálgatják. Errõl még annyit, hogy nem véletlenül piszkálják ezeket... A legbrutálisabb dolgokat a németek velük végeztették el.

Ebbõl fakadóan az írás nyilvánvalóan propaganda. Mi a jó propaganda? Kevés bizonyítható dolgot kevernek nem ellenõrízhetõ de hatásos dologgal.
Ez kell viszont az antiszemitáknak, király módon lehet mutogatni mint a véres rongyot...

Lehet akár igaz az utolsó betûig akkor is ellenõrizhetetlen dolgok vannak benne ezért fenntartással kell kezelni..
Ebben témában gyakorlatilag nem lehet korrekt dolgot találni...

Én másban látom a különbséget a nyugati és az arab mentalitást csinálni...

A különbség az, hogy Abu Graibbal nem lehetne lelkesítõ videót csinálni mig egy nyugati megkinzásával az arabok számára lehet..

Ha egy nyugati katona csinál valamit és az kiderül akkor elõveszik érte és valamilyen szinten (aminek a mértékén lehet vitatkozni) megbüntetik, mig el tudod aztképzelni , hogy a Hamasz megbüntetne valakit zsidók megkinzásáért és megöléséért?
http://i227.photobucket.com/albums/dd66/lancero11/junho/xb5.jpg

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

Egységes felszerelésû orosz alakulat!

Megerõsített orosz állás! =)

<#eljen>

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

degenerator
olvass bele abba, amit linkeltem, ott elég háborús bûnt felsorolnak...

egyébként a kasszám rakétákat nem nevezném haditechnikának..😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Valóban nincs. Fingom sincs róla. Ahogyan neked sem. Vagy bárkinek itt a fórumon. Viszont, egyesekkel ellentétben én nem gondolom azt, hogy van elég rálátásom megítélni a helyzetet ilyen távolságból, televízión és interneten keresztül.

Megtörtént eset, amirõl beszéltek a zsidók megunták a kõdobálást és a palesztinoket felültették a motorházra.. Kõkemény hadbiróság lett belõle...
Fölösleges hepciskodni... A zsidók az arabokkal háborúban állnak, a jelenlegi szakaszban videókkal folytatják egymás ellen, de ha sokat rakétáznak akkor más fegyverek kerülnek elõ...
A háborúban pedig sok szemétség megtörténik mindkét oldalon...
Végül a bánásmódról annyit, hogy el lehet képzelni, hogy mi történne akkor ha egy zsidó kerülne at arabok kezébe... Bár nem kell nagyon nagy képzelet van fenn videó elég Dániel Pearl-re v. Nicolas Berg-re gondolni, és azért a megruházás nincs pariban a lefejezéssel...
már késõ, kiengedték a szellemet apalackbol hamarosan jön az összes tizenéves fröcsögni a politikárol egy direkt politika mentes topicba/forumba... 😛

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Nem kéne ezen a topikon a izraeli-palesztin szerelemmel foglalkozni !
Ez politika , médiaháború stb ! Én nem vagyok egyik párti se annak ellenére hogy az izraelieket kimondottan nem kedvelem , legalábbis az izraeli politikát , médiát , stb ! Pedig voltam már izraelbe ( Tel Aviv ) , nem sokáig !
Inkább a szemben állo felek haditechnikai eszközeivel , felszerelésével , katona lehetõségeirõl irjunk ! Az inkább egy haditechnikai rovatba valo!
Pl : Hezbollah vs IDF
mert neked aztán vani... 😊

degenerator

Animefox
Fõleg ha fingod sincs mi van ott... Téma lezárva! Pont.

Be kellene látni végre, hogy egyik fél sem jobb a másiknál, és butaság állást foglalni a zsidók vagy a palesztinok mellett. Mindkettõnek megvannak a maga piszkosságai.

Animefox
Persze hogy vicces, hiszen nem akarják õket bántani az izraeli katonák, csak fegyelmezni. Így 360 fokos szögben kivan tekerve bõröstül a kis karocskája, legalább pár évig nem lõ rá senkire se AK-val... figyelted hogy direkt a jobb kezét tekerték ki? Én is Izrael párti vagyok ne aggódj <#puszi>

bardocz
Tényleg kurva vicces.Hány éves,8?
Balage!

ne tedd! Egyrészt mert felesleges, mert még nincs vége, és mert egy oldalon megtalálható, és valamilyen stzinten az õ szellemi tulajdonuk, legalábbis szerintem. A katpolblogon megtalálod az anyagot és még néhány más érdekességet is. Pl most tettek fel egy interjut egy magyar harckocsizó tiszttel.

katpolblog

TG

karosszéktábornok.blog.hu

Bucser
És ez olyan vicces?

ölég szánalmas vagy... Szégyenlem, hogy a földim vagy.

Animefox

"Egy pásztorkodással foglakozó palesztin család tagjai felvették, amint elmaszkírozott arcú zsidó telepesek baseballütõkkel rájuk támadnak. A BBC birtokába jutott felvétel a palesztin önkormányzat fennhatósága alatt álló Ciszjordániában készült még vasárnap.

A támadásról készült videót a B'T Selem nevû izraeli jogvédõ szervezet jutatta a brit közszolgálati médiumhoz. Az emberi jogi szervezet korábban a "Shooting Back", azaz "Visszalövés" vagy "Visszafilmezés" elnevezésû programjuk részeként összesen 100 kamerát osztott ki a palesztinok közt, hogy azok dokumentálhassák az ellenük elkövetett támadásokat. A (az illegális, palesztin földön erõszakkal létesített - a szerk.) zsidó telep vezetõi elzárkóztak attól, hogy kommentálják az incidenst.

Az izraeli rendõrség vizsgálatot indított az ügyben, de egyelõre senkit nem vettek õrizetbe." (nem is fognak mert nem szokásuk)

Animefox
Full liberális magyar média tudomása szerint is több ezer eltört kezû regisztrált gyerek van, akik napi színten kontaktusban vannak a katonákkal. Annyi túlkapásos videó van palesztín gyerekek kínzásáról meg mások bántalmazásáról hogy ajánlom a videókat megnézni, csak annyit kell beírni hogy pl: made in israel, vagy simán israel, ekkor a youtube automatikusan csakis erõszakos videókat hoz be. Most múlt vasárnapi a legfrissebb mikor egy palesztín emberhez odamennek 4-5-en baseball ütõvel és jól kiverik a fogát. 😄