95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
Kíváncsiság, vagy IDPA-ban versenyzik esetleg
Az IDPA önvédelmi fegyverekre szól, nem igazán sorolnám a sportfegyverek közé ezt.
és az önvédelmi fegyvernek is megfelelő sportcélú lőfegyverét ki akarja próbálni más lőszerekkel is.
Ilyen nem létezik, a sportfegyverek nem tekinthetőek önvédelmi fegyvernek.
Lehet jó szórásképük, nem alapkövetelmény egy JHP-nél, hogy pontatlan legyen, továbbá attól még hogy sportcélra nem a legmegfelelőbbek miért kéne tiltani? Erre még mindig nem válaszoltál.
Dehogynem, ezzel kezdtem:
"Szerintem sportcélra ember elleni expanzív lövedéket nem fognak adni a fegyverboltban."
A sportfegyverek és az önvédelmi fegyverek eleve külön kezelendőek, sportfegyvert nem viselhetsz utcán, meg van határozva a szállítási módjuk (zárt táska, kazetta, lőszertől külön) és így tovább.
Ezek a lőszerek ellenben kifejezetten önvédelmi célúak. Sportcélra használni őket nem is ésszerű a kifejtettek okok miatt (szóráskép, ár).
Hasonló okból volt problémánk .22LR Hollow-point lőszer miatt, amit szintén fegyverboltban vásároltunk (a boltos ugyanakkor figyelmeztetett minket arra, hogy nem sportlőszer, de nem volt más .22LR-je), mivel ezek sem sportcélú lőszerek, hanem vadászatra (esetleg önvédelemre) szolgálnak. A szakosztályvezető is úgy volt vele, hogy ugyan mi baj lehet, jöhet. Miután szóban egyeztettünk az illetékes rendőrrel, gyorsan ellövöldöztük őket, mivel ha ellenőrzéskor megtalálja, akkor eljárást kell indítson ellenünk. -
Szemből nézve azért annyira nem fog elütni más géptől sem. Személy szerint és a Raptort alig tartom jobban védettnek IR téren, mint egy akármilyen 4. generációs gépet. A hajtómű működési elve egyszerűen az, hogy brutális mennyiségű hőt termel. Ezzel nem tudsz mit kezdeni. Persze oldalról és szemből nézve alul / fölülről picit árnyékolhatod, he ha 4/10 óra irányból nézel rá egy Raptorra, akkor bezony az nem igen tér el egy 4. gen típustól.
Ez olyan mint a ventilátorok zajcsökkentése. Az egész ventilátor működési elvének alapja az, hogy nyomáskülönbséget hozol létre. Viszont akkor meg eltérő nyomás lesz a lapát két oldalán, nyomás kiegyenlítés lesz lapátvégen, periodikusan leváló örvények, stb. Csodát tenni nem lehet...
Az F-22 esélyein az javíthat, ha van körökörös IR szenzorokkal történő figyelés és brutálisan sok flare. Fogalmam sincs, hogy mennyi infracsapda - vagy akár diplól - tárazható be. Az viszont érdekes kérdés, hogy a stealt képesség megőrzésével hogyan lövik ki ezeket a gépből! -
Gunslinger #45325 Az újak sem lesznek kevésbé kilógóak sztem. Bár ki tudja. -
Sztem csak nem készültek el az uj hajtomuvek amiket igértek bele igy az egyel régebbi verziot tették bele. -
Pár téren hibás dolgokat írnak, én is dolgozom a sajátomon, remélem holnap ki lehet rakni. :) -
Ami engem a PAK-FA esetén meglep, hogy nem is törekedtek a hőkibocsátás csökkentésére (gázelvezetés és a torlósugár árnyékolása mint a Raptor vagy B-2 esetén).
Valószínűleg VBR harcra sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek Bár a felderítésben a hőkisugárzásban egyre nagyobb szerepe van az alkalmazott passzív hőszenzoros felderítési technikák miatt... nem értem én ezt...
Lopakodik meg nem is.. mert a kék égbolton egy nagy vörös hőforrás lesz... -
Gunslinger #45321 Sportcélról beszélünk, hiszen itt arról volt szó, hogy sportengedéllyel vásárolhat valaki ilyet.
Így van, tehát újra megkérdem. Miért kéne jogszabályban tiltani? A jogszabályban nem is lehetne felsorolni a létező összes lőszerfajtát a létező összes kaliberben, hogy ki milyen szakágban mit használhat. Értelmetlen lenne, erről az oldalról nézve a jogszabály teljesen logikus is.
Önvédelemnek semmi köze ehhez, ahogy a fegyvertörvény önvédelemre vonatkozó passzusainak sem.Azért jön ide az önvédelmi témakör, mert önvédelmi lőszerről beszélünk. A fegyvertörvénynek meg nincsenek önvédelemre vonatkozó passzusai, azt a BTK tárgyalja. A két dolog tök más, ne keverd össze!
Mi a ráció abban, hogy drága (~300 Ft körül van darabja?) expanzív lőszert lövöldözöl gyakorláson/versenyen, az olcsóbb (harmad annyiba kerülő) FMJ / sima JHP / Wadcutter helyett?Kíváncsiság, vagy IDPA-ban versenyzik esetleg és az önvédelmi fegyvernek is megfelelő sportcélú lőfegyverét ki akarja próbálni más lőszerekkel is. A sportfegyverek nem csak .22LR meg .38 special fegyverekből állnak, amihez jó a wadcutter.
A homok vagy löszfalnak (tereplőtér) vagy a gumifalnak (zárt lőtér) olyan mindegy, mit lősz beléNem is ez a lényeg.
jobb szórásképe biztos nincs, akkor már direkt sportcélú lőszert vásárol az ember inkább, hasonló áron.Lehet jó szórásképük, nem alapkövetelmény egy JHP-nél, hogy pontatlan legyen, továbbá attól még hogy sportcélra nem a legmegfelelőbbek miért kéne tiltani? Erre még mindig nem válaszoltál. -
Az F-22 igenis nagyon jól leválthatta volna az F-15C gépeket, ha egy nagyon picivel több készül belőle, olyan 220-240.
Egyetlen Raptor harcértéke kb. 3-4 F-15C-nek felel meg. Ez azt jelenti, hogy kb. 180 db F-22A harcértéke nagyobb lesz, mint az egész F-15C flottáé most. Csakhogy egyetlen F-22 már most annyiból üzemel, mint egyetlen F-15C. Szerintem ez elég költséghatékony leváltás. Minimum ugyanazt a képességeet, de inkább többet ugyanazon zöldhasúért kapsz és még pilóta is kevesebb kell, ahogy tanker is és ez szépen gyűrűzik tovább.
Az lehet félrevezető, hogy 3-4 F-15C természetesen több rakétát hordoz, viszont potenciális célt elég nehéz találni neki, mert ha akkora túlerővel nézne szembe, ahol ennyi kell, akkor nekik is meszeltek már. Pl. egy F-15C vs. négy db Szu-30MKK küzdelem kimenetele azért már elég egyértelmű lenne szerintem. Egy Raptronak egyáltalán nem leküzdhetetlen akadály ez.
Igazából ha nem szőrösszívűen nézed, akkor gyakorlatileg le is váltotta őket, mert a SZU összeomlása miatt még 280 gép átvétele is talán felesleges lett volna, vagy nagyon a maximális mennyiség, ami a közeljövőt illeti.
A gép gyártása igény esetén újraindítható, persze ez sok zöldhasúba fáj, de attól még nem kell úgy kezelni, hogy soha többet nem lesz F-22 gyártás, bár ez valószínűleg példátlan lenne. Fejből egyetlen péda sem jut eszembe, mikor egy vadászgép gyártását újraindították volna. -
indexes cikk videókkal -
inkább szar a fegyverjog, hogy önvédelemre tiltja. Attól még hogy nem feltétlenül a legjobb lőszer (elméletben) egy JHP lövedékes lőszer sportcélra attól még miért kéne tiltani a vásárlását? Nem tudlak követni.
1.: Sportcélról beszélünk, hiszen itt arról volt szó, hogy sportengedéllyel vásárolhat valaki ilyet. Önvédelemnek semmi köze ehhez, ahogy a fegyvertörvény önvédelemre vonatkozó passzusainak sem. A sportengedély ugyanis nem önvédelemre szól.
2.: Mi a ráció abban, hogy drága (~300 Ft körül van darabja?) expanzív lőszert lövöldözöl gyakorláson/versenyen, az olcsóbb (harmad annyiba kerülő) FMJ / sima JHP / Wadcutter helyett? A homok vagy löszfalnak (tereplőtér) vagy a gumifalnak (zárt lőtér) olyan mindegy, mit lősz belé, és jobb szórásképe biztos nincs, akkor már direkt sportcélú lőszert vásárol az ember inkább, hasonló áron. -
A szivocsatorna nem jelent semmit sem ha az jol meg van tervezve és elrejti a hajtőmu lapátkoszoruját és a radarnyláb sem képes benne egyenes uton oda-vissza közlekedni, igy nem keletkezik belöle visszaverödö jelforrás . -
Az YF-23-asnak se voltak kisebb szívócsatornái... :) -
Ha minden igaz a PAK-FA megközelítőleg annyiba fog kerülni mint egy F-35-ös
Annak nagyon fog mindenki örülni, főleg az oroszok. Az F-35A ára ugyanis olyan 90-100 millió dollár lesz, ha beindul a sorozatgyártás teljes üteme. :)
.A hadrendbe állítása 2012-2017 között várható.
2012? Most volt a szűzfelszállása, jó esetben 2015-2017, de szvsz 2017 előtt lottó ötös szintű dolog...
Az F-22 szerintem kiváló lopakodó de az F-15-ös széria kiváltására nem igazán alkalmas
Erre tervezték, az ATF tenderben is az szerepelt hogy az F-15A/C gépek leváltására szolgáló vadászgépet kell letenni az asztalra.
.Ha jól tudom jelenleg kb 145 raptor áll az USAF szolgállatában és egyre inkább sürgetőbbé válik az elöregedő F-15-ök leváltása.
Az az USAF saját marhasága, hogy nem voltak hajlandóak "elavult" F-15 v. F-16 gépeket vásárolni, inkább vártak tovább az egyre csúszó (és egyre kevesebb rendelésszámú) F-22A-ra. Így kialakult egy szakadék a rendszerben álló gépek és az igényelt gépek között. Ugyanezt játszotta el az US NAVY is, most ezért szívnak a csúszó F-35C és fogyó F/A-18A/B/C/D típusok miatt. Inkább F/A-18E/F gépeket szeretnének még, ha engednék nekik... -
Gunslinger #45314 Pedig akár még lehet is, ha az adott stukker pont egy A kat lőszerrel mutatja a legjobb szórásképet. Jó az, ha van választék. Joghézag sztem nincs, inkább szar a fegyverjog, hogy önvédelemre tiltja. Attól még hogy nem feltétlenül a legjobb lőszer (elméletben) egy JHP lövedékes lőszer sportcélra attól még miért kéne tiltani a vásárlását? Nem tudlak követni. -
Majd egyszer megpróbálom elsütni a fegyverboltban a kérdést. :)
Szvsz itt inkább joghézagról beszélhetünk... Sportcélra semmi ráció nincs arra, hogy gombásodó lőszert használj. -
Gunslinger #45312 Lehet rosszul tudom, de az 5. generációnál nem alapkövetelmény az alacsony észlelhetőség? Mert ilyen brutál szívócsatornák mellett nehezen tudom ezt elképzelni a PAK-FA-ról. -
Ninju #45311 Csak nekem tűnik úgy, mintha egy MIG-29-be oltottak volna egy F-23-at? -
Gunslinger #45310 Az F-15C-k leváltására bőven alkalmas a Raptor, az E verzió leváltására már kevésbé, az F-35 meg pláne nem lesz, negyed annyi fegyvert bír elcipelni. F-35 inkább F-16 pótlék. -
NorBear #45309 Ha minden igaz a PAK-FA megközelítőleg annyiba fog kerülni mint egy F-35-ös.Ha ez igaz akkor nagyobb darabszámban kell vele számolni.A hadrendbe állítása 2012-2017 között várható.
Az F-22 szerintem kiváló lopakodó de az F-15-ös széria kiváltására nem igazán alkalmas.Ha jól tudom jelenleg kb 145 raptor áll az USAF szolgállatában és egyre inkább sürgetőbbé vállik az elöregedő F-15-ök leváltása.Talán majd az F-35 alkalmas lessz erre a célra bár a hadrendbe állításra még ott is várni kell néhány évig. -
Egy dolgot nem szabad elfeledni, nem az F-22-höz kell mérni, mert nincs értelme. Túl nagy a szakadék még a két ipart és K&F között.
Viszont, amennyiben tényleg jelentősebb mennyiségt tudnak belőle gyártani 10 éven belül - maguknak is! - akkor ez valóban generációs ugrást jelentene a légierőnek és az iparnak is.
Rá vannak kényszerítve, mert a 10 év múlve a Szu-27 és MiG-29 géppart nem csakhogy még elavultabb lesz, de egyenesen túl öregek, egyszerűen ki kell vonni őket.
A legnagyobb gond az összes orosz géppel, hogy kiváló platformok, de az ütőképes fegyverzet az még hiányzik hozzájuk (szerintem.) -
bgabor #45307 Huszonakárhány év óta az első valamirevaló orosz fejlesztés. Nem hittem volna hogy valaha is felszáll. Jónak tűnik. -
Gunslinger #45306 Ha nem adnak, akkor ezzel jogszabályt sértenek, fel kell őket nyomni, ha akadékoskodnak. Mondjuk ha már tartanak belőle, akkor nyilván el is akarják adni, hiszen a korábban említett Golden Saber csak pisztoly kaliberben van, hiszen ízig-vérig önvédelmi lőszer, kiválóan expandál és drága köztársaságunk sajátos (bugyuta) fegyverjogának köszönhetően pont önvédelemre nem lehet JHP és pre-fragmented lőszert tárazni, ergo amelyik bolt Golden Sabert rendel be a nagy vízen túlról az csakis sportlövészeknek tudja eladni, hiszen vadászok ilyen kaliberrel nem vadásznak. Ugyan magam még Golden Saberrel nem lőttem, de láttam már itthon belőle sőt, ha jól emlékszem a decemberi Kaliberben a HS XD Sub-compactot is ezzel tesztelték, legalábbis a képeken a Remington Golden Saber látszott, a címlapon is. Egyébként tegnap kikerestem a jogszabályból, be is illesztettem és ott nem látnám, hogy különbséget tenne wadcutter meg akármilyen JHP között a jogszabály. -
Lehet rosszul tudom, de a sportlövész esetén ez csak a Wadcutter típusú sportlőszereket engedélyezi. Az ugye csak egy ólom lövedék, nincs köpenye, ezért expanzívnak minősül. Szerintem sportcélra ember elleni expanzív lövedéket nem fognak adni a fegyverboltban. Persze lehet, hogy ez bolttól is függ. :) -
Gunslinger #45304 Nu, itt a PAK-FA, tényleg repült.
Link: PAK-FA -
Gunslinger #45303 Jogszabályt kéne olvasni:
4. § (1) Jogszabály eltérő rendelkezése hiányában nem engedélyezhető:
a) az „A” kategóriába tartozó tűzfegyver vagy lőszer;
Tűzfegyverek és lőszerek
„A” kategória
4. Expanzív (kiterjedő) lövedéket tartalmazó pisztoly- és revolverlőszer, valamint az ilyen lőszerhez való lövedék, kivéve a vadászati vagy sportlövészeti célokat szolgáló lőfegyverhez, a használatukra jogosult személyek számára.
5. expanzív (kiterjedő) lövedékű lőszer: olyan lőszer, melynek lövedéke üreges csúcsú vagy lövedéke a köpenytől eltekintve nem egy darabból áll;
A Golden Saber meg tipikusan ilyen lőszer (melyről eddig szó volt). A munkafegyvered meg ezek szerint vadászati célú lőfegyver. -
Seten #45302
Ez elég furcsa. A sportlövész birtokolhatja az "A"-kategóriás cuccot?
Nekem munkafegyverre van engedélyem, de ha bemegyek a boltba, megvehetem.
-
Élő szövet fém vázon:) -
Gunslinger #45300 LM HULC Exoskeleton -
Gunslinger #45299 A fantom repülő :-D Hihetetlen, hogy ilyen hírek kikerülnek, hogy mikor száll fel (már sokadszorra, muhahaha), csak fotó nincs róla. -
Gunslinger #45298 M24? távolról sem hasonlít. Az M24 nem bullpup puska, a Szép féle meg az, a képen is látszik amúgy, hogy mennyire hátul van a zár és a többi fegyverhez képest mennyire rövid puska. -
nem, tényleg Szép féle sufnituning. -
netmester #45296 M 24 szerintem -
army-tests-ied-killer-laser/ -
PAK-Fa hírek. 1 napos halasztás. Talán holnap már felszáll. -
Gunslinger #45293 A Szép féle csoda halálsugárvető. -
honvédelem.hu-n találtam ezt a képet, milyen sniper csúzli van a wuki srácnál?
-
Gunslinger #45291 Igen, vadászok is tarthatnak A kategóriás lőszert, csakhogy a Remington Golden Saber csakis pisztoly és revolver kaliberben van, Magyarországon meg nem lehet pisztollyal vadászni, kivéve vad utánkeresés, ahol létjogosultsága van a pisztoly kalibereknek. -
Lehetőség van rá, én eddig úgy tudtam, hogy döntés kérdése, de általában a pilóta rárepül a célpontra, a célpont azonosítása és a tűzkiváltás viszont az irányzó dolga. Az AH-64 esetén lehet, hogy kiválthat a pilóta, az AH-1 esetén a pilóta nem igazán lát ki az irányzótól, és olyasmi rémlik, hogy emiatt náluk csak az irányzó lő a Hydrákkal is, ám ahogy nézem neki is van már reflexirányzéka, szóval lehet, hogy teljesen rossz volt a tudásom e téren... :S
[center]
-
Azért van, mert puska kaliberekben simán lehet akármilyen fantázianevű, gombásodó lőszert venni vadászoknak. Őszintén szólva a név nem mondott semmit, de nekem is van a fegyverszekrényemben különböző fantázianevű kenődő lőszer, felteszem pisztolylőszeről volt a válasz maradék része erre szólt, de a jelek szerint valami spéci lőszer lehet akkor, és félreértettem a kérdést.
Ezért lett volna jobb, ha nem simán csak a nevet dobja be, hanem a konkrét részleteket is, milyen engedélye van, milyen fegyvere, stb. -
JanáJ #45288 Mivel én kérdeztem, köszönöm. :-)
Azért nem volt egyértelmű, mert a 24-esnél van szálkereszt a pilóta elött, csak nem tudtam hogy lehetőség csak, vagy alapból így történik a célzás.
Az amiknál (Ah-1x, AH-64x) meg nem láttam ilyen lehetőséget.