95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Molnibalage
    Mi miatt? Egyszerűen nincs elég gép feltölteni a hordozókat 5 vagy 6 vadászszázaddal?
  • [NST]Cifu
    Ilyesmit nehéz megítélni, hiszen nem mindegy, hogy hivatásos regurális, vagy sorozott regurális hadsereget mérünk össze. A sorkatonaság minden képen alul marad, márpedig ez adott azért sok országban, Németországban is a ~250.000 katonából még mindig 55.000 sorkatona.

Ha alsó hangon nézzük, akkor a "legjobb" címet nem lehet egyértelműen kiosztani szerintem. Jó pedigrével bír a német, svájci, svéd, norvég, finn, angol és lengyel kiképzés is. Sőt, még talán a törököket is ide venném...
  • [NST]Cifu
    Egyfelől onnan is meg lehet közelíteni, hogy szükség esetén ennyivel több harci gép lehet a fedélzeten (de nincs a fighter gap miatt), másfelől ha nincs más opció, akkor nincs más opció...
  • [NST]Cifu
    Szerintem valami látványelemként szolgáló anyag volt a harctérben.

Anno itthon is volt ilyenre példa, jópár éve írta azt a Tatai harckocsizók akkori pk.helyettese, hogy TV felvételnél (az MTV-n volt akkoriban havonta egy katonai műsor, már nem tudom a címét) a célpont BRDM-be görögtüzet raktak, ami az API géppuska lövedékektől begyulladt. Mindezt azért, hogy kellően látványos legyen, mert amúgy nem lett volna túl érdekes...
  • Lacusch69
    Német vagy svájci. Esetleg svéd.
  • degenerator
    ajvé
  • NorBear
    Üdv!

Reguláris szinten szerintetek melyik a legjobban kiképzett hadsereg Európában?
  • Freeda Krueger
    Svédországnak volt valami 350 Centurionja eredetileg,nem túl régi felvétel gondolom,1988 utáni..
  • Molnibalage
    Honnan vettek ilyet a teszthez? Nekem is annak tűnt. Milyen régi felvétel ez?
  • Freeda Krueger
    Centurion
  • Molnibalage
    Csak ez azért gáz, mert a hordozó kötelék csapásmérő és vadász kapacitását is megvágja. Az S-3 és KA-6 gépek meg semmi mást nem csináltak már a végén.

Érdekes helyzet.
  • Molnibalage
    És mi a pék volt a cél? Nem ismeref fel a harckocsit.
  • Ren
    Gondolom a lőszer berobbanását szimulálták valamivel. De amúgy akármi lehetett benne, szerintem nem a páncéltörő rakáta hatása, az csak beindította (ha egyátalán). Ld a Javelin vs. T-72 videót, az is durván néz ki, de a valósághoz kevés köze van.
  • Solt
    Ez mi Urak? Nagyon durva... :S
  • [NST]Cifu
    Ahogy Gunslinger írta, a KA-6D és az S-3B nyugdíjazása után az F/A-18E/F képes buddy tankerként működni. A törzs alatti 1200 literes póttartályba szerelték a hajlékony csöves-kosaras töltőberendezést (menetszél működteti a szivattyút) és a szárnyak alá négy 1800 literes póttartály kerül. Csak az E/F változat képes erre, a korábbi A/B/C/D nem.

Az USN még az 1990-es években elkezdte a E-2C, KA-6D, S-3B, C-2A és társai leváltására tervezett gép fejlesztését, ez lett volna a Common Support Aircraft (CSA). A programra viszont nem jutott elég pénz, így elsikkadt. Az E-2D és a C-2A(R) felújítási program alapján rövid távon nem lesz megoldás, noha az USN pár éve vizsgálta azt, hogy a V-22 Osprey-t alkalmazná a CSA programban, mint "off-the-shelf" megoldást, ám efelől azóta sem hallani többet.
  • Freeda Krueger
    Lehetséges,de gondolom a döntéshozók számolgattak elötte...
    Tán van valami amit kihagyunk...
  • Molnibalage
    Csak éppen a repült órára eső költsége lehet a cikis. Az Interidernek egy tök egyszerű, Hornettal összeméve kis teljesítményű hajtóműve volt.

Kicsit olyan, mintha egy Forma 1 hátára tennél benzintankot, hogy másnak vidd az üzemanyagot, mikor egy Opel Astra is megtenné.

Geryhoundból hogyhogy nem készült soha tanker?
  • Freeda Krueger
    Lehet 5 tartállyal már annyit tud mint egy KA-6D
  • Molnibalage
    "Baromira" költséghatényok megoldás...
  • Gunslinger
    KA-6D-ket sztem már az S-3-asok előtt kivonták és ha jól emlékszem akkor F/A-18-asokkal akarják megoldani, rájuk akarják pakolni a töltő függesztményeket.
  • Molnibalage
    Cifu. Az S-3 gépekent kivonták ugye? KA-6D van még? Ha nincs, akkor a flottának nem maradt utántöltője? A légierő gépei tankolják őket a levegőben?
  • Animefox
    Még borzasztó régen én is olvastam valahol hogy svájc tényleg kemény falat lett volna. A terep ami meg fogadta volna a németeket az nem hogy nehéz lett volna hanem egyenesen halálcsapda. És ezt szakértők mondták. Afganisztánban sem véletlen hogy hegyvonulatok miért nincsenek szövetséges kézen.
  • Animefox
    Köszi csak olvasnom is kéne ;)Most nézem ez az englishrussia nem rossz. Vannak fotók amiket le kellett töltenem mert hihetetlenül művésziek. Például sztálin elhagyatott vasútja, ahol a rozsdás sínek közepén kinőtt egy fenyőfa... Mesés és még hasonló képektől libabőrös lesz a hátam.

Régen volt hogy itthon is voltak magukra hagyott régi rozsdás tankok. Egészen a kilencvenes évek elejéig, gondolom már sehol sincs ilyen ugye?
  • Punker
    oda van írva "Pechora region"

Császáron is vannak szép nagy siló bunkerek (aszem 3 db) de nem ilyen frankó elrendezéssel.
  • Animefox
    Hol lehet ez? Egyébként itt Érden is van hasonló hangár... felülről észre se lehet venni...
  • Freeda Krueger
    A második link alatt találtam...

Két éjszakás műszak közt 1 oldal is hosszú
    de elolvasom majd mert az F-105 az csalogató...
  • Molnibalage
    Igen. És az csak az első link alatti cucc. Én még csak azt szedtem le. Túl hosszú? :)
  • Freeda Krueger
    Elhagyott
    Ide is beteszem hátha érdekesnek látjátok...
    légvédelmi komplexum
  • [NST]Cifu
    @Kurfürst:

amikor a németek ismerték a Morgenthau tervet, amely Németország felosztását és elmaradt agrárországgá visszafejlesztését célozta volna meg... naná hogy ellenálltak.

A Morgenthau-terv 1944 szeptemberében lett nyílvánosságra hozva. Ekkoriban Németországnak a legcsekélyebb esélye sem volt már arra, hogy bármiféle esélye legyen emelt fővel, a szövetségesekkel egyenrangú félként tárgyalni a megadásról. El voltak veszve. Az egy dolog, hogy Göbbels nagyszerűen ráérezve a propaganda értékére, kihangsúlyozta, hogy Németországot feldarabolják és ízekre szedik, ha elvesznek. Ez nem vitás, hogy jótékonyan hatott a harci kedvre, de a tényeken semmit sem változtatott. Ha az ellenség ilyen szintű fölényben van, ha a saját erőforrások ilyen szinten kiapadtak, akkor a harci kedv legfeljebb a gerilla mozgalmakhoz nyújthatott táptalajt, de igazán számottevően nem nyújtott, egész egyszerűen azért, mert az átlag német állampolgár már leginkább csak azt várta, hogy végre vége legyen ennek az egésznek.

@JSz:

Szerintem meg a feltétel nélküli megadás logikusabb megoldás lett volna, és ezt nem csak én látom így, hanem már akkor is sokan ezt gondolták, emlékezzünk csak pl a Valkűr-hadműveletre.

Azért azt se feledjük, hogy a Július 20.-ai lázadás előtörténete még 1938-ban kezdődött, az első Hitler elleni hatalomátvételnek a háború megelőzése lett volna a célja. Magát az 1944-es lázadásnak az alappilléreit pedig 1941-ben fektették le, amikor még Németország látszólag verhetettlen volt a csatamezőn. Tehát ez esetben nem feltétlenül a háború reménytelen kimenetele állt a háttérben, hanem a végső összeomlástól való félelem még akkor....
  • Freeda Krueger
    Majdnem 400 oldal.Ennek kellett bejönnie?
  • Kisendre
    "az egyedüli alternatíva a feltétel nélküli megadás volt, amikor a németek ismerték a Morgenthau tervet, amely Németország felosztását és elmaradt agrárországgá visszafejlesztését célozta volna meg... naná hogy ellenálltak."

Szerintem meg a feltétel nélküli megadás logikusabb megoldás lett volna, és ezt nem csak én látom így, hanem már akkor is sokan ezt gondolták, emlékezzünk csak pl a Valkűr-hadműveletre. Egyértelmű volt, hogy a szövetségesek szétzúzzák Németországot, csak idő kérdése, miért lenne logikusabb ellenállni a feltétel nélküli megadás helyett, miközben az ellenállás szétverése után sem képesek (sőt pláne nem képesek) feltételeket diktálni, és ráadásul még emberek millióinak kell fölöslegesen meghalnia és szenvednie.
  • Kurfürst
    "A Szovjetunió megtámadása, hadüzenet az USA-nak, a végsőkig kitartás stb logikus döntések voltak?"

Igen... az első elkerülhetetlen volt, és ez az 1940 novemberi tárgyalások után nyilvánvaló volt mindkét félnek.. a második formalizált egy féléve tényleges fennálló háborús helyzetet, amit az amerikaik kezdeményeztek, a harmadik, nos az egyedüli alternatíva a feltétel nélküli megadás volt, amikor a németek ismerték a Morgenthau tervet, amely Németország felosztását és elmaradt agrárországgá visszafejlesztését célozta volna meg... naná hogy ellenálltak.
  • Molnibalage
    YF-22 vs. YF-23
  • JanáJ
    Köszönöm az F-111-es válaszokat.

@Punker: Nem ünneprontásból, de az lenne a jó, ha bemész a KRB-be akkor nem igazolást adnak arról hogy nem tudnak új bakkancsot adni a lábadra, hanem adnának egyet és pont. :-S
  • Punker
    jó lenne.
  • Molnibalage
    Érdekes doksi a vietnámi légiharcokról.
  • degenerator
    vannak pozitív dolgok is...
  • Lacusch69
    Srácok, van valakinek valami infója a 2.vh-s német "Ente" (kacsa) nevű, a bombázókból drótkötélen kibocsájtható védelmi eszközről?
  • Molnibalage
    Minden repülőgépnek van az üzemanyag rendszerében kiürítési lehetőség. Az F-111 estén adott hajtóműteljesítmény mellett be lehet gyújtani a kiengedett kerót. A magyar Gripenek is előadták ezt néha kicsiban asszem negatív G terhelések után, akkor is "kipöfög" egy kis kerót a rendszer.

Az F-111 kapcsán még szokták ezt mondani, hogy önvédelmi funkciója is elképzelhető elvben. Egy ősrégi R-3Sz rakétát biztos megfeketetett volna, ha tudják, hogy jön és előadják ezt a trükköt. A 30 méteres lángcsóva nem csak a hajtómá IR képét takarja el, de 30 méterrel a gép mögött robbanva a kis harci résszel ellátott kis hatótávolságú fegyver még elműködés esetén is ártalmatlan.

A dolog gyenge pontja az, hogy az F-111 gép belsejéből 0 kilátás van hátra. Fogalmad nem lenne, hogy mikor kelle ezt trükköt előadni.
  • Buren
    Amennyire én tudom rajtuk keresztül szerezték be a neccesebb nyersanyagokat a németek...
    (ezt lehet javítani/cáfolni/kiegészíteni)