Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ami könnyen megeshet, egy BTR-be ücsörögve is <#szomoru1>

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Ezzel az erõvel a katona is drága játékszer, mert a kiképzése akár több tízezer dollár is lehet, plusz a felszerelésének a költsége, és ehhez képest egy 50 centes lövedék megölheti...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
33 tonnás tömeg mellett az úszóképesség elég ritka jelenség. Nem úszóképes tehát...

Pluskast
De NATO országként ne vegyünk már ruszki technologiát....

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

[NST]Cifu
Ha ez a Szu-27M/35 orrába beépített plazma-álcázó lenne, akkor megbízható információ nincs róla. Fórumokon azt rebesgetik, hogy nagyon hatékony a radarhullámok elnyelése terén, de szabad szemmel jól látható aurát képez a gép körül, és szinte elvakítja a pilótát. Ennyit tudok róla.

Pluskast
Tudom én azt de olyan jó lenne ha egyszer ezt a haderõnemet is rendesen "kezelésbe" vennék....

[NST]Cifu
APC, nem IFV, a feladata az, hogy gyalogosokat szállítson, és könnyû tûztámogatást nyújtson nekik. Ha vastag bõrû ellenfél tûnik fel, akkor úgy is van a környéken hk. vadász Boxer (az alapváltozatra épül vagy tucatnyi egyéb változat, köztük pct. rakéta hordozó is) vagy IFV, esetleg légi támogatás. Ez legalábbis az elmélet.

Pluskast
A fegyvergyártó cégeknek is élni kell valamibõl... Még a végén éhen halnak.

Nem tudom ki olvasta-e, ki nem : Az amerikai hadsereg újabb 62 darab M1128 Stryker Mobile Gun System (MGS) jármûvet rendelt, darabonként !!!5.3 millió dollárért. /105 mm toronnyal/. Mostanában kezdenek kicsit elszállni, legutóbb pld.egy Abrams megrendelésrõl olvastam, összértékben kb.10 millió USD/darabáron. méregdrága 😞 ahhoz képest hogy egy 1-2 Javelin hipsz-hopsz kilövi õket

Szent Haba-kukk

Boxer nekem is szimpi , de pld. azt sem írják sehol hogy úszna - ez ennyire magától értetõdõ dolog lenne APC-knél , hogy már meg sem említik ?

Szent Haba-kukk

Cifu, van-e valami konkrét infód az orosz "nyevigyimka" plazmagenerátor gyakorlati felhasználásáról, hatékonyságáról?

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

A boxer még szimpi, de arra nem lehet 30mm szerelni? 7.62mm fegyverzettet írnak ami azért elég gyér..

btr90 nagyon btr80 tupírozásnak tûnik. Lényegében a páncélzaton, és az alap fegyverzeten kívül nem sokat csináltak. Az "ajtók" még mindig oldalt vannak ami tudtommal nem elõnyös, és minden más is tiszta 80-as.
Szerintem ha már új apck kellenek akkor patria. Az tényleg jó

...legjobb esetben is 😊

Szent Haba-kukk

Ezt az árlistát én linkeltem egy másik fórumon - azért sokat meghatározhat, az hogy amatõr😊 célra van kigyûjtve /pont feltöltés után vettem csak észre/ - viszont profi benne hogy egybõl a legjobb leírásokra lehet linkelni, és rendesen össze van szedve. A erõs-gyenge dollár sok árnak jól bekavarhat, és hát a rendszeresítés +/- egyéb konfigurációs, sus-mus költségek - szóval mindenképpen elég "hozzávetõleges" csak.

Szent Haba-kukk

degenerator
nos az is az "új irányvonal" pontjai között áll, hogy "vendégmarasztalóbb" humánpolitikát fognak folytatni, gondolom fizetésemelést is értettek ez alatt.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
nem a hk-k lennének itt a legfontosabb dolgok. tán azok lennének a legutolsók.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Molnibalage
Nincs egyezményesen definiálva tudtommal.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem hiperszónikus. Az a tartomány M5-nél kezdõdik.

Molnibalage
Ettõl függetlenül nem gyenge szerintem. Földközelben ez irdatlan sebesség...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ez a LOSAT (Line of Sight Anti Tank) program, amit 2003-ban lõttek le. A rakéta az MGM-166 KEM (Kinetic Energy Missile). Ez egy wolframkarbid magvas kinetikai páncéltörõ rakéta, amely cirka Mach 4.4 sebességet ér el (~5400km/h), vagyis hiperszonikus. A programot 2003-ban végleg leállították.

A fõ problémák a rendszerrel a környezeti hatások voltak. A rakéta brutálisan hangos volt, az indításkor a kezelõszemélyzet a nem légmentesen zárt HMMWV-ben erõteljes lökésnek (aféle hátrarúgás a rakéta indításakor), nagy zajnak és az égéstermékek gázainak voltak kitéve.

Molnibalage

Molnibalage
A probléma abból is áll, hogy már most sincs személyzet. Még teherautó sofórbõl is hiány van...

[NST]Cifu
A BTR-90 páncélzatát megerõsítették, nem véletlenül nyom 21 tonnát immár (a BTR-80A 13.9 tonna körül volt). A gyártó oldala szerint szembõl 14.5mm-es nehézgéppuska lövedékeknek is ellenáll.

A linkelt oldal szerinti árak hihetõnek tûnnek, de a vételár ugyebár erõsen függ különbözõ tényezõktõl, tehát felfele, ritkább esetben lefele is mozoghat (utóbbi pl. használt hk.-k esetén).

És még egy kérdés Cifu. Ugyanezen az oldalon a BTR90-rõl ezt írják:

"The turret of the BTR-90 is stabilised in two planes. It allows firing from stationary positions or while on the move, day or night. Targets, including tanks, can be hit at ranges in excess of 4,000m. Infantry combat vehicles, helicopters and field fortifications can be engaged at 2,000 or 2,500m. Infantrymen in the open, in trenches or on reverse slopes of hills can be hit at 4,000m, as well as pinpoint targets such as anti-tank guided missiles and anti-tank guns.
.
.
.
The APC’s 10-strong combat crew is protected against blast wave and penetrating nuclear explosion radiation, radioactive dust, bacteria and chemical agents during operations in contaminated terrain. There is protection against large-calibre machine gun bullets and shell splinters. To enhance these properties, additional armour plating and active and passive protection can be installed, and so too can an air conditioner."

Az a "large caliber machine gun bullet" gondolom 12,7 mm akar lenni. Ezt alapból tudja a BTR90 páncélzata vagy csak a lentebb említett kiegészítõ páncélzattal?

1. Cifu az S300 és S400 variánsokról tudnál ide rittyenteni egy rövid ismertetõt? Az S300 egyébként is aktuális, mivel Irán ilyet (PMU1) akar venni az oroszoktól.

2. Ezen a linken (http://forums.jolt.co.uk/showpost.php?p=10515819&postcount=3) az AFV címszó alatt találni pár jármûvet. A melettük feltüntett árak reálisak?

Amennyiben a jelenlegi töketlen politikai-katonai vezetés marad hatalmon (no offens Cifu <#zavart1>), a maradék nehéztechnikának is búcsút inthetünk hamarosan a rozsdásodás miatt.

Mert a forgás közben keletkezõ centrifugális erõ "széthúzza" kumulatív sugarat és csökkenti a hatékonyságát (az átüthetõ páncél vastagságot). A forgás viszont csökkenti a szórást (növeli a találati pontosságot). Ezt a két dolgot (forgás stabilizált kumulatív lövedék) csak úgy lehet összepárosítani, ha a robbanófejet csapágyazzák, így a lövedék a kilövés után forog, a kumulatív töltet viszont a csapágyazás miatt nem. Értelemszerûen ilyen lövedéknek csak huzagolt csõ esetén van értelme (pl. Challanger2).

Pluskast
Na akkor talán van esély pár új hk beszerzésére?😊

Ezt valaki magyarázza el nekem:
http://www.youtube.com/watch?v=8tlKkE5D2OA&feature=related
Miért robban az út felénél is és miért forog a hátulja, ha az eleje nem?

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Érdekes kütyü, csak nem értem miért ezzel dobálják õket.
A sima exmagyar azzal a repesz hatás erõsítõ burokkal miért nem elég.

Ennél már csak az amik "atomkézigránátja" viccesebb.
Kb 125-165 mm RHA átütést írnak rá, ami a Humveet biztos átviszi, a Bradleyt már szerintem csak bizonyos esetekben (elöl 130 RHA-t emlegetnek, oldalt ha van ERA, akkor tuti nem viszi át), Abramsot biztos nem. Mivel viszont kumulativ fegyver, ezért csak azt károsítja, ami a sugár útjában van, ami nem biztos hogy bármi fontos, ráadásul az átütés sokat elvesz a kumulatív sugár erejébõl. Nyilván ha pont valaki mellett megy be a sugár, akkor tud komoly sérülést vagy halált okozni, egyébként valószínüleg csak kisebb-nagyobb égési sérülések lesznek, ha eltalál valakit egyátalán.

köszönöm!
hehe, a jó öreg 7.62-es.
Szerintem meg megy a nemzetigárdának az m24.
Pont az a lényeg hogy rövid távon 2-400m, már az öntöltõk is hozzák a szükséges pontosságot. DMR-nek ez kell.
Messzire meg kell valami nagyobb kaliber.
165 mm max átütést írnak. Ez elég lenne a Bradleyre. De csak optimális esetben..
Mondjuk lehetne ellen védekezni távtartók erre rugalmas sima átlátszó háló körbe feszesre kihúzva... Koma visszakapná a képébe a gránátot...

Van itt egy nem propaganda video is a témával kapcsolatban a " halálos páncéltörõ kézigránát " alkalmazásáról TV riport .
Csak kár hogy nincs komolyabb páncélozott célok elleni alkalmazásról videó kép stb . Kiváncsi lennék mennyit érnének ezek az RKG-3-as anti-tank páncéltõrõ gránátok mondjuk M2 Bradley ellen ?

Az iraki háborus TV riport RKG-3-ról :

http://www.youtube.com/watch?v=GFh2yqe8NQg
Palinko
#34024,#34025 köszi srácok a pontosítást, de nem teljesen értek hozzá, valami magyar nyelvû tájékoztatót kérhetek? engem érdekel a téma.
PrasCo
Nem hát, mivel propagandavideó, tehát mind a "gránátos"pajtás, mind a kamerás úgy tûz el onnan, mint a vadliba.
TVelvet
Hát az utolsó videon lévõ Humi, kapott keményen, ott látható votl hogy szakadtak le belõle darabok.
Én is azon csodálkozok, hogy nem lõtték öket ott agyon.
qtab986
Ilyenkor mi történik a HMMWV-vel?A videóbol nem derül ki,hogy tovább folytatja útját vagy mozgásképtelen lesz.És mi történik az emberekkel akik benne ülnek?

Aztán meg csodálkoznak, ha elfogják és a helyszínen agyonlövik õket...

Igazából egyik videón sem láttam, hogy a Humwee mozgásképtelenné vált volna a találat(ok)tól.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

degenerator
most volt az rtl-en, hogy a honvédelmi minisztérium által kért kutatás megállapította, hogy fejlesztések nélkül hamarosan mûködésképtelen lesz nemsokára a hadsereg.

😊

A problémát leginkább az jelenti az öntöltõknél, hogy a csõ nem szabadon lengõ kialakítású. Azaz a tokhoz nem csak a csõfarnál csatlakozik, hanem gázelvételes rendszer esetén a gázvezetõ csövön keresztül is.

Kivétel persze a G3, PSG, MSG család, amik görgõkkel késleltetett tömegzárasok. De hogy ne legyen egyszerû, a felhúzókar háza a csõhöz kapcsolódik, tehát ezek sem szabadan lengõ csövûek.

leonforce
Nem tudom..
Asszem a gazdugattyu(forgozaras reteszelesnel)mozgasa hatrafele joval azutan tortenik h a lovedek elhagyta a torkolatot,ezert esik a gazelvezeto furat kozelebb a cso elulso harmadahoz...
Mire a gazok elerik a dugattyut(vagy a 16-os szerianal a zarat)a lovedek uton van..
Az tuti hogy bizonyos sniper feladatoknal nem szukseges az ontolto rendszer(1loves=1 oles)..de pl. csapatok tamogatasanal(ahol rovid ido alatt sok lovest kell leadni sok celpontra) elony hogyha csak huzogatni kell a billentyut.... 😊
Azert sztm nem kell agoddnia a 24-esnek....tavoli egy lovessel lekuzdendo celpontokhoz tovabbra is szukseg lesz ra....

Seven-Four-Seven--Heavy

Láttam több felvételen hogy az iraki gerillák RKG-3 páncéltörõ kézigránátokkal fûstölnek ki US Army HMMWV terepjárokat . Ezzel ki lehet füstölni az M2 Bradley páncélozott szállitó harcjármüvet ? Mert gontolom egy M1 Abrams harckocsit azért még felültöl sem lehet vele kifüstölni ? Mennyire jók ezek a fegyverek ? Hogy-hogy még nem vonták ki a hadrendbõl a világ hadseregei közül néhányan ? Kicsit elavultnak tünnek olyan II. vh-s höskorszakinak .

RKG-3 Iraki Gerillák alkalmazásában :

http://video.aol.com/video-detail/rkg-3-/2488905057
Pluskast
Köszi!

AV-8B Harrier II-öt az F-35 megjelenéséig biztos használni fogják .
Pluskast
Egy olyan kérdésem lenne - remélem tud valaki válaszolni -, hogy az amerikai tengerész gyalogság használ még Harriereket?

Halli

Szerintem a Namer gyártásának a legfontosabb gazdasági oka hogy kb 2006-2007 körül vette át az utolsó Merkava4-t az izraeli hadsereg.Valamit kelett kezdeni a gyártósorral.