95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Szíria akkoriban (meg most is) igencsak félti a légierejét az Izraeliektől, ezért fővesztés terhe mellett tiltva van a gépek fényképezése. Légiparádék, hasonlók nincsenek, így szinte egyáltalán nem találni Szír gépekről fotókat (MiG-25-ösökről és L-39-esekről legfeljebb egy-kettő akad, de ennyi). Az általános vélekedés szerint ha Szíria bírt is Szu-24-esekkel (általában 20 gépet említenek) ma már egyik sem repképes. A rossz nyelvek szerint azért is tilos a szír gépekről fotót közölni, nehogy kiderüljön mennyire rossz állapotban vannak. :)
  • [NST]Cifu
    Az A-6E gépek közül volt olyan, ami képes volt AGM-45 használatára?

Nehéz kérdés, mert az A-6B-k és az A-6E-k tűzvezető rendszere alapjaiban eltér, így szerintem az se biztos, hogy az A-6B alapú A-6E-k vihették még az AGM-45-öt, de sehol sincs ezzel kapcsolatban ékes bizonyíték (fénykép). Mindenesetre elég valószínűtlen, hogy az A-6E-k nem rendelkeztek volna SEAD képességgel a HARM integrálásáig... Bár a fene tudja... :S

Az A-7E gépek képesek voltak AGM-65 bármely verziójának használatára?

A Hughes végzett egy NAVY A-7E gépről AGM-65F indítást, de csak a tesztgépekig jutott a dolog, a NAVY és a Marines úgy tudom sose használt Mavericket az A-7E gépeken.
  • [NST]Cifu
    Nehéz ügy, az aknavetők elég mostohagyerekek a tüzérségi eszközöknél, sőt, maga a tüzérség sem egy népszerű dolog. Kézifegyverekről, harckocsikról, vadászgépekről rogyásig tele a net forrással, aknavetőkről viszont alig találni normális infot.

Nem sok ugyan, de ennyit találtam az aknavetőkről, de csak nyúlfarknyi belőle az automata (gondolom ez itt az automata töltősre gondolsz) aknavetőkről. mortars @ defense-update
  • Freeda Krueger
    Üdv.
    itt sokan sok más fórumon is ott vannak,ezért hátha: nem tudtok hiteles fotót Szíriai Su-24-esről?
    Nem találok róla semmi konkrét adatot:(
  • Freeda Krueger
    Talán azok az E változatok amik korábban B változatok voltak,mert a B biztos elvitte az Intruderek közül.Az E verzióknál a Harm gyakoribb lehetett.
  • Molnibalage
    Az A-6E gépek közül volt olyan, ami képes volt AGM-45 használatára?
    Az A-7E gépek képesek voltak AGM-65 bármely verziójának használatára?

Ha igen, a fentiek mennyire voltak gyakoriak?
  • I.C.ram
    Ja, azt elfelejtettem írni, hogy nem baj, ha angol!

Köszi, elmentem ezt is.
  • Freeda Krueger
    IFF angol
    Itt írnak róla igaz csak angolul,de kiindulásnak jó.
  • bgabor
    A belinkelt cikkben azt írják, hogy a fegyver a gyártócég visszarugáseloszlató-mechnaizmusának demonstrálására épült. Ez megmagyarázza hogy miért a lehető legerősebb lőszert használták hozzá.
  • I.C.ram
    Wikipedia-t már néztem, de az nagyon karcsú, és főleg csak általánoságban ír róla.
  • I.C.ram
    Cifu!

Nem tudnál linkelni egy oldalt, ahol sok infót lehet találni a mai, illetve régebbi (2. vh-s) IFF rendszerekről?

Érdekelne a technikai része, történelme és maga a használatuk is képekkel illusztrálva, ha lehet.
  • Gunslinger
    Nem volt ép elméjű az tuti.
  • bgabor
    Egy Janos Lakatos nevű fickó tervezte.
  • Vogel
    Sziasztok!

Tudtok segíteni? Két oldalas esszét kell írnom az automata aknavetőkről. Neten nem sokat, sőt semmit nem találtam. Tudtok adni pár forrást? (angol-német is belefér)Nem lustaságból kérem, csak hétvégén menetgyakorlatom van. THX
  • Wampa
    Praktikus,csak kicsit féminin.
  • JanáJ
    Én inkább ezt tartom jogos érvelésnek. De tudod mit: igazad van. :-)
  • [NST]Cifu
  • bgabor
    És ahogy már korábban mások is írták, nem csak a 9x19-est, de a 7.65x21mmes lőszert is Parabellumnak nevezik.
  • Gunslinger
    Szlengben meg haverok közt a lőtéren oké, de mikor hivatalos közegben, vagy netán csak a médiában azt mondják/írják, hogy "Parabellum típusú lőfegyver", akkor azért az agyfasz kerülgeti az embert...
  • bgabor
    "Ha szlengben parabellumnak hívják az összes most már 9x19 Luger maroklőfegyvert, az szerintem nem amatőrség."

De igen, akkora amatőrség, hogy aki parabellumnak nevez egy pisztolyt, arról azonnal tudhatod, hogy nem sokat konyít a lőfegyverekhez.

Sokan elmonták már: A Parabellum egy lőszer elnevezése, és nem egy fegyveré. Úgy lenne helyes mondani: "Ez itt egy 9x19 mm-es parabellum lőszert tüzelő pisztoly, ami glock/sig sauer/fég stb márkájú".

Sajnos a magyar közállapotok olyanok, hogyha ezt elkezded magyarázni valakinek, akkor még téged néznek hülyének.

Vagy szerinted ennyi erővel az .50-es kaliberű mesterlövész-romboló puskákat nevezzük Browning Géppuskának? Merthogy a lőszer neve .50 BMG, azaz Browning Machine Gun, lévén hogy eredetileg az M2 nehézgéppuskához tervezték. És sorolhatnánk a példákat napestig: A .45 ACP kaliberű lőszert tüzelő géppisztolyokat se nevezzük Automata Colt Pisztolynak(ACP).

• Gunslinger
    Sőt, a P08 készült .45 ACP kaliberben is az amcsi hadipisztoly tenderre, amit a Colt M1911 nyert el. A világháborús példa azért nem áll meg, mert a 9x19mm-es lőszert 1902-ben találta fel Georg Luger, 12 évvel az I. vh előtt, mindkét világháborúban nagy számban használták a fegyvert 9x19mm-es kaliberben. Ez a P08/20-al kavarás nem rémlik, majd utána túrok :-)
  • m18
    Kedves Wampa!
    A karabély eredetileg tényleg,mint a puska rövidebb csövű lovassági változata került be a köztudatba,de az első vh. idején rájöttek,hogy a rendes "puskák"-különösen feltűzött szuronnyal-túl hosszúak.Elvégre a K98k is puska-hiába "karabély" a neve.:)
    Az M14 automata puskaként kezdte a földi pályafutását(na nem a hossza hanem a lőszer miatt)-félautomata változatok csak aztán keztek elterjedni,hogy rájöttek-azzal a fene nagy eszükkel-a hadsereg illetékesei,hogy sorozatlövésnél túl nagy az elmozdulás a célról-egyéb problémákat enm említve.
    A P-08(pont most olvastam erről):a Luger-féle "P"-k eredetileg 7.65-ösben készültek-a 9 mm-es változatot(9×19 mm) hívjuk P08-nak.A versailles-i szerződés azonban itt is bekavart-gyakorlatilag nem engedték a 9 mm-es lőszert,ill. az azt tüzelő fegyvert.Ekkor lerövidítették a cső hosszát és megváltoztatták a kalibert-ez lett a 7.65 mm-s P08/20.
    UI:elnézést az esetleg pontatlanságért,helyesírási hibákért,stb,stb :D
  • Wampa
    Aha,most nézem,a háborus dolog nem áll meg a lőszerre,de valami volt,akkor a P08 at gyártották elősször 7.65 ösben(?)
  • Wampa
    Elnézést:cifu=Cifu
  • Wampa
    Üdv
    Majd cifu biztos tudja,de mintha olyasmi lett volna,hogy a világháboru után leszabályozták még azt is,milyen kaliberű fegyvereket gyárthatnak,birtokolhatnak a németek,ezért lett a 7.65 ös,lehet hogy előbb mint a 9mm es.
    Speciel én ugy tudom a lőszeré volt a parabellum név a latin mondásból,de amugy hogy teljes legyen a zavar a P08 at hivják Lugernek ,de a lőszerre is szokták használni a nevet:))
  • Wampa
    Aha,azt nem olvastam el,a látvány nyűgözött le:))
    Azért ezek a kaliberek pisztolyra kicsit olyanok,mint egy-két hülye némber szilikonmellei.Icipicit tulzás.Ilyen nitro,meg expressz meg 600calibereket annak idején még Széchenyi vadászkönyveiben se nagyon olvastam:))
  • Freeda Krueger
    Hummerek a világ körül
  • JanáJ
    "Azért hülyeség, mert pl. egy CZ-75 nem Parabellum. A Parabellumnak egy bizonyos fegyvert és még kétkülönböző lőszert neveznek, a 9x19mm-est és a 7.65x21mm-est."

Ismerem a P08-at, de ő is a lőszerről kapta a nevét (vagy fordítva)
    Ha szlengben parabellumnak hívják az összes most már 9x19 Luger maroklőfegyvert, az szerintem nem amatőrség. De ez csak szerintem. Mondjuk tény, hogy azt nem mondod "7.62x39-es karabélyok" :-)
    A 7.65x21-esről meg nem tudtam. :-S
  • Gunslinger
    Ez a fegyver a videó kommentjei szerint .600 Nitro Express kaliberű, ami azért jóval gyengébb, mint az .50 BMG, kb. 30-40%-al, de így is bitang durva.
  • Wampa
    Üdv Cifu
    Erre gondolsz,amivel ez a nagy ,tesznye jószág lő?
    50 bmg?
  • Gunslinger
    Azok mondjuk nem sorozatban készültek. Vannak ilyen elfuserált kéziágyúk, ilyenek az "egyedi szörnyek" kategóriába valók szvsz :-)))))
  • Gunslinger
    Nah, erről beszéltem már a 46154. hozzászólásban is, szerintem is karabélyok. :-)
  • [NST]Cifu
    A .50 BMG pisztoly után én már semmin sem csodálkozom. :D
  • Gunslinger
    Jogos az öt pont, ezeket kihagytam a képletből, bár hozzá kell tenni, legfeljebb képeken láttam ilyen fegyvert eddig, és kétlem, hogy itthon reális esély lenne eféle fegyverhez. :D

Detto, bár már volt szerencsém olyan eredetileg öntöltő fegyverhez, ami csak ismétlőként volt hajlandó működni, de az azért volt, mert egyszerűen rossz volt a fegyver :)
    Egyébként előfordulnak régi gáz-riasztó öntöltőknél, hogy a mostani alacsonyabb gáznyomású töltényekkel csak ismétlőként működnek, plusz csőszűkítésekkel lehet rajtuk javítani általában.

Szigorúan saját vélemény, és persze én nem abból élek, hogy foglalkozásszerűen használjak fegyvert, de nekem valahogy ez inkább oktatási / gyakorlati hibának tűnik.

Így is van, de a DAO fegyverek rendszeresítése plusz biztonsági faktor lett.
  • [NST]Cifu
    Én leírtam a saját verziómat (öntöltő karabély), de amúgy meg mindig lesznek olyan fegyverek, amelyek igazából egyik csoportba sem igazán férnek be.
  • Gunslinger
    Pont rájuk gondoltam :-D Mellesleg hírek vannak arról, hogy a Taurus fog készíteni .223 kaliberű forgót a Raging Bull bázisán, na az lesz ám az érdekes cucc :-)
  • [NST]Cifu
    Na jó, de az USA-ban a tus nélküli, rövid csövű M16 mókálmányok is pisztolynak számítanak...

[center]

• Gunslinger
    Egyébként nem feltétlenül jó dolog, ha a hazai szaknyelv nem veszi figyelembe a külföldi trendeket, mert lehet, hogy nálunk nem annyira gyakori modellek a 9mm-es hosszú lőfegyverek, de külföldön nagyon is azok, rengeteg géppisztolynak van félauto polgári változata, lásd HK94 (MP5 félauto polgári változata) és nem kell nagyon messzire utazni, elég csak Ausztriáig vagy Szlovákiáig menni.
  • [NST]Cifu
    Forgó-tolózáras pisztolyok és ismétlőként működő szekrénytárasok is léteznek, pl. különféle hangtompítós fegyvereknél, ahol még a szán működésének hangja sem kívánatos.

Jogos az öt pont, ezeket kihagytam a képletből, bár hozzá kell tenni, legfeljebb képeken láttam ilyen fegyvert eddig, és kétlem, hogy itthon reális esély lenne eféle fegyverhez. :D

Na a Glock pont rossz példa a DAO-ra ugyanis nem az.

Bakker, és tényleg. Ma is tanultam valamit, no. Tisztára abban a tudatban voltam, hogy DAO elsütésű, és ez sajnos tényleg csak a lövés közben érzet alapján gondoltam. :S

Főleg odaát a nagy vízen túl rendkívül népszerűek a DAO fegyverek, sok rendőrség is ráállt biztonsági okokból, mert sok zsaru idegességében az elsütőbillentyűn tartja intézkedéskor az ujjait és bizony előfordultak nem kívánatos lövések.

Szigorúan saját vélemény, és persze én nem abból élek, hogy foglalkozásszerűen használjak fegyvert, de nekem valahogy ez inkább oktatási / gyakorlati hibának tűnik.
  • Gunslinger
    GSG5 is .22LR sportpuska :-) De pisztolyban is van ilyen kakukktojás, mint pl. a karabély lőszert tüzelő Automag III. USA-ban egyébként elég népszerűek a .223 kaliberű pisztolyok is.