Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ne sértegessük ok nélkül szegény Panhard-ot, nem akarják õk ránksózni a Zulu technikájukat. /Épp most nézegettem a VBL jeep-jüket 20mm-es gépágyúval 😊)azt már inkább bevállalnám/

Szó volt az elõbb MGM-166 LOSAT-ról.
Ez hasonló és úgy néz ki létezik, bár nem Kinetikus vagy 6 Mach-os, viszont a hatótáv már elég tisztességes < 50-60km :
http://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/net-fires.htm (PAM)
http://www.defense-update.com/products/n/netfires.htm

Szent Haba-kukk

Majd bevasarolunk ERC 90 Sagaie-bol. A francia szar megveteleben mar ugyis jok vagyunk 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Szerintem inkább az a kérdés hogy mekkora lenne, a nehéz és könnyû tankság aránya ?
3 - századnyi nehéz / 5 század könnyû. A könnyû olcsóbb mozgékonyabb (de jobb kvalitású mint a kerekes) - és 60 tonna körüli tankokat, meg tudni kell mikor érdemes mozgásba hozni. A kerekesek emberszállításra jók, de elég nagy batárok, esetlenek, amúgyis + 😊 pláne löveggel. 😊"Ha".. "szembe"..kerülnek harckocsikkal vsz. jóval nagyobb veszteségeik lesznek ár/érték arány szerint, mint amennyivel Ócsóbbak.

Szent Haba-kukk

sry ezt másra akartam írni 😊

harci helikopter jelentõségét itthon is elismerik, mivel az ország mérete miatt a legideálisabb eszköz, mert az egész területet gyorsan védheti a szárazföldi erõk, és az ellenséges helikopterekkel szembe stb.
Csak hát erre aztán tényleg nincs pénz, vagy nem akarnak rá teremteni.. Már az nagy szám lesz ha egyáltalán a mi-24-ket felújítják.

Inkább mert tényszerûen nézve zsákutcák voltak és sose léptek túl a kísérleti fázison, bár a próbálkozások tiszteletreméltóak voltak.
Az elsõ Sikorskyk mellé viszont valóban beférne az elsõ pár Focke-Achgelis említése.
És különben is Iszhotoff 😊

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

PrasCo
Szomorú viszont, hogy a magyar vonatkozások gyönyörûen ki vannak maradva a forgószárnyasok történeténél. Persze, helyszûke, stb...
De moért nem lehet már elfelejteni ezt au "UV blook" baromságot? És miért kell az Izatov-ot Iszotov-nak írni?

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

És hány éves az a tábornok?

A nehéz tankságot nagyon fikázza az MH. Elavult elefánt koncepciónak nevezte az egyik tábornokunk.
Szerintem ezért sem fogják újítani a t-72 ket. Majd amikor lejár az üzemideje annak a 15 darabnak akkor maximum bevállalnak pár új olasz centaur 120-as gépeket.
Mivel más nagyon nincs kerékbe.. Esetleg még a patria hasonló változata. Bár mivel a honvédségrõl beszélünk az Unimog platóra szerelt 120 ágyú is szóba jöhet 😄😄😄😄😄

Ja , ja nem árt egy kis " nehézlovasság " is , pláne ha az ellenfél is azzal támad . Mert a végén mi is ugy járunk mint a " Könnyü lovasság támadása " cimû könyvben .
bardocz
Hát azt gondolom,sosem egészséges az,ha a kipufogóból nem gáz,hanem láng jön😄 Köszi!
A legjobb barátom BTR-80 pk. volt Baján. A 100 körüli sebességet õ is mondta, meg azt is, hogy nem nagyon örült neki a járgány...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

degenerator
egy kerekes jármû nem a legalkalmasabb terepen való harcra. bár igaz, hogy a jövõ háborúi nagyrészt városokban fognak lezajlani, nade mindig jól jön egy lánctalp, mondjuk átgázolni egy romon.

egyébként a harckocsi alapvetõen áttörésre lett kitalálva, az ellenfél erõinek szétszakítására, megzavarására, ilyesmire.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

bardocz
A bmp-vel vagy a btr-el lehet menni aszfalton 100 körül úgy,hogy már lángol a kipufogó?(tudom,hogy valamelyikkel lehet,apám mesélte,hogy mentek úgy,csak már nem emlékszem melyik volt az)
degenerator
no igen, magyarországon is divatos lett a könnyülövész koncepció.

Punker
de majd csak a következõ félmilliárdos fagyi biznisz után <#falbav>

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

A jövõben egyébként a tankok is tuti kerekesek lesznek. A tábornok tatáknak igazán mindegy mit vesznek csak kerekes legyen ez a lényeg! Arra élveznek 😄

Punker
JanáJ kérdésére ment a 2. rész.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

harckocsi az a tank nem? 😄

Punker
kár hogy a BTR-rel még gyorsan menekülni se tudnak 😄

alapvetõen nem értem a kérdést a harckocsival kapcsolatban
benne van a nevében hogy harcra tervezték, nagy tûzerõ nagy páncélvédettség, a többi elsõdleges célja a szállítás.

gondoltam inkább megkérdezem az okosoktól :-)
de eddig senki nem tudta nekem személyesen megindokolni, vagy pedig el kezdet marketingelve mellébeszélni
legfõképpen azért mert olcsóóóbb a kerekes 😊.
A honvédség viszont úgy magyarázza, hogy a gyors reagálású magyar haderõnek a kerekes jármûvek a megfelelõek. Mert avval gyorsan tudnak reagálni. Ez a hivatalos álláspont 😊

ne menjünk bele, de ár/érték arányban mindenképpen jó
mert ha nem lenne ilyen olcsó,már tényleg a bunkónál tartanánk
Punker
azt nézd mit mi ellen fejlesztettek (és persze mikor)

az tiszta sor hogy van oka, de mi
ne közhelyeket mondj, hanem okot
aszimetrikus harcokban mint iraq, afganisztán, ott megértem, de klasszikus háborúban nem értem
Punker
az AK és a jó szóösszetétel mindig megnevettet 😄
különösen a MH ezer+1 éves AK-i, amik nem érik el 1 útcéli céllövölde légpuskái minõségét 😄

egyik baka barátom mondta szinte ugyan ezt, ami jó, azt kivonják, és hogy jónak maradt a fehér MH zokni meg az AK :-s
Ezek szerint nem teljesen viccelt
Punker
végül is, lehetne ágyékkötõben bunkósbottal is harcolni.....

átfogalmazom.
Mi a halálnak 60Tonna vasból hk építeni, ha sokkal kisebb és olcsóbb jármûvek is szétlövik.
Biztos 1értelmû a válasz, különben nem lenne így, csak én nem tudom mi az.
degenerator
kértek egy összefoglaló leírást errõl még anno a honvédségnél, hogy milyen lehetõségek rejlenek a két típusban.

akkor egyértelmûen a bmp-t hozták ki gyõztesnek. persze, azonnal ki is vonták a forgalomból. az indexen azzal viccelõdött az egyik hadmárnök, hogy ha akkor tudták volna, hogy valakiknek érdekükben áll a honvédséget rombolni, akkor inkább a btr-t javasolták volna, és hátha maradnak a bmp-k

Punker
mert a "szak"értõk szerint a lánctalp ideje múlt, röviden dilettáns barmok döntése volt.....

apropó. Van logikus magyarázata miért a bmp és nem a btr lett kikukázva itthon?
Vagy mert csak?
Punker
mi van?
teljesen más a feladata.

Mennyivel olcsóbb egy ifv mint egy hk?
miért éri meg hk gyártani, ha kisebb védettségû de olcsóbb jármûvek ropogósra lövik. (ha a katonák életével nem számolok)
biztos dedós kérdés, de nem értem
akkor a honvédségben használatos btr80A IFV-nek minõsül? 😊 mert azon is 30mm van

Köszönöm!
De mi "útközben" a második robbanás?
Nem, amit te APC-nek mondasz azok valójában IFV-k. De igazából a definícióból következik az egész: gyakorlatilag minden ami komolyabb tûztámogatást tud nyújtani a szállítás mellett, az már IFV.

Pluskast
Az legyen az õ bajuk.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

a boxer miért lett ilyen dagadt, és nagy? Átlagba jobb a páncélzata a többinél?

Kösz szépen, nagyjából igen. Tu-160-on alkalmazva jött elõ egy vitából kifolyólag egy másik fórumon.
Azt hittem, a delikvens keveri a Tu-180 "Nevidimka" repülõvel (Tu-160 Photoshop változat)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

Köszönöm, mindjárt meg is nézem!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Punker
a törökök idióta muzulmánok, a görögök meg már 2000 éve megbuktak a buzulással és azóta csak tovább süllyedtek <#nyes>

degenerator
no és akkor a törökök, meg a görögök?

jó de manapság apck-nél egy 30mm fegyver szinte már alapnak számít.

De a boxernél most nézem, hogy 12.7mm fegyvert rá lehet tenni, és egy 40mm gránát vetõt is. Így már azért nem rossz
Egyébként tényleg nem kicsi a boxer, és a belseje tiszta full extra:

vajon minibár is van benne? 😄

[NST]Cifu
A Globalsecurity-n, Deagel-en, stb. helyen általában az elsõ széria beszerzési árai vannak, akkori árfolyamon. 4 millió dollár kb. 1990-ben lehetett az M1A1, 2004 környékén az M1A2SEP beszerzési ára már 6-7 millió dollár volt...

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Nemsokaig lesz ez. Ugy latszik erdekuk hogy kiujuljon a hideghaboru. Akkor pedig nagyobb lesz a kereslet.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Egyébként én csak arra a jelenségre akartam felhívni a figyelmet, hogy ugyanezek az elõbb említett Abrams-ek "még mindig" 4 millió USD - Unit Cost -ra vannak kiírva a Deagel-en😊 A lényeg hogy nemtom mit, de bármit is veszünk majd egyszer, mi csináljunk jó vásárt és ne az eladó - ez csak addig látszik(látszott?) lehetségesnek "amíg" kínálati piac van és nem keresleti.

Szent Haba-kukk