Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Gripen az ilyen sima könnyû vadász 😊

Molnibalage
Hangsebesség alatti vadász? Feláll a szõr a hátamon tõle. Minek kell ez? A Gipren az mi?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

értelme? nem sok..
Bár az együléses elméletileg tud használni aim-120, és akkor egyfajta olcsó-nagyon könnyû vadász lehet belõle 😊

Molnibalage
Jelenlegi repórák mellett még 40 év is kijönne a gépekbõl. 15 év múlva már F-35 kell és egy teljesen más vezetés. Ezzel nincs jövõ.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

A svéd ajánlatot még nem publikálták ( gondolom rep óra növelést ajánlhatnak) Egyébként valami rémlik, hogy azért nem szívesen "repóráznának" mert akkor nem lehetne lébecolással 30 évig gripenezni..
Az alcák kifejezetten a Dongó századnak lesz? Akkor márt értem miért vállalnák be az együléses konzervált harci alcákat.

Molnibalage
Értelme lenne?

[NST]Cifu
Ezt ne nekem mondjad, hanem a HM-nek. ^^
Jelenleg két repülõszázad van, és a jelek szerint marad is kettõ (a Puma a Gripenekkel, és a Dongó az Alcákkal).

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Molnibalage
Kicsit hülye kérdés, de miért is kellett a Dongó század? A vadászpilóta az repüljön VADÁSZGÉPEN és ne Albán vagy ALCA gépen repkedjen. Egyiknek sincs semmi értelme. Mennyi rostán is mennek keresztül míg végre a Griffre kerülnek? Ha már odakerült akkor azzal repkedjen. Nem kéne szétforgácsolni az erõforrásokat.

Pluskast
Viszont a hátrányuk, hogy iszonytatóan zabálják az üzemanyagot. Ráadásúl sokkalta szervízigényesebb mint egy dízelmotor. Az amiknak is fõ a fejük rendesen miatta.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

[NST]Cifu
Az ALCA-kra azért van szükség elsõ sorban, mert a Dongó századnak kvázi elfogynak a gépei. A MiG-29-est kivonják, az Albák repideje lejár. Bár ehhez tudni kellene, hogy akkor hogy is megy tovább a két repszázad.

Molnibalage
Sajnos így van. Dunába <#violent>mindet.

Mert ha repidõt vennénk alcák helyett, akkor a vezetésnek nem lenne lehetõsége korrupcióra. És ma minden döntést az mozgat, bárhová nézel. Kormányszóvivõi portál 200 millió forintért, négyesmetró és a többi.

Szakmaiságot régóta nem kell keresni mögötte.

Molnibalage
Nem ér az a repóra semmit. TELJESEN más a két gép MFD menürendszere és HOTAS rendszere. A zongorázásnak úgy kell mennie mint a pinty. Két gépen kevés repóra = egyiket sem tudja a pilóta használni. A forma-1 versenyzõ sem trabanttal edz...

Magyarán most veszünk olyan gépeket amire megint nem lesz repóra, de ha még lesz is az is 100%-ig irrelelváns a Gripen felkészülés szempontjából. Ennél hülyébb döntést neheten lehetett volna hozni. MIÉRT olyan nehéz a felszabaduló pénzbõl repidõt venni a Gripenekhez. Ha már itt vannak AZT használjuk és ne annak helyettesítésére (!!!???) költsünk még. AGYRÉM! <#falbav><#falbav>

Molnibalage
Erre gondoltam én is.

Bucser
Azt annyiból nem lehet mint amennyibõl az ALCA-k megvannak és negyed olyan látványos eredményt sem hoz.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

degenerator
a probléma azzal van, hogy az ide átutalt pénzeket teszetosza pártelvtársak teszik zsebre.

nem alcára kéne költeni, hanem rendes ruházatra, normális laktanyákra, és úgy általában emelni a kiképzés színvonalát.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Szerintem a probléma egyik lényege, hogy a honvédelemtõl elég könnyen lehet pénzt elvonni, mert senkinek nem fog feltünni a hiánya. Az átlagemberek nagy része nem igazán érti, hogy miért kell erre _egyátalán_ pénzt költeni. Most ezek után melyik politikus fogja felvállalni azt, hogy az amúgy sem túl rózsás gazdasági helyzetben máshonnan vonjon el még pénzt és azt is a honvédségre költsük.

Alcákal legalább + repülési óra meglenne. Egyébként is mindenbõl már új kéne.
Egyszer túl kéne esni már az egészen, és minden szegmenssél cserélni vagy újat venni. Aztán 30 évig megint lébecolhatnak

[NST]Cifu
Naja. A lobby nyeregben, de következetesség nulla. Gripen van, de fegyverzet még nem nagyon (pardon, AIM-9-es már volt a gépeken), a svéd adatkapcsolat földi komponense nem lett megvéve, stb., stb.,...

[NST]Cifu
Ahogy írja Kiskorú, vészüzemben lehetséges, ahogy a diesel-harckocsimotorok esetében is. De az üzemidejét jelentõsen csökkenti, a teljesítményrõl nem is szólva. Ennek a lehetõségnek a lényege az, hogy harchelyzetben elképzelhetõ, hogy akkor is haladni kell, ha nincs a közelben megfelelõ üzemanyag-utánpótlás szállító jármû, viszont az út szélén találtak pár benzineskannát. Azzal elvergõdhetnek még egy ideig, amíg újra nem lesz rendes üzemanyag.

[NST]Cifu
Az a fránya gyakorlat, ami békeidõben nem, háborúban viszont mindig elsõdleges tényezõ. ^^

Molnibalage
Hát éppen ez az! Nagyon máshogy ég egy keró, egy benzin vagy egy dízel üzemanyag. Vészüzem OK, de akkor nem üzemszerûleg több tíz órán kersztül.

Adam II
Megy mindennel.

Multkor lattam rola egy musort, ott azt mondtak gyakorlatilag mindennel elmegy ami egheto es porlaszthato.

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Ahogy a Gripenre sem volt olyan nagy szükség, csakhogy a repülõsök lobbija nyergben van, így oda megy a pénz java... ez van.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Elméletileg mennie kell, de az nagyon vészüzem, teljesítménycsökkenés és hamar tönkre megy a szerkezet.
A hk-ban alkalmazott gázturbinák azért nem olyan finom, érzékeny jószágok mint a repcsik vagy helik gázturbinái.

Bucser
dehogy.. pont az a jó a gázturbinával, hogy szinte bármivel elmegy csak égjen.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Molnibalage
Szomoú. Jelen anyagi helyzetben SEMMI szükség nincs ALCA-ra.

Molnibalage
Skacok az M1 Abrams hajtómûve az csak keróval megy nem? Valaki nekem erõsen bizonygatta, hogy megy az benzinnel vagy gázolajjal is. Ebben én valamiért kételkedem.

akkor ki a hírfalra ezt is:
http://index.hu/gazdasag/magyar/aero090910/

Szent Haba-kukk

Molnibalage

A Chally 2E (exportváltozat már simacsövûûû😊

Szent Haba-kukk

Az, róluk beszéltem az elöbb... 😊 Egy részüket - átfegyverezték simacsövûre, de ezt kizárólag logisztikai megfontolásokkal indokolták, egységes lõszer ugye a többi szövivel.

A Challenger 2 lövege is huzagolt,jól tudom?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Igazából - elméletileg - a huzagolt mellett nem szól semmi, csak az a fránya gyakorlat...

A britek nagy huzagolt rajongók, nyilván van rá okuk is, az , hogy csak a HESH miat... hááát, nem hiszem... 😊
A sima mellett szól az egyszerûbb kumulatív gránát, hosszabb élettartam és magasabb kezdõsebesség, olcsóbb kivitelezés (bár ez utóbbi teljesen jelentéktelen a drágább lõszerek pillanatok alatt elfüstölik ezt a megtakarírást)...

[NST]Cifu
Ha lehetõségem lesz rá, mindenképpen rákérdezek. ^^

Viszont most elgondolkoztatott a dolog, mert huzagolt csövû komolyabb fejlesztésrõl (az Indiaiakon túl) nem nagyon hallottam. Tehát csak jobban megéri a sima csõ...

A Tatai harckocsizók is mesélték, hogy az APFSDS lövedéknél pontosabb az ürméretes HEAT lövedék...

Legközelebb, amikor ilyet mesélnek, azért kérdezd meg, hogy lõttek-e már ûrméret alattival, akárcsak láttak-e már ilyet vagy megnézték-e már a saját lövegük lõtábláját... 😉

A huzagolt csövûnél mindig ott lesz az oldalgás problémája, amivel ugye számolni lehet - kell is - de akkor is növeli a szórást. Legalábbis ez az elmélet. A 100mm-es vontatott - az MT-12 - pl. híresen pontos volt, hk-ban meg nem vált be... A ruszkik csinálták mindkettõt, tehát ugyanaz a technikai szinvonal, ... és mégse.
Huzagolt csõnél is van ürméret alatti, ott is le kell válnia a köpenynek - bár ott jelentõs segítség a centrifugális erõ - ott nem probléma? Valaminek lennie kell mert ha a gyakorlat nem stimmel az elmélettel akkor - legvalószínûbben 😄 - az elmélet hibás... 😊

[NST]Cifu
A teljesen hátrahajtott rotor-szárny esetén már az magában is adhat elegendõ felhajtóerõt, de itt már bizonyosan szuperszonikus repülésrõl van szó. A szuperszonikus repülésnél a legtöbb gépnél maga a test is elegendõ felhajtóerõt produkálna, csak éppen le, és felszállásnál az édeskevés lenne. Az 1960-as években a sok futurisztikus terv között több olyan is volt, hogy a vadászgép teljese behúzza a törzsébe a variaszárnyat, és így érne el 3 Mach-ot. Gondolom itt is valami ilyesmi lehet a háttérben.

[NST]Cifu
Szerintem ez annyira nem hihetetlen, több helyen olvastam már, hogy a sima csövû lövegeknél a pontosság probléma forrása, fõleg a levállóköppenyes megoldásnál. Én nem értek annyira hozzá, gondolom az a tény, hogy a köppeny könnyen leválhasson, de ugyanakkor szorosan illeszkedjen a csõbe és a lövedékre is, hogy azt megvezesse, nem kivitelezhetõ tökéletesen. A Tatai harckocsizók is mesélték, hogy az APFSDS lövedéknél pontosabb az ürméretes HEAT lövedék...

Adam II
És a KA90est high speed flight módban mi fogja a levegõben tartani? A lendület?

[NST]Cifu

Múlt és jelen (AMX-13 könnyû harckocsi és FH-2000 vontatott ágyútarack Indoznéziából)

Orosz válasz a VTPD tesztre (Mil X1)

Kamov Ka-90, orosz továbbgondolása a rotor-szárnynak

Szerintem ezt nem kell szó szerint értni, mármint nem egy kész 100mm-es huzagoltat fúrtak meg... A huzag, pontosabban az ormózat, letakarítása nem adna 15mm-t. Az eredeti 100mm-es löveg az 55-ösön meg D-10T-nek rémlik, bár nem esküdnék rá...
Node nem is ez a lényeg, hanem az hogy lehet egy simacsövû rosszabb pontosságú mint egy huzagolt?

[NST]Cifu
Talán emiatt küzdöttek az Indiaik is az Arjun huzagolt csövû lövegével? 😊

Amúgy nem teljesen értem a dolgot a kínai 100mm-essel. Ahogy olvasom, a 115mm-es simacsövû valójában a D-54-bõl származik, csak "felfúrták", hogy ne legyen huzagolása (legalábbis a csõ terén)... <#guluszem1>

[NST]Cifu
Abbahagynátok a politizálást, plz?

"de a pontosság terén alulmaradt a 100mm-es huzagoltcsövûvel szemben."

Emlékeztet a kínaiak eredményére, ott ugye az 55-ös helyi változatán próbálgatták a simacsövû 100mm-es löveget és ott se vált be. El nem tudom képzelni mi lehet az oka, a simacsövû - elvileg ill. a drágább lõszer kivételével - minden téren jobb a huzagoltnál...

Punker
és nem?

mondj egyetlen konfliktust a bolsik megjelenésétõl amit nem õk gerjesztettek.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
olvass vissza, mire reagáltam

(hogy mindig oroszország kezdi az agressziót)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
akna? még 1 ponyvás teherautó is jobb, abból ki tudsz ugrani ha baj van és nem bent lõnek sz@rrá 2 AK-val.......

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Ez a patria majdnem dupla annyi (tonnába) mint a kis btr. A btr80A szerintem még akna védelem sincs?