95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • RoyalPredator
  • Molnibalage
    A Crotale SAM rendszer első verzióján is minden indító járműnek volt saját radarja vagy egyetlen központi tűzvezető radar volt? Ez SHORAD kategóriájú valami?

A Crotale NG az kb. olyan kategória, mint a Tor vagy Tunguska?
  • kiskorúbézoltán #46407
    Dehogy csapom le, há' honnan tudnám? :D
    Csak elmélkedtem, hogyan tud előkészítés nélkül 1.8m-es gázlóképességet egy gázturbinás jószág aminek azért van levegőigénye rendesen. A torony tetőpáncél van ugye olyan 2.25-2.30 körül, tehát a test teljesen víz alatt. Nem is tudom így hirtelen, hogy normál üzemben hol szívja a levegőt a hajtómű. Elvileg valahol a motortér tetején, rögtön a torony mögött van a levegőbeszipkázó, de ez a doboz pont akkora, hogy takarja ha pont előre néz a torony, így nem látom... ;)
  • Kisendre
    Viszont egy előnye biztos volt. Nem tudom az általad felsorolt csomagokban milyen hatásfokú reaktív páncélokat pakolnak a T-72-kre, de a magyar fejlesztésű SZRP állítólag nagyságrendekkel jobb, mint az orosz Kontakt-5.
    Konkrétan:
    "SZRP-N: ==20%-ra csokkenti a kummulativ sugar energiajat, mas szoval az eredeti pancelt kiegesziti 500%-ra (T-72A frontpancel eseten +2000 mm homogen acelpancelnak felel meg, vagyis mindentol -ami szimpla kummulativ- megved)"

Kinetikus lövedékek ellen nem tudták sajnos letesztelni, ezért arról nincs információ.
  • lopbisz
    Ez egy 99-es modernizációs prototípus volt. Azóta jó pár év eltelt és ennyi idő alatt bőven lehetett volna változtatni a koncepció tervezésén vagy minőségén stb. De úgy látszik a Hm semmit nem akart kezdeni a harckocsikkal és most sem. Mellesleg új munkahelyeket is teremthet egy saját modernizáció ami manapság elég fontos. És ha az említett szlovákoknak is sikerült akkor nekünk is menne. Ők csak 66 darab t72 modernizáltak és így is megérte nekik.
    Az pedig, hogy mondjuk a Szlovákokkal csináltatnánk harkocsi modernizációt az olyan lenne mintha Amerika vásárolna Kínától fegyvert :D
    Igaz hivatalosan szövetségesek vagyunk de a szlovák állam kifejezetten magyarellenes. Kb öngyilkoság lenne politika szempontból hadi-beszerzés egy ilyen országtól. Márpedig normális esetben egy fegyvervásárlás bizalom alapon működik. Ilyen bizalmi alap inkább a lengyel-magyar kapcsolatban mondható el.
    De végeredménybe még rohadni fognak a harkocsik.
  • [NST]Cifu
    Annyi értelme lehetett volna, hogy függetlenül egy saját modernizáció lenne, de természetesen ezt is törölte a HM és inkább hagyták rohadni 70-évek szinten a harckocsikat.

Ezzel az a baj, hogy kis számú harckocsit nem lehet üzletileg rentábilisan felújítani saját kútfőből. Van sok jó T-72 felújító csomag, lengyel, cseh, szlovák, ukrán, stb., amik kipróbáltak, készen vannak, lehetne őket versenyeztetni, és valószínűleg megfelelően kézben tartott módon kezelve olcsóbb és jobb is lenne, mint a Currus féle megoldás.

Semmi bajom azzal, ha a hazai hadiipart támogatjuk, de annak nincs értelme, hogy a "hazai az igazi" felkiáltással gyenge minőségű megoldásokkal foglalkozzunk. Ahhoz nincs elég pénzünk...
  • [NST]Cifu
    De, azon, ami a torony mögött van rögzítve. Ha tudod a választ, akkor lecsaphatod. :)
  • [NST]Cifu
    Szerintem az nem AK-74, hanem egy AKM módosulat az AK-74-eséhez hasonló lángrejtővel, és RPK tárral.
  • [NST]Cifu
    Korábban már voltak a fórumban ezek a képek, csakhát évekkel ezelőtt. Anno ki lett vesézve, hazai viszonylatú fejlesztés, gyerekes hibákkal, pl. a lézerbesugárzás jelző csak azt jelzi, hogy "megfestettek", azt nem mondja, melyik irányból (a legtöbb ilyen rendszer képes arra, hogy a besugárzás felé fordítsa automatikusan a tornyot, a legerősebb páncélfelületet mutatva felé). A kijelző miatt a parancsnok nem fér hozzá rendesen a géppuska rakaszához, így azt harchelyzetben csaknem lehetetlen kicserélni, stb.
  • bgabor
    Reméljük hogy az új vezetésnek mások az elképzelései, mint az előzőnek.
    Majd meglátjuk. Azt azért én se gondolom, hogy a jelenlegi helyzetben reális lenne új tankokra költeni a forrásokat. Talán majd néhány év múlva.
  • lopbisz
    Annyi értelme lehetett volna, hogy függetlenül egy saját modernizáció lenne, de természetesen ezt is törölte a HM és inkább hagyták rohadni 70-évek szinten a harckocsikat.
    Egyébként igen jó lenne új vétel de nem lesz szerintem. Ha egy minimális modernizálásra se voltak hajlandóak akkor miért vennének újat?

Amúgy a gébkarabélyról jut eszembe. Ez lenne az új ak-63 modernizáció? (képen a hátsó emberke)

Wikipedián az ak-63 oldalon írják, hogy ez egy modernizált változata.
    Egy régi cikkből pedig emlékszem, hogy a szép féle modernizációt törölték és helyette valami új lesz. Ez lenne az?
  • veszelka
    A harckocsik lecserélésével egyet tudok érteni.
  • bgabor
    Szerintem új harckocsik után kellene néznünk, a régi szovjet ócskavasak foltozgatásának nincs semmi értelme. Ugyanez a helyzet a gépkarabélyok területén is.
  • Buren
    Na megnéztem és biztos hogy az;
    szigorúan az első kép középső mfd-je:

экран отказ - kb. "képernyő elutasítva"

képernyő közepén pedig pedig:
    отказ спо - kb. SZPO elutasítva -

спо (SZPO) = Станция предупреждения об облучении - elég szabadon; körbe besugárzás figyelmeztető állomás ...
  • Molnibalage
    Nem tudom. Lehetséges. Aki tud oroszul az lefordíthatná alata a szöveget, akkor tisztábban látnánk.

Ezek nagyon régi fotók. Asszem MAKS 2003 vagy 2005-ön készültek.
  • Buren
    Zseniális, ráadásul feelinges képek, jó kis forrásod van... : )

Az első kettő képen a középső akar lenni az RWR?
  • Molnibalage

Ez lehet az orosz megfelelője az HSD MFD oldalnak az F-16C/D gépeken.
  • Molnibalage
    Szerintem olyan. Rakok fel pár kabinképet amit egy orosz srác rakott fel még nekem anno. Gyakorlatilag a nyugati glass cokcpit filozófiát vették át.

Annyit fűznék hozzá, hogy ennek ellenére szerintem picit zavarosa az adatok megjelenése, nagyon zsúfoltnak tűnnek a képernyők. (Én persze az F-16 MFD szimbolikához vagyok szokva.)
  • Buren
    Én arra voltam kiváncsi hogy a kinézeten változtattak-e. Mert ugye az szögirány megadásos, számozásos típusos (1-6-ig ugye) stb. dizájn.. őőő... oroszos, azt hittem olyasmi lesz nekik az új mint ami nyugaton van (ami nekem jobban áttekinthetőbb, de az orosznak is megvan a varázsa)
  • RoyalPredator
    Ti se vágjátok, mi?:)))
  • kiskorúbézoltán #46389
    Cifu, ugye nem azon a széles talpú nagy dobozon elmélkedtek aminek egy csapóajtó szerűség van a tetején?
  • Molnibalage
    A Tornado GR.1 szárnyfelfüggesztési pontjára mehetett 2000 fontos bomba?
  • Molnibalage
    Mármint az MFD-n? Szerintem ugyanúgy, ahogy a műszere. Mivel digitális jelek rohangálnak mindenütt ez szerintem nem nagy durranás. Kb. olyan kérdés, hogy az mp3 playerbe fülhallgatót dugsz vagy kis táppal rendelkező 60 W-os hangfalat. :)

Az oroszok tudtommal már régen ejtették az a szörnyű LED-es valamit.
  • Buren
    Az új glass cockpit-os repülőgépekben hogy jelenítik meg az RWR-t az MDF-en? A klasszikus műszert ledigitalizálták vagy teljesen új formában látjuk?

Orosz glass-cockpitos kabinokban hogy néz ki az RWR? Ugyanúgy mint az imádnivaló kis műszer ami van/volt a Szu27/Mig29/stb gépekben?
  • Freeda Krueger
    Ez jó élmény lehet,kipróbálnám....
  • RoyalPredator
    Lenne 1 kérdésünk.
    Van ez a kép:
    http://www.cqj.dk/foto/fishing/mujahedin-fisherman.jpg
    Ez egy 74es AK, 47es tokfedéllel, és a tár a mi gondunk.
    Én vmiféle 40es RPK tárnak nézem, ami olyan mint a 47es.
    Itt pár RPK tár, de pont nincs ilyen, mert ami a végén van szerintem 30as.
    http://home.comcast.net/~shooter2_indy/graphics/mags/rpk_family.jpg

Most akkor a csóka 74esében 7.62es tár virít? Jó ez neki?

Másik felvetés, hogy 7.62es tárba bele lehet e tölteni a 5.45öst, fizikai tulajdonságok alapon. Gondolom adagolni ettől független nem tud rendesen.
  • lopbisz
    ép keresgéltem a t72 modernizálások után és véletlen ezt találtam:

Régen volt szó a currus féle magyar modernizálásról de eddig még képeken nem láttam.

• Molnibalage
    Mire volt jó a régebbi svéd acél! :)
  • Molnibalage
    Eszméleten jó anyag van a többi részében is.

Ebben a lénygese az tesz 6:00 táján.

A volt védelmi miniszter megjegyzése is jópofa a B-2 áráról. :) (korábban van)
  • JanáJ
    csodapuska
  • [NST]Cifu
    A torony hátsó részére van rögzítve (ahol amúgy a mélyvízi átkeléshez szükséges légzőcső szokott lenni), a torony nyugodtan körbeforgatható vele.

Itt a videó elején látható a 2008-as bemutató-lövészete.

Itt pedig viszonyításképpen egy Ciprusi T-80UK:

[center]

Szerk.: Bakker, itt is ott van az a doboz, csak mögötte még ott a légzőcső... Szóval akkor ez minden T-80UK-n fent lehet, és tényleg a kommunikációs / navigációs csomag lehet.
  • Gunslinger
    Nem tűnik mozgathatónak az a cucc, legfeljebb leszerelhetőnek, nem lehet így körbefordítani a tornyot. Nem lehet, hogy csak valami ideiglenes tároló, mondjuk pótalkatrészeknek?
  • [NST]Cifu
    Érdekes kérdés, a harckocsi pontos típusjelzése T-80UK, ez a parancsnoki változata a T-80U-nak, plusz két nagy hatótávolságú rádióval, navigációs rendszerrel, SHTORA-1 védelmi rendszerrel és kiegészítő áramforrással, hogy a rendszereit a motor beindítása nélkül is tudja használni. A képen látható harckocsi a 2008-as Orosz Fegyver Expon volt látható, és eltér a legtöbb UK-tól, legalábbis a Dél-Koreai és Ciprusi T-80UK-kon nem látni ilyen dobozt. Elképzelhető, hogy a plusz kommunikációs és navigációs rendszert telepítették a tornyon kívűlre? A normál UK verziónál a plusz eszközök miatt a 125mm-es lőszerkészlet 30-ra lett csökkentve, lehet, hogy itt teljes lőszerkészletet vihet, a berendezéseket pedig a tornyon kívülre szerelték fel.
  • Freeda Krueger
    T-80
    Mi látható ennek a tanknak a tornya mögött?Pontosan mi lehet az?
  • Freeda Krueger
    Az AGM-78 ra gondoltam.
  • bgabor
    Hiperszonikus rekord új hajtóművel.
  • harcu
    Nézd, ha 15-en támadnak rád, és te fegyvert rántasz, akkor két eset lehetséges:
    a, megijednek, és elfutnak
    b, Ők is fegyvert rántanak, és akkor meghalsz.
    Lesz időd 3-4, max 5 lövést leadni, mire a közeledbe érnek, de 15 célzott lövést még a Sci-fi channelen sem mernének beleszőni egy Star Trek epizódba sem. Pláne 15 célzott lövést, ami telibe trafál 15 gyorsan mozgó emberi alakot. Ha nem futnak el, akkor garantált, hogy a végén agyonvernek, ugyanis komolyan motiváltak lesznek abban,hogy véletlenül se tudd a fegyvered újratölteni, használni. Ez független attól, hogy profi MMA-s, vagy vérbeli szájkaratés vagy. Itt már nem holmi cigány tömegeffektusról, csordaszellemről van szó, hanem legalább 10 vérben forgó szemű, kifejezetten gyilkolásra elszánt fegyveres emberről, ami hihetetlen energiákat mozgósít meg mindenkiben. A vége úgyis az lesz, hogy a magyar gárda hősi halottjának fog tekinteni.
  • qtab986
    Vannak elvakult apukák, akik erre trenírozzák otthon a gyereküket, de micsoda különbség, ha ez a NAT része lenne!
  • Molnibalage
    Az F-16-nál milyen fegyverre gondolsz? Starm, az Storm Shadow akart lenni?
  • Punker
    ez usákoknál is csinálják