95104

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!
[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
-
hát ez se egy romvárosi kiképzés -
Először is, bár leher hogy igazad van, de semmi konkrétumot nem tudtál felsorolni a lekonzervált T-72-esek teljes használhatatlansága mellett, csupán az iraknak ajándékozott 77 db-ot amikről azt kell tudni, hogy a legrosszabb állapotban lévő hk-ink voltak, ezért is lettek pont ezek átadva.
Az általad felsorolt 245 felújítatlan szlovák T-72-ről szintén nem tudunk semmit, lehet azok még rosszabb helyzetben vannak. -
Melyik csapásmérő/támadó Tornado változatnak van csak egy nagy kijelző (a radaroson túl) a fegyverkezelő kabinrészében? A kiképző változatnak? -
Szerintem nem dobná meg jobban az MH erejét, mint 50-60 modernizált T-72, de kétség kívül előrelépés lenne. A legnagyobb előnyét egy modernizált T-72-vel szemben szvsz az adja, hogy a személyzet túlélőképessége jóval magasabb, ami bár nagyon fontos, de a harcértéket nem befolyásolja.
Ha az a T-72 modernizálás valóban normális, tehát kiterjed a védelemre, tűzerőre, felderítésre és tűzvezetésre (éjjel/nappal), kommunikációra, mozgékonyságra, akkor szerintem olyan hk-t kapunk amelynek képességei nem különböznek annyira a Leo2(A4)-től, hogy az hadműveleti szinten is megmutatkozzon. Ahhoz, hogy az MH erejét brutálisan növeljük sok más dolgot együttesen kéne megváltozatatni, és ez alatt nem csak haditechnikát értem.
Mint mondtam már szerintem is a Leo2 jobb, de meg kéne vizsgálni, hogy a költségeket és harcértéket összemérve melyik program jönne ki jobban, és nem vagyok benne biztos, hogy a Leo2 nyerne, persze ez csak a magánvéleményem. -
lopbisz #46445 Régebben nem is tudom kik ajánlották a honvédségnek a leo2a4-eket? A belgák vagy a németek már nem tudom. De el lett utasítva... -
Oli Hajói oldalon új bejgyezés van.
Itt. A Lexingtonos cikk. -
bgabor #46443 15 darab, ami bevethető állapotban van, engedelmeddel azzal nem számoltam hogy hány rohad használhatatlan állapotban valahol a szabad ég alatt, mint a Szu-22eseink.
Amikor néhány évvel ezelőtt iraknak ajándékoztunk néhány darabot ezekből a magyar "lekonzervált" T-72esekből, akkor az irakiak fel voltak háborodva, hogy balesetveszélyes ócskavasat ajándékoztunk nekik.
"In May 2005, Hungary agreed to donate 77 T-72's to the Iraqi Army, with the refurbishment contract going to Defense Solutions to bring the tanks up to operational status for an estimated 4.5 million dollars US."
Tehát szegény irakiaknak majd egymilliárd forintot kellett költeniük csak arra, hogy működőképes állapotba hozzák a mi 77 db "lekonzervált" T-72esünket.
Ezek után azt hiszem megalapozottan számolhatunk úgy, hogy a magyar honvédség péncélosereje mindössze 15 darab T-72esből áll. Ami egy vicc, én lecsukatnám érte a szekerest meg a juhászt, hogy képesek voltak ilyen állapotban tartani az ország védelmét. -
horthy #46442 öszintén megmondva 8 év szoc-lib hadseregzüllesztő stb kormányzás után meg vagyok lepödve azon hogy a narancsosok uj harckocsikat akarnak ha igaz amit ezen a forumon irnak . Én arra számitottam hogy folytatják elődeik hagyományát ahol sok millió pénzbe kerülő tanulmányokat irnak arrol miért használhatatlan egy korszerű háborúban a harckocsi és a megtakaritott pénzt meg szétosszák a csucsmenedzsmentek között . Én is szivesen látnék magyar M1 Ambrams vagy Leopard 2-es MBT-et . Bár kiváncsi leszek lesz-e rá pénzügyi forrás ? Vagy nem-e lesz ez is olyan idétlenül intézve mint a Grippen program ? -
bgabor #46441 Hát még az ázsióját hogy megdobná az emberek szemében. A végén még igazi hadseregünk lenne, és rögtön vonzóvá válna a katonai pálya. -
Maga a vas nem. Csak akkor, ha használni is tudja az ember. Arra meg költeni kell, nem csak idehozni. -
JanáJ #46439 50-60 Leo2 valami brutálisan megdobná a Hm harcértékét (szerintem)
Abból itt mi hidegháború lenne. -
lopbisz #46438 A leopard 2 valóban jó lenne de ha abból is mondjuk 15 darabot vesznek, akkor inkább ne vegyenek semmit :D -
Nem 15 T-72-nk van rendszerben,hanem kb 160 db, az már más kérdés, hogy ebből 15 hadrafogható (egyébként a szlovákoknak sem mind az), a többi le van konzerválva. Arról soha nem esik szó, hogy a lekonzervált harckocsik milyen állapotban vannak, tehát mennyi ideig tartana a kikonzerválásuk, illetve, hogy mennyi katona áll rendelkezésre, ill. mozgósítható ezek használatára és kiszolgálására. Ezekre én sem tudom a választ sajnos, úgyhogy induljunk ki a hagyományokból: nagyon pocsék a helyzet.
Ha modernizálásra kerül a sor, akkor valószínűleg nem csak ez a 15 fog szóba kerülni, de ahhoz hogy értelme legyen a modernizálásnak új doktrínára is szükség van, amiben nagyobb szerepet kapnak a harckocsizó-egységek, mert ha továbbra is csak ilyen kis darabszámban lesznek bevethetők akkor valóban értelmetlen a felújtás. Az állandóan bevethető harckocsik számát én megnövelném egy dandár szintjére ami, ha jól rémlik oylan 50-60 hk-t jelentene, a többi maradhat lekonzerválva, de folyamatosan olyan szinten tartva, hogy szükség esetén max 1 hónapon belül hadrafoghatók legyenek.
Egyébként, ha választani kell én is a Leo2-t pártolnám, de jobb híján megfelel a modernizált T-72 is, a mi térségünkben mindenképpen. -
lopbisz #46436 mint ahogy lejjebb is írtam én is új beszerzést preferálnék de nem írom le mégegyszer az egészet.
Egyébként 15 darab van aktív állományba. De a t72m1-ből van körülbelül még 50 darab lekonzerválva + sima t72 száz darab szintén konzerválva.
Szlovákoknál 66 darab van aktív állományba ( ha igaz a marketingjük?) a többi raktáron rohad nekik is.
Pontosan nem lehet tudni mert egy darab szomszédos állam se árulja el pontosan az aktív állományuk mennyiségét. Csak a honvédség olyan loser, hogy pontosan közlik, hogy mennyit használnak aktívan :) -
bgabor #46435 Bocsi hogy beleszólok, de ne felejtsük el, hogy mindössze 15 darab T-72esünk van, ennyinek a modernizálásáról beszélünk. Ekkora mennyiséget a büdös életbe nem fogsz tudni nyereségesen felújítani saját programmal, és a karbantartásuk sem fog tudni eltartani egy nagy céget.
Két lehetőség van tehát: Felújíttatjuk valakivel, akinek van erre kapacitása és tapasztalata, vagy új tankot veszünk. Hozzátenném, 15 darab T-72es még felújított állapotban is vicc kategóriát képvisel
harcérték terén. Emlékeztetőül: a szlovákoknak 60 darab szépen felújított, és 245 darab felújítatlan példányuk van rendszerben.
Szóval a legjobb megoldás az lenne, ha kivágnánk a maradék 15 darab T-72est a szemétbe, és kérdezősködni kezdenénk valamelyik nagy nyugateurópai országnál, hogy nincs e véletlenül néhány felesleges Leopard 2-ese. Mondjuk 60-100 darab. Már ha azt akarjuk hogy érjen is az egész valamit, mert ha továbbra is csak az a cél hogy nyílt napokon parádézzanak a civilek előtt, arra megfelel a 15 darab T-72es is.
-
lopbisz #46434 "Ekkor szokott a licencgyártás színre lépni..."
igen? Amikor nem tud gyártani alaktrész sem?
Tehát ha Magyarország mondjuk vesz leopard 2-es harckocsikat akkor simán licencbe tudja gyártani az alkatrészeit is..? -
Először is nincs jó minőségű kép róla, és a hír egy blogon jelent meg először, forrásjelölés nélkül...
Az egyetlen, hírhez mellékelt kép az ez:
-
Mi a fake benne? A fékezőhorog poénból van rajta? Nyilvánvalóan nem Szu-33 másolat, de nem is alap J-11. -
Romlik a memóriám, fejből írtam... :)
Ha nem is megtagadták, de nem sikerült tető alá hozni az üzletet. A kínaiak először 2 gépet vásároltak volna, és további 48-at opcióra kértek. Az oroszok ezt nem vállalták, mert a gyártósor újraindításához legalább 24 gép megrendelése szükséges, hogy kifizetődő legyen. A kínaiak 14 gépes rendelésig mentek el, miközben az oroszok annyit léptek előre, hogy felvetették egy Szu-33MK változat lehetőségét, amelybe bekerülne a Szu-35BM fedélzeti rendszereinek és radarjának zöme.
A legutóbbi, meg nem erősített (ie.: esélyesen fake) hír ezzel kapcsolatban a J-15, ami egy kínai Szu-33-nak felelne meg. Ez valójában egy J-11 (Szu-27SzK), amelynek az áttervezett farokkúpja alatt egy fékezőhorog található. -
A Szu-33 eladását tudtommal kerek-perec megtagadták. -
Egyébként a HM valóban akarta volna a modernizációt mondhatta volna, hogy figyeljetek ez a prototípus nem jó de segítünk, hogy milyen legyen. Tehát ebben a kérdésben csak a akarat erő kellet volna.
Amikor jó régen már beszéltem a Tatai harckocsizókkal, az ő elmondásuk alapján csak akkor találkoztak a felújított harckocsival, amikor kiállították azt, sem előtte, sem akkor, sem utána nem kérték ki a véleményüket, a harckocsi nem volt tesztelésen a Tataiaknál...
Rossz példa. Mert nem nevezném fegyver vásárlásnak azt, hogy Kínaiak vesznek pár darabot az oroszoktól aztán lemásolják és utána maguk gyártják és fejlesztik az egészet :D
Nem vagy tisztában akkor a Kínai-Orosz fegyvereladások terén. 12db Kilo osztályú hagyományos tengeralattjáró, 4db Sovremenny osztályú romboló, 26+22+28 Szu-27SzK és UBK vásárlása, majd 2,5 milliárd dollárért 200db Szu-27SzK és UBK licencgyártási joga J-11 néven (a hajtóműveket és a radarokat az oroszok szállítják a J-11B alváltozatot leszámítva), 76db Szu-30MKK és 24db Szu-30MK2, legutóbb pedig ugye 50db Szu-33, és összesen 40 ütegnyi (10 zászlóalj) Sz-300PMU és PMU-2 légvédelmi rakétarendszer. Mindez az elmúlt ~15 évben...
Az a "pár darab" azért finoman szólva túlzás tehát...
Ezért mégha alkatrész csomagot is vásárol az adott ország valamilyen szinten függni fog a gyártó országtól akkor is.
Ekkor szokott a licencgyártás színre lépni... -
Logikus és ésszerű magyarázat, bevallom ezt a verzió eszembe se jutott, nekem állandóan az volt a feltételezésem, hogy mivel csak az UK (parancsnoki) változaton látni ilyet, ezért a kiegészítő berendezések foglalhatnak helyet a dobozban. -
Itten van.
Az utolsó harmadtól kezdődik az ominózus viadal, ez a 2/5 ös majd a 3/5 tel folytatódik. -
Azt hiszem a History Channel-es Dogfight sorozatra gondolsz. S02E07 The First Dogfighters. -
Scharnhorst #46425 Üdv!
Érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok , de hátha valaki tudja a választ. Keresem azt a dokumentumfilmet avagy részletét melyben szimulálva mutatnak be egy I. világháborús légi harcot mely során Werner Voss egy Fokker Dr.I típussal érdekes manővert használva lövi az őt üldöző ellenséges repülőket.
Előre is köszönöm a segítséget. -
lopbisz #46424 bocsi az még kimaradt, hogy egészen más tészta együtt gyakorlatozni vagy képzésen részt venni mint fegyvert venni. A gyakorlatozás egyébként szövetséges nato ország esetében egy minimum. Még abban az esetben is ha frusztrált és hisztis tagállamal kell gyakorlatozni :)
-
JanáJ #46423 Szvsz egy hangtompító. Állítólag a 77-einkhez is volt idehaza valami ilyesmi. -
JanáJ #46422 Tudom nem nekem szólt, de közbe szólnék:
Az elmúlt 20 év katonai beruházásai nem pont az ésszerűségről szólnak.
Akármennyire tuningoljuk a 72-est, a most hadrendben lévő 15 vagy hány darab, max bemutatózni jó. (mint említettétek a környező országokban mindenhol már valami 72Plusz fut)
Nem akarok politizálni, de ha szarban lenne a haza (a szlovák) akkor én is közös ellenségképpel terelném a figyelmet (a magyarok).
"Mert nem nevezném fegyver vásárlásnak azt, hogy Kínaiak vesznek pár darabot az oroszoktól aztán lemásolják és utána maguk gyártják és fejlesztik az egészet :D "
Ez szerintem így nem igaz. Rephajtóművet még mindig nem képesek rendeset másolni. De ebben majd molni kijavít. -
lopbisz #46421 Igen a Currus csinálta és többségben az egy állami cég. Tehát szerintem nem állnak messze a HM-től :)
Egyébként a HM valóban akarta volna a modernizációt mondhatta volna, hogy figyeljetek ez a prototípus nem jó de segítünk, hogy milyen legyen. Tehát ebben a kérdésben csak a akarat erő kellet volna.
"Felújítanak pár tucat harckocsit, és a munkahelyek megszűnnek utána" nem, ha mással kitöltik a gyártást. A currus se ment például tönkre az iraki t72 feljavítások után. Mert helyette csináltak mást mint például kisebb alkatrész gyártást, btr feljavítást stb. ÉS egy t72 modernizációt is karban kell tartani.
A külföldi eladással egyetértek de a szlovákok modernizációs "gyára" ennek ellenére nem ment tönkre, hogy nem adtak el külföldre semmit sem. És lehet, hogy ráfizettek de végeredménybe nekik van saját modernizált harckocsijuk.
Magyarok nézik ellenségnek a "pár" szlovákot? Amióta Fico és Slota van hatalmon tapossák, gyalázzák, provokálják a magyar népet és a magyar kormányt.... Ellenség kép nem nálunk van.. És ilyen szlovák kormányzattal kéne együttműködni? Mellesleg fico nem csak saját ideológiájából csinálja amit csinál már évek óta hanem divatos szlovákiába a magyarellenesség. Ha nem így lenne nem választanák meg őket.
Az pedig, hogy régebben jó volt a viszony az többségben annak köszönhető, hogy szlovákiában magyar párt volt kormány koalícióban.
+Egy frászt, politikai és üzleti alapon működik mindenhol. Bíznak egymásban az oroszok és a kínaiak? Egy fenét, történelmi, geopolitikai és kereskedelmi ellentétek is vannak. Mégis vásárolnak a Kínaiak orosz fegyvereket és felszerelést."
Rossz példa. Mert nem nevezném fegyver vásárlásnak azt, hogy Kínaiak vesznek pár darabot az oroszoktól aztán lemásolják és utána maguk gyártják és fejlesztik az egészet :D
A bizalom olyan esetben értem mikor nincs lehetőség saját gyártásra és az alkatrészek gyártás se megy. Ezért mégha alkatrész csomagot is vásárol az adott ország valamilyen szinten függni fog a gyártó országtól akkor is. -
kiskorúbézoltán #46420 Az igazi "trükk" az amikor elfelejted belepakolni az elemt és így halhatatlan leszel, persze ilyenkor rendszerint a fegyverbe valót sem viszi magával az ember így abszolút békés háborúnak nézhet elébe a feledékeny harcos... :)
Egy oszlopkísérési gyakorláson én így jártam, kb öten "éltük túl" a dolgot a szakaszból, mint késöbb kiderült kollégáim is hasonló cipőben jártak. :DDD -
kiskorúbézoltán #46419 Na jó, látom ma le vagy lassulva... :DDD
Majdnem biztos vagyok benne, hogy a torony mögötti nagy doboz a gázlókészlet. Feltételezem, hogy a toronynak egy bizonyos állásban kell lennie, valószínűleg egyenesen előre kell nézzen, így a doboz fedi a levegőbeömlőt. Gőzöm sincs, hogy a szigetlést hogyan oldják meg ha megoldják. Egy változat lehet a doboz süllyesztése vagy a beömlő koszorújának megemelése is, vagy egy felfúvódó/sima gumi tömítés is. Ha egyik sem még mindig lehet valami szivattyús vagy egyéb vízeltávolító rendszer is. A készlet természetesen nem a szokványos 4-5m-ig alaklmazott rendszer hanem csak az 1.8-as mélységig való készlet.
Persze ha sikerül olyan képet találni ahol a hk menetben van a fedő a dobozon meg zárva akkor bukott az elképzelés... :) -
Azt nem jelzi csak a fejen és a törzsön vannak érzékelöi és csak annyit tud, hogy szaggatottan sipol ha közeli vagy enyhe sérülés ért vagy hosszu folyamatos sipolás ha el is találtak.
És mivel nincs sok érzékelö ezért lehet trükközni.Pl:Ha csak a fegyvered teszed ki a fedezékböl vagy a fal mögül akkor téged lehetetlen eltalálni(mégha ki is log az egész altested lábad, vagy a karod )mig te egy egész szakaszt kinyirhatsz. -
Őőőő.... szóval töredelmesen bevallom, hogy ezt benéztem, gázturbinánál nincs hűtő. :) -
A Crotale SAM rendszer első verzióján is minden indító járműnek volt saját radarja vagy egyetlen központi tűzvezető radar volt? Ez SHORAD kategóriájú valami?
Minden indító járműnek van saját tűzvezető radarja, de a keresőradar külön járművön van.
A Crotale NG az kb. olyan kategória, mint a Tor vagy Tunguska?
Alapjában véve igen. -
kiskorúbézoltán #46415 Nem tudom, elképzelésem sincs hogyan hűtik a gázturbinát. -
Jó kérdés, de a motor felett általában a hűtő szokott lenni, nem? -
Azóta jó pár év eltelt és ennyi idő alatt bőven lehetett volna változtatni a koncepció tervezésén vagy minőségén stb.
A programot a CURRUS maga kezdeményezte, nem a HM, próbálták eladni a HM-nek, de nem haraptak rá, emlékeztetőleg, ez a híres/hírhedt "könnyű lövész" mánia idején volt.
Mellesleg új munkahelyeket is teremthet egy saját modernizáció ami manapság elég fontos.
Felújítanak pár tucat harckocsit, és a munkahelyek megszűnnek utána, mert a nemzetközi piacon azért rengeteg T-72 upgrade található, vásárló viszont kevés, és ott főleg gazdasági / politikai preferenciák nyernek, amibe mi édeskevesek vagyunk. Vagyis rááldozunk egy csomó pénzt a felújítás kifejlesztésére, annak végrehajtására, miközben azonos pénzből esetleg olcsóbban is meg lehetne úszni (licencvásárlás fegyvergyártásnál, például).
És ha az említett szlovákoknak is sikerült akkor nekünk is menne. Ők csak 66 darab t72 modernizáltak és így is megérte nekik.
Rossz példa, náluk anno a Csehszlovák időkben kezdődött a fejlesztési program, amely utána a szétválás után folytatódott. Nemzetközi piacon nem értek el vele sikereket, és bár továbbra is fejlesztgetik, a saját program ma már sok téren elavultnak tekinthető. Megjegyzem, hogy sorolni lehetne azon fejlesztési csomagokat is, amelyek a szomszéd államokban nem jöttek be (Horvát, Szerb és Román T-72 modernizációk).
Az pedig, hogy mondjuk a Szlovákokkal csináltatnánk harkocsi modernizációt az olyan lenne mintha Amerika vásárolna Kínától fegyvert :D
Értem, nyilván pár ostoba mélymagyar és mélyszlovák által generált felesleges feltűnősködés miatt máris ellenségnek kell nézni őket. Igaz, hogy amúgy katonai szinten a kapcsolatok sose voltak rosszak, példának okáért a Magyar MiG-29 pilóták évekig oda jártak (és még talán ma is járnak) szimulátor gyakorlatokra, mert nekünk nincs MiG-29 szimulátorunk. Ha pedig emlékszel, még a magyar pilóták gyakorlórepüléseket is végeztek szlovák Albákon évek óta (béreltük a repidőt), egy balesetben egy szlovák Albából konkrétan két magyar pilóta katapultált még 2002-ben...
Márpedig normális esetben egy fegyvervásárlás bizalom alapon működik.
Egy frászt, politikai és üzleti alapon működik mindenhol. Bíznak egymásban az oroszok és a kínaiak? Egy fenét, történelmi, geopolitikai és kereskedelmi ellentétek is vannak. Mégis vásárolnak a Kínaiak orosz fegyvereket és felszerelést. -
A MILES rendszer mennyire megbízható? Ha pl. vki lábon "lövi" magát azt jelzi? -
Gondolom valami lángrejtő, hangtompító szerkezet lehet. -
gyuri12 #46410 Az első az valami nagyon rossz vicc?