Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

hispan2
Sziasztok!

1 kérdés: mikor repült elõször az RQ-4-es Global Hawk robotrepülõ? Azt tudom, hogy Afganisztánban vetették be elõször, de mikor volt az eésõ sikeres repülése? Aki tudja, annak nagyon megköszönöm a választ 😊

Intel Core2 Duo E8500 @ 8x400MHz; 2x 2 GB CSX DDR2 1066MHz; ASUS EN8800GT TOP 512MB; http://www.lostsite.hu | http://stalker.hardwired.hu/forum

degenerator
1. Azért, mert a statisztikák szerint gyakrabban szálltak le autorotáción a kilõtt Mi-24-ek, mint bármely másfajta helikopter.
2. A Mi-24 páncélozott, miközben az Apache tudtommal csak jelképes, kevlár ,,páncélzat" van (majd kijavítanak, ha tévednék).
3. Nagyobb a fegyverterhelhetõsége.
4. Jobban bírja a magashegységet, mint az Apache (korábban már írt itt errõl valaki).
5. Igénytelen gép, és minimális szervízkörnyezetben is képes repülni, ráadásul extrém klimatikus viszonyok között és nagyobb hõmérséklet-ingadozások közepette (p.l. +50 fokban felszáll Bagramban, és -15 fokban rakja ki a deszantot valahol a kínai határnál.
6. Több funkciót képes egyszerre egyesíteni (csapattámogatás és deszant). Magyarán - ha egy megfigyelõ lát egy Mi-24 csoportot - nem tudja megmondani, hogy taktikai deszant indul éppen valahová a hegyekben, vagy esetleg egyszerûen járõrrõl van-e szó, vagy valahol tûzcsapás várható. Egy Mi-8, vagy egy Apache esetében a válasz egyértelmû.

Magánvélemény.

(rákérdeztem, lehet csámcsogni. persze nem az én véleményem.)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Valahogy úgy van megoldva, hogy az egyik csõ visszarugását használják fel a másik töltéséhez, így egyrészt kisebb lesz a visszarugás, valamint mint Cifu is urta, megnõ a tûzgyorsaság.

degenerator
nem, csak idióta japán szmájli. az ismeretségi körömben csak a 16 éven aluli lányok használnak hasonlót. manga, egyéb. off.

nem érzem magam lehúzva, mivel legalább kétszer is leszögeztem, hogy nem értek a repülõ dolgokhoz, annyira nem is érdekelnek, csak a véleményetekre voltam kiváncsi.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Most ennyire morcos lettél amiatt, mert le lettél húzva? ^^

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu

[NST]Cifu
A két csõ nagyobb tûzgyorsaságot jelent.

degenerator
idióta japán szmájli.

qtab986
A mondatok végén mit jelent ez: ^^ ?

És miért jó az ikercsõ?
Elkezdtem hátulról(elölrõl) a forumot, már csak 414 oldal van hátra :-), de ne mvárnám meg míg ide érek.
[NST]Cifu
Mindkettõ elég jól bevált. De mindkettõre igaz, hogy géppisztolylõszer, nem pedig gépkarabély lõszer, tehát falon és ajtón átmenve már nem igazán rendkívûli. Mindkét lõszernél az volt a cél, hogy a ballisztikai mellényeket átüsse, de meg is álljon lehetõleg az elsõ célpontba, ne üsse át, és jelentsen veszélyt a mögötte állókra. Ugyanez igaz arra is, aki nem visel mellényt. Tipikus rendfenntartói lõszer. A HK MP7-est használták/használják Afganisztánban, az elsõ visszajelzések abból a szempontból vegyesek, hogy a lõszer nem rendelkezik elegendõ "gyilkoló" hatással, tehát ha nem talál el fontosabb szervet, akkor a célpont nem veszít sokat a harcképességébõl. Persze kérdés, hogy mennyire való Afganisztáni viszonyok közé az MP7....

Én legalábbis ilyesmiket olvastam ezzel kapcsolatban.

qtab986
Milyen tapasztalatok gyûltek össze a 5.7x28mm és 4.6x30mm-es lõszerekkel?Ha volt egyáltalán elég alkalom élesben használni.Mennyire hatékony olyanok ellen akik viselnek ballisztikai mellény és hogyan hat olyanokra akik nem viselnek mellényt.Hogyan változik a lövedék hatékonysága ha falon vagy ajtón áthalad.

[NST]Cifu
Zicherman István. Jópár könyvet írt, és fõleg az orosz/szovjet eszközökkel, harceljárásokkal foglalkozik. Abban nem is rossz. De azért néha nem enyhén tolmácsolja az orosz fórumok hangulatát. Ami a nyugati fórumokon (pl. F-16.net) úgy megy, hogy erõsen elfogultak a "saját" irányukba, az náluk sem különb. Legalábbis amíg jártam az indexre, addig így volt. ^^

Kb. olyasmi mint Stonefort (Kõvári), csak a másik irányba. Megvan a saját szakmai háttértudása, ami nem is gyenge, de néha nem tudja megállni, hogy összehasonlítson, és olyankor beüt a mennykõ. ^^

Molnibalage
Z.I.? Ez mit /kit takar?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Ismerjük, de akkor sem igaz ebben a formában amit te leírtál.

[NST]Cifu
a kényszerleszállásnál szerencsésebb egy hindbe ülni, mint egy apache-ban. no meg a hegyvidéki manõverezést is jobban bírja.

A Mi-24-esnek behúzható futómûve van, és a pilóták nem ütközési energia elnyelõ ülésekben ülnek. Az AH-64-esnek merev futómûve van, és a pilóták olyan ülésben ülnek, amelyik igyekszik elnyelni a földetéréskor keletkezõ energiákat. Nem igazán látom, hogy miért is lenne jobb a Mi-24-esben ülni.

A hegyvidéki manõverezést a Mi-24 sem bírja jobban. Az Afganisztáni háborúban ugyanúgy szenvedett, mint húsz évvel késõbb az AH-64.

afganisztáni tapasztalatok? de nem akarok kotnyeleskedni olyan témába, amirõl fingom sincs, bevallom, csak közvetítek az index fórumról, kiváncsi vagyok az ellenérvekre.

Hülyeségeket írnak, úgyhogy inkább ne közvetíts. ^^
Ha kérdésed van, tedd fel. De ne úgy, hogy más hülyeségét tolmácsolod. ^^

degenerator
a forrás Z.I., gondoltam meg sem említem, mert nektek úgy sem hiteles.

Palinko
arra gondoltam, hogy nehéz úgy összehasonlítani, ha nem ugyan azok a körülmények, vagy használnak ugyan arra a feladatra, ugyan azok a körülmények között (az említett afganisztán) hindeket mint apacsokat, csak én nem tudok róla?
Molnibalage

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
Ez meg hol halottad? Talán valami link errõl.

sz4bolcs

Mi az az IED?

Nagyon brutális mekkorát szólt.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Lol! Ezek az oroszok legoznak? 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

degenerator
az afganisztáni hegyekre gondoltam, és ott nem túl jól szerepltek az apache-ok.

Molnibalage
Az AH-64 fegyverzettel csinált bukfencet és orsót is. A Hind-tól soha nem láttam ilyesmit. Afganisztánban is felpiszkálták a hajtómûveket, hogy úgy-ahogy bírja a magaslati repkedés. Még így sem volt teljesen kielégítõ és a hajtómûvek élettartamra gyakorolt hatása gyászos volt.

Mellesleg mit kell gyors manõverezés, ha rejtve vagy? Lásd Longbow. Nincs értelme a tömges Hind változatokat az AH-64-hez mérni. Nem egy kategória a kettõ.

degenerator
mire nincs tapasztalat a hindtõl?

Palinko
nagyon meglepõdnék ha a mi 24 jobb lenne az apacstól, ez a kényszerleszállás elég érdekes példa volt, a hegyvidéki manõverezés, nem tudom miért olyan különleges, de én apacstól, láttam már "hátraszaltót" (nem tudja a manõver nevét :| ) hindtõl nem sokat...

a tapasztalatokra, meg annyit, hogy a hindrõl abban a helyzetben nincs tapasztalat, így hasonlítgatni? meg az én téveszméim szerint az amerikai hadseregrõl több infó jut ki mint a mi 24 használó országokétól 😊
degenerator
afganisztáni tapasztalatok? de nem akarok kotnyeleskedni olyan témába, amirõl fingom sincs, bevallom, csak közvetítek az index fórumról, kiváncsi vagyok az ellenérvekre.

a mistrálosoknak vettek új sisakot?

Igen, valóban biztonságosabb egy Hindben ülni, ha az Apache csinálja a kényszerleszállást... 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Molnibalage
"a kényszerleszállásnál szerencsésebb egy hindbe ülni, mint egy apache-ban"

Miért is? Az AH-64 merev furómûve és lapos alja jól tompít, míg a Hind teljesen más.
----

"no meg a hegyvidéki manõverezést is jobban bírja."

Ezt mibõl szûrted le??

degenerator
a kényszerleszállásnál szerencsésebb egy hindbe ülni, mint egy apache-ban. no meg a hegyvidéki manõverezést is jobban bírja.

Scottt
Hmm ebbe elégi "lájtos" tûzerejû csapatot lehet bezsúfolni én max 8 teljesen felszerelt katonát tudnék bele tuszkolni lelkiismeret nélkül.

Viszont VIP szállítónak jól néz ki😊

Hassel:tényleg😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Koalitcia-SV néven keress rá a guglival.

Hassel606
Rajta az oldalán: "Kacatka"! <#vigyor>

[NST]Cifu
Azt azért kétlem. Eddig 7-8 darabot gyártottak belõle az Orosz Légierõ számára, állítólag deszant egységek gyors szállítására, tovább EW és C2 feladatkörben felszerelve.

Scottt
Hmm elsõre ilyen VIP szállítónak tûnik,Air Force Agyin?

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

[NST]Cifu
A Mi-28N esetén újabb fajta üveget is próbáltak, állítólag az már 14.5mm-eset is elvisel.

"Új" nem nagyon van, a Mi-8, Mi-17, Mi-171/-172 család a legnépesebb. Pár darabot rendszeresítettek például a Kamov Ka-60-asból, de az más kategória.

Ka-60

Én 12.7mm-est olvastam maxnak. De elhiszem.
Amúgy ruszkiknak mi az új "csapatszállító helije"?
[NST]Cifu
Az afgánoknál se annyira. Masszív felépítésû, ez tény. De nem lehet összehasonlítani egy Ka-50 vagy egy Mi-28 túlélõ képességével, amelyek több, mint két tonna páncélzatot cipelnek. Elég megnézni a kabintetõt. A Ka-50 és a Mi-28 is viszonylag kis méretû, sík, nagy ellenálló képességû réteges üvegbõl készült ablakokkal bírnak, amik akár a 14.5mm-es lövedékeknek is ellenállnak. A Mi-24-es kabinteteje egy 7.62x39-esnek se.

Én fõleg azt olvastam hogy húdejújde jó túlélõ.
Vagy csak Afgánoknál volt így?
[NST]Cifu
Elõször is, a Hind (nem NATO-ul Mi-24) nem olyan jó konstrukció. Alapvetõen inkább közelebb van egy merevszárnyú CAS feladatkörû repülõgéphez (a'la Szu-25 vagy A-10), mint egy helikopterhez. A nagy csonkaszárnyak miatt jobban érzi magát helikopterhez mérten nagy sebességû repülésben, mint lebegésben, vagy kis sebességû manõverezésben. A Mi-24-en kívûl a világ minden rendszerbe állított harci helikoptere alapvetõen a rejtõzésre épít. A Mi-24 a sebességre.
Ezen túl a gép túlságosan nagy, a deszanttér bizonyos szituációkban hasznos, de legtöbbször csak üres, és semmi haszna sincs - viszont ez felel a gép nagy külsõ méreteiért.

A Mi-24 ugyanaz a harci helikoptereknél, mint a T-54/55 és a T-72 a harckocsiknál. Nagy tömegben gyártották, sok van rendszerben, ezért alkalmazzák sûrûn, és ezért szerepel folyton a harcokban.

Ne tépjétek le a fejem, de ha a Hind olyan jó konstrukció volt.
Akkor mi a fenének kell másik helikopter? Miért nem lehet egy új ilyen sárkányú (?) helit építeni, amiben elférnek a mai kütyük?
Egy rakéta most is leszed(het) bármely új helit, a csövesek ellen meg már bizonyítot. És a legfontosabb szempont, hogy szép. <#vigyor1><#vigyor1>
[NST]Cifu
Korábban már volt szó róla. Egy új orosz önjáró tarack, ikercsövû 152mm-es löveggel.

A Russian Overkill-es jármû mi a fene a képen?
degenerator

[NST]Cifu
Ejj, akkor ennek alapból véres volt a torka...

Így már tiszta sor.
... a testre hegesztett tizegynéhány centis vasdarab miatt az egész orrnhéz lett, a toronyra szerelt párcentis elõtétpáncél miatt a torony forgatása problémás volt ha a hk meg volt dõlve (ha "felfelé" kellett forgani a tornyot megcsúszott idõnként). A tûzvezetõ rendszer menetrend szerint hibásodott meg. Az éjszakai irányzék szállemezének nem volt jó a megvilágítása... 😊

https://hu.wikipedia.org/wiki/Dunning–Kruger-hatás

Hagyományos alkalmazásra gondoltam,amikor "rohangál" a csatatéren,gondot okozva az ellenfélnek.
De ez sem rossz.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

degenerator
gondolom idõvel megoldották volna a gyermekbetegségeket