95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • JYeti
    Köszi a válaszokat.

Y
  • Buren
    Szép estét!

Cifu te mennyit tudsz az Istiglal nevezetű pehelysúlyú 14.5mm-es rombolópuskáról? (a wiki által megadott források szerint 20 kg a drága, ebben a kaliberben a modern konkurencia 25-30 kg fele mozog).
  • JanáJ
    Az XM25 elsődleges fegyver lesz? Vagy viszi a hátán a baka, kezében egy karabéllyal? Ha elsődleges, akkor őt a társainak kell fedeznie, ha másodlagos, akkor már nem tűnik olyan nehéznek a 6 kg üresen.

Biztos nem én gondolok elösszőr erre, csak nem tudom ők mire jutottak.
  • [NST]Cifu
    És ez mennyire effektív ?

Itt egy videó róla, plusz lehet még találni róla párat. A thermobaric fegyveres gyakorlatilag lökéshullámmal pusztítanak, viszonylag nagy területen (az XM25 már teljesíti azt az elvárást, hogy a robbanás pontjától mérve 6 méteres körzetben halálos sebesülést okozzon a területen tartozkodóknak). Noha forradalminak állítják be, a Thermobaric fegyverek már jó két évtizede jelen vannak, a Szovjet/Orosz fegyveres erőknél a lángszórót váltották ki gyakorlatilag velük.

1. Az, hogy be lehet lőni vele az ablakon, és belül robban, az jó, de ezt egy sima cső alatti gránátvetővel nem lehet megoldani ? (simán belőni az ablakon, vagy késleltetett gyújtású gránát)

Sokkal pontosabb, mint azok, elég megnézni, hogy milyen hosszú az XM25 csöve, és milyen hosszú az M203 csöve. Ezen kívül egy cső alatti gránátvetővel mindenképpen nehezebb célozni is. Emiatt jobban lehet használni az XM25-öt. Plusz a 4 lövedéket befogadó tár miatt nagyobb tűzerőt is jelent.

2. A kóreai K11 már egy ideje szolgálatban áll, ráadásul az az eredeti OICW elképzelést valósítja meg, találtak valamit a kóreiak, ill. a HK le van maradva etéren ?

A K11 csak most kerül a csapatokhoz, és azért nem szabad elfelejteni, hogy a K11 is üresen 6,1kg-ot nyom, ami kb. megfelel a véglegesnek tekintett XM29 változatnak. Ám az US ARMY ezt nehéznek tartja.

Egyébként attól, hogy egy fegyvert nem rendszeresítenek, nem jelenti azt, hogy az valóban alulmarad a többi típussal szemben, lásd a HK G11 esetét.

3. Miért olyan formabontó ez az elképzelés ? (legalábbis eléggé ajnározzák a technikát az oldalakon)

A Thermobaric fegyverek ideálisak az épületekben megbúvó ellenfelek ellen, az eféle gránátvetők pedig megfelelő pontossággal képesek a 300-400 méterre lévő ablakokon, ajtókon betalálni, hogy ott végezhessenek a célpontokkal. Ez a két képesség ötvözése kétségkívül igen vonzó katonai alkalmazás szempontjából. Thermobaric gránátot lehet 40mm-es változatban is gyártani, de vele betalálni egy ablakon már nem olyan egyszerű. Az viszont csak idővel derül ki, hogy az XM25 vagy a K11 képes-e valóban megfelelni az elvárásoknak...
  • JYeti
    És ez mennyire effektív ?

Gondolok egyrészt a 25 mm gránátok pusztító hatására, másrészt magára az elképzelésre :

1. Az, hogy be lehet lőni vele az ablakon, és belül robban, az jó, de ezt egy sima cső alatti gránátvetővel nem lehet megoldani ? (simán belőni az ablakon, vagy késleltetett gyújtású gránát)

2. A kóreai K11 már egy ideje szolgálatban áll, ráadásul az az eredeti OICW elképzelést valósítja meg, találtak valamit a kóreiak, ill. a HK le van maradva etéren ?

3. Miért olyan formabontó ez az elképzelés ? (legalábbis eléggé ajnározzák a technikát az oldalakon)

Y
  • [NST]Cifu
    Nem lehet. Az eredeti elképzelés az OICW programban egy összeépített gépkarabély (5.56mm-es) és felette/mögötte egy 20mm-es gránátvetőt vizionált.

Az OICW XM29

A program hosszú vajúdás után padlót fogott, mert túl nagy és nehéz volt, ráadásul a 20mm-es thermobaric (aeroszol vagy vákum néven is ismert) gránátja a vártnál kisebb pusztító hatással bírt. Az OICW programot több felé bontották, a gépkarabély részéből lett az XM8 gépkarabély, ami az US ARMY reményei szerint az M4 gépkarabély utódja lett volna. Ezt a bő két milliárd dolláros beszerzést végül elkaszálta a konkurens lobby és az amerikai törvényhozás.

A gránátvető részét XM25 néven fejlesztették tovább, hogy a gránát hatékonyságát megnöveljék, az űrméretet 20-ról 25 milliméterre emelték. Ez látható lent, a jelenlegi tervek szerint két-három év múlva ez rendszer fogja váltani az M16/M4 alá szerelhető M203 gránátvetőt.
  • Matthew Baker
    de akkor ezt nem lehet rászerelni semmilyen fegyverre igaz?
  • Matthew Baker
    ja hogy ez egy gránátvető...
  • [NST]Cifu
    Jelenleg harctéri tesztelésen van. Ha minden rendben lesz vele, akkor 2012-2013-ban rendszeresítik az M203 helyett az US ARMY-nál.
  • JYeti
    Mennyi az esélye, hogy ezt rendszeresítik valaha ?

XM25

Y
  • Gunslinger
    Mármint utóbbi eredményét vétózná meg, mondaná ki jelentéktelennek, ahogy a Dust-test-en is kiderült.
  • Gunslinger
    Ez csak a kezdet. Egy már rendszersített fegyver további beszerzését sokkal könnyebb átnyomni, olyan címmel, hogy több kell belőle, mint egy teljesen új és értelmetlen tendert kiírni, amit a Colt és a DoD-ben ülő aktuális kitömött zsebű bürokrata megvétózna.
  • [NST]Cifu
    Ahhoz egy kicsit azért még dolgoznia kell az USMC-nek, az M249 SAW helyére van pozicionálva az IAR, és most konkrét adatot nem találok, de mintha valami 6-7 ezer IAR vásárlását vizionálták tavaly. Annyi pedig édeskevés komplett kézifegyver-cseréhez. Most vagy a megrendelést ugrasztják meg (és cserélik le az M4/M16 gépkarabélyokat), vagy tényleg csak minden Fireteamben a SAW helyére M27 kerül, és később a gépkarabélycserénél már hivatkozhatnak, hogy a logisztika miatt a HK416 az ideális cseretípus.
  • Gunslinger
    HK USA termékpalettája részben eltér az európai HK-étól. Eleve néhány cucc teljesen át van nevezve, paradox módon az USA-ban hívják MR556-nak a félauto HK416-ot, Európában meg MR223-nak. Továbbá a HK45 és HK45S is csak az amcsiknál van, Európában nem forgalmazzák egyáltalán.

M27-re visszatérve több amerikai forrás szerint ez csupán porhintés. Ezt nem golyószórónak szánják igazából, hanem így feltűnésmentesen lehet az AR15-ösöket lecserélni, és a tengerészgyalogosoknak amúgy is eléggé dzsuvás a bevetési szitu. Ezert szerettek volna gazdugattyús cuccot, ha mar a SCAR-történetet a SOCOM kisajátította. Máskülönben a new class of weapon kissé muhaha szlogen. De hisz HK, "You suck and we hate you".
  • Ulvar
    Világos :). Köszi.
  • [NST]Cifu
    Akkor az Angliában gyártott Honda Civic is Japán? :)

A HK USA-nak van gyára az Egyesült Államokban, igaz azt nem tudom, hogy especiel milyen típusokat gyártanak ott. De az IAR tender elég komolynak tűnik, hogy legalábbis a gyártás egy része (legalább az összeszerelés) az USA területén történjen.

Az bevett marketing fogás, hogy "amerikai" meg "nem-amerikai" terméknek aposztrofálják az amerikai tenderezőket, és bár kétségkívül van ennek valami hatása a politikai döntéshozókra, azért elég sok "nem-amerikai" cucc van az amerikai fegyveres erőknél, lásd Beretta M9 oldalfegyver, M136 rakétagránát (alias Bofors AT4), M240 géppuska (FN MAG), M249 géppuska (FN Minimi), SCAR gépkarabély (szintén FN), UH-72 Lakota helikopter (Eurocopter EC145), és így tovább...
  • Ulvar
    NEm nagyon értem a szöveget, de teljes mértékben HK gyártmány, tehát német.

Lehet olyanért támadni egy tendert amerikai részről mert nem Amerikai? :).
  • [NST]Cifu
    Nem igazán vagyok meglepve. Mondjuk azon se lennék, ha hamarosan meg is támadnák a tendert valamilyen szinten. :)
  • Gunslinger
    Hivatalosan M27 lesz az USMC IAR tender győztes fegyvere.
    http://www.thefirearmblog.com/blog/2010/06/07/m27-infantry-automatic-rifle/
  • Molnibalage
    OFF

Csak azokra nyugodtan rokézok. Ha warezoltam, akkor már úgyis mindegy. (Ezt már jóideje nem teszem.) Az eredetivel meg mit csinálok azont túl, hogy játszok vele? Elég nehéz lenne bárit megsérteni vele. :)

ON

Más. A hírekben nem nagyon látni a honvédségi heliket. Mennyi gépről lehet tudni, hogy repül?
  • harcu
    "Nekem ez a jogi blabla nem mond semmit, pedig a wiki oldalt is megnéztem erről. Miért nem lehet érhető emberi nyelven fogalmazni?"

Pedig nagyjából minden program, amit felraksz, az úgy indít, hogy a képedbe tol egy EULA (End User Licence Agreement) nevezetű, magyarra kissé nehezen lefordítható valamit, amit, ha leokézol, az azt jelenti, hogy teljesen tisztában vagy vele, mit is akar mondani.
    Egyébként az olyanok, hogy GPL licenszelés, vagy public domain materials azt jelenti, hogy használt nyugodtan, nincs szerzői jog, de cserébe tiéd minden felelősség, ha felhasználod, és abból baj származik.
  • qtab986
    Ez EPIC!
  • Massari
    mármint -5 mark 2, a wikin..
  • Massari
    Francia fejlesztések után ahogy én látom mende-monda (fórum) alapján lehet csak tájékozódni, úgylátszik. mirage-2000 az -5 Mark 2-nél írják, és piszok módon ki is van emelve. Persze ez nem mentség. Mint említettem angol fórumon pölö az RDY2 hatótávjára 130km-t írnak, és nem vitatkozott senki... este megnézegetem majd én is hirtelen csak ennyi
  • [NST]Cifu
    A HM oldalán elérhetőek a pénzügyi jelentések.

A gazdasági részhez nagyon nem értek, de érdekességek azért vannak, miszerint a Gripen bérleti díj a HM költségvetését terheli e szerint (~25 milliárd forint).

Sajnos nem tudom kihámozni azt, hogy a fejlesztésekre mennyi jut, de egy régebbi elemzésből olyasmi rémlik, hogy a haditechnika fejlesztésére évi ~20 milliárd forint jut, és ez úgy anblokk, az összes fegyvernemre.

Hogy pazarló-e a HM, az nem újdonság, de hogy mennyire, azt inkább a gazdasági szakemberek véleményére bíznám. :D
  • [NST]Cifu
    Merre? A Thales oldalán és brossurájában nem olvastam ilyet.
  • lopbisz
    2010-es adat szerint 1.46 milliárd dollár volt a HM költségvetés. Minden évben körülbelül 1 milliárd feletti volt a költségvetésük és köztudottan a költségvetés fele a bérekre megy el ( legalábbis a legenda szerint).
    Tehát alapvető modernizálásoknak ki kéne jönnie. Mit tudom én ha minden évben félre raknak úgy 100 millió dollárt akkor bőven lehetne venni mi-171 vagy mi-24 modernizálást.
    Tehát szerintem inkább az a probléma, hogy szarul kezelhetik a pénzeket.
  • Massari
    én most nem túrtam utána , de bizony ennél az "Mk2"-es RDY-2nél írnak már olyat hogy hogy stealthier.
  • Massari
    továbbá wikin is annyit írnak , h erről az Mk2 csomagról lenne szó (tehát RDY-2 viszont ebbből is van újabb kiadás és az, meg van vmi EWS is
  • [NST]Cifu
    Nem túl esélyes még sem, mivel az átalakítás nem érint ezzel kapcsolatos dolgokat, az RDY-2 radar sem AESA, tehát még e téren sem nagyon nyernek (az AESA radaroknál az antenna általában úgy van kiképezve, hogy ne verje vissza a szemből érkező jeleket, a hagyományos antennánál ez pedig előfordulhat...).
  • Massari
    aha - szal nincs meteor, azért köszi . Ha arról volt szó h újra struktúrálják nekik a gépet sztem nem esélytelen vmi jelképes radarkmetszet csökkentés is, maybe
    Thnx
  • [NST]Cifu
    Egyszerű: mert a Honvédség nem nagyon kap pénzt más beszerzésre. A Gripen program egyik baja annyi, hogy bár sok lobbyzás után elérték, hogy külön tétel legyen, a HM költségvetésén kívül.

Ha megnézed a Honvédség költségvetését, a fejlesztésekre minimális keret áll rendelkezésre, egyetlen közepes szállító helikopter piaci ára pedig masszívan 2 milliárd forint felett áll (ez csak a gép, kiképzés, karbantartás még sehol). Amire van pénz, ott vagy a NATO fizeti (mint a légvédelmi radarrendszer és katonai légi irányítás fejlesztése), vagy részben szükségszerű, részben gazdasági hátterű (teherautóbeszerzés).

A Mi-24P-k felújítása is csak akkor került képbe, amikor kiderült, hogy hamarosan nem lesz Mi-24V, ami rendelkezne repidővel. A Mi-8/17 esetén hasonló a helyzet.
  • [NST]Cifu
    A Mirage 2000-5 Mk.2 csomagot kapják meg egy teljes nagyjavítás (gyakorlatilag újraépítik a gépeket) mellett.

-Adatlink a Mica ER rakétához (? a Mirage 2000-5 Mk.2 csomag elvileg tartalmazza, de az indiai gépeknél nem elítik)
    -Damocles FLIR konténer (képesség, magában a beszerzésben nem említik)
    -RDY-2 radar
    -Új színes kijelzők a műszerfalba
    -Új ECM rendszer és rakétaindításjelző
    -Sisak-kijelző
    -OBOGS (fedélzeti oxigén-generátor)
    -Új navigációs rendszer, fedélzeti számítógépek és adatbusz
    -Derby BVR légiharc rakéták (max. 4db)
    -Phyton 4 közel-légiharc rakéták (standard mennyiség 2db)
    -Nagyobb belső üzemanyag-kapacitás

A Derby (ami a Phyton 4 megnagyobbított hajtóművet, irányítórendszerét kapta, de aktív radarral az infravörös érzékelő helyett) és a Phyton 4
    izraeli fegyverek. A Meteor már csak azért is kissé esélytelen, mert 2013 előtt nem várható a rendszerbe állítása, és a gyártósorok első körben az európai partnereket szolgálják ki, tehát cirka 2015 előtt nem lehetne szó róla...
  • Bucser
    Tudtommal a Gripen program teljes egészében be lett vonva a 2008-as költségvetésbe ami emiatt lett bőven 10% feletti a végén).

Úgyhogy az új beszerzéseket ez nem tudom miért befolyásolná.
  • [NST]Cifu
    Ez van, mikor láttál akár csak tervet is arra, hogy a helikopterállományt bővíteni akarják? A Gripen program sajnos a beszerzés elsöprő többségét teszi ki, a többi fegyvernem meg szenved - megjegyzem az "átgondoltság" miatt maga a légierő is. Modern vadászgépük van, de kiképző/gyakorló gépük jelenleg nincs az Alba kivonása (kiöregedése) miatt...
  • Massari
    Hi, lehet vmi konkrétumot tudni arról hogy az IAF Mirage-2000 modernizációja milyen elemekből áll- vagy állna ha nem csapják hozzá MMRCA-hoz? "Gondolom" Meteor illenne hogy legyen rajt, vmi komolyabb radarral ... ?
    Volt vmilyen izraeli upgrade is , de úgytudom a franciákra hagyatkoznak végül, vagy legalábbis velük állapodtak meg valamibe.
    Esetleg vmi info?
  • tomcat1
    Hali,

Most olvastam, hogy a seregnek nincs elég kávédaráló kapacitása, hogy a falukban rekedt embereket ki lehessen menteni a víz elől. Kérték akinek van helikopter menjen segíteni. No comment. 2 kávédaráló és passz?
    Ezen nagyon gyorsan változtatni kellene.. ha még békeidőre se elég akkor...
  • joebacsi
    Az oltást nem kapkodták el.
  • Molnibalage
    Uh, ezt eltolta.
  • [NST]Cifu
    Akkor tehát az összes Buk rendszernél minden indítót meg kell semmisíteni, ha ki akarod iktatni az üteget?

Igen és nem. Ha a keresőradart kiiktatják, akkor a tűzvezető radarral nagyon macerás megtalálni a célpontokat, ráadásul a hatótávolságuk is sokkal kisebb, tehát az üteg hatékonysága komoly károkat szenved. Ettől persze azért az esély még megvan rá, hogy optikai módon, vagy a tűzvezető radarral felderítik a közeledő repülőgépeket, és azokra rakétát indítsanak, vagyis az üteg megmaradt TELOR-jai továbbra is veszélyfaktort jelentenek.

Ez azt jelentheti, hogy használhatom, csak a forrást kell feltüntetni?

Igen.