Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Szeretnék csinálni egy kiselõadást a hidegháború idején történt fegyverkezési versenyrõl és az akkor lezajlott haditechnikai fejlõdésrõl. Egy 20 percbe kéne besûríteni, lehet hosszab is csak félek elunják magukat az osztársak😊 Szerintetek milyen fontos momentumokat, fejlesztéseket, érdekességeket kéne kiemelni? Keleti és nyugati blokk egyaránt játszik.

Torzonborz
mekkora egy paraszt vagy ember.

Cifu az ilyeneket nem kéne törölni ?

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

[NST]Cifu
Nem, inkább HMMWV-k.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

qtab986
Azok is ilyen kívülrõl civilnek látszó jármûvek voltak?A TOW se lehet sokkal kisebb mint az M134.

Ezt magyarázd meg Németh Jani özvegyének és kislányának...
A srác pár utcányira lakott tõlem, és Irakban égett szénné egy terepjáróban, amikor egy konvojt kísértek egy civil biztonsági cég embereként...

CIKK

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

[NST]Cifu
A PMC-k nem rendszeresítenek, hanem használnak. ^^
A KBR-nek volt olyan páncélozott terepjáró jármûve irakban, ami még TOW rakéta is volt. Az M134 ehhez képest nem rendkívüli... ^^

[NST]Cifu
Ez nem egyértelmû kérdés. Sok esetben a regurális erõk nem használhatóak politikai okokból. Ilyenkor maradnak a zsoldosok. Említettem például a Szomáliai partok elõtt járõrözõ PMC-t, amely a kereskedelmi hajóforgalmat óvja a kalózoktól. Szomália nincs abban a helyzetben, hogy képes legyen fenntartani a rendet és a biztonságot a saját vizein. Ilyenkor jönnek az ilyen szituációk. Ettõl a zsoldos most lealacsonyító jelzõ? Én nem hinném.

Mint minden esetben, itt sem szabad általánosítani. Az tény, hogy sok esetben a PMC-k visszaélnek a helyzetükkel. De szükség van rájuk, ezért mûködhetnek tovább.

[NST]Cifu
Afganisztánban az USMC a helyi lakosoktól bérelt öszvéreket, mivel a hegyvidéken a jármûvek nem használhatóak, a felszerelés meg elég decens súly a nem hegyvidékhez és magaslati levegõhöz szokott katonáknak.

[NST]Cifu
A filmen Ataka pct. rakétákat szerelnek fel az elején.

[NST]Cifu
A BlackWaters sok esetben VIP transporttal foglalkozik, ilyenkor elképzelhetõ, hogy a VIP biztonsága érdekében ilyesmire is vetemednek (biztosítva, hogy nem amerikai katonáknak öltözött orgyilkosokkal van dolguk). Jogilag érdekes helyzet, de mint említettem, a PMC-k általában alapból eléggé zûrös jogi körülmények között mûködnek.

[NST]Cifu
Az Angoliai polgárháborúban, és az ahhoz kapcsolódó regionális harcokban. A MiG-23BM-eket elõször kubai személyzet repülte és üzemeltette, késõbb zsoldosok repültek velük.

qtab986
Szerintem a National Geographic Channel mutatott be egy filmet errõl az esetrõl.Abban hallhattam.Próbáltam megtalálni a csatorna honlapján a filmet de nem találtam.Sok érdekes dologról beszéltek a filmben.

degenerator
errõl van valami részletesebb linked? vagy hol olvastad? érdekelne😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

A zsold ha úgy vesszük katonai pénzilleték,régies szóval.
Manapság kapott egy "lealacsonyitó" hátteret,de attol még az marad.
Szerintem a zsoldosra is vonatkozik ami a katonákra,mármint hadijog,de lehet hogy tévedek.

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

qtab986
1996 december 17.-én a Tupac Amaru terrorszervezet elfoglalta Peruban Lima városában a japán nagykövetséget és túszul ejtett kb. 400 embert.Valahol hallottam a perui fegyveres erõk a túszszabadítás megkezdése elõtt idomított patkányokkal vizsgáltatták meg telepítettek-e aknákat a követség épülete körül.

Mas ha valaki katona, es a hazajat szolgalja (amiert persze kap fizettseget) De a zsoldos megint mas, az csak penzert harcol.

Bunko, igen, nem birom a BW es hozza hasonlo nepeket.

Ha fegyvertelenul tomeggel allsz szemben sem biztos, hogy megolnek. Lasd eleg sok ami katona kerult fogsagba a vilagon mindenfele. Sehol sem a felakasztasukkal kezdtek (ahogy a jog nem is engedi). De az zsoldosra nem vonatkozik ugye 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Molnibalage
Ez egy enyénszólva bunkó és hülye kijelentés volt részedrõl. Ez minden fegyveresre igaz lehet. Fegyvertelenül egy tömeggel szemben SENKI nem nagylegény te okostojás.

Mellesleg a katona az mi? Nem zsoldos? Vagy talán õ ingyér védi a hazát és teszi a dolgát? Atyaisten... <#falbav>

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Zsoldosok. Aljanep. Addig nagylegenyek, amig a kezukben az M4. Ha kikerul a kezukbol, akkor az elso fara felhuzzak a szetegett holttestuket.

A zsoldosokrol jutott eszembe valamiért:
A haderõk használnak manapság állatokat?
Kutyát biztosan,és hallani lehetett idomitott delfinekrõl,de egyéb?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

degenerator
igaz, itt ha kiváncsi vagyok az amerikai dolgokon kívûl másra is, akkor gyurcsányista moszkovita köcsög leszek (bgabor megmondta).

ha kínai harckocsikról kérdeznék, akkor meg nagyot menetelnék mao-val?<#buck>

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punker
senkinek, lásd mikor a tömeget szétlõtték 😄

kussol mindenki mert tudják hogy sok piszkos munkát õk végeznek el a sereg helyett.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Errõl van itt egy promóciós videó úgy kb.7.percnél (mi-35m2)

Erre már akkor gondolom az R-73-n kívül a 9K121 Vikhr/ vagy 9M120 Ataka-V is felmenne ..? - perszehogyviszont a Kornet volna a lényeg, de pld.hatótávban lemarad az elõbbiektõl

mi Griffeinkbõl lehet még hasonló ? /abból a 12-bõl amit rendszerben szándékoznak tartani/

Szent Haba-kukk

Mi ezeknek a jogállása? Kinek felelnek bármilyen gázos helyzet esetén?

Megmondtam Orvillenak és megmondtam Wilburnek, és most megmondom magának is: ez a vacak sose fog repülni.

Ezt azért én baromi nehezen hiszem el! Autóbaleset után a blackwateres civilek kirángatják az US katonákat a humweebõl, lefegyverzik és a földön fekve, fegyverrel fenyegetve sakkban tartják õket amíg a kocsijukat le nem vakarják a humveeról?

És ezen senki se háborog amerikában? Kár hogy Youtube videó nem készült róla, nagyon népszerû lenne. 😊

ez nem az index 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

qtab986
Blackwater USA nem csak saját APC-t gyárt hanem karabélyt/puskát is BW-15 megnevezéssel.
Currently we are making weapons in 5.56mm. 6.8spc, and 7.62x39mm
Barrel lengths start at 16 inches. You can order longer barrels and you can request a 14.5 inch barrel with a pinned and permanently affixed flash hider to make total overall length 16 inches.
Ennél sokkal több nem is derül ki róla.

Fenrir
Bakker ilyen lehet? Blackwater wikijén van:

"In 2006 a car accident occurred in the Baghdad Green Zone when an SUV driven by Blackwater operatives crashed into a U.S. Army Humvee. Blackwater guards disarmed the Army soldiers and forced them to lie on the ground at gunpoint until they could disentangle their SUV from the wreck."

A halál csupán a kezdet...

degenerator
aksurv-nek köszönhetõen érdekes vita alakult ki az indexen. ilyesmit vártam itt is, semmi anyázás, személyeskedés, csupán sok új információ, érdekesség.

A dél-afrikai Mi-23BM (gondolom MiG-23BM-et akartál írni), melyik oldalon? Az Etiópokat láttam, azok sajátok voltak (még 90-elött kapták õket) izraeliek és hollandok szereltek fel rá infracsapda-vetõket.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

[NST]Cifu
Abból a szempontból igaz, hogy nem a saját "cég" jelzése van rajta.

De a PMC-k esetében a tulajdonlás, a jogi háttér alapból faramuci. Sok esetben az adott hadsereg eszközeit használják, vagy az biztosítja nekik a felszerelést, õk csak a "húst" adják bele. A BW és a KBR alkalmazottainak egy része például helybeli, Irakban iraki, Afganisztánban afgán. Mindig úgy oldják meg a problémát, ahogy éppen lehet. Például sok katonai eszköz nem lehetne civil kézben, mégis feltûnik a PMC-knél. A BW-s Super Tucano azért rendkívûli, mert az elsõ eset, hogy amerikai PMC-nél katonai repülõgép került magántulajdonban (lehet rosszul rémlik, de Afrikában az Dél-Afrikai cégeknek volt magántulajdonban gépe, talán Mi-23BM, amit zsákmányoltak, de ilyenkor is kérdés, hogy most akkor kinek a gépe - az övék, vagy azé, akinek a szolgálatában állnak).

Köszi!

ismerem az oldalt.

TG

Így azért már más. Az hogy mindkét fél használt zsoldos pilótákat, az egyik oldalon biztosan (láttam), az azért más, hogy kinek a tulajdonában van a gép, mert (legalább is ott) az az adott állam légierejé volt. Azért, ha jól értettem, az eredeti hozzászólásod tulajdonlásról szólt, és nem használatról. természetesen a tévednék javíts ki, de szerintem egy kicsit félreérthetõ voltál.

TG

És ITT a lap alján a légigyõzelmek.

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

ITT olvashatsz róla.

[NST]Cifu
Pontosan nem tudni, de az Etiópok Szu-27 (valószínüleg Orosz), az Eritreaiak MiG-29 (valószínûleg Ukrán) vadászgépeket használó zsoldosokat fizettek meg.

Az etióp-eritreai háborúban melyik magáncég és melyik oldalon rendelkezett saját vadászgéppel, és milyennel?

TG

[NST]Cifu
Ehhez elõször is kategórizálni kell, mi alapján a "legnagyobb", illetve mit tekintünk PMC-nek.

A PMC-k nem csak a "klasszikus" zsoldoskatonák, akik testõrködnek, konvojt biztosítanak, hanem azok a kiképzõk is, akik pl. iraki rendõröket, katonákat képeznek ki, vagy egy adott országban a hadsereg megbízásából pilótákat képeznek ki, jármûveket tartanak karban, vagy éppen árút fuvaroznak egy veszélyes régióban, saját fegyveres kísérettel. Sõt, ide lehet sorolni a civil (sõt, újabban UAV) repülõgépekre kamerát szerelõ "kémrepülõgépeket" üzemeltetõket, illetve a számítógépes hátteret nyújtó cégeket is.

Ha így tekintünk rá, akkor PMC-nek lehet tekinteni a Lockheed Martin vagy a Boeing céget is, hiszen vadászgépek, helikopterek üzemeltetésében, pilóták kiképzésében is részt vesznek. Léteznek specializált cégek, az AirScan például civil gépeket vásárol, azzal teher és személyszállítást vállal háborús övezetekbe, de akár civil gépekre kamerát szerelve kémkednek, ha kell. A Titan Corp. információszerzésre specializálódott, az õ alkalmazottai is érintettek voltak az Abu Grébi börtönben történt kínzások és megalázások terén.

Ha a "klasszikusabb" PMC-ket nézzük, akkor a BlackWaters Inc. olyan 32.000 alkalmazottal bír jelenleg, de ezzel még amerikában sem az elsõ, a KBR (Kellogg Brown and Root) ugyanis több, mint 50.000 alkalmazottal bír.

Scottt
Cifu mostanába a Black Water Worldwide a legnagyobb PMC?

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

qtab986
Az nem lep meg ha különbözõ PMC-k felszerelései között van különbség de egy konkrét cég már biztos úgy szerzi be a felszereléseit,hogy azok egységesek.Mondjuk xy cég lõfegyvernek Ruger P345-t vásárol meg colt karabélyokat és puskákat és páncélozott Ford Expedition autókat használnak stb.
A Blackwater USA tervezett APC-ket.Eltudom képzelni,hogy azokat nem is adják el a konkurenciának csak õk használják és a kormány.

a Black Waters pl. légcsavaros támadó gépekkel (Embaer, ha jól rémlik) is bír
314-B1 Super Tucano

[NST]Cifu
Azt, hogy változó. A nagyobb cégek, mint a Black Waters szinte minden civil szinten elérhetõ dologgal rendelkezik (kézifegyverek, páncélozott terepjárók, nem katonai helikopterek), és pár határesetbe tartozóval is (a Black Waters pl. légcsavaros támadó gépekkel (Embaer, ha jól rémlik) is bír). Amúgy amit a pénztárca és a körülmények elbírnak. Afrikában harckocsik, helikopterek, sõt, az Etióp-Eritreai háborúban vadászgépek is voltak.

Szintén Afrikában a Szomáliai partok elõtt PMC-k járõröznek kisebb, felfegyverzett hajókkal, de ez dél-kelet ázsiában is elõfordul (teherhajó kíséret).

qtab986
Egy-egy Private Military Company (PMC) felszereléseirõl mit lehet tudni?

[NST]Cifu
Nyilván nem lehet úgy kilátni, mint egy AH-1 esetében (amiben szinte deréktõl felfele plexi van körben), de azért ki lehet. Ez a régi probléma, a nagy ellenálló képességû réteges üveg nehéz. Tehát vagy ellenálló lesz, vagy nagy méretû. Esetleg átmenet (AH-64, Tiger).

Koszi. (istenem de csunyak) 😊

pilótafülke nem kicsi a mi28-nál? Látszik, hogy nem gyenge a védelme, de ki lehet látni rendesen?

[NST]Cifu
AAV-7A1 (leánykori neve LVT-7). 2015-tõl meg az EFV.

AAV-7A1

EFV

Mi az a pancelos amit partratesz?

[NST]Cifu
Van két RAM közellégvédelmi indítója, és két 25mm-es Bushmaster gépágyúja, valamint 12,7mm-es géppuskái. Ezen kívül más nincs, a védelmét a kísérõhajók látják el.

A védelmét teljesen a kisérete látja el?

[NST]Cifu
Az USS San Antonio @ FutureWeapons.

Amit nem mondanak el:

-A hajó kétszer annyi ideig készült, mint eredetileg elvállalta a Northrop-Grumman, plusz kétszer annyiba került.
-2006 Januárban állították rendszerbe. Utána további két és fél évig ismét a NorGrum vette kezelésbe, miután nem volt bevethetõ. Olyan dolgok nem mûködtek, mint a deszantajtó, amin keresztül a légpárnás partra szállítók és a kétéltû jármûvek kibocsáthatóak. (amikor e filmet forgathatták, akkor sem volt bevethetõ, érdemes figyelni, hogy sem a helikopterek, sem a partraszálló jármûvek nem láthatóak a hajónkészült felvételeken).
-Idén Augusztusba végre besorolták, saját kísérõflottát kapott, és teljesen feltöltve elindult volna elsõ valós útjára, ami újabb két nap késést szenvedett - mivel a deszant ajtóval ismét mûszaki problémák adódtak.

Mindez egy olyan hajónál, amelyik nem tartalmaz semmi rendkívüli elektronikát (radar, szonár, fegyverrendszer)...