Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

degenerator
cifu, volt már olyan a 20. században, hogy hajléktalanoknak álcázott beszivárgó csoport hajtott végre valamilyen akciót?😊

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

degenerator
fegyver alatt elsõsorban a galilra gondoltam😊

de amit reklámoznak, feltehetõen elér egy bizonyos színvonalat. (gonodlom senki nem rak egy halom *****-t a kirakatba.)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Az M16-os semmilyennel. 1956-ban három fegyver volt versenyben, a T44, ami az M1 Garand sorozatlövésre képes, szekrénytáras változata volt, ez lett a késõbbi M14. A belga FN egy amerikai cégen keresztül vett részt, az FN FAL-al, ami T48 jelöléssel vett részt a tenderen. A harmadik induló késve érkezett, ez volt az AR-10, ami ugye még a 7.62x51 NATO lõszerre volt készítve.

Az 40-es évek végén és az 50-es években volt pár kísérlet, amely az "ideális" lõszer és fegyverrel volt kapcsolatos, ez volt a "Project SALVO", ami egy 5.56mm-es ûrméretû, könnyû lõszert tartott ideálisnak az átlagos harci szituációkra. Az AR-10 alapján készült egy olyan változat, amelyet "lekicsinyítettek" ehhez a lõszerhez, vele szemben egy Winchester által készített, Garand alapokon nyugvó desing indult, 1958-ban.

1960-ban az USAF rendelt egy kisebb szállítmányt az AR-15-ösbõl. Az M14-es gyártásával kapcsolatos problémák és egyéb okok miatt 1961-ben volt egy teszt, ahol összehasonlították az M14-est, az AR-15-öst és az AK-47-est. Ezen a teszten az M14-est minõsítették a legjobbnak, amit a Colt, amely idõközben megvette az AR-15-ös tervet teljeskörûen, felhánytorgatta a tesztelés közbeni részlehajlást, amibõl égbekiáltó botrány lett.

1963-ban az M14 gyártását leállították, és mivel az adott idõben egyetlen más 5.56x45-ös lõszert tüzelõ amerikai fegyver sem volt, amelyik megfelelt volna az általános célú gyalogsági lõfegyvertõl elvártaknak, az AR-15-öst rendelték meg, amit ekkortól jelöltek M16-osként.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Az M16 és az M4 tényleg nem olyan jók, mint akármilyen más "standard" gépkarabély. Ahogy az idézetben is benne van, a legnagyobb baja az, hogy a lõporgázok a zárszerkezetbe is bekerülnek. Amíg elsõ osztályú lõszert használsz hozzá, megfelelõ lõportöltettel, addig nagy baj nincs. Csak a gond ott kezdõdik, hogy általában a hadseregek nem fognak prémium árkategóriás lõszert adni a bakáknak. Ebbõl voltak korábban is problémák, a teszteken ugyanis civil boltból vásárolt, minõségi 5.56x45-össel lõttek az M16-ossal, és kihozták, hogy 1000 lövésnél volt összesen 2 akadály. Hurrá. Ja, hogy átlagos lõszernél meg átlagban 25-50 van, az más kérdés.

Amiben az AK széria nagyon jó volt, hogy egyszerû, megbízható, nagy tûréshatárt elviselõ szerkezet. Az persze tény, hogy a gyártás minõsége itt is nagyon fontos. Ez nem minden fegyverre igaz, az Abakan esetében pl. említették, hogy a kettõs zárszerkezetet szétszerelni sokkal macerásabb, ezért sem terjedt el annyira.

[NST]Cifu
Az, hogy valami izraeli, még nem lesz jó, rengeteg rossz fegyvert is gyártottak, silány gyártásminõséggel.

[NST]Cifu
Szó nincs róla. A katonai cégeknek, ill. a fegyvergyártó cégeknek ha van megfelelõ jogosítványuk, akkor akármilyen fegyvert gyárthatnak.

Bizonyos államokban lehet civil állampolgárnak is automata fegyvere, de ehhez megfelelõ ATF papírok szükségesek. Más államokban, mint pl. kalifornia, az automata fegyverek kizárólag a rendfenntartó erõk, katonai szervek és bizonyos állami megbízást teljesítõ cégek számára elérhetõek. Ez utóbbi a szép, ugyanis a PMC-k általában megkapják az erre vonatkozó papírokat, hiszen sokszor a DoD a megbízójuk.

[NST]Cifu
Például beépülõ / elvegyülõ embereknek. Egy iraki területen mászkáló fegyveresnél az M4 feltünõbb fegyver, mint egy román AK, amelybõl arrafele elég sok van.

[NST]Cifu
Szerintem mindenképpen úgy kell kezdeni, hogy második világháborútól származtatva.

-Rakétatechnika, ezt rögtön több felé is lehet bontani, ballisztikus rakéták, az ebbõl kifejlõdött ûrrakéták, és a velük együtt járó kémmûholdak, majd kommunikációs mûholdak. A rakétatechnika másik iránya az irányított rakéták, illetve robotrepülõgépek vonala. Elõször a rádióval vagy a rakéta által kibocsátott kábelen keresztüli távirányítás, passzív rávezetés, végül az aktív önirányítás megjelenése.
-Nem lehet kihagyni a nukleáris energiát, sõt, a radioaktivitással kapcsolatos rengeteg kísérletet és tapasztalatot. Ide tartozik a kísérleti nukleáris robbantások hajók ellen, mesterségesen felépített teszt-városok ellen, a robbanások után a radioaktív területre beküldött katonák esetét. Ide tartozik a nukleáris meghajtás megjelenése, elsõ sorban a tengeralattjárók esetén, de bele lehet venni a vadhajtásokat is, mint a nukleáris meghajtású harckocsi vagy repülõgépekkel kapcsolatos tervek és kísérletek esete.
-A sebesség és magassági rekordok hajszolása, a szuperszonikus kísérleti repülések, azok eredményeinek megjelenése a katonai repülésben, majd a civil repülésben.

azt tudja valaki hogy az M16-ods milyen fegyverekkel volt versenyben a "puska" tenderen anno?
a.carkey
A The Unit címû sorozatban - talán a második szériában - pár epizódon keresztül feszegetik ezt a témát a kívülrõl - a sok pénz - és belülrõl - "Tényleg, mit akar a család?" - felmerülõ szempontokból. A történet vége szinte majdnem ugyanez. Tény, hogy ezek a cégek tényleg nagyon jól megfizetik a jó munkaerõt.

A medve nem játék.

Josic Julien könyvében olvastam ( A Horvátországi Háború Hõsei és Én ) hogy amikor a fiatal tapasztalatlan fegyverraktáros baka ajánlgatta neki az M-16-os ráadásul scope-val ( nemtom melyik M-16 verzió volt A1 vagy A2 )ö inkább az AK-74-est választotta a kiképzendõ alakulatának . Hiába gyözködte hogy az egy jobb fegyver , Rambo is azt használta meg vietnámban is ezt használták stb ( régen olvastam ha valakit érdekel utánaolvasok ) , közölte vele hogy az egy film ez meg egy háború . Lehet hogy ugy volt vele az M-16 sorozat aktuális körülmények között jobb pontosabb fegyver , de az AK-74 soha nem hagyja harc közben cserben . Valszeg ugy itélte meg a tapasztalt volt idegenlégios katona hogy neki az AK-74 jobb szolgálati fegyver . Aminek gondolom oka volt . Megjegyzem nem vagyok ruszki fan !
Precíz fegyver normális lõszert igényel (a késleltetett tömegzár meg különösen érzékeny rá). Ennyi. Csak erre nálunk még nem jöttek rá.

Palinko
egyet értek a #34605 leírtakkal, másik meg az hogy ZI is nem véletlen azt fordította le ami õtet igazolja, ahol 2 "terméket", fegyvert, felet hasonlítanak össze ott igen gyakran az össze hasonlítók csak az érem egyik felét fényezik, még a másikat leköpik...
Punker
itthon a sz@r siroki lõszerrel mégis behaltak az MP5-ök is.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Nem ismerjük a pontos körülményeket. Nem tudjuk pontosan milyen fegyvert zsákmányoltak, milyen körülmények között és milyen lõszerrel próbálták ki. Amúgy meg ugye fórumos beírás, aminek a valóságtartalmát megállapítani elég nehéz. Az nyilván nem igaz, hogy minden M4-es annyira szar, mint amit itt leírnak.

gazdaságos nem lett volna...
Vagy csak a "zizraelliek" a béta sorozatot küldték géppityuból, mert nem lett volna beolvasztani <#eplus2>
Scottt
A németek tudnak jó fegyvereket gyártani😊

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

degenerator
szóval, hazudnak?

Palinko
szerintem ez egy mindenki szar fegyvereket gyárt csak az orosz és kispajtásai a jók, én is eddig az izreali fegyverekrõl csak jót hallottam, meg kell hagyni az m4 nek is megvannak a maga hibái, de nem hinném hogy ennyire rossz lenne mint ahogy a hozzászóló állítja.
degenerator
az lepett meg engem is, mivel úgy hallottam, hogy jó fegyvereket gyártanak.

persze lehet, a lõszer is közrejátszott.

Az, hogy a zizraeli is 😊

Save yourself a penny for the ferryman Save yourself and let them suffer

Punker
abban mi az új infó hogy az M4 és verziói sz@r? 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kérlek szúrjatok be egy linket is róla.
degenerator
no, azt hagyjuk, az egy "elnézés" volt. (sorry, kb)

Oszt majd megint az en kurvaanyamat lesz mint a multkor mi? 😊

degenerator
igaz, mea culpa, de amúgy is le lesz oltva a fejem, hogy ilyet e mertem másolni.

Palinko
teljesen véletlenül, de megtaláltam a hozzászólás beíróját, itt még rajta hagyta legalább az elsõ markolatot, kérdés meddig bírta az orosz rambo 😄

Palinko
ja orosz fórumról másoltad, ha amerikairól másolsz kalas lehúzások lesznek? 😄

meglehetõsen érdekesnek találom, hogy ha leszed szegény amd rõl mindent, ami elvileg a pontosabb lövések leadása miatt van rajta, akkor aztán de jó fegyver lesz, lehet átállt rambo az oroszokhoz? 😊

Azért annyit oda írhattál volna, hogy az egészet az indexrõl másoltad át, és Zicherman István fordította, már a tisztesség kedvéért. Talán ennyit megérdemel az, aki dolgozott vele.

TG

karosszéktábornok.blog.hu

degenerator
,,Lõszert és kézifegyvert tonnaszám zsákmányoltunk, egész tábori raktárkészleteket. Sok kézifegyvert a grúz katonák egyszerûen eldobáltak vagy otthagytak. Sok M4 és izraeli géppuskából egyetlen lövést nem adtak le. Találtunk pár darab magyar gyártmányú kalast is (AMD-65, azt hiszem). Nekem tetszett. Bár furcsa egy kicsit és tárváltásnál a kivételnél a tár elakad a mellsõ markolatban. No meg a drótos válltámasz (két órán belül elhagytam belõle a gumit; nem tudom, hogy a magyarok ezt hogy oldották meg, de nem hiszem, hogy hordanak magukkal gumibetét-készletet és ragasztót). Leszereltem róla a mellsõ markolatot és tusát - egész jó kis gép lett belõle. Szerintem sokkalta jobb, mint az AKSZ-74U, pedig méretben szinte pariban vannak, ráadásul a magyar még könnyebb is (úgy tûnik, majd lemérem).

Szóval, zsákoltunk elég sok mindent. Egyértelmûen látszik, hogy itt nagy futás volt. Hátrahagyták még a kódkönyveket, rádiókulcsokat és híradóberendezéseket is. Ezek többsége amerikai. Élelmiszercsomagokat, vérkészleteket is. A 24 órás csomagok török és amerikai gyártmányúak. Hát, elég érdekes, de nekem a miénk jobban bejön, meg több is van benne, ráadásul finomabb is. (Mondjuk a fûszert a török 24 órásból rámoltuk össze a sajátunkkal.😊)
Pár nappal ezelõtt hallottuk, hogy az USA kérte, hogy Oroszország ,,szolgáltassa vissza" nekik a rádiótechnikát, mert az - úgymond - ,,az õ tulajdonuk".😊
Hát ezek tényleg ennyire hülyék?😊 Ellenünk alkalmazzák ezt a cuccot, méghozzá háborúban, és ,,visszakérik".😊))
Ennyi erõvel mi is visszakérhetnénk mindazt, amit õk zsákoltak Koreától Irakig.😊))
Hát, soha sem fogom megérteni, hogy ez a nép tényleg ennyire hülye, vagy egyszerûen másokat néznek marhának."

degenerator
az anyázásokat emailen, a kõdobálást postai címmel intézhetjük😊

,,(GUNS.RU fórumon, átvéve a ,,Противостояние" fórumról:

A bajtársaim tegnap jöttek vissza Dél-Oszétiából, ezt írják:
,,M4, pontosabban XM-15, ,,bushmaster", alapvetõen rosszabb, mint az eddigi Colt termékek.
Minden második tárnál - akadás. A szóráskép jó, viszont a szerkezet szétszedését és tisztítását baszom szájba.
A ,,Negev" LMG géppuska, izraeli. Minden példánya elakad sorozatlövésnél, tárnál; lõszerhevedernél stabilan garantált két akadás száz lõszerre. Valszeg átalakítjuk valaminek, ivel egyes lövéseknél nincs vele gond. A szóráskép jobb, mint az M4 esetében, ami logikus is, ha figyelembe vesszük a fegyvercsövet és a kompenzátort. Tüzelésnél álló helyzetbõl és mozgásban százra a szórás minimális; voltak itt egyszerû (táras) és ,,rizsszórós" (hevederes) tesztelések egyaránt. Mindezek a masinák nem standard amerikai, hanem finn gyártmányú lõszerekkel voltak ellátva, amelyeknél a minõség emeletnyivel rosszabb, mint bármely NATO lõszernél. Az elakadásoknál szörnyûen deformálódnak.

Sokáig válogattuk a fegyvereket, jóval éjfél után végeztünk.
A hivatalos, lõteres tesztelésre kivittünk 2 VADI ÚJ (csomagolt) gépkarabélyt és 3 VADI ÚJ géppuskát. Tölténnyel megtöltöttünk egy egész ,,egyméteres" szatyrot, alig bírtuk elcipelni, hogy ne szakadjon szét.

Az eredmény egyszerûen MEGÖLT minket...
Nem, egyes lövéseknél minden O'K-sen mûködik! A szóráskép kimagasló, száz méteren egy cigis doboz méretein belül. De sorozatnál... A MÁSODIK tárnál MIND elakadt! Egy lõszerhevederben száz lõszerre 2 akadás stabilan! Méghozzá micsoda akadások!
A lövedék belecsúszik a töltényhüvelybe, amely saját részrõl gyûrõdik, mintha papírból volna. Az akadás végleges minden esetben (szét kell szedni).
Minderrõl vettünk fel videót.
A hazai gépkarabélyok vag géppuskák esetében egyik sem produkált elakadást, még akkor sem, amikor a szar, szlovák gyártmányú lõszerrel tüzeltünk...
A gázelvezetõ csõ az M4-en elszürkült a második tár után. Megijedtünk, hogy nem-e lesz ebbõl valami baj, de hál Istennek, megúsztuk.
Amikor meg elkezdtük tisztítani...
A ,,Bushmaster" zárszerkezetében, BELÜL, a töltényhüvelyekrõl származó lakkot, beégéseket, és egyéb szépségeket találtunk. Verjen agyon valaki egy téglával, de ÉN NEM EMLÉKSZEM arra, hogy mikor láttam az AK zárszerkezetén BELÜL valaha is ilyesmit... Azt pedig, hogy hogyan kell ezt a fegyvert szétszedni - bár ez már egy másik ,,dal" - egy szóval tudnám jellemezni - EGY NAGY SEGG az egész."

degenerator
"Te véletlenül nem a gyurcsányhoz jársz továbbképzésre? "

erre emlékeztem, úgy néz ki, máshogy.

degenerator
al capone, ilyesmi, tudod....<#vigyor3>

És nem látsz némi különbséget az alkohol és automata fegyverek között? <#nyes>

Biztosan nem írtam ilyet. Nem használom ezeket a kifejezéseket.
Gyurcsányista, seggnyalás? Elég méltatlanok lennének hozzám.
Szóval már megint csúsztatsz. Vagy keversz valamit. Nem mintha érdekelne. <#levele>

degenerator
hasonlóképp cselekszek, de igazad van, mindegy.

degenerator
hoztak egy ilyen törvényt a szesztilalom idején is, nem?

Bucser
szerintem ezt most hagyjuk abba. (nekem is mondott már hasonlót le kell szarni)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

degenerator
olvass csak vissza, anno azt írtad, gyurcsány tanítványa vagyok, mehetek a seggét nyalni.

qtab986
Meg se lepõdnék.A honlapon a kalibereken és csõhosszon kívül semmi lényeges nincs leírva.Azt írják:
Q:What options can I get put on a rifle?
A:The numbers of possible options are too numerous to list. For further information please send an e-mail to [email protected] for price and availability.

Ez annyit tesz ha többet akarsz tudni írjál nekünk levelet?

qtab986
Ez az USA minden államára kiterjedõ törvény?

Hát az könnyen lehet. Bár nyilván a törvény erre is kitér, tehát hogy úgy kell hogy legyenek kialakítva a civileknek eladható fegyverek, hogy ne lehessen õket automatára átalakítani. De ehhez nem tudok hozzászólni, se a törvényt, se a puskát nem ismerem. 😄

Bucser
vagy a BW 15 seperc alatt alakítható át automatára...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Szerintem a '86-os, az automata fegyverek visszaszorítását célzó törvényt szeretnék kijátszani vele. Ennek a törvénynek értelmében 1986 májusától civilek nem vásárolhatnak és birtokolhatnak automata fegyvereket. (a '86 májusa elõtt vásárlotakra nem vonatkozik a törvény)

És a blackwaterék civilek, bármennyire is szeretnének többnek látszani.
Gondolom a lentebb belinkelt Blackwater BW-15-ös puska is csak félautomata módban képes tüzeni.
Így most jogi csûrés-csavarással szert tettek 17 automata fegyverre, amit amerika területén is jogszerûen maguknál hordhatnak.

Más kérdés, hogy amerikán kívül a kutya nem ellenõrzi õket, szóval szerintem irakban simán automata fegyverekkel grasszálnak.

Miért állna melléá egész Latin Amerika?

"Azok az emberek, akik abban hisznek, hogy világot egy globális összeesküvés irányítja, még sohasem próbáltak meg irányítani vagy felügyelni egy legalább 10 f?s munkacsoportot."

Se a gyurcsányista, se a moszkovita kifejezéseket nem használtam, ne hazudozz itt! Annyit mondtam, hogy súlyosan elfogult vagy az orosz haditechnikával szemben(#34489). Ebbõl te hogyan tudtál politikai felhangokat kiolvasni? <#conf><#wilting>

Hogy maradjunk haditechnikanal.
US vs Brazil

Brazilia haditechnikailag hol all? Meg tudja vedeni az erdekeit? Mondjuk biztos egesz latin amerika melle allna, de er az valamit?

qtab986
Itt van egy cikk,a Blackwater vett 17 román AK-t.Ha jól értem.Minek kellett neki?

Parasztozni konnyu! Esetleg foglald ossze par mondatban, miert is nem ertesz velem egyet.
Amugy volt itt mar egy nagy flame ebbol. Igazan nem szeretnem feleleszteni, de az osszevissza parasztozast nem szeretem.

Mindenesetre en tovabbra is aljanepnek tartom azokat akik penzert ossze vissza gyilkolasznak. (Ebbe nem ertem bele a katonakat, akik feleskudtek a hazajukra. Az mas dolog, hogy idonkent erkolcstelen parancsokat kell vegrehajtaniuk.)