Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Leszámítva, hogy a kézi hajtás egy olyan tömegû "fa tank" esetén aligha mûködõképes megoldás.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Leonardóé életképesebbnek tûnik...

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

qtab986
Azt hiszem igen.Ez 1600 körüli elképzelés.Ezen az oldalon található.

Punker
szerintem a 4 csacsi meg se mozdítaná.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

degenerator
gondolom ez is afféle terv, amit a kedves polihisztorok kigondoltak papíron jól néztek ki, de gyakorlatban semmit nem értek.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Punker
ez komoly?

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

qtab986

qtab986
A ZsU-23-4 effektíve 2-2,5km-es magasságig tud tüzet vezetni, de a 23mm-es lövedékek 5km-ig felmennek, a gond inkább a vízszintes sebesség kompenzálása (elõretartás). A Tunguska esetében ez már 4km effektíve, és 8km ballisztikai szinten. Mivel a léghajó sebessége elég szerény, és a méretei nem olyan kicsik, én azért kétséggel fogadom, hogy egy légvédelmi gépágyú számára elérhetettlen lenne...
Tunguska nem piskóta.Azért mondtam,hogy asszimetrikus hadviselésben vagy ha már kikapcsolták a komoly légvédelmet.Tunguska talán a MQ-1 PREDATOR-t is lelövi.Nem tudom mennyire könnyû eltalálni vagy menyire látszik a radaron.De ha az ellenségnek maximum 14,5mm-es légelhárítása van akkor nincs gond.
Évekkel ezelõtt mintha hír lett volna,hogy azt hiszem brazíliában léghajót használnak megfigyelésre a rendõrök.

[NST]Cifu
Elõször is, sokkal érzékenyebb az idõjárásra, mint a merevszárnyú gépek. A Predator még 100km/h-s szélben is alkalmazható (kérdés persze, hogy ilyen idõjárási viszonyok mellett mit fog látni), a léghajó viszont már 50km/h szélnél is bajban van.
Az, hogy könnyebben felderíthetõ azt jelenti, hogy könnyebb ellene védekezni. Itt nem kell roppant bonyolult megoldásokra gondolni - a jó öreg autógumi égetés már elegendõ mind a látható fény, mind az infravörös tartomány elfedésére. A merevszárnyú gép ilyenkor még tehet annyit, hogy megpróbál olyan betekintési szögeket keresni, ahol "lyukak" vannak például. Mivel gyorsan képes magasságot változtatni, és a sebessége is relatíve nagy, ez nem okoz problémát. Egy léghajó esetében ez egyáltalán nem ennyire egyszerû.
A Predator igen olcsó szerkezet a tudásához képest, a léghajó legnagyobb elõnye a nagyobb rendelkezése álló idõ, hiszen akár napokat is tölthet a terület felett. De a Predator is képes akár másfél napig repülni...
A 180kg egy elektronoptikai felderítõ és egy lézeres célmegjelölõ berendezéshez már elegendõ, vagy egy radar alapú rendszerhez. De ennyit a Predator is elvisz. Komolyabb rendszerhez (mondjuk nem egy, hanem 2-3 optikai rendszerhez) nagyobb teherbírás kell.

A ZsU-23-4 effektíve 2-2,5km-es magasságig tud tüzet vezetni, de a 23mm-es lövedékek 5km-ig felmennek, a gond inkább a vízszintes sebesség kompenzálása (elõretartás). A Tunguska esetében ez már 4km effektíve, és 8km ballisztikai szinten. Mivel a léghajó sebessége elég szerény, és a méretei nem olyan kicsik, én azért kétséggel fogadom, hogy egy légvédelmi gépágyú számára elérhetettlen lenne...

qtab986
Harctér feletti felderítésre? Nos, efelõl azért vannak kétségeim...
Az asszimetrikus hadviselésben szerintem még olyankor is lehet használni.Olyankor mint mondjuk Faluja ostroma.Ha a komoly légvédelmet már kikapcsolták.Nem tudom milyen magasan repül de ha a cél felett 6000 méterrel akkor a ZPU se éri el.Egy DSK biztos sose.Meg ha olyan a felépítése talán könnyen szállítható leeresztve.Azt hiszem az USA-ban a léghajók jellemzõen "puhatestûek".Nincs merev vázuk.Kell neki valamekkora sík terep de reptér nem.A célhoz közelrõl indítható.
Az a kérdés mire képes 180kg hasznos teherrel és mennyi az üzemideje.
Mennyibe kerülhet üresen csak a léghajó meg mennyi egy MQ-1 Predator?Szóval felderítõ eszközök nélkül.
Az a 180kg már nincs is olyan messze a LITENING tömegétõl a AN/ASQ-228 ATFLIR meg már majdnem belefér.A MQ-1 Predator is olyan felderítõ eszközöket hordoz mint ami a LITENING meg társaiban van?

degenerator
tudtommal oroszországban terveznek ilyesféle lufikat.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Fenrir
Ez szerintem durvább és még elszomorító is:

"A folyamatos harcoktól szenvedõ Szomáliának gyakorlatilag 17 éve nincs mûködõ kormánya."

A halál csupán a kezdet...

[NST]Cifu
Nincs befektetõ... a nélkül meg hiába csinálnak látványos terveket, csak tervek maradnak...

[NST]Cifu
Viszont sokkal nagyobb, mint a Predator, tehát annyira észrevétlen biztos nem lesz, és a mindössze 180kg-os hasznos terhelés sem igazán rendkívüli. Határmegfigyelésre, területõrzésre alkalmazható. Harctér feletti felderítésre? Nos, efelõl azért vannak kétségeim...

Gundark
Hát igen, de nagyon belelkesedtek a lehetõségtõl hogy 500 tonnányi cuccot a hajókhoz képest pillanatok alatt, mig a repülõknél sokkal olcsóbban hurcolászhatnak ide oda. És ugye a tervek szerint már abszolút légifölényben lévõ területre ment volna csak be. Persze ennek a megoldása kétséges, de mindegy. A civil életben nem épitenek valami ilyesmit? Ami kiváltaná az óriás szállitókat. Volt egy pár terv ha jól emlékszem, de azóta nagy a csend.

qtab986
Valamelyik Frei Dossziéban volt,hogy a biztosító csak akkor fizet ilyenkor a tulajdonosnak ha egy Private military company-vel megpróbálja visszaszerezni a hajót.

qtab986
A Blackwater USA Polar 400 RPAV-ban már van jövõ?Ha csak abba gondolok bele,hogy ennek a felhajtóerõ nagy része nem abból ered,hogy halad.Feltételezem egy terület tartós szemmel tartását sokkal kevesebb üzemanyaggal oldja meg mint egy MQ-1 Predator.
Lehet egy léghajót radarnak használni?Mert az alakja emlékeztet egy radarantennára.Egyik oldala az antenna.

Torzonborz
félig meddig off :
azért ez már elég durva.

"War is hell" Start Citizen Referral kód: STAR-Y7FJ-ZQGX https://www.starcitizen.hu/

Bucser
Az US ARMY csak a fõszponzora a csapatnak. De a versenyzõi profik és nem sorkatonák, meg a mérnökök és egyebek...

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

[NST]Cifu
2007-ben a DARPA megvonta a támogatást a programtól, mivel a kongresszus alaposan rászállt a drága, és a hadrendbe állítás terén valószínûtlen programokra. Én személy szerint reálisnak tartom ezt a lépést. Óriás léghajók kifejlesztése katonai szállítás céljára inkább fantazmagória, mint reális alkalmazási lehetõség.

Punker
HA, de itthon csak a lopás lesz megint.....

[NST]Cifu
Ha jól csinálják, akkor végül is nem hülyeség. A világ más tájain is vannak hasonló katonai támogatású sport csapatok, az US ARMY-nak pl. NASCAR csapata van.

Gundark
Ismét kérdés Cifu 😊 A Walrus projekt még megy? Vagy a DARPA letett róla?

qtab986
Azt hiszem a '90-es évek elsõ felében készült néhány prototípus Light Strike Vehicle vagy Desert Patrol Vehicle.Aztán láthatóan a HM nem tartott igényt ilyen jármûvekre de egy ideig a magyar tereprally versenyekre benevezték õket.Aki akar a 4x4 magazinban tud utána nézni.

degenerator
winston churchill részletesen beszámolt róla, hogy a németeknek miért is nem fordult meg a fejében ez.

Bucser
Jobb mint a fagyigép moráljavításra😊 (azaz jó nagy faszság😄)

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Na ez a nem semmi!
I.C.ram
Ja meg volt 1847ben a svajci vallashaboru a katolikusok es protestansok kozott, ami majdnem egy ujabb Porosz-Francia haboruba torkollott.
I.C.ram
Napoleoni haborukban benne voltak. Azt meg a Becsi kongresszus zarta le 1815ben.
Molnibalage
Nem 1555 óta véletlenül?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

SgtChris
Na úgy vagyok vele, hogy ezt be kellett, hogy linkeljem... :Project Dream Team

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

I.C.ram
Ki a franc akarna megszallni svajcot? 😛 Nemeteknek meg sem fordult a fejukben, hogy nekirohanjanak. Svajc igy is teljes mertekben kiszolgalta a nemet vezetest. Amiknak nem is tetszett a dolog.
És még megtörni sem lehet, mert max átírányítja a bankok szervereit a kajmán szigetekre és dübörög tovább a "gazdasága" <#buck>
degenerator
no és miért nem volt háború? mert olyan erõteljes hadserege volt azóta, hogy még a wermacht is beleroppant volna egy tartós megszállásba.

qtab986
Az még nem jelenti azt,hogy elpuhultak.Nem itt volt valaki aki betette egy cikk linkjét?Abban volt,hogy svájc európa legmilitárisabb állama.Állandóan készen állnak egy háborúra.Akadályokkal lezárni az utakat vagy berobbantani az alagutakat stb.

I.C.ram
na fasza a lenyeget kihagytam. 1815 ota nem volt haboruban Svajc. 😛
I.C.ram
Jo, es mikor volt ott utoljara haboru? 😛 Vagy mikor vett reszt utoljara haboruban?
degenerator
pont ezt akartam írni.

de ott mindenrõl szavaznak, országosan is, és a kantonok szintjén is.

Bucser
Svájc?

I.C.ram
Nyugi, ugyse az emberek fognak donteni errol. Hozzateszem szerencsere. Bar eljon majd az ido, amikor a fenenagy demokraciaban a hadugyrol is a lakossag fog donteni.
félOFF: Nincs valakinek magyar nyelvû linkje raj szintû harcászatról (?) ?
sz4bolcs
Jézusom, ilyen arcokat utoljára a wormsben láttam. 😊)

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Mi az? Rátgéber beállt az észt seregbe? 😄

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

Pluskast
Én valszeg támogatnám. Márcsak azért is mivel igent mondtam anno a NATO csatlakozásra, és nem viccbõl vagy azért mert a haverom is igennel szavazott hanem mert komolyan gondoltam az egész dolgot. Mertugye itt a lényeg az lenne, hogy ha megtámadják a szövetségesünket akkor segítünk nekik. Viszont ha azt mondjuk, hogy DE... Akkor ez az egész nem ér semmit. Akkor meg mi a francnak NATO és akkor meg nem kell olyan baromságokat beszélni, hogy nincs már szükségünk arra a fajta hadseregre mint mondjuk 30 évvel ezelött.

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

Néztem én is. Tartalékosok és egységesebbek mint mi leszünk 10 éven belül...

\"Az élet egy nagy szarosszendvics és minden nap egy újabb harapás...\" -ismeretlen gerilla feljegyzése-

[NST]Cifu
Nem igazán láttam ezzel kapcsolatos felmérést, de csodálkoznék, ha az 50%-ot elérné...

degenerator
az afganisztáni missziót hogy reagálta le?

degenerator
akkor fáradj át a magyar mentalitás topikba, pont ma hangzott el borg részérõl.