95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • [NST]Cifu
    Japán fenyegetést jelenthet az USA-ra, mi nem:)

Japán az USA legbelsőbb köreibe tartozik (angliával és izraellel illetve Kanadával, Ausztráliával egyetemben), gyakorlatilag amit ők nem kapnak meg, azt más sem kaphat meg. Az F-22A beszerzést Ausztrália és Izrael esetén is felmelegítették, ott első körben kivérzett, Japán azonban még évekig gyúrta az amerikai törvényhozást, és a Lockheed lobby is aktívan kampányolt az F-22J exportengedélyéért. Ezt azonban az amerikai felsőház elvetette.

Ahhoz, hogy kiemelt technológiát megkapj az USA-tól, nem csak pénzre van szükséged, hanem arra is, hogy bírd az USA szimpátiáját és támogatását. Japán az elsők között kapta meg a hajókra felszerelhető AEGIS légvédelmi rendszert, sőt, az SM-3 Block II. esetén még a fejlesztésbe is beszálltak. Az F-2 japán vadászgépet a Lockheed segítségével gyártották / gyártják, gyakorlatilag úgy, hogy a fejlesztésnél átadták a teljes F-16 anyagot (az F-2 ugyebár egy némileg felfújt F-16-os).

Namármost ha az amcsik a teljes légierő és tengerészeti légi egységeket (vadászgép/vadászbombázó) F-22-vel és F-35 kívánja feltölteni, akkor minek fejleszt F-15 újabb változatokat. Csak nem azért, hogy eladja mert neki az újabb típusok miatt fölénye van? A válsz: IGEN

Ennél sokkal árnyaltabb a kép. Először is az F-22A gyártását leállították. Az F-35-öst pedig a Lockheed gyártja. A Boeingnak nincs más kész gépe, csak az F-15 és az F/A-18 család. Mindkettőt fejleszti tehát, mert a meglévő gépek fejlesztése még mindig sokkal olcsóbb, mint egy új gép kifejlesztése. Ha akarta volna, elkezdhette volna saját zsebből az X-32 (a vesztes Boeing JSF tender típus ugye) továbbfejlesztését, de figyelembe véve, hogy a Lockheed az F-35 fejlesztésére több, mint 25 milliárdott költött az állam pénzéből eddig, feltehetően bele is rokkantak volna.

Másfelől sok ország nem akar és nem is tud az F-35-ösre várni, vagy nem engedheti meg magának. Az F-35A első exportja Izraelbe megy, úgy, hogy az USAF-nak szánt gépek helyett gyártják le őket, leghamarabb 2014-ben kezdhetik a leszállítást, és Izrael 135 millió dollárnak megfelelő összeget fizet darabjáért (vagyis az USA katonai segélyprogramja fizet ennyit). Az F/A-18E/F és az F-15K/SG/SE azért egy picit olcsóbb (az F-15K olyan 100 millió, az F/A-18E olyan 65-70 millió dollár).

Ha még is F-35-öst akarsz, akkor leghamarabb most olyan 2018 körül juthatsz hozzá a gépekhez - kb. akkora kerülsz sorra.

Egyszóval a válasz: NEM. Nem azért fejleszti a Boeing az F-15 és F/A-18 gépeket, mert az USA fölényben van az F-22A és majd lesz az F-35 által, hanem mert a saját piaci érdekei ezt diktálják. A Lockheed például sokkal kevésbé agresszív az F-16 fejlesztés terén, Indiában még ott van az F-16IN-el, de azzal nem foglalkozik komolyan, hogy a radarkeresztmetszetét csökkentje, ahogy a Boeing tette az F-15SE-vel...

Így kaptak egy török márkájú többrétegű festést, és egy kínai extrém igénybevélekre használt többréetgű lakkot:)

Kíváncsiságból: milyen piacra ment ez a jármű, ha nem titok? :D
    Ennyire spúrságot nehezen lehet megmagyarázni. :D

És kérem tisztába tenni: az F-15E nem a világ jelenleg szolgálatban lévő egyik legjobb géptípusa? Ahol olvasok róla, ott így jellemzik: nagy teljesítmény, univerzális, 6 légi cél szimultán leküzdése stb. stb.

Az F-15K/SG pedig az F-15E továbbfejlesztett változata. AAS-42 IRST (Infravörös kereső, amely a radar használata nélkül is lehetővé teszi a légi célpontok felderítését és befogását), az F-15K AN/APG-63(V1) hagyományos, az F-15SG már AN/APG-63(v3) AESA radarral rendelkezik (az F-15E-ket mostanában kezdik lassan felszerelni az AN/APG-82-es AESA (aktív fázisvezérelt, tehát a radarsugarakat nem az antennatányérral, hanem elektronikus úton térítik ki) radarokkal), valamivel erősebb hajtóművek (2x 131kN vs. 2x 129kN az F-15E-nél), HMCS sisak (az amerikai F-15E-k ezt is csak valamikor 2014-ben kapják meg, utólag).

Az F-15SE még további előrelépés az F-15K/SG-hez képest, csökkentett radarkeresztmetszet, és a CFT-be épített belső fegyvertér, ami azt jelenti, hogy ha a szárnyak alá nem függesztenek fegyverzetet, akkor a radarkeresztmetszet csökkenése mellett nő a hatótávolság és az elérhető végsebesség is. Az F-15SE továbbiakban már megkapja az AN/APG-82 AESA radart, nagyobb a teherbírása is (11'784kg vs. 11'000kg), és egy új integrált fedélzeti elektronika (DEWS).
  • drevil666
    Szerintem sejted, hogy egy harcászati csapásmérésben jeleskedő gépet, főleg ilyen nagy számban mire használnék. Nem írom le mert nem politizálunk és mert 1 hétig idiótáznának engem, de sejted!
  • Molnibalage
    Az F-35-höz lényegében minden USA barát ország hozzáférhet, de olyan tartalommal, amit a jenki ad. Ha nem tetszik, akkor mehet sírni máshoz, de ott nem kap stealth gépet egy jódarabig.

Az F-15SE exportját pl. Szaúd-Arábia felé nemrég vétózták meg. (HTKA írt róla.) Ez azért érdekes, hiszen pl. a Hidegháború alatt három ország kaphatott F-15 gépeket. Izrael Japán és ők...

A csökkentett észlelhetőség még nem tűnik egyeduralkodó képességnek és mivel az átmeneti 4++ gépek kisebb RCS-sel jó sokáig repkednek még, azért nem is biztos, hogy van igény az F-15SE-re. A gép 1,5 éve létezik legalább protó / koncepció szinten, de mégsem tolonganak érte.
  • Her Laca
    "vagy csak reménykedjünk: nem derül ki hogy egy rakás fostalicska a gép élesben:)"

A virtuális pumáknál van Grippen pilóta,kérdezd meg ott. Mármint ,hogy rossz e. Az egyik srác meg most megy Canadába ha jól emlékszem. Én nem halottam rosszat róla különben, talán csak annyit,hogy gyengécske a hajtóműve ,ja meg hangos:)))
  • drevil666
    Ebben a cikkben annyi örömhír van, legszívesebben kinyomtatnám és kitenném a falra. De sok az elévült info. Mond hogy nem szerelték le a gyártósort!
    Meg az amit én a kis fejecskémmel összeraktam: F-22, F-35 nem szeressük odaadni ezért F-15 modernizáltat kap a világ (bár az F-35 az nem olyan hudeodabasz gép a leírtak alapján) mármint egyből eladásra kínálják???.
  • Molnibalage
    Igen, Gripen párti vagyok, mert már itt van és ki van fizetve. Innentől fogva ki van jelölve az út legalább 15 évre.

A NG-ből eddig senki nem rendelt. A svéd komány kijelentette, ha más vesz, akkor ők is. Még így sem érzem, hogy olyan nagyon olcsó lenne. Meglevő Griffek nem alakíthatóak át olcsón NG-vé véleményem szerint főleg nem hibrid EBS HU-t.

Az F-15E képességeitől nem kellene töb nekünk, de nekünk egyszerűen nem is kell annyi. Tényleg nagyon impresszív, de nézd meg a nagyvilágot, hogy milyen országok képesek finanszírozni egy ilyen gépet. A világ katonai nagyhatalmai és igen gazdag kisebb országok vagy ott, ahol tényleg nagyon kell az elrettentő erő (RokAF). Mi egyikbe csoportba sem esünk bele. Igény sincs ilyen gépre, nemhogy 40 darabra...

Ha 24 Griff lenne és tényleg úgy használnák ahogy kell, akkor az iszonyatosan nagy tűzerő lenne a környező országokkal összemérve, hogy az valami elképesztő lenne. (Ukrajnát kivéve, de ott lényegében nem repülnek a pilóták. Évi 20-30-40 órás adatokat hallani. A kecsói repnap kapcsán megjegyezték, hogy a pilóta aki jött állítólag idén 5(!) órát repült.)

Viszonyítésképpen, Belgium asszem 36 db (!) elsővonalas vadászerőre építette le magát a közelmúltban. Egy ideig nem is toborzonak pilótát, mert annyi van. A Hidegháború idején 100 körüli F-16 volt náluk és a hollanoknál...

Ezek gazdag országok, de ők is ennyi géppel karistolnak. Akkor szerinted 40 db 4+(+) gen vadász minek kell Magyarországnak és főleg F-15E kategóriájú, de legfőkkéb ki ellen?
  • drevil666
    Balázs! A cikket elolvasom mára már csak annyi: ha Izrael képes saját cuccokat fejleszteni, Te teljesen elképzelhetetlennek tartod, hogy Magyarországon F-15-be integrálható pld. radart fejlesztsenek? K+F lenne a javából, amire akár megrendelést is kapnánk.
    Az F-15E teljesítményétől kell több? Nem hiszem. Ez a belső fegyvertárolós megoldás meg az "olcsóság" javára megy.
    Egy korábbi válaszodból azt vettem ki akkor te Grippen párti vagy,de nem tudod vegyünk-e még belőle E-t, vagy NG-t:D vagy csak reménykedjünk: nem derül ki hogy egy rakás fostalicska a gép élesben:)
  • Molnibalage
    Eszerint az első SE egy átlalkított tesztekre használt E.
  • Molnibalage
    De. Csak maga a gép alapvető kialakítása a '80-as években született. A gép képességei jók, de ha ma kellene legyártani belülrő nem olyan lenne a gép, mint a legyráttottak, mert azóta is változott a technika és a tervezés.

Az F-15D és F-15E külsőleg szinte azonosak, de a gép szerkezetileg teljesen újra lett tervezve. A bevált aerodinamikai megoldást házasították a nagy fegyverterheléssel és még erősebb hajtóművel.

Az F-15SE nem tudom, hogy mennyire közeli rokonságban lenne egy F-15E-vel. A Boeing elvben vállaja meglevő gépek átalakítását, de hogy az újak gyártása az mennyire F-15E alapoz zajlana az előttem kérdőjeles. Gőzöm sincs.
  • qtab986
    Mikor majd bekövetkezik az államcsőd ezek a problémák olyan távoliak lesznek. Csak mosolyogni fogunk rajtuk.
  • drevil666
    Lokális szinterezéssel tudtuk volna szállítani, de ehhez a drágább ragasztott szénszálas oldalsó burkolólemezeket kellett volna felrakni ami a feszített acéllemezhez képest drágább. Így kaptak egy török márkájú többrétegű festést, és egy kínai extrém igénybevélekre használt többréetgű lakkot:)
    És kérem tisztába tenni: az F-15E nem a világ jelenleg szolgálatban lévő egyik legjobb géptípusa? Ahol olvasok róla, ott így jellemzik: nagy teljesítmény, univerzális, 6 légi cél szimultán leküzdése stb. stb.
  • Molnibalage
    Mármint az F-111-ről? Erősen kétlem. Úgy lett majdnem 90 oldalas, hogy kisebb karaktereket használtam, hogy a 100 feletti oldalszám ne riasszon el végképp senkit. :)

A leírás nem csupán az F-111-ről szól, egyéb ismeretek felszedését is segíti.

Ma délután egy újabb hosszabb szösszenet lesz tőlem a HTKA-n és, ha minden jól megy, akkor kb. 3 hét múlva még egy cikk. Aztán hosszú ideig semmi amennyire meg tudom ítélni.
  • Her Laca
    " Semmi nagy beszerzés, se L-159 ALCA, se Black Hawk, se NH90, se Leo2, stb. Minden mást csak életben tartani. Talán kicsit jobban, mint eddig."

Az a baj talán,hogy nem nagyon van mit életben tartani.
    A légierő amúgy is kitüntetett figyelmet élvez (na ez most sok ,vagy kevés az más kérdés). Jelzem a pilótáink képzésével ,tudásával semmi baj sincs,bár valóban repkedhetnének többet is.
  • drevil666
    Én nem írok cikkeket:) Erről olvastam rövidebb meggyőző memoárokat Aranyasas-ban, Top Flight-ban stb, hogy milyen nagy teljesítményű és korszerű gép.
    Japán fenyegetést jelenthet az USA-ra, mi nem:) Mi megkapnánk, főleg ha lentebb olvasott hozzászólások szerint készülnek a modernebb típusok. Namármost ha az amcsik a teljes légierő és tengerészeti légi egységeket (vadászgép/vadászbombázó) F-22-vel és F-35 kívánja feltölteni, akkor minek fejleszt F-15 újabb változatokat. Csak nem azért, hogy eladja mert neki az újabb típusok miatt fölénye van? A válsz: IGEN
  • Molnibalage
    Nem vagyok biztos ebben, de így 10 év távlatából ez rémlik. Az is lehet, hogy ez csak egy vad elképzelés / felvetés volt, vagy simán szóbeszéd.
  • [NST]Cifu
    Hmm... akkor ez már kimehetett a fejemből... sehogy se tudom felidézni. Mondjuk azért az F-15A kicsit durvább lenne, mint akár az AMARC-ból jövő F-16 eset is...
  • Molnibalage
    Az busz. A vadászereplő meg vadászrepülő. Az alma és köre hasonlat is fényévekre lenne egy jó példától a két termék közötti "hasonlóságok" szemléltetésére.
  • [NST]Cifu
    Szerkezeti acél?! Legalább valami felületkezeléssel? Vagy csak lefesteni, aztán reménykedni abban, hogy nem sérül az alapozó / festék az üzemidő alatt? :D

Na de visszatérve a témára. Láthatod, hogy általában mindent meg lehet oldani, de miért kérne valaki egy kifutott F-15E típust olyan piaci / gazdasági szituációban, amikor gépenként 70-80-100 millió dolláros összegekről beszélünk? Akkor már legyen F-15SE, üsse kavics, mert elvégre is egy igazi 4,5 generációs géppé varázsolt Sas, belső fegyvertérrel, tehát légvédelmi feladatkörre még értele is lenne. De azon ne lepődj meg, hogy Molni is kiakadt az F-15E emlegetésére. Annyival nem olcsóbb, hogy megérje akkor már azon spórolni. Ráadásul képességek terén ég és föld azért...

Itt aligha élne az az igény, hogy nosztalgia miatt kér valaki régebbi típsut :D

• qtab986
    Gerilla harcmodorra tanítani ,mindenkit csak a saját lakóhelyéhez közel.

Ilyenkor szokott meglódulni a fantáziám, ezért beszállok a tervezgetésbe. A középiskolai honvédelmi képzést jónak tartom. A fegyverhasználatnál is fontosabb (de nem mellőzném) lenne néhány dolgot megtanítani. Főleg az elsősegélyt és újraélesztést, praktikus és életmentő ismereteket, ha elérhetetlenné válnak a civilizációs vívmányok és csak magunkra számíthatunk. Ez a történet, amit mostanában olvastam elgondolkodtatott: FerFal

Az tényleg jó lenne, ha lakóhelyhez kötődne a már felnőtt, képzett és használható emberek felhasználása, akik rendelkeznek azzal a tudással, amivel a hivatásosoknál a gyalogság, de civilek. Számukra ezt vonzóvá kellene tenni, mondjuk kedvezménnyel az SZJA-ban. A munkáltatónál is a foglalkoztatásukat hasonlóan valami adókedvezménnyel. Abban nem hiszek, hogy a gerilla harcmodorra az ország domborzata alkalmas lenne, de ez inkább megérzés.

Az elkövetkezendő 10 évben sztem abban kellene gondolkodni, hogy:

a. Megoldani a légtér figyelését radarral. Az ország egész légterét.
    b. Annyit reptetni a Gripen pilótáit, hogy jól tudják használni a Gripent minden feladatkörben.
    c. A légvédelem fejlesztése.
    d. Modernizálni a Mi-24-eseket, minden napszakban alkalmazhatóvá tenni és a pilótákat reptetni.
    e. Semmi nagy beszerzés, se L-159 ALCA, se Black Hawk, se NH90, se Leo2, stb. Minden mást csak életben tartani. Talán kicsit jobban, mint eddig.

Tudom, ott vannak az AN 26-osok, meg az L–39-esek (vagyis az L–39-esek már nincsenek ott :D). Biztos van, ami nem is jutott eszembe. Lehet gyúrni a lengyel-magyar, cseh-magyar, szlovák-magyar, román-magyar barátságra.

Az igazi probléma a fejekben van, vagy a fejekkel. A hírek bemondja (nem most), hogy a HM drágábban vett szeszesitalokat, mintha egy kis éjjelnappali boltban vásárolta volna. És nem tört ki zavargás, nem törtek be a HM épületébe dühödt tömegek. Minek vesznek szeszesitalt az adózók pénzéből? Vagy miért olyan sokat? Vagy miért olyan drágán?
  • Her Laca
    Igazad van. Ez tetszik.

A kérdésem akkor az,hogy ez összehasonlítva költségben egy relatíve korszerű harckocsi árával hogy állna.
  • Molnibalage
    Asszem lekonvervált vagy deaktíválásra szánt vagy már deakitávlt F-15A gépekről volt szó, amit az ANG (?) repült.
  • Molnibalage
    Akar. Szintént egy meglevő gépre. A jenkik meg rohadtul nem mennek bele.

Az, hogy az IAF saját magának összehozott egy F-15E --> F-15I manővert az nem jelenti azt, hogy engedélyezni és jenki, hogy amerikai termékkal azt csináljon Izrael, amit akar. Emiatt maga az eladás sem jöhetne létre esetlegesen.

F-111-est közelről sehol, de nagyon sok elérhető infót ratkam össze.

Mellesleg akkor halkan megkérdem, hogy te hol találkoztál F-15-tel vagy bármi mással, amiről írsz?

F-111 cikk.
  • drevil666
    Az F-15E alapból egy jó gép, ha van ennek bázisára épülő, még jobb, akkor az nagyon jó hír. Ez kipróbált gép és 20 évig (magyar viszonylatban) jó megoldás lenne.
  • drevil666
    A TOP GUN "várakozási légtér" cikksorozata még ha egy kicsit elfogultan (ami megbocsátható mert ÉN is elfogult vagyok) is, de remekül bemutatja azt a kínlódást ami gépek beszerzéséhez vezetett.
    Aztán persze kiderültek a vesztegetések meg valami osztrák üzeltember közbenjárása. Szal szánalmas!
  • [NST]Cifu
    Tucatnyi országnak eladták, tehát aligha lenne gond belőle. Még a Csehek és a Litvánia is rendszeresítette, hogy csak a közeli NATO országokat említsem. Ugyanakkor a piacon akad pár modernebb, és olcsóbb alternatíva, mint az Izraeli (illetve az EuroSpike lévén már félig európai) Spike rakétacsalád...
  • Voyager5
    Hmm. Na majd utánnajárok, mert teljesen úgy emlékszem, hogy az "utolsó utáni" pillanatokban felajánlották a 15-öst is.
    Valamelyik régebbi top gunban volt egy cikk, ahol a lehetőségeket mérlegelték és úgy emlékszem, hogy ott volt róla szó.
  • drevil666
    Volt rá precendens hogy a régebbi homlokfallal kértek szóló alacsonypadlóst, szerencsére meg volt a régi kb 10 éves szerszám (présminta) így gond nélkül lement a gyártás. Vagy még agyrémebb, hogy rozsdamentes acél helyett nagyobb folyáshatárú, de rohadásbajnok szerkezeti acélt kértek (na az zűrös volt), de megkapták, mert nincs megrendelés és olyankor egy cégvezető nem lesöpri egyből az asztalról hanem gondolkodik hogy lehetne (aztán kiadja a mérnököknek akik kopaszodnak:), de ezért kapjuk a zsíros fizetést. )
  • drevil666
    Hogy mire mit mondtak azok az embereket és az ő "zsenialitásuk" hova süllyesztette a magyar hadsereget azt látod te is.
  • [NST]Cifu
    Akkor viszont nem értem, hogy miért egy lejárt, régi típust emlegetsz. Nálatok a kifutott típust újra gyártásba veszik, ha a vevő azt akarja? Nem akarnák mindenáron rábeszélni a jelenleg gyártás alatt lévő típusra?

Miért az F-15E-vel pedálozol, amikor az most már jó 6 éve nincs gyártásba, míg az F-15K/SG gyártásban van, az F-15SE pedig fejlesztés alatt?
  • [NST]Cifu
    Az F/A-18C/D volt bedobva emlékeim szerint, de hogy új vagy "régi" gépek, azt nem tudom. A használt gépeket mondjuk kétlem, lévén olyan nem nagyon volt akkoriban (a haditengerészeti gépek selejtezésénél általában olyan szerkezeti öregedés/stressz miatt kerülnek betonra a gépek, ami miatt felújítani sem éri meg őket). F-15-ösről nem tudok, a tenderen az F/A-18 már az első körben kiesett a két hajtómű miatt (a Boeing-nak nem volt és ma sincs egy hajtóműves gépe, tehát nekik nem volt sok választási lehetősége, F-15C/D vagy F/A-18C/D, a kettő közül pedig a Hornet az olcsóbb), a Mirage sem jutott tovább, ha jól rémlik két F-16 ajánlat volt a Gripen ajánlatt mellett, egy dán, MLU-n átesett gépekkel, és a Lockheed AMARC-ból kiemelt gépekkel.
  • Her Laca
    A Javelin az pl vásárolható? Ez lehet buta kérdés volt:))
  • drevil666
    És én vagyok basztatva mert drágán fegyverkezek. Ez a másik véglet, de nem hülyézem az illetőt!!! Meg nem okoskodok:)
  • drevil666
    Mivel buszgyártásban dolgozok van fogalmam gyártástechnológiáról.
    De feladom! Te vagy a házgazda MolniB, bgabor a helyettes:) Itt legyen az amit ti akartok!!
    ÁMEN!
    Szebb jövőt!
  • Her Laca
    Szerintem értelmetlen ezekről még csak beszélni is.
    Nem kell 40 db repülő. Semmi értelme. Ha a légierő fejlesztését nézzük, és azt mi illeszkedne egy védelmi stratégiába akkor már a helikopterek között kéne nézelődni.Én el tudnék képzelni egy Ah-6 Little Bird. flottát. Plusz jó pár szállító heli.
    Tökéletes támogató erő a levegőből,olcsó (relative),korszerű fedélzeti és felderítő rendszerek,irányított rakéta fegyverzet,alacsony üzemeltetési költség.
    Páncélosok helyett pedig rendelkezésre áll egy csomó kézből indítható rakéta,van az az amerikai mittudomén mi a neve pl,de az oroszok is csinálnak szép számmal ilyeneket. Én speciel semmi értelmét nem látom ,nagy harckocsizó egységek felállításának,inkább a gyalogság ,tüzérség fejlesztésében látom a megoldást.
  • Voyager5
    Javítsatok ki ha nem így van, de emlékeim szerint anno a tendernél az amcsik bedobták az F-16-osok mellé az F-15-öst is.
    Ha jól emlékszem akkor lekonzervált gépeket lízingelhettünk volna, amire a vezetés természetesen nemet mondott, a magas költségek és a tulajdonképpen "kihasználhatatlan" harci potenciál miatt.
  • [NST]Cifu
    Megbocsáss, de az én türelmem is véges, akkora zöldségeket hozol itt össze. Van neked bármi fogalmad a gyártástechnológiáról?

Az F-15E részelemeinek egy részét már nem gyártják, mert az újabb F-15K/SG gépekre álltak át. Ez kb. olyan, mintha bemennél az Opel kereskedésbe, hogy neked egy új, null kilométeres Astra G kell. Nem fognak adni. Azt mondják, hogy ott az Astra I, talán esetleg még H-ból van egy-kettő elfekvő, de G már nincs...

Ha F-15-öst akarsz, a Boeing F-15K/SG vagy F-15SE típusokat fog neked gyártani, esetleg egy specifikusan az igényeknek megfelelő F-15H típusjelzéssel egy új alváltozatot... F-15E-t nem, mert az egy elavult altípus, amin már régen túlléptek...
  • drevil666
    Ja igen:)
    Az hogy a japóknak nem adják el az F-22-est az egy dolog. Az F-15E nem 5. generációs gép. A japánok meg:): most szerelték át a saját F-15-ösöeiket arra a radarra aminek a leszerelésről az USA döntött, pedig megvehették volna a drágább de modernebb radart is! (Aranysas alapján)
  • drevil666
    Az utolsó F-15E-t 2004-ben leszállították, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne indíthatnák újra a gyártását. A gyártósorok visszaállítása, beszállítóknak újabb megrendelések küldése nyilván +költség, de manapság minden megrendelés könyöradomány! Én is rátenném a havi fizetésem, hogy ha egy 40 db-os 2004-eshez hasonló felszereltségű F-15E-re megrendelési opcióval élnénk, hasonló vagy alacsonyabb áron (de semmikép drágábban) be tudnánk szerezni, azt a 40 gépet és jónéhány garnitúra fegyvert!
  • drevil666
    Az Izraeliek saját elektromos (radar, LL rakétarendszer stb) akarják a közeljövőben megvételre kerülő F-35-ösökre szerelni. Nyilván mert nem értenek hozzá.
    F-111 cikket nem tudom hol keressem így hirtelen, (dobj egy linket), de azt előzetesben is megkérdezném: hol kerültél közelebbi kapcsolatba az F-111-el? Vagy egy egyszerű összeollózott cikk tele "valószínű, minden bizonnyal" kijelentésekkel?

Ha meg Magyarországnak úgy sincs és nem lesz ellensége, akkor minek bármi jellegű HT fejlesztés a külföldi missziók ellátáshoz szükséges beszerzéseken kívül?
  • [NST]Cifu
    Sem a Giat, sem a KMW oldalán nincs említve. A Giat ugye a Renault Trucks-al közösen a VBCI-t építi a francia hadseregnek. A KMW egyharmad részben érdekelt a Boxer MRAV-ban, amit a német hadsereg rendszeresít. Mindkét jármű 8x8 kerékképletű. Mindkét jármű amúgy csúszik, a Boxer esetén például a hollandok addig nem hajlandóak véglegesíteni a szerződést, amíg a jármű át nem esik a hadsereg minőségellenőrző tesztjein, ezek pedig nem készülnek el 2010-ben már. A németek az év végén kiviszik a Boxert Afganisztánba, gyakorlatilag a harctéren tesztelve a járművet (elég kockázatos döntés, hiszen ha kiderül valami probléma, akkor azt a katonák fogják megtapasztalni).

Boxer

VBCI

40mm: az a CT40-es pedig nagy divat nyugaton, mindenre azt rakják újabban.

Fogalmazzunk úgy, hogy jelenleg még csak próbálgatják. Az angolok a Warrior upgrade / FRES kapcsán, a franciák pedig VBCI kapcsán. Ígéretesnek tűnik, de azért várjuk meg, hogy tényleg elfogadják-e...