Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

qtab986
Az avionikai rendszer micsoda?

qtab986
A behajtható válltámasz sokkal fontosabb szvsz mint az állítható válltámasz.
Norvégia a HK416 mellett tette le a voksát. A wiki szerint 8,200 darabot vettek. Ezen felül vettek HK417-eseket is. És több ország spec. force-a is a H416-ot választotta. Õk (SF) még inkább kerülhetnek olyan helyzetbe amikor szûk helyen kell mozogni, és még is. Azt gondolom azért nem olyan vészes a helyzet.

Az SiG 556 akart lenni, csak kapkodva gépeltem. 😊
De akkor is Stgw.90 vagy SIG SG 550 amire gondoltál. A SIG 556 egy félautomata.

[NST]Cifu
9.12 (MiG-29A - NATO: Fulcrum-A): A szovjet légierõ elsõ szériaváltozata, Fazotron N-019 radarral.
9.12A (MiG-29A export - NATO: Fulcrum-A): Az elsõ VSz és "baráti" tagországoknak szánt exportváltozat, a MiG-23ML avionikájával és Zafír-23ML radarral. Ilyenek voltak a kelet-német MiG-29A/G gépek.
9.12B (MiG-29B export - NATO: Fulcrum-A): Az 1990-tõl kikerült export gépek, Fazotron radarral, a szovjet 9.12-eseknél gyengébb/egyszerûbb IFF és avionikai rendszerrel.

Nekünk 9.12B (MiG-29😎 és 9.51 (MiG-29U😎 gépek lettek átadva.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

degenerator
ok, én elhiszem. miben különbözik a kettõ?

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
Sok téveszme kering a magyar MiG-29-esekkel kapcsolatban, mivel a történet szerint eredetileg az orosz légierõnek készült gépek lettek volna, melyet fizetésképtelenség miatt a gyár udvarán, lekonzerválva álltak. A helyzet viszont az, hogy mind a 22db együléses MiG 9.12B típus, tehát MiG-29B, amelyek exportra készültek. Sok helyen tévesen 9.12A-nak írják õket, ami még nagyobb hülyeség, lévén azok a MiG-23ML avionikáját megkapott "pórias" elsõ export változatok voltak.

Magyar MiG-29 történelem röviden.

Molnibalage
Ez az MiG-29 A/B kérdés már párszor le lett tárgyalva asszem. B van itthon.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

degenerator
A lesz az. a B-ket máshol említi:

Repülõk:

14 db Saab JAS 39 Gripen EBS HU, ebbõl 12db C és 2db D változat. (2009-tõl)
13 db MiG–29, A, B és UB változat. 2008-ra lesz bevethetõ a Gripen század, amely 2009 és 2010 között váltja a MiG-eket.
10 db L–39ZO Albatros (lassan kiöregszenek)
10 db Jak–52 (nagyon öregek)
4 db C-17 szállítórepülõgép (Magyar felségjelzéssel, nemzetközi személyzettel, NATO kötelékben, Pápán. 2008-tól érkeznek.)
5 db An–26 szállítórepülõgép

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

[NST]Cifu
MiG-29B, nem A...

Amúgy igen, eddig is jó gazdái voltunk a haditechnikánknak...

degenerator
ÉRDEKESSÉGKÉNT:

Raktáron:
14 db MiG–29/A, (ebbõl kb. a fele csak alkatrésznek jó már, nem lehet repképessé varázsolni)
kb. 55 db MiG–21-es, MiG–23 és Szu–22-es A Szu 22-esek közül néhány darab kivonás elõtt nagyjavításon esett át (!) Ezek az eszközök nem megfelelõen vannak tárolva (a betonon állnak), ezért repképességük valószínüleg nulla, meg pilóta sincs már rájuk

from

[NST]Cifu
Ott is az a probléma, hogy van mondjuk 20 aktív vadászgép-pilóta (a hasamra csaptam), és felettük 3-4 parancsnoki szint, akik idõnként azért a 29-esek és Albák hátsó ülésére odaülnek. Racionalizálni kellene, de az túl fájdalmas sokaknak, ezért senki sem erõlteti...

Molnibalage
Inkább valami múzeumnak. Bár azonknak sinc Pénze. Egy mehet Szolnokra, egy Kecelre, egy meg esetleg a Közlekedésibe a Pecsába.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Szerintem a Rafale vásárlás inkább aféle vágyálom volt, már 2007-ben is pár elemzõ rámutatott, hogy mennyire esélytelen, hogy francia fegyvereket vásároljon, mikor az Oroszok jóval olcsóbban adják azokat. Egy ATR-42MP partmenti tengerészeti járõrgépen túl úgy tudom semmi sem lett rendelve európai gyártóktól. Mondjuk az is elég mókás, hogy két vadászgéptípust (MiG-29 és Szu-30) rendszeresítenek párhuzamosan...

SgtChris
Mondjuk, a légierõ a maga pár ezres létszámával szerintem vastagon beletartozik abba a kategóriába, amit itt "a nem valódi" katonáknak tartanak fenn egyesek, hisz ennél a haderõnemnél tényleg kevés a dzsungelrúzsos harcos (fene tudja, hogy a gyorsreagálásúakat ide számoljuk-e vagy sem...), viszont vannak olyan feladatok, amiket nélkülük bajosan lehetne megoldani. Tehát: pilóták, mûszakiak, és a kiszolgálásban részt vevõ egyéb állomány... Vagy a minimális létszámú és kevés technikai eszközzel rendelkezõ folyami flottila. És ezek csak hirtelenjében jutottak eszembe...

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

[NST]Cifu
Amennyire én tudom, igen, 2009-ig maradnak, de szerintem még senki sem gondolkozott el azon, hogy a kivont gépekkel kezdeni kellene majd valamit. A szétvágás a legrosszabb, akkor már inkább ajándékozzák oda a Lengyeleknek vagy a Szlovákoknak.

Alca ügyben az van, hogy ha jól tudom 2 pilótának már megvan a kiképzése rá, és év végéig további 2-nek meglesz talán. Most azonban aligha fognak rákölteni. Kérdés persze, hogy akkor mi és hogyan tovább, mert az Albák lassan leszállóágba kerülnek...

[NST]Cifu
Szerintem ha az ergonómiára akartak volna rámenni, akkor ott kezdjék, hogy a tûzváltó mindkét kézzel kezelhetõ legyen. 😉

[NST]Cifu
Képekrõl úgy látom a HK G36 válltámaszának hossza nem állítható. Ebben meg õ van hátrányban az M4-hez képest.

A behajtható válltámasz sokkal fontosabb szvsz mint az állítható válltámasz.

Nem találok olyat, hogy SG556.

Az SiG 556 akart lenni, csak kapkodva gépeltem. 😊

Itt a gyártói katalógus.

HK G36 válltámasz összecsukható. Egyszerûen más mint az M4-é vagy HK416-é.
XM8 válltámasz teleszkópos (jó + pofatámasz). Olyan mint az M4-é, a pofatámasz még rátesz valamit.
FN SCAR válltámasz állítható hosszú + összecsukható + állítható pofatámasz. Válltámasz terén szerintem csak ez egyértelmûen több mint amit az M4-é tud. A HK416 válltámasza ehhez képest nevezhetõ visszalépésnek.

Olvasd el még 1x mit írtam.
Jármûben való deszantolás esetén (legyen szó akár egy HMMWV-rõl, pláne egy ennél kevésbé széles beltérrel rendelkezõ jármûrõl, mint Merci G-Wagen) márpedig a behajtható válltámasz nagyon sokat jelent. A saját megítélésem szerint többet, mint az állítható válltámasz. Az XM8 esetén az US ARMY egy (szerintem) hülyeséget hozott elõ azzal, hogy a válltámasz/toklezáró a szerkezeti egység részét is képezi, ez is visszalépés (legalábbis ha jól rémlik, a HKPro fórumában írták anno, hogy ez nem a HK mérnökeinek az ötlete volt, hanem a hadsereg "sugallata"). De cserébe legalább egy normális pofadéka van, ez nagyon jó dolog, ha ráhajolsz a fegyverre, hogy optikai irányzékkal tüzelj - szerintem még ez is fontosabb, mint a teleszkópos válltámasz.

Az M4-eknél megjelent állítható válltámasz szükségmegoldás, ahogy Kurfürst írja. Kicsit megmosolyogtató, amikor elismert katonai szakértõk is azzal érvelnek az M4 betolható válltámasza mellett, hogy ezzel könnyebb a fegyverrel szûk térben mozogni. Egy behajtható válltámasszal még könnyebb lenne...

degenerator

degenerator
ha jól emlékszem, akkor 6000 harcoló katona van. a 28500as létszámhoz pedig a minisztériumi dolgozók, a térképészek, de még a zrínyis/kinizsis hallgatók is hozzá vannak számolva.

Kanyarodjunk vissza picit a kérdésemhez: mit csinál a maradék 70%?
Mert valamit biztos, nem 27000 ingyenélõ van a Honvédségben, ez nagyon durva ferdítés.
Punkerwork
a sötétzöldek több kárt okoznak mindig 😞

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

degenerator
szerintem ez inkább politikai kérdés, nem pedig környezetvédelem.

no és az indexen volt egy hosszabb beszélgetés, hogy a magyar lõtereken milyen remek módon megvoltak a növények, és az állatok. õsszel leperzselték gyújtólõszerrel a terepet, ez jót tett a talajnak, tavasszal megint virágzott minden. és az állatok is megszokták, a szarvasok 10 méterre üldögéltek a járó motoros harckocsitól.

de aztán jött egy méregzöld, meglátta a célként/fedezékként szolgáló autógumikat, és kiverte a hisztit

degenerator
igazából nem kell foglalkozni a monitorlövészekkel, a frusztrációját nem tudja levezetni az anyján, hát ide jár anyázni. (mint láthatjátok, ebben a topikban engem különösen kedvel. bár az összes érvét tételesen megcáfolták, azért is én vagyok a hülye)

Molnibalage
Az, hogy a loktár építésnek a sok "szakértõ" pécsi keresztbesz tényleg elég bicskanyitogató. A "mentsük meg" felkiáltással és tüntetéssel több kárt okoztak a "környezetvédõk", mint maga az építkezés.

1. Nincs ott mit megmenteni. A radar semmiféke kárt nem okoz.

2. Külföldi példákat követve a lezárt részen nagyon jól lehet óvni a környezetet. Katonai területre nem léphet be mindenféle jöttment. Nem lesz ott sem illegális vadászet sem fakitermelés. Egyes külfödi katonai objektum területén védett fajok is vannak és a katonák ki vannak rá képezve, hogy akár "besegítsenek" a túlélésükbe ha kell.

Ne vedd sértésnek, de azok a pécsi tiltatkozók az én szememben megvezetett birkák. A mobiltelefon tornyok és a Mecseket tetjén levõ adótorony ellen miért nem tiltakoznak? Kifizetik az a pénzkülönbséget amit a NATO adna az építésre, de csak adott helyszínre. Civil ne szóljon már bele honvédelmi SZAKMAI kérdésekbe. Látszik, hogy nem ért hozzá semmilyen szinten, még mûszakilag sem. Itt jön be a sokat emlegetett mondásom, a természettudományos analfabetizmus...

bgabor nevezetû egyed eddig kétszer hülyézett le csak úgy spontán itt a fórumon, mint pécsi lakost, ahol ugyebár nem támogatják a lokátor megépítését. Nem szemtõl szemben, csak úgy általánosságban, ahogy mindenkit leócsárol. Azóta nem foglalkozok az írásaival, te se tedd! Elkönyveltem, hogy õ egy kis köcsög, és ennyi.
Molnibalage
Skacok a Fighter Fling események mind évben azok mit is takartak pontosan?

Egy video errõl.
5:32-nél ki lehet az a magyar súlyemelõ? 😊

SgtChris
ÕÕÕ...és rajtam kívül még vannak páran, akik gondolom ugyanígy vannak ezzel a leminõsítéssel...lásd a lentebb említett ~70%.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

SgtChris
OFF... Tudjuk jól, kedves bgabor, hogy nem szoktad cicomázni a véleményed, de azért a mondatod utolsó része elég erõs. Persze sejtem én, hogy mire gondolsz amikor ezt írod, de olyan hülyén veszi ki magát. (Lehet túlreagálom???) Tudod, én is az "adminisztrációban" dolgozom, de ugyanazt az egyenruhát hordom, ugyanazt az esküt tettem le, és ugyanazt az országot szolgálom, mint az általad "valódi"-nak nevezett katonák...ez a munkám, ne kelljen már szégyelnem! És semmivel sem érzem alacsonyabb rendûnek magam, mindamellett én elismerem az õ munkájukat is. (Most ebbõl ne azt hozdd ki, hogy szerintem jó a jelenlegi helyzet...) Egy kicsit gondolkodj, mielõbb írsz és kevesebb gondod lesz itt a fórumon, bár nem mintha ez téged mélyen meghatna, csak gondoltam baráti tanács. ON ...

Kiváncsi vagyok hogy most Moamer Kadafi a franciáktol vásárol be fegyvereket vagy az oroszoktól ? Libia hosszú ideje nem modernizálta haderejét épp ideje volt már , gondolom ennek a szomszédok nem nagyon örülnek .

http://www.strategypage.com/militaryforums/6-52462.aspx
Hali skacok!

Lenne pár kérdésem. Ügye a migek 09' ig maradnak? Ez mit jelent? Januárba vágják is szét õket, vagy csak 2010 januárba? Aztán repülnek-e még mer azért nem mindegy hogy csak gripen repül vagy még a mig is. Ja és van valami a ALca ügyben? Gondolom most a gazd. helyzet miatt jegelik, de késõbb lehet belõle valami.
Minden jó!

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

qtab986
És milyen nyáriasan meg téliesen felöltözve játszani vele? Ugyanazzal a beállítással használod a teleszkópos tust?

Punker
rövid kezû embernek vagy pl nõnek kényelmesebb lehet mint a nagy méretû fix tus pl M16.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

én sosem értettem mire jó ez az összecsúsztatható váltámasz, az M4-nél, a betolt állapot csak szállításra jó, vagy használni is lehet? Mert airsoft M4-el még tudtam célozni betolt támasszal, de nem tudom az élessel ez hogy nézne ki. :-)
qtab986
Nézd, én a visszalépés-sel nem értek egyet.
HK G36 válltámasz összecsukható. Egyszerûen más mint az M4-é vagy HK416-é.
XM8 válltámasz teleszkópos (jó + pofatámasz). Olyan mint az M4-é, a pofatámasz még rátesz valamit.
FN SCAR válltámasz állítható hosszú + összecsukható + állítható pofatámasz. Válltámasz terén szerintem csak ez egyértelmûen több mint amit az M4-é tud. A HK416 válltámasza ehhez képest nevezhetõ visszalépésnek.

Biztos, hogy az M4/HK416-os teleszkópos tus szükségmegoldás. Azzal, hogy hátra tették a lökéscsillapítót és a helyretolórugót el is dõlt mit lehet kezdeni a tussal.
Ha a Szvsz kevés gyakorlati haszna van arra vonatozik, hogy egy állítható hosszú válltámasznak van kevés azt nem tudom. Nem használok fegyvereket. Például AK-ra ugyanolyan árban lehet teleszkópos és összecsukható válltámaszt is venni => igény mindegyikre van.
Ha a Szvsz kevés gyakorlati haszna van arra vonatozik, hogy a lökéscsillapítót és a helyretolórugót hova tették hát igen. Nem csináltak vele trendet.

Punker
hát ez az a leépítések, nyugdíjba vonulások elõtt + ugye létszámstop van.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Kábé egy éve voltak ide belinkelve a konkrét adatok számokkal. Azokból kitûnt, hogy a honvédség 2/3-a nemharcoló vagy magas beosztású.

Behajtható válltámasz nem azért van hogy lehessen rövidíteni, hanem hogy a deszant elférjen egy rövidebb fegyverrel a harcjármûben/helikopterben rendesen. Ami az M-4en van az egy jobb híján való szükségmegoldás, mivel a fegyver visszatoló rugója kinyúlik a tusba. Szvsz kevés gyakorlati haszna van.

http://www.kurfurst.org - Kurfürst - The Messerschmitt Bf 109 performance resource site MA970-UD3, AMD FX-8350, 16 GB DDR3, GB nvidia 960 4 GB

Punker
30%????? nincs az 20% se.....

amúgy egy ország hadseregének hány százaléka szokott lenni harcolóalakulat? (ne az amikat nézzük)
Nem, a honvédség létszámának 30%-a harcoló alakulat, azaz valódi katona.
A többi adminiszrátor meg fejes. Nem vicc. Nem véletlenül tart ott a testület, ahol tart.

a többi tábornok 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Ez komoly amit a régebbi hsz-ban olvasok, hogy a Honvédség harcoló alakulatainak létszáma 3000 fõ, amibõl kb 1000 kiküldetésben????
A többiek mit csinálnak? Nem 30% a logisztika aránya?
[NST]Cifu
Egy kicsit össze van kavarva a meghatározás.

Tehát most városok ellen vetik be? Vagy repülõgépek ellen?

A városok elleni rakéták ballisztikus rakéták, ezekbõl a SCUD a legismertebb, ilyen mesh-t szerintem biztos találsz. A nukleáris csapásmérésre alkalmazott rakétáknál a mostani eszközk több kisebb robbanófejet alkalmaznak. Ismertebb típusok: Polaris, Trident C-4, Trident D-5, MX (Peacekeeper), Pershing.

A légvédelmi rakéták más tészták, ott nem annyira egyszerû a helyzet, mert egy rendszerrõl beszélünk, amik magukba foglalják a radart / radarokat, irányító központot, és több (3-6) rakétaindító állást. Ezekre SAM (Surface-to-Air Missile) rövidítéssel hivatkoznak, ilyen a HAWK vagy a Patriot. A szovjet SAM-eket SA jelöléssel illették, ilyen az SA-2 (oroszoknál: S-75 Dvina), SA-3 (S-125 Neva, magyarosan Nyeva), SA-4 (2K11 Krug), SA-5 (S-200 Vega), SA-12 (S-300).

szerintem ballisztikus rakéta kell neki, vagy valami robotrepülõgép (Tomahawk)

Molnibalage
Az egy SA-2 légvédelmi rakéta amit látsz. Próbálkozz SAM missile + 3 mesh/ 3d modell keresni rá google-n.

qtab986
a leglátványosabb indok e téren a válltámasz esete, ami maradt az M4 féle megoldás, ez pedig szerintem visszalépés a HK G36, az FN SCAR és pláne az XM8 megoldásához képest.
Képekrõl úgy látom a HK G36 válltámaszának hossza nem állítható. Ebben meg õ van hátrányban az M4-hez képest.

A Sig-Sauer SG556 az, ami szintén elgondolkoztat.
Nem találok olyat, hogy SG556. Van egy olyan, hogy SIG 556 (link) és semi-automatic, a rifle for civilian and law-enforcement use. Gondolom a Stgw.90 vagy SIG SG 550 -re (link) gondolsz.

akyyy
olyan amilyen a képen van. nemtudom a nevét, MERT NEM ÉRTEK HOZZÁ

̊ ̊̊ ̊̊̊ ̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊ ̊̊̊̊̊̊ ̊̊

Molnibalage
Kész 3D-s modell? Most akkor mi kell? Légvédelmi rakéta? Ballisztikus rakéta? Bomba? Kicsit pontosítsd már, hogy akkor mi is kell.

Van pl. ilyan oldal. Talán van link innen hasonló oldalakhoz is.

Molnibalage
Hát ilyen bomba nem létezik. A németek használtak valamilyen bombát B-17 kötelékek szétzilálására, de asszem nem nagyon váltak be. Városok bombázása, meg a II. Vh óta nem divat.

akyyy
bár a legjobb egy ilyesmi lenne. hol lelhetek ilyeneket, vagy melyik a leghiresebb, amibõl valszeg létezik valami 3d-s modell?😊
(kilövõ nem, csak a rakéta😄)

akyyy
üdv.

tudtok nekem mondani egy olyan rakátét, amit városok lebombázásakor szoktak használni, de nem csak ilyne kis pöcs bomba, mint amiket általába pesten lelnek, hanem valamivel nagyobb, pl amit repülõk repcsik ellen vetnek be (nem igazán értek hozzá, filmbe kellene, csak név kell, hogy rákeressek googleba, leljek valami fasza 3d-s objektumot)