95104
10725198101090741028.jpg

-Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.
-Nem gyűlölködünk!
-HADITECHNIKAI TOPIC, aki nem tudja értelmezni, az megy máshova!

[Légi Harcászati / Légvédelmi FAQ]
  • Trade
    gratulálok,majd szólok ha googlizni akarok.
    Pont erről a cikkről jutott eszembe
  • Animefox
    Ez a német hadsereg milyen szinten erös napjainkban? Angol vagy a francia haderö erösebb vagy gyengébb? vizen gondolom erösebbek a franciak vagy a brittek, gondolom levegöben is de szárazföldön?
  • JanáJ
    Erősen specializált gép volt. Szvsz igenis szép mérnöki munka, pláne mennyire egyszerű cuccokból pakolták össze.
    Azt azért el kell ismerned hogy elég extrém egy ilyen jellegű felhasználás.
  • Fenrir
    3. Vadászgép vagy mártírhalál?

Elmélet
    Az American Airlines 93-as járatát (az egyetlen gép, ami nem érte el a terroristák által kijelölt célpontot, a Fehér Házat) az amerikai légierő egyik gépe lőtte le, védve az elnöki palotát.

Cáfolat
    Több utasnak sikerült telefonon felvenni a kapcsolatot szeretteikkel, ismerőseikkel és hamar értesültek a nem sokkal korábban eltérített repülőgépek sorsáról. Az utasok fellázadtak és ostromolni kezdték a pilótafülkét. Ennek hatására a terroristák a kudarctól tartva húsz percre végső céljuktól halálos zuhanásba vezették a gépet. Ezt igazolják a pilótafülkében vitatkozó terroristák rögzített párbeszédei és a repülőről intézett telefonhívások felvételei is.

A többi itt.
  • bgabor
    Hát én ezt azért nem állítanám. R-60-ast szinte bármilyen orosz gépről lehet indítani. A MiG-25-ös csak a nagy sebessége miatt volt akkora felhajtás, ugyebár a felderítő változat(R) 3.2 mach-ra, azaz 3500 km/h-ra volt képes nagy magasságon. Azt mondjuk a szovjetek nem hangoztatták, hogy ekkora sebesség mellett egyetlen felszállás alatt tönkremennek a MiG-25ös hajtóművei, leszállás után cserélni kell őket.

A vadász változatú Mig-25PD-kel már más volt a helyzet, ugyebár a szárnyak alatti négy felfüggesztőn hordozott fegyverzet súlya és légellenállása jelentősen rontotta a gép teljesítményét. A PD maximális sebessége 2.8 mach volt, de a pilótáknak nem szabadott 2.5M fölé menni, a hajtóművek élettartamának meghosszabbítása céljából.

Igazából mint minden szovjet/orosz vadászgépnek, a MiG-25PD-nek is a fegyverzete volt a gyenge pontja, ahol rögtön kiütköztek az oroszok technológiai hiányosságai. A gép fő fegyverzete az R-40 légiharc rakéta volt, amiből a szárny alatti felfüggesztő pontjain mindössze négy darabot vihetett magával. Az R-40 nek két változata volt, félaktív radaros(R-40R) és infravörös (R-40T) vezérlésű. Mindkét változat mindössze 30 km-es hatótávolsággal rendelkezett (bár egyes forrásoknál 30-60 at olvastam). Ezen kívül csak az R-60 rakétát tudta még alkalmazni, ami ugyebár az AIM-9 Sidewinder L/M orosz megfelelője.

Szóval hiába volt erős radar a gépben, szerintem nem lehet nagy harcértékű típusnak nevezni. Elsősorban nagy távolságú járőrözésre tervezték a szovjetúnió határai mentén, nem túl jól manőverezik.
    Magyarország számára teljesen felesleges lett volna, nem tudtuk volna kihasználni. A MiG-29-essel jobban jártunk.

Igazából a típuscsaládban a MiG-31/MiG-31M rendelkezik figyelemreméltó tulajdonságokkal, az új hajtóműve, fejlett radarja és az R-33 rakétái miatt.
  • Trade
    Sziasztok,

kérdezném a szakikat hogy mit tudnak a 9/11-es harmadik repülőről.
    Mert én az aznapi híradásokból úgy emlékszem hogy Pensylvania felett lőtte le(nemzeti gárda?) a vadászgép.
  • JanáJ
    A szükség nagy úr. Ez volt, ezt kellett szeretni.
  • JanáJ
    Azon nem lepődtem meg, hogy befogta a rakéta, mert ha jól tudom pont felül van a legnagyobb hőkibocsájtása a 72-esnek. Azt is elhiszem hogy lebontja mondjuk a lánctalpat/periszkópot/stb de hogy ki is lőjje...
    A BMP az ok.

Még azt is írták, hogy sok 25-öst lőttek le kézi légvédelmi r.-val.
    Fel nem foghatom, hogy sikerült földi egységeket aprítani vele. Eddig úgy gondoltam, hogy egy nagy sebességre tervezet sárkány alacsony sebességnél szörnyen repülhető.
  • [NST]Cifu
    Ilyen kis országnak felesleges. A Bolgárok sem igazán tudták kihasználni a lehetőségeit, mivel egyszerűen felgyorsítani alig bírtak (ha jól rémlik ők a felderítő változatot vették meg), egy sok évvel ezelőtti Haditechnikában írtak a tapasztalatokról, és abból én legalábbis ezt olvastam ki.
  • Willenbrock
    A Mig-25-ösök régi kedvencem az a gép-különleges helyzetben lám milyen sokoldalúan alkalmazható volt-erről eddig nem is hallottam.Kár hogy nálunk soha nem rendszeresítették.
  • [NST]Cifu
    Bevallom őszintén nem tudom, mennyibe kellene fájnia egy 30mm-es gránátnak, miután támpontom nem volt (hacsak a kézi lőfegyverek lőszerárait nem nézzük), nekem hihetőnek tűnt az ár.

Most megint feltúrtam a netet, első körben szerepjáték oldalak jöttek be, ezt inkább nem tekintettem megbízható forrásnak. Végül egy ilyet találtam a Strategypage-n, e szerint az AH-64 30mm-es chaingunjához egyetlen HEDP lőszer ára 100 dollár felett van. Ez alapján tényleg kevésnek tűnik a 10-25$-os ár.

Amúgy ha van valami konkrét info, hogy mégis milyen árakon mozognak a gépágyúlőszerek, azokat szívesen veszem. Most már egyre jobban érdekel. ;)
  • [NST]Cifu
    Az acig.org-on írják ezt az Azeri-Örmény háborúról:

" On the ground, the Armenians also deployed their amour, but a number of T-72s and BMP-1s were destroyed when the AzAF MiG-21s and MiG-25s started using R-60 missiles in anti-tank role again."

Vagyis az örmény T-72-esek és BMP-1-esek ellen az Azeriek MiG-25 és MiG-21 gépekről indított R-60-asokat használtak, és (legalábbis az ACIG alapján) el is pusztítottak párat.

Hogy egy T-72-est ki lehet-e lőni egy R-60-assal? Hát elég valószínűtlennek hangzik, de végül is nem teljesen hihetetlen. A rakéta a hőforrást, vagyis a kipufogót vehette célba, a motortér felülről nincs éppenséggel agyonpáncélozva, tehát elképzelhető, hogy a motorban és a hajtásláncban olyan kárt okozzon, ami a harckocsit mozgás- és/vagy harcképtelenné tegye. A személyzet ettől még feltehetően életben maradt, de végülis lehet kilövésnek tekinteni.

BMP-1 ellen pedig pláne könnyebb a helyzet (vékonyabb páncélzat, a motor és a kipufogó elől van).
  • kiskorúbézoltán #47998
    30mm gránát 10-25 dollárért? Gyanusan olcsó még akkor is ha több milliós sorozatról van szó. Elég csak a gyujtóra gondolni, rendszerint az a legdrágább alkotóeleme egy mezei gá. lőszernek. Ha ráadásul valami spéci légvédelmi lövedékről van szó akkor még gyanusabb a 10-25 $...
  • JanáJ
    Ezt a wikin olvastam:
    "Mivel az azerieknek kevés földi csapatokat támogató repülőgépük volt, viszont sok, de felesleges elfogóvadászuk, így ezeket vetették be földi célok támadására, ami a MiG–25 alkalmazásának legfurcsább módját eredményezte: az elfogóvadász MiG–25PD-k R–60 légiharc-rakétákat indítottak örmény harcjárművek ellen, és állítólag több T–72-t és BMP–1-et ki is lőttek velük"

Ez létezik? Az, hogy megkopasztja a T-72-t az ok, de kilővi?
  • [NST]Cifu
    Leo2A7+ bemutatóról készült riport

• [NST]Cifu
    Az elítélés teljesen érthető, de bizonyos körülmények között nem lehet elkerülni.
  • Her Laca
    Cifu:) Én nem hinném,hogy egysíkúan gondolkodom.Én mindennemű ember ember elleni harcot ,lett légyen az jogos,vagy jogtalan elítélek. De ez az ÉN véleményem ,nem is akarok erről meggyőzni senkit.
    Az vicces amikor pl jogos,vagyis értékelhető cselekedetről beszélsz,hiszen a világ igen sok szegletén van olyan helyzet amikor bizony lehetne segíteni ,rászorulnának emberek , de a kis úját sem mozdítja senki sem. Ez érdekekről szól,nem az igazságról,becsületről meg hasonló badarságokról. Ideologizálni mindent meglehet pro és kontra.
  • JanáJ
    Nem csak arra gondolok, hogy nem mutat jól otthon a sok halott, hanem arra is hogy iszonyú pénzeket ölnek a saját katonák megmentéséért.
  • [NST]Cifu
    A vicces szinten félnek a veszteségektől kérdésnél azért nem árt figyelembe venni a körülményeket is. A lakosság véleménye attól függ, hogy az adott veszteség milyen körülmények vagy milyen eredmények mellett született. Az Iraki megszállás 7 éve alatt azért volt sok a 4'000+ áldozat, mert az emberek úgy vélték, hogy a vezetés hibázott, és ez a katonákon csapódott le, és látható eredmények nélkül állomásozik ott a hadsereg. Ha a 2003-as inváziót nézed, a 172 saját áldozat miatt meg senki sem emelte fel a hangját...
  • [NST]Cifu
    Ez egy kissé egysíkú gondolkodásmód. A háború értelmetlenségéről nehéz vitatkozni, ha mondjuk a hazádat véded, vagy például népirtás miatt kezdődik (pl. Kambodzsa lerohanása és megszállása 1979-ben a Vietnamiak által, amely effektíve a Vörös Khmerek által a vietnami kisebbség ellen elkövetett etnikai tisztogatásra vezethető vissza).

A fegyveres konfliktusok egy része bizony igenis értékelhető helyes cselekedetként.
  • [NST]Cifu
    Jó kis képgyűjtemény, bár hogy egy filmből miért került be kép a sok, amúgy valóságot ábrázoló közé, azt nem értem.
  • [NST]Cifu
    Hát a rombolás mértékéből nehéz pontosan megmondani, lehetett akár 23mm-es is...
  • qtab986
    Belenéztem a filmbe, aminek a tornya felrepül, az négykerekű. Kb. BRDM2. BMP az közvetlenül mögötte van. Pont ilyen képkockát nem találtam a filmben, mint ami a kép, de a filmen is egy pont ilyen festésű BMP van a BRDM2 mögött, a tornya is ebben a szögben van elfordítva, a gépágyú csövét is ebben a szögben emeli fel. A BRDM2 tornya is ugyanolyan helyzetben van a levegőben.

Már biztos vagyok, a kép a 9th Company forgatásán készült. Talán kivágták a jelenetet, talán fényképezőgéppel készült a weblapon látható kép.
  • Buren
    Valóban volt egy hasonló hátbatámadásos jelenet de ott BMP torony szállt nem pedig brdm2. Amúgy is az összes lánctalpas ruszkizöldre volt festve, és brdm2 egy szál nem volt...

Amúgy látta valaki ezt a filmet? Elvileg sokkal hitelesebb mint a 9. rota...
  • JanáJ
    Úgy értettem, hogy a technika fejlődésével sokkal kevesebb embert kell elpusztítani a győzelemhez és ők is nagyrészt katonák. Igaz ez eddig a hitech USA vs arab állam felállásban élt.
  • TG Gida
    Jaja.
  • Her Laca
    Már mint az Usának egyre kevesebb a halottja:) Végül is ezért a fegyverek fejlesztése gondolom. Minap néztem egy a jövő katonai ruhákról szóló műsort ,érdekes volt. Lassan az egész embert páncél védi ,mint a lovagokat csak kicsit könnyebb kivitelben.
  • JanáJ
    Kiragadott kép, nem tudhatod.
    Szvsz sokkal durvább ahol a menyasszonyával áll együtt. A csaj fehérben, ő meg egyenruhában ilyen fejjel. :-S
  • JanáJ
    Ezeken szörnyülködhetünk, de szerintem egész jól áll az USA ilyen téren. Értsd igaz, hogy sokat háborúznak, de már már vicces szinten félnek az emberi veszteségektől. Gondolj bele ha egy oroszos vagy "afrikai" mentalitás párosulna az ami gazdasági potenciál mellé.
    Szvsz a modern világ által megvívott háborúkban egyre kevesebb a halott, ugyanakkor egyre többet tudnak közvetíteni arról a kevésről. Nagy Sándor idejében nem volt gond ha ki irtott egy két népet, ma már emberi jogok...
    Félre értés ne essék, nem vagyok háború párti, de ennyire nem fekete/fehér a dolog.
  • SZU
    Na igen. Rá sem bír nézni, és gyanítom közben a kezét sem találja...
  • Her Laca

Ez beszédes egy kép.
  • qtab986
    Egy dokumentumfilm szerint az USA-ban 1965-2005-ig kétszer annyian haltak meg állami pszichiátriai kórházakban, mint 1776-2005-ig az összes háborúban, amiben az USA harcolt. Érdekesen hangzik.
  • SZU
    Szerintem is, mert nekem is rémlett kép.

Nagyon kicsi az esélye, hogy valójában ilyen dirr-durr közben pont elkapják ezt a pillanatot.
  • Her Laca
    Biztos ,hogy nem . Ott nem voltak túlöltözve a katonák ,itt meg látszik hogy vastag gúnyában lövöldözik a ficak.
  • qtab986
    Az a tippem, ez a kép a 9th Company c. filmből van. Nem mernék rá megesküdni de ez az érzésem.
  • Her Laca
    Szerintem semmi sem számít még a halottak se. Az újabb generációkat bármikor rá lehet venni a háborúzásra.Múltkor elgondolkoztam ezen a dolgon. Valamelyik adón szokott lenni egy műsor ami az ókori hadvezéreket mutatja be,meg csatákat elemeznek. Nagy Sanyi-tól Hannibál, stb. Érdekes volt,hogy pl az USA mekkora figyelmet szentel ezeknek , komolyan tanítják elemzik a történteket. Na de a lényeg. Az embereknek kb tök mindegy milyen eszközök állnak rendelkezésre ha egymás kiirtásán kell fáradozniuk.
    Lézerbomba vagy parittya egyre megy. Kíméletlenül használnak mindent ,minden korba,és sose lesz vége.Bár a háborúkat megjárt emberek tudják az igazat ,az értelmetlenséget de az ő hangjukat sose lehet hallani.
    Aztán jön egy újabb korosztály és "példaképeket" állítva nekik, önként és dalolva mennek elpusztítani egymást. Valószínű ilyenek vagyunk.
  • JanáJ
    Tegyük hozzá a többség nem is látja. Csak a halottak száma "számít" a súllyos sérültek már nem is kerülnek médiába. Ugyanakkor ilyen sérülések bőven akadnak autó és egyéb balesetekben is, igaz azt nem szándékosan okozza a nép. :-S
  • Hypo #47973
    hat az az erdekes:)))
  • Her Laca
    Ez nem érdekes,hanem ez a valóság. De nem tanul belőle senki.
  • Hypo #47971
    Nem annyira off topic...eleg erdekes