Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

na azt már látom hogy sikerült belekérdezni ...
". The FNC design is based upon features borrowed from other well-known assault rifles, such as the FAL, AK-47, M16, and Galil. " 😊))

Szent Haba-kukk

sziasztok! Azt esetleg meg tudná valaki (..Cifu?😊 nekem mondani hogy a svéd gyártású AK-5-ös konkrétan mitõl(?)látszik fejlettebnek mint az összes többi AK. nézegetem a youtube-on a videókat és valahogy õ tûnik a legmeggyõzõbbnek /5.56-os kaliberben persze/. Azt látom hogy súlyra valamivel nehezebb mint a többi, gondolom nemcsak a felhasznált anyagok és összeszerelés számít ennyit..

Szent Haba-kukk

Virágzik az orosz fegyverkereskedelem

Az Egyesült Államok után Oroszország a világ második számú fegyverkereskedõje - az USA tavaly 25 milliárd, Oroszország pedig 10,4 milliárd dollár értékben kereskedett fegyverekkel világszerte, a harmadik helyen Nagy-Britannia áll 9,8 milliárd dollárral. Az orosz fegyverek legnagyobb vásárlója India és Kína, ám Moszkva az elmúlt idõszakban jelentõsen megnövelte latin-amerikai eladásait is, a Kreml legnagyobb kereskedelmi partnere a térségben Venezuela lett. Az orosz fegyverek kedvezõ áruk miatt kedveltek a világpiacon, mindenekelõtt a fejlõdõ országokban, ezt kihasználva Moszkva jelentõs erõfeszítéseket tett az észak-afrikai, közel-keleti és a délkelet-ázsiai térség országainak megnyerésére.

Legnagyobb tételben tavaly Szaúd-Arábia vásárolt, a közel-keleti ország összesen 10,6 milliárd dollárt költött fegyverekre. A fejlõdõ országok közt ezüstérmes India 5 milliárdos kiadásával, harmadik Pakisztán 4,2 milliárd dollárral. Az USA nemrég megpróbálta legnagyobb versenytársának pozícióit meggyengíteni, mikor az Iránnal szembeni szankciókat az orosz állami fegyverexportõrre, a Roszoboronekszportra is kiterjesztette. A hivatalos indoklás szerint a vállalat az iszlám forradalmi gárdával mûködött együtt. Nemcsak Amerika, Oroszország is megpróbálja konkurensei hitelét rontani a piacon: az oroszok most azt állítják, Ukrajna az orosz-grúz konfliktus idején illegálisan szállított fegyvert Tbiliszinek.

A valódi katona alatt a harcoló alakulatokat értettem. Nézd, én nem az adminisztrátor réteget szóltam le, de ne mond nekem, hogy az normális egy hadseregnél, hogy az állománynak mindössze 30%-a mozgósítható.
Igazából a nagy amdinisztráció a kissebb gond. A nagyobb az, hogy túl sok a tiszt meg a magas beosztású, és az õ számukhoz képest nevetségesen kevés "sima" katona van, akit mozgósítani lehet, akár háborúról, akár egyszerû homokzsákcipelésrõl legyen szó.

jaja, én azt hittem zubbony, mellény és rá a molle, nem pedig hogy az uccsó kettõ egyben van. így tiszta :-)
[NST]Cifu
A legtöbb katonai ballisztikai mellény anyaga az a kevlár (vagy hasonló szövet), ami a védelmet nyújtja. Nincs huzat. Az US ARMY és az USMC katonáin is lehetett Woodland álcamintás mellényeket látni Irakban az elsõ idõkben. Az US ARMY éppen azért döntött a mellett, hogy "one fitt all" elvûen egyetlen álcamintát használ, hogy ne kelljen külön egyenruha (és mellény) minden éghajlati övre.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Punker
ez nem kispárna hogy huzatokat cserélj rajta, egy normális molle rendszeres mellénynek millió + 1 dolgot kell kibírnia, US army-nál számoljunk csak 100 ezer darabot minimum annak a legyártása már nem 2 forint és nem 2 perc.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

de mennyivel? egy civil mellény 50+ és az szvsz level 1 vagy 2. Akkor egy level 3 v. 4 gondolom több, nem férne bele egy 5000 Ft-os plusz huzat?
Lehet hogy a szomszéd falu rendelte õket fû alatt, a szomszéd fegyverkezését látva <#hehe><#vigyor>
Punker
azok drágábbak.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Miért zöld álcás a mellény? Nem fér bele a költségvetésbe a homok színû?
Amik is ezt játszák? Van valami oka miért nem lehet cserélhetõ huzatosra csinálni?
mondjuk õk nekem már harcoló alakulatnak számítanak :-)
SgtChris
Elõször erre tippeltem, de ennyi egyformát egy típusból nehezen képzelek el egy helyen... :-( Úgyhogy passz részemrõl.Haditechnikai park

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Ma du-n az M1-esen találkoztam bmp-et szállító kamionokkal. 6 kamion vitt 2-2 db bmp-t az osztrákok felé. Tata és Tatabánya között. Elõsször arra gondoltam hogy Tatán asszem vannak/voltak páncélosok. De el nem tudom minek kell kivont hadicuccot kocsikáztatni az országban? Ötlet?
Fenrir
Nem.

"Az orosz Ria Novosztyi hírügynökség értesülései szerint a kalózhajó megpróbált nekimenni az indiai fregattnak, amikor az megközelítette és megállásra szólította fel."

A halál csupán a kezdet...

Pluskast

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

degenerator
elméletileg a wikipedián van egy lista, de az elvileg a hm "közlönye"
gyakorlatilag a franc se tudja. lehet arról hallani, hogy a gvozgyikák a lángvágó hadmûveletben szerepeltek utoljára, mások szerint csak a rendszerbõl lettek kivonva, és valahol raktárban vannak....franc se tudja.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

qtab986
Van olyan oldal ahol rendesen le van írva mink van? Esetleg az is mennyi?

degenerator
tudtommal voltak Magyarországon nszv-k is, miért nem azokat pakolják rá.....

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Punkerwork
ismerik õk is a vasat, tudják mire képes!

híreket nézitek indiai tengerészet elsüllyesztett egy kalóz hajót, remélem a következõrõl képek is lesznek 😄

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

[NST]Cifu
Fiatalabb desing, mint az Browning M2HB, és mellesleg erõsebb is valamivel, igaz a szórása rosszabb.

qtab986
Miért nevetnének?

degenerator
nekem nem, de nem fognak kiröhögni az afgánok?

qtab986
Baj?

degenerator

Bucser

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

"Kedves Mindenki!

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum "Hadtörténelmi Délutánok" címû rendezvénysorozata 2008. december 13-án 13 órakor folytatódik. Helyszín: HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (1014, Budapest, Kapisztrán tér 2-4.) II. emeleti "Tóth Ágoston" terme.

Ez alkalommal kettõs könyvbemutatóval kezdõdik a délután. A bemutatandó kötetek sorrendben:

1. Babucs Zoltán-Maruzs Roland-Szabó Péter: "Légy gyõzelmek tanúja..." A kecskeméti m. kir. "Zrínyi Miklós" 7. honvéd gyalogezred a II. világháborúban.

2. Számvéber Norbert: Páncélosok a Felvidéken. Páncélosütközetek a Dunától északra, 1944-1945.

A köteteket a szerzõk mutatják be.

Utána 14 órától Kiss László tart elõadást "A csatavívó hajók története 4. rész - A modern csatahajók kora, 1918-1945" címmel.

A belépés továbbra is ingyenes.

Minden kedves érdeklõdõt sok szeretettel várunk!

Üdvözlettel:

Számvéber Norbert"

Dulce bellum inexpertis. Erasmus

közbe pár képet is találtam

A missziós hummer képek már voltak itt sg, de a keresõbe nem találom..

viszont erre is van egy movie 😊 http://www.youtube.com/watch?v=2dmdQ7cKnQU

nem afganisztáni képek, de itt vannak a magyar M4ek 😊
http://www.youtube.com/watch?v=NTp5fst00Yw

Molnibalage
Ez ma Magyarország. Vicc...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Punker
honvedelm.hu-n aszem volt fenn 1-2 PR kép

degenerator
egy indexes fórumozó, aki afganisztánban eltöltött pár missziót, csinált egy honlapot az ott készült képeibõl, kapott érte egy alapos megrovást...<#pardon1>

hooah
Tudom, de csak érdekelne egy pár kép, mert sehol se lehet látni ilyeneket, merg érdekelne valami ismertetõ a külföldön szolgálatot teljesítõ katonák felszerelése.
Aki tudna mutatni bármmilyen oldalt képet annak megköszönném.

degenerator
az m4esek se ma kaptuk, azok a dömperek meg afganisztában vannak csak.

hooah
Hy, valaki tudna mutatni képeket, oldalakat, azokról az M4-esekrõl amik a magyar katonáknál vannak afganisztánban, mármint konkrét bizonyítékokat, meg azokról a terepjárókról amiket az amiktól kaptunk ezek szeint.

degenerator

SgtChris
Hát, ez jó kérdés. Mondjuk a válaszom egy határozott talán... :-D Nem én vagyok az ügyfélszolgálat, így passz... még nem küldtem nekik levelet, így nem tudom az átfutási idõt.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

SgtChris
:-D Nekem mondod? Pápáról írok... :-) Ja, és a légierõhöz tartozik a légvédelmi rakétaezredünk és légtérellenõrzõ ezred is. Mielõtt megharagudnának rám a bajtársak.

qtab986
[email protected]
Ide küldtem levelet. Mikorra várhatok választ?

sry, nekem teccet, mert még nem láttam ilyet
Pluskast
Ezek inkább kiszínezett videok mint színesek - 1-2-tõl eltekíntve. Amúgy a National-on volt ez "A háború színesben" címû sorozat. Ott voltak ezek a felvételek. Egy részük eléggé inkorrekt volt pl: francia katonák zubbonya keki színre kifestve...

“Ha meg akarod nevettetni Istent, mesélj neki a terveidr?l.”

anyám mit írtam :-S
szóval Pápán is van még vagy 1000 baka, aki nem harcoló alakulat
köszi, nekem még a pápai reptér "nem valódi" bakái is vagy 1000-en vannak.
[NST]Cifu
Kacifántos eset. Norvégia 11 éve kezdte keresni a saját G3 mutációjának, az AG-3-nak az utódját. Az igények kielégítésére nagyon ügyeltek, pl. egy norvég képen lehetett olyan G36A2-õt látni, aminek a válltámaszára egy kissé házimódinak tûnõ pofadékot szereltek, állítólag a norvégok igénye miatt. Aztán csend. Tavaly év végén meg HK416 megrendelés. Egyenlõre 8200 darabot rendeltek meg, kiegészítõkkel együtt (többek között AG-36-al). A fegyvereket viszont a hírek szerint a Légierõ, Haditengerészet és a Parti Õrség kapja meg - nem a szárazföldi hadsereg.

Miután valószínûtlen, hogy két különbözõ gépkarabélyt rendszeresítenének, valószínûleg a hadsereg is a HK416-ost rendszeresíti majd...

Bucser

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

qtab986
A Norvég fegyverválasztás amúgy elég érdekes volt. A tenderen ugyanis a HK416 nem vett részt,
Korrupció?

[NST]Cifu
Norvégia a HK416 mellett tette le a voksát. A wiki szerint 8,200 darabot vettek. Ezen felül vettek HK417-eseket is. És több ország spec. force-a is a H416-ot választotta. Õk (SF) még inkább kerülhetnek olyan helyzetbe amikor szûk helyen kell mozogni, és még is. Azt gondolom azért nem olyan vészes a helyzet.

Ha innen nézzük, akkor SOCOM tenderen viszont behajtható válltámasszal rendelkezõ FN SCAR-t választották a nem behajtható XM8 és a Colt SCAR (és a szintén behajtható válltámaszos XCR) felett. 😉

A Norvég fegyverválasztás amúgy elég érdekes volt. A tenderen ugyanis a HK416 nem vett részt, a HK részérõl a G36A2 szerepelt a SiG 550 és a Colt M4 ellenében. Hozzá kell tenni, hogy több, mint 2000$ a HK416 vételára, és ebben nincs benne még az Aimpont optikai célzószerkezet...

De akkor is Stgw.90 vagy SIG SG 550 amire gondoltál. A SIG 556 egy félautomata.

Nem tudom miért ragaszkodtam az 556-oshoz, valóban simán 550-es széria és kész. 😊

Molnibalage
A fedélzeti elektronika, egyéb mérõ- és kijelzõ rendszerek összessége.

Az egyszerûbb IFF az azt jelenti, hogy a régi SzrZO-t kapták az újabb (mi is) helyett?

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM