Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Molnibalage
Az ALCA-nak semmi értelme. Megint eltapsolnak egy rakást pénzt a nagy semmire. Abból a 200 millió dollárból repórát kéne venni. Ez még 5000 dolláros repórával kalkulálva is 40'000 (!!) óra Gripenen. A svéd reklám szerint ennél kevesebbõl repül. Ha csak 100 millát szórnak ki az ablakon erre baromságra az még mindig 20 ezer óra. A mostani keret DUPLÁJA!

Már elnézést, de a jó édesanyját aki ezt a baromságot keresztülveri. Repóra és normális support kell a Gripennek és nem ALCA-val kell játszadozni.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

SgtChris
Az én olvasatomban ez a csapásmérõ funkció kvázi CAS-feladatkörnek felel meg, és nem az ellenség hátországának stratégiai támadásában... :-)

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

qtab986
Mi kire fogunk csapást mérni?

[NST]Cifu
Tudsz valamit az árakról? Mert én nem. Az Alca-ra való átképzés már folyik, tehát az Alca mint opció nem hirtelen jött ötlet, ezen már dolgoznak egy ideje.

Ha mondjuk 14 Alca jön teljes csomagban, az nagyon alsó hangon is 150-200 millió dolláros üzlet. Hogy most milyen konstrukcióban, az más kérdés, de összességében ekkora összeg az alsó határ - tehát olyan 30 milliárd forint nagyságrendileg, és ez a minimum.

Nem azért, de õszintén szólva ezt az összeget lehetne másra is költeni. Páncélozott terepjárók, Páncélozott szállító jármûvek, esetleg lövészpáncélosok, harckocsik, önjáró légvédelmi rendszerek, nagy hatótávolságú légvédelmi rendszerek, önjáró tûzérség, tûzérségi kiegészítõ rendszerek... jó sokáig lehetne sorolni, hogy még mi mindent kellene fejleszteni a Hadseregnél.

Most rendszeresíteni egy kiképzõ / könnyû támadó harci gépet úgy, hogy nincs semmi ráció benne - ez így ostobaság. Vagy legyenek új / felújított L-39-esek, repült óraszám elérésre azok is jók. Vagy ha már ennyire kiemelt a légierõ, akkor vegyenek két-három AW&C gépet, esetleg még több Gripent.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
AMRAAM képesek lesznek - és? Külföldi misszióba kiküldeni sok értelme nincs (hatótávolság + fegyverterhelés + sebesség handycap). Ha saját célra kell, akkor több értelme van további Gripenek rendszeresítésének (nincs szükség új típusképzésre, alkatrészekre, szimulátorra), és olcsóbb, egyszerûbb kiképzõgépet lehet használni.

Molnibalage
Azért ez elég durva leegyszerûsítése a dolognak. Szó sincs arról, hogy az ALCA valódi elsõvonalas vadász lenne, de a könnyû csapásmérõ kategória egyik legjobb gépérõl van szó.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Nem sok szó volt még a haditechnika topikba róla hogy van-e Orosz lopakodo technologia egyáltalán ? Project vagy valami ilyesmire gondoltam . Repüléstechnika stb . A Kinai Néphadsereget már meg sem merem kérdezni . Szerintem õk még sehol sincsinek .
"Aerót és a Gripent gyártó Saab-csoport együttmûködési megállapodást is kötött, melynek értelmében a jövõben a két cég egy csomagban igyekszik gépeit értékesíteni."

még az is lehet hogy a beszerzésig még bütyköl rajta vmit a Saab. - bár ez csak egy fikció a részemrõl a fenti idézet alapján.

Szent Haba-kukk

Attol még hogy egy trabantba audi motort meg digitális képernyõt sebesség mérõ stb raknak még trabant marad . Pl: Mig-21 Lancer effektus .

Ez a olasz Grifo radar mennyire jó ?

Ezt talátam róla csak nemtudok annyira jól angolul :

http://robertang.blogspot.com/2007/02/fiar-grifo-radar.html
Na igen. De ha csak ezt nézzük akkor relative az Albatrosok sem érnek akkor sokkal többet. (?)- ez legalább használható miegymásra is. Ha minden jól megy spórolnak egyszeri 150 millió USD-t. A közép-európai Vodochodny nem megy tönkre - nem akarom fényezni a dolgot, de ha csak azt nézzük hogy vsz. kb. 1db új 4. generációs gép árából megkapjuk az egész csomagot így csak nem olyan tragikus. Lehet vehettünk volna mondjuk német (Gripen kompatibilis) Maco-kat, én ha a teljesítményt nézzük azokra voksoltam volna. De vsz. akkor csak a beszerzés 400 millió USD lenne, amit gondolom nem tudnának kispórolni.

Szent Haba-kukk

Molnibalage
És itt bukik az ALCA szükségessége. A HOTAS és MFD menürendszer totál más...

Molnibalage
Az ALCA-ban vam radar, nem is akármilyen.

Molnibalage
Számszerûleg igen. A hadrafoghatóság az viszont finoman szólva kérdéses, meg a repült órák száma. Nagy átfogó összhaderõnemi gyakorlat asszem a Hidegháború óta nem volt. (Még Cifu említette talán.)

Azt az Aim-120-at mivel fogják majd irányitani a radar nélküli Alca-ról ? Vezetéket kötnek rá és Joystic-al ?
Molnibalage
A 3 legerõsebb európai NATO tagállam légiereje AWACS támogatással feltörölné velük a padlót. Nagyjából a '80-as évek végi szinten vannak. Van egy kevés modernizált Szu-27, de nagyjából ennnyi. Azokban is az õsrégi NIIP radar van, csak képesek az R-77 alkalmazására.

Molnibalage
Inkább röhejes.

😊) Azt például tudtátok, hogy AMRAAM képesek lehetnek az alcák rövid idõn belül? Ha ezt az opciót mi is megkapjuk az már nem is lenne rossz ugye (+ egy kis CAS is, meg ez meg az) ? drágábban tényleg van mostmár jobb is, az árukra én is kiváncsi leszek..

Szent Haba-kukk

qtab986
Gyakorolni az együttmûködést más haderõnemekkel a hazai viszonyok között.
Tavaly mennyit gyakorolták?

Pláne nem lehet teljes a tudás, tekintve, hogy a Gripen-típusspecifikus képzés, csak Cold Lake után következik.

#36397A Gripenre kerülõ pilóták ezek után mennek Svédországba a típusképzésre.
+
A Gripen-típusspecifikus képzés Gripennel történik. Gondolom. Vagy a svédek mivel csinálják?

SgtChris
"Mindent megtanulnak..." Hát nem, ott mindennek az alapját tanulják meg, ez tisztán látszik az óraszámokból. A tudást aztán folyamatosan csiszolni, fejleszteni kell. Gyakorolni az együttmûködést más haderõnemekkel a hazai viszonyok között. Pláne nem lehet teljes a tudás, tekintve, hogy a Gripen-típusspecifikus képzés, csak Cold Lake után következik.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

SgtChris
Itt elolvashatod elég részletesen, a pályára irányító tábortól az elsõ Gripen felszállásig... :NFTC-kiképzési program

Yak-52 hol hasonlít minimálisan is a gripenhez? A yak arra van, hogy az ember megtapasztalja a felszállást, és a zuhanást 😊
Az l-159 elsõsorban oktató, és gyakorló gép. A gripen mellet jó gyakorlásnak, és a dongó századnak is kell valami gép.
Bár szerintem is nem cseh gépezni kéne, hanem bérelni kéne 10 gripent. Annak több értelme lenne hosszabb távon mégha most drágább ajánlat is.

qtab986
Milyen képzést kapnak Kanadában? Azt hittem mindent megtanulnak.

qtab986
Tehát Kanadában mindent megtanulnak csak típusképzést nem kapják meg.

A repülést gyakorolni kell tehát, ezt pedig olcsóbb egy L-39 vagy L-159 ülésébõl elvégezni
Ha már egyszer az nem mûködik, hogy subsonikus gépen repülnek és csak akkor szálnak a Gripenbe ha el kell fogni valakit akkor miért nem repülnek Yak-52-vel vagy használjanak szimulátort?

tény, de õk legalább megteszik (legalábbis állitásuk szerint 😊 )

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

[NST]Cifu
Akkor minek mennek ki Kanadába?

A kiképzés elsõ szakasza itthon történik, a Kanadai kiképzés már specifikus, oda úgy mennek a vadászgép-pilóta tanoncok, hogy megvan az alapvetõ repülõgép-vezetõi jártasságuk. A második fázisban már olyanok jönnek, mint mûrepülés, kötelékrepülés, vizuális és mûszeres navigáció. Utána két lépcsõ van még, ahol elõször a harci gépek alapvetõ irányítása, manõverezés, stb. a tananyag, a negyedik fázisban pedig harcászati alapképzés (földi célok elleni harc, légi célok elleni harc). A Gripenre kerülõ pilóták ezek után mennek Svédországba a típusképzésre.

Elég ha subsonikus gépen repülnek és csak akkor szálnak a Gripenbe ha el kell fogni valakit?

Nem. De egy vadászgéppel repülni nem olyan, mint biciklizni. Mint mindent, ezt is folyamatosan gyakorolni kell, ha azt akarod, hogy olajozottan, gondolkodás nélkül tudj reagálni. A repülést gyakorolni kell tehát, ezt pedig olcsóbb egy L-39 vagy L-159 ülésébõl elvégezni, mint egy Gripen ülésébõl. Ezen kívûl persze még fontos az, hogy a kezelõszerveket ösztönösen tudja az ember használni - ezért fontos a szimulátor, ahol mindezt biztonságosan, és a valós repüléshez képest olcsóbban lehet megtenni, ráadásul különféle vészhelyzeteket és harci helyzeteket lehet szimulálni, amit valós repülésnél nem, vagy csak nagyon nehezen lehetne gyakorolni.

SgtChris
Kanadában többszintû felkészítés végén jutnak el odáig, hogy sugaras gépet vezethessenek, illetve készség szinten alkalmazzák a levegõ-levegõ, levegõ-föld eljárásokat. De ezzel nem fejezõdik be a képzés, itthon folytatják, ehhez használják köztes megoldásként az ALCA-kat. Gondolom vannak olyan eljárások, gyakorlatok, amiket ugyanúgy be lehet gyakorolni egy ALCA-n, mint egy Gripenen, de kicsit költségkímélõbben.

qtab986
Arra azért jó, hogy kiképzésre

Akkor minek mennek ki Kanadába?

és a repült órák fenntartására használják

Elég ha subsonikus gépen repülnek és csak akkor szálnak a Gripenbe ha el kell fogni valakit?

Köszi a választ. Igen, pont az ország hatalmas területe miatt gondoltam, hogy talán értelmetlen a hasonlítás. Jó sok Tu-22M3-asuk van, nem is gondoltam volna.

[NST]Cifu
Ez egy összetett kérdés. A HM-ben elég erõs a légierõ lobbyja, és ezért a légierõ kiemelt fontosságú erõ. Ha jövõre kivonják a MiG-29-eseket, és az L-39-esek is kiöregednek, akkor a jelenlegi két századból az egyik teljesen gép nélkül marad. Most erre akarják az L-159-eseket megvenni.

Igazán jó érv nem hiszem, hogy van rá. Az L-159 nem lehet túl olcsó (bár nem tudom, hogy milyen vételár lesz, és milyen kiegészítõ opciók vannak még az árban), és az alkalmazhatósága korlátozott. Légtérsértõk üldözésére csaknem használhatatlan, mivel a sebessége hangsebesség alatti, ezért 15-20 perc, amíg a határhoz ér. Földi csapatok támogatására CAS feladatkörben szintén nem az igazi, hiszen sem páncélozva nincs, sem öntömítõ üzemanyagtankja, stb. Egyszóval ez egy szegény ember harci gépe, amely ott használható harci gépként, ahol nincs igazán ellenséges légierõ és légvédelem. Arra azért jó, hogy kiképzésre és a repült órák fenntartására használják - nálunk valószínûleg ez lesz a célja.

[NST]Cifu
Az évszámokat is figyeld. Nem az egyik pillanatról a másikra fogják lefejezni magukat...

SgtChris
Mert kell gép, hogy legyen mivel repülni. Mert nincs pénz jobbra, ezekhez meg talán hozzá lehet jutni okosba. (tudom...várjuk ki a végét...) Ilyen és ehhez hasonló válaszok jutnak eszembe.

[NST]Cifu
A pilóta utánpótlásuk ha le is épült a szovjet szinthez képest, még most is derekas. Mit gondolsz miért cserélik le a légcsavaros és sugárhajtású kiképzõgépeket? 😉

Törökországhoz képest is nagyon erõs az Orosz légierõ. Kezdjük ott, hogy saját AWACS gépeik vannak (Törökország NATO tagországként kaphat ilyet, tehát az összevetés itt kérdõjeles - a NATO AWACS minek számít? Ha megtámadja Oroszország, akkor a NATO segéderõk (USAF, US NAVY, stb.) minek számítanak?), nehézbombázóik, elektronikai hadviselére szolgáló gépek, és még ha technikai szinten kevés is a valóban modern vadászgépük (Szu-27SzM), de Törökországhoz képest így is többször fölényt tudnak felmutatni.

Törökország fõbb vadászgépállománya:

218 F-16C/D (folyamatosan újítják fel õket Block 50+ szintre)
48 F-4E (légiharcra optimalizált, felújított gép)
52 F-4E Terminator (földi csapásmérésre optimalizált, felújított gép)
65 F-5A/B ill. F-5 2000 változat

Ezen kivûl 2015 környékén jöhetnek az F-35A-k, 116 darab.

Oroszország ehhez képet:

~350 Szu-27Sz (egy részük felújítás alatt Szu-27SzM szintre, eddig ~20db lett felújítva)
~50 Szu-27UB
~360 MiG-29A/Sz/SzM
~280 MiG-31

~400 Szu-24M
~250 Szu-25/-25SzM
~10 Szu-34
~170 Tu-22M3/MR
~64 Tu-95MSz
16 Tu-160

Viszont Oroszország esetén nem szabad elfelejteni, hogy hatalmas ország, és a légierõ relatíve szét van szórva, tehát õk nem igazán képesek effektíven egy hadszíntérre odavinni az összes gépüket.

qtab986
Mindennek lejár az ideje. Ez nem magyarázat arra miért kell Magyarországnak L-159 vagy bármi hasonló?

Mert az L-39ZO-knak már nincs sok hátra.

qtab986
Miért kell Magyarországnak L-159 vagy bármi hasonló?

viszont a személyzeti változtatás dicséretre méltó, nekünk is erre kéne törekedni iylen téren szerintem 😊

\"Hány fokon üzemel egy x2 4400+ proci átlag normál üzemmódban? De jó, oké, megnézem akkor az amd.com ot. Azt hittem van vki aki megnézi helyettem, te láma válaszoló.\" bye ent

Az újabb orosz gyártmányok jók Pl.: 2000-ben újra klezdték gyártani a projekt1232.2 "pomornyik" NATO kódnevû légpárnás desszanthajót.Talán majd az ekroplánok terveit is újra elõveszik.Az ekroplán még "lopakodó" is hiszen minden esetben mélyrepülésbenközlekedik.Bár a projekt-904 gyártása jelenleg is folyik (ha nem tévedek).

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

Nézd, a "modern" az bármit takarhat. 10 év múlva, ha megkapják a mostani színvonalat, akkor az attól még nekik modern lesz. :-) Egyébként nem elõször hangoztatják a ruszkik, bizonyos téren valóban sokat igyekeznek fejleszteni, de a helyükben inkább azon aggódnék, hogy 2018-ra legyen elég vadászpilóta utánpótlásuk, mert bizony a képzett legénység is kezd igen erõsen elöregedni.
Egyébként a mostani orosz légierõ egy erõsebb NATO tagállamhoz képest (legyen mondjuk Törökország) milyen szinten áll? Szerintem a NATO-hoz képest eléggé padlón vannak, de az egyes államokhoz képest hogy állhatnak? Már ha van értelme az összehasonlításnak.

[NST]Cifu
Nagyon bátor dolog, hogy mernek 10 évre elõre tekinteni, és azt mondják, hogy majd 10 év múlva kapnak új haditechnikai eszközöket a katonák. A mostani 20 (akkor már 30) évesek helyett... 😊))

degenerator
Sajtóértesülések szerint az orosz fegyveres erõk 80- vagy akár 100%-a kap új, modern fegyvereket és haditechnikai eszközöket 2018-2020-ra. Ezen kívül a személyi állomány is változtatásokra számíthat, hiszen az utóbbi idõben ugrásszerûen megnövekedett az adminisztratív tisztségviselõk száma, ugyanakkor a csapatoknál hiány van, ezért ezen a területen lényeges leépítések várhatóak. Csökkentik a minisztériumi állások számát is, valamint jóval kevesebb fõtiszt lesz a jövõben.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

joebacsi
Ha a trendCSY kék cipõjét viseli, akkor nincs mitõl tartanunk 😊

www.rdha.hu [bf 80k] [bf2 100k] KisKöcsögkör FTW! \"Az ország azé, aki teliszüli.\"

Bucser

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

SgtChris
Természetesen: "... nincs is ebbõl gond..." akart lenni. :-)

SgtChris
Azért írtam, hogy sejtem én, hogy kikre gondolsz, nincs ebbõl is gond. Csak arra próbáltam rávilágítani, hogy körültekintõbben is fogalmazhatnál néha, hogy a félreértéseket és a felesleges mérgelõdést elkerüldd. A mondanivalóddal amúgy egyetértek, azzal a kikötéssel, hogy ha körülnézel, akkor láthatod, hogy üres hely szinte minden alakulatnál van több-kevesebb, csakhogy kevesen éreznek késztetést arra manapság, hogy katonáskodjanak. Hogy ennek pénzügyi, vagy világnézeti, vagy mi más oka van, azt nem tudom/akarom megítélni. Így meg kevés az esély, hogy az említett 30%-ról elmozduljon a mutató...

degenerator

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

High-Class ! köszi <#eljen>

Szent Haba-kukk

Szlovák rendszámú kamionok voltak, amúgy.
[NST]Cifu
Az AK-5 az FN FNC-n alapszik, az meg mûködését tekintve az AK féle mechanizmust követi, de precízebb megvalósításban, pár apróbb technikai szépséggel (jobb szerelhetõség). Az AK-5 egy fokkal tovább ment, a fém alkatrészek jobb felületkezelést kaptak, ill. a tûzváltó egyszerûbb (nincs rövid sorozatra lehetõség). Hogy miben jobb? Az AK-5C behajtható válltámasszal, ergonómikusabb kezelõszervekkel (nagy hibája viszont, hogy a tûzváltó nem kétkezes), szereléksínekkel bír, ill. képes a mûanyag, átlátszó és (állítólag) nagyon megbízható tárakat befogadni.

qtab986
Azt esetleg meg tudná valaki (..Cifu?😊 nekem mondani hogy a svéd gyártású AK-5-ös konkrétan mitõl(?)látszik fejlettebnek mint az összes többi AK.
Mint a többi Automatkarbin? Nekem az jött le, hogy rövidítve AK az Automatkarbin és az Avtomat Kalashnikova. Itt van lehetõség a féreértésre. Az AK5 és eredeti változata az FNC nem AK(Avtomat Kalashnikova)-47 klón. Más a felépítésük.

Az FNC mert szétszerelhetõ alsó és felsõ tokra, a felsõ tokon a nézõke hátra került, és van rögzített sorozat is, a lövés után mielõtt kirántaná a hüvelyvonó a hüvelyt még meglazítja a töltényûrben (a zártömb elõször kicsit mozdul hátra). E dolgok miatt mondjuk jobb mint amilyen a AK(Avtomat Kalashnikova).

na azt már látom hogy sikerült belekérdezni ...
". The FNC design is based upon features borrowed from other well-known assault rifles, such as the FAL, AK-47, M16, and Galil. " 😊))

Szent Haba-kukk