Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

[NST]Cifu
Jelenleg a tesztek egy boeing 747-essel folynak a probléma szerintem az hogy nem tüzelhet elégszer(28 lövésnél azért meggondolod mire lõsz nem?)

Az még mindig csak 7 lövés, legalábbis amennyire én tudom (a tömegtúllépés miatt kevesebb modult tudtak berakni a gépbe).

B=Bomber->azaz bombázó

B-747 -> Boeing 747

Nincs B-747-es az amerikai hadseregben bombázónak minõsítve.

Esetleg a reaktorral meghajtani a gépet?

A reaktorral közvetlenül csak nyílt vagy zárt ciklusú nukleáris-jet hajtómûvel lehetne. Ilyesmivel nem foglalkoznak jelenleg.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

[NST]Cifu
Az elsõ hajó, A516 jelöléssel egy Elbe-osztályú ellátóhajó, a Donau. Az 1. Korvett flottila ellátóhajója, üzemanyagot, élelmiszert, lõszert, pótalkatrészeket visz magával. 2db 27mm-es gépágyúval és Stinger légvédelmi rakétákkal van felfegyverezve.

A második "torpedós" hajó valójában aknaszedõ / telepítõ hajó, a Herten, amely a Kulmbach-osztályba tartozik. Nem rendelkezik torpedókkal, csak 2db 40mm-es Bofors gépágyúval és Stinger légvédelmi rakétákkal. Amit torpedónak vélsz, az távirányítású drón, amellyel az aknákat keresik és hatástalanítják.

A három "komolyabb" hadihajó a Gepard-osztályú rakétás gyorsnaszádok közé tartozik. Egy darab 76mm-es OTO-Melara gépágyúval, 4db Exocet hajó elleni rakétával és egy RAM (Rolling Airframe Missile) közellégvédelmi rendszerrel bír (ez utóbbi látható az utolsó elõtti képen).

"Máer leírtam miért. Nincs gyártósora. Új gép tervezése is hasonlóan porblemás. Miért kéne új gép? Az A380 vagy B-747 nem elég nagy neked? Amúgy sincs értelme."
Jelenleg a tesztek egy boeing 747-essel folynak a probléma szerintem az hogy nem tüzelhet elégszer(28 lövésnél azért meggondolod mire lõsz nem?)

"B-747 nem elég nagy neked?"
B=Bomber->azaz bombázó

Attól hogy drága még nem kell elvetni (a repülõgépanyahajó is elég drága), csak egy lehetõség az atomreaktor bár lehet hogy nem használták fel a termelt energiát de miért ne lehetne?Esetleg a reaktorral meghajtani a gépet?

Na befejezem mert kezd nagyon eltáolodni a valóságtól a téma.

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

Vagy másképp, nem okoz nekik problémát kilépni és aztán önálló programba kezdeni 😊
Az is igaz hogy nálunk egy-egy ilyen kilépéssel jól meglehetne kavarni a ...-t . Bár az jó idõre sz'tem precedens értékû lenne. Nem tudom ki kezdene velük megint kooperálni. Ilyen összefogásra szerintem 20 évente van esély. Új világ-gazdasági nyomás alatt azért sokmindent érdemes volna és lehetne is átértékelni a közép-európai térségben, hogy ne ping-pongozzanak már velünk annyit se jobbról se balról.
Egyébként katpol blogon olvastam hogy pld. Osorio/tank/-liszenszével ötleteltek errõl egy cikkben.

Szent Haba-kukk

qtab986
Azt olvastam a magyar rendõrség svájci gránátvetõket vett. Tippem, hogy B&T GL-06 (link a gyártó oldalára).
Kaliber: 40 mm, 40x46mm -es gránátokat lõ ki.
Kép1.
Kép2.

Nézegetem kedvenc oldalam amikor ezt találom, RGS-50M. Kaliber: 50 mm.
Kép1.
Kép2.

2 dolog jutott az eszembe:
_1. Nagy ország nagy távolságok.
_2. A vicc a szovjet számítógéprõl ami nem fért ki a gyárkapun.

Tikal
Ez volt a legnagyobb

Ez volt a torpedos hajo

Aztán voltak komolyabb fegverzettel rendelkezõ hajók is, három állt egymás mellett

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

[NST]Cifu
Ha raksz be képet, ki lehet deríteni milyen osztályúak.

[NST]Cifu
Hadiipari gyártást úgy lehet megvalósítani, ha van rá megfelelõ kereslet, és el is tudod adni a termékeidet. Ez nem annyira könnyû, mivel egyfelõl nagy a kínálat, másfelõl relatíve szûk és sok határral szabdalt a piac. Annak nincs értelme, hogy saját magának gyártson egy Magyarországhoz hasonló kis ország, mivel ez pont hogy nem olcsóbb, hanem drágább lesz, és ha le lesz szállítva a rendelt mennyiség, a gyártókapacitás fölös lesz -> lehet leépíteni a nehezen felépített hátteret.

Az együttmûködésre megfelelõ politikai/gazdasági együttmûködés kellene. Ez a Visegrádi országokban nehezen vagyis inkább sehogy sem megy, hála annak, hogy a politikusok nem látnak benne fantáziát. A nyugat-európai együttmûködések sem mennek zökkenõmentesen, csak ott a résztvevõ országok olyan gazdasági és politikai háttérrel bírnak, hogy egy-két ország kilépése nem okoz problémát. Az Eurofighter programból a franciák kiléptek, a Boxer MRAV programból elõször az a franciák majd az angolok, stb...

Tikal
hmm, ezek német hadihajók voltak, és az orrán is és a taton is német zászlo volt, egyedül az árbocon láttam dán zászlot, és mikor elondultak le vették mindkettõt...majd teszek be képet, mert érdekelne milyen hajok voltak, volt olyan amin pl csak egy daru volt, még egy ágyu se vagy vmi, a tobbin pl csak két torpedot láttam ilyen sineken hátul a hajotestben... de mondom tobb hajo is volt amin csak ilyen darukarok voltak más semmi....

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

[NST]Cifu
A vigyázállás tiszteletadás a kifutáskor.

A hajókon (nemcsak a hadi, de minden hajón) két nemzeti zászló van, a tatján lévõ zászló a hajó nemzetiségére utal, vagyis a magyar hajók tatján magyar, az amerikai hajók tatján amerikai zászló van. Egyes haditengerészeteknél saját haditengerészeti zászló van, nem pedig nemzeti zászló (angolok, oroszok, stb.).

Az orron lévõ zászló az adott víz felségterületére utal, tehát hogy milyen vizeken hajózik. Ha mondjuk egy amerikai hadihajó befut egy angol kikötõbe, akkor az orrán angol zászló fog lengeni, a taton pedig amerikai. Ha a kikötõbõl kifutott, és nemzetközi vizekre ér, akkor az orron lévõ zászlót bevonják.

egyébként maga a hadiipar, hazai gyártás okosba azért nem hülyeség mert rettenetes árakon lehet csak minõséget vásárolni - tessék <#kuss> teherkocsi
De inkább az áremelkedések amik elég beszédesek .
Ezért lenne jó ha nem csak saját részre gyártanának a térség szövetséges országai (pld.angol-német-olasz minta alapján még nem hallottam cseh-magyar-lengyel-horvát+nyugati fejlesztésekrõl) .

Szent Haba-kukk

Tikal
Mikor kifut egy hadihajo, miért veszik be az orárol a zászlot, meg talán a végérol is? ... ma láttam egy pár hadihajot kifutni, és ez feltunt, utána rögtön felhuzták az árbocra a kis zászlokat és sorba álltak a fedélzeten vigyázba 😊

azt hangoztatták, hogy megvesszük 10 év után.

[NST]Cifu
16800 repült óra / 14 gép / évi max. 120 repült óra = 10 év.

Az, hogy a lizing után mi lesz a gépekkel, nem tudni, elvileg megvásárolhatjuk õket "töredék áron" (magyarpolitikai megfogalmazás, konkrét összeg nincs), ha nem, akkor visszakerülnek a svéd légierõhöz.

[NST]Cifu
És licence gyártás? 😊 Megoldanánk okosba😉

Mennyi gépet? 12 darabot? 24? Ilyen minimális mennyiségnél a licencgyártás sose volt opció. Ezen kívûl az F-35-öst sehol sem gyártják majd licencben. A fejlesztésbe becsatlakozott országok bizonyos részelemeket gyártanak, így válnak gazdaságilag érdekelté a programban.

Mér, japánok is gyárthattak licencbe anno F-15 öt ?! Igaz ott van gyártástechnológia.

164 darab F-15J/DJ Sast gyártottak japánban, amiket részben saját elektronikával szereltek fel (japán RWR, ECM, chaff/flare szórók). Ezért pedig elég sokat fizettek...

qtab986
Egyébként a Gripent minimum 20 évre vették.
A wiki szerint 16 800 repülõórás lízingelés.

pff milyen vadászgép cserérõl beszéltek... mintha az lenne a legfontosabb. A földi erõ jelenleg nosztalgiában él, de azért vegyünk raptort 😊
Egyébként a Gripent minimum 20 évre vették. Szerintem egy jövõbeni kormány sem fogja elõbb leváltani.

Ha a maverick technologiát idehozták nekünk bármi is megtörténhetne, akár (persze F-22😊 tényleg nem).
Japán (elektro, nano) technikával tudnánk mit kezdeni biztos - nem véletlen vanak benne G8-akban.

Szent Haba-kukk

Na jó akkor a 22 est;
Mér, japánok is gyárthattak licencbe anno F-15 öt ?! Igaz ott van gyártástechnológia.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Gundark 1 1
Basszus, annak örüljél hogy nem az politikai vezetés által számunkra legjobbnak itélt gépet a Fokker-DR1-et rendszeresitettük a 29esek helyett <#vigyor3>
Bucser
"És licence gyártás? 😊 Megoldanánk okosba;"

És szerinted itthon bárki is rendelkezik a gyártástechnológiával?? vagy bárkinek is kiadná az USA??

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

"Azért, mert egyfelõl a gyártási kapacitás addigra szabadul fel. Az elsõ megrendelõk elõnyt élveznek. Az USAF 2011-re állíthatja rendszerbe a típust. Az Izraeliek eredetileg 2015-re kapták volna meg a saját gépeiket, de végül a lobby elérte, hogy 2012-be õk legyenek az elsõ külföldi ország, amely megkapja a típust, az eredetileg az USAF-nak készülõ gépekbõl. Ausztrália eredetileg 2014-ben kapta volna meg a saját F-35-öseit, de ez 2016-ra csúszott át, ami miatt Ausztráliában kitört a csetepaté a politikában. Ha tehát innen nézzük, valószínûsíthetõ, hogy kis hazánk tényleg nem kaphatna 2018 elõtt F-35-öst."

És licence gyártás? 😊 Megoldanánk okosba;
Elvégre már vízum se kell jueszéjbe ... De tényleg nem volna hülyeség.

A magyarok mindig mindent jobban tudnak, és mennek a maguk feje után. Nehéz velünk

Ez igen... felénk már 15éve ennyit szakított évente egy-egy olajszõkítõ... (sajnos én becsületes családból származom)

\"Fuck Hollywood. Fuck CGI. Fuck 3D Cinema. Fuck Special Effects. Fuck AVATAR. I want Clint Eastwood, Sergio Leone and Ennio Morricone! Damn it!\" -Ismeretlen török srác a Youtube-ról

õõõ - "viszont nincs kétségem affelõl, hogy elõbb utóbb integrálva lesz rá."- na jó semmi sem biztos
helyesebben: "momentán csak a pénzhiány miatt nincs még meg/ <#zavart2>

Szent Haba-kukk

"A reklám képességeket ne keverjük a rendelkezésre álló képességekkel."
-ebben teljesen igazad van, viszont nincs kétségem affelõl, hogy elõbb utóbb integrálva lesz rá. /momentán csak a pénzhiányra nincs még meg/
felfogóképességem köszöni szépen jól van, ne aggódj <#puszis>

Szent Haba-kukk

Molnibalage
Nehéz kérdés. Az ezirányú képességek a titkos kategóriában vannak. Szerinem nem, mert az adatávitlei rendszer nem is biztos, hogy van az ALCA-ban. Meg, ha lenne AMRAAM rajta egyáltalán. Nincs. Nehéz felfogni? A reklám képességeket ne keverjük a rendelkezésre álló képességekkel. Nem egészséges.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Úgytudom a Gripeneink úgy harcolnak , hogy vmelyik gép kijelöli a célt, míg egy másik vadász passzív radar módban ellövi rá a rakétát. Ez ALCÁ-val is menne ha a Gripen megjelöli a célt?

Szent Haba-kukk

Szia Grifo-ról, elektronikáról ezt találtam!
1. A fedélzeti elektronika berendezéseinek integrált mûködését teszi lehetõvé az 1553B szabványú digitális adatbuszrendszer, ez a késõbbi módosításokat, továbbfejlesztéseket is egyszerûsíti. A Lear Astronics cég fejlesztette ki az ALCA robotpilótáját, ez automatikusan lerepüli az elõre meghatározott útvonalat.
Az L-159-es harcászati hatékonyságát javító legfontosabb berendezés a gép orrába beépített többcélú radar. Az olasz Grifo tucatnyi különbözõ üzemmódja között megtalálható a több légi cél egyidejû követése, és megvan annak elvi lehetõsége, hogy integrálják a fegyverzetében a látóhatáron túlról bevethetõ légiharcrakétákat. A radar csapásmérõ feladatoknál is nélkülözhetetlen, a megfelelõ radarkontrasztú földi célpont megtalálása még rossz látási viszonyok között is megoldható.
A harc közben szükséges rendszerek vezérlése a HOTAS rendszerrel történik, a botkormányon kilenc, a gázkaron hét kapcsoló és nyomógomb található. Az AL­CA‑t ellátták a ma már minden harci gép alapvetõ felszerelésének számító radar-besugárzásjelzõ rendszerrel is, a Sky Guardian angol fejlesztés, hasonlóan a passzív zavarórendszerhez, amely a törzs felsõ részén lévõ kazettákból szórhatja ki az infracsapdákat és a radarok zavarására szolgáló dipólkötegeket. Más korszerû típusokon is alkalmazott navigációs és kommunikációs rendszereket választottak az ALCA számára, a Honeywell H-746-os kombinált berendezése lehetõvé teszi az autonóm helymeghatározást a lézergyûrûs és GPS mûholdas rendszerrel együtt.
2. "...a pilótát kevlár- és kerámiapáncél óvja meg a találatok esetén bekövetkezõ sérüléstõl..." a MiG-ekben is volt már ilyesmi?

Szent Haba-kukk

[NST]Cifu
Nem láttam sehol részleteket, találgatni meg bármit lehet. Az elsõ lépcsõ szvsz egy gép ára lehet megvásárláskor, vagy 2-4 gép bérleti/lízing díja - de ez csak hasracsapás.

qtab986
3 000 000 000 (3 milliárd) HUF?
Második lépcsõ álom vagy realitás?

[NST]Cifu
Egyenlõre 3 milliárdot hallani, amit most Szekeres akar a költségvetésen felül, de ez csak az elsõ lépcsõ.

qtab986
Induljunk el a kályhától. Mekkora összeget akar elkölteni a HM beszerzésre?

[NST]Cifu
A YAL-1A összesen 7x lõhet egy feltankolással. Az AN-225 mondjuk lõ 12x, hurrá...

A YAL-1A lézere nem alkalmas igazán légi harcra. Ballisztikus rakéták ellen találták ki, amelyek egyenes vonalban, viszonylag egyenletes sebességgel emelkednek. A célt 2-3 másodpercig kell megvilágítani, hogy átégesse a lézer a rakéta burkolatát. Egy vadászgép simán kimanõverezik a lézernyalábból, és a lézer nem fogja tudni követni a mozgását. Ha a vadászgép felhõbe repül, a lézer hatástalan ellene. Ha a gép esõben repül, a lézer hatástalan.

Az elképzelés életképtelen tehát...

[NST]Cifu
A NATO egy katonai szövetség. Minden tagállamnak kell egy bizonyos katonai erõt felajánlani, amit szükséghelyzetben a NATO "lehív", tehát igénybe vehet. Valamilyen érthetetlen okból kis hazánk úgy gondolta, hogy erre a célra a legjobb, ha vadászrepülõgépeket ajánl fel...

Hali! Vannak-vannak , beszéltünk is róluk. Akkor konkrébban melyik ? Megnyugtatlak egyik helikopter sem túl olcsó. A képességeik pedig általában arányban vannak az értékükkel. Nem a drágább! AH-64D Longbow-ról beszéltünk, hanem a "64C"-rõl, az már teljesen átlagos árban van.Az üzemeltetés költsége pedig egyedül kiképzés és pilóta függõ. Szürkeállomány itt-ott azért nálunk még leledzik. Nem vagyunk mi annyira tufák, ezért éltünk túl eddig is.
Egyébként nekem végülis mindegy mit újítunk be, ha ugyanazt a képességet hozni tudja mint a Longbow radar. Tkp. elõre kiszûri a legtöbb rizikófaktort, vagy megállapítható milyen útvonalon biztonságosabb a repülés, uakkor azt is hol "érdemes" támadni. Szerintem ez a képesség minimum! 3x-4x-es hatásfokot jelent egy normál géphez képest,ezért azt gondolom másmilyen helikopterbe beruházni egyszerüen "ócskavas"kereskedelem.

Szent Haba-kukk

Az AH64 és a MI24 között azért még van átmenet helikbõl, értsd nem a legjobb, vagy legolcsóbb közûl kell választani.
Azt mindenki tudja, hogy a légifõlény döntõ, de hiába miénk egy adott háborúban a légifölény, ha a földön meg semink sincs.
A rakéta kérdést meg szerintem vicc, majd rendelnek DHL-el ha megtámad valaki? Lol! És hogy hozzák ide, ha már az ellen uralja a légteret, vagy ha már tudjuk, hogy harc lesz, akkor NATO nem hagyná elfajulni a dolgot.
Mondjuk háború szvsz nem pik pak lesz, tudják már elõre, hogy oda jutunk.
Arányosan kellene fejleszteni a Honvédséget, nem ilyen vadász specifikusan. Természetesen az egész az én kis szerény véleményem.
Molnibalage
"Jobb lenne egy atomreaktort rakni rá mint az NB-36-ra, és azzal mûködtetni a lézert csak ilyenkor felmerülnek a környezti problémák(mi van ha mégis lelövik?)"

Magadnál vagy?

A gépen csak reaktor volt és nem használták erõforrásként. Pusztán azt nézték meg, hogy üzemeltethetõ e fent is vajon egy ilyen vagy sem. Az ára finoman szólva csillagászati lenne. Egyszerûen röhejes egy ilyen felételezés.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Molnibalage
"A lézerrendszert arra is lehetne használni hogy leszedje a vadászgépeket.Jobb esetben felrobbanik az üzemanyag, rosszabb esetben csak a pilóta vakul meg."

1. Nem. A legkisebb idõjárási gikszer is szinte taccsra teszi a lézer hatékonyságát. A ballisztikus rakéta elõbb-utóbb ahogy feljebb ér tisza légtérben fog haladni.

2. A ballusztukus rakéta egy atomstabil pályán halad egy vadászgéphezképest és még azt is binangnehéz leszedni. Egy vadászgép a halál reménytelen kategória.

"Azért az AN-225-öt hoztam fel példának mert óriási a teherbírása.Szerinted mért ne lehetne gyártani a típust, vagy egy hasonló teherbírású új gépet készíteni?"

Máer leírtam miért. Nincs gyártósora. Új gép tervezése is hasonlóan porblemás. Miért kéne új gép? Az A380 vagy B-747 nem elég nagy neked? Amúgy sincs értelme.

"Ha a lézer hatósugara 200 km akkor a gép szinte megtámadhatatlan, mivel túl messze van a legtöbb légiharc rakétának.És ha megvan a kellõ hatósugár a gép akkor is leszedheti a rakétát."

Ballisztikus rakéta ellen talán, mert ha az már 10-2 km-en repül akkor a Föld görbülete már nem akadály nagyon. Egy alacsonyan repülõ gépénél igen. És akkor még ott az idõjárás.

Egyesek túl sok Star Wars-t és egyéb sci-fit láttak...
Jobb lenne egy atomreaktort rakni rá mint az NB-36-ra, és azzal mûködtetni a lézert csak ilyenkor felmerülnek a környezti problémák(mi van ha mégis lelövik?)

Egyébként visszatérve az ALCÁ-s AMRAAM-okra, azért szerintem biztos más-más a felállás támadó és védekezõgép szempontjából. Ui. jó eséllyel a támadógépnek kell a védekezõt megközelíteni, és nem fordítva - persze elmehet a málnásba is "bombázni", de hát az meg kit izgat. Az mondjuk sajna igaz hogy pld. a szlovák-magyar határszakasz pont elég hosszú, és az már csak hab a tortán, hogy állítólag az Aero Vodochody tkp. végsõsoron szlovák 😊 tulajdonú (vmi Penta-csoportot emlegetnek, az nem tudom mit takar)

Szent Haba-kukk

No ig'n. Valamit kellett mondani, azok egyébként a kezdetleges AH-64A-k voltak, lb.radar nélkül, és végülis talán megmagyarázható úgyis hogy itt áll nekünk 40-50 romos mihu - most még ezek is?
Szerintem ha azok az Apache-k futnának mégegy kört, már nem mondana vezetés nemet. (persze lelkük rajta, ki tudja)

Szent Haba-kukk

"Ez egy tehergép. Nem képes megvédeni semmit a sebessége miatt."
A lézerrendszert arra is lehetne használni hogy leszedje a vadászgépeket.Jobb esetben felrobbanik az üzemanyag, rosszabb esetben csak a pilóta vakul meg.

Azért az AN-225-öt hoztam fel példának mert óriási a teherbírása.Szerinted mért ne lehetne gyártani a típust, vagy egy hasonló teherbírású új gépet készíteni?

Ha a lézer hatósugara 200 km akkor a gép szinte megtámadhatatlan, mivel túl messze van a legtöbb légiharc rakétának.És ha megvan a kellõ hatósugár a gép akkor is leszedheti a rakétát.

Jobb lenne egy atomreaktort rakni rá mint az NB-36-ra, és azzal mûködtetni a lézert csak ilyenkor felmerülnek a környezti problémák(mi van ha mégis lelövik?)

Molnibalage
Az AH-1 üzemeltetése olcsóbb lenne az infrastruktúra nem biztos.

Molnibalage
Hogyan lehetne? Az összes ember aki benne volt a programban valszeg rég nyugdíjas. Nem sorozatban gyárotott gép volt. 2001-ben írták, hogy fel akarják támasztani / befejezni a második példányt. Azóta sem tették, pedig igény lenne rá. Akkor technikai akadálya lehet.

apache biztos jó csak reálisan néztem a helyzetet 😊
Annó a hollandok ingyen, vagy jelképes áron felajánlottak Magyarországnak minimum 6 darab apachot. A honvédség elutasította a fenntartási költségek miatt.
Szóval képzelheted hogy az ingyent is elutasítják mennyire esélyes, hogy rendesen vesznek is valamikor..

Molnibalage:
Szóval akkor 😊AH-1 az nem drága? Nem kellene : "0-ról kezdeni az egész helikopteres kiképzést, üzemetetést és infrastruktúrát felépíteni ?" - egyébként csak komolykodok biztos jobban tudod, mik a reális kívánalmak
"az AMRAAM találati aránya borzalmas lenne a kis indítási zóna miatt" - ja hát akkor felesleges erõlködni, mondhattad volna nekünk már elõbb is...
"10 ACLA mitõll lenne jobb, mint tíz Gripen? Atyaisten..." - Istenem... én ilyet nem írtam

Zenty: A mangusta nekem is szimpi /van mm-hosszúságú radarja/ , azok a cirit rakéták nem lehetnek rosszak, ráadásul terveznek belõle csapatszállítóváltozatot is. Viszont még csak most kezdték el gyártani a törököknek meg saját részre - hát nem tudom mikor jutna nekünk is (a hiv.indoklás! szerint a törökök is AH-1Z Vipert akartak, de az amik nem tudták teljesíteni a rendelést, kapacitáshiány miatt).
Az Apache persze elektronika miatt is nyerõ volna (nem csak a Hellfire miatt), bár kéne minden egyéb felszerelés amivel értékelhetõk a felderítési adatai (majdhogynem egy tüzérségi radar van bennük, az AH-1-eseknek is õk szórják az infót. A longbow-radar az pont, hogy a hegyvidék mögött nemlátható-bújkáló páncélzott egységeket is megmutatja , csak nagynehezen mondanék le róla, hamár új helit behozunk valamikor.
Oroszok ha csinálnának nekünk Mi-35M2-t Vikhr rakétákkal persze az is valami, ha már olcsóságról beszélünk vagy MiG-ekrõl/bár nem tudom mi is lenne a 'Vikhr' utánpótlással ha nemtetszene a FÁK-nak a széljárás/.

Szent Haba-kukk

Scottt
A 747-es se képes magát megvédeni(Ha jól emlékszek arra pakolják)Gyártani meg még szerintem lehet a 225-st

\"A békefenntartás nem a katonák dolga, de csak ők értenek hozzá\" \"De ki a fasznak kell ez?!Én inkább ezt választom!Imádom\" \"Brothers everywhere Raise your hands into the air we\'re WARRIORS\"

Sajna csak kellhet, a sok zöld birka miatt abból nem lessz semmi.Szegények marhák azt e tudják mirõl van szó, de nagyon féltik a környezetet.Az átlagember a sugárzásró annyit tud hogy veszélyes(nem tudom mit szólnának ha tudnák hogy mûködik a röngen), ahogy az atomerõmûveknek is csak a hátrányait fogják fel a csernobili katasztrófa után.

Molnibalage
legiero.blog.hu

Ja, talán tudod azért kéne radar a Zengõre, mert mélyen belát a kinti országok légterébe is...

Külön fórum kéne a honvédelemrõl

Ha mélyrepülésben jönnek szerintem azt sem észlelnénk hamar.