Haditechnikai Topic

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Biztos erre van a legnagyobb szüksége a bakáknak?
rejtés szempontjábol a 60M is jó volt terepen, igaz a komfort szintje nem annyira mint az újnak. Szerintem.
SgtChris
Az elsõ meg MARPAT (összhatásában ez hasonlít a mostanira leginkább), a harmadik meg multicam színösszeállítás. Ha rákeresel, mind a magyar, mind a külföldi webáruházak telis-tele vannak velük, úgy 11-15k környékén beszerezhetõ egy garnitúra. Nagybani vásárlásnál gondolom lehetne ebbõl faragni... Így nem kellene fejlesztgetni, meg csapatpróbázni, mert azt hiszem, ami megfelel harci körülmények között, az épp olyan jó lenne nekünk is. Mondjuk ilyen jó ötletnek tartom (bár sokan nem fognak velem egyetérteni) a bakancs cserét. A nyári Haix nekem kifejezetten kényelmesnek és használhatónak tûnik, így 2 év nyüstölés után.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

Punker

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

SgtChris
Hát ha benne van mind a 14 golyóbis a tárban, az nem mindig adagol rendesen, sokszor elõfordult, hogy félúton megállt a tár és a töltényûr között keresztben. Gondolom a rugó gyengus.

ASUS ROG B350-F Gaming, Ryzen R5 1600, 8GB DDR4 3000Mhz, ASUS ROG Strix RX470 4GB, Adata 920SP 128GB SSD

repvez
Én erröl nem hallottam, mikori hir?Amugy ahogy gondolom tuti az elsö nyerne,mert annak van egyedül betürhetö nadrágszára.Én a 2.-ra szavazok.
Amugy az uj málha rendszerról mit lehet tudni?Az egyik honvéd ujságban olvastam rola egy cikket hogy már a csapatprobán tul van és csak a terjesztés van hátra.Ez egy MOLE rendszerü mellény és zsák lenne.De semmi info nincs rola
Megnézném õket színesben. Amúgy nem rossz, a második képen lévõ így nagyon ACU-nak néz ki :-)

Punkerwork
ezeket linkeltük már pár éve (mikor a Hm oldalra kikerült) azóta is hallgatnak róla, szerintem nem lesz belõle semmi.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen.

degenerator
lehetséges új magyar gyakorlók

(index)

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

A Fég mikor gyártott folyamatosan ugyanolyan minõségben? Ugyan már. Voltak jól, odafigyelve összerakott P9-ek, és voltak igen szutykok is, voltak csilivili nikkelezett "luxus" kivitelek is P9R-bõl, azok többnyire hibátlanok voltak. Biztos a Hold állástól függött a termelés minõsége, vagy hogy mennyire voltak bebaszva a munkások. A Fégnek a gázpisztoly gyártása volt még felháborító, 2002 elõtt baromi jó minõséget állítottak elõ, de utána kb. a szériák 70%-a hulladék volt, néha csak úgy kimaradt a passzívütõszeg biztosítás meg hasonló finomságok.

qtab986
A tárai nem a legjobbak
Nehéz betárazni vagy deformálódik?
Amúgy megbízható? A gyártó megfelelõ minõségben készítette el? Valahol olyat hallottam, hogy voltak miknek a felületkezelés elõtt nem távolították el a rozsdát és késõbb lepergett.

degenerator
nekem erdei gatya van, nyári zubbony, és fogalmam sincs, milyen bakancs volt, csak sehogy se akart a lábamon formára állni, fél év alatt szét is jött.

Uraim, ha egy nemzet úgy gondolja, hogy vannak védelemre méltó értékei és érdekei, akkor kötelessége gondoskodni azok védelméről. (Ismeretlen Francia Tábornok)

Nem mondtam, hogy uralhatatlan hátrarúgása lenne, valóban sok nagyobb kaliberû fegyverhez képest elenyészõ, de szerintem a P9RC-nél nagyobb a PA-63-as hátrarúgása. Én kifejezetten kényelmetlennek találtam azt a fegyvert mindig, nem szerettem vele lõni, ettõl függetlenül lehet vele normális lõeredményt is elérni vele természetesen. A P9RC-nek elég nagy tömege révén nagyon kicsi hátrarúgása van, sokakl könnyebb vele a rádupla, mondjuk azt fegyvert sem túlzottan szerettem, jobban kedveltem az elavult, csak SA P9M-et és FP9-est, ha már Fég fegyverekrõl van szó. Egyébként egyénenként változó, kinek milyen lõfegyver fekszik, én pl. jobb eredményeket értem el .45 ACP kalbierû Standard USP-vel, mint 9 mm-esssel, pedig nagyobb a hátrarúgása, de mégis más és számomra jobban uralható volt.

SgtChris
Mondjuk ráduplázni célbalövészetkor nem szerencsés... :-) De az igaz, hogy alapvetõ eljárás éles esetben ez.

SgtChris
Hát elég ha a lõbajnokságon elért eredményemet hasonlítom össze... PA63-al sokkal, de sokkal jobb volt. Bár lehet, hogy a rosszabb eredményhez az is hozzájárult, hogy a Pa-nál az egykezes lövészet volt az elõírás, és ezt átmentették a Parára is, holott az alapvetõen kétkezes hadipisztoly... A visszarúgás szerintem is kisebb a Pa-nál, ami nem meglepõ...Lévén kisebb a súly és gyengébb a lõszer, nekem kézenfekvõ, hogy emiatt kisebb a visszható erõ, könnyebb célon tartani, nem mászik el a csõ...

[NST]Cifu
Ha valaki megtanult PA-63-assal lõni, akkor az tudott lõni. Láttam olyat, hogy PA-63-assal lazán lövöldözött 4a lõlap feketéjébe emberünk elég stabilan.

A hátrarúgás / duplázás terén sem biztos, hogy egyetértek. Amikor én lõttem PA-63-assal, éppen a viszonylag kis visszarúgás volt az, ami feltûnt.

A csapatmunka roppant fontos: rajtad kívül másra is l?hetnek!

Elég szutyok P9RC-t kaphattál, ha pontosabbnak találtad a PA-63-ast. A PA-63-asnak nagyobb is a hátrarúgása az alutok miatt, nehezebb vele jóval a ráduplázás. A 9x19mm-hez képest valóban jóval gyengébb a 9x18mm-es Makarov lõszer. A PA-63 eléggé elbaltázott konstrukció lett, jobb lett volna anno az eredeti ruszki Makarov PM-et rendszeresíteni, még jobb lett volna a cseh CZ-82-est. A csehek mindig is tudtak jó fegyvereket gyártani, a Fégnek sokszor nem jött össze sajnos.

SgtChris
A P9RC szép nagy és jó nehéz. A tárai nem a legjobbak, személy szerint a Pa-63-ast jobban kedveltem, pontosabbnak találtam, célbalõni egyszerûbb volt vele, de gyengécske, olyan játékpisztoly benyomást keltett. A Parában megvan az erõ, de a súlya miatt nehezebb a célzás, szétszerelése elég körülményes, ha épp nem egy szétkopott példányt kapsz a kezed közé.

Punker
a szolnoki spec-ek kaptak afganisztánra 249-est.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

qtab986
Katonáknak van véleménye a 96M P9RC -ról meg a Szép-puskáról? Wiki szerint az SVD-t váltja.
Nálunk kik használnak M249 SAW -ot?

SgtChris
Melyik egyenruha? A normál? A nyári? A köztes erdei? Esetleg a sivatagi? Vagy melyik bakancs? A Haix nyári? Vagy az általános célú? Vagy a régi 85M mintájú surranó? :-)

M sorozatú? AR-15-re gondolsz sztem.

A "bukdácsolós"-t a két említett lõszerre értettem. :-)

Engem ez érdekelt:
"A Svájciak például gyártanak olyan 5.56x45-ös lõszert, amely egyáltalán nem csinál semmi trükköt."

Az ötlet meg onnan jött, hogy nagyon sok rendvédelmi szervnél látni M sorozatú válfegyvereket.
[NST]Cifu
Elõször is: nincs olyan, hogy "bukdácsolós" lõszertípus. Adott lõszertípusoknál a katonai helyzet miatt alakult így a helyzet. A Szentpétervári egyezmény tiltja, hogy kis kaliberû katonai kézifegyver lövedéke expandáljon (robbanjon vagy gombásodjon). Emiatt a hadseregek kizárólag FMJ, vagyis teljes köppenyes lövedékkel szerelt lõszert használnak. Az, hogy az 5.56x45mm-es M855 NATO lõszer FMJ lövedéke bizonyos feltételek mellett becsapódáskor hajlamos szilánkosodni, és így extra sebcsatornákat nyitni, alapvetõen tervezési szándék volt. A szovjet-orosz 5.45x39mm-es lõszer az, amelyiknek az FMJ lövedéke úgy készült, hogy az instabilitás határán repüljön, úgy, hogy üreges az orra (de nem hajlamos a gombásodásra). De ezek még FMJ lõszerek.

A rendõrség azért használ gépkarabélyt, mert olyan szituációknál hasznos, ahol a célpont ballisztikai mellényt visel - ehhez a az átlag katonai lõszer tökéletes. A Svájciak például gyártanak olyan 5.56x45-ös lõszert, amely egyáltalán nem csinál semmi trükköt. Csak bemegy és nagy esélyel kijön.

Ha a minél nagyobb ölõ hatás a cél, akkor visznek 10mm-es AUTO kaliberû géppisztolyt (pl. MP5-10), üreges hegyû, gombásodó lõszerrel. Vagy visznek egy 12-es kaliberû automata sörétes puskát, gyöngygolyóval (más néven brenneke, angolban slug). Annál nagyobb ölõ hatás aligha van bármilyen hagyományos kézi fegyvernek.

Valóban FMJ.
Az egészt arra szerettem volna kihozni, hogy az M855 meg a 5.54-es AK lõszer mint az itt régebben már említve volt, a becsapódás után bukdácsol, hogy nagy sebcsatornát, meg sokkot okozzon, nemtom mi erre a szak kifejezés. Dum-dum??
Míg a "normál" egyenes utat jár be, hogy gombásodik-e, vagy "csak" túl oldalt kijön, az más kérdés.
Valahol meg azt olvastam, hogy ezeknek a "bukdácsolós2 lõszereknek a célja a súllyos sérülés okozása, nem pedig a katona megölése, mert ugye a sebesültet ápolni kell, a halotta meg átlépik. (talán épp tõled olvastam.)
Innen jöt a kérdés, hogy ha egy rendõri egység, pl: SWAT, milyen 5.56-os lõszert használ. Mivel gondolom, ott a cél az azonalli halál.
Meg nemtom mennyire zavarja meg az ilyen "bukdácsolós" lõszert ha valamin átmegy (asztal, ajtó, szék, stb).
[NST]Cifu
Arra nem gondoltam, hogy FMJ vagy JHP legyen, mert mindkettõ normál mag.

Rossz hírem van, a "bukdácsolós" katonai M855 és a régebbi SS109 is FMJ. A JHP meg nem "normális" (ha létezik "normális", akkor az az FMJ lõszer), hanem puha orrú lövedék.

qtab986
Észak Hollywoodban 1997-ben a SWAT élesben találkozott ilyen helyzettel.

Ez magyarul mit jelent:
Later, Phillips reaches into the trunk of the getaway car and grabs a Hungarian AK-63E under-folder (in the United States, the gun was sold in semi-auto-only form as the SA-85M). He uses this weapon until it jams (in the actual incident it was a "stove-pipe" jam, due to a short-stroke action cycle caused by a faulty/underfilled cartridge powder load), before discarding it and using his Beretta 92FS Inox.

Bocs, szûkítek.
Elsõsorban rendõri feladatokat ellátó egységekre és karabélyra gondoltam. Nem tudom mennyire cserélgetik a fegyvert pl annak függvényében, hogy van-e mellény a bankrablón/túszejtõn.
Nem tudom melyiknek jobb az ölõ hatása, a bukdácsolós, vagy a normál magoknak. De mivel a seregbe a sebesítés a cél, nem az azonalli halál, ezért gondolom a normál lenne a jobb.
Arra nem gondoltam, hogy FMJ vagy JHP legyen, mert mindkettõ normál mag.
qtab986
JanáJ rendfentartókat írt, meg nem szûkítette le karabélyra. Remington model 700 Police puskából feltételezem többnyire JHP vagy SP lövedéket lõnnek. Egy lövéssel végzetes agyi traumát okozni.

qtab986
Ez érdekes kérdés, mert a TESZ OTP-s eseténél kiderült azt hiszem FMJ-t használtak az MP5-be. Az volt rendszerben. Szerintem a világ normális felében 5.56-osból is ha kell akkor a SP lövedékeset használják (egyszerû bakák nem). Valahol olvastam cikket, és abban az volt a rendõrjárõrök rendszeresített lõszere is JHP .45ACP az USA-ban. De meg nem mondom melyik államban.

[NST]Cifu
Létezik pár "kommersz" 5.56x45mm-es lõszer, de amennyire én tudom, a katonai lõszerek (M855) elterjedtek. A gépkarabély célja az, hogy a ballisztikai mellényt viselõ rosszfiúkat is le tudják lõni. Ha nincs mellény a rosszfiún, akkor egy 9x19mm-es vagy .45ACP lõszert tüzelõ géppisztoly sokkal jobb alternatíva...

5.56-os lõszerbõl mit használnak a rendfentartók szerte a világban.
A bukdácsolós katonai lõszert, vagy van "normál" magvas is.
Mert míg háborúban jó a sebesült ellen, addig egy swat vagy más csopotnál jó lenne, ha inkább meghalna az ellen. Vagy ez balgaság?
tiszta sor
degenerator
egyenruha használható, bakancs szar.

qtab986
Én nem hordom a cuccaik. Akik megtapasztalták azok tudják mennyire használható vagy éppen nem. De kíváncsi vagyok mi a véleményük azokról a cuccokról amit kapnak. Volt ide bemásolva mi a véleménye egy amerikai katonának a fegyvereikrõl. Érdekes lenne megtudni a magyarnak mi a véleménye a sajátjáról.

Például hogyan vélekednek a Kongsberg rádiókról, ha egyáltalán már megkapták.

Punker
na de érted a lényeget dupla áron van sokkal rosszabb minõség, szerinted ez normális dolog?

Nekem bejön a magyar gyakorló, a mindenapi dolgokra bõven jó lenne, ha kb 6e lenne a nadrág+zubbony és lenne mellé egy kiküldire szánt lélegzõs hifiszupi 20e-ért 😊
De tavaly egyik tiszt barátom azt mondta, hogy nyáron is a téli bakkancsot hordták sokan, mert nyárit nem lehetett venni a ruházati boltban, csak a missziósok kaptak nyárit. Lol.
Punker
a saját propper WL ripstop ruhám amiben én JÁTSZANI JÁROK (gyakorló+zubbony+kalap) 11 ezer pénz volt, a HM-es sz@r aminek a minõsége kb 30%-os ehhez képest 26 ezer, szerinted van mire panaszkodni?

Molnibalage
Na de akkor képzeljük el, hogy itthon mi lehet a helyzet...

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

[NST]Cifu
Az US Army katonáknál is vannak hiányosságok. Elég visszagondolni az Afganisztáni és Iraki esetekre, amikor a katonák otthonról kértek/rendeltek éjjellátókat és kis hatótávolságú rádiókat, mert nem rendelkeztek ilyesmivel. A felszerelésüket az amerikai katonák is sokszor saját zsebbõl egészítik ki jobb málhahevederekkel, tártartókkal, lábbelikkel, stb.

[NST]Cifu
A topickeresõ nem ér sokat sajna.

A KGP-9 elsõ verziója hulladék kategória volt, a BV-seknél volt rá példa, hogy a lõtéren széthullott lövés közben... A késõbbiek általában már valamivel jobb minõségben készültek, de a tárak minõsége továbbra is katasztrófa volt.

Molnibalage
Nem értek a szárazföldiekhez, de van okuk a panaszra bõven ahogy tudom. Nézz rá egy mezei ARMY katonára és aztán egy magyar honvédra. Erõs a kontraszt úgy érzem.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

qtab986
Magyar katonáknak van olyan felszerelése ami okot ad a panaszra? Mint mondjuk a KGP-9.

A fórum keresõjében rákerestem a KGP-9-re de nem volt találat. Mi van ezzel a keresõvel?

Molnibalage
Ahogy írták, max neked. 😊 A Boeing B-707 is minden csak nem ilyen típusjelzéssel fut a USAF színeiben.

Azért mert mondjuk ez a neve? Elég sok helyen hivatkoznak rájuk B747 néven, de még sehol sem hallottam olyat, hogy valaki azt a B-t Bombernek nézte volna. Az A380-as sem támadógép, hanem utasszállító. Ha valami hatalmas csoda folytán az USAF rendszeresítene egy B747-es átalakítást bombázónak tuti nem ezt a számot tartanák meg, ahogy pl. a VC-25-ös esetében is változtattak, vagy elég megnézni a tankereik típusjelöléseit.

Én is csodálkoztam azon hogya boeing 747-et miért tüntetik fel egyesek mint B-747, ez szerintem enyhén félrevezetõ.

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

A lövések számában nem voltam biztos, kössz cifu.

Két dolog végtelen: az univerzum, és az emberi hülyeség.

Molnibalage
Nagyon...

SgtChris
A kinézetével eddig sem volt gond :-D De a képek két különbözõ géprõl vannak. Az elsõn egy nagyjavított gép van régi képességekkel, a másikon egy régi, de itt-ott modernizált belsõvel.

egész jól néz ki a modernizált mi-17

Tikal
köszi 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''